Sivun näyttöjä yhteensä

7. lokakuuta 2017

Arvostelujen turhuudesta



Mainitsin Orlando Figesin. Näin taas, että minulla on tässä luultavasti maan parhaat lukijat. Kommenteista on suoraan luettavissa myös tieto, miten brittiprofessorin maine meni. Hän kirjoitti Amazoniin erittäin asiantuntevia ja kiittäviä ”yleisön kirjoituksia” teoksistaan ja arvioi, että kaikkien olisi kiirehdittävä ostamaan kirjat ja osallistumaan onneen.

Jäätyään kiinni hän loputa osoitti moralista selkäranka ilmoittamalla että hänen vaimonsa oli laatinut nuo joidenkin mielestä arveluttavat arvostelut, kai hänen tietämättään…

Tämä Wikipediankin mainitsema tapaus jää vähän irralliseksi.

Juuri tuo on kirjojen postimyynnin ja etenkin Amazonin suuruuden ysi keskeinen syy.

Koska olen vuosikymmeniä kirjoittanut arvosteluja, useimmiten Helsingin Sanomin, ja pelännyt niitä, kirjoitettuani itse kirjoja, ala on tuttu. Otavan mainososastolla maaliskuussa 1964 pyörittelimme pulleita kirjekuoria ja sommittelimme niiden sisältämistä leikkeistä lieve-ja takakansitekstejä talon kirjoihin ja vielä toisia lehtimainoksia. Siihen aikaan monia kirjoja mainostettiin sanomalehdissä.

Sellaistakin tapahtui, että lehtiarvostelu sisälsi lukijalle arvokkaita, tekstin arvioimista auttavia tietoja.

Mieleeni on jäänyt seuraavalta vuosikymmeneltä eli 70-luvulta erään takahumalaisen kirjoittelijan kiukku Lehtitalon hississä. Tuomas Anhava oli edellyttänyt, että myös asianomaisen olisi ennen arvostellun jättämistä kirjallisuuslehden toimittajalle – luettava arvostelemansa kirja.

Toimittuani itse elokuva-arvostelijana saatoin lohdutella ja kertoa, että monenkin elokuva-arvostelijan jutut julkaistaan ongelmattomasti, vaikka kirjoittajia ei ole nähty koeteatterissa katsomassa sitä ainoaa esitystä, joka oli järjestetty ennen ensi-iltaa. Parvis-Filmin koeteatteri oli muuten paras. Tunnelma oli erikoinen, kun joskus päädyin katsomaan elokuvan aivan yksinäni suurteatterissa, kuten Reassa tai Ritzissä.

Wikipedia ei siis ole ymmärtänyt, että Amazonin ”arvostelut” ja niihin liitetyt tähdet ovat sen keskeinen liikeomaisuus. En tiedä, monta trollia heillä on kuukausipalkoilla, mutta itse asia on nähdäkseni selvä. Kirjojen yhteydessä olevat otteet oikeista lehdistä (NYT, Economist) ovat mitäänsanomattoman lyhyitä. Aivan liian usein olen myös todennut, että lainaus on katkaistu kolmella pisteellä, jossa jatko olisi: ”Mutta tämän jälken moitteet, joita onkin runsaasti, vaikka vain perustelluimmat otetaan huomioon.”

Verkkokauppa ei ole vain jakelukeino, joka on siitä hyvä, että tuotteen voi laskuttaa kahteen kertaan, ensin tavarana ja sitten nimellä ”lähetyskustannukset”, vaan se on myös verraton markkinointikeino.

Tekoäly toimii hyvin. Amazon tarjoaa todella fiksusti kirjoja hakuhistoriani perusteella. Vain tässä mielessä olen hyvilläni, ettei tietokoneeni käyttäjiin kuulu tällä hetkellä ketään piensukulaista, koska en tarvitse ehdotuksia enkä mainoksia mainioista nukenvaatteista.

Kun reseptiin lisätään kiittävät arvostelut – melkein aina vailla kirjoittajan oikeaa nimeä – kuvio onkin valmis. En ihmettele että kauppa käy.





7 kommenttia:

  1. Lukijana en pidä arvosteluja turhina, vaan päinvastoin erittäin tärkeinä. Ongelma on siinä, että tuo blogistin yllä kirjoittama on sinänsä totta. Pitänee siis täsmentää, että tärkeitä ovat hyvät arvostelut, mutta samalla harmitella niiden vähäistä osuutta arvostelujen monenkirjavassa joukossa. Sama pätee toki kaikessa muussakin: hyviä kirjoja tai elokuvia ei runsaassa tarjonnassa ole suorastaan tungokseksi asti. Miten valistunut lukija (katsoja) ne siis löytää?

    Emme vielä edes tiedä mitä kaikkea digimaailma muuttaa, hyvässä ja pahassa. Yksi huolestuttava piirre on tuo blogistin mainitsema: sinne on helppo tuottaa puhdasta hölynpölyä, ja siksi sen luotettavuus kärsii. Tämän tiedostamisessa meillä kaikilla lienee vielä paljon oppimista.

    VastaaPoista
  2. Piensukulainen... Aivan mainio kielellinen oivallus ja hykerryttävä. Piensukukaisen näkökulmasta blogisti on tietysti jättisukulainen. Tämä tulee kaikkien aikuisten tarkoin ottaa huomioon asioidessaan Piensukulaisten kanssa. A propos, erään valokuvausliikkeen kampanjassa saa nyt upouuden Nikon D 750 kameran kohtuuhinnalla. Hankkisin muutoin itsellenikin, mutta Canoniin langenneena ei kannata enää vaihtaa.

    VastaaPoista
  3. "Tekoäly toimii hyvin. Amazon tarjoaa todella fiksusti kirjoja hakuhistoriani perusteella. Vain tässä mielessä olen hyvilläni, ettei tietokoneeni käyttäjiin kuulu tällä hetkellä ketään piensukulaista, koska en tarvitse ehdotuksia enkä mainoksia mainioista nukenvaatteista."

    Tässä muuten mainio vinkki kaikkiin parisuhdeoppaisiin, miten oppia siinä parisuhteen alkuvaiheessa, rakkauden sokeassa puuskassa, tuntemaan kumppani. Käyttäkää puoli vuotta samaa tietokonetta (tai vaihtakaa välillä läppäreitä). Toisaalta voi olla, että käy kuten FB:ssä, aletaan näyttelijöiksi, roolina ideaaliminä. Vinkki saattaakin toimia paremmin niille, jotka jo ovat olleet kymmenen vuotta naimisissa. 'Ai, tuollaisista asioista se onkin kiinnostunut...'

    VastaaPoista
  4. Ehkä Amazonin suositukset ovat parantuneet. Joskus kymmenisen sitten kun sieltä vielä paljon tilailin, suositukset olivat lähinnä loukkaavia, tyyliin "Driving for Dummies".

    VastaaPoista
  5. Minun kokemukseni Amazonin ehdotuksista on että ne toimivat jos itse haluaa aina vaan sitä samaa mitä ennenkin.

    VastaaPoista
  6. Olen niin jälkeenjäänyt näissä tablettihommissa että en ymmärrä yhtään tätä käyttöohjetta "Käyttäkää puoli vuotta samaa tietokonetta (tai vaihtakaa välillä läppäreitä)", että se auttaisi, kun Rakkaus sua puuskittain ja sokeasti sumuttaa... Kumppanin oppii tuntee kun kähmii häntä (olen pannut merkille), eikä suinkaan sillä että kopeloi läpppäriä (jossa enimmäkseen on vaan pornokuvia. tai mitä lie kissa-videoita. ja kaikkea muuta).

    VastaaPoista
  7. Haluaisin esittää vastalauseeni maininnalle, että Orlando Figesin maine olisi mennyt Amazon-jupakan vuoksi. Hänen suvereenius ja kompetenssinsa historiantutkijana ei tahriintunut tällä episodilla, ehkä tutkijanneroutensa vaan vahvistui suurelle yleisölle tämän jupakan välityksellä. Luova innovatiivinen tutkija on rajaton, eikä sopeudu äärikonservatiivisiin raameihin. Ei tarvitse kuin lukea tai kuunnella minkä tahansa Figesin luennon ymmärtääkseen tämän piirteen tutkijassa. Eli, näihin maallisiin jupakoihin ei suurten tutkijoiden maineet kaadu.

    VastaaPoista