Sivun näyttöjä yhteensä

12. syyskuuta 2014

Ostan helikopterin





En osta, paitsi ehkä jos Upi opettelee ja tulee lennättämään. Käytännössä jos näköyhteys noin metriseen koneeseen katkeaa, se ei ole enää ohjattavissa, ja speksien mukaan sen pitäisi lentää nöyrästi takaisin lähtöpaikkaansa. Noinkohan olisi.

Laite varustetaan esimerkiksi Hero 3+ - kameralla, jossa on laajakulmaa pienessä koossa. Paketin hinta näyttää jäävän pääkaupungin liikkeissä noin tonniin. Paha kyllä oma määräämäni viikkoraha törsäämiseen ei ole kuin satanen. Kirjoja ei lasketa. Ne ovat työkaluja.

Helsingin Sanomat esitteli joitakin päiviä sitten valokuvia Suurkirkon räystäiltä ja kupolista sekä sivulta että yläviistosta. Heillä taitaa olla ammattilaisten laitteet niin että hintaluokka on aivan toinen. Shotshin talvikisoissa jäin ihmettelemään todella kauniita ja onnistuneita ilmakuvia suksilatujen varresta. Ennen olin vain todennut, että erilaisilla stadioneilla kuvaa saadaan melkein mistä vain.

Mutta kiirehdin kertomaan, kun joku muukin voi olla yhtä tietämätön. Dronen eli moottoriliidokin mukana kulkeva stilli- tai videokamera on siis tätä päivää myös meillä.

Olen pohtinut pitkään ja hartaasti, miten saisin valokuvatuksi pari tuttua puuta. Omistan kirjan, johon englantilainen hullu on kuvannut vuosikymmenien aikana nelisenkymmentä merkittävää puuta eri puolilta maailmaa. Kyllä ei niin hyviä kuvia näe usein. Mukana on myös oma suosikkini, männyn ja koivun jälkeen, baobab eli apinanleipäpuu (Adansonia), joka on kuin suoraan vieraalta taivaankappaleelta.

Hevostallin ja Masalan välillä pellolla on mietteliäs mänty, jonka saan vielä saaliikseni. Ei siihen tarvita muuta kuin oikea valo ja sellainen tilanne että pääsee liikennettä vaarantamatta vetämään auton penkalle. Objektiivin olen miettinyt valmiiksi ja tiedän, että on haarukoitava mahdollisimman suurella aukolla, jotta tausta pehmenee riittävästi. Totta puhuen tuo kohde kyllä vaatisi Nikonin tai Canonin aivan liian kalliin telen, sanotaan 300 mm.

Kotikuuseni edellyttäisi tuota pienoishelikopteria. Esterin omenapuun ja jasmiinin välistä suoraan 10 metriä ylöspäin, ja jo tulisi perspektiivi kohdalleen. Kuusi on näetsen täysikasvuinen.

Ihminen on oppinut näkemään kaiken silmillään, silmiensä korkeudelta. Juuri siksi Kurosawa-tyylinen kuva, se jonka hän lienee oppinut Mizoguchilta, on niin tunteellinen. Hän ymmärtää kuvata nelistävän hevosen noin metrin korkeudesta. Japanin pojilla näyttäisi olleen melkein pysyvästi kamera Hiabin nokassa. Heiltä tauti tarttui amerikkalaisiin. Peckinpah loi lännenfilmien vakiokuvan, jossa revolverimies on kuvattu hiukan liian alhaalta. Itse asiassa Zinneman (Sheriffi) kyllä teki saman mutta Ford ihme kyllä ei, eikä Hawks.

Tämä yksinkertainen katselukulma saattaa toistaa lavanäyttämön perinnettä. Shakespeare kirjoitti kaiken ajatellen näyttämöä korokkeena, jollainen se oli Globen takapihalla. Teksti ja toiminta on sopeutettu 360 asteen alakulman ohjaukseen. Tänäkin päivänä kunnon näyttämötilassa, esimerkiksi Kansallisoopperassa, permannolla edessä katsoo alaviistoon ja parvella tietysti yläkanttiin. Kaupunginteatterin katsomosta en pidä. Se on liian hyvä. Ihmiset näkee niin kuin luonnossakin, ja se ei liene taiteen tarkoitus.

Tätä kirjoitusta varten katselin kirjaa, jossa on kuvattu Helsinki ilmasta, lentokoneesta. Mielestäni kuvat ovat aivan mielenkiinnottomia. Katselukulma on niin outo, että joutuu miettimään kovasti, missä ollaan, ja enimmäkseen kuvissa on kattoja, joita ei ole edes tarkoitettu katseltaviksi.

Isäni siis opetti lentokoneen tähystäjiä jatkosodan aikana Ilmasotakoulussa. Hän ei suostunut koskaan oikein ymmärtämään, kun ihmettelin, miten kummassa paikat voi tunnistaa ilmassa. Hän oli tehnyt sitä niin paljon, pienellä kaksitasolla ja isolla pommikoneella. Hänellä toimi jokin inhimillinen hahmontunnistus. Joskus onnistuin näyttämään hänelle tiekartasta järviä. Hän tunsi kaikki rantaviivan kulusta ja saarista. Mutta hän oli siis ilmakuvannut suurimman osan maata välirauhan aikana.

Ajattelen kuitenkin, että tuo 5 – 50 metriä on ihmisen kokemukselle uusi, tuntematon alue ja siksi mahdollisesti kiinnostavampi kuin meren pohja. Jos lentokoneella vetäisi noin pintoihin, siinä oli sen verran tulossa huonot housuihin, ettei maiseman yksityiskohdille jäänyt tilaa. Istui niitä ennen eri lentolaivueiden miehiä putkassa puhelinlankojen alta lentämisestä. Ei sellainen onnistunut kuin vauhdilla ja koukkaamalla. Minulle on opetettu, että Pariisin Riemukaaren läpi on lennetty, mutta ei vaakalentona Champs-Elyseetä pitkin – tullet ja pyörteily saattavat aiheuttaa siipisakkauksen, ja siinä sitten ollaan.

Ehkä joku innostuu tästä ja näyttää minullekin kuvia 5 – 50 metrin estetiikasta. Mutta on kiire. Arvaukseni on, että tässä selvitetyn kaltaiset vehkeet kielletään pian. Ne ovat liian käteviä sellaiseen salakatseluun ja kuunteluun, jonka rikoslaki erittäin hyvin syin kieltää rangaistuksen uhalla.

26 kommenttia:

  1. Ad Omnia: minuutin kuluttua tämän kirjituksen postauksesta televisiouutisissa sanottiin, että pienoishelikoptereihin tulisi lupakirjavaatimus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siis kannattaisi mennä kirjoittelemaan tuommoisia.

      Poista
  2. Howard Hawks kuvasi silmän korkeudelta. John Ford löysi hyvän komposition maisemassa tai vaikka oviaukossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, maisemasta löytyy kyllä monenlaisia komposteja!

      Poista
  3. Se englantilaisen kirjan nimi kiinnostaisi, kaupat on lähellä tuolla kirjoituksella. Kiitos!

    VastaaPoista
  4. Siitä vaan pörräämään lintuperspektiivissä ilman droneja https://dl.dropboxusercontent.com/u/478127/GTK.kmz Ai niin, pääkaupunkiseutu on niin sivussa, ettei Google ole nähnyt vaivaa. Puut tosin ovat vähän tyyliteltyjä.

    VastaaPoista
  5. Niin,

    Itsekin olen tuota turvallisuusasiaa ajtellut kun helikopterimainoksia tulvii mm. verkkokaupan lehdyköissä.
    Fiskarsissa katselin kesällä kun kaksi neitokaista lennätti tuollaista katsellen läppäristä samalla kuvaa. Saa varmaan hyviä matkailumainoksia pienemmistäkin kohteista. Vähän sama trendi kuin oli asuntojen virtuaaliesittelyt, ei kuitenkaan tainnut yleistyä.

    Kirkkonummen jykevin ja kunnioitettavin puu minun mielestäni on Hilantien varressa. Juuri siinä kohdassa josta kännytään Linlon satamaan tai mestarijääkiekkoilijan kesämökille. Siinä ihan tiessä kiinni jököttää valtaisa ja ikiaikanen tammi, kuinkahan vanha lieneekään?

    VastaaPoista
  6. Yhdysvalloissahan nuo ovat arkipäivää mm. maanviljelijöillä, jotka voivat ilmasta seurata peltojen tilaa. Suomen metsien luntoa taidetaan seurata satelliittikuvista.

    VastaaPoista
  7. Vävypoika laittoi videokuvaa ja löi minut hepnaadilla. Tutun puiston yllä leijailtiin ja sitten kuva laskeutui Martti Akselin vaunujen tasalle...? Epäilin jonkunmoista omantekoista kuumailmapalloa, vaan ed. main. helikopteri se oli! Sain sitten kokeilla ja tabletilla ohjailin koneen kuvaamaan naapurin ikkunaa. Jopa tajusimme, että kielto tähän on tultava, vähintään lupakirja! Vaan olipa se ihme värkki? Elä osta, Kemppi! Saat pian pedofiilin maineen ja palstanpitosikin kielletään.
    Riuskin terv. pekka s-to.

    VastaaPoista
  8. "Non-powered tethered aircraft, under 150 mtrs & 500 grams" on käsittääkseni lupavapaa EU-alueella, toivottavasti myös huomisen Suomessa: Leijasta otettuja kuvia Stadista.

    VastaaPoista
  9. Tuli heti mieleen se tv-ohjelma jossa näytettiin elokuvaa joka oli kuvattu pienestä ilmalaivasta alkukeväästä 1919 pitkin edellisen vuoden länsirintaman rintamalinjaa.

    AW

    VastaaPoista
  10. Siis mitä varten? Eiks olis parempi tutkia niitä maassa olevia asioita; sinnehän me kaikki lopulta päädytään.

    VastaaPoista
  11. Scorsesen After Hours, vinkitivink.

    Iikka

    VastaaPoista
  12. Arkkitehtipoikani on rakentanut itse lennokkeja ja pienoishelikopterin, joiden avulla hän on kuvannut eri alueita pääkaupunkiseudulla. Niillä otetuista ilmakuvista on ollut suuri apu suunnitelmien teossa.

    VastaaPoista
  13. Dronesta mulle tulee mieleen Dromedaari. Ja siitä mulle taas tulee mieleen - en tiedä minkä takia - polkupyörä. Fillarista mulle taas tulee mieleen ikäviä asioita... tai, tota noin, mää asuin veljieni kanssa vanhassa kansakoulutalossa - koska isäni oli opettaja - ja siinä naapurissa asui kaunis tyttö. (Jonka äiti oli kans opettaja; mutta se äiti nyt tähän ei kuulu.) Mee kaikki veljekset, Markku minä Pekka ja Pertti oltiin rakastuttu siihen tyttöön. Ja ainakin minä (mikä veljieni vartija minä olen?) olin mustasukkainen sille sällille joka (harva se ilta) pyöräili sen tytön luo. Tyttö veti heti verhot ikkunalle kun poika tuli. Lamppu vaan paloi... aamuyöhön... kyllä minä sen näin, kun kattelin. Ja mun 12 v-sydämeni pomppi kuin pingispallo kun ajattelin... no, mitä nyt milloinkin, ajattelin. (Aika kaikenlaista.) - Kerran mä päätin, perkele, että minä kostan Sulle sälli tän asian, jumankauta. Oli synkkä ja myrskyinen ja syksyinen yö kun hiivin ulos ja runnoin sen Kollin fillarin niin solmuun kuin ikinä sain! Joka pinnankin katkaisin! Ja vanteet väänsin ihan solmuun... yms. Sitten painuin takaisin sänkyyn, nukkumaan.

    Aamulla heräsin kun isäni karjui (hän ei koskaan aikaisemmin ollut kiroillut) että "kuka PERKELE on rikkonut mun polkupyöräni?! Joka ainoa pinnakin on katkaistu!?" Mun piti purra kieltäni että en olis... Koska isäni tuijotti minua epäluuloisena. (Se oli vahinko, ei pimeässä fillareita sillä lailla erota, isä.) - Sitten se tuhahti ja meni matkoihinsa. (huh, huh)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, eikai se poika nyt ihan heti tullut.

      Poista
  14. Minä ammun alas ensimäisen tuollaisen härpäkkeen, joka tulee tonttini yläpuolelle.

    VastaaPoista
  15. Ad Omnia: - ei kuulu hiukkaakaan tähän, mutta vastaan tuli Jukka Tarkan kirjoitus Kalevassa aseteollisuudesta Ukrainen kriisin ytimenä. Katsokaapa.

    http://www.kaleva.fi/mielipide/vieras/ukrainan-aseteollisuus-on-kriisin-ydin/675506/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoituksessa on totuutta, mutta se on kaukana koko tarinasta. Jos kaiken takana on vain sotatekniikka, niin miksi sota on siella, missä ovat vain vanhanaikaiset kaivokset? Putin ei tarvitse niitä itselleen, eikä myös Harkovia, missä ovat nämä tärkeät tehtaat, vaan hän tarvitsee Donbassia heikentämään ja jarruttamaan koko Ukrainaa Ukrainan osana. Miksi Putin ei ole hyökännyt virallisesti Ukrainaan? Koska kansa ei hyväksyisi sitä, ihan kuten suomen kansa ei hyväksyisi Suomen hyökkäystä Viroon. Sen lisäksi Putinin valtio on köyhä. Se pystyisi ehkä valloittamaan osia manner-Ukrainasta, mutta se ei pystyisi pitämään nitä. Venäjän talous on täsmälleen yhtä iso kuin Kalifornian, tai kolmen Sveitsin. Se mitä Putin tekee on kerjäläisen imperialismi, missä tärkein osa ovat pokeri-kasvot. Siksi mä uskon vieläkin, että Porošenkon taktiikka on ollut oikea. Putinilta loppu kohta rahat. Meidän muiten pitää vain varmistaa, että hän ei muutu jotenkin mielisairaaksi. Onhan sillä se ydinase kuitenkin.

      Poista
    2. Ja kaiken lisäksi niitä arkkuja on nyt alkanut tulla Ukrainasta Venäjälle. Kestääkö Puttolinin maine sitä?

      Poista
  16. Kehitys kehittyy.
    Edistys on kiellettävä, mutta vähintään verotettava.

    VastaaPoista
  17. Sama peli. Vaan en ole vielä käyttänyt isommin. Hajoaako helposti? On niin huteron oloinen.
    Jotain muuta huomioitavaa. Sisällä olen kokeillut. Tuntuisi toimivan.

    VastaaPoista
  18. Eikö nuo kopterit ole terroristien unelma ? Hotellin ikkunast tai kadunpätkältä lähtee kohti presidentinlinnaa ... tai kohti toisinajattelijan pihaa ja ..pumm. tai shwuush(pernarutto/poloniumjauhetta). ?

    Ihmiskunnalle tuloo komian kovat ajaaat..

    VastaaPoista
  19. Niin nuo nelimoottoriset ovat sikäli huonoja, että ne ovat kaikkein hankalimpia lennättää, tuuli on pahin vihollinen. Toinen ikävä puoli on, että jos nelimoottorisessa yksi moottori sammuu (mikä ei ole kiinan tekeleissä mikään ihme) niin se tulee alas kuin kivi. Ammattilaislaite on yleensä 6-roottorinen, jolloin se on huomattavan vakaa ja jos joku moottori sammuu sen saa turvallisesti alas. 6-roottorinen jaksaa myös viedä taivaalle järjestelmäkameran zoomin kanssa.

    VastaaPoista