Sivun näyttöjä yhteensä

14. maaliskuuta 2009

Sopimaton menettely
Minulta on kyselty, saako televisiokanava - nelonen – lain mukaan väärentää ohjelman – Mikkonen – johdosta järjestetyn yleisöäänestyksen tuloksia.

En tiedä, onko tuloksia väärennetty tai vääristelty tai manipuloitu. En ole nähnyt ohjelmaa enkä usko että sinänsä vahva ruuansulatukseni sitä sietäisikään.

Vastaus kysymyksiin on kuitenkin: saa. Sen kuin vääristelevät.

Äänestyksiä järjestetään mediassa kovasti ehkä siksi, että sana ”äänestys” vaikuttaa juhlalliselta ja herättää luottamusta.

Toinen syy voi hyvinkin olla median kovasti levittämä käsitys, että kansan tahto on pyhä. Jos kulmakuppila sattuu olemaan suljettuna niin ettei kansan tahtoa voi kysyä kulmapöydän oraakkelilta, voidaan järjestää äänestys tai pahimmassa tapauksessa mielipidetiedustelu.

Äänestäminen on tekninen termi. Voimme äänestää tänään, kun nuoria tulee kylään, onko Panasonic DMR EX88 parempi kuin Magnavox. Äänestyksemme tuloksella ei ole mitään merkitystä, koska kukaan muu ei ole kuullutkaan näistä laitteista. Se ei estä meitä äänestämästä.

Mielipidetutkimus kuulostaa tieteelliseltä ja on sitä joskus. Kyselytutkimus on sinänsä ongelmallinen. Olen nähnyt työelämässäni aivan riittävän paljon huteriin kysymyksiin kaatuneita hankkeita. Kyselytutkimuksen tulkitseminen on vielä vaikeampaa: jos kysytään, aiotteko äänestää pääministeri Vanhasta huomenna pidettävissä vaaleissa, tulos on vahvasti suuntaa antava. Televisiouutisten esillä pitämät puolueiden kannatusluvut eivät merkitse juuri mitään.

Se muoti on ikävä, että äänestäminen eli ”demokratia” tuodaan tilanteisiin, joihin se ei sovi. Onko 12,2 tuumaa 30,988 cm ei ole demokraattinen kysymys. Lukujärjestelmän sisällä se laskemalla ratkaistava kysymys.

Nelosen voisi ja kukaties sietäisi manata markkinaoikeuteen. Sopimaton menettely elinkeinotoiminnassa on kiellettyä. Harhaanjohtava markkinointi on johtanut usein tuomioon. Useissa tapauksissa vetoaminen kuluttajaviranomaisiin on riittänyt.

Itse opetan, että ”yhdeksän filmitähteä kymmenestä käyttää Lux-saippuaa” ei ollut harhaanjohtavaa markkinointia, koska ”filmitähti” on lähes mielivaltainen käsite. Saippuaväite ”amerikkalaisista”, ”kalifornialaisista” tai ”harmaakarhuista” olisi selvitettävissä. Jos väite osoittautuisi vääräksi, olisi lisäksi harkittava, onko virheellisyys harhaanjohtavaa.

Iltapäivälehtien uutisten perusteella arvioiden ajatus äänestyksen manipuloinnista tulee kieltämättä mieleen. Koska tulos – ohjelman jatkaminen – on täysin toimijan eli nelosen päätettävissä, äänestyksellä ei ole merkitystä.

Niin sanottu kohu, johon tämä kirjoitus on valitettavasti luettava, voi olla osa taitavaa markkinointisuunnitelmaa. Olen pannut merkille, että esimerkiksi elokuvatuotannossa ”tekijänoikeusriidat” kasaantuvat merkillisesti. Sellaisella saa koko aukeaman iltapäivälehdistä ihan ilmaiseksi.

Jos kilpaileva media sanoo: numerot esiin, nelonen voi puhua soopaa tai kylmästi kieltäytyä. Ei sille mitään mahda. Jos nelosen uutisissa sanotaan, että tämä Mikkonen on todettu vuosisataisneroksi, jonka syntymä oli Stefan Zweigin tarkoittama ihmiskunnan tähtihetki, siitä vain. Ei edes uutisissa tarvitse puhua totta – paitsi jos vääristely on omiaan aiheuttamaan ihmisille vahinkoa tai vaaraa. Kuuluisa Orson Wellesin radio-ohjelman marsilaisten maahanhyökkäys olisi mielenkiintoinen rajatapaus.

Eräät henkilöt, jotka eivät edelleenkään tahdo nimeään julkisuuteen, lähettivät kerran, kauan sitten liian sotaisana pitämälleen työtoverille tekaistun käskyn tulla illalla klo 23 Bulevardin ja Annankadun kulmaan odottamaan armeijan kuljetusta, mukana vaihtovaatteet ja kahden viikon kuiva muona. Kova poika. Odotti kolmeen asti.

En kerro tätä hyväksyvässä mielessä. Nykyisin tuota voisi pitää työpaikkakiusaamisena ja joka tapauksessa se on hevosenleikkiä.

Jos Mikkonen seisoo jonain yönä kadun kulmassa koppalakki päässä, vitsini on ymmärretty toimintamalliksi. Älkää siis tehkö tuollaista.

Kuvassa neloskanan ääniuurna (Wikipedia).

22 kommenttia:

 1. Eikös tässä nyt juuri tehdä sitä parodiaa joka jo 60-luvulla - "nykyisin" - oli mahdotonta?

  Ja
  sitä paitsi se kymmeneskin filmievakko koko ajan miettii, että pittäisikö miunkin?

  VastaaPoista
 2. Kuten kaikki bisnestä tuntevat tietävät, niin mainosaika ohjelmiin myydään reilusti etukäteen. Samaan aikaan suunnitellaan seuravan kauden ohjelmatarjonta. Nyt kysytäänkin:

  a) Jos mikkosshow ei olisi jatkunut, niin olisiko kanava tehnyt sopimusrikkomuksen, koska ei lähetä sovittuja mainoksia sovitussa ohjelmassa, sovittuun aikaan?
  b) Kaupallinen kanava ei tee ohjelmasuunnitelmaa ei myy mikkosshow'hun mainosaikaa
  c) jotain ihan muuta


  Jos jotain haluamme päätellä, niin tulos oli jo etukäteen selvä.

  Ja mikkonen ite on nostomies eikä saa esiintyä asepuvussa, koska ei enää kuulu reserviin.

  VastaaPoista
 3. Vastaus kysymyksiin on kuitenkin: saa. Sen kuin vääristelevät.

  Mutta äänestys maksaa.

  VastaaPoista
 4. Jos äänestys on maksullinen, ja annetaan ymmärtää, että maksun vastineeksi yhtiö antaa katsojalle valtuuden päättää tuleeko televisiosta paskaa ja jos yhtiö sitten vääristää äänestyksen, minusta se maistuu petokselle.

  Jos minulle olisi valta päättää asiasta, pistäisin firman palauttamaan rahat ja lähettämään vain yleishyödyllisten yhdistysten mainontaa, ilmaiseksi, minuutti/annettu ääni.

  VastaaPoista
 5. Ad Antti Kortelainen: - ei, kyllä lähtökohtana on se Heikinheimon aikanaan suomentava, ehkä hyvin epäuskottava elämäkertateos, silloin kerran luettuna (Solomon Volkov), ja myöhemmin kertynyt tieto.

  Asiaan vaikuttaa ehkä välillisesti sekin, että pidä S:ia niin tavattoman suurena säveltäjänä.

  VastaaPoista
 6. Tuosta TV-ohjelman äänestyksen vääRENNYksestä juohtui mieleeni 'tuottamattoman' Mannerheim-elokuvan lipunmyynti . . . josta taas juohtui rahavarkaudesta syytetyn tapaus:
  Kun varastettuja rahoja ei löytynyt, hylkäsi tuomioistuin syytteen näytön puutteen vuoksi. Mies hämmästyi vapauttavasta tuomiosta ja hetken korvallistaan raavittuaan kysyi tuomarilta: "Tarkoittaako tämä, että minä saan pitää ne rahat?"

  VastaaPoista
 7. Kuvassa hieno Zeus-osa viulun kierukaksi.

  Kaksi humpuukkimaakaria voisi lyöttää yhteen, jos T.A. Taukki valittaisiin yleisöäänestyksellä esittämään Mannerheimia ko. elokuvaan. Rahoituskn järjestyisi samalla.

  Toisaalta ilmaista ja maksullista äänestystä on turha verrata toisiinsa. Eri tason ihmiset äänestävät kussakin.
  Ilmaisten nettiäänestysten tuloksia on helppo manipuloida. Varsinkin erilaisten kansalaisjärjestöjen järjestämiä nettiäänestyksiä.
  Eräskin koululainen oli viikon aikana äänetyttänyt koululuokkansa tietokoneiden kautta "automaattisesti" viikon aikana 700 kertaa hyväksytyksi.
  Ja kun näitä äänestystuloksia esitetään esimerkiksi ministereille ja medialle totuutena, ollaan aivan erinomaisessa huijaustilanteessa.
  Kuka näissä kantaa vastuun?

  Olen ehdottomasti mieltä, että kaikien puhelin- ja nettiäänestysten logit olisi saatava jonkun puolueettoman tahon tarkistettavaksi. Muutoin saamme tulevaisuudessa nauttia lisää suunnattomista vedätyksistä. Kyseessä ovat suuret rahat kerrannaisineen, kertyen pikku puroista, mielipidemanipulointia unohtamatta.

  Ketkäs ne julkaisivat piloillaan v. 1944 ilmoituksen Hesarissa? kommareille ja käpykaartilaisille, että sotimaan Neuvostoliiton ja aatteen puolesta saksalaisia vastaan. Tapaamispaikkana, oliko se Annanakatu. Yhtäkään ei ilmaantunut.

  VastaaPoista
 8. Maailma halkeaa ykkösiin ja nolliin. Joko sinä jäät leijonan ruoaksi tai minä. Joko sinä tai minä: joko iso ryhmä tai pieni ryhmä. Jos iso on fiksu ja pieni tyhmä tai päinvastoin. Täysin ykköset ja nollat.

  Kun Stoltenberg ehdottaa Pohjoismaista puolustusliittoa tietää, että sotaa voidaan käydä niin kauan kun suomalaisia "riittää" koska svenskeillä on ylivalta - myös vastoin tahtoamme toistaiseksi. Sitäpaitsi heillä ei juuri sotilaita itsellään ole. Ovat siis lopettaneet hiusverkkojen virkkaamista.

  Ja Norja kuuluu Natoon. Mitä Norjaa kiinnostaa (eikö tämä S ole norjalainen?) koska heillä on öljyt ja valmis sotaliitto. Ei heitä vaivaa pelko, mutta voivat avittaa kavereitaan jos se ei pidetä sopimattomana menettelynä. Ehkä joku syö syötin? Jonkun pitää sotia, että herrat saavat pestä hiuksensa (rasvaiset, öljy noussut päähän?).

  Tämä on tyylikkäintä maffioimista jos maffialla tarkoitetaan populistista suojaamista ja sen varjolla kompetenssien fuulaamista.
  Miten sepitetään, että kuulostaa hyvältä.

  Onneksi ei kannata äänestää: kuka ei äänestäisi kotikutoista puolustusta; mutta se on vain se, että se pettää kuten nuo hiusverkotkin: silmukat eivät juuri ole kestäviä. En tosin tiedä onko sitä missään tällä hetkellä koska ei vielä nähdä mistä ns. paha voisi tulla kuten Hautala sen hyvin presidentin vaalien alla kysyi.

  Mistä sopimaton menettely on tullakseen?

  VastaaPoista
 9. Koulumurhat (lue komposti):

  Kun suuri pyörä eli looginen tarina tai understructure (lue Vico) on päässyt niin kauas pois todellisuudesta (realismi) niin alkaa flippaa koska kiinnikkeet eivät pidä. Ihmisten pää ei tiedä enää mikä on totta ja mikä ei. Eivät osaa enää suhteuttaa hyvä käytös (joka ei ole pelkkää roolin vetämistä) ja hyvä käytös (objektiivinen ote elämään) ja siksi olen sitä mieltä, että psykologia joka on seurannut ns. politiikkaa ja systeemiä on nojannut tasaiseen tahtiin systeemin edellyttämiin asioihin eikä jaksanut olla yksin pystyssä tai objektiivinen kohti suoraa objektiivisuutta.

  Psykologia on sairas ja olen sitä mieltä, että mm yliopistouudistus mitä tällä hetkellä vastustavat on oikea toimenpide sellaisena kun se on mutta psykologian on pakko pysyä suorassa satoi tai paistoi. Miten he sen tekevät on siis a ja o, ettei ala koko käyttäytymistiede heilumaan ja horjumaan ja näin lapsemme saavat myös hurjan (ja kafka-maisen) sekopääaikuisuuden ns. esikuvakseen.

  Eikö tätä ollenkaan tajuta. Olen kirjoittamassa kirjaa - en halua edes odottaa, että tämä pääsee siihen nostaakseni itseni (osaan perustella tätä) vaan katson, että tehkää nyt hyvät ihmiset jotain jossa on suoraa realismia ja suoraa järkeä (eikä se tarkoita, etteikö ole empatiaa: ei voi olla empatiaa jos ne, joita kohtaan pitäisi tuntea empatiaa ovat vinossa kuin Pisan torni).

  Hyvä kansleri yliopistossa: sinun kirjoittama kirja scientific realism on hyvä mutta näitäkin oppeja väärinkäytetään paraikaa suuressa maailmassa oman understructuren mukaan: meillä on kuten Takkirauta sanoi meneillään valtava alta kulkeva pyörä joka viiltää ja vie tulevaisuutta abstraktin tiedon kannalta koko ajan omaan pussiin - koska se on mahdollista: muistuttaa sitä pyörää jossa kolme rengasta muuttuvat/tasauttavat itsensä kohti passineulaa riippuen mistä liikkuu (vrt venekompassin mekaniikka).

  Tämä on siis kyky yhdistää liikettä, diskurssia ja omaa tavoitetta. Nyt keräävät siksi kuumeisesti (jossain Aasiassa tai Englannissa tai Italiassa?) lisää nippelitietoa ja tavallinen gaussin keskikäyrän kulkija ei voi sitä tajuta koska se on kuten IN tietää korkeaa abstraktia kieltä.

  - ei saa tehdä persoonallisuustestejä datalle!

  - ei saa myydä geenitietoa tai diskurssitietoa missään nimessä!

  - ei saa toimia pelkän mutun mukaan vaan pitää olla kaksi-kolme teoriaa koko ajan filosofiassa ja sitten sen lisäksi pedagogiikan teoriaa (pedagogiikka on prosessioppia).

  ...

  Ministeri Virkkunen; hurry up with the lukutaito testi: on kiireellistä sillä aika on suurin vastus.

  Nämä koulumurhat ovat ensimmäinen viite, että pian brakaa suuremmallekin ryhmälle: understructure on tärkeä asia ja sen he vetävät kahden tempun kautta: metafooran ja metonymian kautta.

  Hitto jos toi Himanen taas ottaa ja vie omiin kirjoihin kuten se nappasi tuon ananas-teorianikin.

  No, aika on siis suurin ongelma.

  Hurry up. Generoi: älä panttaa. Valvo, ettei vedätetä kesken kaiken koska se on toinen vaara: joku haluaa rikastua kesken kaiken.

  VastaaPoista
 10. Takkirauta keskustelee siitä, mikä on odotettavissa, t.s. determinoitu geeneissä ns. äiti-tytär käyttäytymisessä.

  Minun vastaus hänelle missä käännän tilanteen päinvastoin ja ymmärrän Palinia:

  Tyttären käytös suhteessa konventiohin on se oleellinen seikka: onhan niitä, jotka lippu korkealla kulkevat suvun nimeä kantaen - ja menevät mukaan Hitlerin kaltasiin toimitatapoihin ja heitä ei kukaan syytä ns. huonoista geeneistä!?

  Miksi siis rakkaus, rakastuminene ja rakastelu olisi viite huonosta käyttäytymisestä mistä voisi ennalta arvaa?

  Minä pidän sitä lähinnä itsetunnon tai itsesäätelyn asiana enkä mitenkään älyn tai moraalin asiana.

  On siis sinunkin kykysi arvioida aika ruma; deterministinen ja ylläpidät jotain konventiota ja normistoa koodinasi. Et ajattele ihan itse Takkirauta? Olet lukenut liikaa: aivopesty olet. Palin ei ole sitä, hän ajattelee itse vaikka tyttö onkin joutunut ongelmiin.

  Puurot ja vellit taas, jonkun masterin mieleen.

  VastaaPoista
 11. Minulla on oma kerho
  http://lastenpresidentti.fi/fi/etusivu.html
  :)

  Mitäs me hassut ja pässit ja kaikenlaiset kakarat: kuljemme kaiken hösön ja hölinän ohi (mutta en usko, että punainen risti aikoinaan oli ihan niin puhdas valkoinen ja puhdas punainen ja vieläkin mietin miten he kulkevat aina käsi kädessä Naton kanssa ongelma-alueissa ja miten nyt mm Suomen erilaiset instanssit saavat rahaa testatakseen ns. kaaostilanteita ja suuria tapaturmia. Joku haluaa oppia lisää miten pitää odottaa kun alkaa tapahtumaan. Somebody wants to know in advance...how to prepare. Mutta jos oikeasti siis haluaa parantaa ihmisten ennakkoluuloja, rasismia, huonoa ja sikamaista käyttäytymistä mm minunlaisia aidosti sitoutuneita vastaan niin se alkaa yksinkertaisesti siitä, että
  AUKTORITEETIT TODELLA SITOUTUVAT EIKÄ PUHU PLUS MIINUS NOLLA -ASIOITA KUTEN TASA-ARVOIHMISEMME RUOTSISSA.

  Pitää olla sitä mitä sanoo olevan eikä hösöttää vähän huumorinkukkia siten lopuksi jotta oma viesti oikeasti tulikin falsifioitua.

  Paskaa puhetta siis. On liian paljon huonoja prosesseja liikkeellä ja punainen risti on minulle yksi niistä vaikka samalla ovat yksi parhaimmista. On siis aina både-och.

  Ikävä kyllä. Kun Biaudet avaa verkostoa naiskaupan estämiseksi niin naiskauppa käyttää samaa verkostoa toiseen suuntaan.

  Sopimaton menettely - kyllä. Varsinaisesti: ja sitä eivät toopet huomaa.

  Koska eivät sitoudu. Oleminen on niin vaikea tehtävä.

  VastaaPoista
 12. Lue koulusurmaaja 2 rekomposti.blogspot.com päreestä.

  Minun kommentit.

  VastaaPoista
 13. Melkoinen renessanssinero ja Ajatusten Vuolas Tonava on kyllä tämä tutkintapyynnön jättäjäkin.

  VastaaPoista
 14. Voisiko tuomita ilveilystä kansakuntaa vastaan seuraavasta:

  "Minä osaan niin hirmu huonosti näitä poliittisia pelejä. Parempi kuin me amatöörit emme noita kommentoi", Katainen sanoi."

  Sitaatti on Helsingin Sanomista.

  Valtiovarainministeri Nappul... Kataisen lohkaisema mitä tulee siihen, mistä Rukan hiihtäjä oikeasti, aikuisten oikeasti sai tai ei saanut ideantyngän eläkeiän nostamisesta. Hetken, pienen, hetken pienen ajan saattoi valtionvarainministeri paistatella keskiössä ja olla idean isä, mutta sitten idea onkin peräisin virkamiehiltä kun yleinen halveksunta kohosi sfääreihin.

  Sääli että meillä Suomessa ei ole yhtään kykenemään pystyvää poliittisen satiirin kirjoittajaa. Kehnompikin kävisi kun materiaalia on näin runsaasti saatavilla. Odottaisin että ainakin "minä olen ennnnntinen stalinisti" Salmén tarttuisi asiaan.

  VastaaPoista
 15. "Jos Mikkonen seisoo jonain yönä kadun kulmassa koppalakki päässä, vitsini on ymmärretty toimintamalliksi. Älkää siis tehkö tuollaista."

  Itse asiassa Mikkonen on jo seisomisensa suorittanut.

  VastaaPoista
 16. Kemppinen toteaa: "Vastaus kysymyksiin on kuitenkin: saa. Sen kuin vääristelevät.

  Äänestyksiä järjestetään mediassa kovasti ehkä siksi, että sana ”äänestys” vaikuttaa juhlalliselta ja herättää luottamusta."

  Olisin kyllä vahvasti eri mieltä. Muuten menettely ei varmaan riko mitään säädöksiä, mutta kun ihmisille myydään rahalla oikeus "äänestää" ja kerrotaan mitä tapahtuu minkin tuloksen jälkeen, niin "Joka, hankkiakseen itselleen... oikeudetonta taloudellista hyötyä... erehdyttämällä... saa toisen tekemään... jotain.. ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle... on tuomittava petoksesta."

  Aika selvää tekstiä. Ei pitäisi ottaa maksua tällaisesta toiminnasta.

  VastaaPoista
 17. Kapinaliitollen pari esimerkkiä "koninleikistä" Kauhavalta: Siäloli äijärinki, joka teki toisellensa jäynää ja kokeeli, kuinka pilankohthen pokka piti. Kerraasti oli yhyren isännän taloon likillä tiätyämaa. Poijat lähetti isännällen muka tiämestarin kirijhen, jotta isännän pitää suajata taloonsa ikkunat, kun huamisin tiätyämaalla ruvethan räjähyttelhön. Sitte kun isäntoli jo muutaman klasin pitkästä pohojalaastaloostansa naulannu umphen alakoo paikallen vitriä miähiä seisoskelhon käret plakkaris. Lopulta joku kysyy:"Meinaakko muuttaa Ruathin?" Toisen kerran oli ittiänsä arvostavalle isännälle lähetetty kiriet, jotta sillen on myännetty jokin tunnustuspalakinto. Se ojennettaashin Helesingis silloon ja silloon. Miähet meni erellisellä junalla Helesinkhin ja olivat sitte asemalla vastas, kun tämä tunnustuksen vasthanottaja hyväs uskos saapuu.
  Lissu

  VastaaPoista
 18. Ad Omnia: - käytännössä hupikilpailujen katsominen petokseksi kaatuu tahallisen erehdyttämisen edellytykseen + erehdyksen vallassa tehtyyn omaisuusdispositioon.

  Petos: kerää itselleen rahaa väittämällä keräävänsä sairaille lapsille.

  VastaaPoista
 19. Ad Anonyymi: - vai vielä Passilan Erkin jutut muistetaan...

  Tullessaan Seinäjoelta Erkki tuli joskus meille ja sanoi isääni odotellessaan, että haes poika juamaklasi köökistä niin saat vähän ajan päästä nähärä hauskan humalaasen.

  (Todellisuudessa E.P. oli erittäin merkittävän henkilö paikkakunnalla, kunnes muutti vanhoilla päivillään etelään.)

  VastaaPoista
 20. Kruka on ruotsiksi metafoora pelkurille joka on tyhjä sisältä.

  VastaaPoista
 21. Hevosenleikki on sitä mitä T Hellsten meinaa tehdä. Ihahaaa haaa - virtuaalista vuoropuhelua from the horses mouth.

  VastaaPoista