Sivun näyttöjä yhteensä

17. toukokuuta 2006

Akku

Kiitos Stiina Laakso!

Olen yrittänyt perehtyä Salaisiin elämiin ja mieltynyt siihen suuresti. Oikeastaan se kävi samalla tavalla kuin Kaurismäen elokuvissa - äkkiä käsitin, että tämähän on sarjakuvaa ja repliikit ovat 50-luvun huonoista viihdelehdistä "Saatpa nähdä, sydänkäpyseni", sanoo vahtimestari siivoojattarelle.

Taiteen sydän on karkeistaminen ja stilistiikan ensimmäinen vaatimus on raaka peli. Kill your darlings, sanoi entinen poika. Jos tekstissä, käsikirjoituksessa, kuvassa on jotain, joka miellyttää sinua erikoisesti, pyyhi se heti pois.

Sarjakuvia ymmärrän. Olen kirjoittanut niistä. Kirjankin. Mutta siitä on kauan.

Salatut elämät, joka siis kuulemani mukaan on eri asia kuin Salaiset kansiot, on siis televisioelokvuaa minun mieleeni - ei subtekstiä, vaan asiat sanotaan niin kuin ne ovat ja mielellään vielä kahteen kertaan. Kotikatu on minun makuuni aivan liian taiteellinen. Kun pyritään vivahteikkaaseen kerrontaan ja käytetään päteviä ammattinäyttelijöitä, aloituskorkeus seipäässä on kuusi metriä ja rapiat.

Tunnen useita ihmisiä, joiden kännykästä loppuu akku vähän väliä. Näin Salaisissa elämissä, miten rikospoliisista soitettiin nuorelle miehelle sangen ikävissä asioissa. Tämä hönkäisi: "Sori, akku loppuu", ja sulki.

Ja minä kun olen miettinyt pääni puhki, miten nykymaailmassa voisi lyödä soittajalle luurin korvaan niin että varmasti tuntuu.

Ehkä tämä käytettävyysominaisuus on kaikille muille tuttu. Itse innostuin kovasti, koska en ollut tullut ajatelleeksi asiaa.

Olen ajatellut lakata lopullisesti vastaamasta puhelimeen. Päätös kypsyi Lappeenrannan junassa, kun jouduin kuuntelemaan jonkun nähtävästi nuorehkon naishenkilön ystävättärelleen puhelimeen antamaa laajaa raporttia ulkosynnyttimistään, joissa saattoi olla toiminnallisia häiriöitä. Tämä herätti minussa mykän raivon lisäksi ajatuksia kognition ensisijaisuudesta.

K-kaupassamme on tätä nykyä joka päivä kaunistukkaisia uranaisia, jotka reippaan asiallisesti puhuvat liikesalaisuuksia arvaamieni firmojen asioista teljettyään sitä ennen ostoskärryillä kaikilta tien hedelmätiskille, lihatiskille ja mikä pahinta näkkileipien luo (Vaasan rukiinen).

Kun ihminen puhuu puhelimessa, paikan taju katoaa. Koska haluan saada vaihteeksi täysijärkisen paperit näyttääkseni niitä epäilijöille, haluan olla aikaan ja paikkaan nähden orientoitunut ja muistelen harva se päivä syntymäaikaani, viikonpäivää ja äitini tyttönimeä.

Kun sitten käy ilmi, että joku on turhaan tavoitellut minua puhelimeen kertoakseen, että noudettavissani on kassillinen rahaa tms., aion sanoa, että voihan perhana, kun Elisa/Sonera/Dna reistaa jatkuvasti ja täytyykin ottaa toimari puhutteluun. Soittajalle on tietysti kerrottu että haluamaanne numeroon ei juuri nyt saada yhteyttä. Eli menee täydestä.

Ja sitten kun kuitenkin joskus erehdyn vastaamaan ja joku kysyy, miksi en olekaan Oulussa, jossa täysi sali odottaa lupaamani luennon alkamista, sanon:"Akku loppuu."

Kyllä velvollisuuksien pakoilu on elämäntaidon keskeisimpiä komponentteja.

Kiitos, Salaiset eläimet.

8 kommenttia:

 1. Ennen kuin kannettavan akku loppuu:

  "Kill your darlings" ei tarkoita "jos tekstissä, käsikirjoituksessa, kuvassa on jotain, joka miellyttää sinua erikoisesti, pyyhi se heti pois".

  Lopetettava sydänkäpynen on sellainen osa kokonaisuutta, jonka muuten motivoimatonta mukanaoloa puoltaa vain tekijän sen hetkinen tunne, että se on an sich "niin hyvä". Yleensä tekijä itsekin tunnistaa, ettei sydänkäpynen tosiaan liity hedelmällisesti teoksen muihin osiin, ja pomppaa esiin omana, irrallisena kokonaisuutena.

  On myös muistettava, että käsite on subjektiivinen. Tiede on luovaa työtä, mutta luova työ ei ole tiedettä. Varsinkaan lopullisiin lainalaisuuksiin päätynyttä tiedettä. Teokseen jäänyt sydänkäpynen voi hyvin olla "se jokin", mikä jättää meihin joihinkin syvimmän jäljen.

  Herra Kemppisen blogiteksti on joskus pelkkiä sydänkäpysiä. Osa lukijoista on koukussa juuri tämän takia.

  VastaaPoista
 2. Salaiset elämät on vähintään rasittavaa ohjelmaa. Sen verran olen sivusilmällä katsonut muun perheen tuijotellessa ruutua, kun olen tietokonetta samanaikaisesti räplännyt, että voi persetti sentään, kaikenlaista sitä jaksetaankin tehdä. Mutta hienotunteinen ja lahjakas Kemppinen osaa ammentaa tästäkin ohjelmasta jotain mielenkiintoista ja uutta. Lisäksi olen vielä sen verran sokea ja ymmärtämätön, että Kaurismäen elokuvat ovat minulle yhtä tylsiä kuin monta kertaan kiveen isketty kirves.

  Onneksi meitä on niin erilaisella ajatusmaailmalla ja maulla varustettuja, että jokaiselle löytyy jotakin mieluista ohjelmaa ja viihdettä. Tarzanit ja länkkärit sekä paukkuvat poliisi- ja rosvoleffat sopivat mulle paremmin.

  VastaaPoista
 3. Itse pidän sekä Kaurismäestä että näkkileivästä. Liekö näillä sitten jokin yhteys.

  VastaaPoista
 4. Huvinsa siis kullakin! Kuulun siihen joukkoon (jos se on olemassa?)joka ei millään jaksa katsoa nimenomaan ruudulta ns. tavallisten ihmisten tavallista elämää. Tai siis sarjan kirjoittajien keksimää tavallista elämää. Se on toisaalla...

  VastaaPoista
 5. Olen itse aina diggaillut siitä kuinka esiteltäessä uusia informaatioteknologiatuotteita yhteiskuntaan, joku kaivaa ja spekuloi esiin ne worst-case scenariot joihin niitä voi käyttää. Esimerkkeinä kännykässä oman sijainnin valehtelu tai tarinaasi läheltä liippaava "oon just tunneliss--- tuut tuut tuut" tyyppinen puhelun katkaisu.

  Haluaisinkin nähdä televiissiostani sellaisia mainoksia, jossa ihmiset valehtelevat puhelimiinsa, käyttävät teknologioita moraalisesti kyseenalaisiin tarkoitusperiin ja vaikkapa olisivat vaikeuksissa teknologioiden kanssa. Missä ne ovat ja kuka niitä tekisi?

  VastaaPoista
 6. Ad Viti:

  Suomensin kerran Faulknerin haastattelu muutamaan Tammen kirjaan.
  Sitaatti on levinnyt laajalle:

  William Faulkner said, “Kill your darlings.” What he meant was: if you write something that you love beyond all reason, it is wrong and should be cut from the piece.

  Aikaisemmin tämä oli tapana esittää Colette sitaattina.

  Kun heittäydyn sivistyneeksi, siteeraan saksaksi hyvää ystävääni J.S. Bachia, joka Spittan elämäkertateoksen mukaan meinasi, että ei saa käyttää kahta viulua, jos yksi riittää.

  VastaaPoista
 7. Ad omn.

  Ilmainen vihje: jos on sattunut syömään näkkileipää tai hapankorppua sängyssä eikä jaksa noustas puistelemaan, riittää kun kastelee alleen ja presto! - Muruset eivät kutita. Merci, professeur!

  VastaaPoista
 8. Jees jees (yes yes), hyväksyn William Faulknerin lausunnon tulkinnan. Siinä kun sanotaan "...love beyond ALL REASON". Tämä on syynä tappotuomioon.

  VastaaPoista