Sivun näyttöjä yhteensä

17. helmikuuta 2015

Eläköön ihmissyöjät

Vainajien ruumiiden pakastaminen tai liuottaminen on hyvä ajatus. Nyt esitelty uudistus jää kuitenkin puolitiehen. Hyödylliset osat olisi saatava takaisin kiertoon. Miksipä niistä ei valmistettaisi muroja aamiaispöytään?

Ihmissyönti on jäänyt oudosti muodista. Saamelaistarinoissa (Robert Crottet, Kuun metsä) kerrotaan kalastajista, jotka jäivät kerta kaikkiaan tyveneen Jäämerellä, eikä yhtään kalaa saatu viikkoihin. Niinpä päätettiin syödä suurimpaan nälkään yhden miehistön jäsenen pakarat. Olisiko ajatus ollut, että asianomainen tulee ilmankin toimeen. Seisoskelkoon. Mutta ensimmäinen maistaja sylkäisi suullisensa mereen – ja kalat syöksyivät syvyyksistä heti paikalle, ja pian tilanne oli ohi.

Sylkäisijä tunnusti myöhemmin, että jo ensimmäinen suupala oli ollut sanomattoman herkullista. Siinä olisi mennyt koko mies, ja varmaan muita perässä…

Kirjoituksen alku ja otsikko on tarkoitettu keinoksi osoittaa, että meillä on aivan kaikilla vaikeasti järjellä perusteltavia vakaumuksia. Minä esimerkiksi en haluaisi keskustella ajatuksesta, että kuoltuani minut sijoitettaisiin täytettynä museoon näytteille, vaikka olenkin museoaatteen harras kannattaja. Tuo on tunteeni, vaikka järki sanoo, että kuoltuani ruumiini kohtalo on minulle itselleni aivan yksi ja sama. Teologit keksivät kerran hienon käsitteen ”ylösnousemusruumis”. Niillekin ihmisille, jotka ovat mielestään menossa täyttä vauhtia taivaaseen, saa sanoa, että esimerkiksi puujalka ei nouse taivaaseen eikä nastahampaille ole liioin varattu iankaikkista elämää.

Eilen ja tänään jokseenkin kaikki ovat puhelleet hyvin kiltistä kreikkalaisesta ministeristä, jonka kanssa ei tultu juttuun rahaneuvotteluissa. Kukaan ei sano, että kreikkalainen pelaa omaan pussiinsa. Kukaan ei liioin sano, että naapurimaiden ja EU:n hyvinvointi ei voisi kiinnostaa vähemmän.

Aivan viattomia eivät ole kotimaisetkaan kiivailijat. Jos välikysymyksessä selitettäisiin, että nimenomaan kreikkalaisille ei pidä antaa periksi, olisin ehkä itsekin samaa mieltä. Siellä on kuvassa mukana sekin ministeri, joka oli tehdä Heikki Haaviston hulluksi, kun Suomi neuvotteli 1994 EU:iin liittymisen ehdoista.

Ministerit ja lähettiläät ovat asia erikseen. Heidän ei pidä sortua kertomaan, miltä heistä tuntuu. Muut kansalaiset saavat sanoa, että esimerkiksi se, mitä Putin tai Ukrainan separatistit lupaavat, ei paina senkään vertaa kuin muroiksi jauhettu ruumis – edes muutamia kymmeniä grammoja. Heidän pyrkimyksensä on pitää yllä epävakautta, vaatia mahdottomia ja saatuaan sen, vaatia taas lisää.

Stalin oli rehellinen mies, kun sattui sille päälle. Määrättyään Berijan huolehtimaan atomintutkijoiden hyvinvoinnista, kun kävi ilmi, ettei se amerikkalaisten pommi 1945 ollutkaan ihan viatonta laatua, hän jatkoi Berijan pojan kertoman mukaan ydinfyysikkoja tarkoittaen: voimme ampua heidät sitten jälkeen päin. Venäjän johdolla on hiukan vaivaa toistellessaan, ettei Venäjä ole sodassa eikä toimita sotatarvikkeita. Valehtelemisessa on se huono puoli, että se tarttuu.

Radikaali islam herättää lännessä valehtelemisen halun. Maahanmuuttajista on puhuttu paljon pahaa, ja osa puheista pitää paikkansa. Niinpä nyt on kovin vaikea sanoa, että me vastustamme tuota liikettä ja sen edustajia kaikin voimin.

Meneillään ei ole mikään kyberhyökkäys tai informaatiosota, vaan totaalinen sota.

Hyökkääjät tuovat mieleen erään pohjoisrajamme Norjan puolella 1800-luvulla sattuneen tapauksen. Raivostuneet miehet käskivät nimismiestä tekemään parannuksen ja survaisivat samalla puukon tämän rintaan. Nimitys on Kautokeinon kapina. Ehdoton varmuus oikealla asialla olemisesta ei ole uusi asia. Siinäkään ei ole mitään uutta, että tapahtumia väritetään jälkeenpäin. Mainitsemastani kapinasta on tehty myös ”kansannousu”.

Sananvapaudesta on nyt puhuttu. On puhuttava myös uskonnonvapaudesta.

Ihmisiä on kohdeltava samoin perustein heidän uskontoonsa tai uskonnottomuuteensa katsomatta. Terrorismin tukeminen taas ei ole uskontoa. Ja uskonnonvapaus ei tarkoita, että olisi hyväksyttävä toisen opit. Hillittömimmät väkivallantekijät tulevat edelleen kristillisten kirkkojen piiristä. Oppeja ajatellen sekä islamia tunnustava että kristillinen ammuskelija merkitsevät kirkkokunnan epäonnistumista tuossa tapauksessa. Jos joku ei tunnusta ihmisoikeuksia, se on hänen asiansa. Jos hän toimii ihmisoikeuksia loukaten, valtion on tartuttava asiaan heti, pelottomasti ja anteeksi pyytelemättä.

Sananvapaus koskee myös huonoja sanoja ja uskonnonvapaus huonoja uskontoja.26 kommenttia:

 1. "Hillittömimmät väkivallantekijät tulevat edelleen kristillisten kirkkojen piiristä."

  Juuri tällä hetkellä ISIS:n väkivalalle taitaa kenenkään olla vaikea pärjätä?

  Sananvapaudella on rajansa. Pitäisikö myös uskonopeille ne asettaa?

  VastaaPoista
 2. Kun puhe on kolmesta aiheesta monimiljardööri Putinista, maahanmuutosta tai uskomuksista, jolla nimityksellä kaikkia ns. uskontoja tulisi kutsua, luulen kommentteja piisaavan.

  Mannerheim tunsi venäläiset. Hänen mukaansa heidän kanssaan ei voi neuvotella niin kauan kun ovat niskanpäällä. Tarvittiin voitot Viipurinlahdella, Talissa ja Ihantalassa, Vuosalmella. Kun vielä oli motitettu ja tuhottu kaksi divisioonaa Ilomantsissa niin jo vain löytyi neuvotteluhalukkuutta. Viimeksi mainituista tapahtumista Ilomantsissa pyydettiin lehdistöä limaan häveliäästi suuremmin elämöimästä.

  Arvioni mukaan Putin lähitavoite on Debaltseven solmukohdan lisäksi maayhteys Krimille.
  Länsi on heikkouden tilassa ja Puin luulee olevansa valteilla pelaava judovits.
  Heikommasta päästä korttinsa on pelannut Suomi, jota vanja pitää syystäkin yksinkertaisena.

  UM: sivujen mukaan annoimme pyhälle Venäjän maalle kehitysapua ns. lähialueyhteistyönä 330 miljoonaa euroa, jotta naapuri saattoi keskittyä uusiin ydinaseisiin ja sukellusveneisiin ym.
  Kaikki tämä tehtiin tieten tahtoen.

  Suosittelen puolustusbudjetin tuplaamista ja Natojäsenyyttä sen jälkeen muutaman vuoden kuluttua salaa ja ilman kansanäänestysälämölöötä.

  VastaaPoista

 3. http://www.scientificamerican.com/article/world-population-will-soar-higher-than-predicted/

  Viime vuoden viimeisessä numerossa grafiikka arviosta maailman väestökehityksestä. Korutonta kertomaa. Vaikka ottaisimme vastaan miljoona uutta asukasta seuraavan 85 vuoden aikana, Afrikan väkiluku olisi kuitenkin noin 4 miljardia vuonna 2100 eli lastenlastemme ollessa vanhuksia . Suomi aloitti kehitysavun Tansanialle v.1961. Maan väkiluku oli noin 10 miljoonaa, vuonna 2013 se oli jo 49,25 miljoonaa. Eikö mikään riitä?

  Jos Välimerelle henkensä kaupalla lähteneet palautettaisiin heti lähtömaihin, ihmiskauppa loppuisi lyhyeen. Rajat vuotavat muuallakin. Unkariin tuli viime tammikuun aikana rajan yli 10 000 Kosovon albaania taistellen Germanya.

  Kansainvaellukset ovat tulleet jäädäkseen.

  Ei yrityksillä ole ongelmia palkata osaajia. Jatkuvista YT-neuvotteluista voisi päätellä päinvastaisesta ongelmasta.

  Huippuosaajia on helpompi rekrytoida maahan, jossa lähiöissä eivät autot pala eivätkä pommit räjähtele.

  VastaaPoista
 4. Chicken McNugetit tehdään emäksisellä liuoksella jätelihasoluja pesemällä ja tekemällä siitä massaa.
  https://www.google.fi/search?q=mcnuggets+made+of+pink+slime

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nk. koneellisesti eroteltu liha on raaka-aineena vaikka kuinka monessa tuotteessa niin ettei siitä yksin Mäkkäriä tarvitse syyttää. Katso vaikka HK:n jauhelihapihvien tuoteselostetta.

   Kun eläimiä kerran syödään, on hyvä että syödään niistä kaikki mikä on syötävissä.

   Poista
 5. "Sananvapaus koskee myös huonoja sanoja ja uskonnonvapaus huonoja uskontoja."

  Voiko islamia rajata vain uskonnoksi? Se hallitsee ihmisen koko elämää totaalisesti. Se on alistamisen ja alistumisen kulttuuri.
  Länsimaissa törmätään heti ongelmin. Ramadan viettäminen joissakin ammateissa (esim. autonkuljettajat), joissa veren sokerin on pysyttävänä vakaana, on muillekin kuin ramadan viettäjälle vaarallista.

  Varsinkin toisen polven maahanmuuttajamuslimien taipumus radikalisoitua pitäisi estää heidän varusmiespalvelunsa ainakin pioneeriaselajissa. Kuulemma meillä annetulla asekoulutuksella on ollut palkkaa korottava vaikutus Isisin riveissä.

  Länsimaiden ei olisi kannattanut puuttua mitenkään muslimimaiden eloon ja oloon. Jos shiiat ja sunnit sotivat keskenään, sotikoot ja huolehtikoot pakolaisistaan.

  Gaddafi oli todennut:
  "Jos haluatte syrjäyttää minut ja destabilisoida Libyan, tulette luomaan sekasortoa, antamaan kortit al-Qaidan käsiin ja tukeman aseistettuja kapinallisjoukkoja. Teidän ylitsenne pyyhkii maahanmuuttajien aalto Afrikasta, joka loiskuu Libyasta Eurooppaan. Ei ole enää ketään, joka pysäyttäisi sen. Al-Qaida tulee asettumaan Pohjois-Afrikkaan Mullah Omarin ottaessa johtoonsa taistelun Afganistanissa ja Pakistanissa. Al-Qaida on seisova kynnyksellänne...jne."

  Oikeassa on ollut. al-Qaidan lisäksi on tullut Isis, jota jopa al-Qaidakin on kavahtanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No länsimaisten arvojen puolustusyhteisö Natohan sen Lipyan pommitti. Liitytään vaan Natoon. Sitten mekin tapamme, me pommitamme.

   Poista

 6. Solon keskeisesti alusti Ateenassa demokratiataikinan joskus 2500 vuotta sitten. Velat mitätöitiin. Leipää riitti kaikille vaikka tuontiviljan varassa. Oli vaihdossa panna rahdiksi keramiikkapyttyjä korkeamman laadun oliiviöljyä ja viinejä. Yhdessä onnenkantamoisen vaiheessa osuttiin Laureionin hopeasuoneen. Raha pantiin sotalaivaston rakentamiseen ja kansalais(ei orja)soutajien palkaamiseen kolmeen kerrokseen. Darius ja Kserkses ottivat turpiinsa ja 150 vuotta myöhemmin Aleksanteri teki selvää koko Persiasta Babyloniasta Egyptistä. Koitti sija kulttuurille, sivilisaation rinnalla.

  Näitä velkojen anteeksiantajia olivat myös juutalaiset. Kyse oli siitä,että vahvempi velkoja olisi heikommalle velallisellensa veljensävartija. Hän katsoi velan käytön päälle, hjelpaten ja kysyntäänsä tarjoten.Ihan kuin meillä landella. Nykyinen Saksa tarjosi velkaa sekin, ja vielä mersut päälle. Tie loppui 2010.

  Tuo synagogan yhteistunto ja keskinäinen luottamus kuten ev.lut.seurakunnissa ikään, näytti voimansa kun piti Ranskan Napoleon III hävittyä sodan, maksaa voittajalle Bismarckin Saksalle 1870. Kultakolikkokirstut ilmaantuivat alta aikayksiön Berliiniin kun Ranskan Tasavalta ja äänioikeus ja kerääjäjuutalaiset takasivat bondit Euroopan aatelismaanomistajajien ostaa arvopaperia. Bismark ja teknokraatit vielä kuninkaiden Preussi Baijeri silmien alla rupesivat perustamaan liikepankkeja konsultteinaan alan asiantuntijakasti. Kohta oli Kruppia ja Siemensiä.

  Näillä mentiin kunnes I maailmansodan jälkeen kupit käännettiin ja Saksa pantiin maksajaksi: Siitähän ei tullut mitään. Paperirahaan oltiin opittu ja sitä tehtiin turkasesti kun Ranska yhdessä vaiheessa 1920-luvulla kävi hakemassa saataviaan divisjoonilla oliko Ruhrilla. Se oli se hyperinflaatio.

  Kolmas Saksan valtakunta sitten heitti Liittoutuneiden velkakirjat roskikseen. Tartuttiin tuorein käsin setelipainon kampeen ja lapionvarsiin. Moottoritiet ehdittiin tehdä, mutta ei Folkaria. Sodan aikana vai oliko jo varustellessa, saksalaisille työperheille maksettiin liksaa myös rauhan säästötileinä, jotka olivat sulkutilejä, jotta inflaatiotta valtio voisi maksaa firmoille ja ihmiset tienata työssä. Säästötilejä (folkkarin kuplatili) ei koskaan keritty käyttää,mutta valtion takaamina sopimuksina ne tupsahtivat miehittäjävaltioiden vastuulle ja annettiin anteeksi vihdoin 1953 -siis nykyiselle Liittovaltiolle. Asiaa on nyt toisteltu. Alunpitäen hienon artikkelin luin New York Review of Booksista -jonka senkin tulo Akateemiseen näyttää tyrehtyneen.

  Deutsche Mark oli uusi fyrkka. Sen arvo tuppasi kohoamaan kun Naton joukot ja muu dollaritulva vaihtoi paikalliseen D:hen. 1960-luvun ihan lopulla muutaman säällisen revalvaation jälkeen DM laskettiin kellumaan. Toiset vallat kuten De Gaulle piti dollarisaamistensa kultakannasta kiinni, ja vihdoin lähetti Clemenseaun hengessä sotalaivan kohti Nykkiä harkkoja hakemaan. Nixon naureskeli ja laski hänkin rahansa markkinoiden aalloille.
  jatk.

  VastaaPoista

 7. jatk.
  Siitäpä sukosi talousjohtajille sauma tehdä tiliä osastolleen ja bonusta itselleen. Kohta niitä kutsuttiinkin treasuryiksi ja omiksi tulosyksiköiksi käydä rahakauppaa. Nokian osalta tämä sijaitsi Genevessä. Kun sitten EY valtiot kävivät esivaltana vastaiskuun paatin keinuttelijoita vastaan, he astuivat miinaan. Keskuspankit julistettiin itsenäisiksi omista poliitikoista, jotta ainaiset vaalit eivät häiritsisi rationaalista yhteiskuntaelämää. SP ja muut tulivat pankkien ja rahapiirien läpi-lobbaamiksi. Ekaksi lakkautettiin säätely. Ihan ekaksi tosin Reagan masensi jeni-isottelijat. Ovat yhä kanveesissa.

  Pankkiirit nauttivat kahleettomasta elostaan,neuvoivat Harvardin Yalen säätiöille lottopottien numerot ja MBA:t levittivät rahanvapauden sanomaa kautta ihmiskunnan. Tiettyjä alalajeja pelaavat tietokoneet parhaimmin, yhden tällaisen Venäjä masensi vuonna 1998 tehdessään sen,millä kuulopuheiden mukaan Varoufakis uhkaa, jättää velat maksamatta ja kattoo mitä tapahtuu.

  Panen tähän loppuun lauseita New York Timesistä eiliseltä, missä Varoufakis purkaa mieltään kun satamat pitää myydä, työehtosopimuksista luopua, pääomasijoittajat laskettava pienyritysn kimpuun ; ne isolla tekorahalla ostaen, ja että valtion tulot näillä keinoilla nostaa yli menojen usealla prosenttiyksiköllä !

  Vääntö on kova, mutta eiköhän se siitä. Ja sitten ne hellyyttävät 3 virkettä kauniiksi päätökseksi:
  No more “reform” programs that target poor pensioners and family-owned pharmacies while leaving large-scale corruption untouched…We know by looking into the eyes of the hungry in the streets of our cities or contemplating our stressed middle class, or considering the interests of hard-working people in every European village and city within our monetary union. After all, Europe will only regain its soul when it regains the people’s trust by putting their interests center-stage. Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 8. Nyt en muista sen kreikkalaisen kelmin nimeä, joka piti pilkkanaan koko Suomen neuvotteluporukkaa niissä EU-liittymisneuvotteluissa joskus v.1994.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen, että kyseinen henkilö oli Evangelos Venizelos, joka aloitteli poliitikon uraansa keväällä1994, kun Kreikka oli EUn puheenjohtajamaa ja Suomen EU-sopimus ratifioitiin ja allekirjoitettiin.
   Poliitikon ura taisi saada nostetta, kun Venizelos oli Papandreun puolustusasianajaja lahjusoikudenkäynnissä 1980-luvun lopulla.

   Poista
  2. Minä en muista edes sitä miten hän piti meitä pilkkanaan, vaikka joku hämärä muistikuva mielen pohjalla liikkuu. Osaisiko joku valistaa, jos tieto on kiinnostava?

   Poista
 9. HTML-koodiasi ei hyväksytä: On oltava enintään 4 096 merkkiä.

  Olen nyt tapellut tämän kanssa, tyhjentänyt välimuistin, uudelleen käynnistänyt selaimen, vaihtanut selainta... (toinen selain ei ymmärrä lukea blogspotia.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut tuosta koeviestistä. Mutta sen mentyä läpi systeemi alkoi taas toimia. Näyttää siltä, että kommenttiboksi nielee max 4096 merkkiä, ja välilyönnitkin katsotaan merkeiksi. Muutoin se menee tukkoon. Koodaajille ei ole näköjään pälkähtänyt päähän, että jollakulla voisi olla yli 4000 merkkiä asiaa. Kuka sellaista tekisi. Kunnon ihmiset klikkaavat tykkää-nappia.

   Poista
 10. Tästä taitaa tulla selvästi liian pitkä.

  Kemppisen kehuma suomalainen lehdistö ei ole kymmenessä vuodessa kyennyt valaisemaan, miksi Lars Vilks on Lars Vilks. Häntä kutsutaan itsepintaisesti Muhammed-pilapiirtäjäksi, vaikka on kyseenalaista, onko hänen piirroksissaan Muhammed ja onko se edes pilapiirros. Kohua herättänyt Muhammed-tuotanto käsittää Vilksin töistä alle promillen.

  Lehdille Vilks ei ole vakavasti otettava taiteilija. Hän on kauhukakara, provokaattori, eikä mitään muuta. On hän sitäkin, mutta tämä johtuu siitä, että hänen taiteenteoreettinen pohjansa on aidosti radikaali: taide on autonominen alue, johon muulla maailmalla ei ole sanomista. Tähän perustuu kaikki. Se ei ole pelkkää uhmaa. Se on käytännöllinen, selvä ratkaisu, joka ratkaisee monta taiteenteoreettista ongelmaa. Vain taideyhteisö voi päättää, onko teos taidetta, ja arvioida sitä. Muutoin arvio ei olisi mielekäs. Vilksin taidekäsitystä voi helposti luonnehtia elitistiseksi.

  Kuitenkin samainen Lars Vilks on ruotsalaisen taide-elämän ja sen taide-eliitin ärhäkkäin ja väsymättömin arvostelija. Hän seuraa aktiivisesti ruotsalaista taide-elämää ja siitä käytävää keskustelua. Debatointiin hän osallistuu blogillaan, mikä kuvataiteilijoille on muutoin yleensä harvinaista. Yleensä he tekevät kuvia juuri siksi, koska heidän mielestään sanat eivät kuvaa todellisuutta. Vilks syyttää eliitin johtamaa ruotsalaista taidemaailmaa siitä, että sillä on agendansa, joka suosii tietyntyyppistä taidetta ja sisältää tavattomasti rajoituksia. Jos taide-eliitti ei ole sulkenut Vilksiä piirinsä ulkopuolelle, niin Vilks viimeistään itse tekee sen asemoimalla itsensä toisinajattelijaksi.

  Koska Lars Vilksin toiminnan määrittää antiautoritaarisuus ja establishmentin kritiikki, niin on arvattavaa, että hän on monta kertaa joutunut hankauksiin yhteiskunnan kanssa. Vilks on perustanut oman parodisen mikrovaltionsa, joka on sotatilassa Ruotsin kuningaskuntaa vastaan.

  Vuonna 1980 Lars Vilks oli juossut järveen Skoonessa Kullabergin luonnonpuistossa ja oli jäädä sille tielleen. Selvittyään rannalle hän sai innoituksen rakentaa linnoituksen. Hylky- ja jätepuusta pystytetty Nimis (Aivan liikaa) oli samalla protesti kulutuskulttuuria vastaan. 75-tonninen, sokkeloinen ja useista torneista koostunut rakennelma alkoi hahmottua lauta laudalta, jotka kaikki piti kuljettaa miesvoimin tiettömälle rannalle.

  Kahden vuoden jälkeen viranomaisten tietoon tuli, että moinen rakennelma on olemassa ja paikallinen raastuvanoikeus totesi tämänkaltaisen aktiivisuuden yhteiskunnan vastaiseksi toiminnaksi, josta on rangaistava. Vilks valitti päätöksestä. (Taide on autonominen alue, muistattehan.) Sillä välin Vilks myi teoksensa Joseph Beuysille 1500 dollarin hinnasta. Beuys ilmoitti oikeudelle, että hänellä ei ole mitään aietta siirtää omaisuuttaan minnekään. Kun Joseph Beuys kuoli, ympäristötaiteilijat Jeanne-Claude ja Christo ostivat vuorostaan Nimisin itselleen. 1985 vandaalit polttivat Nimisin, josta säästyi vain kolmasosa. Vilks alkoi rakentaa sitä uudestaan. 1986 hovioikeus määräsi Vilksille 40 kpl 25 kruunun suuruisia päiväsakkoja "kulkuväylän tukkimisesta", mikä luonnonpuiston olosuhteissa oli kiinnostava perustelu.

  Yhden Vilksin teoksen määrätietoiset ja kansalaisten hyvinvointia edistävät viranomaiset ovat saaneet poistetuksi. Kulttuuria ja taiteita tukemaan perustettu Gyllenstierna Krapperup –säätiö osoitti humaania arvomaailmaansa käytännössä ja vaati oikeudessa kaikkia Vilksin teoksia hävitettäväksi, mutta oikeus tyytyi siihen että parimetrinen metallitaos Omfalos saa väistyä. Vilks olisi halunnut räjäyttää sen Nobel-palkintojen satavuotispäivänä. Tänä päivänä Omfalos on Tukholmassa Moderna Museetissa. Valtuusto päätti, että Omfaloksen paikalle ei saa pystyttää 8 cm korkeampaa teosta, joten Vilks pystytti tälle sijalle 8 cm korkean muistomerkin muistomerkin.

  Jatkuu.

  VastaaPoista
 11. Jatkuu.

  Ladoniallahan tietenkään ei ole armeijaa eikä minkäänlaista rajavalvontaa, joten kärjistyneessä kriisissä Ladonia käyttää aseena turisteja, jotka maan alueelle saapuessaan ottavat riskin joutua panttivangeiksi.

  Sotatilasta huolimatta Ladonia on sangen houkutteleva kohdemaa, joka vastaanottaa jatkuvasti kansalaisuushakemuksia. Vuonna 2002 nelisentuhatta pakistanilaista, jotka olivat löytäneet Ladonian verkkosivut, ilmaisivat halukkuutensa muuttaa maahan paremman elämän toivossa.

  Ladonian lippu ei ole kokovihreä. Kuten määrittelystä selvästi käy ilmi, lipussa on vihreä risti vihreällä pohjalla. Kansallislauluja on kaksi. Kreivi Jan Lothe von Eriksenin säveltämä hymni esitetään, kun kivi heitetään veteen. Toinen on terveysministerin säveltämä sävelruno joka kuvastaa Ladonian vapauden kehitystä. Rahayksikkö on äyrityinen. Yksi äyrityinen on kymmenen Ruotsin kruunua. Veroja kannetaan, mutta niitä ei makseta rahalla. Kansalaiset maksavat valtakunnan jäsenmaksunsa käyttämällä luovuuttaan. Paikallisposti kulkee. Postimaksu on puoli äyrityistä. Kun kirje on leimattu, se palautetaan lähettäjälle.

  Monikansalliseen Ladonian hallitukseen kuuluu tällä hetkellä mm. Sokean oikeuden ja lainmukaisten mahdottomuuksien ministeri, Maan ulkopuolisten valtamerien ministeri, Harley-Davidson-moottoripyörien ministeri, Kivi-säkki-sakset-pelin ministeri, Loukkauksien ministeri, Ilotulitusministeri, Irrationaalisen politiikan ministeri, Painovoimaministeri, Vampyyriasiain ministeri, Alkemian ja hupsutusten ministeri sekä monia muita. Ministry of Silly Walks.

  Tällä taustalla ja asenteella varustettu avantgardisti voisi halutessaan tehdä jotain paljon ilkeämpääkin kuin piirtää liikenneympyrässä istuksivan maailman menoa valvovan partaukon, jonka sfinksimäinen olomuoto ei oikein edes muistuta koiraa. Se tosiseikka, että uskonoppinut on nimenomaan liikennepoliisi, selviää esimerkiksi Ajatollah Khomeinin laajasta tuotannosta, jossa seikkaperäisesti selvitetään kummalla kädellä pitää ottaa kiinni ja mihin suuntaan katsoa virtsatessaan jotta ei olisi saastainen, sekä Vanhasta Testamentista, jossa on runsaasti vastaavaa materiaalia.

  Nyt on menty siihenkin, että jokaikinen turbaanipäinen ukkeli tulkitaan oikopäätä Muhammediksi, oli sille perusteita tai ei. Jos olisi tarkoitus kunnioittaa kuvakieltoa, joka sekin löytyy myös Raamatusta, niin tällainen vimma mitätöi kaikki mahdollisuudet noudattaa sitä järkevästi. Ja tämän he tekevät itse. Milloinkahan keksitään Ahmed Ahne?

  Pohdiskelulle taiteilijan vastuusta olisi aina sijaa. Mutta tässä tapauksessa se olisi puhumista jyrkästi asian vierestä. Nämä viimeaikaiset touhupetterit ovat osoittaneet agendaansa tappamalla ihmisiä kosherkaupassa ja synagoogan luona, mikä viittaa siihen, että piirrokset ovat heille pelkkä tekosyy. Jos piirroksia ei olisi, he keksisivät jotakin muuta.

  Vilksin ideassa taiteen autonomisuudesta on utopistisuuden maku. Riippumatta siitä, onko taide autonomista vai ei, se ilmestyy samassa maailmassa, jota kansoittavat myös poliitikot, uskonoppineet, lastensuojelijat, tuottajat, ja muu sakki, jolla on mitä suurin halu saada päättää mitä saa olla olemassa. Ja ikävä kyllä tämä on toistaiseksi se ainoa mahdollinen maailma, jossa teokset ilmestyvät.

  Toisaalta se olisi se ainoa maailma joka tapauksessa.

  Muu maailma voi kiistää taiteen autonomisuuden lähinnä väkivallalla. Se onkin ollut perinteinen tapa.

  Ja uskonnonvapaus? Se on mahdotonta ilman sananvapautta, yhdistymisvapautta ja kokoontumisvapautta. Jokainen uskovainen, joka haluaa horjuttaa sananvapautta (moraalin heiluttelu on tässä yhteydessä erityisen suosittua), sabotoi oman uskontonsa mahdollisuuksia tehokkaammin kuin kukaan piirtäjä milloinkaan.

  VastaaPoista
 12. "Hillittömimmät väkivallantekijät tulevat edelleen kristillisten kirkkojen piiristä."

  Epäilen tuota vahvasti. Taitaa olla niin, että valtamediamme vain valikoi uutisensa tarkasti, jihad-veljien toimista vaieten aina kun mahdollista, kaunistellen jos ei voi vaieta. Vrt. Helsingin katujengien pahoinpitelyt, ryöstöt yms. sekä niistä uutisointi - tai enemmänkin sen puuttuminen.

  VastaaPoista
 13. Onhan se vähän tylsää. Joko kuopataan kylmään maahan muutamaksi vuosikymmeneksi, jonka jälkeen siirrellään traktorin kauhalla riekaleet vähän syrjemmälle, uudisasukkaitten tieltä. Tai poltetaan, muovipaikkojen poksahdellessa .

  Ehdottomasti järkevää kierrätystä. Biopolttoainetta auton tankkiin ja nahkasta potkupalloja Afrikan lapsille, tai akryyliin valettuna muiden joulukoristeiden joukossa ja sydäntalvi kauniisti valaistuna puutarhassa tuomassa joulumieltä perässä tuleville.

  VastaaPoista
 14. Jossain Waltarin romaanissa, olisiko Ihmiskunnan viholliset (ajoittuu n 2000 vuoden taakse) kuvaa joku turkkilaisten ja kreikkalaisten eroa jotenkin seuraavast; turkkilainen yrittää aina pettää, kreikkalainen pettää aina.
  Tämä nuljahtaa aina mieleeni liki itseään toistavien Kreikkalainen-uutisten yhteydessä. Lieneekö Waltari saanut omakohtaisiakin kokemuksia matkaltaan itään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräs Suomen EU-sopimusneuvotteluissa 1990-luvulla mukana ollut virkamies mainitsi vuosia sitten esitelmässään, että hänelle syntyi neuvottelujen aikana vaikutelma, että Kreikka on ainoa Välimeren pohjoispuolella sijaitseva afrikkalainen maa.

   Poista
 15. "Hillittömimmät väkivallantekijät tulevat edelleen kristillisten kirkkojen piiristä."

  Lennokashan tämä lause on, mutta se horjuu kovasti. Saisikohan esimerkkejä?

  Ainoa yksittäistapaus ja se pataässä punaviheriäitten taskussa on tietenkin Breivik. Mutta jos muita esimerkkejä löytyisi kiinnitettynä 2000-luvun aikajanalle??

  Breivikistä on sanottava se, että länsimaisen logiikan, järjen ja tehokkuuden omaava yksittäinen mielipuolinen tappaja saa aikaan moninkertaisesti vainajia kuin hieman ns. erilaisesta lahjakkuusympäristöistä tulleet murhaajat.

  Itse kaipaan kovin kovasti islamilaista uskonpuhdistusta ja järkiintymistä. Keskiaikais-maaginen maailmankuva yhdistettynä kollektiiviseen loukkaantumiseen jonkun verisen teokratian perustajan/pyhän miehen pilakuvan vuoksi kuuluu siis keskiaikaan tai pronssiaikaan. Olisi hyvä jos tämä tuotaisiin selkeästi esille mediassa, eikä puhuttaisi häntää heilutellen "vastuullisesta sananvapaudesta", joka on käytännössä itsesensuuria. Mitä todella kovasti loukkaantuneet eli viattomien murhaajat käytännössä ajavatkin länsimaihin.

  Tie kohti islamilaista valistusta pitäisi löytää ja siihen pystyisi vain maltilliset muslimit. Mutta voi voi sentään. Oletteko nähneet muslimien mielenosoituksia terrorismin uhrien ja sanavapauden puolesta?

  Pahalta siis näyttää. Aivan kuten Estonian kannella kun kallistuma oli jo yli 30 astetta.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. George W. Bushinhan tarinoidaan kuulleen Jumalan käskeneen hyökätä Irakiin.
   Tuomioja Sääri-Condille: Ettekö näe että Irakin pommittaminen tekee uusia terroristeja (myöhemmin ISIS). Condi: Me välitetään vain nykyisisten terroristien pommittamisesta (Saddam, muka Al-Qaida).

   Poista
  2. Kysymys
   Mikä vuosi kun Estonia upposi?

   Vastaus
   Keulaportti.

   Poista
 16. Onpa taas hieno ja rauhallinen kirjoitus Kemppiseltä!

  Muutama kommentoija päivittelee Kemppisen lausetta "Hillittömimmät väkivallantekijät tulevat edelleen kristillisten kirkkojen piiristä" ja epäilevät voiko se edes pitää paikkansa,

  Eivät kaikki väkivallantekijät ole "terroristeja." Kristillinen historiamme tuntee verenhimoisia kahjoja tarpeeksi paljon perustellakseen Kemppisen lauseen.

  VastaaPoista
 17. "Eivät kaikki väkivallantekijät ole "terroristeja." Kristillinen historiamme tuntee verenhimoisia kahjoja tarpeeksi paljon perustellakseen Kemppisen lauseen."

  Näinhän se aina menee kun ruvetaan analysoimaan ääri-islamilaisuuteen pohjautuvaa terrorismia, joka kattaa n. 90 % nykyisestä terrorismista. Ja nyt puhutaan siis 2000-luvusta. Kun islamin uskoon pohjautuvaa terrorismia ruvetaan pohtimaan, kunnon suvaitsevainen ja monikulttuuriseen yhteiskuntaan uskonsa ja ankkurinsa kiinni heittänyt "hyvä ihminen" ei suostu uskomaan silmiään ja havaintojaan, VAAN kiinnittää focuksensa 1000 vuotta sitten tapahtuneisiin asioihin eli pahoihin ristiretkiin ja tietenkin länsimaiden imperialistiseen historiaan.

  Hitler oli kyllä kristitty, mutta miehen verisille teoille ei kyllä UT:n tekstit anna paljoa tukea. Koraanissa sen sijaan löytyy kyllä runsain mitoin ohjeita siitä miten "vääräuskoisia" pitää kohdella.

  Mutta ei siinä mitään. Olisi kyllä mukavaa jos kristinuskoon perustuvan länsimaisen kulttuurin aikaansaannokset ja positiiviset asiat muistettaisiin; onhan niitä ....demokratia, uskonnonvapaus, mielipiteenvapaus, sananvapaus, tieteen kehitys, erityisesti lääketieteen kehittyminen, lapsikuolleisuuden vähentäminen, vakaa yhteiskunta, hyvä ja korruptiosta vapaa hallinto (ainakin luterilaisissa maissa) etc. etc.

  Myös tällaisia asioita "kristillistä historiaa" tuntevan pitäisi muistaa......

  VastaaPoista