Sivun näyttöjä yhteensä

3. syyskuuta 2015

Pelko ja kauhu


 

Vihakirjoittelun syy on pelko.
 
Kirjoittajat pelkäävät terroristeja ja sen pelon kautta kaikkea väkivaltaista tunkeutumista elinpiiriinsä. Ehkä tuo ilmiö alkoi Ukrainan sodasta. Ehkä poliittisten mullistusten – perussuomalaisten nousun – takana oli jo sama tunne, jolloin pelon aihe olisi ollut talouden nopea ja paha kaventuminen.

Nyt käytännössä kaikki, viimeksi eilen presidentti Niinistö, ovat aika selvin sanoin sitä mieltä, että keskustelua pitäisi rauhoittaa. Katselin itse Jari Tervon erinomaisen blogin aiheuttamat yli 400 kommenttia Ylen sivustolla. Eivät ne mieltä ylentäneet.

En tiedä, onko kukaan yrittänyt tosissaan ymmärtää tätä hyökkäävää asennetta, joka tuntuu hyvin julmalta, ellei itse ole samalla linjalla. Hätään joutuneiden pilkkaaminen on uutta, ainakin kirkkonummelaisten ja seinäjokelaisten ja keuruulaisten täti-ihmisten suusta.

Sekä terapian että sovittelun ensimmäinen ehto on ymmärtää, mitä puheiden takana on. Vihapuhe… Neuvostoliitolta ja Saksalta meni kummaltakin kymmenen vuotta opettaessaan kansalaisia vihaamaan erinäisiä vähemmistöjä, eikä menestys ollut kuitenkaan erikoisen kehuttava. Viime vuosina alalla on kunnostautunut etenkin Putin. Ylen toimittaja kertoi äsken venäläisestä tädistä, joka oli raivoissaan siitä, että Kiovassa kannetaan kulkueissa Hitlerin ja Goebbelsin kuvia. Kun toimittaja ihmetteli ja kertoi asuvansa Kiovassa, jossa sellaisia kuvia ei ole sattunut silmän, vastaus oli:” Katsokaa tarkemmin televisiota!”

Kuoleman ja ruumiillisenvahingoittumisen pelon jälkeen pahin on syrjäyttämisen pelko. Juuri sitä keskenkasvuiset opettelevat. Osa oppimista on pelolla hallitseminen. ”Ei olla tuon kaa.”

Muuan keino on vankila. Sellin koko ja kalustus ei ole niin tärkeä. Vankila on kouriintuntuva tapa osoittaa hylkääminen, ulkopuolelle sulkeminen. Keino on siitä heikko, että pelkoon tottuu. Vangit luovat itselleen olemisen keinoja ja rakentavat yhteisöjä, jotka ovat liioiteltuja kuvia aidan takana olevasta maailmasta. Kertomukset vahvistavat, että sama kohtalo ei yhdistä ihmisiä, vaan lisää kerrostumista ja siis erilaisuutta. Keskitysleireissä vähäisiä etuja saavat vartija-vangit osoittautuivat usein oikeita, tuhoisan väkivallan käyttöön turvautuvia vartijoita tehokkaammiksi ja raaemmiksi.

Syrjäytymistä eli joukosta hylkäämistä edistävät tehokkaimmin ne, jotka ovat itse melkein syrjäytyneet.

Suomessa opetettiin ryssävihaa 1900-luvu alkuvuosista tai viimeistään kansalaissodan ajasta 1918. Asiasta on kirjoitettu aika paljon. ”Kaiken ryssäläisen” vihaaminen oli uusi ajatus, koska vaalittujen Isonvihan muistojen jälkeen oli syöty sata vuotta ryssän viljaa. Eikö kukaan ei ole tullut ajatelleeksi, että perinteellinen suomalainen ryssäviha, juuri se joka on edelleen vahvasti olemassa, on pohjaltaan ryssänpelkoa? Ainakin tällä hetkellä Putin on Suomen tärkein mies.

Ajatus on peräisin eläinten maailmasta. Uhkaavat irvistykset ja eleet ovat pelon merkkejä. Rotta näyttää hampaitaan vielä loukulle, joka laukeaa sen päähän. Koirien kasvattajat tietävät, miten murinaan ja irvistykseen on suhtauduttava: ei ainakaan lyömällä. Siinä voi käydä pahasti, ehkä molemmille osapuolelle. Koira rauhoittuu uhkailustaan rauhoittuessaan – pelosta. Jopa pienten lasten raivokohtaukset ovat joskus pelkoa. Kiukuttelija käsittää, että tilanne on luisumassa hallinnasta, ja karkkipussi jää saamatta.

Vierasmaalaisissa, varsinkin värillisissä, on paljon pelättävää. Pahinta on, että heiltä puuttuvat rauhoittavat ja alistumista osoittavat eleet. Kun käyn sähköliikkeessä, hämmästelen ääneen pätevää palvelua ja myyjän vastattua kysyin että Pohjanmaaltako ollaan, kun puhe kuulostaa vähän sellaiselta. Kohta olimme ylimpiä ystäviä ja olimme käyneet Lappajärven Itäkylän läpi talo talolta ja arvioineet myös Vimpelin pesäpalloilun viidenkymmenen vuoden ajalta.

Ennen kuin lääkärit aloittivat tyhmät kampanjansa, tupakan tarjoamine ja polttelemine asiaan kuuluvasti syljeskellen oli painokas ele, joka edisti aina asiaa, etenkin maitolaiturilla kuorma-autoa odoteltaessa. Ryypyn tarjoaminen oli vallan suurenmoista, mutta ei sitäkään enää esiinny edes junan vessassa.

Maahanmuuttaja ei voi muuta kuin hymyillä tietämättä, että turhanaikainen hymyileminen leimaa tässä maassa ihmisen typeräksi ja siten arvaamattomaksi. Sekä miehet että naiset kulkevat asioillaan sotaisan näköisinä turhia virnuilematta. Jos joku hymyilee minulle, tiedän että minulta on vetoketju auki.

Ehkä pakolaisista ja maahanmuuttajista kauheita kirjoittavat pelkäävät terroristeja ja heidän kaltaisiaan. Se ei ole kenenkään mielestä mukava ajatus, että joku voi pelkkää pahuuttaan tulla ja räjäyttää ilmaan sata – kaksisataa ihmistä. Lisäksi nämä omituista uskontoa harjoittavat ovat tehneet hyvin selväksi, että he pitävät länsimaalaisia eli siis meitä halveksittavina olentoina. Jotkut julistavat, että meidät pitäisi tappaa.

Kirjoittelusta näkee, että monet käsitteet ovat hukassa. Esimerkiksi rasismi – se ei tarkoita toisen rotuisten syrjimistä. Ihmisiä ei pidä kohdella pahasti sellaisten asioiden vuoksi, joille he eivät mahda itse mitään. Siis kun suomalaisia syrjittiin pahasti Ruotsissa ja Venäjällä, se tuntui ilkeältä ainakin niistä kymmenistä tuhansista, jotka hoitivat asiansa hyvin ja varoivat olemasta vaivaksi kenellekään. Isäntämaassa kuultiin puheesta, että tässä on taas suomalaisia eli siis puukkoa hamuilevia juoppoja.

Koulukiusaajaa ei saa muutamaan tapojaan rupeamalla kiusaamaan häntä. Nyrkkisankari ei taltu, vaikka hankittaisiin joku häntäkin rotevampi vetämään asianomaista oikein kunnolla kuonoon. Lyöty kostaa selkäsaunan ja nöyryytyksen ennemmin tai myöhemmin jollekin pienemmälle ja heikommalle, esimerkiksi vaimolle tai lapsille.

”Kaveria ei jätetä” on ollut aika kauan iskulause. Muut muut kuin kaverit sitten jätetään?

59 kommenttia:

 1. "Naiset ja lapset ensin" on mielletty valikoivuudestaan huolimatta aina (tai kauan aikaa) yleväksi periaatteeksi, vaikka kaikilla on yhtäläinen ihmisarvo. Sotalapsien lähettäminen Ruotsiin oli tätä. Samalla periaatteella toimiminen tuntuu nykyään herättävän paheksuntaa.

  Roistot, pakolaiset ja me; kolme ryhmää, joista kahdesta on tullut pelinappuloita ja siis uhreja. Ei ensimmäisestä. Tässäkin, kuten sodassa, pahan vastustaminen johtaa todennäköisesti viattomien kärsimiseen. Kauheampaa totuutta ihmiselämästä tuskin onkaan.

  VastaaPoista
 2. En tuota(kaan) olisi paremmin osannut sanoa. Kiitos kirjoittajalle!

  VastaaPoista
 3. Tämä oli hyvä: "Sekä miehet että naiset kulkevat asioillaan sotaisan näköisinä turhia virnuilematta. Jos joku hymyilee minulle, tiedän että minulta on vetoketju auki." Aina ulkomailta palattuani kestää muutamia päiviä tottua ajatukseen, etteivät ne (varsinkaan vanhemmat miehet) oikeastaan minulle ole vihaisia, vaan kaikille ja kaikelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itelläni oli vetoketju auki Helsingissä. Vakava tuijotus on hymyilyn sijasta tapa miten se huomioidaan.

   Poista
 4. Sanoja. Virossa kuolee joka vuosi tai halvaantuu monta pelotonta nuorta miestä jotka sukeltavat silloilta pää edellä jokeen paikoissa, missä he eivät tiedä onko siellä veden alla vettä tarpeeksi. Koska pelkohan on.. typerille? Sanon vielä kerran sen: olen varma, että jokaisella on se raja, mikä eristää kuinka monta pakolaista hänen mielestä on typerä pelko ja kuinka monta on viisasta varoamista. Äitini pelkää Teknillisen Yliopiston nigerialaisia (joista muuten puolet käyttävät yliopistoa vain maahanmuuuttokanavana Eurooppaan). Pitäisikö mun tuoda hänelle lisää nigerialaisia ja rakentaa moskejoita hänen pihalle? Minua aina kiinostaa missä on pienkansojen pelottomien jäsenten raja. Siis kuinka monta pakolaista esimerkiksi Suomeen ei ole vielä typerä pelko? 100000? 1000000? 10000000? Koska 10 miljoona tulisi heti jos Suomi vaivautuisi täysin 'pelottomaksi' maaksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisikö puhua ennemmin suhteellisista osuuksista kuin absoluuttisista luvuista.

   Kun toisenlaisten osuus nousee yli 50%:iin (ja omien osuus jää vähemmistöön) niin siinä voisi olla pelon ääriraja. Kunnasta, läänistä ja valtiosta mitaten. Siksikin hajasijoitus on järkevää, että paikallisesti ei pääsisi nousemaan kovin paljoa yli 50%.

   Poista
  2. Minusta kommentti iskee asian ytimeen: vaikka ihmiset ovat tasa-arvoisia seuraako tästä se, että kaikilla ihmisillä on valtioiden rajoista riippumatta oikeus muuttaa siihen maahan, josta uskoo löytävänsä suuremman onnen. Minä en käsitä asiaa näin. Suvereeneilla valtioilla on oikeus päättää ketä ne haluavat siirtolaisina ottaa vastaan. Siirtolaisista kun aiheuttaa paitsi hyötyä myös kustannuksia ja ongelmia, koska he tuovat valtaväestöstä mahdollisesti paljonkin poikkeavan tapansa ja kulttuurinsa mukanaan.

   Aidot turvapaikkaedellytykset täyttävät pakolaiset ovat asia erikseen, heidät täytyy ottaa vastaan. Tuoltakin osin kaikki Euroopan maat ovat tekopyhiä: Pitää päästä ensin maahan voidaakseen jättää hakemuksen. Samalla esim. lentoyhtiöitä sakotetaan, jos he ottavat matkustajia ilman asianmukaisia asiakirjoja. Mistä oikea pakolainen sellaisia saisi häntä vainoavan valtion viranomaisilta, menepä niitä pyytämään niin...

   Poista
 5. "Ennen kuin lääkärit aloittivat tyhmät kampanjansa..."
  Asian vierestä:
  Muistan, miten 50 - 60-luvun taitteessa sairas naapurin isäntä kehui lääkärissä käyntiään. Oli ollut mukava ja kiireetön lääkäri, tarjonnut tupakankin uransa ensimmäiselle potilaalle. (Isäntä kuoli sittemmin keuhkosyöpään.)
  Mutta pois tuhoisat tupakat ja turhat turinat, valkotakit, minuutit laskurissa tietokoneen ruutua selaillen seuraavaan potilaaseen. Asioidaan sähköisesti ja "sähköisesti", leikataan vatuloinnit!

  VastaaPoista
 6. Itse uskon, että suurin syy tällaisen käytökseen on nimenomaan oma taloudellinen epävarmuus, joka on lisääntynyt huomattavasti joka puolella maailmaa.

  Monimutkaiseen asiaan haetaan väkisin helppoa vastausta. Lähi-idässä se on uskonto. Meillä taas muukalaisviha. Niin raadolliselta kuin se tuntuukin, niin ihmisen suvaitsevaisuuden mittari on yleensä se miten varmaksi hän kokee oman taloudellisen toimeentulonsa.

  Kysymys ei ole oikeastaan siitä, että onko perinteisessä mielessä köyhä tai rikas, vaan siitä, että mihin suuntaan kokee asioiden menevän. Käsittääkseni hyvä esimerkki on maailmansotien välisen ajan kommunismi/natsismi asetelma.

  Eräiden tahojen ajatusmaailmaa uhkasi kommunismi, joka sanoi että köyhälläkin on oikeus toimeentuloon ja se on otettava vaikka väkisin. No, mitä nämä tahot tekivät. Eivät ainakaan yrittäneen korjata epäkohtia niin, että kommunismilta olisi mennyt pohja, vaan käytännössä yrittivät turvautua toiseen vielä häijympään aatteeseen, jonka sanoma oli, että köyhyys ja ongelmat ovat "erilaisten" syytä, ja ne korjautuvat syyt eliminoimalla.

  Mitä tästä sitten seurasi. Kaksi häijyä diktaattoria ja toinen maailmansota. Lisäksi sodan jälkeen kommunismi voi paremmin kuin koskaan eikä siinä enää ollut muruakaan köyhien puolustamisesta.

  VastaaPoista
 7. Aleksis Salusjärvi kirjoittaa kolumnissaan välineistä, joita on liikaa ja informaatiosta, joka on eri asia kuin tieto. Tai ymmärrys.
  http://areena.yle.fi/1-3003657
  Palanen: "Emme käytä tietoverkkoa syiden ja ratkaisujen etsimiseen, vaan syyllisten löytämiseen. Syventymisen sijaan maailma näyttä nopeutuneen, ja se purkautuu vihana. On kuin kaikki puuhastelisivat jotakin ja kukaan ei keskittyisi mihinkään. Sen seurauksena asenneilmapiiri on kiristynyt. Tällaista vaikutelmaa tukevat myös ajankäyttötutkimukset."

  VastaaPoista
 8. Ottamatta kantaa muuhun, on tämä vihapuheiden suitsimen näin laajasti äärimmäisen vaarallista.
  Toistan: äärimmäisen vaarallista.
  Pahoin pelkään seurausten tästä suitsimisesta johtavan väkivaltaan, sekä suulliseen että fyysiseen, kohteita kohtaan.
  Kansa ei löydä purkautumistietä, vaan kaikki keskustelu käydään samanmielisten keskuudessa. Ja sen tietää mitä siitä seuraa.
  Nyt joka ikinen mediassa lausuttu puolustus pakolaisia kohtaan herättää synkän vastareaktion.
  Ei tarvita kuin muutama pakolaisten suorittama väkivalta, ryöstö, raiskaus tai ..., niin peli on ehkä menetetty.
  [sarkasmivaroitus]

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa minäkin pelkään - ilman sarkasmia. Siksi JK rikosilmotus oli suuri harkitsemattomuus.

   Poista
 9. Eikö perussuomalaisten yleistäminen ja räikeä halveksunta ole vihapuhetta. Huomautan, että en ole itse perussuomalainen , vain ja ainoastaan ihmettelevä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä paradoksia olen minäkin ihmetellyt. Mutta uskallapas siihen puuttua!

   Poista
  2. Juuri noin. Yleistävä hyökkäys perussuomalaisia vastaan kertoo jotakin kirjoittajan omasta "muukalaispelosta".

   Onhan se nyt aivan kauheaa, että ne, joiden paikka on tuomarin pöydän tuomittavien puolella, alkavat olla jotakin mieltä asioista. Rajat ylittää se, että oikeusministeri on persu.

   Mutta kaikkien kauheinta on silloin, kun nämä halveksittavat persut ovat oikeassa suurissa peruskysymyksissä ja osoittavat, että keisarilla ei ole vaatteita ja että utopioiden varaan ei voi rakentaa. Sitä on loukkaus, jota ei voi kestää.

   Siksi vihapuhe, iloiset lynkkausjuhlat toreilla ja kova kiihko estää puhuminen ja väärät sanat. Onko tämä nähty ennenkin?

   Oletteko muuten huomanneet, että Ruotsissa SD on nyt suurin puolue. Tuskin se sitä olisi ilman yritystä vaientaa ja eristää se.

   Poista
 10. "Kuoleman ja ruumiillisenvahingoittumisen pelon jälkeen pahin on syrjäyttämisen pelko."

  Se on ymmärrettävää: lajimme syntyhetkillä perheryhmästä poissulkeminen tarkoitti hidasta kuolemantuomiota, ihminen kun ei ole tiikeri. Tuosta syystä psykologian mukaan ihmisen havaintoihin ja toimintaan vaikuttaa niin voimakkaasti ryhmäpaine, on parempi olla ryhmässä kuin oikeassa, mutta yksin.

  VastaaPoista
 11. "Kirjoittajat pelkäävät terroristeja ja sen pelon kautta kaikkea väkivaltaista tunkeutumista elinpiiriinsä."

  Kyllä yhtä suuri tekijä voi olla maanantain Hesarin tiedeblogistin mainitsema uuden ja tuntemattoman inhoreaktio. Sillä joka ihmiskunnan alkuaikoina oli liian innostunut uudesta (esim. uudet, myrkylliset ruoka-aineet) saattoi olla ikävä loppu. Myös muukalainen saattoi olla uhka. Myöhempinäkin aikoina olisi mielenkiintoista kuulla Amerikanmantereen intiaanien mielipide eurooppalaisten muodostaman "monikultuurisuuden" siunauksellisuudesta heidän näkökulmastaan.

  VastaaPoista
 12. "Neuvostoliitolta ja Saksalta meni kummaltakin kymmenen vuotta opettaessaan kansalaisia vihaamaan erinäisiä vähemmistöjä, eikä menestys ollut kuitenkaan erikoisen kehuttava."

  Millä JK perustelee sen, ettei menestys ollut kehuttava. Neuvostoliitossa kulakeille ja kansavihollisille vaadittiin kollektiivisesti rangaistusta ja jo 1930-luvun jälkipuoliskolla juutalaisten hyväksytty syrjintä oli yleistä. Tosin Saksassa ei mielestäni ollut kyse uudesta opettamisesta vaan hyvin vanhan antisemitismin korostamisesta ja suuntaamisesta syntipukiksi kaikkeen siihen mitä pidettiin pahana, erityisesti ensimäisen maailmansodan häviämiseen ja suureen lamaan. Hitlerhän syytti juutalaisia myös toisen maailmansodan sytyttämisestä.

  VastaaPoista
 13. Ulkomaalaisissa suomalaista pelottaa heistä huokuva itsetunto joka monelta meikäläiseltä puuttuu.
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus ajattelen, että tyhmyys on kuin onkin voimaa!

   Poista
 14. Hyvä kirjoitus!

  Eiköhän pelko ole useimpien kielteisten tunteiden lähtötunne, ainakin vihan.

  Katsoin jotain salolaisten pakolaiskeskusta vastustavien haastattelua. Siellä oli kaksi teinityttöä tiukoin mielipitein. He selittivät, että jos tällainen keskus tulisi, niin iskä aikaistaisi heidän kotiintuloaikojaan, siksi he seisoivat tässä joukossa. Tällaisiakin syitä.

  Vierasmaalaispelossa ei varmaan auta muu kuin muuttunut tilanne, se että muunmaalaisia on samoilla hedelmätiskeillä ja rautakaupassa kuin useammassa sukupolvessa paikkakunnalla asuneita.

  Voi, noissa sanonnoissa on paljon huonoja. "Kaveria ei jätetä" voivat sanoa ylevästi myös kimpassa kiusanneet, en vasikoi, olen kaverille uskollinen.

  VastaaPoista
 15. Jos meillä Suomessa tulisi oikeat kahinat joko maan sisällä tai ulkoista uhkaa vastaan, niin pitäisikö siviilipalvelusmiehet ja kieltäytyjät ym. sotaa vastustavat päästää maasta Tukholman asemalle tai laivaterrminaaliin tai Haaparannalle turvapaikanhakijoiksi? Jatkosodan aikaan Länsi-Lapista oli hävikkiä lomalaisista rajan taakse.

  VastaaPoista
 16. "Esimerkiksi rasismi – se ei tarkoita toisen rotuisten syrjimistä."

  Rasismi eli "racism" nimenomaan alunperin tarkoitti sitä, että tietyn etnisen ryhmän jäseniä joko syrjitään tai sorretaan ja perusteluna syrjinnälle käytetään ryhmän etnisyyttä.

  Nykyään termin merkitys on muutettu siten, että jos olet "eri mieltä jostakin" olet heti "rasisti" tai vielä tarkemmin, jos et halua islamistista eurooppaa (ja suomea) niin olet heti "rasisti".

  Islamisaatiota vastustavat ovat nykyään "rasisteja".

  Näin sekaisin on yhteiskunta ja sen ihmiset nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mitä on islamisaatio? Se on ison ja irrationaalisen pelon siivittämä oletus siitä että islam tulee tänne ja jyrää meidät. Siis ison ja irrationaalisen pelon tuottama tiettyjen piirien propagandistinen harhaluulo.

   Poista
  2. "Esimerkiksi rasismi – se ei tarkoita toisen rotuisten syrjimistä."

   Kummasti blogisteeraajan kriteerit venyvät tarkoituksen mukana. "Laiton turvapaikanhakija" oli mahdottomuus, mutta "rasismi" ei muka liitykään rotuun. Hölynpölyä: rasismi ilman rotua on mahdottomuus. Joko uustulkitaan kaikki tai sitten ei uustulkita mitään.

   Poista
  3. Onko tuo pelko irrealistinen? Läpi koko maailmanhistorian eri uskonnot, kansat ja etniset ryhmät ovat jyränneet yli toisten. Esimerkiksi islamin yhdistämät arabit Etelä-Ranskaan saaka 700-luvulla ja varhais-kristityt myöhäis-antiikin kultuurin (ks Tapio Tiihosen kirjasarja). Näin on ollut ennenkin miksei se voisi niin nytkin.

   Hanki Grimbergin maailmanhistoria - ja lue, niin uskot ja uskottelet vähemmän.

   Poista
 17. On siellä Kiovassa jotain levottomuutta. Mistä me saisimme uuden Curzio Malaparten, joka sukkuloi raportoimassa tunnelmista linjojen molemmin puolin?

  http://gordonhahn.com/2015/08/31/ukraines-neo-fascist-tea-party-throws-grenades-shoots-at-police-attempts-storm-of-rada/

  VastaaPoista
 18. Katson uutisia. Miten niin, että vain Saksa ja Pohjoismaat kelpaavat pakolaisille? Minulle se sopii, mutta herättää kuitenkin kysymyksiä tämän maahanmuuton luonteesta. Ja en ole vieläkään ymmärtänyt miksi Pohjoismaat, Saksa ja muut maat jotka pakolaiset ovat valinneet ainoiksi paikoiksi missä asua, eivät tuo pakolaisia omilla junilla, laivoilla, busseilla kotiinsa? Miksi lapsien pitää kävellä kuin ristiretkellä keskiajalla? Eikös suurisanaiset poliitikot vois mennä leireille ja tuoda lapsiperheet heti Saksaan, Ruotsiin, Suomeen, Tanskaan tai minne ne haluavat, tai onko sanat kaikki mitä heillä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloista luokkaretkimeninkiä Turkin Bodrunista Kosille. https://www.youtube.com/watch?v=Kew3LdZVygM

   Syyrialaislapset ovat hengenvaarassa lomaparatiisissa?

   https://www.youtube.com/watch?v=SA0MEYPjj_s

   Poista
  2. Minuakin hämmästyttää mikseivät pakolaiset jää Turkkiin, joka on vanha kulttuurimaa ja jossa on tuttu uskontokin? Ja miksi he kulkevat esim. Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan ohi Suomeen ja Ruotsiin? En keksi muita syitä kuin sen, että niissä maissa tulijoille ei kustanneta ylläpitoa ja makseta kk-rahaa, joka lähtömaahan verrattuna on ruhtinaallinen.

   Poista
  3. Jospa ne aistii paitsi köyhyyden myös epäystävällisen rasismin Itä-Euroopasta.
   Sama epäystävllisyys voisi selittää myös Ranskasta Englantiin pakenevien motiivia.
   Kuka vähemistöläinen nyt haluaisi asua äärioikeistolaiseksi muuttuvassa Unkarissa tai Ranskassa ?

   Poista
  4. Ei ole täällä minkäänlaista erityistä rasismia länsimaihin verrattuna. Samat pari jälkeenjäänyttä wannabe neonatsia kuten kaikkialla Euroopassa. Veikkaan, että just apuraha on sen takana, että Pohjoismaat ja Saksa ovat maahanmuuttajien tähtäimessä. Veikkaan jopa, että noin puolet pakolaiset jäisivät heti pois jos apurahat olisivat kaikkialla kuin esimerkiksi Baltian maissa. Siis periaattessa Unkarin populistijohtaja oli osittain oikeassa, kun hän sanoi, että tämä on Saksan ongelma. Saksan ja Pohjoismaiden apurahat imevät ihmisiä Eurooppaan, sekä pakolaisia, että täysin pakottomia.

   Poista
  5. Ei ole Virossa rasismia ja vastaanottokeskusta polttaa yritetään...
   Mene joskus käymään siellä lahden takana.

   Poista
  6. Mä sanoin, ettei ole täällä mitään Länsi-Euroopasta poikkeavaa. Samaan aikaan Saksassa poltettiin kokonainen talo, Virossa üksi talon ulkokulma - ilmeisesti oli kova kiire. Toiseksi, on aika mahdollista, että tämän teki Putinin tiimi. Kolmanneksi, Tartosta katsoen pitäiskö mun käydä lahden takana Hiiumaalla, Saarenmaalla tai Latvian Kuurinmaalla?

   Poista
 19. Tietysti ryssänviha on ryssänpelkoa, ainakin minä kasvoin pitäen tätä lähtökohtana en tuloksena. Sattuva sen sijaan on tämä päivän tekstin kohta: "Jopa pienten lasten raivokohtaukset ovat joskus pelkoa. Kiukuttelija käsittää, että tilanne on luisumassa hallinnasta, ja karkkipussi jää saamatta."

  Raivo voisi hyvin olla pelkoa ja aavistusta lopullisesta tavoitteiden vaikeutumisesta. Perussuomalaisen perustunne lienee SMP:stäkin tuttu unohdetun kansan katkeruus. Ei se voi sietää ohitusta kuten ei perheessä lapsikaan voi kohauttaa hartioita uudelle huollettavalle (uudelle lapselle).

  Minä olin kuvitellut että keskitysleirien luottovanki koki saavansa valtavan edun, vielä paremman kuin työpaikan luottamusmies: takasijan tappojonossa. Ei varsinaisen vartijan insentiivi ollut läheskään samalla tasolla.

  Syrjäytymistä eli laidan yli heittämistä distävät tehokkaimmin ne, jotka ovat itse reunalla tippumassa.

  VastaaPoista
 20. Googlatkaapa tämä: i feel like a stranger where i live

  hh

  VastaaPoista

 21. Heippa!
  Otti ja tuota, kun nyt täällä Helsinki-Tampere-Oulu on 7000 opiskelijaa ilman asuntoa, niin otti ja tuota, hehän pääsevät pian vapautuneille petipaikoille, kun otti ja tuota, osa pakolaisista joutuu poistumaan tai poistetaan Suomesta-Helsinki-Tampere-Oulu. Samalla Punaisen Ristin vapaaehtoiset siirtyvät auttamaan suomalaisia vanhuksia vanhainkoteihin, otti ja tuota.
  Otti ja tuota, vai ollaanko nyt sitten hankittu ystävät kaukaa ja viholliset läheltä.
  Ei mulla muuta.

  VastaaPoista
 22. Ei tässä tilanteessa kyllä mitään uutta ole, paitsi että ennen ei ollut somea. Muta aivan samoja epätosioita joita ruskeassa kuplassa elävät nyt levittävät, kerrottiin aikanaan "venepakolaisista". Silloinkin Unionin baarilla asiat tiedettiin muka paremmin kuin etelän herrojen lehdissä. Näitä vaellustarinoitahan on tutkittu paljonkin.

  VastaaPoista
 23. Masentavaa on tämä vihapuheen suureksi ryöpsähtänyt määrä. Mikä ihme kunnollisia suomalaisia vaivaa? Syyllisiksi leimataan lisäksi heidät, jotka yrittävät levottomimpia puheita rauhoitella (he kun kuulemma rajoittavat vihapuhetta, jolloin syntyy patoutumia, jotka sitten purkautuvat pelottavalla tavalla). Ihmiselläkö on oikeus vihata ja puhua siitä?

  Suuressa katsannossa vielä masentavampaa on se, että joissakin maissa vihaa ja sen puhetta vallanpitäjien taholta suorastaan opetetaan kansalle. Miten maailmasta voisi tulla parempi paikka, kun ihmisten välisiä ristiriitoja oikein lietsotaan? Pelottavaa.

  Mitä voisimme tehdä? Eipä kai juuri muuta kuin sen jota jo yritetäänkin. Nostetaan asia esille ja koetetaan saada edes vähän fiksummat ymmärtämään. Kaikkien kunnon miesten ja naisten tulee yhtenä rintamana nousta erilaisuuden ja erilaisten mielipiteiden puolesta kaikkea suvaitsevaisuutta vastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä viesti karkasi eilen vähän ennen aikojaan ja niinpä siihen on jäänyt viimeinen lause huonosti muotoilluksi, suorastaan hölmöksi. Tarkoitus on tietysti käydä suvaitsevattomuutta vastaan...

   Poista
 24. Paikallaan olisi, että Perussuomalaisten johto ottaisi nyt useaan kertaan selkeän kannan kaikkea muukalaisvastaisuutta vastaan. Alleviivaisi, että me emme osallistu emmekä halua osallistua vihapuheen levittämiseen!

  Ei kai tälle ole mitään estettä? Uskon näet, että perussuomalaisten kentällä on paljon niitä, joissa vihapuhe herättää torjuntaa. Näin ohjattaisiin kannattajakuntaa maltillisempaan suuntaan.

  VastaaPoista
 25. Tulee mieleen Ollin mustapartainen mies, joka päätti muuttua ihmiseksi n:o 2 ja aloittaa hymyilemisen.

  VastaaPoista
 26. Paitsi pelko myös huono itsetunto voi aiheuttaa vihaa. Helpottaa omaa epävarmaa oloa, kun voi viskata vihansa johonkuhun muuhun, johonkin muuhun. EG

  VastaaPoista
 27. Kyllä tämä oli osuva kirjoitus. Ehkä se todella alkoi Ukrainan kriisistä, joka kytee edelleen. Kuten myös, kenen tai minkä intressejä on saada Eurooppaa hieman sekaisin? Harmillista, että siihen käytetään viattomia ihmisiä, joilla on inhimillinen hätä.
  - kale -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juutalaisten kalergi-suunnitelma heitä älykkäämmän, pohjoisen valkoisen, rodun hävittämiseksi käyttämällä luonnotonta rotujen sekaantumista, jos olen natsien kirjoituksia oikein ymmärtänyt. Valkoinen rotu on este juutalaisten maailmanherruudelle.

   Poista
 28. Olekko muuten ollut Ruotsissa vierastyöläisenä tai siirtolaisena? Et vai? No sitten suuta suppuun noista puukkojutuista. Ja muista finn djävul -vihapuheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut Rovaniemen asemalla kun tumma nuoli puukkoaan. Asemalla oli myös reippaita mustia. Junassa musta opiskeli ahkerasti Apple-kannettavan, kynän ja paperin kera.

   Poista
  2. Naivius johtuu alhaisesta ÄÖ:sta. Ole ahkera, eteenpäin pyrkivä, yritteliäs, opiskele maisteriksi, saa työpaikka yösiivoojana ja lähetä rahaa perheelle Afrikkaan.

   Poista
 29. Eiväthän eurooppalaiset pelkää pakolaisia vaan sitä, että terroristeja on tullut Europpaan pakolaisten seassa. http://www.express.co.uk/news/world/555434/Islamic-State-ISIS-Smuggler-THOUSANDS-Extremists-into-Europe-Refugees

  VastaaPoista
 30. Kiitokset kaikkien lukijoiden puolesta Kemppiselle tästä kommentoinnin mahdollisuudesta. Heitän tämän näkökulman: Suomessa on omasta takaa "pakolaisia ajassa", ihmisiä jotka syntyivät kadonneeseen maahan. Näiden viisikymppisten ja vanhempien katkeruudessa ei ole mitään ihmeteltävää. Ainakin tällainen pakolaisuus on pysyvää laatua. -jussi n

  VastaaPoista
 31. Minun ikämieslärvini on sellaisella peruslukemalla, että feissarit väistävät minua eivätkä yritä tuhlata aikaansa. Eilen soitti joku imelästi puhuva miekkonen. Kun hän sanoi, että hänellä on "iloista nettiasiaa", suljin luurin. Olisipa vielä bakeliittipuhelimia, niin olisi saanut lyödä sen korvaan.

  Pistää vihaksi, kun maksettuaan kovahintaisen kahvin ja munkin, saa kuulla vielä toivotuksen: hyvää päivän jatkoa. Piruako se tuntemattomalle ihmiselle kuuluu, miten päiväni päätän.

  Tällaisia ukkoja on vielä olemassa. Meidän mentaliteettiamme ei kukaan kunnioita. Ja reviireitäkin uhataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielunveli.

   Vielä ärsyttävä tapa: opetettu tarjoilija, joka kysyy maistuiko. Tekisi mieli vastata, että ei lainkaan, mutta pakko syödä kun oli niin kallista. Palvelurahaksi 5 senttiä.

   Poista
 32. Pelko ja kauhu – Phobos ja Deimos.

  Marsin kuut voivat tuntua kaukaa haetuilta tähän teemaan, mutta onhan niissä yhtäläisyyksiä: Marsissa nähtiin kanavia, kasvokuvia ja muita merkkejä ihan sen mukaan, mitä katsoja kauheasti halusi nähdä.

  Sama pätee keskusteluun monikulttuurisuudesta ja maahanmuutosta ja pakolaisuudesta: jokainen katsoo niitä oman tynnyrinsä tapinreiästä.

  VastaaPoista
 33. Tulihan se Putin sieltä. Ehdinkin jo huolestua, mihin kognitiivinen dissonanssisi katosi. Tallella on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muskelimies Putimella on hieno Suomalainen BBQ-sisägrilli. (Lähde: Iltalehdistön nettisivusto)

   Poista
 34. "En tiedä, onko kukaan yrittänyt tosissaan ymmärtää tätä hyökkäävää asennetta, joka tuntuu hyvin julmalta, ellei itse ole samalla linjalla. "

  Ymmärrän kyllä molempia puolia. Pelkoja siitä että ongelmia tulee, ja kukapa niitä omille nurkilleen haluaisi. Ymmärrän myös niitä, jotka ovat sitä mieltä että, hädässä olevia pitää auttaa.

  Ja on vielä niitäkin ihmisiä, jotka kannattavat tai vastustavat asiaa ihan vain kiusallaan, mahdollisia inhokkejaan ärsyttääkseen. Heikäläisiä on vaikeampi ymmärtää.

  VastaaPoista
 35. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 36. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 37. Tämä nykyinen pakolaiskriisi tulee merkitsemään avoimen Euroopan ja samalla myös Euroopan liittovaltiokehityksen loppua. Sanokaa minun sanoneen. Uudet EU-maat eivät ota näitä turvapaikanhakijoita vastaan ja vanhat EU-maat tulevat osittain sortumaan niiden aiheuttaman yhteiskuntarauhan häviämisen vuoksi. Suomi todennäköisesti hölmöilee itsensä tähän jälkimmäiseen joukkoon.

  Hämmästyneelle Putinin Venäjälle jää jäljelle korjata sirpaleet lattialta. "Me emme heitä olisi tuhonneet, mutta he tekivät sen itse."

  VastaaPoista