Sivun näyttöjä yhteensä

4. syyskuuta 2014

Suma

Poliittinen pitkän aikavälin ennustus. Tänään tai huomenna Putin luopuu aselepoajatuksista Ukrainassa. Hän tekee sen asettamalla Kiovalle jonkin mahdottoman ehdon, kuten aseiden luovuttamisen separatistien säilyttäessä omansa. Sitten Putin väittää, että Kiova tuhosi amerikkalaisten yllyttämänä tämän humanitaarisen hankkeen.

Ennustus perustuu menetelmääni. Tähän asti V. Molotovin – muistan itse tuon valoisan vanhuksen - menettelytavat ovat kohta kohdalta osoittautuneet V. Putinin käyttämien malleiksi. Molotov luetteli syksyllä -39 Suomelle ihmisystävällisiä ehtoja eräistä rajojen tarkistuksista, kun hänellä oli samaan aikaan valmiina lista suojeluskuntalaisista ja muista ensin ammuttavista suomalaisista.

Olin eilen merkittävä henkilö minuutin. Sitten se meni ohi.

Kävin hankimassa DNA:n muistikortin, sen nano-simmin. Kun tämä läppäri kumminkin toimii kuin lukiolaisella, verkkovierailut järjestyvät esimerkiksi iPadilla, joka soveltuu hyvin myös Pohjoisen antologian tekstien ja kuvien esittelemiseen kustantajalle.

Ennen piti tulostaa paperit, jos halusi saada rahaa. Tuossa elämässä minulla oli merkittävä tehtävä, hankkia rahaa. Silloin olin aidosti merkittävä henkilö. Nuoret tohtorit olivat hyvillään, kun heille toi maksuvälineitä kahdella kassilla. Puhe on toisaalta Tekesistä ja Akatemiasta, toisaalta teollisuudesta, jota oli mukana tutkimuskonsortioissa. ”Teollisuuteen” luettiin muun muassa puolustusvoimat. Vakinaisia osallistujia olivat Sonera ja Elisa. Nyt näytetään tekstiä ja kuvia iPadillä. Katsojat ovat kärsimättömiä. He eivät kärsi katsella läppärin avautumista (vaikka tässä on SSD).

Tuo merkittävän henkilön tunne tuli siitä, että kun olin kirjoittanut räävittömästi Elisasta, ensin sieltä soitti puhelinpuolelta mieshenkilö ja sitten laajakaistapuolelta naishenkilö. Molemmat olivat hälyttyneet kirjoituksestani. Tuli kodikas olo. Sanottiin että kyllä meillä puhelimet kuuluvat, ja elleivät kuulu, syy on ilmeisesti meidän. ”Me” tarkoittaa tässä myös eräitä naapureitani.

Olen niin luulevainen, että ajoin hitaasti autolla viisi kännykkää ja kaksi tablettikonetta päällä ja seurasin kenttävoimakkuuden palkkeja. Tänään mittaan  verkosta ja käyn jalan katsomassa. Verkossa olevat kartat eivät tunne Elisan toimihenkilöitten nimeämää tukiasemaa, jonka siis pitäisi toimia tässä puolen kilometrin päässä. Elisan puhelin antaa – katsoin äsken – upeat 0,5 megaa, mutta kyllä se siitä laskee, kun muutkin könyävät koneittensa ääreen.

Joku kommentoija käski minun muuttaa ihmisten ilmoille. Tästä on junalla Helsinkiin noin 30 minuuttia, bussilla 25 ja omalla autolla parhaimmillaan 22 minuuttia, Kaivokadulle siis. Kilometrin säteellä on noin sata kotitaloutta ja kymmenkunta pientä firmaa. Toinen kommentoija neuvoi muuttamaan korpeen. Tästä huoneesta Poriin on kuitenkin metsää, suota ja kaikenkarvaista pöheikköä. Sitä lajia on, Joskus olen kyllä ajatellut muuttaa erakoksi esimerkiksi käytetylle huoltoasemalle Elimäelle tai hakea Kannonkosken kanttoriurkuriksi, mutta siellä kukaties vaaditaan, että osaisi laulaa ja soittaa urkuja.

Mutta täytynee hankkia Jokapoika-paita. Mielipidejohtajat käyttivät aina sellaista, siis esimerkiksi Taipale ja Tuomioja. Virkatuomarit eivät ikinä käyttäneet sellaista. Heillä ei sitten ollutkaan johtavia mielipiteitä, eriäviä mielipiteitä vain.

Sellaiseksi on maailma mennyt, että jopa kokoomuksen kansanedustajat ja kaupunginjohtajat pelkäävät somea. Tällaisella blogilla on siis merkitystä myös ikään kuin sosiaalisen median maatossa. Valaeliitti on oppinut, että some, tässä tapauksessa siis yksi edesvastuuton kirjoittaja, kykenee avaamaan pönäkänkin henkilön kengännauhat. Siinä voi joku mennä turvalleen.

Kielikuva on d-maailmasta. Buuttaus eli booting on alkujaan bootstrapping. Sen luullaan tarkoittavan itsensä nostamista kengännauhoista. Sana tarkoittaa kuitenkin kengän raksia, joka on tyypillisestä etusormen mentävä lenkki. Siitä vedetään kenkä tai saapas (boot) jalkaan. Kuvailmaisu syntyi, kun tietokoneen käynnistäminen vaati käynnistysohjelman, eikä kone tietenkään lähtenyt käyntiin lukeakseen ladattavaa ohjelmaa. Vastaus oli ROM, joka ymmärrettiin asentaa kiinteästi koneeseen eli rautaan.

Kai minä tämänkin olen ennen kertonut – informaatioteorian luoja Claude Shannon harmistui väitteen mukaan britti Turingiin, kun kaikki puhuivat Turingin koneesta (joka on teoreettinen esimerkki).

Shannonin kone oli muka komea metallilaatikko, jonka kyljessä oli virtakatkaisin, luultavasti keinuvipu. Kun napsautti virran päälle, laatikon kansi aukesi ja sieltä koukkasi eräänlainen käsi, siis nivelvarsi, jonka sormi, siis kärki, oli mitoitettu napsauttamaan virran pois siitä katkaisemisesta, ja jousi kiskaisi aparaatin takaisin ja sulki kannen. On vaikea kuvitella metafyysikkoa, joka tulee toimeen ilman  tuollaista hienoa konetta.

20 kommenttia:

 1. http://www.iphonehacks.com/2012/11/how-to-check-the-actual-signal-strength-on-iphone.html

  "In case you didn’t know, it is possible to see the signal strength indicator in numbers instead of signal bars on any iPhone (except the original iPhone) without jailbreaking it and it’s reversible. It has been one of the old hidden features that works on the iPhone running iOS 4.1 or later."

  VastaaPoista
 2. Mitähän nettitutkan https://www.netradar.org/ mittaukset kertovat eri operaattoreiden verkon laadusta niissä maisemissa?

  Ja jos sovellus ei ole vielä kännykässä, niin nyt heti lataamaan.

  ..... Kalevi K.


  VastaaPoista
 3. Onko Kemppinen testaillut 4g verkkoa siellä Kirkkonummen tontillaan? Soneralla näyttäisi olevan hyvinkin kattava 4g verkko siellä suunnalla, ja Elisallakin hyvin kuuluvuutta. Jopa dna:llakin osittainen kuuluvuus. Testiä varten pitää olla 4g liittymä, ja päätelaite. Ne saa ilmaiseksi kokeiluun, Soneralta. Elisalta ei saa enää, ilmeisesti kyllästyivät loputtomiin palautuksiin.

  VastaaPoista
 4. Elisan mies soitti ilmoittaakseen, ettei yhteydessä ole mitään vikaa. Puhelu katkesi. Kenttä katosi. Ei verkkoyhteyttä.

  Fiksusti elisalainen soitti palvelunumerosta, johon ei voi soittaa takaisin eikä lähettää tekstiviestiä.

  VastaaPoista
 5. Sonerankaan 4 G ei kuulu. Nuo kartat ovat yleensäkin hiukan toiveikkaita eivätkä tietenkään ota huomioon maastoesteitä - joita täällä ei kyllä ole.

  VastaaPoista
 6. Lapissa vaeltaessamme oli h-hetki kun joltain korkealta rinteeltä lopulta LÖYTYI KENTTÄÄ. Keidas autiomaassa, nyt voi kännykällä erämaasta OTTAA YHTEYTTÄ.
  Satuitteko eilen teemalta näkemään elokuvan Hunaja (Bal, Turkki 2010)?
  Se oli yksi osoitus siitä, ettei elokuva välttämättä kaipaa musiikkia ollenkaan.

  VastaaPoista
 7. Nettitutkan kartat ovat tavallisten käyttäjien mittauksia, joten siinä suhteessa ne ovat aika luotettavia.

  Lisäksi tiedän kokemuksesta että puhelimissakin on merkittäviä eroja, varsinkin silloin kun kenttä on huono. Vanhempi nokialainen ei toiminut DNA:n verkossa kesällä mökillä lainkaan, uudemmat jollain lailla. Vaihto Saunalahteen (eli siis Elisan verkkoon) ja uuteen puhelimeen (Samsumg) tuotti jopa 10M datayhteyden Saimaan saaressa aika kaukana mistään. Vaihdon perusteena oli Nettitutkan mittaukset...

  .... Kalevi K

  VastaaPoista
 8. Elisan mies soitti uudelleen ja ihmetteli, pitäisikö vallan gtehdä häiriöilmoitus. En ehtinyt kysyä, että minunko. Puhelu katkesi Ei yhteyttä verkkoon.

  Puhelinmyyjien rinnalla on nyt uusi, edustmani ammattikunta - päätoiminen puhelimeenvastaaja.

  Laajakaistan vika ei sitten ollutkaan taloni sisäverkossa. Signeelit kulkevat. Pitäisiköhän tehdä vikailmitus?...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiallinen toimintatapa. Asiakkaan kokemusta on ensi hässäkän jälkeen valitettavan vaikea muuttaa positiiviseksi. Tämän tulisi olla organisaation päätavoitteita -- asiakkaan saaminen uudestaan eli takaisin on helvatin vaikeaa. Vastassa on ketutusta ja muuta ennakkoluuloa (koska asiakas ei tunne virhemahdollisuuksia ja muuttujia).

   Suomalaisessa kulttuurissa arvostetaan suoraa henkilökohtaista kontaktia. siitä saa rehellisen maineen. Operaattorien sietäisi panostaa tähän.

   Poista
 9. Yleinen harhaluulo on se, että rintamailla - kuten pääkaupunkiseudulla - kupariverkot olisivat jotenkin parempia kuin ns. korvessa. Ne on rakennettu aikanaan täsmälleen samojen Posti- ja Lennätinhallituksen Puhelinverkkojen Rakennemääräysten mukaan siten, että kuparin pituudet vaihtelevat välillä 0 - 5 kilometriä. Kaikkialla luokkaa 15 % tilaajapiuhoista on niin pitkä - lähempänä sitä 5 km maksimia, että kunnon laajakaistanopeuksiin ei päästä.

  Tämä tilanne ja "puutteenalaisten" osuus on siis aivan sama niin Leppä- kuin Tuupovaarassakin. Tässä mielessä tietoyhteiskuntamme on siis hyvin tasa-arvoinen. Tämä toki sillä poikkeuksella, että se puolikas kansaa, jonka ikkunasta näkyy kerrostaloja, saa vähintään 100 megaa ja palveluntarjoajia on jopa useita.

  Kun kupareista puhutaan, puhutaan siis siitä toisesta puolesta kansaa, joka asuu yhden perheen kiinteistöissä tai penissä rivareissa kauempana kaapeli-TV-verkoista ja kuiduista. Näihin blogistimmekin näyttäsi siis lukeutuvan ja hänelle on vain sattunut hieman turhan pitkä tilaajapuiha (ns. last mile).

  3G ja 4G verkot ovat kohtalaisen hyvä kiinteän verkon korvike niin kauan, kun naapurit eivät käytä kovin paljon kapasiteettia samaan aikaan. Suuria HDTV-ruutuja mobiiliverkkojen kautta ei kuitenkaan voida ruokkia hyvällä kuivan laadulla - siihen mobiiliverkkojen kapasiteetti ei kerta kaikkiaan riitä (sen saman Shannonin laki tämän sanoo).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sattuisi olemaan ylimääräisiä pareja, auttaisiko poikkipinnan kasvattaminen mitään?

   Poista
 10. Ukrainan pääministeri ilmoitti, että Donbassin alueen voimalat eivät sodan vuoksi voi toimittaa sähköä jakeluun. Sieltä on tähän asti tullut 40% maan tarpeesta. Nyt on pakko lopettaa sähkön toimitus Krimille. Oikeinäänestäneiden tulee vilu eikä näe edes lukea Venäjän ohjeita.
  Arvelen että tätä puhetta Putin ymmärtää ja ryhtyy rauhantekijäksi.

  Missä lentelevätkään nuo Mainilan Mainiot Miehet Lentävissä Koneissaan?

  Taivaalle tähyää Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 11. Mitä tarkoittaa some?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sosiaalista mediaa. Siis Facebookia, Twitteriä ja näitä, tunnetuimmista aloittaakseni. Kokonaan oma juttunsa on se sosiaalisuus, mutta siitä Jukkakin varmaan taas jossain vaiheessa....

   Poista
 12. Kiinnostaisi kuulla enemmänkin Molotovista ja Putinista!

  VastaaPoista
 13. Pupinoitu kaapeli !
  Se oli se taikasana millä operaattorit kuittasivat
  kaikki kiinteiden linjojen (kaikki yhteydet olivat niitä silloin) ongelmat.
  Mutta se oli ennenvanhaan.
  Tosin en hämmästyisi vaikka kyseistä historiaa yhä
  olisi käytössä.

  ROM:sta puheen ollen.
  Sehän on aika tuore keksintö.
  Aiemmin naputeltiin konekielistä koodia millä saatiin
  luettua itse varsinainen boottaaja reikänauhalta,
  ja ! heureka ! myöhemmin magneettinauhalta;
  loistavia innovaatioita !!

  Kun pääteyhteydet olivat point-to-point, so kiinteitä,
  aika ajoin olimme äimän käkenä; "tähti konsolilla".
  Eikö kuullosta fiksulta ?
  Käytännössä se tarkoitti sitä että koko systeemi oli off.
  Tarkemmin erästä pidempään jatkunutta, uusiutuvaa
  ongelmatilannetta tutkittaessa, huollon mies paikallisti syyn.
  Asiakaskäynnillä hän kiinnitti huomiota työpisteen lattian materiaaliin; staattinen sähkö.
  Ja viimeistään siinä vaiheessa asia oli selvä
  kun rouva tiedon käsittelijä trikoissaan ja keinokuiduissaan asettautui työpisteen ääreen
  ryntäät näppäimistölle rojauttaen.
  Kiinteä asynkki yhteys; ohjainkorteissa juuri mitään suojausta;
  vain soitto konehuoneeseen: "Onko ?"
  "Mistä sä sen voit tietää ?".
  Tähti konsolilla.

  VastaaPoista
 14. Vanha sanonta: Suutarin lapsilla ei ole kenkiä eikä informaatio-oikeuden professorilla toimivaa kenkäpuhelinta.

  VastaaPoista
 15. Elisalla olisi nyt hieno mahdollisuus hoitaa homma niin että yrityskuvansa kohenee ja kaikki saavat hyvän mielen.

  Profeetta Elisa osoittaisi että mielikuva joka operaattoreiden toiminnasta on syntynyt, on nykyään väärä.

  Kemppisen piuhat ja kentät kuntoon, maksoi mitä maksoi. Se olisi virkistävä keidasteko ajan erämaassa. Ja perin epäsuomalainen ja -nykyaikainen.

  Auttaa nyt ihmistä!

  On traagista että aikamme paras blogisti on vailla siipiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apus minä! Minäminäminä! Sainki Göran Tunströmin Erämaakirjan jo!

   Punaisesta pumpulista virkataan siipiä jo.

   Iikka

   Poista