Sivun näyttöjä yhteensä

15. toukokuuta 2006

Topfield

Mielettömän kulutushysterian vallassa on hankittu televisiovastaanotin ja uusi, tallentava digiboksi, Topfield. Jo kelpaa käydä kusella. Rec Rec Ok ja kuva menee levylle niin että humisee. Ja kun kädet on pesty - juristien ja tuomareiden esikuvan P. Pilatuksen esimerkkiä noudattaen - niin sitten voi jatkaa Salattujen elämien katsomista siitä, mihin jäätiin, eikä suinkaan siitä, mihin ohjelma on edennyt.

Ajansiirto on erityisen hyödyllinen kaltaisileni ikääntyneille henkilöille ( i ålder kommen), joilla on kaltaisiaan vieläkin ikääntyneempiä tuttavia, jotka haluavat silloin tällöin soittaa puhelimella ja kertoa vielä kerran koko pitkän ja surullisen elämänsä tarinan, mitään lisäämättä, salaamatta taikka sitä muuttamatta.

Helsingin herrat ovat kähmijöitä, jotka elävät työkansan kustannuksella. Tämän tietäen ryhdyin kähmintöihin, ja sain aivan erinomaisen hinnan ja linja-autorahdin. Terveisiä Rauman Luxcenteriin!

Viimeksi olin päättänyt, että tuota dokumenttia en ainakaan katso, kun ei siinä puhuta edes kusiaisista vaan jääkiekosta, mutta katsoinpa vahingossa. Ulan Batorin eli Mongolian nouseva jääkiekkotähti sanoi, että kieltämättä pelaminen on joskus rankkaa vastastuuleen, varsinkin kun tulee lunta ja pakkasta on enemmän kuin 40. Haastattelijan puheisiin sisähallista hän suhtautui epäillen. Ettäkö jäätä sisällä? Sulaisihan se.

Satelliittiantennia ei ole, koska metsän reuna on liian lähellä. Poikani kehuu Discoveryä ja History-channelia. Itse katselen hotelleissa mielelläni TV5:ttä eli sitä ranskankielistä koostetta. CNN:stä en niin perusta, koska tiedot saa netistä ja kanavaa katsoessa tulee mieleen, että miksi en viettäisi tätäkin hetkeä rattoisan kahvikupin ääressä ja lukisi vaikkapa tenttivastauksia.

Vaikka en varsinaisesti ole alan miehiä, haluaisin sanoa pienellä äänellä, että mielestäni etenkin Ylen ohjelmat ovat aika ajoin erittäin korkeaa kansainvälistä tasoa. Tosin siellä tehdään aika paljon sellaista, että pannaan joku - esimerkiksi minut - puhumaan ilmaiseksi ja annetaan kameran käydä. Halvaksi tulee.

Kaikkein paras on radiokanava Ylen ykkönen. Jahka tästä keksin, miten soveltumattomaan aikaan lähetetyt radio-ohjelmat saisi ongelmattomasti tietokoneen kovalevylle, onneni on täysi kuin juusto.

Vaikka alkaahan sieltäkin saada parhaat ohjelmat striimattuina verkosta.

Olin takavuosina itse kehissä ja tein noin sata puhemusiikkiohjelmaa. Stig Framåt oli tavattoman mukava henkilö ja aulis opastaja. Musiikin Teosto-ilmoitukset tehtiin ensin, myrkkypaperille, levymerkit ja muut käsin kirjoittaen. Niitä käytettiin sitten ajolistoina. Intohimo oli tehdä kahden tai kolmen tunnin ohjelma niin että se meni sekunnilleen suunnitelman mukaan, eli musiikinsekaan oli puhettava täsmälleen oikean mittaista höpöä. Havaintojeni mukaan jopa muistiinpanojen lukeminen paperilta kostautui - sen kuulee. Piti vain keskittyä ja puhua vapaasti.

Siihen aikaan radio-ohjelman tekijän tärkein neuvo oli tämä: ei pidä panna vessan ovea lukkoon, kun käy viisaasti viime tingassa ajamassa asioita. Ainakin yksi iosikokoinen tuttava, Peter von Bagh ellei muistini petä, kiipesi eriön seinämän yli kylmän raivon vallassa, kun lukko oli jumissa ja punaisen valon syttymiseen oli kymmenen sekuntia.

9 kommenttia:

 1. Lukevatko professorit todella itse tenttivastauksia? Eikö tämmöinen homma anneta asissitenttien tehtäväksi? Kaiken maailman koukeroisia käsialoja, eikö siinä mene oppineen (siis professorin)aika hukkaan?

  VastaaPoista
 2. Ad Toipila:

  Kyllä lukevat. Viimeksi luin itse ja pakotin vielä väitelleen opettavan tutkijan lukeman ja sitten arvoimme voittajat ja kaksi varanumeroa.

  Tämä on muuten yksi syy siihen, miksi suhtaudun kauhistuneesti Helsingin yliopistoon. Kun kerrankin luennoin oikeusteoriaa ynnä muuta suuressa juhlasalissa, tuli 481 tenttivastaust à 8-10 sivua, ja siinähän se joulunseutu sitten meni...

  Mitä käsialoihin tulee, pahimmat aavistuksesi ovat täsmälleen oikeat. Vain TKK:lla voi vaatia vastaukset läppärillä kirjoitettuina ja ovelaan sisäverkkoon luentosalista lähetettynä.

  VastaaPoista
 3. Ad Toipila:

  Kyllä lukevat. Viimeksi luin itse ja pakotin vielä väitelleen opettavan tutkijan lukeman ja sitten arvoimme voittajat ja kaksi varanumeroa.

  Tämä on muuten yksi syy siihen, miksi suhtaudun kauhistuneesti Helsingin yliopistoon. Kun kerrankin luennoin oikeusteoriaa ynnä muuta suuressa juhlasalissa, tuli 481 tenttivastaust à 8-10 sivua, ja siinähän se joulunseutu sitten meni...

  Mitä käsialoihin tulee, pahimmat aavistuksesi ovat täsmälleen oikeat. Vain TKK:lla voi vaatia vastaukset läppärillä kirjoitettuina ja ovelaan sisäverkkoon luentosalista lähetettynä.

  VastaaPoista
 4. Vieläkös Stig Framåt, oik. Ilkka Uotila, Jalo Heikkisen yhdesä avainromaanissa oikolukija Vuotila, elää ja vaikuttaa. Kuuntelin yleensä hänen puhe-musiikki -ohjelmansa. Tuntuu, että siitä on aika pirusti aikaa, kun morjestin häntä jossain Alppilan kulmilla. Sukunimi on kai keksaistu entisten sipoolaisten bussirahastajien tiukasta komennosta, jotta bussikuski sai ylitäyden ruuhkabussin takaoven kiinni.
  Voi sitä matkaa Herttoniemestä keskustaan. Joskus ei pystynyt pitämään kiinni mistään, mutta pystyssä pysyi. Kesähelteellä hiki valui alas selkärankaa ja ilma tuntui loppuvan. Sääli niitä, joiden matka jatkui Lauttasaareen ja kesti tunnin. Oi, taivaallinen metro.
  Tämä Stigusta.

  VastaaPoista
 5. Ad A.K.-H.

  Kuule niin on, että Stig Framåt på gången - Spotta Ej på Golfvet (huomaa fv) - siirtyi ajasta ikuisuuteen pari vuotta sitten. Kuoli.

  Jos Suomessa olisi radio- ja TV-kritiikkiä, kun Kajavakin on kuollut, hän ansaitsisi kunnia-aseman.

  Toisaalta Kemppaisen Pena (FAB, Poppamies) oli alusta alkaen mukana Sävelradiossa ja elää ja vaikuttaa ja tuli hiljan vastaan.

  VastaaPoista
 6. > keksin, miten soveltumattomaan
  > aikaan lähetetyt radio-ohjelmat
  > saisi ongelmattomasti

  Digiboksista pitäisi voida valita TV <=> Radio ja sitämyöten pistää radio-ohjelmat ajastimella kovalevylle. Ainakin toimii Midionilla HTV:n verkossa.

  VastaaPoista
 7. Ad Jukkasa:

  Tämä oli kyllä bloggerin juhlaa. RFM-oireyhtymä eli hankkii kalliin kapineen eikä sen vertaa selvitä.

  Kävin heti kommentin luettuani kokeilemassa ja näin todella on. Minulta olisi varmaan mennyt puoli vuotta huomata, että ohjelmat saa postattua etukäteen.

  Suuri kiitos!

  VastaaPoista
 8. "Sisähalli" on verrattoman epätyydyttävä sana. Samoin kuin sisäjärvi, jota joskus tapaa kirjallisuudessa. Jos joku löytää ulkohallin tai ulkojärven niin ainakin jälkimmäisestä voi lähettää tiedon maanmittareille.

  Lieneekö Kemppinen saanut vaikutteita M. Sariolalta, joka legendan mukaan sai palkkion kirjoitettujen kirjaimien mukaan ja kehitti sen takia uusia sanoja esim. "hiuskampaus" ja vastaavia. Sisähallista saisi Sariolakin enemmän lateja.

  Mitä tulee Topfieldiin, niin olen itse mallin 5100 onnellinen omistaja ja oikeastaan paluuta aikaan ennen digiboxia ei voi enää kuvitella. Tuossa omassani on usb-liitäntä, jolla klassikoiksi luettavat tallenteet voi siirtää talteen esim. tietokoneen levylle.

  Eniten rasittaa kaupallisten tv-kanavien elokuvien raiskaaminen. Pahikset muuttavat kuvasuhdetta niin, että laajakangaskopiosta puuttuu sivuilta kaistale teoksesta. Mitä sanoo tekijänoikeuslaki elokuvien pahoinpitelyyn? Ylellä oli ainakin aikaisemmin todella huippulaatuista tuotantoa ja tekniikkaa. Miten käynee tulevaisuudessa kun pitää leikata ja säästää?

  VastaaPoista
 9. Ad Plokari:

  Sisähalli on lyhennys sanasta "sisäpelihalli".

  Kysy lisää.

  Tunsin Sariolaan. Hän oli ajoittain hiukan rasittava henkilö. Havaintojeni mukaan hänellä ei ollut kieli keskellä kämmentä.

  VastaaPoista