Sivun näyttöjä yhteensä

13. lokakuuta 2017

Ikäkulu



Vanhuudesta on kirjoitettu niin vähän ja keskimäärin niin huonosti, koska nuoret eivät osaa ja vanhat eivät viitsi.

”Voi helvetti kun täytyy olla näin vanha”, on repliikki, jonka olen monta kertaa lukenut kirjasta mutta jota en ole koskaan kuullut. Eilen tunsin pienen hetken kiusausta käydä kysymässä juuri tätä asiaa Donnerilta ja Tuomiojalta, jotka olivat kahden Kaapelitehtaan lavalla. Siitä olisi saanut napattua mennessään mikrofonin.

Muista tervehtijöistä etenkin Vapaavuori teki erinomaisen vaikutuksen. Täysin sujuva sekä ruumiillisesti että henkisesti.

Jos kuvittelen toisin päin, itse olisin vastannut tieteelliselle ja taiteelliselle juhlayleisölle kysymykseen vanhuuden tunnoista: vaihtoehto ei houkuttele.

Tämän jutun kuvassa vanhuutta edustaa tuo iso käärme, joka kiusaa uhripappia ja hänen apulaispoikiaan. Noin vanhuus toimii. Itsestään se ei pidä lukua, mutta nuoremmat se yrittää kuristaa.

Ominaisvärähtely muuttuu iän myötä. Paha ja vinoutunut ihminen muuttuu kahta kauheammaksi.

Olisiko siihen jokin syy, ettei julkisuus havaitse, että tämän hetken hengenvaarallinen pellepari, herrat Putin ja Trump, ovat kärsiviä dementikkoja. Putinilla tuo piirre näkee liikkkeiden – etenkin poliittisten liikkeiden –kohtalokkaana hidastumisena, ja nyt alkaa olla jo myöhäistä. Trump, 71 v., omasta puolestaan osoittaa monta kertaa viikossa kliinikkojen hyvin tuntemia oireita, kuten päättämättömyys ja ailahtelu, ja lisäksi hänen olemuksestaan huokuu, että pillerit ja purkit ovat menneet pahan kerran sekaisin.

Merkeliä (63 v.)ei voi panna samaan riviin, koska hänen toimintatapansa on hallintoneuvoston puheenjohtajan. Jos toimitusjohtaja alaisineen on hyvä, järjestelmä toimii mainiosti.

Paasikivi kauhistelee päiväkirjoissaan jatkuvasti, miten ”ukko” (Mannerheim) on aivan böbi. Heillähän oli 3 vuotta ikäeroa. Heitä kohtalokkaasti vanhempi Svinhufvud kävi jatkosodan aikana munaamassa itsensä Saksassa ehkä senkin harhan vallassa, että häntä kuunneltaisiin siellä, tai Suomessa.

Tämä ei ole turhaa puhetta, koska meillä on Suomessa esimerkki, joka on niin hyvä, ettei sitä ole vieläkään käytetty kunnolla, Kekkonen. Hän oli lopulta erotessaan 82-vuotias.

Tästä asiasta tiedän jotain. Henkisissä ja ruumiillisissa kyvyissä on vanhojen kesken vieläkin suurempia eroja kuin nuorten tai keski-ikäisten. Silti julistaisin periaatteellisena kannanottonani, että 67 vuotta on korkein järjellinen eläkeikä.


Paavit ja angloamerikkalaiset tuomarit ovat tunnettuja poikkeuksia. Ja kyllä se näkyykin. Vanhana lähimaailma on toinen kuin työikäisillä. Tuomareilla termissä ”yleinen oikeuskäsitys” paino on sanalla ”yleinen”. Esimeriksi minulla joka siirryin hovioikeudesta muihin tehtäviin noin 55-vuotiaana, ei ole enää vuosiin ollut aavistustakaan siitä, mitä ihmiset oikeasti ajattelevat. Siksi olen mielestäni sopiva henkilö kirjoittamaan myös tuosta. Niin muuten on Donnerkin, 11 vuotta minua vanhempi.

22 kommenttia:

  1. Oliko se Paasikivi, joka kirjoitti: "Kyllä se on saatana, kun ihminen on vanha."? Vaiko sittenkin: "Kyllä se on saatana, kun kansa on pieni."? (Olisi siis aivan ilmeisesti halunnut olla suuren mahtimaan johtaja. Ilmankos, kun se hyvä, valmiiksi hiottu Leningradin-puhekin meni 1941 niinsanotusti till spillo.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paasikivi oli yksi niitä Mäntyharjun poikia, jotka lähti reissulle, hakemaan kuningasta Suomeen. Luulen Allilla olleen mielessä jokin kreivittären arvo, ja Paasikivella pyjamantaskussaan puhe aatelointitilaisuuteen. Hän olisi avannut tilaisuuden arvokkaalla puheellaan (tekohampaat louskuen).

      Varsinainen juhlapuhuja olisi kylläkin ollut maamme uusi kuningas Väinö Ensimmäinen.

      Poista
  2. Mitä näitä jauhat, Kemppi! Asiaan! (Ja eihän noilla kolmella kuvassa ole kuin kolme(!)kättä!)
    Taistelu terv. pekka s-to.

    VastaaPoista
  3. Veistoksessa ovat kuvattuina pappi Laokoonin ohella tietenkin hänen poikansa, eivät ketkään ”apulaispojat”.

    Svinhufvud ei ollut seitsemääkymmentä, kun hän astui presidentinvirkaan (jos Niinistö valitaan jatkokaudelle, hän on sen alkaessa lähes tasan samanikäinen). Paasikivi oli virkaan astuessaan 75-vuotias.

    VastaaPoista
  4. Kesällä kuljin usein moottoritienparannustyömaan läpi vauhtia hidastaen liikennemerkkiä totellen ja näin, kuinka miespuoliset työhenkilöt olivat järkiään nuoria pojankloppeja! Kylmä rinki viisaamman pään ympärillä ajattelen kauhulla remontin valmistumista. Uskaltaako liittymästä ajaa edes tukevaa ylinopeutta noudattaen...
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
  5. "Paavit ja angloamerikkalaiset tuomarit ovat tunnettuja poikkeuksia. Ja kyllä se näkyykin."

    Angloamerikkalaisista tuomareista en tiedä, mutta meillähän on nykyisin pitkästä aikaa emerituspaavi. Tuo virkaan astumisikä oli kylläkin aika korkea 78, mutta ymmärsi kuitenkin jäädä eläkkeelle 86-vuotiaana, joten sekin asia kai muuttuu vähitellen. Varsinkin kun nykyinenkin paavi on puhunut eläkkeelle jäämisestään.

    VastaaPoista
  6. Toki laokoon-ryhmästä voidaan vetää kunkin mielihalun mukaisia vertauskuvia. Yhdelle kärmes on interwebbi, toiselle lähimmäisten pahat puheet. Mutta noin kohtalaista matoelukkaa ei oikeastoi liene ollut tekijän kotiseuduilla. Josta syystä kuvaelman on oltava vertauskuva.

    Näin syntyy lopuksi heraldiikka ja sittemmin brändien kuvalliset esitystavat (joista typografia on vain eräs).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhuus ei tule yksin.

      Olen napannut tuosta ryhmästä diakuvan paavien kokoelmia kurkistellessani. Rajaukseni ei ollut aivan yhtä tiukka.

      Risut kaatsille vei Kunnaksen Ilkka

      Poista
  7. Fagerholm alkoi vanhoilla päivillään kiroilla, noin julkisesti, sellainen mielikuva minulle jäi. Kai se on niin, että kun asiat eivät oikein suju niin kuin ennen, niin voimasanat vähän auttavat.

    Venäjässä on sanonta "ctapoct ne padoct" (ja kummankin loppuun pehmennysmerkki, vai miten ne pitäisi kirjoittaa), vanhuus ei ole ilo, varmaankin noiden loppusointujen vuoksi, mutta eihän sen nyt ilotontakaan tarvitse olla, ainakaan mitään helvettiä, jos ihmisen toimintakyky säilyy jotenkin, vaikkapa hidastuisikin. Ishiguron "Pitkän päivän illassa" hovimestari tajuaa lopussa elämänvalheensa, mutta oppii joltain satunnaisesti tapaamaltaan henkilöltä, että elämästä pitää nauttia ja katsoa eteen päin. Hyvä lopetus.

    Donnerkin sadatteli muutamia vuosia sitten jossain kirjassaan, että "det är skit att bli gammal" tai jotain sen tapaista, mutta nyt päästyään yli pahimmista sairauksistaan suunnittelee vain uutta tekemistä vuosikymmenien tottumuksella, sillä "jag skriver, alltså finns jag till", soutaa päivittäin 20 minuuttia hankkimallaan soutulaitteella ja tuntee voivansa hyvin. Kaikki on suhteellista. EG

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koivisto fundeerasi tulevaisuutta viisaasti: "Jos et tiedä mitä tulevaisuudessa tapahtuu, on parempi ajatella että kaikki menee hyvin kuin että kaikki menee huonosti."
      Allekirjoitan.
      Donner on tavallaan oikeassa siinä, että vanhuus ei ole ilo, varsinkaan jos on sairas.

      Donner on ökyrikkaan suvun ökyrikas perillinen, joka on elänyt varakkaan elämän.
      Muistan kansakouluajalta lapsen, jolta opettaja vaati suksia liikuntatunnille. Lapsen äiti lähetti suojeluskunta-ajan läpitunkemalle opettajalle vastaukseksi paperinsäipän, jossa luki epävarmalla käsialalla: Arvostettu opettaja! Köyhyys ei ole ilo.
      Elämä on suhteellista, syntymästä kuolemaan.

      Poista
  8. Suomalaisten biologinen ikä on noussut. Tämän päivän 70-vuotiaat ovat samassa kunnossa kuin eilisen 60-vuotiaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli yhtä surkeassa kunnossa, jolleivät huonommassa. Varsinkin henkisesti. Hahmotus, refleksit, päätöksenteon nopeus ja taito, ja varsinkin itsekritiikki, heikkenevät auttamatta paljon aiemmin kuin tekijät ymmärtävät. Katsokaa ihmistä tai katsokaa Väyrystä!
      Blogistin esittämä 67 vuotta on tosiaan ehdoton yläraja.

      Menneisyys; hyvä ihme, jos Mannerheim olisi ollut ennen Kannaksen ratkaisutaisteluja korkeintaan 50-vuotias.
      Nykyisyys: hyvä ihme, jos Teemu Selänne olisi ymmärtänyt lopettaa lukuisten tälliensä jälkeen kiekon ammatikseen pelaamisen jo 35-vuotiaana!

      Poista
  9. En ole koko elämäni aikana tiennyt, mitä ihmiset "oikeasti" ajattelevat, ehkä hyvä niin.
    Klemetti oli pohtinut kuolinvuoteellaan, miten pitäisi vielä tehdä sitä ja sitä, aloittaa se ja se hanke, ehtiä sinne ja sinne. Oli huokaissut lopuksi: "Voi saatana, kun pitää kuolla."
    Turja oli ollut läsnä. Kyllä tuskailija Klemetiltä kuulostaa.

    VastaaPoista
  10. Onpa pappi Laokoon vähän treenannut! Siinä on urheiltu aika monipuolisesti, kun kroppa on tuossa kunnossa. Ikä jossain neljän-viidenkympin paikkeilla, kun pojatkin on jo siinä iässä, että niilläkin lihaksisto on jo aikamiehen. Kuusikymppinenkin voi vielä olla.

    Kyllä näkee, mistä Michelangelo on saanut vaikutteita!

    VastaaPoista
  11. Mosku-elokuvassa Mari kysyy kuolemansairaalta Moskulta, että vituttaako ko pittää kuolla.
    Minusta se on hienosti sanottu. Siinä on elämänviisautta, myötätuntoa ja ivaa sopivasti annosteltuna.

    VastaaPoista
  12. Asiassa on muuan hurjan vaarallinen pointti: samaan aikaan kun viranomaispalvelut hajoitetaan kahdeksaantoista maakunnalliseen valtionviranomaisia, jotka eivät koskaan uudessa kokoonpanossa ole tehneet yhteistyötä, hajoitetaan myös sosiaali- ja sairaanhoito komboihin, joilta puuttuu niin tieto, tietoverkot kuin yhdessä tekemisen perinne. Ja rahat.
    Niin, ja samaan aikaa maailman suurimmat koskaan syntyneet ikäluokat, 1944-1952 FI syntyneet, ovat niin putinia, liikkasta, trumpia, niinistöä & kemppistä että...

    Ei ihme, että nuorentunut sini-perussuomalainen eduskunta kultaisten patsaidensa loisteessa tarjoaa ratkaisuksi saattohoidon vaihtamista eutanasiaan tai siis palliatiiviseen anestesiaan.

    Putin liikkuu ilman vasemman käden myötäliikkeitä ja pitää kelloa oikeassa ranteessaan siksi, että Suomen arkkipiispa teloi häneltä solisluun, jota taas FSB ei antanut Turun sairaalassa paikata.

    Huh-huh, koko sote/maakunta-härdelli.

    Anteeksi tämä ensimmäinen kerta, kun käytän slangia Kemppisen lettereissä, mutta pelästyin, kun näin, kuinka Halla-aho käyttäytyi, kun hän huomasi, että hänen letterinsä viime viikolla oli printattuna Financial Timesin sivuilla.

    Heidän valtaansa me nyt taas, kuten 1941, joudumme. Niin Itävallassa kuin Suomessakin.

    Me alppijääkäreiden lapset.

    VastaaPoista
  13. Viime vuosisadan lähes lahjakkain fyysikko Richard Feynman taas säilytti huumorinsa loppuun asti. Lausui nimittäin viime sanoikseen "I'd hate to die twice, it's so boring".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hänen lempilauseensa monessa tilanteessa näytti olevan: " I am not dead, yet"

      Poista
  14. Arkkitehdit ovat parhaimmillaan 80-vuotiaina. Samoin kapellimestarit. Osaaminen on ylivertaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät kaikki, mutta ruotsalainen Sigurd Lewerentz oli.

      Poista
    2. Siinä olet oikeassa, että arkkitehdin työtä pystyy tekemään niin kauan kuin pää ja kädet toimivat, mutta harva arkkitehti enää huipputöitään tekee yli kahdeksankymppisenä. Aalto teki merkittävimmät rakennuksensa to 30-65-vuotiaana, Viipurin kirjastosta Finlandia-taloon. Parhaimmat työnsä hän teki noin viisikymppisenä.
      Mies van der Rohen merkkityöt ovat ikävuosilta n. 40-60-vuotiaana. Antonio Gaudi kuoli alle 75-vuotiaana, ja häneltä jäi päätyö Sagrada Familia kesken. Yhdeksänkymppiseksi elänyt Frank Lloyd Wright kyllä teki yhden päätöistään, Guggenheim-museon, ihan viime vuosinaan.

      Poista
  15. Donner ei voi menettää karismaansa, vaan se on, det finns, vielä heppua krematorioon kärrätessä.

    VastaaPoista