Sivun näyttöjä yhteensä

5. tammikuuta 2024

Käytetty sähkö


 

Mihin sähkö menee kuoltuaan? Mihin tuuli tuulee?


Uusi tekniikka merkitsee jotain juuri sinulle. Kuulet kyllä esimerkiksi tekoälystä, mutta kukaan ei sano sinulle, että se voi merkitä sinulle joko lisää vapaata aikaa tai lisää rasittavaa työtä, joko hiukan parempia tuloja tai pahaa köyhtymistä.



Nyt olen huolestunut kirjoittajan ja lukijan uusista ja pelottavista ongelmista ja haluan selittää, miten etenkin sananvapautta, julkisuutta, tekijänoikeutta, rikoslakia, liikesalaisuuksia, sotilassalaisuuksia, verotusta ja kirjanpitoa koskevia lakeja olisi muutettava, kiireesti. 


Kirjoittaja ja lukija ovat kovin suppea joukko. Jos ihminen lukee, hän on jo melkein kuivilla. Hän pystyy ottamaan selvää, mitä tehdä.


Huoneestasi menevät valot ja televisio sammuu. Katso ikkunasta tai käy rapussa. Jos muualla palaa valo, sinun pitäisi tietää: sulake, luultavasti. Mutta tiedätkö mikä on sulake? Entisellä puhekielellä “proppu”. Perinteisiä tulppasulakkeita saa kaupasta. Tiedätkö saako sormella koskea sulakepesää? Ei saa. Voi kuolla. Mutta sulake on posliinisessa kuoressa, joka on tarkoitettu käsiteltäväksi paljain käsin. Automaattisulaketta ei tarvitse vaihtaa. Riittää kun paina keskellä olevan napin pohjaan. Meillä sulakkeet ovat sähkötaulussa ja vika korjataan työntämällä pientä vipua. 


Ystäväni kertoivat, että Ranskassa ja Italiassa sulakkeen vaihtamiseen tarvittiin sähkölaitosta ja aikaa meni ehkä kuusi kuukautta. Suomalaissyntyisen tuttavani asunnossa Pariisissa vessan lamppu oli palanut, ja monta vuotta siellä tehtiin tarpeet pimeässä äänen perusteella. Ihme oli suuri, kun kävin ostamassa hehkulampun. Professorina toimiva isäntä hämmästeli: voiko sen vaihtaakin!


Missään ohjekirjassa ei lue, että henkilöauton ajovalon vaihtaminen ei taida onnistua omistajalta ja huoltoasemia, jossa tuo tehtäisiin, ei enää juuri ole. Itse opin kauan sitten, että Saab 96:n lampun vaihto vaati akrobaatin taitoa ja silti saa pari sormea ja rystyset verille. Suunnittelun ihme: polttimoon pääsi käsiksi vain ahtaasta kolosta kahden kulmaraudan välistä. 


Siihen aikaan älyn jättiläiset tapasivat halveksia ihmisiä, jotka osasivat tehdä itse tuon työn tai jopa osaavat vetää perämoottorin käyntiin.


Kun esittelin korkeimmassa oikeudessa patenttijutussa hyvin yksinkertaista sähkölaitetta - termostaattia, kaksi oikeusneuvosta kysyi, mikä on nollajohto ja mitä tarkoittaa maadoittaminen. Kaksi muuta ei ymmärtänyt konepiirustusta, jossa oli tavanomaisen yksisylinterisen moottorin halkileikkaus.


Mihin päätyy käytetty sähkö? Kysymys on koma. Varaus säilyy. Eräässä mielessä koko maailmankaikkeus on sähköä (sähkö- ja magneettikenttiin liittyvä ilmiö).


Mihin tuuli menee? Tuuli on ilmanpaineen ilmiö ja se puolestaan liittyy lämpötiloihin, joiden vaihtelut johtuvat enimmäkseen auringosta, jonka säteily on atomitason ydinreaktio eli sama asia kuin sähkö. Ja mihin jäi painovoima? Sitä ei ole oikeastaan olemassa muutoin kuin suhteessa johonkin toiseen. Pikku Prinssi nousisi tuossa ihastuttavassa kuvassa ilmaan, jos yskäisisi, koska hänen ja planeetan painovoimansa ehkä kumoavat toisensa. Ja aika? Aika on sähköä. Painovoimakenttä vaikuttaa aikaan. Hienosti “aikadilataatio”, huonosti “aika-avaruuden” kaartuminen.


Yhteenveto tiedoistamme: emme tiedä. Käyttöohje ihmiselle: kannattaa miettiä yksinkertaisia asioita. Miksi vesi on märkää (kaksi kaasua) eikä sitä voi hengittää (ellei ole kala)?


33 kommenttia:

  1. Pikku Prinssi kertoo itsemurhasta. On hauska raivostuttaa sanalla jota ärripurrien mielestä ei saa käyttää.

    VastaaPoista
  2. Vuosi 2024, Puoluepolitiikan uhrit -vuosi (vrt Uskontojen uhrit). Lähetän kommenttini tähän, vaikka se on pari päivää sitten täällä keskustellusta aiheesta. Tähän se sopii, koska on professorin pyytämällä tavalla kyse yksinkertaisesta asiasta.

    Puoluepolitiikka nostaa ihmisistä esille alhaisimman. Sikälikin se on samaa kuin kirkko, yliopisto ja muut yhteiskunnan instituutiot, joissa menestyjät ovat raakoja kilpailijoita ja Kemppisen sanan mukaan tappajia. Arvostan hänen irtautumistaan puolueista.

    Toivottavasti vuosi 2024 tuo rehellistä politiikkapuhetta niiltä, joilla ei ole omia poliittisia kunnian- ja intohimoja, vallanhimoa eikä kovuutta ja jotka ovat avuliaina ja hyväntahtoisina joutuneet puoluepoliitikkojen ja heihin sidoksissa olevien tahojen uhreiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maailma on jengoillaan kun puretaan järjestelmät. Myös kirjallisuusinsituutio, onhan se väärällä asialla, jonkin muun kuin kirjallisuuden. Samalla asialla kuin ne kaikki.

      Poista
    2. Leinon Orja-sarja on tästä asiasta.

      Poista
    3. Symbolismissa mutta myöhemminkin sähköä on käytetty kirjallisuudessa symbolina ja metaforana ja kuvana todellisuudesta. Siihen se on omiaan, edelleenkin.

      Poista
  3. Tuulihan johtuu ihan selvästi siitä, että puut heiluvat. Aavikoilla ja merellä tuulee samasta syystä, tulli vaan on siirtynyt sinne, johtuen voimakkaista puiden heilumisista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyttäreni, tuolloin neljä vuotta, totesi Munkan uimarannan pätkällä puuskasta "puut nostavat suuren tuulen".

      Lähistön mimmipariskunta kuuli ja mietti ääneen "pikku Saarikoski".

      Poista
  4. Viisas tuttuni opetti minulle kauan sitten, että ihminen on vedellä täytetty nahkasäkki, joka toimii sähköllä. Jatko kuului: Jos sähkö käy heikoksi, auttaa kahvi.

    VastaaPoista
  5. Täsmentäisin varauksen säilymistietoa siten, että kokonaisvaraus säilyy.

    Negatiivinen varaus eli elektronien määrä ei välttämättä säily. Positiivinen varaus materian ioneista syntyy atomiytimistä (protoneista), jotka normaalisti ovat elektronien ympäröimän pilven sisällä siten että kokonaisvaraus on nolla kauempaa katsoen. Kun atomista irtoaa elektroni se muuttuu positiiviseksi ioniksi. Silloin on olemassa kaksi selvästi havaittavaa varausta liikkeellä jotka voidaan mittauksilla todeta. Kaikista aineista eivät elektronit suinkaan helposti irtoa. Eristeissä siihen tarvitaan runsaammin energiaa ja toisaalta metalleissa elektronit irtoavat vaivattomasti ja liikkuvat pitkin materiaa muodostaen johtimen. Siinä pienikin poteniaaliero kappaleessa aiheuttaa suuren elektronivirran. Virta tarkoittaa sitä että elektronit kulkevat negatiivisesta navasta positiiviseen. Virtalähde, joka pitää poteniaalieroa yllä syöttää tavalla tai toisella lisää elektroneja. Lähteenä voi olla kemiallinen paristo tai induktioon perustuva generaattori.

    Varauksen säilymislaki on absoluuttinen eikä mitään poikkeamia siihen ole havaittu lukemattomissa mittauksissa. Positroni eli antielektroni ja elektroni voivat kohdata toisensa ja silloin niiden varaukset katoavat kokonaan ja tilalle tulee energiaa gammasäteilyn muodossa. Sama pätee kaikilla alkeishiukkasilla ja antihiukkasilla.

    Suprajohtavuus perustuu pelkästään elektroneihin jotka liikkuvat aineessa joka kykenee ylläpitämään suprajohtavuutta. Tarkkaa syytä ei vielä tiedetä mitkä mekanismit voivat sen tehdä. Itse suprajohtavuus useimmissa tapauksissa perustuu siihen, että alhaisessa lämpötilassa kaksi elektronia kytkeytyy toisiinsa. Kytkeytyminen tapahtuu siten että ne karkottavat toisiaan samanlaisen varauksen takia mutta ympäröivän ionikentän vuorovaikutus muodostaakin heikon vetovoiman. Tämä johtuu siitä että elektroni taivuttaa ionien elektroniekuoria hiukan jolloin ytimien positiivisuus paljastuu pikkuisen jossakin suunnassa. Tällainen Cooperin pari muuttuu bosoniksi eli ei olekaan enää kaksi elektronia vaan kakkosvarauksinen olio jolla on täysin erilainen tilastollinen käyttäytyminen. Ne voivat asettua samaan energiatilaan ja liikehtiä tiiviinä massana joka muutoin olisi elektroneilta kiellettyä. Tuloksena on nollaresistanssi aineessa. Sillä on tulevaisuudessa suunnaton merkitys teknologiassa.

    VastaaPoista
  6. Toimiva keino ajovalon polttimoihin: Motonetin pihalla arkisin koppi jossa rahaa vastaan työläinen vaihtaa ajovalon tms polttimon, sikäli kun se on vaihdettavissa. Ei tarvi varata huoltoa ja liata käsiään. Perheyritys.

    VastaaPoista
  7. Ai se oli jo ysikuutosessa niin vaikeaa? Itse hankin kokemusta vasta ysisatasesta, jonka ajovalojen kanssa sai myös kädet verillä ährätä. Myös tuplakaasarimallin kaasuttimen purkaminen ja kasaaminen tien päällä tuli kokeiltua. Toimintakuntoon sen verran, että reissun saimme loppuun. En enää tekisi, soittaisin hinausauton. Nuorena ajatteli eri tavoin. Ja rahatilannekin oli eri. On valuuttakin eri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suab 900 ajovalopolttimot vaihdoin niin, että kiersin valolyhdyn (kansi)ruuvit akkuporakoneella auki ja otin koko systeemin irtaalleen vaihtoa helpottamaan. Täten ei ainakaan rystyset verille menneet jos nyt ei ajassa voittanutkaan mitään.

      Poista
  8. En taaskaan muistanut tutkia tätä olennaista asiaa viimeksi autoa vaihtaessa. Tuurilla sattui kuitenkin sellainen vehje, jossa käsi mahtuu kohtuullisella vaivalla lamppujen taakse.

    Asiasta toiseen: Etelässä on pienellä alueella saatu lyhyessä ajassa aikaan melkein yhtä paljon ruumiita, kuin meillä reipas sata vuotta sitten. Ei näytä toimivan yhtään sen paremmin ratkaisu, jota täällä silloin yritettiin.

    VastaaPoista
  9. Turun kauppatoria lämmitetään nykyisin kaukolämmitysputkiston paluulämmöllä. Mitä voitaisiinkaan tehdä sähköverkon paluusähköllä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä kannattaisi tutustua ensin Ohmin lakiin eikä keksiä ikiliikkujaa.

      Poista
    2. Ehkä pitäisi tunnistaa pilasoitto.

      Poista
    3. Tapanani on ampua alas hölmöä retoriikkaa

      Poista
  10. Laihialainen Jaakkoo osti moottorisahan, taannoin, koska myyntimies kehui sillä saatavan parikymmentä mottia päivässä klapiaihioita pinoon. Jaakkoo tuli kuitenkin ylihuomenna sahoineen putiikkiin, ja sanoi:
    "Ei tällä saanu ko kymmenen mottia."
    "Jaa", sanoi myyntimies, ja riuhtaisi Partnerin käyntiin.
    "Mikäs ääni se tua on?" ihmetteli Jaakkoo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö tämä ole jo liian vanha vitsi.

      Poista
  11. Ilmapiiri voi olla sähköinen, tunnelma sähköistävä, mutta viime aikoina talon ulkopuolella on ollut lähinnä jäätävää. Tuulta on tullut vain ilmalämpöpumpusta, kalliilla sähköllä. Sulakkeen osaan vaihtaa ja pahimmassa tapauksessa kutsua sähkömiehen. Suosikkipalkissa on varmuuden vuoksi hyvän sähköliikkeen nimi, tarpeen esimerkiksi, kun ukkonen iski naapurin kuuseen ja teki tuhojaan täälläkin. Oli oikein valokaari tuulettimesta hellaan ja minä siinä seisoin säikähtyneenä paistinlasta kädessä. Ja olihan sekin tapaus, kun pantiin päälle kävelymatto, eikä virta riittänytkään sille teholaitteelle.

    Kansa on miettinyt sähkönsäästökohteita, joista jotkut ovat olleet vähän huvittaviakin. Itse olen viimeinkin päättänyt alkaa tutustua airfryeriin, kun sellainen on tullut hankituksi. Pienissä yhden, kahden hengen talouksissa se lienee käyttökelpoinen, pieni kiertoilmauuni. Sähköhammasharjasta en kyllä aio luopua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kerta salama tulee tupaan niin pikaa pikaa tarkistuttamaan sähkönjakelukeskuksen maadoitus. Viimeistään sitten, kun ollaan jälleen kesään kallellaan.

      Poista
    2. Borgå opettaa: sähköasentaja on "strukabisi".

      Poista
    3. Tove Jansson käytti kesäkertomuksissaan tuota "bisiä", kun vietti kaikki elämänsä kesät Itä-Uudellamaalla, mutta kuuluu se olevan käytössä täällä läntiselläkin. Poika, yksinkertaisesti.

      Poista
  12. Ad Omnia: anonyymi kommentoija kehottaa tutustumaan Ohmin lakiin. Siinä on kysymys jännitteestä. Kirjoituksessa oli kysymys varauksesta.

    VastaaPoista
  13. Lapsi oppi päiväkodissa, että nopein yhteys paikasta toiseen on ajatus. Ehkä tietäminen ja ajatuskin ovat toimivaa sähköä.

    VastaaPoista
  14. Sähköisesti kerrotaan poliitikoista, viihteestä, kissojen ja koirien herttaisuudesta, tehokuudesta rahan haalijoista, sodasta vallan tavoittelijoista rikoksista, pärjääjistä , pyrkyreistä.

    Ei koskaan piinatuista, pilkatuista, hyödynnetyistä hylätyistä vanhuksista ihmisinä. Johtunee sähköstä.

    Odotan aamuisin onko täällä tekstiä. Tulee fiilis että jossain on ihmisiä, vaikka ihmisiä ei.kosksaan näe eikä tapaa missään.

    En häpeä vaikka miten pilkataan. Olen loppuun asti ihminen vaikka vanhus.

    VastaaPoista
  15. Ajattelen joskus häntä joka sähköisesti on yhä uudelleen kirjoittanut minusta, häpäissyt ja ilkkunut. Tietääkö hän miksi
    Minä en.

    Tietääkö hän että hän teksteillään vei viimeiset täällä käyneet ihmiset? He uskovat häntä. Eivät minua jonka tuntevat
    Ehkä siksi että en ole koskaan edes yrittänyt puolustautua ja selittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en ainakaan minä ole kehittänyt Kemppisen teksteistä itselleni tuollaista diagnoosia.

      Poista
  16. Elämä oli satua mutta ei kannata sanoa mitä satua. Hirveä hiki , keuhkoihin pistää. Olen aina antanut Anteeksi kaikille. Lämmitän vettä ja ehkä paranen. Sähkö ja tuuli eivät kuole, en minäkään. Kun juo kuumaa vettä tulee hirveä hiki. Kovempi kuin saunassa. Hassua.

    VastaaPoista
  17. Pikku Prinssi kohtasi ainakin psyykkisen ikiliikkujan: juopon, joka joi unohtaakseen juomisen aiheuttaman häpeän

    VastaaPoista