Sivun näyttöjä yhteensä

20. lokakuuta 2017

Sanoja, sanoja, sanoja



Otsikko on Tanskan prinssin vastaus kohteliaaseen kysymykseen: ”Mitä luette, herrani.”

Kysyjä, Polonius,, käsittää että prinssi on järjestelmällisellä tavalla hullu, eli siis kirjailija.

Ihastelin sanakonetta. Siihen minulla ei ole varaa joulukuussa, kun se tulee markkinoille, eikä myöhemmin. 16-ytiminen suoritin, kovalevy 4 teratavua fläshinä eli SSD. Siirtelee merkkejä esimerkiksi ulkoiselle levylle 50 Gb sekunnissa. iMac Pro. Siis kaikki integroituna näytön kehykseen ja taakse. Näytön paksuus puoli senttiä.

Jos on mainio tämä tavallinen iMac, niin kyllä tuolla uudella sananvapauttaan kelpaisi käyttää.

Keskustelijat, ministerit ja maallikot luulevat, että sananvapaus tarkoittaa sanoja ja että ongelma olisi oikeudellinen. Usein avauskysymys on, onko sananvapaudella rajoituksia. Kukaan ei enää jaksa vastata, että kaikilla vapauksilla on rajoituksia. Omistusoikeus on loukkaamaton. Mutta esimerkiksi tontin omistusoikeutta rajoittaa yksi tai useampi toisten omistama tontti.

Asia ehkä hämmentää siksi, ettei sanoihin ole yksinoikeutta eikä oikeastaan edes oikeutta. Koska tekijänoikeus on esimerkiksi tähän lauseeseen ja tällä ja jollain toisella kielellä ilmaistuna, sen sanotaan kohdistuvan johonkin, mikä ilmaistaan sanoina.

Eräs etevä lakimies perusteli keskiajalla, että se, joka vetoaa hallitsemiinsa sanoihin, varastaa Jumalalta, koska sanat ovat Jumalan. Mainitun munkin oppilas ikään kuin osoitti omat sanansa lähes tuhannen vuoden päähän, New Yorkin pörssiin, sanomalla että se joka myy aikaa (hinnanvaihteluihin perustuvia johdannaisasiakirjoja eli derivatiiveja) sietää tulla rangaistuksi, koska ei ihminen voi liioin myydä aikaa, koska se ei ole hänen kädessään eikä vallassaan.

Viittasin eilen – tahallani- sotien jälkeen vuosia pyörineeseen oikeustapaukseen, jossa eräät sanoivat kenraalin maininneen, että rettelöiviä sotavankeja on rangaistava ankarasti. Heitä ammuttiin pian noin 20.

Syytetty sekä kielsi näin tapahtuneen että huomautti, ettei sotaväessä milloinkaan anneta tuollaisia käskyjä suullisesti eikä edes puhelimitse.

Nyt me olemme vihapuheongelminemme vanhassa tilanteessa. Sosiaalinen media ei jätä aina jälkiä. IP-numero on jokseenkin salainen. Ainakin tekijänoikeusrikoksissa IP-numero ei ehkä riitä tuomitsemiseen.

Ehkä olemme siirtyneet uuteen tilanteeseen. Oikeudelliset hienoudet voisi ehkä jättää vähemmälle. Eduskunta miettii, minusta aiheellisesti, pitäisikö poliisille ja armeijalle riittää pelkän epäilyn terrori-iskusta, jotta puhelimia ja muuta mediaa saisi salakuunnella.

Edellisessä laissa jopa kirjapaino tai kirjakauppa saattoi joutua vastuuseen. Nykyisin nimetön viestintä on tavattoman helppoa eikä vastuussa ole oikein kukaan.

Olisiko aika miettiä periaatteita?



13 kommenttia:

 1. "Nyt me olemme vihapuheongelmiemme vanhassa tilanteessa. Sosiaalinen media ei jätä aina jälkiä. IP-numero on ..."
  entistä helpompi salata, esim. joku VPN-putki, minä sanon ettei ei jää jälkiä, ja pitää olla NSA jos meinaa ylipäätään mitään siitä jäljittää (kats. WikiLeaks Vault 7).

  Siit on se 20v - kun Suomen Sisu avasi interaktiivisen web-foorumin. siitä se alkoi; sitten korkattiin se niitte sisäinen foorumi, siellä ne vasta visioinnit ol,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, vauva.fi se vasta jotain on...

   Poista
  2. VPN-putki ei anna suojaa viranomaista vastaan. Palveluntarjoaja ilmoittaa asiakkaan tiedot todennäköisesti varsin mielellään, jos poliisi kysyy. Se on pienimmän riesan tie.

   Tor-verkko antaa kohtuullisen suojan jäjitystä vastaan, mutta tarpeeksi vahva hyökkääjä voi käyttää sitäkin jäljitykseen. Tämä vaatii sitä, että on tarpeeksi hallussa solmukohtia, että voi analysoida tulevan ja poistuvan liikenteen kuvioita. Väittäisin, että todennäköisesti NSA yhteistyökumppaneineen ylläpitää valtavaa määrää Tor-noodeja, koska tämä olisi paras keino päästä käsiksi verkon liikenteeseen. Toisaalta asialla ei ole väliä tavallisen kotiinsa huumeita tilaavan käyttäjän kannalta, sillä ei NSA paljastaisi kyvykkyyttään jäljittää Tor-verkon liikennettä tuollaisten pikkukalojen vuoksi.

   Poista
 2. Onko Setä, anteeksi seksismi, ostamassa jonkin vimpaimen, joka on "sanakone"?

  Olisi kiva tietää, mistä vimpaimesta on kyse?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko - sori vaan - sanakone seksistinen ilmaisu?

   Poista
 3. Kappas, siis tämä https://www.apple.com/fi/imac-pro/
  Kahden iMacin omistajana, Applen hinta-laatusuhde on pahasti yläkantissä.
  Varaa olisi, mutta kun ei ole ammattilainen, niin en tuosta maksaisi 4.999 €:a

  VastaaPoista
 4. Olen miettinyt periaatteita periaatteessa. Viestin mielelläni nimettömänä, ettei sanomani sekaannu henkilööni. Jos nimettömyys ei ole mahdollista, keksin sivupersoonan ja, jos se ei ole mahdollista, jätän viestimisen silleen naapurin kanssa juttelemiseen.

  VastaaPoista
 5. "Tuollaiset käskyt" taidetaan useimmiten nimen omaan antaa muuten kuin kirjallisesti. Eihän holokaustistakaan ole olemassa kirjallista käskyä.

  VastaaPoista
 6. Näiden älynväläysten vuoksi jaksaa päivystää. Tekemistä aivolle.
  Sitä ihtiään.

  VastaaPoista
 7. Vaalisalaisuus, minkäköhän vuoksi?

  VastaaPoista
 8. Terrorismiin ei vihapuheet auta, vaan muslimit on poistettava maast tykkänään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerta vihapuheesta ei ole apua, niin voisit hyvin lopettaa sellaisen levittämisen ja poistua maasta.

   Poista
 9. Netti on julkinen pukuhuonerakennus. Jokainen saa mennä minne huoneeseen lystää siviilisäätyyn tai virka-asemaan katsomatta. Vastuuta myydään ja ostetaan vastoin ajatusta vihdoinkin.

  VastaaPoista