Sivun näyttöjä yhteensä

3. maaliskuuta 2009

Hyvät housutKirjailijana en haluaisi olla, koska siinä tulee tunne kuin lukisi loitsunsa selvällä meren selällä, kenenkään kuulematta.

Blogissa syntyy helposti harha, että kirjoittaa niille jotka kommentoivat. En tahallani edes arvuuttele, ketä te olette. Toisin kuin jotkut pidän kommentoijien nimettömyydestä, vaikka kirjoitan itse nimelläni. Site Meter ja Google Analytics kertovat, että lukijoita ja vaihtuvuutta kuitenkin on. Kommenteista voi välillä saada muun vaikutelman.

Venäjä ja stalinistit ovat hyviä syöttejä. Eilen pujotin kirjoitukseen sanan ”maanpetoksellinen”, mutta siihen ei tartuttu.

Ajatukseni oli suunnilleen tämä: kirjoittajan ei pidä jaella tuomioita. Se ammatti kuuluu tuomarille, ja sitäkin olen harjoittanut. Se on hyvin erilaista.

Kirjoittaja yrittää löytää ja esittää syitä mielellään ihmisistä ihmisryhmien sisällä.

Esimerkiksi vilpitön kommunisti – luullakseni eilen nimeämäni Chydenius ja Sinnemäki ovat hyviä esimerkkejä – ei ole kauhean paljon kiinnostavampi ilmiö kuin vilpitön kirvesmies.

”Pietarin tie” tai ”suuri itäinen vaalipiiri” eivät nostata tunteita. Keino on ikiaikainen. 1700-luvun Ruotsissa valtiopäivämiehet ja hallitusherrat yrittivät ottaa lahjuksia tasapuolisesti Ranskalta ja Venäjältä, Britanniaa unohtamatta. Saman vuosisadan loppupuolella suomalaissyntyisiä upseereita oli neuvottelemassa vihollisen eli Venäjän kanssa maanpetoksellisesta toiminnasta. Heitä sanotaan kirjoissa Anjalan liitoksi.

Sitten jokseenkin koko Suomi hyppäsi keisarin rekeen. Oli vielä talvi, vuonna 1809.

Se on kiinnostavaa, miten henkilöt ikään kuin tulevat pelanneeksi omaan pussiinsa liikkuessaan isänmaan asialla.

On sanottu, että suurtuomareiksi pitäisi valita ainoastaan todella varakkaita henkilöitä, koska heidän ei tarvitse ottaa lahjuksia.

Tämäkin tuli mieleen, kun hiukan suututtaa Saloniuksen puolesta lentäjien neuvottelutaktiikka – tehdään virkamiehestä rikosilmoitus. Kelmit ovat käyttäneet tätä kikkaa vanhastaan. Kerrankin raastuvan seiskalta olivat loppua tuomarit, kun kassakaappimies nimesi kunkin tuomarin vuorollaan ”henkilökohtaiseksi vihamieheksi”, vaikkeivät olleet ennen tavanneet.

Lentäjien rikosilmoituksen kohtalon tietää jokainen juristi, koska se on kirjoitettu rikoslakiin – ”voi olla omiaan vaikuttamaan toimintaan”. Tarkoittaa: tyypillisesti vaikuttaisi.

Lahjontarikoksen tunnusmerkistö kenties täyttyy, jos tarjottu etu on omiaan vetämään saajan rähmälleen antajan eteen.

Stalinistivaiheemme ja rähmällään olon aikakausi eivät anna aihetta sen erityisemmille totuuskomissioille. Sitä vastoin muistan oikein hyvin ajan, jolloin ei päässyt edes verojohtajaksi liittymättä maalaisliittoon tai sosdempuolueeseen. Siihen aikaan myös kokoomuksesta käytiin mainitsemassa njeuvostoystäville, että tämä tai tuo maanmittausassistentin virkaan tarjottu henkilö ei edistä yhteisymmärrystä maittemme kesken.

Mutta siinäkään ei ole mitään erikoisen suomalaista.

Sitä vastoin onnistuin löytämään erikoisen suomalaiset housut, Snickers, alun perin by Matti Viio, Ruotsi. K-Rauta. Ovat työmieshousut mutta eivät äkkiseltään erotu mistä tahansa suorista housuista.

Myös Fleece on tavanomaista korkealaatuisempi.

Kalsarikansalla tarkoitin ihmisiä, joiden mielestä pitkät alushousut ja vaimonpieksijäpaita, verkkopaita tai teepaita, ovat sopivat kotiasu, etenkin hiihtokilpailujen aikaan.

Päivän kelejä ajatellen rautakaupoissa on ainakin kaksi kotimaista nimeä kantavaa kenkämerkkiä, jotka on suunniteltu erikoisen antiliukastumispitoisiksi. Metallilla vuoratuista kengänkärjistä voi olla iloa, jos joutuu vastustamaan väkivaltaisesti virkamiehiä tai –veljiä.

53 kommenttia:

 1. Kemppinen ei näytä "Mennyt maailma" -blogissaan lainkaan ymmärtävän, missä tarkoituksessa ja ketä vastaan lentäjät eli Suomen Liikennelentäjät tutkintapyyntönsä tekivät. Kyse oli siitä, että SLL:n mielestä Finnair työnantajana oli yrittänyt vaikuttaa Saloniuksen puolueettomuuteen, joten Salonius ei voisi toimia enää ko. työriidan sovittelijana. Salonius ymmärsi tämän heti ja vetäytyi tehtävästään niin kuin pitikin.

  Kun valtakunnansovittelija kuulu harvoihin suomalaisiin huippuvirkamiehiin, on todella tärkeätä tutkia tapaus myös rikosoikeudellisesti. Ei siitä olisi mitään tullut, jos tämäkin tapaus olisi vain painettu kemppisten toivomin tavoin villaisella.

  Suomessa ei - muka - ole korruptiota siksi, että täällä hyväksytään ja katsotaan sormien läpi kaikki tapaus-Finnair tyyppiset pikkuvilpit ja yritykset vaikuttaa virkamiehiin. Pahaksi on systeemi päässyt!

  Finnairin edustajien töpeksinnän tuloksena Salonius menetti ehkä aivan omaa syyttään uskottavuutensa toimia työriidan puolueettomana sovittelijana. Tästä jupakassa on kyse, mutta tuskin tätä ymmärretään tällä "Mennyt maailma" -blogissa.

  Olen käsitellyt Salonius-tapausta omassa blogissani.

  VastaaPoista
 2. onpa mystiikkaa. päivän kelit... ehkä kylpyläkaupungin...

  VastaaPoista
 3. Ostin viisi vuotta sitten syksyllä suomalaista tekoa olevat talvikengät. Alkutalvi menikin lämpimiä kenkiä käyttäess. Sitten tuli sulat kelit, ja alankulkuteitä aloitettiin hiekoittamaan. Sitten kun junan
  alikulkukäytävässä rusahti kivi kuuluvasti kengän pohjaan, niin aloinkin tutkimaan, mitä kengän pohjat ovat keränneet. Pientä kiveä oli niin peijakkaasti kannan sisään junttaantunut. Eikä mennyt kauankaan aikaa, kun vesi tuli kengästä sisään. Suutari sanoi, että kengän pohjat ovat kiinalaiset ja loput sitten ties mistä.

  No kovimmat pakkaset olen kävellyt särmikkään sepelin vaurioittamilla viisi vuotta sitten ostamilla kengillä. Mutta kumpparit ostan jalkoihini kun loskakelit saapuu. Se on varma se. Kalossitkin olisivat mielenkiintoiset, mutta niistä ei kannata mainita. Ovat sen verran vanha puheenaihe.

  VastaaPoista
 4. Koskahan Jyrki Virolainen on viimeksi matkustanut Finnairin turistipuolella? Olen 160-senttinen, ja viimeisin matka jäi viimeiseksi matkaksi. Oli vähällä, ettei irroittamiseeni tarvittu kenkälusikkaa, vaikka en ole edes luonnottoman pyöreä. Finnairin pennkisijoittelua minä kutsuisin "Finnair-tyyppiseksi pikkuvilpiksi".

  Tietenkin Saloniuksen olisi kannattanut heti ottaa paikka business-luokkaan, muta hän ei kai vielä tajunnut Finnairin hammastahnatuubi-systeemiä riittävästi varatessaan matkaa Suomen päässä. Thaimaassa jo tajusi.

  VastaaPoista
 5. Mielestäni Kemppisen tyyli on parhaimmillaan blogissa, koska se ei ainoastaan inspiroi vaan myös provosoi ja imponeeraa vastauksiin. Toisin sanoen Kemmpisen tyyli on dialogiin yllyttävää. Se Hesarin muinainen Mitä ajattelin -kolumni oli välttämätön harharetki: sekin oli dialogiin yllyttävää mutta dialogi puuttui, minkä vuoksi teksti sai tahattomasti monologimaisen paasauksen rasittavia sävyjä. Nimimerkki olkoon tae sanojeni vilpittömyydestä. Sitä paitsi blogi voi olla aina asian mittainen, merkkimäärä ei sitä määräile. Ja sanonpa vielä senkin, että ilmeisesti vaatebisnes on erityisen tuottoisa ala, koska urheilukaupat ovat jo jonkin aikaa olleet vaatekauppoja, josta saa myös joitain urheiluvälineitä. Parin vuoden sisällä rautakaupan työrukkashylly on muuttunut vaateosastoksi. Seuraavana varmaan kirjakaupoista alkaa saada angorakankaisia lisöösejä.

  VastaaPoista
 6. En allekirjoita alkuunkaan sitä, että maanpetoksellisuus oli jotakin niin suomalaista.

  Toki sitä on esiintynyt ja esiintyy vielä maailman sivu. Mutta nykyajankin "putkimiehet" saavat sellaisesta tosiasiallisen kunnianmenetyksen, vaikka virallista tuomiota ei pienen valtion maan tavan mukaan tulisikaan.

  On pöhköä myös väittää, että Venäjän alamaisuuteen siirtyminen 1808 "Porvoon valtiopäivillä" tapahtui "koko kansan" toimesta. Siellä "Suomea" edusti satunnainen suppea porukka, joka totesi tapahtuneen ja janosi mahdollisuuksia muuttuneessa tilanteessa.

  Saloniuksen rikostutkinta ja siitä seuraava kohkaaminen on kyllä ihka oikea suomalainen farssi:)

  VastaaPoista
 7. kovalla pakkasella ei kesäkenkää kannata käyttää laisinkaan. Pari kuukautta vanhat katkesivat pohjasta juuri. On niitä talvikenkiäkin mennyt. Eikä sitä kaupassa erota kestääkö pohja -15 vai ei. Tähän soisi parannuksen tai kalossit.

  VastaaPoista
 8. JV:n ihannemaailmassa pannaan ehkä viralta, jos kävelee yöllä päin kirkonkylän ainoaa punaista.

  Salonius vetäytyi väitteen vuoksi, ei ykkösluokassa lentämisen vuoksi. Mutta hänen olisi ollut parempi valita kokonaan toinen lentoyhtiö... Tormakan työtaistelun myötä se saattaa tulla hyvinkin helpoksi.

  VastaaPoista
 9. Ad Omnia: - kieltäydyn edelleen arvioimasta viranomaisen käsiteltävänä eli kesken olevaa asiaa lopputuloksen kannalta.

  Keskusrikospoliisi epäilee lahjonnasta sekä työnantajapuolta että valtakunnansovittelija Saloniusta.

  "Epäilee" tarkoittaa esitutkintalain mukaan, että on tehdyn ilmoituksen johdosta tai muutoin syytä epäillä rikoksen tapahtuneen.

  VastaaPoista
 10. Luovia kokkeja: miksi kakkuja on kaksi? Onko sinulla lapsenlapsia kaksosina? Hauska juttu; meidän suvussa on kaksosia molemmista suvuista; mieheni suvussa ja minun siskoni miehen suvussa. Ei tiettävästi omassa kuitenkaan; mutta seurata saa.

  Nam, minä haluaisin maistaa; onko tuo piparkakkukansi (miksei?) vai tjinuski; sellainen josta hammaslääkärit tykkää. Muistupa mieleen, on hammaslääkäri tänään kello 10.15 pitääpä laittaa kuteet niskaan eller hur heter det nu?

  Tanx judge. Yoordöbest enyvei.

  Skitso lukijasi
  Bake them two beibisi
  HG

  VastaaPoista
 11. Tämä maanpetoksellisuus on minusta oikein hyvä termi kuvaamaan suomalaisuutta.

  Nyt he haluvat tehdä elokuvan paroni Mannerheimista ja monet muistelevat maanpetoksellista jääkäriliikettä, niin kuin kyseessä ei olisi lainkaan ollut terroristi järjestö joka tähtäsi laillisen yhteiskunta järjestelmän kaatamiseen.

  VastaaPoista
 12. Ad Homo Garrulus - on, identtiset. Äidin perheessä oli muuten kolmet kaksoset. Kahden poikaparin ikäero oli jotain vuosi. Valokuvienkin perusteella pelottava näky.

  Mitä sitten vielä tulee sukupuoliseen syrjintään, lapsenlapsia on viisi ja kaikki poikia.

  Jokin tässä mättää.

  VastaaPoista
 13. Entäpä jos Salonius olisikin jäänyt turistiluokkaan, mutta hänellä olisi tullut syytä epäillä, että hänelle tarjoiltiin kylmä olut ja lämmin voileipä siinä missä kaikille muille päinvastoin?

  Vanha vitsi, mutta silti: olisiko pitänyt kieltäytyä?

  VastaaPoista
 14. Kemppinenhän on jo arvioinut Saloniuksen asiaa vähättelemällä Finnairin Saloniukselle antaman ja Saloniuksen yhtiöltä vastaanottaman lahjan, arvo noin 6 000 euroa, merkitystä. Ei se selittelyillä enää parane, JK!

  Lahjan on antanut valtakunnansovittelijalle yhtiö, joka on toisena osapuolena työriidassa, jota valtakunnansovittelija yritti sovitella huonolla menestyksellä sen takia, että kahdessa tärkeimmässä kiistakysymyksessä Salonius kirjasi sovintoesitykseensä yhtiön vaatimukset lähes sellaisinaan. Tästä voisi päätellä, että ehkä sovittelijan saamalla lahjalla oli sittenkin jotakin vaikutusta.

  Ja vaikkei olisi ollutkaan, niin sovittelija on menettänyt uskottavuutensa Finnairin hänelle antaman lahjan takia toimia puolueettomana sovittelijana.

  Hyvät kulttuurihemmot! Tämä kiusallinen asia ei parane yhtään teidän vähättelevillä kommenteillanne, sillä oikeusvaltiossa tällaiset epäilyttävät kytkökset suuryritysten ja johtavien virkamiesten välillä pitää selvittää juuriaan myöten.

  Kemppisen ihannoimalla Venäjän maalla näin ei tehtäisi, mutta onneksi Suomi ei olekaan enää Venäjän Suuriruhtinaskunta tai maakunta.

  VastaaPoista
 15. Pyydän anteeksi herroilta ja
  rouvilta,että puhun taas aiheen
  vierestä,mutta en malta olla
  kommentoimatta Petja Jäppisen
  mielipidettä.
  Hän on nimittäin tasan oikeassa.
  Me suomalaiset kun onnittelemme
  itseämme siitä,että olemme väki-
  vallan käyttämistä vastaan po-
  liittisten päämäärien saavuttami-
  seksi.
  Päinvastoin! Hyväksymme tappami-
  sen sekä oikealla että vasemmal-
  la kunhan vain hanke on oikea.
  Vielä jääkäriliikettäkin räi-
  keämpi esimerkki ja todistus täs-
  tä on tietysti Bobrikovin murha.
  Jotkut toki tuomitsivat sen kou-
  luhallituksen apukamreerin teon -
  osa heistäkin pelkän poliittisen
  laskelmoinnin vuoksi - ,mutta hy-
  vin monet eivät vaan nostivat
  Schaumanin sankarin asemaan.
  Totuushan on,että hän oli terro-
  risti ja murhamies.
  terv LH,Tampere

  VastaaPoista
 16. "Lentäjien rikosilmoituksen kohtalon tietää jokainen juristi, koska se on kirjoitettu rikoslakiin – ”voi olla omiaan vaikuttamaan toimintaan”. Tarkoittaa: tyypillisesti vaikuttaisi."

  Voihan sen näinkin kai lukea. Itse lukisin sen: "Joka virkamiehelle tarjoaa... lahjan tai muun edun, jolla...pyritään vaikuttamaan... virkamiehen toimintaan palvelussuhteessa, on tuomittava lahjuksen antamisesta."

  Tämä näyttäisi olevan tutkintakynnyksen selvästi ylittävä tapa lukea tuo pykälä. Rikosilmoituksen kohtalosta en ainakaan itse osaisi vielä sanoa mitään.

  VastaaPoista
 17. Koska elämme keskellä suomalaisuutta, emme havaitse korruptiotakaan korruptiona, vaan jonain muuna, maan tapana, tuskin aina edes sellaisena. Emme kiinnitä siihen huomiota, koska se on niin normaalia.

  Suomessahan ei mitään saa ilman suhteita. Jopa kesätyöpaikat jaetaan suhteilla. Perhesuhteilla tässä tapauksessa.

  Mistähän syystä minulle ei Finnairkaan ole ikinä tarjonnut mitään ekstrapalvelua, vaikka se kuulemma on ihan heidän normaalia käytäntöään?

  Siksi varmaan, etten kuulu heihin, joille sitä tarjotaan. Salonius kuuluu.

  Entäpä tämä virkamies- ja muun eliitin "sairasloma"-pelleily"? Aina kun joku heistä töppää, niin seuraavana aamuna saamme lukea lehdestä, että kyseinen patruuna on "jäänyt sairaslomalle"!?

  Miten he aina onnistuvatkaan sairastumaan samaan aikaan kuin töppäävätkin???

  Ellei tämä esimerkki tunnu teistä oikein miltään, puhumattakaan että se kuohuttaisi, kyse on vaan siitä, että olette sisäistäneet suomalaisen korruption niin täydellisesti.

  Sillä eihän tuossa todellakaan ole mitään ihmeellistä.

  VastaaPoista
 18. Kiinassa tarjoillaan jo 100 000 yuanin (n. 10 000 €) lahjomasta niskalaukausta.

  VastaaPoista
 19. Jyrki Virolainen .." pitää selvittää juuriaan myöten."
  Näin lienee pakkokin tässä tapauksessa, kun kaikkien suurennuslasit on suunnattu juttuun.

  Tapaus Salonius kuulunee sarjaan: "Caesarin vaimoa ei saa edes epäillä."

  Hämmentää vain se, ettei noinkaan korkealla tasolla osata varoa triviaaliloukkuja. Tällainen "työpaikan kynien unohtaminen taskuun pysyvästi" -verrattavissa oleva asia ei vain oikein sovi yläkertalaisille, kuraportaan kohdalla sitä ei katsota samalla silmällä. Ahneus tekee tyhmäksi.

  VastaaPoista
 20. skorodofagos kirjoitti...
  Ja sanonpa vielä senkin, että ilmeisesti vaatebisnes on erityisen tuottoisa ala, koska urheilukaupat ovat jo jonkin aikaa olleet vaatekauppoja, josta saa myös joitain urheiluvälineitä.
  Mihinhän tääkin liittyy, mutta voi näemmä löytää tyylikkäitä ajattomia vaatteita, kenkiä, hattuja ..
  Kummallinen ilmiö.

  VastaaPoista
 21. Lähes kukaan on ymmärtämättä missä tarkoituksessa lentäjät tutkintapyyntönsä tekivät.

  Ketä vastaan selviää tutkintapyynnöstä, mutta tarkoitus on sama kuin ammattijärjestön tehtävä, siis edunvalvonta.

  VastaaPoista
 22. Luen joka päivä tämän blogin ja sen jälkeen kommentoin tulisesti. Katselen nerokasta vastaiskuani hetken ennen kuin pyyhin sen pois. Tunnen suurta huojentuneisuutta. Kiitos blogista.

  VastaaPoista
 23. Miten Saloniuksen olisi pitänyt menetellä? Lentohenkilökunnan järjestelyjähän on toteltava. Aikanaan Sorsa ja Virolainen veivät Saloran stereot vintille avaamattomissa laatikoissa.

  VastaaPoista
 24. Ihan tämmönen käytännön elämän toteamus:

  kymmenestä reittilennosta kolmen vuoden sisään turistiluokassa on upgreidattu kolme kertaa, kerran annettu iso tukku rahaa että jos seuraavalla lennolla...

  Minkäänlaista yhteiskunnallista asemaa ei ole mutta koko on suurinpiirtein Saloniuksen luokkaa.

  Voisiko tää olla näin yksinkertaista, että kun joku piti siirtää niin siirretään se iso?

  VastaaPoista
 25. Ad Olli K: - noinhan minä sen luin ja kirjoitin, suoraan laista.

  "On omiaan" tekee tulkinnan vielä kireämmäksi. Ei tarvitse todistaa, että on pyritty vaikuttamaan (tietoisuus), vaan riittää että vaikuttaa tyypillisesti eli tuomioistuimen mielestä.

  VastaaPoista
 26. Ad TapsaP: - minut on upgreidattu pyytämättä. En ole joutunut edes syytteeseen.

  Sairaslomasta - ja jotkut vielä kuolevat käytyään sairaslomalla, kuten nyt Markku Salminen ja Seppo Mevala. On se korruptiota!

  VastaaPoista
 27. Allaolevaa lukiessa voisi ajatuksiin assosioida taannoisen 'kehittyvien maakuntien suomi' -manööverin.

  "Pyyteettömiä lahjoja ei ole" (No Free Gifts). Tämä onkin yksi Maussin keskeisistä väitteistä, mikä on edelleen eriteltävissä kahteen säikeiseen. Ensinnäkin hän väittää, että altruismi (epäitsekkyys) ja pyyteetön antaminen eivät voi olla lahjan perustana. Toisaalta näkemys lahjan luomista sosiaalisista velvoitteista samalla tähdentää utilitarististen näkemysten harhaanjohtavuutta. Lahjan vaihdossa on kyse sosiaalisista sidoksista ja vastavuoroisuudesta myös silloin, kun sitä värittää hierarkia, antagonismi (vastakkaisuus, vihamielisyys) ja korostunut kilpailu. Kyse ei siis ole pyyteettömyydestä eikä hyötyajattelusta niin kuin me ne ymmärrämme.


  Vaikka lahjojen vaihto koostuu mitä erilaisimmista muodoista erilaisissa yhteiskunnissa, Maussin mukaan kaikkien muotojen taustalla on samanlainen voima. Tämä voima saa aikaan kolmen velvoitteen yhteen kietoutumiseen tai ketjuuntumiseen:

  1. ANTAMISEN VELVOITE
  2. VASTAANOTTAMISEN ELI LAHJAN HYVÄKSYMISEN VELVOITE
  3. VASTALAHJAN ANTAMISEN VELVOITE

  Helsingin yliopisto Avoin yliopisto. (Mauss 1999:31).

  VastaaPoista
 28. Jyrki Virolainen kirjoitti: "Kemppinen ei näytä "Mennyt maailma" -blogissaan lainkaan ymmärtävän - - Tästä jupakassa on kyse, mutta tuskin tätä ymmärretään tällä "Mennyt maailma" -blogissa."

  Jyrki Virolainen, kuten hänen viime aikoina useille tämänkin blogin lukijoille tutuksi tulleesta blogistaan näkyy, on vuolas, muttei järin notkea skribentti. Vuosien kokemuksella arvioin, että nimitys "Mennyt maailma" ja alkeellisten asioiden ymmärtämisen epäily sopivat verrattoman huonosti Kemppisen blogiin.

  "HTK Revisited". Klamia muistaen epäluuloistun heti, kun korkeasti oppinut juristi alkaa ajaa asiaa matalatyylisellä innolla. Hänkin, hän juuri, oli erittäin älykäs, mutta sortui kai siksi usein kuvittelemaan, etteivät muut ymmärrä mistään mitään. Sain tämän ilmiön kokoea itsekin, kun Klami jatko-opinnoissa mestasi seminaaritekstini korkeimman omakielisesti; eihän se tekstini loistava ollut, mutta kenenkään muunkaan läsnäolleen mielestä sen viat eivät olleet ne Klamin ilmoittamat. Kemppistä lainaten: huippuälykäs kykenee ymmärtämään asian sekunnin murto-osassa väärin.

  Seurasin Klamin toimiston litigaatiota muutaman kerran auskultanttina; se perustui useammin naprapatiaan, asian niksautukseen yllätyspainalluksella, kuin vaivalloiseen asianajamiseen. Tässä onkin eräs oikeuden- ja sairaanhoidon suuri ero: oikeusasioissa ihmetekoja ja vaihtoehtoishoitoa haetaan tohtorilta.

  Sanottakoon lopuksi, etten ole tässä Saloniuksen asiassa samalla aallonpituudella Kemppisen kanssa, mutten myöskään suhtaudu siihen millään pirullisuudellakaan.

  VastaaPoista
 29. Skorodofakos kirjoitti: "- - ilmeisesti vaatebisnes on erityisen tuottoisa ala, koska urheilukaupat ovat jo jonkin aikaa olleet vaatekauppoja - -"

  Petja korjatkoon, mutta ymmärtääkseni vaatteet sinänsä eivät ole kovin kummoista businessta. Katteen makuun pääsee vasta, kun vaatteita ei käsitellä vaatteina , vaan välineinä itsetuntoon (muoti) tai urheilukuntoon. Viimeistään 1980-luvulla Suomessakin päästiin yhdistämään nämä, kun opimme Adidaksen, Niken, Lacosten jne. Vaikkapa Lappeenrannassa tämän huomaa hyvin Urheilu-Koskimiehen kehityksessä (se tosin on edelleen myös mainio urheiluvälineissä).

  Sitten on huoltoasemien kehityskaari: ensin oli tankkauspalvelua, sitten tankkausitsepalvelua. Pääbusiness on nykyisin itsensä tankkaaminen.

  Kemppismäistä under-jotakin on hankkia kalliilla huippupaitoja, mutta mainostaa sitten tavismaisia housuhankintojaan (kalliilla tietysti nekin). Mahatman ihailijana kummeksun kyllä metallivuorattuja kenkiä, eikö ole parasta vastustaa väkivallatta liukuesteillä. Paras irtomerkki on minusta Devisys.

  VastaaPoista
 30. Kommentoijien erilaisia ja "erikokoisia" upgreidauskokemuksia on ehkä kiva lukea, mutta niillä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä tämän asian kannalta. Kukaan kommentoijista ei ilmeisesti ole ollut korkeassa asemassa oleva virkamies, joka on osallistunut upgreidaushetkellä lentoyhtiötä koskevan asian käsittelyyn virkansa puolesta.

  VastaaPoista
 31. UPGRADEUKSEN TEKEE NORMAALISTI BOARDAUKSESTA VASTAAVA PAALLIKKOVIRKAILIJA PORTILLA
  KUN POISJAANEET ON TODETTU

  Finnairin homma haisee, koska upgradeuksen on kuulemma tehnyt joku paakonttorin virkamies.
  Jos business-luookka on myynyt huonosti jollain lennolla, saatetaan upgradeuksia kayttaa markkinointikikkana, mutta silloin katsellaan lentomaileja ja korttien vareja.

  Uskon kuitenkin, etta Finnair nokkelasti tulee keksimaan jonkin pistamattoman markkinalahtoisen perustelun Salonius asialle.

  VastaaPoista
 32. Kemppinen kirjoitti: "Esimerkiksi vilpitön kommunisti – luullakseni eilen nimeämäni Chydenius ja Sinnemäki ovat hyviä esimerkkejä – ei ole kauhean paljon kiinnostavampi ilmiö kuin vilpitön kirvesmies."

  Olen eri mieltä kiinnostavuudesta. Arvostamani kirjailijat C.S.Lewis ja Graham Greene siteerasivat usein Robert Browningin säettä:

  "Our interest's on the dangerous side of things.
  The honest thief, the tender murderer,
  The superstitious atheist, demi-rep
  That loves and saves her soul in new French books -
  We watch while these in equilibrium keep
  The giddy line midway."


  Lisäksi Kemppinen kirjoitti: "On sanottu, että suurtuomareiksi pitäisi valita ainoastaan todella varakkaita henkilöitä, koska heidän ei tarvitse ottaa lahjuksia."

  Monet todellisen varakkuuden itse saavuttaneet ovat oikein erityisen persoja saamaan lisää, vaikka ei olisi tarvetta. Perijät sen sijaan ovat useimmiten tarpeeksi ikävystyneitä omaan etuunsa, koska se on aina ollut turvattu.

  Ajatus perinnöllisestä juristiaristokratiasta ei liene aivan vieras edes meillä. Edes "kulttuuri-ilmiönä".

  VastaaPoista
 33. Mikä mättää Kemppinen; se ettei ole tullut tyttöjä? Niitä tulee sitten lapsenlapsen lapsina. Toivomme. Poikia syntyy edelleen 52% mutta jossain vaiheessa populasta tipahtavat alle eli 38% väestöstä. Kuolevat jostain syystä heikkouttaan.

  wrooouggghhh jabadabadoooooo Wilmaaa
  minä olen kivikauden nainen: Wilma,
  joka aina oli ilma,
  sitten tuli Kemppi
  ja yhdess tuli tsemppi.

  ja sitten sai nokkelapojat kyytiä

  å va gör vi nu då? Å va gör vi nu då?

  VastaaPoista
 34. Luupää: "Lähes kukaan on ymmärtämättä missä tarkoituksessa lentäjät tutkintapyyntönsä tekivät."

  Kyllä me jokainen sen ymmärrämme.

  Mutta eihän sillä, miksi he Saloniuksen juuri nyt käräyttivät, ole mitään merkitystä tässä asiassa.

  Jarista en tiedä, mutta Kemppinen kuuluu kiistatta upgreidauskastiin.

  Ja mitä sinä Jyrki V valitat - suurin osa meistähän on kanssasi samaa mieltä!

  VastaaPoista
 35. Ad Rienzi: - rikkaudesta en tiedä, mutta Suomessa ja Ruotsissa on ylioikeuksissa sangen paljon "sukuja".

  Olen ennenkin sanonut, että esittelijöistä oli eräässä vaiheessa - minun esittelijäaikanani - puolet KKO:n jäsenten jälkeläisiä.

  Siitä ei ole puhettakaan, etteikö esimerkiksi auskultointipaikan saamiseen olisi vaikuttanut "tausta" - minulla Boreniuksen hyväniminen konttori, johon isäni oli äskettäin (kuusi vuotta aikaisemmin) liittynyt tiettävästi menestyksellä.

  Taas kerran: en ota kantaa. Joissakin tapauksessa on "uhrauduttu" tuomarinvirkaan aivan vilpittömästi. Arvelen että Sakari Sohlberg -vainaa olisi ollut esimerkki tästä.

  VastaaPoista
 36. Aivan vilpittömästi olen parikymmentä vuotta vastannut lottovoittounelmia kyseleville: ryhtyisin tuomariksi.

  Se tosin ei enää ole ryhtymyksestä kiinni, tuskin enää kelpaisin. Esittelijähissiin ei voi enää luottaa. Korkeimpaan pääseminen vaatisi toisen lottovoittoon verrattavan arpaonnen.

  VastaaPoista
 37. Ad Rienzi
  Paidan materiaalikulut ovat muutamia euroja. Hyvälaatuinen paita popliini maksaa muutaman euron metri, napit senttejä, lanka ei sitäkään. Valmistuskulut ovat eniten maakohtaisia, mutta valmistus maa ei vaikuta laatuun, jos ostaja osaa asiansa.

  Jos laitetaan huippulaatuinen kangas, voi paidan materiaalikulut nousta jopa yhdeksään euroon.

  Puoliksi muovisen paidan tukkuhinta on jotakin 5-7 euroa, ulosmyyntihinta, 15-50€.

  Huppupaidan ulosmyyntihinta on alkaen 130€.

  Mutta siinä missä tuntemattoman Sri Lankalaisen paidan hinnasta on 3-9€ on materiaalikuluja, on huippupaidassa materialaikuluja 9€, mutta markkinointi ja pakkauskuluja 18€. Kummassakin on tuotannon hinta suunnilleen sama, ja saattavat olla peräisin samalta linjalta, peräkkäisinä päivinä, se mikä vaihtuu, on niskalappu.

  VastaaPoista
 38. Housuista ja anonyymistä kommentoinnista puhetta pitäen: moniko meistä kommentoisi läheskään samoista asioista likikään samoin kuin nyt, kun ei tarvitse siviilihousuinensa tuleen istua? Nimiä vaativa blogistan olisi ankeampi vaikka kenties siistimpi paikka, vain oikeasti anonyymit - joiden nimi ei mitään sano tai kerro - dominoisivat keskusteluablogeilla, joita kehtaisivat pitää vain suuret nimet, eli joilla on jo varaa tai ei enää väliä, kuten JK tai JV.

  VastaaPoista
 39. ad Tapsa P
  Kommenttini oli ensimmäisen puheenvuoron kohtaan "missä tarkoituksessa", jossa JV väitti Kemppisen olevan ymmärtämättä ja sen jälkeen rautalangasta väänsi "tarkoituksen".

  Rikosoikeudellisesti ei tarkoituksella todellakaan ole merkitystä. Sen sijaan työmarkkinoitten neuvottelukäytännössä; tosi limbo.

  VastaaPoista
 40. Rienzi selvitti: ”vaatteet sinänsä eivät ole kovin kummoista businessta. Katteen makuun pääsee vasta, kun vaatteita ei käsitellä vaatteina, vaan välineinä itsetuntoon (muoti) tai urheilukuntoon.”

  Nyt, kun Fidel Castro esiintyy toipilaskuvissa yllään Adidaksen valkoiset asut, lienee hänkin vihdoin päässyt katteen makuun. Enpä yllättyisi, jos hänet upgreidattaisiin ensimatkallaan Miamiin.

  Aika näyttävästi toimittu Adidaksen myyntitykeiltä.

  VastaaPoista
 41. JK:
  Stalinistivaiheemme ja rähmällään olon aikakausi eivät anna aihetta sen erityisemmille totuuskomissioille.

  Joo, ei. Sellaisen vaatiminen Suomeen oikeastaan loukkaa kansalaisia maissa, joissa totuuskomissiota todella tarvitaan, kuten Chilessä, Etelä-Afrikassa ja itäisessä Saksassa.

  Sen sijaan (poliittisen) historian tutkimiseen kannattaa satsata. Usein ilma puhdistuu, kun pesä ensin pikkuisen likaantuu.

  VastaaPoista
 42. Kemppisellä on aina ketunhäntä kainalossa - myös omassaan, ja se on hyvä!

  VastaaPoista
 43. Minut on upgreidattu, mutta myös downgreidattu kahdesti, joten en tiedä mihin kastiin kuulun.

  Ensimmäisen upgreidauksen suoritti sattumalta lähtöselvityksessä ollut tuttavan kaveri, joka tunnisti naamani. Ei tarvittu johtoryhmän siunausta. Toinen oli hyvitys aikaa vieneestä erityisturvatarkastuksesta, johon tietokone poimi minut.

  Ensimmäinen downgreidaus johtui lievästä myöhästymisestä. Luokan alennukseksi lasken myös, kun turistiluokassa viereeni oli istutettu henkilö, jonka kankku oli reippaasti yli puolitoista kertaa standardimittaista leveämpi. Saapuessaan hän nosti käsinojan ylös, joten istuin neljä tuntia varttikankku sylissäni. Valittaminen ei olisi auttanut, sillä kone oli täynnä. Sitäpaitsi tilanne oli sellainen, että minua olisi voitu syyttää rasismista.

  VastaaPoista
 44. Salonius ei ole itse kommentoinut kai tapausta. Onkohan hän siis maksanut upgreidauksestaan. Voihan lahjasta kieltäytyä maksamalla...

  VastaaPoista
 45. Kuka helvetti laittoi nelosen kolmoseksi. Onko täällä netissä pilaaja vai oliko tuo minun virhe? 48% siis.

  Eeroko se siellä vähän huijaa, ettei oma väärintulkinta tulisi esille?

  VastaaPoista
 46. Toisaalta, ellemme laske Eeron kaltaisia nokkelapoikia (eivät ehkä olekaan poikia?) niin poikia kenties on vain 38%.

  Joten korjaus/lapsus oli oikeutettu Freudian slip. Vätyksiä ja muita hantlankareita on siis tuo 10%. Entistä pahempi tilanne.

  Ja kaikki johtuu siitä, että Eeron kaltaiset hippuliveikot poistavat kaikista fertiilisimmät naiset, koska heitä pidetään kevytkenkäisinä siitä asti kun saavat kengät jalkaansa about 3 vuotiaana. Varmuuden vuoksi - tulisi kilpailua muuten vätys-sakkiin?

  Pahasti sanottu: oli tarkoitus antaa nokille koska meitä oikeita ja rohkeita naisia (jotka emme sodi) - meitä on hyvin vähän ja genetiikka ja kaikenlaiset evoluution koskemiset VIRHEELLISTÄÄ ENTISTÄ ENEMMÄN.

  Synnytättte tilanteita, missä fiksut naiset eivät tule löytämään mitään miehiä: vätyksiä vain.

  No. Miten sitten saadaan alkuvoimaa? Naimalla kiinalaisia tai aborgiineja?

  VastaaPoista
 47. On sanottu, että suurtuomareiksi pitäisi valita ainoastaan todella varakkaita henkilöitä, koska heidän ei tarvitse ottaa lahjuksia.

  Eli lahjusten suhteen se pienen pieni kysymys, miten varallisuus on alkujaan hankittu, pyyhkäistään syrjään?
  Ja varakkaillehan varallisuus muuttuu pisteidenlaskuksi pelissä, jota ei malta jättää rauhaan.

  Kyllä siinä maanpetoksellisuudessa on ihan kylliksi syytä perisuomalaiseen herravihaan, tai "kateuteen" kuten petokselliset itse haluavat sitä nimitettävän..

  VastaaPoista
 48. ad Skorodofagos:

  Ostin kirjakaupasta hanskat. Olivat tosin hassun näköiset ja tarkoitettukin perunoiden pesemiseen. Pentelettäkö nekin kirjakaupassa tekivät?

  VastaaPoista
 49. siis jos pitäisi oikea nimi laittaa kommenttiin, niin en kommentoisi kertaakaan... nää meikäläisen on kuitenkin niin pimeitä ja aamuisin hävettää. en muuten laita tähänkään nimeäni.

  VastaaPoista
 50. olisiko finnairin pitänyt antaa yksin lentäjälle tilaisuus antaa ykkösluokan kyyti saloniukselle. hyvänen aika sentään. jos lentäjä saa panna parastaan niin miksi ei lentofirma... jos kerran kaikkien on epäiltävä pyrkivän jotenkin asiattomasti vaikuttamaan. Saloniuksen bussiin olisi pitänyt saada kuski vaikka aeroflotilta.

  VastaaPoista
 51. ja jos ihan oikeasti ajatellaan.. niin jos firmalla on varaa tarjota sovittelijalle ykkösluokkaa tuosta vaan, niin tutkiva juristi saattaisi päätellä, että on sillä firmalla varaa maksaa lentäjien vaatimat edutkin... antakaa ny finski ampuu itteäään jalkaan ihan rauhassa.

  VastaaPoista
 52. Samalla lennollahan oli mukana toinenkin lonkkavaivainen, nainen, joka pyysi myös upgreidausta - ja Finnair lupasi sen hintaan 130 euroa.

  Jos Salonius maksoi - etukäteen - tuon summan, asia on selvä. Ellei maksanut, asia on yhtä selvä.

  VastaaPoista
 53. ad tapsa

  onko maksuaika kiellettyä upgreidauksessa? jos kyseessä on virkamies...

  VastaaPoista