Sivun näyttöjä yhteensä

10. lokakuuta 2017

Suomenruotsalaisuus SaksassaKeskeisin teksti on harvan tuntema ja monen unohtama.  Sotasukupolven tulevien herrojen kirous oli Akateeminen-Karjala-Seura, joka menetti vapaussotasukupolven (kuten Kekkosen). He erosivat 1932. Silti perinneyhdistys Kerho 22 piti yhteyttä 1990-luvulle asti ja sen jäsenillä oli kauan hallussaan maan tärkeimmät virat ja toimet.

Etenkin seuran sisällä toiminut Lotinanpellon liitto ajoi sotilaallista hyökkäystä Syvärin yli. Martti Haavio oli yksi näistä aatteen miehistä. Hän kyllä ehti muuttaa mielensä.

Se keskeinen teksti – Jatkosotaa ajatellen – on akateemikko Matti Kuusen kirjassa ”Ohituksia”. Hän kertoo, miten hän hurjapäisenä heimomiehenä tuli toisiin ajatuksiin Saksassa ennen talvisotaa ylioppilaskunnan edustajana. Hän oli melko suoraan kysynyt saksalaisilta isänniltään, miksi nämä pyörivät suomenruotsalaisten kanssa eivätkä heidän, aitojen suomalaisten.

Vastaus oli ollut aika suora: kun te olette alempaa rotua.

Eilen esittelemässäni kenraali W. Erfurthin päiväkirjassa on kiinnostava piirre, jota kirjan suomentanut Pekka Visuri ei näy panneen merkille.

Kirjassa mainitaan huolellisesti etenkin suomalaiset kenraalit, joita myös luonnehditaan muutamin sanoin. Mannerheimin itsensä lisäksi erittäin korkean kiitoksen saa sydänjuuriaan myöten sivistynyt Ohqvist ja samoin Heinrihs. Lista on pitkä.

Kiinnitin asiaan huomiota, koska Talvela jää niin vähälle, ja juuri 1941 hän oli keskeinen toimija. Vielä vähemmälle, pelkkien mainintojen varaan jää Airo. Suorastaan kielteisessä valossa esiintyy Laatikainen, joka muuten tietääkseni oli filosofian maisteri, pääaineena latina. Vaikka hänestäkin välittyi tietty intelligenssi, hän oli kovin kansanmiehen oloinen.

Erfurth oli pesunkestävä rasisti. Hänen parhaat kaverinsa Suomessa, Hanell ja Grandell, olivat ruotsinkielisiä. Kiitetty talvisodan sankari Siilasvuo (ennen Strömberg) oli hänkin äidinkieleltään ruotsinkielinen.

Eräin kohdin arviointi esitetään viittaamalla asianomaisen upseerin saksan kielen sujuvuuteen, mutta viittaukset eivät taide olla totta, koska useamman kerran vaikeuksista kielen kanssa mainitaan, kun puheena on ollut kolmatta vuotta Saksassa palvellut, upseeriksi noussut jääkäri. Hapuilevasta saksasta saa maininnan myös Ryti, siis suomenkielinen.

Tämä on viite kirjan antiin. Saksalaisten puoluemiesten eli siis natsien lisäksi kenraalikunta näyttäisi olleen kohtalokkaan kauan vakuuttunut siitä, että venäläisestä ei tule hyvä kenraalia, vaikka voissa paistaisi.

Sitä sitten kokeiltiin. Tällä hetkellä muun muassa asiasta kirjoittaneet britit ja amerikkalaiset arvioivat, että ammatillisesti ja luonteeltaan toisen maailmansodan suurimpia sotapäälliköitä oli Zhukov. Usea muu neuvostokenraali nousee lähelle.

Mikä sitten muuten johtaa ajatelmaani, että on tuo rouva Merkel luojan onni. Hän on nainen ja hänellä on sellainen tausta (ja vaativa tieteellinen koulutus), että hän murskasi Saksan poliittiset perinteet tehokkaasti. Ne nimittäin kyllä jatkuivat liittotasavallassa – esimerkiksi byrokratian ihailu tai sitten yleinen viehtymys paskan puhumiseen.

18 kommenttia:

 1. " ... toisen maailmansodan suurimpia sotapäälliköitä oli Zhukov ... "

  Mitäpä olisi ollut Tuhatševski. Joka "aavisti jo vuonna 1935 sodan Saksan kanssa ja varoitti siitä; Tuhatševski anoi armeijan aseistuksen vaihtamista, mutta Stalin ja hänen hännystelijänsä Voroshilov torjuivat Tuhatševskin ehdotukset, kykenemättä niitä ymmärtämään ja arvostamaan" ...

  Kukapa tuonkaan tietäisi onko totta? Mutta tosiasia on, että Stalin "puhdisti" (= likvidoi) parhaat kenraalinsa ennen kuin sota alkoi. " ... Viidestä Neuvostoliiton marsalkasta hävitettiin kolme. Viidestä ensimmäisen luokan armeijankomentajasta viisi. Kahdestatoista toisen luokan armeijankomentajasta kaksitoista. Jne. Yhteensä hävitettiin 40 000 suurta joukkojen komentajaa... " Taistele siinä si. (Ja hehän taistelivat.)

  Suuri Isänmaallinen Sota vaati uhrinsa jo ennen kuin sota alkaa, Mr. Putin?

  onnea sun seuraavalles 4+4 vuotiskaudellesi

  VastaaPoista
 2. Seppo Rädyn sanontaan sanoneen, että Saksa on paska maa.

  Olen eri mieltä. Saksa on Euroopan "kovin luu", joka jo nyt sanelee ehdot muille. Eurooppaa ei ole puhunut ennen kuin Saksa on sanansa sanonut. Sen mitä se ei sodalla saanut, se ottaa nyt taloudella, eurolla ja EU:lla.

  "Beilaatte muuten meidän pankkimme ja maksatte niille täysimääräisinä ne tuotot, jotka jäivät niiltä Kreikasta saamatta. EU:n perussopimusten pyhistä no-bail-out -pykälistä ei nyt piitata. (Ei, vaikka juuri me ne sinne vaadimme.)" Tämä toistuu kaikessa.

  Joten: Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme voi tulla - olkaamme siis saksalaisia. (Suomihan on kuulemamme mukaan vain epäonnistunut "keinotekoinen konstruktio" vahingoksi muille, joten se pitää vain äkkiä hävetä pois olemasta.)

  VastaaPoista
 3. Jaahas, Lotinanpellossa sen kun vaan vyörytetään... aina ja ikuisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö tämän anonyymin käsi väsy kirjoittamaan samaa viestiä aina uudelleen.

   Poista
 4. "Erfurth oli pesunkestävä rasisti. "
  Pelkistys josta K nauttii.
  Sir Winston Spencer-Churchill oli rasisti, ja vaikka kuka 1800-luvulla syntynyt konservatiivi eli 1800-luvun rotuoppinen maailmassa (Waldemar Erfurth synt. 1879 Berliini, Saksa)
  - sekä luonnontiede että teosofia käyttivät osin samaa rotu-fraseologiaa - ja historialliselta anakronismilta kalskahtavasti pesunkestävää se oli siksi, että homekorvakonservatiivin on yleensä mahdotonta uusiutua ajattelultaan, kognitiivisesti. Jos uusiutuu, Mannerheim, Paasikivi, Kekkonen ... paskaa tulee niskaan että rohjahtaa.
  Hyvä ei ole mitenkään.

  VastaaPoista
 5. "Kiinnitin asiaan huomiota, koska Talvela jää niin vähälle"
  Kyllähän Erfurth kehuu Talvelaa moneen otteeseen. 'Kantasuomalaisista' kenraaleista saa häneltä kiittävän arvostelun myös Oinonen ja Nenonen, jälkimmäinen huonosta saksasta huolimatta. Laatikaista Erfurth kieltämättä näyttää katselleen vähän nenän vartta pitkin. Suomenruotsalaiset tosiaan ovat olleen mieluisinta seuraa.
  (Mannerheimin ulkonäöstä Erfurth oli pannut merkille "hieman vinot silmät".)

  VastaaPoista
 6. JK: "...kun te olette alempaa rotua."

  Onhan se tiedetty, että rotuoppiinsa uskovien saksalaisten mielestä suomalaiset olivat alempaa rotua. Samaa toitottivat jo 1800-luvulla suomenruotsalaisetkin, kärkihahmonaan edelleenkin korkeasti kunnioitettu Freudenthal.

  Se oli sitä aikaa ja sen ajan tietämystä, eikä tee ihmisestä sinänsä parempaa tai huonompaa. Nyt heiluri on heilahtanut siihen asentoon, ettei ihmisrotuja ole olemassakaan.

  Tai no, on olemassa kuitenkin yksi rotu: suomalainen maatiaismölliskö, jonka edustajan jokainen sivistynyt tunnistaa hetkessä maailman suurkaupunkien vilinästäkin.

  PS. Mikähän on muuten aasialaisten ja afrikkalaisten käsitys näistä rotuasioista? Jaetaanko siellä länsimaiset käsitykset?

  VastaaPoista
 7. Meihin suomalaisiin liittyy kyllä mielenkiintoisia rodullisia käsityksiä. Keski- ja länsieurooppalaiset ovat yleensä sen verran hyväkäytöksisiä, että suoraa rodullista tai kulttuurista ylemmyyttä ei esitellä, vaikka joskus tuntee kyllä toimivansa suurvallan kansalaisen kanssa.

  Aasialaiset ovat toista maata. Korealaiset oppivat ilmeisesti koulussa olevansa uralilais-altailaisen teorian mukaisesti meidän kielisukulaisiamme ja heimoveljiä. Japanilaiset oppivat ilmeisesti saman: olemme korealaisten kanssa samaa heimoa. Siis keltaista rotua, mikä on toki hienompaa kuin olla valkoinen, mutta samaa sakkia alempien korealaisten, kalmukkien ja mongolien kanssa. (Eihän kukaan kai voi olla japanilaisten, noiden Jimmun poikain, veroinen.)

  Suomalaisena on siis joskus vähän hankalaa, kun yrittää keksiä kohteliasta vastausta aasialaiselle, joka on päättänyt ylentää meidät keltaisiksi. Onhan maamme politiikan pitkänä linjana ollut vakuuttaa muu maailma suomalaisten valkoisuudesta.

  Yksi asia on kyllä varma. Suomenpystykorva on tuollaista aasialaista rotujatkumoa. Korealaiset maatiaisrotuiset piskit ovat melkein samannäköisiä.

  VastaaPoista
 8. Suosittelen luettavaksi Tuomo Pilvisen sensaatiohauttomia tutkimuksia 1960-luvulta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polvinen on, jos mahdollista, vielä parempaa luettavaa.

   Poista
  2. Näppäilyvirheestä huolimatta hyvä suositus (= Tuomo Polvinen).

   Poista
 9. Mittailivatko siis suomalaisetkin saamelaislasten kalloja, eivät vain ruotsalaiset? Ainakin enontekiöläiset ja utsjokelaiset yli 70-vuotiaat väittävät heitä kohdellun koulussa samalla tavalla kuin nuoria Sameblod-elokuvassa. EG

  VastaaPoista
 10. Jos Airo jää vähäisille maininnoille, voisiko taustana olla hänen ranskalainen koulutuksensa (Ecóle spéciale militaire Saint Cyr, Ecóle supérieure de guerre). Ranska-linja Suomen puolustusvoimissa oli vahva (myös Karikoski).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä sivistystä nautti myös Ville Petteri Nenonen, matemaattinen lahjakkuus.

   Morkoonien sointia kuullut Kunnaksen Ilkka

   Poista
 11. ONkohan viestejä mennyt roskapostiin?

  No, joka tapauksessa. Jostain lukemani tiedon mukaan saksalaisille tuli järkytyksenä pohjoissuomalaisten asukkaiden vaaleatukkaisuus ja sinisilmäisyys. Ei siis mitään tyypillisiä mongoolipiirteitä.

  VastaaPoista
 12. Kaivoin hyllystä, tosin kirjaston, sen 50-luvun Erfurthin "päiväkirjat" jota lukiessa ihmettelee, kenen kanssa editio on kirjoitettu, ja paljonko suomentaja Tuompolla on kynäänsä pelissä, sen verran apologioita sodan syistä siellä on. Mutta odottelemme sen uudemman laitoksen.

  VastaaPoista
 13. Mitä rotua on Suomen kansa?

  Tässä siis tämä saksalaisten 1941 kiireesti kyhäämä "asevelipassi". Eihän Tsuudilaisten Turaanien kanssa sopinut sotia aseveljinä. Ne Tsuudit muuten tarkoittaa Vepsäläisiä. 

  http://www.anarkismi.net/kapis/10rasismi1.gif 

  Helsingin Sanomat 17.7.1941 

  Kysymys mielenkiinnon kohteena Berliinissä. 

  Berlin, keskiviikkona. 

  Useat saksalaiset lehdet julkaisevat tänään pitkän artikkelin, jossa selvitellään perusteellisella tavalla uudemman tutkimuksen valossa Suomen kansan rodullisia ja kielellisiä ominaisuuksia. Kirjoituksessa korostetaan, että tähänastinen historiantutkimus on monessa suhteessa ollut väärässä Suomen kansan vaellusta selvitellessään. Suomen kansa on jo ammoisista ajoista asti ollut sangen läheisesti sidottu indogermaaniseen kultuuripiiriin, ja siinä voimakkaasti edustettuna pohjoismaalainen aines. - (E.P:mi)

  VastaaPoista
 14. Erfurth Waldemar Suomi sodan myrskyssä 1941- 1944
  Wsoy, 1951, 294 s., 1. painos

  Siis tämä on Tuompon suomentama.

  -

  Waldemar Erfurthin Sotapäiväkirja vuodelta 1944 ( Wsoy 1954) on Nennon eli Eino E Suolahden suomentama ja sotilassanaston osalta Tauno Kuosan tarkistama.
  VastaaPoista