Sivun näyttöjä yhteensä

7. toukokuuta 2006

Rautakauppa

Helsingin linja-autoaseman kauppakeskuksessa on rautakauppakin.

Rautakaupan miehessä aiheuttama hiljainen kiihtymys on ehkä perimää, geeneihin kirjoitettua. Kodinkoneliike ei aiheuta samaa tunnetta. Harvoin tapaa pikkutyttöä, joka myöntyisi yhtä ihastuneesti, kun Isoisä ehdottaa ekskursiota rautakauppaan, kuin pikkupoika.

Bilteman luettelo on ollut kauan rakasta lukemistani. Nyt luultavasti ulkomaalainen Clas Ohlson jakaa myös suurenmoista luetteloaan, joka saa melkein vedet silmiin.

Molemmissa on lisänä, joka melkein saa maljani vuotamaan ylitse äyräittensä, erilaisia hyödyllisiä paperikauppatarvikkeita ja sähköasennuslaitteita.

Se henkilö, väittämän mukaan 3M:n Spencer Silver ja Arthur Fry keksivät 1968 - 1977 postitarrat (Post-it note), joka on mielestäni aikamme johtavia keksintöjä. Jopa wikipedia toistaa sen minunkin tietämäni esimerkin, joka on sopiva opetus innovaatioista keskusteltaessa, että herrojen tehtävä oli keksiä hyvä liima, mutta kuinka ollakaan he keksivät huonon liiman. Potkuja ei tullut eikä herroja ulkoistettu, kunnes Fry, paikallisen kirkkokuoron harras jäsen, keksi ruveta käyttämään huonolla liimalla varustettuja lappusia kirjanmerkkeinä.

Sama selostus on minulle rakkaassa verkkopaikassa www.answers.com - Who Invented It.

Mitä rautakauppoihin vielä tulee, vahinko että en tiedä, mitä nippuside on englanniksi. Ehkäpä jaksan ottaa selvän. Se on näet myös suurenmoinen keksintö. Tällä kohden en ole varma, onko kysymyksessä kaupunkilegenda vai totuus eli käyttävätkö poliisit nippusiteitä käsirautoina. Ajatus on kyllä lähellä. Saman asian se ajaisi, paremminkin.

Se sitä vastoin on kaupunkilegenda, että kun menee lastenlasten kanssa rautakauppaan, desibelitason säätely voisi edellyttää ilmastointiteipin käyttämistä. Minun viisi lapsenlastani, Eero, Olli, Tuomas, Antti ja Mikko ( 2- 8 v.) ymmärtäisivät vitsin hullutteluna, mutta en ollenkaan ihmettelisi, jos he osaisivat opastaa eksyneen Isoisän kauppakeskukseksesta pois.

Ennen minulla oli pätkä jeesusteippiä auton takakontin pellissä, kun siihen oli ruostunut reikä. Olin luullakseni ainoa ihminen, joka löysi oman autonsa nopeasti pysäköintipaikalta. Tosin olen nähnyt taitavan naisihmisen kietaisevan kangas- tai muoviliuskan autonsa anteenniin. Pinkki tylli toimii muulloinkin kuin oppaan autossa, kirkosta hääpaikalle ajettaessa.

8 kommenttia:

 1. Perinteinen sähkötöissä käytetty nippuside on cable tie

  http://en.wikipedia.org/wiki/Cable_tie

  ja ns. joukkojen hallintaan tarkoitettu luxus-malli
  http://en.wikipedia.org/wiki/PlastiCuffs

  Osmo A. Wiion viestinnän 1. pääsääntöä mukaillen:
  Joukkojenhallinta Suomessa epäonnistuu aina. Paitsi sattumalta.

  Ensin mainittua mallia lienee varastoitu tulevaistuutta ajatellen myös kotimaisen väkivaltakoneiston käyttöön. Jälkimmäinen lienee tarkoitukseen liian kallis.

  VastaaPoista
 2. Juuri muutama päivä sitten käväisin rautakaupassa tarkoituksenani ostaa nippusiteitä - ja ostinkin. Erinomainen keksintö monenlaiseen kiinnittämiseen. Pakkauksessa lukee johdinside. Pakkauksessa on myös sama englanniksi: cable tie.

  VastaaPoista
 3. Nippuside = cable tie italiaksikin se on joku cravatta...

  VastaaPoista
 4. Ad omnia:

  U.S. Pat nr 4,009,509
  Cable Ties Abstract:
  A cable tie is moulded in one piece and comprises an elongate flexible strap provided with ratchet serrations on one side and a head at one end of the strap, the head having an aperture provided with a pivoted pawl having teeth which engage the ratchet serrations of the strap when the free end of the strap is passed through the aperture. The pawl teeth have their crests in a common plane, in the moulded condition of the tie, which lies substantially perpendicular to the plane of the strap. The aperture is formed opposite the pawl with an abutment surface which is inclined to the common plane of the pawl teeth so that the pawl tooth furthest from the pawl pivot is closest to the abutment surface.

  http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?u=%2Fnetahtml%2Fsrchnum.htm&Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&p=1&r=1&l=50&f=G&d=PALL&s1=4009509.PN.&OS=PN/4009509&RS=PN/4009509

  VastaaPoista
 5. Ad TiinaK

  Hyvä ettei garotta - Espanjassa teloitukset oli tapan toteuttaa kuristamalla.

  Tapa on luultavasti peräisin Islamin maista, osmanien valtakunnasta, jossa sulttaanilta saattoi tulla postia: kolme mykkää toi mustan kaftaanin ja silökkiköyden, jonka väri riippui saajan yhteiskunnallisesta arvosta.

  Tämä tulee joskus mieleen, kun pistän kravattia kaulaan - keltainen Kenzo - musta Boss; viimeksi mainittu on alemman palkkausluokan virkamiehille.

  VastaaPoista
 6. Nippuside käsien sitomiseen on toki myös kidutusväline.

  VastaaPoista
 7. Ad Keijo Ahlqvist:

  Niin on, mutta kyllä rautalanka - pesulan henkari - on pahempi.

  Leathermanissa ja Swiss Armyn pikku linkkarissa on molemmissa kynsien hoitoväline, jolla painamalla nippusiteen saa kätevästi auki. Normaali työkalu on tietysti pieni ruuvimeisseli.

  En aio kokeilla, mutta luulisin että taitava henkilö avaisi mitä tahansa piikkiä käyttäen käsirautoina käytetyn nippusiteen kädet selän takana.

  Mistä johtuu mieleeni, että H. Houdinin pieni kirja on e-kirjana verkossa. Kunnioitettava henkilö. Esiintyy hauskasti eräässä Doctorowin romaanissa.

  VastaaPoista
 8. Tekniikan sanastoa löytyy netistäkin, esimerkiksi:

  http://www.tekniikka.info/?page=hakusanaluettelo


  Hauskaa tämä netissä seikkailu : ) Koko ajan löytää kaikenlaista uutta.

  VastaaPoista