Sivun näyttöjä yhteensä

9. syyskuuta 2015

Outous


 
Pääministerin ja niiden kahden muun muskettisoturin outous puhuttaa.

Fysiikassa on turvauduttu välillä vallattomuuksiin. Kaikki järkevät sanat on käytetty. Pituus, paino, nopeus, voima ja ne kaikki muut on tunnettu ja täsmennetty. Maallikkokin tietää, että paino on joskus oikeastaan massa. Outous liittyy kvarkkiin, joka on sekin huvittava sana, käyttöön ottajansa mukaan peräisin Joycen ”Finnegan’s Wakesta”, jossa ei paljon muuta olekaan kuin outoja sanoja.

Perinteisissä suuryliopistoissa luultavasti puolet klassisen filologian henkilökunnasta joutuu jatkuvasti keksimään nimiä lääketieteen, biologian ja muiden luonnontieteiden tarpeisiin. Käytäntö on aivan hyvä. Englannin sijasta käytetään tällaisia muodosteita, joiden turvin alan ihmiset pysyvät jollain tavalla selvillä käsitteistä. Myös yleisö oppii vähitellen tietämään, mitä suunnilleen tarkoittaa geeni ja mitä genomi, ja jotkut hoksaavat, että genetiikka ja genealogia ovat eri asioita.

Tänään keskiviikkona on saatu seurata tiedotusvälineistä kesken pakolaiskriisin selvittelyä, miten budjettiriihen puintia aloitteleva hallitus on lyönyt ällikällä ammattilaisten koko kaartin.

Palkansaajajärjestöt ja professorit toistavat yhteen ääneen: ennenkuulumatonta. Puhe on siis eilen julkistetusta listasta, jossa on toimenpiteitä niin sanotun yhteiskuntasopimuksen kariuduttua.

Kun luen itsenikin asiantuntijaksi – tätä nykyä ehkä jo perusteettomasti – sanon minäkin: ennenkuulumatonta.

Hallitus ehdottaa toimia, jotka ovat lainvastaisia, perustuslain vastaisia ja Suomea velvoittavien kansainvälisten sopimusten vastaisia. Lisäksi ne loukkaavat ihmisoikeuksia.

Ihmisoikeuksista puhuttaessa on tapana olla tarkoittamatta taloudellisia, sivistyksellisiä ja sivistyksellisiä oikeuksia, joita puhutellaan tuttavapiirissä TSS-oikeuksiksi.

Ihmisoikeuksista tulee siis mieleen sananvapaus ja ei sitten paljon muuta. Itse ehdottaisin, että mieleen saisivat tulla perustuslain takaamat niin sanotut vapausoikeudet, joihin kuuluvat myös henkilökohtainen koskemattomuus ja omaisuuden suoja sekä oikeus elämään.

Hallitus ilmoittaa toteuttavansa eduskunnan päätöksellä eli lainsäädännöllä koko joukon uusia määräyksiä ja rajoituksia, joista etenkin työnantajien ja työntekijöiden pitäisi edelleen saada sopia keskenään.

Ensi hätään ainakaan kukaan toimittaja ei ole ehtinyt älähtää, että usein mainittu yleissitovuus on olut 70 vuotta tuollainen rajoitus.

Järjestäytymätön työnantaja ei saa jättää noudattamatta sitä mitä järjestäytyneet työnantajat ovat sopineet työntekijöiden kanssa. Suomessa 90 prosenttia työntekijöistä on yleissitovien sopimusten piirissä. Ruotsissa ja Tanskassa ei ole sellaisia sopimuksia eikä tiettävästi Norjassakaan.

Juristille tämä tarkoittaa, että mitä kaksi osapuolta sopii, sitoo kolmansia, jotka eivät ole panneet nimeään mihinkään. Juristille tämä on erikoisuus ja tavallaan poikkeus sopimusvapaudesta. Toisaalta työoikeus erillisenä lainsäädännön alana tarkoittaa juuri tätä.

Sopimusvapaus esiintyi sanana lakimiehen kirjoituksessa viimeistään vuonna 150 Rooman keisarikunnassa. Se on edelleen periaate, mutta periaatteesta ei yleensä voi suoraan johtaa sääntöä eli normia. Maailma on kirjavanaan poikkeuksia. Olisin ehkä itse valmis lainaamaan rahaa ehdolla että en liity keskustapuolueen tai sen peitejärjestöön. Hiukan epäilen, että tuo ehto kuitenkin kaatuisi tuomioistuimessa hyvän tavan vastaisena. Mieleen tulee suullinen välipuhe huokeasta alivuokralaisasunnosta sievälle naishenkilölle ”ylimääräisiä palveluksia” vastaan.

Ennustelen kotomaahan nopeasti pahenevaa kriisiä. Yksi kansallisen rahapulamme syy on sopimisjärjestelmämme, joka ei ole ajan tasalla. Äärimmilleen yksinkertaistaen voisi sanoa, että se on luotu sotien jälkeen ja vahvistettu 1960-luvulla tehdasteollisuuden ja viennin tarpeisiin. Palkansaajista kovin suuri osa on nykyisin aivan muissa hommissa ja liian suuri osa työtä vailla.

Usein mainittu kolmikanta eli hallitus – työnantajat – työntekijät on vastannut niin monista asioista, että jos tietäisitte, ette uskoisi. Hallituksen keskeinen rooli on sopeuttaa veroja siihen, mitä toisissa pöydissä päätetään. Lisäksi hallituksen vastuulla ovat tuet, lapsista vanhuksiin, ja julkiset palvelut, kouluista sairaaloihin.

Poliittinen kulttuuri on sellainen, että otetaan muurahaispesästä yksi muurahainen ja kokoonnutaan A-studioon keskustelemaan siitä ja sen ominaisuuksista. Kuinka monella on jokin käsitys muurahaispesästä (Suomesta) ja lisäksi sen toimia määräävistä luonnonlaeista (talvi ja jää), sitä voi arvailla. Jos sanoo, ettei monella ole, tuskin erehtyy.

Itsenäisyyden ajan alussa eräs myöhempi pääministeri kirjoitti oikeustieteellisen tutkimuksen työlakosta. Onko sellainen laillinen Suomen oikeuden mukaan? Tänään puhuttiin vaivoin peitellysti lakkoliikehdinnästä, jollaista siis ei periaatteessa saisi harjoittaa työehtosopimusten voimassa ollessa, vaikka tuo kielto on tietenkin käytännössä ollut kauan kevyt.

Juuri tällä viikolla luin loppuun kirjan, jossa yritettiin selvittää, miksi Saksa jatkoi 1944-1945 sodankäyntiä tilanteessa, josta ei enää voinut selviytyä. Koska tuhoa oli tullut niin paljon, ratkaisu oli: lisää tuhoa.

Sivullistarkkailijana luonnehtisin tilannetta sanomalla, että perustukset horjuvat. Ei kai se ihme ole näin routaisessa maassa.

Arvaukseni ratkaisusta: juuri samanlaisia viritelmiä kuminauhoilla, liimalla, rimalla ja vanerilla kuin tähänkin asti, oman elinaikani ja kuulemma sitä ennenkin.

Kuvassa muuten on sammaloitunut ilmatorjuntakanuunan lavetti Pasilasta Ylen pihasta läheltä radiotaloa. En ajatellut kuvatessani sen perjantaina, miten ajankohtaisen valokuvan otin.

 

27 kommenttia:

  1. "Ihmisoikeuksista puhuttaessa on tapana olla tarkoittamatta taloudellisia, sivistyksellisiä ja sivistyksellisiä oikeuksia, joita puhutellaan tuttavapiirissä TSS-oikeuksiksi."

    Kerrankin on sivistys saanut sille kuuluvan painoarvon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Halukas voi muuttaa toisen "sivistyksellisiä" sanaksi "sosiaalisia".

      Poista
  2. Myös Ahon hallitus aikanaan veti mutkat suoriksi kun valtiohallintoa yksityisteltiin, ja valtio joutui korvauksiin laittomista irtisanomisista. Mutta eihän se Ahoa ja Viinasta itsaään kirpaissut.

    VastaaPoista
  3. Yleissitovuus voidaan lakkauttaa helposti, Etelärannan työnantajajärjestöt lakkauttavat itsensä.
    Yhdistysten merkittävä varallisuus voidaan sitten lahjoittaa vaikka säätiöille, kuten Kokoomuussäätiölle,
    Maaseudun säätiölle sekä Maaseudun yhteistuen säätiölle.

    Corporatism and industrial competitiveness in small European states : Austria, Finland and Sweden, 1945-95 / Olli Rehn.
    Julkaistu:[Oxford] : University of Oxford, 1996.

    Minulla on kyllä vahva mielikuva, että Olli Rehn oli väitöskirjassa vankkumaton korpovativismin kannattaja. Ajat muuttuvat, nykyinen Olli Rehn vaikuttaa Libera-liberaalilta,...

    Kolmikosta kaikkein korporatiivisin taisi olla Itävalta, joka tietenkin apinoi kartelli-Saksaa...

    VastaaPoista
  4. Kummallista tämä hallituksen käsitteiden pyörittely. Moneen kertaan julistettu tarkoitus siis oli lisätä vapautta ja hävittää "normeja", mitä sillä sitten mahdetaankin kulloinkin tarkoittaa. Ja nyt sitten ensimmäinen konkretiatason kärkiohjus sisältääkin uusia normeja harvinaisen pakottavassa ja sopimusvapautta poistavassa muodossa. Vaikea enää pysyä mukana tässä mielikuvien ja todellisuuden ristiaallokossa.

    No, lainsäädännöllähän nämäkin sitten toteutetaan. Mutta yksi hallituksen kärkihankkeistahan on lakien tason parantaminen, vaihtoehtoisten ratkaisumallien käytön selvittäminen ja lain vaikutusten perusteellinen ennakollinen selvittäminen. Tästähän muodostuu heti kärkeen jännä testi: Onko hallitus johdonmukainen edes siinä, että soveltaisi uusia lainvalmistelun oppejaan näihin työelämää mullistaviin lakihankkeisiinsa? Jos ei ole, ei kannata enää uskoa mitään muutakaan, mitä sieltä jatkossa tulee.

    VastaaPoista
  5. Menee ehkä vähän sivuun aiheesta, mutta kun blogistilla ja kommentoijilla on paljon ict-asiointiin ja juridiikkaan liittyvää tuntemusta, kysyn kuitenkin: Korkein hallinto-oikeus on tänään julkistetulla päätöksellään (kho.fi) palauttanut patentti- ja rekisterihallituksen vahingossa lakkauttaman poliittisen naisjärjestön henkiin. Lainsäädäntö näyttää tässä kovin kummalliselta ja kyseenalaiselta. Jos olen ymmärtänyt oikein, niin jokainen pankkitunnukset omaava (siis lähes jokainen meistä) voi netissä yhdistyksen tunnusnumeron näppäilemällä lakkauttaa minkä hyvänsä yhdistyksen, mistä tahansa motiiveista lähtien. Käsittämätöntä.

    VastaaPoista
  6. Oletteko kuunnelleet Alivaltiosihteerin yhtä parhaista, viikon luontoääni Vastarinnan kiiski?
    Sitähän roolia sakki vetää.
    http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/05/28/alivaltiosihteerin-virallista-ohjelmaa

    VastaaPoista
  7. "Hallitus ehdottaa toimia, jotka ovat lainvastaisia..."

    Paradoksi: miten hallitus, jonka tehtävänä on valmistella lakiasiat, voi ehdottaa lainvastaisia toimia?

    Sen vanhan lainko vastaisia? Vai jonkun muun lain? Mikähän niistä toimista oli erityisen lainvastainen, tuskin sentään virkamiesten ylipitkien lomien kohtuullistamisehdotus?

    Miten muuten monikulttuuriseen yhteiskuntaan sopii se, että keskellä viikkoa on jonkin tietyn uskonnollisen kulttuurin määräämä "pyhä", jota kaikkien muiden on pakko noudattaa? Viittaan sekä arki- ja juhlapyhiin että sunnuntaihin.

    VastaaPoista
  8. Bruce Oreck oli Suomessa asumisensa aikana oppinut jotain oleellista: sen että suomalaiset ovat pykäläkansaa. Näinhän hän sanoi jossakin haastattelussa.

    Ihmettelen että tohtori Kemppinen, joka sentään on jonkin sortin humanisti ja filosofi, jaksaa puhua laeista kun maan taloutta pitäisi korjata.

    Eikö hallitus tee lain mukaan esityksiä eduskunnalle, eduskunta säätää lakeja, ja kumoaa entisiä. Mikä siis ongelma?

    Onko veli Kemppinen kovinkin vasemmalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maan taloudessa ei ole muuta korjaamista kuin että pistetään googlet, nokiat ja muut juutalaiset viimeinkin verolle.

      Poista
    2. Suomessa usein kokeillaan kepillä jäätMahtaisikohan jokin uusi esitys sotia jotain perustuslakia vastaan.Esim Saksassa hallituksen on pidettävä turvaväliä kestääkseen perustuslakituomioistuimen jälkikäteisarviot.Juuri nyt Schäublen pöydällä on oikeuden päätös,mikä velvoittaa kumoamaan verotuksen tasapuolisuutta rikkovan perintöveron lievennyksen sukupolven vaihdoksessa.

      Poista
  9. YLE kehottaa kuuntelijoita mukaan nettitsättiin, joka suomeksi tarkoittanee verkkopuhelua tai -juttelua. Voisiko asian ilmaista sanalla "seitittely"?

    Tiedustaa Kunnaksen Ilkka

    VastaaPoista
  10. Seuraavaksi kielletään palkankorotuksetkin lailla, paitsi johtajilta, ja säädetään maksimipalkkalaki. Tämän tason ajattelustahan on kysymys.

    VastaaPoista
  11. Eli Euro on pakkopaita, joka estää devalvaation, jolla epätasapaino on perinteisesti korjattu. Devalvaation vaihtoehto eli sisäinen devalvaatio, jota hallitus yrittää, onkin lainvastainen. Korporatokratia siis velkaorjuuttaa valtion Europakkopaidalla ja sitten talouden palkkamurhaaja tulee pistämään yhteiskunnan lihoiksi.

    "[Indebted countries] become servants to what I call the corporatocracy ... today we have a global empire, and it's not an American empire. It's not a national empire ... It's a corporate empire, and the big corporations rule."
    http://www.zerohedge.com/news/2015-07-02/how-greece-has-fallen-victim-economic-hit-men

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Devalvaation haikailijalla ei vissiin ole lainkaan säästöjä?

      Poista
    2. Kyllä on säästöjä valuuttatilillä.

      Poista
    3. Mitä on säästö: ihmiselle tarpeetonta rahaa! Sellainenhan pitää heti konfiskoida niiden käytön, jotka sitä osaavat käyttää.

      Poista
  12. "Suomessa 90 prosenttia työntekijöistä on yleissitovien sopimusten piirissä. Ruotsissa ja Tanskassa ei ole sellaisia sopimuksia eikä tiettävästi Norjassakaan."

    Siksipä Ruotsiin onkin syntynyt jo pian kymmenvuotinen alipalkattu ja huonoihin työehtoihin, -ilmapiiriin, jne. pakotettu nuorempien työntekijöiden luokka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja meillä tuo vastaava nuorten porukka on työttömänä ilman työllistymisnäkymää. Kumpi on parempi?

      Ja kummalla hyvinvointivaltion rahoitus on vakaammalla pohjalla - Ruotsilla vai Suomella?

      Kaikkea ei voi saada, kun maksajaa ei ole.

      Poista
    2. Gini-indeksin mukaan 10% vähiten mitä tahansa tuloja saavan ryhmän osuus koko potista on ylivoimaisesti suurin Ruotsissa verrattaessa muuhun maailmaan.Väärin sammutettu..

      Poista
    3. "Gini-indeksin mukaan 10% vähiten mitä tahansa tuloja saavan ryhmän osuus koko potista on ylivoimaisesti suurin Ruotsissa verrattaessa muuhun maailmaan."

      Jos tämä "vääryys" korjataan jakamalla ilmaista valtion rahaa, kannustin ponnistella itse kohti parempaa poistuu. Tästä on niin runsaasti todistusaineistoa, että tätä faktaa on turha yrittää kiistää.

      Jos tuo Gini-indeksin 10 % lähtee ponnistelemaan kohti parempaa, kyseessä on potentiaali ja voimavara. Mutta jos se elämään tuilla, ei niinkään.

      Mahdollisuuksien tasa-arvo turvataan, mutta ei lopputuloksen tasa-arvoa ilman omaa ponnistelua.

      Tarja Halosen ajan perintö on vain tehnyt meistä suomalaista valtion lapsia sen sijaan , että olisimme vastuullisia ja aikuisia kansalaisia, jotka vastaat itsestään ja läheisistään. Ja nyt näitä lapsia elätettäviksi tulvii vielä Afrikasta lisää. Menee mielenkiintoiseksi.

      Poista
  13. Työehtosopimuksen yleissitovuus tuli vasta vuoden 1970 työsopimuslakiin. Sillä pyrittiin ratkaisemaan vähimmäispalkkaongelma. Yleissitovuushan tarkoittaa sitä, että myös järjestäytymätön työnantaja on velvollinen noudattamaan vähintään alan yleissitovan työehtosopimuksen ehtoja. Työehtosopimus on taasen yleissitova, jos sen piiriin kuuluu vähintään puolet alan työntekijöistä. Siis työehtosopimuksen allekirjoittajajärjestön työnantajajäsenten palveluksessa on vähintään puolet alan työntekijöistä. Asianomainen lautakunta pitää luetteloa yleissitovista työehtosopimuksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Systeemi tuli Alankomaista.

      Kuten ylläolevasta selviää, Eteläranta voi lopettaa yleissitovuuden helposti, lopettavat oman toimintansa.

      Poista
  14. Blogin "Kaikkitietävä"kirjoittaja ikäänkuin saivarartelee kirjoitettuun lakiin nojaten Hallituksen "munattomaksi".Kuitenkin sitten Hallitukselta odotetaan kuin kuuta nousevaa todellisia tekoja ja vaikuttavuutta,jotta Suomen talous pääsisi imuun ja vauhtiin.Tilanne on kuin Hallitusta vaadittaisiin kävelemään vetten päällä, mikä on suoraan sanottuna väkivaltaa.Selkä seinää vasten tilanne!
    Ruohonjuuritasolta, siis taloden perustasta, lähtien kun raha vaihtaa omistajaa,tulee rehellistä työtä tehtyä.Ja tämä tehty työ nimenomaan kohottaa kansantaloutta ja kaikenkaikkista hyvinvointia yhteiskunnassa,.Ja liikkuva raha on vain katalysaattori kaikelle edellämainitulle.
    Ja mitä ammattiyhdistys sitten uumoilee tällaisessa todella vaikeassa ja kiperässä taluodellisessa tilanteessa, kun maassamme on lähes 300 000 tytöntä, --lakko aaltoa. Kysyn missä on järki?Ja yheinen hyvä?
    Ihmettelen kuinka on järkeilty mm. niin typerästi, että virolaiset rakennusmiehet tekevät Helsingin seudulla kaiken rakentamiseen liittyvän ja suomalaiset rakentajat istuvat kotona kädet ristissä työttömyyspalkkioiden varassa."Hyvimpä" Suomella on "pullat uunissa"! Mitä vielä saammekaan nähdä?
    Oikeustajuni mukaan palkkojen ja eläkkeiden tulee joustaa talouden kantokyvyn mukaan, eikä päinvastoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palkkoja ja eläkkeitä voi korottaa. Alaspäin ei voi tarkistaa, se on kellojen siirtämistä taaksepäin, ei toimi.

      Poista
  15. "Äärimmilleen yksinkertaistaen voisi sanoa, että se on luotu sotien jälkeen ja vahvistettu 1960-luvulla tehdasteollisuuden ja viennin tarpeisiin. Palkansaajista kovin suuri osa on nykyisin aivan muissa hommissa ja liian suuri osa työtä vailla."

    Tässä on taas kerran osuma häränsilmään. Euroaikana pitäisi luoda sopimusjärjestelmä, jolla palkkoja voitaisiin alentaa. Tai sitten pitäisi erota eurosta, että voitaisiin devalvoida.

    VastaaPoista