Sivun näyttöjä yhteensä

9. syyskuuta 2011

Älämölöö
Ette taida tietää, että ”älämölöö” esiintyy ”Seitsemässä veljeksessä”.  Huutoa käyttää Tammiston juureva Kyösti.

Olenjohdatellut keskustelun jälleen kerran aiheeseen ’keskustelu’ ja olen edelleen sitä mieltä, että meillä on tässä blogissa mielenkiintoiset jutut, jotka vievät usein asiaa eteenpäin. Se että joukossa on kylähupsuja, lienee ihmisten kanssakäymisen perusasioita.

Jotkut meistä käsittävät, että ns. kylähullujen sulkemine laitoksiin oli lopun alkua monelle asialle. Nyt ne laitokset on lopetettu. Mutta kummallisten eli erilaisten ihmisten suvaitseminen oli vanhan yhteiskunnan mielenkiintoisia piirteitä.

Kyläilyn ja ihmisten tapaamisen yhteinen nimittäjä on keskustelu.

Keskustelukulttuuri on romahtanut.

Nauhoittakaa eduskunnan keskustelutunti tai melkein mikä tahansa television ajankohtaisohjelma ja katsokaa sitten puoli minuuttia kerrallaan. Teiltä ei jää huomaamatta, että kukaan ei vastaa kysymyksiin. Jos keskustelu tarkoittaa, kuten oletan, useamman ihmisen harjoittamaa toimintaa, television keskustelut toistavat uusinta tapaa eli täysin yksisuuntaista puhetta. Jokainen keskustelija on kuin suomalainen luennoitsija, joka soittaa levyään ja tuijottaa takaseinään.

Blogin tila ei salli poliittista tai taloudellista keskustelua, joka olisi analyyttistä. Joudumme tyytymään huomioihin ja havaintoihin.  Toissapäivänä kaksi ja eilen kaksi uskottavaa henkilöä sanoivat televisiossa, että Kreikan tukipaketta on pikkuasia siihen verrattuna, mitä on tapahtumassa. Leuka Virtanen ja Raimo Sailas sanoivat, että kun budjettiin on varattu vähän yli kaksi miljardia kohonneisiin, välttämättömiin kustannuksiin, oikeampi summa olisi noin kymmenen miljardia.

Poliittinen keskustelija ei halua mainita ei-poliittisia seikkoja. Yksi sellainen olisi maininta, että Naton pitäisi kiireesti koota Kreikasta pyssyt pois, koska seuraava vaihe on sisällissota. Varmasti.

Poliitikot, myös Niinistö, puhuvat Kreikan velkasaneerauksesta, mutta vieläkään en ole kuullut kenenkään kertovan, mitä tuo sana tarkoittaa. Kun rahat loppuvat, elintarvikkeiden jakelu katkeaa ja poliisi ja armeija katoavat kuvasta. Etelä-Amerikan valtioissa oli toista, koska jopa Argentiinalla oli tuloa. Kreikan konkurssi ”raukeaa varojen puuttuessa”. Tuota sanontaa käytetään yrityksistä, joilla ei ole varoja edes uskotun miehen palkkioon. Konkurssi ei ole ilmainen, eikä velkasaneeraus varsinkaan.

Nyt jo Katainen toistelee, että taloudellinen tilanne on erittäin vakava. Yleisö kuulee ”erittäin vakaa”.

Osa teistä luki nyt, että Kemppinen kiirehtii ja kannattaa Suomen osallistumista Kreikan tukipakettiin. Ja minä en kirjoittanut mitään sellaista. Ei kaavailtu tukipaketti riitä Kreikalle eikä sitä koskaan makseta. Osa poliitikoista julistaa: meidän ansiomme. Osa julistaa: me varoitimme.  Kummallakaan väitteellä ei ole merkitystä. Tilanne on nyt aivan toinen kuin hallitusta muodostettaessa.

Suomen kansa osasi keskustella, poliitikot eivät. Talvisota tuli maan johdolle yllätyksenä, Mannerheimia lukuun ottamatta.  Nyt sitä voi ihmetellä. Karjan kannastsa oli linnoitettu koko kesä käyttäen vanhentunutta tekniikkaa. Rajan taakse kerätyt joukot nähtiin ja valokuvattiin lentokoneista suomalaisten ”kummituslennoilla”. Ryti ja Tanner vain ”tiesivät”, että sotaa ei tule. Nyt poliitikot jakavat tai kieltäytyvät jakamasta ”veronmaksajien varoja”, joita ei parin kuukauden kuluttua enää ole omaankaan tarpeeseen.

Marraskuussa 1939 valtiomiehemme luulivat, että Moskovassa neuvoteltaisiin eli keskusteltaisiin jostain. Olisi luullut 20 vuoden kokemuksen opettaneen. Ei Neuvostoliitto neuvottele. Sen takia sen nimi oli Neuvostoliitto.

(Kuvassa lakana Päätalon seinässä. Se oli viesti järven takana asuville ystäville: meille kahville, hirmu ei ou kotona.)

17 kommenttia:

 1. Tarkoittaako entinen reservin tykkimies Kemppinen, että maan johto ei tiennyt että kenttäarmeija oli pantu liikekannalle jo 1½ kuukautta ennen sodan syttymistä vuonna 1939? Tuollainen temppu, vaikka sitä nimitetään ylimääräiseksi kertausharjoitukseksi vaatii jo sodan uhan olemassaoloa ja on sitäpaitsi aika kallis toimenpide.

  VastaaPoista
 2. Niin.

  Eikös noita pyykkimerkkejä ollut Herkon mielestä vain siihen tarkoitukseen, että vastarannalta tiedettiin tulla suoro oikoosena asioille?

  VastaaPoista
 3. Tiedämmepä hyvinkin. Sama mies antoi viisaan komennon, jota kannattaisi nykyäänkin liiallisessa kyläilyinnossa noudattaa.

  VastaaPoista
 4. Juu, ystävien kanssa kahvittelu hirmun poissa ollessa on tärkeää. Ja sydämen avaruudessa ei suunnitella hirmun kukistamista, koska tasa-arvo ei ole taistelua kukkulan herruudesta, vaan seisomista omalla paikallaan - eikä elämä jyvitä joka nyppylää jalkojen alla, niitä vaan on.

  VastaaPoista
 5. Onko Kreikkaan tulossa taas vallankaappaus, tekipä EU mitä hyvänsä?

  kysyy kylähullu

  VastaaPoista
 6. Mieluummin ei sisällissotaa, ei edes Kreikkaan, jolla on semmoinen ollutkin.

  Mutta minä en tiedä mitä ajatella, kun tämän päivän Hesarin yleisöosastossa annettiin nimi ja kasvot Kreikan ahdingolle. Ihminen oli suomalainen siivooja siellä ja palkka on 480 €/kk. Nyt sitäkään ei ole maksettu parilta kuulta. Kyseessä on sairaala, eikä rahaa ole.

  Mitä nyt sitten tapahtuu?

  VastaaPoista
 7. "Nyt poliitikot jakavat tai kieltäytyvät jakamasta ”veronmaksajien varoja”, joita ei parin kuukauden kuluttua enää ole omaankaan tarpeeseen." Karutont' on JK:n kertoma. Pahinta on se, että maassa on hajanainen hallitus, joka tarrautuu hallitusohjelmaan kuin fundamenttalisti pyhiin kirjoituksiinsa kykenemättä niihin nopeisiin ja päättäväisiin toimiin, joita vielä tullaan tarvitsemaan. Näinköhän tästä kriisistä selvitään ilman sotaa, 1930-luvun laman jäljet pelottavat.
  Nimim. "Helvetissä tavataan"

  VastaaPoista
 8. Vain puoli tuntia ennen Talvisodan syttymistä ulkoministeri Erkko puhui puhelimessa Suomen Washingtonissa toimivan ministeri Procopen kanssa ja kertoi silloin käsityksensä olevan, että venäläinen bluffasi eikä tulisi aloittamaan sotaa. Paikalla kuulemassa olivat Kivimäki ja Nordström.

  Ryti sai kuulla Cajanderilta lähettiläs Steinin vierailusta maaliskuussa 1939. Ryti halusi neuvotella ja piti sitä kunniallisena vaihtoehtona.
  Cajander vastasi: "Lähestyvien eduskuntavaalien alla hallitus ei halua ryhtyä keskustelemaan suomalaisen maan luovuttamisesta"

  Mutta ei se mitään. Olisi ollut ehkä parempi jos eilisessä A-talkissa olisi pidetty eduskunnan kyselytunti ja varsinaisella eduskunnan kyselytunnilla olisi käsitelty keskioluen laimentamista.
  Kummastakin jäi mieleen vain hyväntahtoisia hölmöjä ja yksi idiootti.

  VastaaPoista
 9. "Jos keskustelu tarkoittaa, kuten oletan, useamman ihmisen harjoittamaa toimintaa, television keskustelut toistavat uusinta tapaa eli täysin yksisuuntaista puhetta. Jokainen keskustelija on kuin suomalainen luennoitsija, joka soittaa levyään ja tuijottaa takaseinään."
  Eikö suomalaista keskustelua ole aina moitittu siitä, että se ei ole dialogia vaan kaksin- tai useampikertaista monologia; keskustelu kun edellyttää toisen kuuntelemista ja siihen vastaamista, meillä jokainen vaan paahtaa omaa agendaansa. Ranskalaisessa kultuurissa asia on kuulemma toisin.
  Ehkäpä syynä on koulu ja yliopisto: opettaja puhuu ja oppilaat kuuntelevat ja vastaavat kokeissa kirjallisesti sen sijaan, että koulutussa opetettaisiin väittelemään ja argumentoimaan.

  VastaaPoista
 10. Eikö Kreikan hallitus voi sanoa poliisille, että pysykää virassa, takanamme on armeija ja hankimme ruokaa; ja luvata armeijalle ruokaa poliisinkin tuella.

  Jos Kreikka heikkenee, palaisiko Turkki Balkanille? 1990-luvun Jugoslavian perinnönjako olisi pientä seurausten rinnalla. Ainoa hyöty olisi, ettei USA:n presidentti henkilöstä huolimatta enää kehoittasi ottamaan Turkkia EU:n jäseneksi. Jos EU:ta sitten euron romahdettua enää moni meillä muistaisi.

  VastaaPoista
 11. Koska kansanihmisen sydän ei ole samaa betonia kuin investointipankkiirin ja polittisten johtajien tai seurakuntaneuvosten, niin jotakin näinä päivinä liikahtaa monissa kodeissa kunhan ensi säikähdyksestä selvitään.

  Jos tuhoutunut kone olisikin vienyt Kazanin pelaajia, mukana olisi todennäköisesti mennyt neljä suomalaista, joita KHL:ssa pelaa kaikkiaan noin 30.

  Syntyy uutta tietoisuutta ja todellisuutta vaikka monet tohtorit kulkevat yhä toinen jalka menneen sodan juoksuhaudassa.

  VastaaPoista
 12. "Ehkäpä syynä on koulu ja yliopisto--".
  No,bingo: miksi koulu ei opeta, tai miksi joku opettaa vaikkapa Seitsemää veljestä väärään aikaan väärille ihmisille, kuten muuan eilisen kommentoija valitti.

  Alussa siteeraamani anonyyminkin kannattaisi päivittää tietojaan kouluopetuksesta. Suomalaisessa koulussa opetetaan väittelemistä ja argumentointia; miten mahtaa olla kotikasvatuksen laita.

  Opettajana haastan vanhemmat antamaan kotona ohjausta ja hyviä keskustelu- ja väittelymalleja tuleville kansanedustajille. Siihenhän eilinen loistava, paljon kommentteja poikinut tekstikin antaa roimasti perusteita. Ei kun kyläilemään fiksujen ihmisten kanssa, ellei perhe osaa keskenään keskustella ja säällisesti väitellä!

  VastaaPoista
 13. Der Sinn des Hitlergrusses: Kleiner Mann bittet um grosse Gaben. Motto: Millonen Stehen Hinter Mir! - 1932
  John Heartfield (1891–1968)
  http://liten.be//NzGn7

  http://modernhistoryproject.org/mhp?Article=WallStHitler&C=7

  http://en.wikipedia.org/wiki/Secret_Meeting_of_20_February_1933

  Hjalmar Schacht - Reichsbank
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hjalmar_Schacht

  Gustav Krupp von Bohlen und Halbach
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gustav_Krupp_von_Bohlen_und_Halbach

  Albert Vögler - Vereinigte Stahlwerke AG
  http://en.wikipedia.org/wiki/Vereinigte_Stahlwerke_AG

  Fritz Springorum - Hoesch AG
  http://de.wikipedia.org/wiki/Hoesch_AG
  http://de.wikipedia.org/wiki/Fritz_Springorum

  Ernst Tengelmann - Gelsenkirchener Bergwerks-AG
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ernst_Tengelmann
  http://de.wikipedia.org/wiki/Gelsenkirchener_Bergwerks-AG

  August Rosterg - Wintershall AG
  http://en.wikipedia.org/wiki/Wintershall

  Ernst Brandi - Bergbauvereins
  http://de.wikipedia.org/wiki/Ernst_Brandi

  Karl Büren - Braunkohlen- und Brikettindustrie AG, Deutschen Arbeitgeberverbände
  http://de.wikipedia.org/wiki/Geheimtreffen_vom_20._Februar_1933

  Guenther Heubel C. TH. Heye Braunkohlenwerke AG, Deutschen Arbeitgeberverbände
  http://de.wikipedia.org/wiki/Hauptstelle_der_deutschen_Arbeitgeberverbände

  Georg von Schnitzler IG Farben
  http://www.wollheim-memorial.de/en/georg_von_schnitzler_18841962

  Hugo Stinnes Jr. Reichsverband der Deutschen Industrie Rheinisch-Westfälischen Kohlen-Syndikats
  http://de.wikipedia.org/wiki/Hugo_Hermann_Stinnes
  (http://en.wikipedia.org/wiki/Hugo_Stinnes)

  Eduard Schulte, Director General of Giersch’s Erben, Zink und Bergbaubetrieb
  http://en.wikipedia.org/wiki/Eduard_Schulte

  Fritz von Opel, Adam Opel AG
  http://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_von_Opel

  Ludwig von Winterfeld, Siemens & Halske AG and Siemens-Schuckertwerke AG
  http://en.wikipedia.org/wiki/Siemens

  Wolf-Dietrich von Witzleben - Carl Friedrich von Siemens
  http://de.wikipedia.org/wiki/Wolf-Dietrich_von_Witzleben

  Wolfgang Reuter Demag - Vereins Deutscher Maschinenbau-Anstalten, Reichsverbands der Deutschen Industrie
  Ernst August Paul Borsig
  http://de.wikipedia.org/wiki/Ernst_Borsig

  Günther Quandt - Wehrwirtschaftsführer
  http://en.wikipedia.org/wiki/Günther_Quandt

  Diehn August - Wintershall AG
  http://de.wikipedia.org/wiki/August_Diehn

  Hans von und zu Loewenstein - Bergbauvereins
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hans_von_und_zu_Loewenstein

  Paul Hermann Reusch
  http://de.wikipedia.org/wiki/Paul_Reusch

  Uusi Suomi: "EU:n energiakomissaari Günther Oettinger vaatii radikaaleja ja rajuja toimia, jotta Kreikka saadaan täyttämään lupauksensa velkatilanteen hoidosta.

  Oettinger sanoo saksalaisen Bild-lehden haastattelussa, että Kreikan viranomaisten pitäisi väliaikaisesti luovuttaa EU:lle valta kerätä veroja ja yksityistää valtion omaisuutta Kreikassa. Oettingerin mielestä koko Kreikan budjettipolitiikka pitäisi väliaikaisesti siirtää EU:n hoidettavaksi.

  Oettingerin mielestä Kreikan ongelmana on valtion tehoton johtaminen, minkä vuoksi EU-virkamiesten pitäisi ottaa ohjat käsiinsä maassa.

  Oetting esittää myös erikoisen idean: ”velkasyntisten” maiden liput voitaisiin asettaa puolitankoon EU:n rakennusten edustalla. Oettingerin mielestä tämä olisi vahva symbolinen ele. Komissaari myöntää, että idea on epätavallinen.

  Oettingerin mielestä Kreikan erottaminen euroalueesta ei kuitenkaan tule kysymykseen."

  http://www.marketoracle.co.uk/Article28498.html

  VastaaPoista
 14. Ad Omnia:- kylähullullu sopii luonnehdintana parhaiten minuun. Henkilö joka laukoo kaikenlaista ja jota siedetään, vaikka puheet saattavat välillä osuakin. Henkilö jolla on taito poiketa kaavasta.

  Kommentoijia ajatellen vähän ihmeellinenkin kkommentti on hyvin usein arvokas ja tervetullut.

  Harmi herää - sehän ei ole vaarallista - lausumista, jotka ovat yhtä jyrkkiä kuin perustelemattomia.

  VastaaPoista
 15. Niin, fiksu voi olla hupsu ja hupsu fiksu.

  VastaaPoista
 16. Minä olen hullu. (Olen tehnyt diagnoosin itse.)

  VastaaPoista
 17. Kylähullu on lähinnä sellainen hellittelynimittely originellille persoonalle.

  Useimmiten tällaisella nimittelyllä ei ole tarkoitus mitenkään loukata taikka panetella ketään vaan kuvailla jotain omalaatuista käyttäytymistä.

  Ainakaan se ei ole minkään sortin diagnoosi.

  VastaaPoista