Sivun näyttöjä yhteensä

25. elokuuta 2006

Mikki Hiiren määritelmä

"Planeetta" on uutisten mukaan määritelty ja asian herättämä kiinnostus on kiinnostavaa.

Pluto on määritelty, Mikki Hiirtä ei.

R.R. Ryynäsen - Malmstenin lastenlaulussa esiintyy salaperäinen säe "Mikki-Hiiret marssii näin". Monikko antaisi ymmärtää, että mikkihiiri olisi laji niin kuin metsähiiri tai kotihiiri tai maalaishiiri tai kaupunkilaishiiri.

Sinänsä jokseenkin joutava asia antaa tilaisuuden yhteen ainoaan kommenttiin, joka koskee laki- ja sopimustekstiä.

Juristeilla on tämä kankean kielen ja epämääräisen ilmaisun ongelma. Siihen liittyy aito huoli lakitekstien ymmärtämisestä. Poliisi sakottaa, joten kansalaisen pitäisi saada selvä, mikä on kiellettyä.

Oikeastaan poliisi ei sakota, mutta menköön. Poliisi kirjoittaa papereita ja sakon määrää tai sakkoon tuomitsee jokin muu viranomainen.

Esimerkki: "saari". Jossain yhteydessä voisi olla tarpeen ilmoittaa täsmällisesti, mitä sanalla "saari" tarkoitetaan. Juristilla on kiusaus kirjoittaa tekstiin täsmennyksiä, vaikka ne eivät olisi välttämättä tarpeen.

Hyvin usein, melkein aina "saari" on riittävän täsmällinen. Islanti on saari. Kesämökistä puhuessa joku voi sanoa: oikeastaan se on saari, mutta matalan veden aikana sinne pääsee kuivin jaloin. Jos saari on saari, sen omistajlla on ehkä oikeus saada venepaikka toisen maalla.

Tiellä saa kulkea lupaa kysymättä. Mutta mikä on tie? Toisen pihan kautta ei saa ottaa tavakseen kulkea, ja ajoura porstuan edestä ja marjapensaiden välistä ei muuta asiaa.

Kuinka leveä on raja? Mitenkäs se lasketaan, kun ilman suostumusta ei saa maallakaan rakentaa viittä metriä lähemmäs naapurin rajaa?

Jotkut ilkeät lakimiehet kehittivät aikoinaan parodian - "uitto" ei tarkoita tulitikun uittamista kaivossa.

Asialla on yhdentekevä puoli ja tärkeä puoli ja viranomaiskielen ongelmat ovat tyypillisiä: käytetään väärää tyylilajia esimerkiksi yrittämällä täsmällisyyttä silloin kun se on vain häiritsevää. Tunnettu tarina ei määrittele eikä täsmennä mitään menemällä suoraan asiaan: alussa Jumala loi taivaan ja maan. Myöhemmin on sitten aiheutunut suukopua siitä, mitä tarkoittaa "alussa", "Jumala", "taivas" ja "maa" sekä "luoda". Sana "ja" on kai hyväksytty vaieten mutta voisi kai siitäkin sanoa, että ovatko taivas ja maa sitten todella eri asioita augustinolaiseen tapaan ja molemmat luotuja. Lapsi ajattelee, että siellä taivaassa se Jumala luo maan samalla tavalla kuin naapurin setä luo lunta...

No, se Mikki-Hiirestä (tai Mikki Hiirestä) ja Plutosta. Kun Rölli-peikko kuuluu valitun yöllä suosion sankariksi yleisessä ja yhtäläisessä äänestyksessä, jään toivomaan, että kukaan yritä esittää röllipeikkojen vertailevaa anatomiaa tai arvele, että röllipeikon nahka olisi toimitettava Kauppatorille myyntiin.

3 kommenttia:

 1. Kirjoitin samana päivänä omassa blogissani http://jarvelainen.blogspot.com samasta teemasta ja ehdotin, että Pluto on planeetta, koska sillä on planeetan historia. yst.terv. PJ

  VastaaPoista
 2. Jumala on "kylmentynyt" ihmiselle, vaikka loikin ensin hänelle kaikki mahdollisuudet.

  "Täydellistynyt tiede merkitsee katastrofia elämän kannalta" (Nietzsche).

  Elämän perusteet eivät ole luodut jatkuvan näpelöinnin kohteeksi.
  Kovien tieteiden edustajat ovat siten vielä typerämpiä kuin "pehmeitten".

  He uskovat "Hyötyyn", joka lopultakin on metafyysinen ja ennenkaikkea rasistinen käsite.

  Kun yksi pelastetaan uudella teknologialla - tuhannet kuolevat tämän valinnan seurauksena...

  Politiikka on aina tunkeutunut tieteeseen kuin rutto perunaan...

  VastaaPoista
 3. Jos tarkoitit Toipila kommentillasi minua (olenhan tunnustanut olevani paranoidi - mikä kadehdittavan oikeuskelpoinen evidenssi!?), niin enpä monesti ole lukenut "meidän iskä tietää paremmin kuin muut"- asenteella rykäistyjä "paskat tuli housuun, mutta kehutaan, kun on pakonomainen tarve totella" -juttuja, joita Sinä täällä ajoittain Kemppisestä esität.

  Älä koske minuun! Jos sen teet, kuristan sinut hitaasti ja nautiskellen...

  (Saas nähdä, uskaltaako Iso K., julkaista tämän...tallennettu se kuitenkin jo on...)

  VastaaPoista