Sivun näyttöjä yhteensä

1. syyskuuta 2011

Borenius & muuta
Tämäkän asia ei kuulu minulle millään tavoin. Nytkään se ei estä minua kertomasta, mitä mieltä olen asiasta.  Poikkean vieläpä periaatteestani. Helsingin Sanomat kertoi asianajotoimiston ja patentti- ja tavaramerkkitoimiston nimiriidasta raportoidessaan, että asia on menossa käräjille. Olen toistellut, etten puutu vireillä oleviin oikeusjuttuihin.

Veljeni siirtyminen toimiston käytännön mukaan osakkaan asemasta neuvottelevaksi lakimieheksi täytettyään 60 vuotta ei liity toiminimen muuttamiseen. Kaupungilla on suuret määrät asianajotoimistoja, joiden nimessä esiintyviä henkilöitä ei muista moni – Castren & Snellman, Serlachius & Ryti, Hannes Snellman, Dittmar & Indrenius. Käytäntö on ollut kahtalainen. Nimi on pidetty ennallaan omistajien vaihtuessa tai sitten nimeä on muutettu.

Lisäksi: toimistossa työskentelee kaksi Kemppistä. Minä en. Lähdin omille teilleni 1970-luvun alussa kohoamatta edes osakkaaksi, mutta asianajaja olin.

Kuulin toiminimen muutoksesta joitakin kuukausi sitten. Sanoin että toimenpide on mielestäni typerä. Kysyin onko Borenius & Co:n ihmisiin oltu yhteydessä ja kauhistuin kuultuani, että ei ole. Sanoin arvaavani, että he eivät yhtään pidä tästä. Sanomalehdessä sanottiin, että toiminta on ollut vain ”erittäin vähäisessä määrin” päällekkäistä. Se ei taida olla aivan totta.

En ole kysynyt, mitä mieltä sukulaiseni ovat asiasta. Sen luulen tietäväni, ettei heidän käsitystään kysytty etukäteen. Arvaan että esimerkki on otettu entisestä Roschier-Holmberg & Waseliuksesta, joka muutti nimensä muotoon Roschier joitakin vuosia sitten. Tilanne oli hiukan toinen. Toiminimen tarkoittaman Arne Waseliuksen poika Jan Waselius ajaa asioita toisaalla. Toimiston nimi on Waselius & Wist.

Toimisto oli nimeltään Borenius & Kemppinen lähes 50 vuotta. Boreniuksen nimi tuli toiminimeen 1915. Tuo sinänsä hyvin komea juristisuku ei jatku. Isäni yhtiökumppanilla Heikki A. Boreniuksella ei ollut lapsia.

Tapaus on mielestäni asianajotoimistolle häpeä. Samalla tavalla kuin hovioikeudenneuvos ei saa kävellä punaista liikennevaloa vastaan, asianajajille on asetettava normaalia tiukemmat vaatimukset omassa toiminnassaan. Tässä on kysymyksessä toki vain riita-asia, mutta sivumaku on ikävä.

Tämä oli ikävä kirjoittaa. Pidän kuitenkin edelleen ystävyytenä juuri sitä, että kun ystävä on tehnyt erehdyksen, siitä sanoo. Itse en olisi selvinnyt elämässä pitkällekään, elleivät erinäiset miehet ja naiset olisi kiskaisseet minua rinnuksista istumaan ja sanoneet, että haistapa nyt kuule paska.

Vastattavaksi jää, mitä tämä minulle kuuluu. Olen kirjoittanut juuri näistä asioista seitsemättä vuotta ja opettanut näitä vuosikymmeniä. Kysymyksessä on tunnusmerkkien kollisio, teknisesti ilmaistuna.  Kun asia on myös minulle kiusallinen, olisi väärin vaieta. Kuulemani mukaan tapauksen taustalla ei ole minkäänlaisia erimielisyyksiä. Tätä he kyllä varmaan joutuvat toistelemaan ja samoin sitä, että kun toiminta on nykyisin niin kansainvälistä, toimiston nimi haluttiin muuttaa helpommaksi.

Kun olen kaikessa ystävyydessä motkottanut Päivi Tiilikalle, on aihe erikseen mainita tässä yhteydessä, että eilen television ajankohtaislähetyksessä hän vastasi vaikeisiin kysymyksiin verkkokeskustelujen – myös blogien – moderoinnista ja vihapuheen vähentämisestä nähdäkseni täysin lain mukaisesti ja realistisesti.

Nyt haluttu anonyymiyden purkaminen ei onnistu perustuslain, erityisesti sananvapauden vuoksi. Se ei onnistu myöskään teknisesti. Kirjoitin itse samasta asiasta ja lisäsin ylittämättömänä ongelmana tekijänoikeuslain.

Kuultuani toisten blogin kirjoittajien vaikeuksista olen kiitoksen velkaa teille, lukijat. Arveluttavia kommentteja tulee hyvin vähän ja keskustelu on jatkuvasti mielestäni kiinnostavaa ja tasoltaan hyvää.

Huomenna ja ylihuomenna blogikirjoitukseni voivat olla huteria tai jäädä jopa pois. Kerran makuun päästyäni teen taas matkan. Kaveri odottaa auton kanssa Kuusamon lentokentällä. Pääsen Taivalkoskelle katselemaan Kalle Päätalon paikkoja. En ole koskaan käynyt niillä kulmilla. Perästä kuuluu.

27 kommenttia:

 1. Huudetaan sisään juttu Borenius vs. Borenius!

  VastaaPoista
 2. Kemppiseltä muuten puuttuu tunnisteista sana "asianajajat"; listassa on tältä osin vain sana "tuomarit" sekä kovin mitään sanomaton "oikeuskäytäntö."

  VastaaPoista
 3. Samaa surkuhupainen näytelmä on Ruukki. Rautaruukki omi nimen, joka oli käytössä ja vieläpä pörssissä. Tosin pörssissä Ruukki löytyy edelleen nimellä Rautaruukki.

  VastaaPoista
 4. Niin.

  Että oikein Päätalon maisemiin, hienoa. Minulle tuollainen olisi kuin pyhiinvaellus, kirjoista tutut paikannimet näkisi ja voisi vaikka koskettaa Jalavan kaupan ovenripaa. Kuin mustaa kiveä suutelisi.

  Ja ne mökin laipiolaudat. Herkko puhalteli paksuja ja kierteli näävelikarvojaan niitä synkimpinä aikoina katsellessaan.

  Ja vielä se kauniin paikan oja eli oja jolla toinenkin nimi on.

  VastaaPoista
 5. Eikös Patentti ja rekisterihallitus viran puolesta tarkista, että sekoittuvia nimiä ei rekisteröidä?

  VastaaPoista
 6. Kumma juttu tällainen nimen muutos. Borenius & Kemppinen -nimellä oli suuri arvo Suomessa.
  Se henkii arvokkuutta ja osaamista ainakin suomalaisille. -- Kansainvälisesti on tavallista, että lakifirman nimessä on vähintään kaksi nimeä. Yksi nimi herättää epäilyn jostakin raiteiltaan suistuneesta juristista, joka tekee hiukan kyseenalaisia hommia.

  Jos pitää olla hyvin moderni ja hyvin kansainvälinen, miksei sitten pane nimeksi
  esim. ' Borenius Law '.

  VastaaPoista
 7. Ad Omnia: - PatRekH tarkastaa toiminimen muutokset.

  Tarkkaavainen lukija huomaa, etten ottanut kantaa, miten tässä tapauksessa on sekoitettavuuden laita.

  Toiminimien sekoitettavuutta tai harhaanjohtavuutta koskevia ennakkotapauksia on paljon. Sattuneesta syystä mieleeni tulee 1920-luvun oikeustapaus - Kauhavan Kauppa Oy - Kauhavan Osuuskauppa. Itse esittelin mm. jutun Ikea - Koti-Idea (molemmat huonekalualalla). JA julkisuudessakin mietettiin tapausta Stockmann - Tokmanni.

  VastaaPoista
 8. Erinomainen kirjoitus Kemppiseltä, jälleen kerran. Nostan hattuani. Asiakysymyksestäkin olen täysin samaa mieltä.

  Tämä hullutus alkoi suunnilleen niihin aikoihin, kun kaikkien tuntemasta Suomen Sokerista joskus parikymmentä vuotta sitten tehtiin mitäänsanomaton Cultor. Ollaan niin kansainvälistä, niin kansainvälistä, että unohdetaan mistä tullaan ja keitä ollaan. Tämä omalaimaisuuden unohtaminen tai suorastaan peittely on suuri virhe.

  Mitä vikaa oli Kemppisessä? Tai mitä häpeämistä on suomalaisuudessa ylipäänsä? Muuttaisiko Suur-Britanniassa toimiva Herbert Smith -niminen lakitoimisto sikäläisittäin tavanomaisen lattean nimensä eksoottiseksi ja hienoksi Virtanen & Lahtiseksi, jos sinne tulisi muutama suomalaisperäinen juristi?

  Tosin tämä "helpottaminen" ei ole puhtaasti impivaaralaista alkuperää, vaan sitä on harrastettu jo Ruotsin vallan aikana, kun Matti Matinpojasta tehtiin helpommin lausuttava ja kuvaavampi Konstig. Tai Rolig. Ja niin edelleen.

  Ehkä asianajotoimistokaan ei osaa ajatella - omassa asiassaan. Muistelen kirjoittajan isän joskus Porthanian kolmossalissa lausahtaneen: Joka itse ajaa asiaansa, sillä on aasi asianajajana. Taisi olla totta.

  VastaaPoista
 9. Jos olisi Elias Lönnrot liikkeellä, niin ruksaisi muistivihkoon ylös jokaisen paikan Koillismaalla missä kuuli yhdenkin ruotsin sanan.

  VastaaPoista
 10. Turhaa lakimies-jargoniaa. Kyllä asia koskee Kemppistä, onhan se nimikin selvästi asiassa kirjoitettu.

  Voisit Kemppinen sanoa asiat selvästi ja vähemmillä sanakiemuroilla. Kyseessähän on aivan selvä moka.
  Anna vaan oma, lyhyt lausunto ja asia on sillä selvä.
  Kyllä Instituution sanaa aina kunnellaan.

  VastaaPoista
 11. Hyvää matkaa, jolle kanssamatkaamme siis mekin tuonnempana. Hyvillä mielin odottelemme.

  VastaaPoista
 12. Et ole käynyt Päätalon maisemissa!?

  Luultavasti sinulle käy niin kuin monelle muullekin Kaarlo Alvarinsa lukeneelle, että ällistyt miten tutuilta ne maiset tuntuvat. Jo se näkymä siitä Kallioniemestä Hilturannalle on mahtava - juuri niin kaunis, kuin kirjoissa lukee.

  Ja Kummun pirtin ohi kulkiessa voi melkein nähdä Patruunan pollottavan ikkunassa, välillä kämmeniään kahtellen.

  VastaaPoista
 13. Kiitos Jukka suorista ja rehellisistä sanoistasi. Juuri tältä se meidän päässä tuntuu. Se, että kyseessä on ystävän ja pitkäaikaisen yhteistyökumppanin teko tekee siitä niin surullisen ja vaikeasti hyväksyttävän.

  VastaaPoista
 14. "Toimisto oli nimeltään Borenius & Kemppinen lähes 50 vuotta."
  Tässä lienee kyse paitsi toiminimi-kollisiosta myös - Suomelle tyypillisestä - bränditietoisuuden puutteesta; voisihan Coca Colan hankalan nimen uudistaa CC:ksi.
  Vihapuhekeskustelua ihmettelen: tällä ja Virolaisen blogilla satunnaisesti vierailevana en ole kyllä havainnut mitään vihapuhetta tai kunnianloukkauksia ellei toisen blogistin vastauksia lasketa ;-)

  VastaaPoista
 15. Loisto-otos, suoraan maalaispojan sielusta! Taivasta enemmän kuin maata.

  Naapurin rouva kehotti pari vuotta sitten:"Matkustakaa niin kauan kuin voitte!" Se on mainio ohje noudatettavaksi. Nyt rouva on itse leski.
  Jämäkkää metsää ihastelee Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 16. Vähän asian sivusta... Borenius on taidettu joissain tapauksissa vaihtaa nimeksi Lähteenkorva? Onkohan tuota lakimiessukua?
  Perhetuttu 50-luvulla taiteilija/opettaja Armas L., tunnettu mm mitali- ja vesiväritaiteestaan.

  VastaaPoista
 17. Ennen kuin lehahdat lentoon, katso Areenasta Musiikkitalon avajaisista Sb akat konsertti. Konsertit aloittaa kauhavalaislikka Kristiina pitkähuilulla.Pysyt träillä, mitä tapahtuu todella.

  VastaaPoista
 18. Helsingissä Mäkelänkadulla on liikeyritys nimeltä Kauppa Osake Yhtiö. Miten tuollainen yleiskäsite on voitu rekisteröidä? Kauppa oy harjoittaa ilmeisesti kauppaa.

  VastaaPoista
 19. Jalavan kaupasta saa kaikkea hyvää tavaraa kuten pussihousuja, jatsareita,kumiteräsaappaita, vilttihattuja, diagonaalitakkeja. Kauppiaan vienalainen isoisän isoisä sen perusti, kun maakauppa maassamme tuli lailliseksi. Näin kertoili itse kauppias muutama vuosi sitten.

  Kaupasta Kemppinen saa blogeihinsa paljon hyviä kuvia erilaisista vanhoista tarvikkeista ja kauppatavaroista. Erityistä nostalgiaa tunsin tupakkiaskien ääressä, vaikka tupruttelun olen jo joutunut jättämään, vaan onneksi on vielä muita paheita jäljellä, joita lääkäri voi tarvittaessa kieltää. Laulaminen on jo itsestään jostain syystä vähentynyt tällä 8. vuosikymmenellä.

  VastaaPoista
 20. Vihapuheet rajoittaa jo blogistien sananvapautta.

  Lukemani mukaan MTV3:n "Setä Arkadia" lopetti osaksi vihapuheiden takia.

  Antropologi PhD Greg Laden lopettaa kasvihuoneilmiöstä bloggaamisen tänä kesänä saamiensa vihapuheiden ja tappouhkausten takia.

  Epidemiologian prof. Tara C. "Aetiology" Smith on jo pari vuotta sitten lopettanut HI-denialismin käsittelyn blogissaan ahdistelujen takia.

  Heidän alustansa Scienceblogs on siirtynyt Natural Geographyn omistukseen ja se pakottaa nyt kaikki kirjoittamaan omalla nimellään, mikä ennestään kaventaa sanomisen mahdollisuuksia nykyisessä entistä vihamielisemmässä nettiympäristössä.

  http://scienceblogs.com/aetiology
  /2011/08/on_the_value_of_pseudonyms.php


  MrrKAT

  VastaaPoista
 21. Emme tiedä, millaista on toiminta laki-alalla mutta vertaamme sitä mielissämme muuhun liiketoimintaan, jolla pääasiana on erottuvuus toisista eli USP:n esittely.

  USP on "Unique Selling Proposition" eli ainutlaatuinen myyntiväittämä. Sellaista tarvitaan kun yritetään saada tuleva asiakas ymmärtämään miksi valita juuri tämä muusta harmaasta massasta.

  Joten ymmärrämme kyseisen nimiensekoittamisen olevan eräänlainen huonosti loppuunajateltu myyntistrategia, tasan käänteinen edellä kirjoittamalleni.

  Noin ei pidä tehdä jollei roolina ole juurikin peesaaminen.

  VastaaPoista
 22. Taas kerran miellyttävä ja asiallinen kolumni. Oli valaisevaa saada lukea hieman taustaselvitystä asiantuntevasta lähteestä.

  Ja jotenkin oli myös hauskaa, että tämä järkeily vastasi aika hyvin sitä mihin maallikkojärjelläkin oli päätynyt.

  VastaaPoista
 23. Minustakin on häpeällistä, että taho joka edustaa tunnettuja asiakkaitaan vastaavanlaisissa tilanteissa, ryssii itse asiansa noin näkyvästi. Varmaan näkyy asiakkaiden luottamuksen vähenemisenä.

  VastaaPoista
 24. Koillismaalla on kamalasti puita... eli metsää. Panin sen merkille kun ajelin siellä päin. Tie nro 78 (joka on siinä lähellä) Pudasjärveltä Ranuan kautta Rovaniemelle, on ehkä Suomen tylsin tie. (Siis mielestäni.) Mutta jos tuonne kohtaa Suomen karttaa eksyisisin, ja tullut lännen kautta sinne, tulisin ehdottomasti takaisin ns. Runon ja Rajan tietä (Juntusranta-Raate-Lentiira-Kuhmo-etc-Ilomantsi-Joensuu-etc... Helsinski- Kirkkonummi). Se tie on - ainakin tällaiselle kauppalassa syntyneelle urbaanille ihmiselle - eksoottinen. (Eikä siellä ole, tai ei ainakaan OLLUT, noita vitun ABC-asemia!)

  VastaaPoista
 25. Anonyymi MrrrKat voi olla huoletta. Plazalla bloggaava Paqnu Höglund ("Kolinaa PANUhuoneesta") ilmoittaa, että tarvittaessa demokratia jäädytetään ja armeija kutsutaan apuun vihabloggaajien taltuttamiseksi. Myös joitakin puolueita saatetaan kieltää. Panu myös vihjaa, ettei hän ole ainoa, joka on tätä mieltä. Joten jos ovikellonne soi kello kaksi yöllä tiedätte, että teitä tullaan hakemaan.

  VastaaPoista
 26. Borenius & Co:n tiedote nettisivuillaan kertoo kaiken oleellisen. BK häviää varmasti juttunsa, jos oikeus on sitä mitä se vielä viime vuosiin asti oli.

  Tosin en olisi viime mainitusta aivan varma. Kun katsoo näiden isojen aasiyhtymien sivuja ne alkavat olla kuvitettu lapsellisilla piirroksilla ja kummallisilla itsekehuilla. Kertoo paljon alan rappiosta. Sama heijastuu ennemmin tai myöhemmin käräjäpaikoillekin. Ehkä tämä keisi on niin itsestään selvä että vaaraa ei ole.

  VastaaPoista
 27. JK: "Ad Omnia: - PatRekH tarkastaa toiminimen muutokset."

  Rohkenen epäillä: Päästivät Tiedonkin läpi säädösten vastaisesti. Ja Veronmaksajat tekee koko porukan - siis sekä yhdistyksen että PRH:n - naurunalaiseksi.

  Anonyymi: "Vihapuhekeskustelua ihmettelen: tällä ja Virolaisen blogilla satunnaisesti vierailevana en ole kyllä havainnut mitään vihapuhetta tai kunnianloukkauksia ellei toisen blogistin vastauksia lasketa ;-)"

  Ongelma onkin niissä, jotka puhuvat julkisesti läpiä päähänsä. Nykyään nimittäin tulevat toiset höynät reaktiona huutamaan hölmöyksiä takaisin.
  Sanat ja sävy ovat luultavasti palautteessa kovia sen vuoksi, että pään sisälle yritetään saada edes jotain liikettä ja kovan kallon läpi ei normaali signaali tahdo mennä läpi. Lisäksi viestiä joudutaan yksinkertaistamaan alkuperäisen möläyttelijän esittelemän käsitystyskyvyn mukaiseksi.

  Ongelma siis koskee vain pientä osaa väestöstä, jotka tälläkin keskustelunavauksella osoittavat kroonista näköalattomuutta ja älyllistä lyhytkasvuisuuttaan.

  VastaaPoista