Sivun näyttöjä yhteensä

18. helmikuuta 2015

Provokaatio

Otsikko tarkoittaa eilistä. Islamin nimissä toimivien ja kristillisten kirkkojen piirissä ammuskelevien tuhotöiden vertaaminen oli koukku ilman syöttiä. Mielestäni sellaisessa vertaamisessa ei ole järkeä.

Vertauksen esittämisen peruste on itsetyytyväisyyden torjuminen. Viimeksi luin (kirjasta ”1946”) yhteenvetoa puolalaisten ja unkarilaisten toiminnasta saksalaisia siviilejä kohtaan sodan päätyttyä. Samoja joukkoteloituksia ja raiskauksia, jotka liitetään aiheellisesti neuvostoarmeijaan.

Radikaalin islamin ja Putinin Venäjän mainitseminen samassa kirjoituksessa johtuu selvästä syystä. Esimerkiksi Tanskassa ei liiku venäläisiä asemiehiä. Ampujat liittyvät niin sanottuihin terroristijärjestöihin. Hyvin pian, muutamassa vuodessa, terroristijärjestöt harjoittavat Putinin keinoja eli myös informaatiosotaa.

Olen täsmälleen samaa mieltä kuin tämän päivän viralliset suomalaiset tiedotukset. Venäjän valtion poliittinen johto levittää järjestelmällisesti väärää tietoa muun muassa Suomeen. Edistääkseen omia poliittisia päämääriään – itse sanoisin koko Ukrainan valloittamista – Putinin miehet hyökkäilevät myös Suomea vastaan.

Keskeinen keino on aiheuttaa sekaannuksia. Tänään keskiviikkona Putin nimittää televisiopuheessaan Itä-Ukrainassa taistelevia ”Naton joukoiksi”. Venäjä on huolissaan Naton Yhdysvaltojen tukemasta hyökkäyksestä Ukrainaan. Meillä asia nähdään juuri päinvastoin. Venäjä on hyökännyt Ukrainaan eikä siellä ole Naton joukkoja.

Hauskan sanonnan mukaan ”kauppiaallinen kehuminen” ei ole Suomessakaan vilpillistä kilpailua eikä minkään muunkaan lain mukaan rangaistavaa. Valtionjohdon harjoittama ”kauppiaallinen kehuminen” on O.K. Suomessakin valheiden levittäminen elinkeinotoiminnassa on kiellettyä. S-ketjun edustaja ei saa väittää tiedotusvälineissä, että K-ketjun myymälöissä myydään päntiönään vanhentuneita elintarvikkeita. Tai: jos tällaista väitetään, väite on osoitettava todeksi.

Nyt on herättävä käsittämään, että myös poliittisiin valheisiin on reagoitava. Kun venäläinen virkamies väittää, että Suomessa syrjitään venäläisiä lapsia tai ylimalkaan otetaan aiheettomasti lapsia huostaan, tästä on aina älähdettävä heti.

Ongelma on sekin, että Helsinkiin ei haluta valtion kustantamaa trollitehdasta. Häviämme senkin sodan, jos lähdemme taistelemaan Venäjän väärien tietojen levittämistä vastaan. Valtiolta palkkansa saavat tekevät minkä ehtivät. Sekin oli eilen turhan yleistävä väite, etteivät terroristit ole vielä keksineet kybersotaa. Kyllä sitä käydään YouTuben teloitusvideoilla.

On aika kiusallista käsittää nyt puolustavansa niitä arvoja, joita vastaan on tapellut koko ikänsä, kuten kotia, uskontoa ja isänmaata.

Ennen tällainen tarkoitti pelkästään vanhuudenhöperyyttä. Toisaalta se katosi se maailma, jossa minullekin yritettiin hyvin painokkaasti opettaa, että muun muassa kaikki runous on roskaa, etenkin tämä saarikoskien ja muiden huijaus, ja taulut, jotka eivät edes esitä latoja lehmiä, ja musiikiksi väitetty meteli.

”Me olemme kaikki sotilaiden lapsia”. Te ette ehkä ole. Minä olen. Sotilaiden lapsilla on huono omatunto. Epäilen että minulle tietty käännekohta oli William L. Shirerin ”Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho” (1962). Kun olin Poika Tuomisen kirjojen (etenkin ”Kremlin kellot”) ansiosta selvillä erään ystävälliseksi itseään väittäneet valtion todellisista kasvoista, tarkempi tieto Saksan kolmannesta valtakunnasta aiheutti oivalluksen, että myös hyvin sivistyneissä teollisuusmaissa voi tapahtua aivan hirveitä. Samana vuonna olin kesän Saksassa ja käsitin itse, että saksalaiset eivät halunneet tietää lähimenneisyydestään mitään. Eräät kysyivät, mitä saksalaisista muualla ajatellaan, ja toivoivat, että heille valehdeltaisiin kohteliaasti.

Täten siis tehdään tiettäväksi, että tämä blogi yrittää omalta osaltaan pitää yllä yleistä keskustelua yhteisistä asioista. Kukaan ei ole sellaiseen kehottanut, mutta kun lukijoita on näin paljon ja kommentit noin hyviä, tämä toiminta tuntuu paljon mielekkäämmältä kuin moni kuukausipalkasta tekemäni asia.

Shirerin ja Poika Tuomisen kirjat muuten ovat edelleen hämmästyttävän totuuspitoisia ja silminnäkijän kuvauksia molemmat, siitä aiheutuvine etuineen ja vikoineen.

18 kommenttia:

 1. No kun tuo venäjän kielen osaaminen on heikkoa (pakkoruotsin takia).

  Mitä on Lapin-polttaja saksaksi. Erkkomedian sanakirja: "Käännöksiä ei löytynyt valitulle kohdekielelle."
  http://www.sanakirja.org/search.php?q=polttaja&l=17&l2=16

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpön pöpön, venäjän osaaminen on heikkoa nimenomaan PAKKOenglannin vuoksi.

   Poista
 2. Tämä tietojen vääristely ja mustan väittäminen valkoiseksi on osattu ennenkin: Tsekkoslovakian miehityksen ensimmäisenä päivänä olin juuri tullut opiskelijaekskursion jäsenenä iloisesta ja vapauden tunnelmasta nauttineesta Prahasta monta astetta harmaampaan Wroclawiin Puolassa, kun paikallinen oppaamme ilmoitti meille päivän alkajaisiksi virallisena tietona, että Naton hyökkäys Prahaan oli Varsovan liiton voimin edellisenä yönä torjuttu. Ei opas sitä itsekään uskonut ja selvitti aika nopeasti tilanteen oikean laidan kuuntelemalla bussimme autoradiosta Free Europe-aseman lähetystä. Mitä muuta retkellä tapahtui, onkin sitten teekkarihistoriaa.

  VastaaPoista
 3. Satuin katsomaan dokumentin The Newburgh Sting
  http://thenewburghsting.com/

  Tässä amerikkalaiset tarkoituksellisesti värväävät hidasälyisiä muslimeja ja houkuttelevat heidät muka terroritekoihin, jonka jälkeen uutisoidaan laajasti terroristipidätyksistä ja kuinka tarpeellista on saada lisärahoitusta jne...

  Ja tuonne Ellibsiin mentäessä, löytyy kirja "Kasvoton mies",
  Gessen Masha; Kinnunen Matti
  joka kertoo millainen rosvo V. Putin on ja mihin kaikkeen hän on syyllistynyt.

  VastaaPoista
 4. Pojan kirjoista olen samaa mieltä. Ne on hauskoja kun ovat helposti divarista saatavissakin. Mites koestelerin Pimeää keskellä päivää niihin vertautuu? Se on hankala löytää.

  VastaaPoista
 5. Totta kai Venäjä valehtelee. Eihän se nyt mikään tosikko tsuhna ole ja sen verran bysanttilainen meininki siellä on aina ollut. Ei kai Venäjän edes kuvittele, että joku sen puheita totena pitää. Kyse on demonstraatiosta, niin ymmärrän.

  Mutta on tässä asiassa toinenkin puoli. Sen piti nimittäin mennä niin, että ensin arabikeväät Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä, sitten presidentin viraltapano ja vallanvaihto Maidanilla ja kulminaatio Punaisen torin kautta Taivaallisen rauhan aukiolle. Mutta Putin perhana tyssäsi tämän nyt tällä erää Donetskiin. Sitä ei hänelle vähällä anteeksi anneta.

  Yksinapainen maailma odottaa vielä lopullista toteutumistaan ja historia loppuaan.

  Voisiko tämän myös näin nähdä?

  Putinin propaganda on brutaalia ja raakaa. Meillä lännessä mennään paljon hienostuneemmin "länsimaisten arvojen ja demokratian" nimissä - ja NSA:n tuella. Milloin mihinkin - Irakiin, Afganistaniin tai mihin business nyt sattuu vaatimaan. (Syyriassa ei ole luonnonvaroja.)

  Trollituomioita seuraavaksi odotellen/ Matias K.

  VastaaPoista
 6. Huvittaa näin vanhana sotilaana seurata kun aselepoa käytetään hienosti hyväksi. Ensin tehdään aselepo -sopimus, jonka turvin irroitetaan voimaa, joka keskitetään pussinperän valtaamiseksi. Länsi seurailee silmät ymmyrkäisinä ! Valehtelun turvin on aina toimittu ja sinisilmäisiä käytetty hyväkseen. Taitaa olla vaikea asia kuuskyt- lukulaisille .

  VastaaPoista
 7. Lähihistoria kannattaa aina pitää mielessä kirkkaana viimeisen sadan vuoden ajalta tai jopa 1900 luvun alusta saakka. Tapahtumat tuntuvat toistuvan. Tsaarin Venäjä koetti ratkoa sisäpoliittisia ongelmiaan julistamalla sodan Japanille. Huonosti siinä kävi sotatoimien osalta, mutta sisäpoliittinen tavoite ainakin osaksi saavutettiin. Venäjän kansa ainakin hetkeksi nousi kuviteltua ulkoista uhkaa vastaan. Neuvostoliiton aikaisen "disinformaation" loistava kukkanen on Terijoen Kansanhallituksen ensimmäinen julistus suomalaiselle "kärsivälle proletariaatille". Kannattaa lukaista läpi vanhoja ja uudempia kirjoja ja miettiä, onko mitään olennaista muuttunut venäläisyydessä tai suurvallan halussa alistaa. Poika Tuomisen kirjasarja on valaiseva kokonaisuus. Ensimmäisiltä 1900 luvun vuosikymmeniltä löytyy hauskoja kuvauksia venäläisestä mentaliteetista itärajan takaa tai tuntumasta. Postuumisti toimitettu Eero Lampion teos Petsamosta on sellainen ja mielestäni nykyisin vähälle huomiolle jäänyt Tatu Valkosen eli metsäprofessori Lassilan teos Maisterin seikkailut mailla ja merillä.
  Leningradin Sotilaspiirin ohjekirjanen on meillä julkaistu nimellä "Marssiohje Suomeen". Se on kylmäävää luettavaa. Hans Peter Krosbyn väitöskirjansa pohjalta kirjoittama teos Nikkelidiplomatiaa Petsamossa 1940-1941 koetettiin meillä aikanaan vaieta unohduksiin, mutta on mitä terveellisintä luettavaa tänäkin päivänä. Mutta kun puhutaan valheellisesta informaatiosta, niin osataan sitä meilläkin. Kuuntelin juuri Eduskunnan välikysymyskeskustelua. Sen parempaa disinformaatiota ja valkoisen muuttamista mustaksi tai päinvastoin ei voi olla olemassa. Turhaan jaetaan näyttelijöille jotakin Jussi-palkintoja. Voittajat voisi pisteyttää Eduskunnan lehtereiltä käsin. Salissa on lyömätön joukko.

  VastaaPoista
 8. Tämä aihe ja tällaiset keskustelut ovat tavattoman tärkeitä näinä epävarmoina aikoina. Miten voimme yrittää parantaa tätä maailmaa, jossa kovin suuri osa ihmiskunnasta elää yksipuolisen ja viholliskuvia luovan "tiedonvälityksen" keskellä?

  Tärkeä länsimainen hyve, pyrkimys objektiiviseen tiedonvälitykseen, on kriisissä. Perinteinen media kärsii talousvaikeuksista ja samaan aikaan internet on mahdollistanut tavallisen kansan äänen kuulumisen ennennäkemättömällä tavalla. Kansa on kiittänyt mahdollisuudesta tekemällä verkon keskustelupalstoista matalamielisen vihapuheen areenoita.

  Kun tähän lisää valtioiden tahallisen propagandan, tulee välillä toivoton olo. Kun Venäjä väittää, että Ukrainassa sotii Nato, voi ihmisen, joka ei juuri seuraa asioita (ja niin monihan ei seuraa), mieleen tulla että kriisin tilanne ja syylliset ovat epäselvät. Tällöin trollit ja epätieto ovat jo voittaneet objektiivisen tiedon.

  Mitä tälle kaikelle pitäisi ja voisi tehdä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselemme ahkerasti uudenaikaisia viihteen huipputuotteita kuten Ufot hyökkää ja Marsin invaasio.

   Uhkakuvia on. Ja muuten niin; miellyttävää että valtioiden tahaton propaganda on keksitty.

   Ed Woodin elokuvissa on sielukkaita teoksia ja huippuhan se on se Plan 9.

   Poista
 9. Tuomisen kirjat ovat tosiaan mainiota luettavaa. Itseäni on miellyttänyt hänen usein käyttämänsä "jos Lenin olisi saanut elää.."

  Shirer on valitettavasti jäänyt lukematta.

  VastaaPoista
 10. Naapurilla on rahasta pula ja niinpä se koittaa muilla konsteilla ja se on tietysti hyvä että ei liiaksi köyhdy että ei koittaisi se ankea päivä jolloin sen olisi pakko liittyä natoon. Kun sillä on niin pirulliset naapurit. Se tietäisi kyllä kiirettä turvatakuiden keksimisessä. Aluksi voitaisiin ehkä vakuuttaa hyvien naapurisuhteiden olevan voimassa ja että ei ole mitään syytä huoleen. Mm... Jostain tuttua.

  Kannatan siis Venäjän liittymistä natoon kansanäänestyksen nähdäkseni, ihan mielenkiinnosta.

  VastaaPoista
 11. En osa sanoa mitä pitäisi tehdä venäläisille trolleille. Tämä on selvästi internettiajan ongelma. Aivan kuten verkko on nopeistanut koko maailman jokapäiväistä kulkua, se on nopeistanut ja halventanut suunnattomasti valheiden levittämistä. Venäjä ja islamiterroristit ovat siinä mielessä sukulaiset, että ne ovat pohjimmiltaan jesuiitit. Kummallakin on päämäärä ja kumpikin ei tunne minkäänlaisia rajoja tiellä siihen päämäärään. Ainoa periaattellinen ero venäläisten ja islamilaisten välillä on se, että venäläisten päämäärä on epämääräisempi ja saattaa olla väliäaikaisempi. Mutta se epämääräisyys tarkoitta myös kestävyyttä paradoksaalisesti. Helpompi on vastata pahuudelle jonka perusta sisältyy yhdessä kirjassa kuin pahuudelle joka kytee vuosisatojen lantakerroksen alla kuten venäläisillä. Tarvitaan vain yhtä Leniniä, Stalinia tai Putinia ja liekki on taas vallalla. Aiemmin olen suhtautunut epäillen Virossa tunnettuun ajatukseen, että venäläiset tappoivat kaikki kunnolliset ihmiset bolševikkien kaudella ja että heidän geenit ovat sen mukaan rikottu. Jos mä katson nykyään Venäjän TV-n hysteriaa ja ihmisten Putinin ihailua, tuntuu, että jotain totuutta siinä on. Bolševistinen mieliala hallitsee tätä maata. Aatelisia ei ole, on bolševikkien jälkeläiset. Sanotaan, että ainoa luokka jolla on Venäjällä aristokraattisia piirteitä on rikolliset. Siis periaatteessa murhaajat ovat kansalle ainoa saatavissa oleva esikuva.
  Valheista ja trolleista. Venäläisillä on kaikille naapureille keksitty vihollisen profiili. Koska suomalaiset eivät ole avoimesti Venäjänvastaisia, heille (ja muulle Skandinavialle) on keksitty tämä sairas lapsi-teema. Hiljattain katsoin jakson Venäjän TV-n sarjasta, jonka koko idea oli se miten venäläinen äiti taisteli Suomen epäiinhimmilisen lapsipoliitikan kanssa. Suomalaisen aviomiehen pääroolissa oli muuten venäjänsuomalainen, joka on ollut vuosia teatterinjohtaja Suomessa (en ymmärrä, miksi suomessa ihmiset antavat p..sreikille niin helposti suurta tilaa).
  Viro on tietenkin "natsivaltio". Viimeinen "todiste" siitä:
  Pari viikkoa sitten avattiin kotikaupungissani Tartossa Holocaust näyttely. Sellainen moderniluonteinen. muun muassa siellä oli kaksi puolalaisen eksponaattia jossa yhdessä alastomat ihmiset naureskelivat ja ajoivat leikiten toinen toisiaan takaa kaasukammiossa ja toinen oli video siitä, miten vanhaa juutalaista leiriasukasta houkuteltiin vahvistamaan vankitatuointia, että se näkyisi paremmin videossa. Nyt kiinostava osa: Koko näyttelystä päätti Tarton taidemuseon nuori, autokraattinen ja nimestä päätellen juutalainen johtaja. Kellään muulla ei ollut siihen mahdollista sekaantua. Juutalaiset organisaatiot Virossa protestoivat heti ensimmäisenä päivänä ja vaativat näyttelyn peruutamista. Heti ensimmäisenä päivänä oli paikalla suurin Putinin p.skakanava ja joka teki 10-minuuttisen videon pääuutisia varten, jossa puhuivat monet juutalaiset, muun muassa Zuroff, näytettiin keskitysleirejä jauhettiin pitkään, että Viro oli ollut "judenfrei" jne. Yhteenveto: yksi juutalainen (tai kuka tahansa, ei sillä väliä) määräsi näytettäväksi puolalaisen taiteenteoksen ja tämä todistaa että virolaiset ovat antisemiitit!
  Videota näytettiin vielä pari päivää sen jälkeenkin, kun eksponaatit olivat jo poistettu . Silti Venäjän TV sanoi että "eivät aio poistaa". En tunne yhtääkään antisemitista virolaista, vaikka 140 miljoonaa venäläistä ja monet muutkin maailmassa pitävät virolaisia natseinä. Yököttävää internettiaikakauden puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset  1. Kuulitõukaja

   Vladimir Vysotkista oli dokumentti telkkarissa. Olen itse tykännyt hänen lauluistaan suomennettunakin vaikka ne varmastikaan eivät ylety alkuperäiseen terävyyteensä. Dokkari löytyy: http://areena.yle.fi/tv/2377817

   Arvelen, että kiinnostaa? (En tiedä, voiko sitä katsoa siellä, missä olet? Siis ulkomailla)

   Mitä lienet mieltä siitä, että toisin kuin monet Neuvostoliitosta karkotetut ajattelijat, Vysotski sai jatkaa laulamistaan vaikka vallanpitäjät eivät sanoituksista aina pitäneetkään? Oliko pilkka niin hyvin kätkettyä ja korkeatasoisen yksinkertaista, etteivät KGB:n kätyrit ymmärtäneet?

   Poista
  2. V. ja Cornelis Wresvijk ovat suosikkitrubaduurejani. Minne on livahtanut kunnon kenkkuilurenkuttelujen ja pilkkarallien koko kirjo? Veikö sen Juice hautaan? Kantaaottavia ja tiedostavia inhoituksia het lissää. Ei se Mikko Perkoilakaan jaksa kaikkia yssikseen. Taide on turmeltunut!

   Poista
 12. Venäjä käy informaatiosotaa, mutta eikö tasapuolisuuden nimissä tulisi nostaa esiin myös suomalaisten määräävässä asemassa olevien henkilöiden teot jotka ovat ruokkineet tätä ristiriitaa.

  Diplomaatti kuljettaa takakontissa lapsen pois Venäjältä kansainvälisten lakien vastaisesti. Hän ei saa saa rangaistusta, ei oikeusjuttua. Käytännössä tämä saa kehut ulkoministeriltä, joka on nyt pääministeri. Onko ihme, jos venäläisissä lehdissä kirjoitetaan.

  Nykyään ei ole muodikasta puolustaa kotia, uskontoa ja isänmaata. Todisteena kysymys 24 puoluekoneesta, joka visualisoi puoluekohtaisesti ehdokkaiden mielipidejakaumia.

  http://puoluekone.tstm.info/

  VastaaPoista
 13. Vaan kannattaako tänä päivänä enää lukea ajan hampaan kuluttamaa Shireriä sen sijaan että lukisi vaikka putkeen Burleighin third reicn:n, Snyderin Bloodlandsin ja Kershaw:n The endin

  VastaaPoista
 14. Armand Hammerin seikkailut Neuvostojen maassa, khm. Nobelin veljekset Bakussa, aiemmin, ja tuota laitaa minä meinasin vähän, että pysyisi ymmärrettävissä ja mielenkiintoisissa kehyksissä nämä uudet kentät.

  VastaaPoista