Sivun näyttöjä yhteensä

1. kesäkuuta 2006

Elo

Eilen ilmoitettu EY-tuomioistuimen päätös henkilötietojen luovuttamisesta amerikkalaisille oli suuri ennakkotapaus. Finnair kiirehti ilmoittamaan, että ei tunnu missään: he luovuttavat, ettei kauppa kärsi.

Amerikkalaisten peruskeino tekijän- ja patenttioikeudessa sekä yksityisyyden suojassa (privacy) on teettää EU:lla kireitä lakeja ja jättää vastaavat taktisesti säätämättä. Näin kävi jo tietokantaoikeudessa.

Tietokannoista - www.elonet.fi on nyt avattu. Se sisältää olennaisen osan suomalaista elokuvaa koskevista tiedoista. Mukana on 149 007 elokuvaa. Ilmi käy, että eräässä näytelmäelokuvassa koiraa ulkoiluttava ohikulkija on Mika Waltari ja että eräässä toisessa elokuvassa Leo Jokela on vastannut seuraavasta: myymälävaras / mies teatterissa / 2. humalainen mies / mies konttorin aulassa / mies uimarannalla / ääniteknikon apulainen / työnhakija), naamiointi.

Jaakko Pakkasvirta esiintyy näyttelijänä muun muassa elokuvissa Sankarialokas ja Pekka ja Pätkä Suezilla.

Tietokanta myöntää todeksi myös sen, että Nyrki Tapiovaaran "Varastetun kuoleman" näyttelijä Ilmari Mänty oli itse asiassa Ralph Enckell, joka jatkoi uraansa suurlähettiläänä.

Ensimmäisen näytelmäelokuvan "Salaviinanpolttajat" ohjaaja kreivi Louis Sparre todellakin eli 1863-1964. Hän oli keskeisesti mukana säilyttämässä Porvoon vanhaa keskustaa tuomiokirkon ympärillä, perusti Porvoon Iris-tehtaan ja tunsi kaikki. Haikon kartanossa, joka oli Edelfeltin koti, hän oli usein nähty vieras.

Siitä eivät käytettävissäni olevat lähteet osaa kertoa, onko kuulemani tieto tosi, nimittäin että kreivi olisi taittanut yli 90-vuotiaana jalkansa ahdistellessaan verevää karjakkoa jonkin talouskeskuksen tietämissä sellaisin seurauksin, että putosi heinäparvelta talliin.

Kunnioittava onnitelu Suomen eduskunnalle, joka täyttää vuosia.

Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus ei tosin täyttänyt kaikkia siihen kiinnitettyjä odotuksia. Vanhasta junttalaulusta käy ilmi, että jokin osa kansastamme ymmärsi äänioikeuden luvaksi mellastaa aina kun voimallinen henki puhutteli, pullosta tai muutoin:

"Laulellaanpa me nuoret poijat,
kun on ääntä ja kaulaa ja kaulaa -
valtiopäivill' on päätetty,
että jätkätkin saavat laulaa."

3 kommenttia:

 1. En ole vielä nähnyt EY-tuomioistuimen päätöstä, mutta julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tuomioistuin päätti vain, että sopimus oli tehty muodollisesti virheellisesti. Niinpä sitä tuskin voi pitää kovin kummallisena ennakkotapauksena - ellei sitten EU:n päätöksentekoa ja sopimusmenettelyitä koskien. Sinällään sama sopimus voidaan kai nyt tehdä uudelleen, kunhan muotovirheet korjataan.

  olli

  VastaaPoista
 2. Amerikkalaiset teettävät eurooppalaisilla kireitä lakeja ja jättävät vastaavat lait itse säätämättä: todellakin. Näin kävi jo Rooman sopimuksessa vuonna 1961, kun radioasemat pantiin maksamaan levyjen soitosta. Yhdysvallat oli sopimuksen päämoottoreita, mutta ei koskaan itse liittynyt siihen.

  VastaaPoista
 3. Ad Olli:
  Judgment of the Court of Justice in Joined Cases C-317/04 and C-318/04
  30.5.2006

  Kysymyksessä oli tietysti "adequacy" eli oliko komissiolla oikeus luovuttaa henkilötiedot amerikkalaisille, ja vastaus oli ei - kaksi eri päätöstä kumottiin. Tietosuojaviranomaista kuultiin.

  Asian ydin: kysymys ei ollut palvelutoiminnan yhteydessä kootuista henkilötiedoista, vaan amerikkalaisten käsissä turvallisuustiedoista, joista komissio ei sitä koskevan direktiivin puuttuessa saanut tehdä sopimusta.

  Prejudikaatti ei siis todellakaan koske henkilötietojen luovuttamista USA:an, vaan kaupallisessa toiminnassa kerättyjen henkilötietojen luovuttamisen ehdoista.

  Ratkaisu on mielestäni raju, koska siinä kuitenkin sanotaan, että komissio ylitti valtuutensa.

  Siten on selvä, että esim. Finnair voi olla kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ongelma näyttää kuitenkin syntyvän siitä, että USA tietenkin panee lentoyhtiöille maahan liikennöimisen ehdoksi tietojen jatkuvan luovuttamiseen, jolloin voidaan päätyä villiin monenkeskisyyteen EY-laindääsännön ydinalueella.

  EUJ:n tiedotteen linkki on Slashdotin sivulla.

  VastaaPoista