Sivun näyttöjä yhteensä

20. syyskuuta 2011

Pahat kielivirheet


Lähes varma keino saada ampiaisia hiuksiinsa on inahtaa jotain oikeakielisyydestä. Kun toinen kielikuva kiusankappaleesta on ”ampiainen”, ei ole viisasta sanoa keinoa ”pistämättömäksi”.

Runsaat kielivirheet puheessa ja kirjoituksessa on yleensä lahjakkuuden merkki. Tällä kohdin täytynee taputtaa äikän maikoille ja kielitoimistolle, oikeastaan kotimaisten kielten tutkimuslaitokselle.

Hiukan yli puolen vuosisadan takainen oivallus, ettei ”oikeaa” kielimuotoa näytä olevan olemassa, on noussut nupulle, kukoistanut ja kantaa hedelmää.

Naapurin poika, joka on särmä jätkä, ei ole tietääkseni täyttänyt vielä kahta vuotta, mutta puhe kehittyy kuin rajuilma. Pari päivää taakse päin hän lähti hiekkalaatikolta kaveriksi ja huuteli äidilleen, että hän menee ”Kemppisen kaa”. Järkytyin suvereenista genetiivin hallinnasta ja päätin tarkistaa heti, että kotona riittää sopivaa suuhunpantavaa henkilökohtaisille ystäville, jotka eivät ole kumisaapasta korkeampia.

Lapsenlapsia varten on yläkaapissa yhden tähden jaloviinaa, koska olen tarjoutunut opettamaan heille kiroilemista, kortin pelaamista ja virvokkeiden nauttimista. Tarjous on tosin torjuttu sillä verukkeella, että kun en osaa itsekään.

Kielisyydessä kai kullakin on lempi-inhokkinsa. Urheilutoimittaja kehui televisiossa potkupalloseura A:n kukistaneen potkupalloseura Real Madridin, vaikka sen budjetti on ”kaksikymmentä kertaa pienempi”.

www.kotus.fi eli meidän vanhusten kesken ”kielitoimisto” tarjoaa pelkällä Googlella löytyvän katsauksen ”Kaksi kertaa enemmän ja vähemmän”. Asiallinen yleiskieli ja matematiikka poikkeavat toisistaan. Kaksi kertaa enemmän kuin kaksi on neljä. Kaksi kertaa vähemmän kuin kaksi on yksi.

Pitää paikkansa, että kaksi kertaa enemmän kuin kaksi voi olla myös kuusi eli 2 + 2 * 2. ”Puolet enemmän” on sama kuin kaksi kertaa enemmän. Puolet enemmän kuin 2 on 2 + 2 eli 3. Matematiikka väittäisi että se on 2 + (2 /2) = 3.

Muistelisin että muinaisuudessa ”puolet enemmän” ilmaisua olisi neuvottu välttämään ylioppilaskirjoituksissa ja vastaavissa. ”Puolta paremmaksi” tarkoittanee samaa kuin kaksinkertainen. Tässä tulee vastaan puuttuva korttipelitietoisuuteni ja huono kokemukseni huutokauppaneuvoksena. Luulen mutta en tiedä, että huutaja, joka ”panee puolta paremmaksi” kaksinkertaistaa edellisen huudon.

”Kaksi kertaa vähemmän” kuin 2 on vastaavasti 1 eli ytimekkäästi ”puolet”. Jos juon tänään yhden tähden jaloviinaa kaksi kertaa vähemmän kuin eilen, jolloin sitä putosi pullollinen, tulos on täysraittiudeksi katsottava puoli pullollista.

Pysyäkseni aiheessa ja varoakseni syrjähtelevää esitystapaa, jota hermotautilääkärit pitävät mielenvikaisuuden merkkinä, tavallisesti aika joutava cnet (forums.cnet.com) tarjoaa välillä keskustelupalstallaan aiheita, jotka ovat kultaa kalliimpia.

Nyt oli puhe siitä, saako Windows 7:n sammuttaa virtakatkaisijasta eli keskusyksiköstä. Myös sitä kysymystä selvitetään, mitä tapahtuu, jos katkaisee virran koko vehkeestä eli ns. vetää töpselin seinästä (hard boot).

Asiantuntijoita on ilmoittautunut liuta ja mielipiteet jakautuvat pahasti. Toinen mielipide väittää, että Windowsit ovat kestäneet sammuttamisen nappulalla (lyhyt tökkäys) iät ajat. Toinen käsityskanta pitää viisaimpana sammuta-painikkeen käyttämistä.

Monia kovia koettuani en ole vielä kokenut vaikeuksia siitä, että kun pari kertaa, etenkin vanhentuneen ohjelmaversion vahingossa käynnistämällä, olen saanut tietokoneen hyytymään, töpseli irrotetaan seinästä, jolloin kone kysäisee buutatessaan, että mennäänkö safe modeen, joka ei ole ollut tarpeellista. Rekisteri (registry) ei ole seonnut eikä tavaraa kadonnut. Näin siitä huolimatta, että asiantunteva poikani pitää hulluutena 12 USB-laitetta ja eräitä muita käyttämiäni omintakeisia ratkaisuja. - Miten teillä?

35 kommenttia:

 1. "Runsaat kielivirheet puheessa ja kirjoituksessa on yleensä lahjakkuuden merkki."

  Perussuomalaisten internetin keskustelupalstoilla esiintyvä kannattajakunta on näin ollen erityisen lahjakas osa kansaamme.

  VastaaPoista
 2. Mietin juuri sattumalta tätä puolikkaiden lisäystä kokonaismäärään pari päivää sitten, kun olin menossa bussipysäkille. Ajattelin, että puolet pitempi matka ymmärretään tosiaan usein, että matka olisi kaksinkertainen vaikka lisäys onkin vain puolikas lyhyemmästä matkasta. Entä sitten puolet lyhyempi matka? No sehän on jo tosiaan täsmällisempää! Enpä ny muuta keksinyt, mutta opetetut nokkeluudet kertovat usein tyhmyydestä.

  VastaaPoista
 3. Hube kirjoitti:
  Miten on mahdollista, että muutaman kymmenen kilometrin päässä toisistaan asuvat ihmiset puhuvat ihan eri kieltä. Miten on mahdollista, että Euroopassa on niin monia kieliä pienellä alueella ja kaikki sellaisia, joita ei tuhat vuotta sitten puhuttu missään. Kysymys on kai yhteenkuuluvuudesta ja erottautumisesta. Me kuulumme yhteen, olemme eri porukkaa kuin nuo toiset. Sitten joku sanoo, että teemme virheitä kun puhumme eri tavalla. Muistan kuinka kotipaikkakunnallani ei missään tapuksessa saanut käyttää deetä, radio oli ratio ja naapuripitäjässä se oli rario. Kieli muuttuu ja kehittyy, muutoksen eturintamassa puhutaan väärin.

  VastaaPoista
 4. Kun koneeni tilttaa tai ohjelma hoitaa asiansa etanan vauhdilla nykäisen töpselin irti ja laitan sen kohta takaisin seinään. Kone käynnistyy kiltisti, hoitelee hommansa asiallisesti eikä kosta. Mitään haittaa töpselin nykäisystä ei ole toistaiseksi ollut.
  Jossain mainospalassa tarjottiin hiljattain ohjelmaa, jonka luvattiin nopeuttavan koneen toimintaan. Mainoksessa luvattiin tarkistaa (ilmaiseksi!)kone ja hävittää osa hidasteista. Painoin yes-nappulaa ja ohjelma ilmoitti, että koneellani on jotain 290 Windows-pohjaista hidastetta. Jos haluan ne kaikki pois se järjestyy maksamalla Visa-kortilla tietty summa.
  En maksanut, ja siitä kiitokseksi koneen toiminta hidastui selvästi. Vai kuvittelenko vain? Onko joku tilannut tuon nopeutusohjelman ja maksanut siitä? Mitä tapahtui? Olen erittäin kiitollinen käyttäjäkokemuksista.

  VastaaPoista
 5. Kiinan kieli on oikein varsinainen kulttuudikieli. Olen ymmartanyt, etta kiinankieli ei vaadi heti kerrasta taydellista ja virheetonta ilmaisua. Eka ilmaisu voi olla virheellinen ja vajavainen; sita sitten tarkennetaan vuoropuhelulla. 'nerous' tulee ilmi kyvyssa kuvitella, mistahan tassa vois olla oikein kysymys. -- lieneeko nain?

  Se 'Kemppisen kaa' ilmaisu kertoo vastaanottajan neroudesta ja vastaanottokyvysta. Joku jaykka kirjanoppinut menis aivan tilttiin!

  VastaaPoista
 6. >>ekisteri (registry) ei ole seonnut eikä tavaraa kadonnut.<<

  Jos ei olisi nähnyt Kemppistä livenä luennoimassa, (olen Joensuussa ja aihe tekijänoikeuksista) eikä olisi lukenut valtavaa määrää hänen juttujaan, niin äkkinäinen luulisi, että nyt sillä vuotaa yli ja ohi, vieläpä tosi pahoon. Registry Overflow... System halted. Saanko lähettää raportin Microsoftille...

  Kyllä se IVO-bootti on koneille tarpeen säännöllisesti ja joissakin paikoissa sähkön toimittaja huolehtii siitä joka ilta. Piti itsellekin hankkia UPS ihan tuon jokailtaisen "nyt se tulee!, nytkö jo?, tuli jo!" takia.

  Läppäreissä pitää ottaa samalla akkukin irti kun oikein menee jumiin. Se konsti auttaa yllättävän usein. Oikeasti.

  Onneksi on aineen katoamatomuuden laki ja toivoa sopii, josko se koskisi Kemppisen immateriaalista "aasintuntemustakin"... härillä kyntää, niin häristä puhuu.

  Tavara, se ei maailmasta katoa. Pitää ihan sanoa kuin eräs liki 9-kymppiseksi elänyt sukulaiseni, sotaveteraani molemmista sodista, että sitä riittää maailmassa tuota tavaraa, kun katselee kulkiessan noin metrin korkeuteen ja joskus siitä ylöspäinkin... kerran se sanoi, että vi**u on kuin hirvellä mutta ei ihan niin korkealla.

  Hän se kertoi semmoisia sotajuttuja, tosin vähän ja harvoin vieläpä 14.D:ssa oltuaan, että olen joskus oikein koettanut muistella löytyykö muualta vastaavanlaisia kuvauksia. Eräs mieleenpainuva selostus kuului tähän malliin: Yöllä tapahtunutta vihollisen hyökkäystä riennettiin kiireesti torjumaan ja pimeässä ainoa tuntomerkki käsikähmässä oli reppu, joita ei ehditty riisua. Hän sanoi "naapurin suolien selvittelyn pimeässä käsikopelolla puukon kanssa olleen väki vittumainen revohka". Jos naapurilla ei ollut reppua, niin roireltiin puukolla. Saattoi siinä mennä omiakin kuulemma. Oli saanut prenikankin josta tapaili "För tapperhet". Pari kertaa oli kaivettu ylös suosta kun oli kranu mennyt ihan vierestä alle suohon ja posahtanut sillä syvällä aiheuttamatta ilman haavan haavaa.
  Näin siis Lepikon Iikka joskus 30 vuotta sitten. Vanhana poika kuoli tuo yksinäisten ilo ja leskien lohtu. Kuulemma naistenmies.

  Väki -sanaa käytettiin Kainuussa monessä yhteydessä kuvaamaan jotain "paljon" tapaista asiaa. Väkirehun tuntee kaikki mutta väkipaljon on jo oudompi juttu tai väkilailla. Nyt en sitten puhu mitään sanasta väkisin.

  Vielä kun Kotus oppisi suosittamaan Talvisodan kirjoittamisen ISOLLA alkukirjaimella, niin se olisi VOT!

  VastaaPoista
 7. Viestinnässä oikean kielen käyttäminen korostuu (tietenkin). Yksinkertainen esimerkki: Kun Aamulehdessä neuvottiin pyöräilijän ja ajoneuvon kohtaamisessa ajoradan ja kevyenliikenteenväylän risteyksessä, jossa ei ole liikennemerkkejä, niin neuvo oli, että "...pyöräilijän pitäisi väistää...", vaikka oikea ohje on "...pyöräilijän pitää väistää...".

  Yleinen huvituksen aihe on se, että rinnastetaan sanat "keskiarvo" ja "keskiverto", vaikka niiden merkitys on aivan eri. Keskivertosuomalainen käyttää alkoholia 0 (nolla)l/h/vuosi. Keskivertosuomalainen antaa vuosittain hyväntekeväisyyteen 0 (nolla)€/hlö/vuosi, jne. Keskiarvosuomalaisen luvuthan ovat tietenkin aivan toiset.

  Nykykieleen on tunkenut omituinen sana "lähtökohtaisesti". Toisaalla kirjoitin, että kun kysyin Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen kielenhuolto-osastolta, mitä tarkoittaa sana "lähtökohtaisesti", niin eivät sielläkään sitä tienneet (http://palsta.elisa.fi/index.php/topic,4145.msg41021.html#msg41021). Antoivat kuitenkin muutaman vaihtoehdon.

  Mitä tulee tuohon Windows koneen sammuttamiseen "väkisin", niin eihän siitä aina tarvitse töpseliä irti repiä. Riittä, kun pitää virtakytkintä pohjassa hetken aikaa (muuta sekunti), niin kone sammuu.

  VastaaPoista
 8. Kieli kehittyy, senhän me toki tiedämme, mutta on harmillista, että se kehittyy niin nopsaan, että me vanhat huomaamme sen. Harmillista se on siksi, että huomaamme sen kehittyvän huonompaan suuntaan.

  Edesmennyt äidinkielenopettajani, viisas vanhapiika, varmaan nyökyttelee nyt pilven reunalla, että niinpä niin, muistatko, minähän sanoin. Totta puhuit.

  VastaaPoista
 9. Kotiläppäristä on akku simahtanut eikä tarjoa virtaa lainkaan. Samoin virtajohto alkaa olla rikki ja antaa virtaa koneelle vain tietyissä asennoissa.

  Näistä pikkuvioista johtuen kone sammuu joka päivä useita kertoja "suorilta jaloilta". Tätä on jatkunut n. kolme kuukautta. Muuta haittaa ei ole ollut kuin koneen uudelleen käynnistymisen vaiva. Kaikki data on tallessa ja mitään muitakaan oireita ei ole tullut.

  VastaaPoista
 10. >Painoin yes-nappulaa ja ohjelma ilmoitti, että koneellani on jotain 290 Windows-pohjaista hidastetta.<

  Suurin hidaste on Windows itsessään. Mainitsiko se siitä mitään?

  Oikeasti kaikkein pahin hitautta aiheuttava kohta löytyy siitä näytön ja näppäimistön väliltä, kaksikätinen sellainen... Enne oli koneet MHz -luokassa ja väppisvaste sekunni osia, myt on GHz -koneet ja näppisvaste sekunteja tai koneen käynnistyminen voi viedä minuuttejakin. Kaikki teho hukkuu järjettömiin virusscanneri- ohjelmiin, jotka harovat kaikkea mikä koneessa liikkuu.

  Jos et usko niin tee ns. puhdas asennus ILMAN verkkoonliittymistä ja testaile konettasi eri toiminnoissa. Hämmästyt.

  Tässä on hieno ilmaisohjelma, jota olen käyttänyt ainakin 10 vuotta, siis aina uusinta versiota.

  Se poistaa kaiken ylimääräinen "kyönän" mitä koneeseen kertyy. Soki se poistaa vain mitä määrittelet ruksaamalla, mutta tarvittaessa joutavanpäiväiset sivuhistoriat ja asennusjätteet yms. TEMPit lähtee bittiavaruuteen. Aasintuntijoiden suosittelema ja testaama. Sen tiedän koska ko. ohjelman suomennoksen on tehnyt eräs tuttu yliopistomies Oulusta.

  http://www.piriform.com/ccleaner


  ÄLÄ sorru kaupallisiin mainostuotteisiin "Paina tästä, tutkin koneesi" -tyyliin. Ikinä et voi tietää minkä kupan tai Närppes-Herppeksen saat koneeseesi, siis vakoiluohjelman tms. Ja sitten vasta tarvetta tuleekin koneen siivoojalle. Uudelleenasennus on aika kallista puuhaa jos ei itse osaa.

  Kaikille OIKEAA virtakytkintä kaipaileville sanon, että ns. Stand-By virtakytkimen painaminen (etupanelissa) koneessa aiheuttaa samanlaisen sammutusoperaation kuin Start/Käynnistä -valikosta tehtävän sammutuksen. VAIN se reilut 6-10 sekuntia pohjassa painettu Stand-By -virtakytkin aiheuttaa oikean sammuttamisen ilman sen kummenpia manöveereja tai tallennuksia.

  Sammuta kone aina OIKEASTI VIRRATTOMAKSI kun et pitempään aikaan tarvitse tai käytä sitä. Näin kone kestää 2/3 aikaa pitempään käytössä. Jos se on 2/3 osan ajasta valmiudessa niin se tarkoittaa truota lyhyempää käyttöikää. Useimmat koneet ei kestä kunnolla kuin 3 vuoden takuuaikansa, jos sitäkään.

  Itselläni on ns. haaroitusrasia 6 pistokkeelle ja siinä on oikea virtakytkin. Näin kaikki virrat lähtee pois sammutettuani ensin koneen Start -valikosta ja sen jälkeen virrat kytkimestä eli ASDL -boxista, tulostimesta yms. kajareista, näytöstä jne. lisukkeista.

  VastaaPoista
 11. forum.cnet = evvk.glo :n mirror ?

  Kun keskustelupalstat syntyivät verkkoon
  homma lispahti hanksasta jo alkumetreillä,
  so. itse kukin tyhjensi aivonsa palstalle
  asiaa tuntevana henkilönä.

  Siitä massasta ei ollut enään hyötyä,
  vaikka asiaakin seassa oli.

  Winkkariongelmiin
  toimii aina stöpseli irti,
  laittamatta sitä enään kiinni.

  VastaaPoista
 12. Olen ehdottomasti sitä mieltä että Windows on vanhentunur formaatti. Se on jäykistynyt siihen asentoon, jossa järjestelmä oli kun tyypit varastivat sen Steven Jobsilta ja sen kavereilta.

  Kannatan mäkkiä, ilman muuta. Ainakin jos pitää vierailla netissä. Tämä hyytyy huomattavasti paljon harvemmin ja minulla on kokemuksia jo 1990-luvun alusta. Ei tosin mäkista kuin ihan ohimennen.

  Autotallista liikkeelle lähteneet bändit ja tietsikat ovat väistämättä hyviä.

  VastaaPoista
 13. Käynnistän koneeni (meillä niitä sattuu olemaan muutama) noin kerran neljännesvuoteen. Ne on rakennettu semmoisiksi; ne ovat Applen tekoa.

  VastaaPoista
 14. Odotan kiinnostuksella, millä tavalla uusimmat maahanmuuttajat tulevat vaikuttamaan suomeen. Englannin sanavaraston rikkaushan johtuu siitä, että kieleen on omaksuttu aineksia niin monista kielistä ja kulttuureista. Maahanmuuttoa kannattaa pohtia myös tältä kannalta, kielen ja kulttuurin rikastumisena. Maahanmuuttajat ovat olleet aina pienen Suomen rikkaus.

  Kirjoitin äsken tästä blogiini.(linkki)

  VastaaPoista
 15. Oikeakielisyyttä perustellaan usein ymmärrettävyydellä. Tärkeä viesteissä on "rivien väleillä" eli vastaanottaja tekee tiedostamattaankin päätelmiä muustakin kuin sisällöstä sinänsä. Kirjoittamalla "agressiivinen" tai sanomalla "kivempi" ei heitä varjoa ymmärrettävyydelle vaan uskottavuudelle. Kirjoitusvirheet ovat pahoja silloin kun lukija tahtoo vakuuttua viestin punnitusta vakavuudesta. - esimerkiksi monet pääomasijoittajat ovat tekniikan ja/tai talouden osaajia., joita turhat tyyliseikat yleensä vain kiusaavat, mutta silti he sanovat ettei mikään vie liiketoimintasuunnitelmasta makua kuin typot. 

  Edellä esimerkkeinä olevat "virheet" liittyvät konventioihon. Osoittaa sivistyneisyyttä tietää, ettei "kiva" taivu ja sivistymättömyyttä kadottaa g:ksi assimilisoitunut d oppisanassa. 

  Sitten on erikseen nämä numeraaliset jutut. Yllätyin että ne ovat Kemppisen suosiossa, yleensä olen tavannut niitä "matikkalinjalta" kulkevilta. Juttutyyppien "kaksi kertaa enemmän" ja "keskiverto" kauneus on siinä, että ne ovat puhtaasti substanssiasiaa, mutta sellaista jota "kielilinjalaiset" eivät autettuinakaan ota tajutakseen. Lähisukua on vuosi nolla -keskustelut. 

  VastaaPoista
 16. Konditionaalista pitää luopua kokonaan, koska nykytoimittajat ja peruskoulun käyneet eivät ymmärrä sitä. Viimeisein esimerkki taisi olla tarvittaisiin v. tarvitaan. Siinä sitä on (lehti)neegereille ihmettelemistä, kun miettii mitä eroa noilla on.

  Meillä täällä Amerikassa lehdet joutuvat hyvin tarkkaan miettimään sitaatteja ja sitä mitä painetaan, koska virheistä ja asiavirheistä joutuu helposti leivättömän pöydän ääreen.

  VastaaPoista
 17. Ad Rienzi: -...Juttutyyppien "kaksi kertaa enemmän" ja "keskiverto" kauneus on siinä, että ne ovat puhtaasti substanssiasiaa, mutta sellaista jota "kielilinjalaiset" eivät autettuinakaan ota tajutakseen...

  Ei tuo termi "keskiverto" mitenkään ihmeellisen outo ole. Aika yksinkertainen, kuten käy ilmi esim. tästä: http://oppiminen.yle.fi/artikkeli?id=124

  VastaaPoista
 18. >millä tavalla uusimmat maahanmuuttajat tulevat vaikuttamaan suomeen<

  Taitaa olla sulattelemista vanhoissakin vähemmistöissä kielineen. Muutamia lehtiotsikoita vanhassa mediassa:

  ”En puhu ruotsia, mutta te selvästi ymmärrätte suomea” HS 16.10.2008
  - apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth tiukkasi ruotsinkielistä palvelua Vantaalla.

  ”Neljä ruotsinkielistä nuorta joutui putkaan kielikahakan jälkeen” HS 12.11.2008
  - Ylikomisario Rune Svahn kiistää, että pidätys olisi johtunut ruotsin kielestä, vaan syynä oli häiristsevä käyttäytyminen ja niskoittelu.

  ”Suomenruotsalaiset tuntevat olonsa uhatuksi” HS 17.7.2010
  - Yhä useammat suomenruotsalaiset suhtautuvat pessimistisesti ruotsin kielen asemaan yhteiskunnassa.

  ”Ehdokkailta vahvaa tukea ruotsin opintojen vapaaehtoisuudelle” HS 2011
  - Kaikkien muiden eduskuntapuolueiden kuin Rkp:n ehdokkaista yli puolet muuttaisi ruotsin vapaaehtoiseksi.

  ”Yliopisto-opiskelijoiden asenteet ruotsiin muuttuneet kielteisemmiksi” HS 22.1.2011
  - Kun vielä 2006-07 lähes 60 % uskoi tarvitsevansa ruotsia tuöelämässä, kolme vuotta myöhemmin osuus oli pudonnut 45 %:iin.

  ”Ruotsin kieli samalle viivalle kuin muut vähemmistökielet” HS 4.5.2010
  - Pakkoruotsi ja virkamiesten ruotsin kielen taitovaatimukset tuntuvat suorastaan järjettömiltä.

  ”Opetushallituksen pääjohtaja ei huolestu lasten ruotsin taitojen rapautumisesta” HS 25.11.2009
  - Timo Lankinen ei ottanut kantaa siihen, miten entisestään notkahtanutta pakkoruotsin osaamista voitaisiin kohentaa.

  ”Pakkoruotsi on aikansa elänyt ja joutaa mennä” HS 25.1.2010
  - Kalevan päätoimittaja Markku Mantilan mielestä pakkoruotsin opiskelu on vihdoin voitava kyseenalaistaa.

  ”Enemmistö haluaisi heikentää ruotsinkielisten asemaa” Keski-Uusimaa 6.11.2006
  - Ikäryhmistä kielteisimmin ruotsinkielisten asemaan suhtatuvat 35-49-vuotiaat.

  ”Suomenruotsalaiset pelkäävät kielensä aseman heikentyvän” HS 6.7.2009
  - Pari viikkoa sitten aloin puhua taksikuskille ruotsia. Hänen mielestään minulla ei ollut oikeutta puhua hänelle ruotsia. Ehkä mielipiteet ovat koko ajan olleet pinnan alla, mutta nyt on OK sanoa ne myös ääneen. Minna Lindberg, Sipoo.

  ”Rokotusta jonottamassa terveysasemalla – perkele!” HS 9.11.2009
  - Ilmoittautumiseen johti kaksi jonoa, toinen pitkä ja toinen lyhyt. Lyhyen jonon päässä luki ’ruotsinkielistä palvelua’ – ruotsiksi. ’Onko tämä ruotsinkielisten jono?’ Uusi asiakas oli saapunut aulaan. Päät kääntyivät - ’Ei perkele ole’, joku ärähti miesparalle.

  Miksi ”oikeus päättää omista asioistaan” ei koske kieliopintoja? HS 21.2.2009
  - Rkp haluaa sallia nuuskaamisen, koska ihmisten pitää saada päättää omista asioistaan. ”Ei pakkoruotsia ja nuuskaa voi verrata. Ne ovat eri luokassa.” sanoo ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos.

  ”Jatkuvat takaiskut ruotsin kielen turvaamisessa piinaavat kielivähemmistöä ja Rkp:tä” HS 22.2.2009
  - Stefan Wallin: Yhä harvemmalla on kosketus kaksikielisyyteen.

  ”Pakollisuus on syönyt ruotsin kielen maineen” HS 3.9.2010
  - HS-raati suosii vapaaehtoisuutta ja nostaa muita kieliä ruotsin vaihtoehdoksi. HS-raadissa on 120 taiteen, tieteen ja median vaikuttajaa.

  ”Pär Stenbäck näki yhtäläisyyden juutalaisvainoilla ja suomenruotsalaisten kohtelulla” HS 14.9.2010
  - Stefan Wallin ei olisi käyttänyt samoja ilmaisuja suomenruotsalaisten tilanteesta kuin ex-puheenjohtaja ja moninkertainen ministeri Stenbäck.

  ”Yhä vähemmän ruotsin ymmärtäjiä” HS 5.10.2010
  - Rkp:n Wallin: Päättäjien sukupolvenvaihdos heikentää ruotsin asemaa Suomessa.

  ”Yhä harvempi kirjoittaa ruotsin” HS 15.12.2010
  - Ylioppilastutkintolautakunnan ja opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksen mukaan suomenkielisissä lukioissa kirjoitetaan ruotsia vuosi vuodelta vähemmän.

  ”Ruotsin kielen asema on arvioitava uudelleen” HS 22.8.2010
  - Kaksikielisyyden ideologia on menettänyt historiallisen perustansa, kirjoittaa dosentti Aarne Mattila.

  VastaaPoista
 19. >>Odotan kiinnostuksella, millä tavalla uusimmat maahanmuuttajat tulevat vaikuttamaan suomeen. Englannin sanavaraston rikkaushan johtuu siitä, että kieleen on omaksuttu aineksia niin monista kielistä ja kulttuureista. Maahanmuuttoa kannattaa pohtia myös tältä kannalta, kielen ja kulttuurin rikastumisena. Maahanmuuttajat ovat olleet aina pienen Suomen rikkaus.<<


  Taas yksi "kulttuuririkastaja" asialla. Kas kun ei tullut samalla sitä ikiaikaista jargonia kuinka "ruotsi on portti eurooppaan" ja kuinka "pohjoismaisen yhteinäisyyden vuoksi tarvitsemme skandinaviskaa"... hehee


  Entä miten Ahnevanmaalla?

  ”Suomen kieli Ahvenanmaalla on kuin ympäristömyrkkyä” Länsi-Savo 9.2.2005
  - Puumalasta kotoisin oleva Anna-Liisa Lindeman on asunut Ahvenanmaalla 1980-luvulta lähtien. Siksi hänellä on perspektiiviä arvostella sikäläistä kielirasismia.

  ”Ahvenanmaa saa valtiolta eniten” HS 18.4.2010
  - Ahvenanmaa saa asukasta kohti valtiolta 13.225 euroa, Suomessa luku on keskimäärin 6.997 euroa.

  Veljeskansamme Ruotsin suhtautuminen Suomeen ja suomen kieleen?

  ”Ruotsi aikoi pudottaa ydinpommeja Suomeen” HS 17.7.2011
  - Ruotsilla oli salainen lento-osasto Flygenhet 66. Se tiedusteli siviilikoneilla ja harjoitteli agenttien viemistä Itä-Suomeen sekä laskuvarjojoukkojen pudottamista.

  ”Valtiopäivät torjui suomeksi tehdyn kysymyksen” Ruotsin radion Sisuradio
  - Vaikka suomi on yksi Ruotsin viidestä vähemmistökielestä, ruotsalaisministereille ei voi tehdä kysymyksiä suomeksi. Valtiopäivien puhemies Björn von Sydow vetosi valtiopäivien tapoihin sekä periaatteisiin.  Tuolla on pitkä lista KIELIOPPIVIRHEITÄ!

  http://www.pakkoruotsi.net/perustelut.php

  VastaaPoista
 20. Windows 7 kestää paljon, sen täytyy, ettei joudu naurunalaiseksi...

  Itselläni on käytössä openSUSE 11.4, ja sekin toimii oikein hyvin... Joitakin Windowsilla toimivia erikoisohjelmia voi olla hankalaa saada toimimaan, mutta ns. peruskäyttikseksi tämä on aivan mainio.. Jos siis ei tarvitse juuri niitä tiettyjä Windows-sovelluksia....

  VastaaPoista
 21. Suomalaisugrilaisissa kielissä on yleensä, niin että puoli tarkoittaa yhtä ja puoleton kokonaista.
  Esimerksi silmäpuoli, jalkapuoli ja korvapuoli. Tämä rakenne on kaytössä suomesta unkariin ja komiin ainakin.

  VastaaPoista
 22. Helsingin uuteen Musiikkitaloon valittiin taideteokseksi Kirsi Kaulasen 'Kaiku'.

  http://laituri.hel.fi/en/node/147/image_gallery

  Nyt onkin nimi muuttunut Gaiaksi. Outo valinta, sillä Gaia on nykyään uuspakanuuden, maailman panteistisen järjestön yms keskeinen symboli. On odotettavissa, että juhannuksena Wicca-uskovaiset ryntäävät Helsinkiin.:)

  Kaiku, Echo olisi klassinen nimi ilman sivumerkityksiä.

  VastaaPoista
 23. Usein uutisteksteissä on helposti pääteltävissä mihin sukupolveen kirjoittaja kuuluu.

  Kuinka vanhaksi tai älykkääksi arvelette Uuden Suomen toimittajan, jonka mukaan ainoa Anne Frankista otettu videopätkä oli löytynyt? Hesarin ammattitoverin mukaan jatkosodassa sotilaat olivat kaivaneet WC:t Karjalan pelloille.

  Ikä paistaa monissa helpoissakin tapauksissa. Kuten sanassa "helpoiten", jonka vanhan liiton miehet ovat tottuneet sanomaan "helpoimmin".

  Hitaan tietokoneen ongelman korjaamiseksi joku joskus on opettanut kääntämään modemin johdon irti hetkeksi ja ruuvaamaan takaisin. Voi olla uskon asia, mutta minulla se on auttanut.

  Niinkuin sekin, että kun tiltanneen älypuhelimen panee pakastimeen muutamaksi tunniksi, se toimii kuin seitsemän laivaa.

  VastaaPoista
 24. Ei ole kivaa, jos ei ole leipää pöydässä.

  Nimimerkki Leivän Ystävä

  VastaaPoista
 25. Anonyymit, ymmärsittekö tahallanne väärin? Kirjoitin "sanavaraston rikkaudesta", siitä että suomeen tulisi lisää sanoja tai sanontatapoja muista kielistä ja kulttuureista. Niitähän on tullut jatkuvasti vuosisatojen aikana. Saisi tulla lisää.

  VastaaPoista
 26. Närppes-Herppes Anonyymille:
  Kiitos Piristä. Asensin sen koneelle, annoin putsata roskat ja kyllä nopeutui!
  Onko muilla siitä kokemuksia?

  VastaaPoista
 27. V2:lle

  Kaikella ystävyydellä: Hyvä että ymmärrät geometrisen keskiarvon kahdella luvulla. Seuraava askel on asian yleisempi muoto, suomeksi esimerkiksi https://matta.hut.fi/matta2/isom/html/keskiarv2.html

  Siitä voi sitten jatkaa keskilukuihin laajemmin jne.

  VastaaPoista
 28. >>Närppes-Herppes Anonyymille:
  Kiitos Piristä. Asensin sen koneelle, annoin putsata roskat ja kyllä nopeutui!
  Onko muilla siitä kokemuksia?<<

  Anomyymi vastaa: Ole hyvä vaan, niin olen minäkin ;=)


  Tiedän kymmeniä käyttäjiä eikä kukaan ole moittinut. Koneen selaimeen tallennettujen tunnusten ja salasanojen poistumisen voi estää ruksailemalla halutut kohdat siivottavien listoilta pois.

  JOS koneella on selattu vuosikaudet netissä, on väliaikaistiedostoja kertynyt jopa ziljoonia ja puhdistuksen tulos voi vapauttaa levytilaa useita satoja megoja tai jopa joitain gigoja. Vaikutus koneen toimintaan voi olla huomattava.
  Samoin rekisterin putsaus saattaa auttaa, etenkin jos asennetaan ja poistetaan paljon eri ohjelmia. Niistä aina jää jotain jälkiä.

  Jotkut asentaa wintoosan aina uudestaan päälle, mutta siinä on aina omat riskinsä toimivuuden suhteen.

  Tärkein ominaisuus on täydellinen suojaus sivuhistorian suhteen. Kotona ei kukaan pääse katsomaan missä kävit... ja mitä katsoit!

  VastaaPoista
 29. ”Ruotsi aikoi pudottaa ydinpommeja Suomeen”

  Kovin kauas onkin edetty tuosta Turtolan kertomasta "suunnitellusta sotilasyhteistyöstä" eli Torniojoelta Rajajoelle-väitöskirjassa esitetyt sotilasyhteistyökaavailut 1923-1939 vuosien välillä. Nyt suomalais-turaaneille annettaisiin tarvittaessa "ydinapua"... Talvisodan aikaan sanoi Ruotsin pääministeri Per Albin Hansson Suomen auttamisesta keväällä 1940 vain "Helvetin paskapuhetta..."

  Martti Turtola: Tornionjoelta Rajajoelle: Suomen ja Ruotsin salainen yhteistoiminta Neuvostoliiton hyökkäyksen varalle vuosina 1923–1940: puolustuspoliittinen vaihtoehto.1983. Väitöskirja.  Ruotsi aikoi pudottaa ydinpommeja Suomeen

  Julkaistu: 17.7.2011 lehdessä osastolla Kulttuuri

  http://www.hs.fi/tulosta/HS20110717SI1KU0296l

  http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Ruotsi+aikoi+pudottaa+ydinpommeja+Suomeen/HS20110717SI1KU0296l

  Jukka Rislakki

  Lennart Andersson: ÖB:s klubba. Flygvapnets attackeskader under kalla kriget. Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek. 294 s.
  Mikael Holmström: Den dolda alliansen. Sveriges hemliga NATO-förbindelser. Atlantis. 655 s.
  Tapio Koskimies: Puolustuskykyinen valtio vai Ruotsin hälytyskello. Suomen sotilasstrateginen asema kylmän sodan alkuvuosien asiantuntija-arvioissa. Maanpuolustuskorkeakoulun Sotahistorian laitos. 300 s.

  VastaaPoista
 30. VIHAPUHE, taasko tehtiin kielikukkanen ja oikein paha kielivirhe?

  Kaikkein huvittavin eilisessä, 20.9.2011 "pikku-kakkosen" VIHAPUHE-illassa oli vasureiden Li Andersson, joka puhui tohkeissaan totalitarismia vastaan... eikö hän tunne lainkaan kommunistien ja vasureiden (viha) historiaa?

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Li_Andersson

  >>Li Andersson (s. 13. toukokuuta 1987 Turku) on Vasemmistonuorten puheenjohtaja ja opiskelijapoliitikko. Andersson valittiin Vasemmistonuorten puheenjohtajaksi järjestön Oulun liittokokouksessa toukokuussa 2011. Andersson opiskelee Åbo Akademissa kansainvälistä oikeutta ja venäjää.<<

  Talvisodassa jäi ns. Hyrsylän mutkan asukkaat NL:n vangeiksi ja heidät palautettiin Suomeen sodan jälkeen. Kun Suomi vaati pulavuosina ja 1930 -luvulla harjoitetun ankaran NL:n radiopropagandan ja muunkin propagandan seurauksena rajan taakse loikanneille mahdollisuutta palata Suomeen, niin NL ilmoitti sen olevan "sisäinen asia" ja ettei se ole mahdollista.

  Lähde: Suomen sinivalkoinen kirja II Ulkoasiainministeriön julkaisuja s.12

  Tämä "sisäpoliittinen syy" selvisi viimeistään joskus 1950 -luvulla... EI NIITÄ TODELLAKAAN VOITU PALAUTTAA... kun useimmat oli teloitettu 1937-38

  Suomalaisia muutti "Idän onnenmaahan" aina Amerikasta saakka ja tuonne Sandormohiin ja vastaaviin paikkoihin päätyi useimpien taival!

  Itä-karjalassa Stalin murhautti suomalaisia ja se oli tavallaan suomalaisten oma Katyn!

  http://heninen.net/punakangas/suomeksi.htm

  http://heninen.net/sandarmoh/suomeksi.htm

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Katyn

  http://www.katyn.org.au/naziphotos.html

  http://www.katyn.org.au/index.html

  Kirjaa löytyy divareista muutamalla eurolla!

  Arvoisa lukija!

  Ethän tunne välinpitämättömyyttä Stalinin hirmuvallan vainovuosien uhreja kohtaan. Auta meitä uhrien listaamisessa. Kaikkien kärsineiden nimet sijoitetaan Tietokoneen muistiin. Me emme tee tätä hyödyksemme, silti olemme lisätiedon ja resurssien tarpeessa. Menneisyyden tiedostaminen takaa tulevaisuuden!

  sql@onego.ru

  GULAG -leirikartta

  http://uhreja.onego.ru/kartta.html


  Nämä luettelot on koottu Petroskoissa Carelia - kulttuurilehdessä eri vuosina julkaistuista aineistoista. Poikkeuksen muodostavat Karjalan turvallisuuskomitean antamat tiedot Suomen eduskunnan jäsenistä. Vuoden 1990 lopussa silloinen Karjalan Memorial - seura sai Karjalan turvallisuushallinnolta (KGB:lta) vuosina 1989 -- 1990 Karjalassa rehabilitoitujen nimet. Samanaikaisesti Memorial - seura kokosi aineistoa vainoista kärsineiden sukulaisilta. Nämä luettelot julkaistiin Careliassa v. 1991 nro 1 -- 12 ja v. 1992 nro 1 -- 5. Molemmat luettelot käänsi ja toimitti julkaisukuntoon Memorial -seuran hallinnon jäsen, Karjalan kulttuurin ansioitunut toimihenkilö toimittaja Eila Lahti - Argutina.
  Vuonna Karjalassa vainoja tutkiva Juri Dmitrijev julkaisi 1998 Careliassa Sandarmohissa ( Karjalassa Karhumäen lähellä) vuosina 1937 -- 1938 teloitettujen suomalaisten ja karjalaisten nimet.
  Kaikki nämä nimilistat ovat vain osanen Karjalassa ihmisvainon uhreiksi joutuneista.


  NIMIHAKU

  http://uhreja.onego.ru/


  Laajempi luettelo löytyy kirjan muodossa Lahti-Argutinan toimittamana, teos "Olimme joukko vieras vaan" listaa noin 8000 suomalaista vainojen uhria. Samoja tietoja löytyy myös venäläisiltä sivuilta tietokannoista ja muistokirjoista, kuten tuolla:

  http://www.memo.ru/library/bkmemory/list.htm

  Tuossa Karjalaa koskeva nimilista:

  http://www.visz.nlr.ru/search/lists/karel/

  VastaaPoista
 31. Aikoinaan, kun hankin ensimmäisen tietokoneeni, se oli IBM, sen käyttöjärjestelmänä oli MS-DOS 3.3. (Huokaus.) En tiennyt mistään mitään. No, sain minä piuhat paikalleen (koska ne ei sopineet kuin vain yhdellä tavalla: totta kai kokeilin niitä ensin vääriin reikiin). Pistin töpselin seinää ja... näyttöön singahti C:\>_
  Ihmettelin aikani mistä on kyse, sitten menin kirjakauppaan ja ostin Petteri Järvisen "PC-käyttäjän käsikirja" ja Esko Valtosen "DOS-OPAS". (Ja kirjastosta lainasin parikytä hyllytuumaa tietotekniikkaa käsittelevää opusta.) Kukaan ei ole koskaan opettanut minua, itse olen kirjoista lukenut, sen takia en kai paljoa osaakaan - mutta tulen toimeen näiden koneiden kanssa. (En halua olla insinööri! Tai Liisa Ihmemaassa. Tai edes guru.)

  Ps. Jo Petteri J. neuvoi, että "on yksi Käsky mitä jokainen tietokone tottelee, oli miten jumissa tahansa: katkaise virta."

  Pss. Onhan näissä nykyisissä mukana myös tämä "Järjestelmän palauttaminen" -systeemi. Mun käsittääkseni sekin toimii?

  VastaaPoista
 32. Tänään tyydyn lausumaan blogi-isännälle lämpimät kiitokset suvereenista genetiivin hallinnasta.

  VastaaPoista
 33. Päivi: runsaat kielivirheet puheessa ON... meniköhän tuo nyt ihan oikein, kaikessa ärsyttävyydessään - tai ehkä juuri sen takia - ihastuttava ja mielenkiintoinen Kemppinen?

  VastaaPoista
 34. No nykyaikaisilla jornaloivilla tiedostojärjestelmillä ei niin pahaa vahinkoa nopeasta sammumisesta ole. Ainut tuossa on että kesken kirjoitetut asiat eivät välttämättä kirjoitu kiintolevylle kokonaan ja tiedostojärjestelmä palauttaa vanhat tiedot, joka voi sopivassa tilanteessa aiheuttaa ongelmia. Ainuita fyysisiä rasitteita voi olla lähinnä kiintolevyllä ja mahdollisesti halvemmat virtalähteet saattavat antaa ulos hetkellisesti jotain muuta kuin pitäisi.

  Itse en suosittele kovaa sammutusta (virtajohto pois tai nappi 5sec pohjassa), joskin sammuksissa otettuna se tekee saman vaikutuksen kuin kesken vedettäessä ilman muita riskejä. Kyllä elektroninen nollaus välillä tekee ihmeitä, joskin keskusyksikön kohdalla harvemmin ja viat yleensä ovat ohjelmisto puolella.

  VastaaPoista
 35. Edelliseen vielä sen verta jatkoa että virtapainikkeesta kerran nopeasti painaessa tapahtuu sama toimenpide kuin sammuta nappia painaessa ohjelmallisesti. 5Sec pohjassa kone pakotetaan sammumaan nopeammin ja ainakin Windows pohjaiset järjestelmät osaavat tuona aikana hieman ennakoida virheiden välttämiseksi ja kirjoittaa puskureita tyhjiksi kiintolevylle yms.. Aikaisempi kirjoitus koski lähinnä virtajohdosta vetämistä.

  VastaaPoista