Sivun näyttöjä yhteensä

30. maaliskuuta 2022

Rahaa hoitajille


 

 

Lääkärien palkan alentamista ei ole ehdotettu. Hoitajien uudet palkkavaatimukset voivat aiheuttaa kohta työtaistelun.

 

Mielikuvat menevät hankalasti sekaisin. Suhteellisen lähellä kuollaan pommituksiin ja piirityksiin. Meillä pelätään vanhanaikaista sotaa. Vaadi siihen sitten tuntuvia palkankorotuksia.

 

Valitettavasti kysymys ei ole asioista, vaan asioiden markkinoinnista. Kun en näe veroja palkkioina enkä rangaistuksina, oma tuntumani on, että hoitohenkilöstön palkkoja pitäisi nostaa erittäin tuntuvasti. Nyt vaadittu korotus ei ole riittävän suuri.

 

Monissa kommenteissa näkyy taustalla vanha kysymys, mistä raha tulee. Vastausehdotus taitaa edelleen olla: kansan selkänahasta. Sekä kysymys että vastaus ovat vääriä. Raha on mittari.

 

Taiteelliset tuttavani eivät koskaan ymmärtäneet, että raha ja pääoma eivät ole sama asia. He kirjoittivat näytelmiä, joissa vararahasto sijaitsi kamarissa sängyn alla. Sieltä porvari haki kultarahoja halutessaan taas jotain tarpeetonta. Yritin ennen selittää, että ”rahasto” on kirjanpidollinen termi, kuten ”poisto” tai ”siirtosaatava”. 

 

Aivan yhtä hupsua on sanoa, että jokin ”kysynnän ja tarjonnan laki” määräisi jonkin ammattikunnan palkat. Muistan kun omana aikaani korkeimpien oikeuksien jäsenten palkat kaksinkertaistettiin. Ei siinä ollut kysymys kysynnästä eikä tarjonnasta. Presidentti Curt Olsson toisti minulle vanhan sanonnan, että tuomarin pitäisi olla niin rikas, ettei hän viitsi varastaa eikä ottaa lahjuksia. Jotkut sanoivat että korkea tuomari ei saisi hankkia välimiesoikeuksista eli siis vapailta markkinoilta vuodessa enempää rahaa kuin saa virastaan vuodessa.

 

Mannerheim-risteihin liittyi erittäin huomattava rahapalkkio. Eräältäkin palkitulta meni kolmatta viikkoa juoda me rahat kavereiden kanssa Imatran Valtionhotellissa. Joku toinen sai sillä rahalla äidille tai vaimolle sievoisen mökin.

 

Ku olen tämän asian tutkinut, tiedän että Suomessakin oli tsaarin aikana se järjestelmä, että esittelijäkin ajoi töihin valjakolla kaupunkitalostaan. Palkka kaksinkertaistui aina kun sai ylennyksen, eikä veroja oikeastaan ollut. Sotien jälkeen korkeilla tuomareilla ei ollut varaa syödä rouvan kanssa ravintolassa yhtä kertaa kuukaudessa, ja verohuojennus- eli aravatalot täyttyivät Tapiolassa näistä miehistä, he kun olivat samassa tuloluokassa kuin oppikoulun opettajat. Sairaanhoitajalle sanottiin palkasta puhuttaessa, että mene naimisiin lääkärin kanssa. Monet ottivat onkeensa. Ja tunsin lääkäreitä, jotka ostivat henkilöauton käteisellä; leikkauksista sai merkittävät rahat palkan lisäksi. Kirurgi sai, hoitaja ei.

 

Nyt olemme tilanteessa, jossa hyvä hoitaja on tärkeämpi kuin huono lääkäri. Sen pitäisi näkyä jossain, kun meillä on julkiset sairaalat. Kaliforniassa minua hiukan kauhistutti, että marketeissa oli hanttihommissa yliopisto professoreita. Jos sattui olemaan omainen vakavasti sairaana. Ja tälläkin hetkellä minua viisi tai kymmenen vuotta vanhemmat luennoivat. Ei oikein ole eläkettä. Kysymys on siis toimeentulosta.

 

Mikä neuvoksi? En tiedä. Sen uskon, ettei hoitohenkilökunnan elämä ole sellaista kuin sen pitäisi olla. Se on myös kansanterveydellinen ongelma.

51 kommenttia:

  1. Luin juuri lehdestä, että uuden hyvinvointialueen johtajan palkaksi on sovittu 17 400 €/kk. Taitaa voida hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netistä poimittu elokuun 2021 tieto:

      Pääministeri Sanna Marinin palkkio vastaa eduskunnan puhemiehelle maksettavaa palkkiota, mikä on 13 390 euroa kuukaudessa.

      Suomessa on jotakin todella pahasti vialla ainakin työn vaativuuden ja palkan suhteen.

      Poista
    2. Keskiverto vuosipalkka siistijän ammattitutkinnon vast'ikään suorittaneelle.

      Poista
    3. Ei kysytty kumman suuruinen. Ilmeisesti asia ei ole mielenkiintoinen. Kun joku ansaitsee kaksitoista - viisitoista kertaa enemmän tai vähemmän sitä luulisi että työtehtävien - todellisen työn rasittavuuden - vertailu olisi asiallista. Olkoon, ei mikään voi olla niin siistiä.

      Poista
  2. "Presidentti Curt Olsson toisti minulle vanhan sanonnan, että tuomarin pitäisi olla niin rikas, ettei hän viitsi varastaa eikä ottaa lahjuksia."

    Tämä "syvällinen ajatus" voipi olla ihan perusteltukin äkkikatsannossa, mutta ihmisen ahneuden loputtomuuden tuntien tällainen päätelmä ei koskaan voi pitää paikkaansa.

    Verratkaapa vaikka juuri esille revittyjä, käsittämättömiä summia ja muuta hyödykettä joita venäläiset oliogarkit ovat Lännenkin paratiiseihin survomalla survoneet ja survoisivat yhä, jos eivät olisi möhlineet antamalla nuoltavan kätensä aloittaa sotaa Ukrainassa. En ymmärrä edes kotimaisen Nalle-namimme mielettömiä omaisuuksia siihen nähden, mitä hänenkään pötsinsä tai rajusti ryyppäävän Cadillacinsakaan ikinään kerkiäisi elinkaarensa aikana käyttää.

    Ei niin suurta hallia (Hartwall-areenaa) joka seteleillä täytyttyään kohta saisi viereensä toisen, kolmannen, neljännen...

    Ympäristökysymyksissä ollaankin sitten jo niin vakavien ihmislajin ahneuden tulosten äärellä, että Hartwal-areenoiden, tai sveitsien, liechtensteinien, luxenburgien jne. holvien ja niiden virtuaalissa vilahtelevien järjettömistä rahavarannoista kertovien numerivirtojen juoksuttelukin näyttäytyvät lasten hiekkalaatikkokeoilta massiivisuudessaan.

    Minua huvittaisi suuresti myös nuo ravinteleissa ruokailemiset jos joku ei niissä kuin kerran kuussa perheensä kanssa raatsi ruokailla kun palkka on niin pieni jos se ei olisi niin absurdi asia edes huvittamaan; se ei ole mikään ehdoton välttämättömyys.

    Haistakaa home moisenkin puolesta naukujat. Se osoittaa vain sen, ettete osaa itse tehdä ruokaa niistä monipuolisistakaan raaka-aineista joita ilman suurta vaivaa kaupoista saa ja ihan kohtuullisin kustannuksin -vielä. Seurustelumuotonakin ravintolat ovat osoittautuneet historiassa pelkiksi kulissien ylläpitämisisiksi; katsokaa, meillä on varaa syädä näin komeasti!

    Voitte panna tämän puuskahteluni vaikka kateuden piikkiin, mutta mitäs v:n väliä silläkään näin ydinsodan kynnyksellä on? (Tämä krtiikki siihen kohtaan jossa sanotaan "kansa pelkää vanhanaikaista sotaa" vaikka sen voikin tulkita tarkoittavan myös työtaisteluja)

    Minä en perheeni kanssa ole voinut syödä ravinteleissa oikeastaan viime vuosina lainkaan, ja tarkkaan pitää harkita mitä lautaselleen ottaa silloinkin, että lasku tulee varmasti maksettu. Kerran kuukaudessa on siis aivan liikaa haaveiltu jos osaisin sellaisesta turhuudesta edes haaveilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ravintolasyömisestä puheenollen voi noinkin ajatella, etenkin täällä Suomessa, missä hinnoittelu ja alkoholilainsäädäntö ovat estäneet minkäänlaisen ravintolakulttuurin kehittymisen ja taitaa oikoosella kansanluonteellakin olla siinä oma osansa. Monissa maissa ravintolat ovatkin oleellinen osa koko kulttuuria ja ihmistenvälistä kanssakäymistä. Siksikin niitä löytyy hinnaltaan joka lähtöön.

      Poista
    2. Kaipaisimmeko siis pop up -palvelutaloja?

      Poista
    3. Vaadimme kenties vastaisuudessa pop-uplakko-oikeutta.

      Poista
  3. Kyllä tehtävän vaativuus ja siihen vaadittu koulutus saisivat korreloida palkankin kanssa. Miksi jollekin insinöörinplantulle joka laskee excelillä rahoja maksetaan enemmän kuin sairaanhoitajalle jolla on ainakin yhtä vaativa koulutus ja kovempi vastuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Insinööriplantut suunnittelevat niitä koneita, joilla hoitajat tarkkailevat potilaan vointia.

      Hoitajat tekevät vuorotyötä, siispä vuorolisät ovat osa palkkaa. Niin se on ajateltu.

      Opettajien pitäisi saada opettaa, varhaiskavattajien varhaiskasvattaa. Nykyisin kaikkien aika menee kaikenlaiseen oheistyöhön. Ehkä joskus palataan perusjuttuihin.

      Poista
    2. Insinöörinplanttuja on kaikenlaisia. Niille jotka suunnittelevat niitä koneita tai huolehtivat siitä että talot eivät romahda maksetaan huonommin kuin niille jotka laskevat rahoja.
      Enkä halunnut halveksia insinöörejä, vaan todeta että myös hoitajilla on vähintään saman tasoinen ammattikorkeakoulun kouliutus.

      Poista
    3. Insinööri on luova, hoitaja on säilyttäjä. Vertailu ei ole sopiva.

      Poista
    4. Jep. Luova / säilyttävä - ehkä näin. Hoitajien kohdalla pitäisi rehellisesti puhua ansioista lisineen, ei peruspalkasta.

      Työn kuormittavuutta keventää lisätyövoima, ei raha.

      On paljon aloja, joissa erilaiset lisät, jotka toki johtuvat poikkeavista olosuhteista, nostavat palkkaa merkittävästi.

      Koulutuspaikkoja ja virkoja lisää. Ja ennen muuta: varhaiskasvatus on todella syvässä kuopassa, kuten myös opettajat, sosiaalityöntekijät ja kulttuurialan monet ammattiryhmät. Lapset tarvitsevat yhä enemmän turvallisia aikuisia ympärilleen. Tässä on vakavan arvokeskustelun paikka. Hoitajia unohtamatta.

      Poista
    5. Luovaa työtä niin kuin sonnanajo. Miksi se on muka hienompaa.

      Poista
    6. No se on hienompaa koska käsiä ei tarvitse liata eikä tule hiki, lisäksi eräät saavat pitää valkoista kypärää. Niitä näkee rakennustyömailla, ruukaavat ryhmäytyä eivätkä pidä keskeyttämisestä. Hirmu tärkeän oloisia ovat, sekin on vissiin opetettu että kuinka pönötetään linnan kutsuilla. Jos olen hoksannut niin ovat kovasti persoja kehuille ja sensellaiselle josta ilmenee että ovat parempia oppineita ja ansaitsevatkin paremmin mutta kuulkaa, taitaakin olla niin että ovat varsin suuren pallon hankkineet jalkaansa. Insinöörityötä kun saa ostaa tavattoman halvalla, suhteutettuna opintojen määrään. Vielä halvemmalla saa kyllä hoitajien työtä.

      On suuria ammattiryhmiä joiden työ on tarpeen mutta siitä ei haluttaisi maksaa palkkaa joka riittää tavalliseen elämään. Kitkuttaa pitää. Ei ole hyvä se. Se tulee kalliksi, tosin sillä tavoin että vaikutus leviää laajalle mutta koska muillakin on huonot palkat pysyy työtaistelut vähissä. Siitä seuraa työttömyyttä mutta se on hyvä koska se toimii työssäkäyville pelotteena. Se on vain se kalliimpi keino.

      Poista
  4. Kuntatyönantaja - tuo taantumuksen viimeinen tai toiseksi viimeinen linnake (mitä olen satunnaisesti seurannut ~30 v.)

    Olisiko esim mittään että sairastuneen työkaverin tuuraamisesta olisi muutakin etua, kuin ettei tule paha mieli (taannoinen ylen uutinen)

    Tai että pystytettäisiin sijaispooleja, joista olisi tarvittaessa ottaa osaavaa hoitajaa, opettajaa tai vaikka kirjastonhoitajaa. Tähän mennessä sijaisten tarve on päässyt aina pahasti yllättämään.

    Ja pannaan tähän sekin että mielestäni fossiili- ja muunkinlaisen energian älytön tärvyy helpottaisi edes vähän jos cityihmisten kesälomat pidennetään kolmeen kuukauteen ja siirretään marras-helmikuulle. Kesäaikaan voisi sillä taivaasta tulevalla ilmaisella energialla vaikka latailla niitä sähköautoja.

    Niin kuin pohjoisen asukas, jolta kysyttiin mitä siellä oikein tehdään:
    - naimma ja kalastamma
    - entäs talvella kun on pimeää ja kylmää?
    - silloin emme kalasta.

    VastaaPoista
  5. Yleisesti tiedetään ,että hoitoalan ongelma on työvoimapula . Palkannostolla saataisiin ehkä uusia työntekijöitä ,mutta mistä he pääosin tulisivat?.Todennäköisesti muilta naisvaltaisilta työvoimapulasta kärsiviltä aloilta.

    VastaaPoista
  6. Yhtä asiaa en edelleenkään voi olla ihmettelemättä. Poliitikot vetäytyvät aina hoitajapalkkausasioista vetoamalla siihen, että ne ”ratkaistaan työmarkkinaneuvotteluissa”. Mutta mistä se julkinen työnantajaosapuoli sinne neuvottelupöytään mahtaakaan omine linjauksineen tupsahtaa? Viime aluevaalikeskusteluissakin tuota samaa hoettiin toimittajien mukisematta niellessä kaiken. Mutta totuus on, että työnantajaosapuoli valittiin juuri niissä vaaleissa, joiden yhteydessä tästä asiasta muka ei saanut keskustella.
    Laki kuntien ja hyvinvointialueiden työnantajaedunvalvonnan järjestämisestä viime vuodelta sanoo näin: ”Kuntajaoston ja hyvinvointialuejaoston jäsenten ja varajäsenten, lukuun ottamatta valtiovarainministeriön edustajaa, tulee olla niiden jäsenyhteisöjen keskeisessä luottamushenkilö- tai palvelussuhteessa olevia työnantajaa edustavia henkilöitä, joita asianomainen jaosto edustaa. Jäseniä määrättäessä on otettava huomioon jäsenistön vallitsevat poliittiset voimasuhteet sekä alueelliset ja muut tasapuolisuusnäkökohdat. Jäseneksi tai varajäseneksi jaostoon ei voida määrätä työ- ja virkaehtosopimuksen allekirjoittajajärjestöön tai sen jäsenjärjestöön luottamushenkilö- tai palvelussuhteessa olevaa henkilöä.”

    VastaaPoista
  7. Raha mittarina ei ole likikään kelvollinen. Eeuussa ei ole inflaatiota, päivittäistavaroiden hinnat ovat sitten nousseet n. 40 prosenttiyksikköä euroon siirtymisen jälkeen) tasolle jossa kossupulloindeksi kertoo totuuden.

    Vaan mikäpä siinä, millä mitalla te mittaatte, sillä mitalla teille tulee mitattaman.

    Edeltäkäsin maksetut yksityiset pelastustehtävät ja priorisointialgoritmit.

    Parempaa vauhtia elinkeinoelämään ja erittäinkin työelämään.

    Kaikenkaikkiaan paremmat elämät ja nätimmät vartijat, nopeat autot, pikaruoka ja leasingvaimot!

    Politiikka on arvellakseni ainoa jäljellä törröttävä kutsumusammatti.

    VastaaPoista
  8. Olisiko työolosuhteista naukuvista neitosista kenttäsairaalan hoitajiksi? En usko että olisi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha jermu muistelee ja siinä ohella vähättelee naisia ja naisten tekemää työtä.

      Poista
    2. Asiaton kommentti. Olisiko itsestäsi?

      Poista
    3. Olisiko sinusta muuhun kuin valittavaksi miinanpolkijaksi?

      Poista
    4. Harvinaisen mauton vitsi

      Poista
    5. Keitä sinne sitten voitaisiin ottaa? Sinutko?

      Poista
    6. Rosvosaha l. resiprokaalisen liikkeen sähkömoottorin avulla aikaansaapa moottoroitu puukkosaha on kelpoisa amputaatiotoimessa. Vaatii jonkin verran nk. salitunteja, eipä kun voimaharjoittelua ettei tule turhia tunteja kenttätason henkilöstön kuormaksi. Ripeästi raajat roskiin ja pikaisesti potemaan että saadaan petit vapaaksi.

      Ei voida vaatia ellei ole koulutettu.

      Ehdottaisin tulosperustaista palkkausjärjestelmää, mutta epäröin. Jospa punnitaan irrotetut ihmisenosat ja määritetään operaatiokohtainen käypä hinta, tietenkin suhteessa henkilön massaan? Työehtoneuvottelut tulee toki käydä julkisesti.

      This would cost an arm and a leg, of course.

      Poista
    7. Hallantiellä ei kyllä ole tilannetajua ollenkaan.

      Poista
    8. Ei ole ei. Lisäksi olen huumorintajuton ja lasken pelkkiä kustannuksia.

      Poista
  9. Lisää rahaa tarvitaan nyt hoitajille, maatalouteen, armeijalle, pakolaisille ja pian suurille nälkää näkevien laumoille. Ennen kuin aletaan valittaa, on hyvä muistella omaa historiaamme, selvitty on, ja niitä monia lausahduksia Ukrainan raunioilta.

    Vanha surullinen mies: "Siinä meni kaikki, minkä hyväksi on koko elämä tehty töitä." Nuorehko nainen: "Mies teki Suomessa töitä kahdeksan vuotta, että saatiin uusi ihana asunto. Kuukausi siinä ehdittiin asua." Vanha mummo rauniokasan edessä, nyyhkyttäen: "Tämä on ollut ihan hirveää." Sylistä pilkottava kissa, ainoa omaisuus, naukaisee: "Hirveää." Mummo:"Tätä ei voi antaa anteeksi." Kissa: "Ei voi."

    Nykyisin ei terveyskeskuksissa juuri pääse lääkärin puheille, hoitajat hoitavat "kaiken", ja hyvin. On niitä palkkoja nyt nostettava.

    VastaaPoista
  10. Jos nyt laskettaisiin hoitajille 700€ palkankorotus, on veroprosentti nousemassa yli 50%. Verotus iskee lisätöihin.
    Elinkustannukset ja muut huomioiden, tuolla palkankorotuksella hoitajien ostovoima säilyisi ennallaan. Eli Valtio myös hyötyy sen reilu 350€.

    VastaaPoista
  11. Jotenkin tuli vanhat ajat mieleen. Kokoomuksen mainostoimisto kehitti Sari Sairaanhoitajan. Äänestöjien mielestä Sarin piti saada lisää palkkaa. Sari sai lisää palkkaa ja kaikki muut halusivat saman. Ja niin tapahtui. Palkat nousivat, inflaatio nousi ja Suomen kilpailukyky romahti. Lopputulos 10:n vuoden hidas talouskasvu, leikkaukset palveluissa ja Sari on edelleen kuopassa.
    Nytkin ovat sairaanhoitajat keihäänkärkenä julkisten alojen palkkaneuvotteluissa. Jos sairaanhoitajat saavat lisää liksaa niin koko julkinen ala saa lisää. Jos julkinen ala saa lisää myös kaikki muut haluavat. Lopputuloksen näki jo Sari Sairaanhoitaja caseissa.
    Ratkaisu pitäisi olla palkankorotuksen kohdistaminen pienemmälle joukolle kuten vain sairaanhoitajille. Hyvin palkkaneuvotteluissa ovat pärjänneet pienemmät ryhmät kuten lennonjohtajat, lentokapteenit, merenkulkijat ja paperityöläiset. Pieni ryhmä mutta suuret vahinkot lakosta. Tähän voisivat sairaanhoitajatkin pyrkiä. Hyvästi JHL ja kohti omaa neuvottelua. Tietenkin voisi JHL sopia keskenään kenen palkkoja nostetaan mutta tämä taitaa olla liian vaikeaa. Palkkoja voisi nostaa normaalia enemmän 25000:lle mutta ei 400000:lle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ongelma on selvästikin siinä, ettei systeemi, jossa palkkoja nostetaan samalla prosentilla koko ammattiryhmälle, toimi.

      Olisiko palattava yksityisen yrityksen tyyliin, jossa on määrätty vain pohjapalkka ja kaikki muu tulee kyvykkyyden ja työnteon tuloksellisuuden perusteella? Tai sitten ainakin osittain palvelusvuosien mukaan?

      Työntekijöissä kun on eroa ihan samalla tavalla kuin ammattiurheiljoissakin. Yksi on Messi, toinen Pukki ja kolmas nimetön sarjajyrä.

      Poista
    2. Ja osa istuu vain katsomossa ja huutelee sivusta.

      Poista
    3. Penkkikommentoijat on kivoja! Linnanmäellä käyminen on vielä kivempaa. Sairaalassa saa kanssa rannekkeen, sillä pääsee kaikkiin laitteisiin. Ei se Lintsikään ole auki. Ei ole kivaa...

      Poista
  12. Julkisen terveydenhuollon maksuja on korotettava, jotta rahoituskriisiä voidaan edes hiukan helpottaa. Pitkä lakko keventää työuupumusta ja luo säästöjä, joita voidaan käyttää omarahoitteisiin palkankorotuksiinsa.

    Muistakaa, että terveydenhuolto on olemassa sairaiden ihmisten hoitamista varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvä ja kehittymiskelpoinen ajatus.

      Poista
    2. Jospa tapahtuukin ihme, ja sote-uudistuksessa saadaan aikaan säästöjä? Työolosuhteisiin voitanee vaikuttaa hieman ilman rahaakin? Vuorolistoihin ehkä voisi saada jotain joustoa? Työpaikalla ei kai ole pakko ainakaan tiuskia? Ruotsiin ja Norjaan muuttaneet ovat puhuneet pehmeämmästä työnjohdosta. Etenemismahdollisuuksia voisi kenties lisätä, korkeampia palkkaluokkia?

      Kaksi vuotta koronapotilaita teholla hoitaneita, päästä varpaisiin muoviin käärittyjä hoitajia olisi pitänyt/pitäisi edes jotenkin palkita. Edes kunnioitusta, kuten Putin vaatii.

      Poista
    3. Saatanan paskakapitalistit! Ettekö te millään muulla saa ahneuttanne tyydytettyä! Noi ajat on ohi. Ne on ohi jo Venäjälläkin. Vaihtakaa planeettaa.

      Taikka ma tulen puntarin kans ja sitte saadaan kilohinta kohilleen.

      Poista
    4. Kehityskelpoinenpa hyvinkin. Ainakin jonot lyhenisivät kun meikäläiset vähävaraiset perheelliset kiertäisivät kaukaa lääkärit ja hoitajat vaikka se pää kainalossa kuinka pudota nuljahtelisi.

      Tiedoksi: nytkin suuri osa suomalaisten terveyskeskusmaksuja on ulosotossa jos ette ole juuri sitä uutista taloussanomienne pörssikatsausten lomasta lukeneet.

      Se on kuulkaa 23,89€ kertakäynti maksukin monelle mahdoton kustantaa. Mutta nämähän pannaan hyvivoivien alueilla valeuutisiksi kun sinne köyhemmälle alueelle ei ole asiaa, ja kun silmilläkin ovat ne vain aurinkoa näyttävät klasit.

      Poista
    5. Kehittelin joutessani omarahoitteisen hautausavustuksen, säästyi yllättäen älyllisiä voimavaroja kun luin edeltävät kommentit. Kehityskelpoinen ja suopea säästölinja toteutuu hoitajien motivoituessa pesemään juuriharjoin mäntysuopaliuoksella olemattomiin mokomat älynväläykset kunhan ensin saavat palkkansa, rahana jota ansaitsevat omarahoitteiset palkkansakorottajat kunhan ensin likaavat housunsa. Julkisella puolella tai yksityisellä, sen haistaa silti ja samallepa tuo haisee.

      Poista
    6. Olisi rahoituskriisin hoitamisessa keskeistä muistaa että mikäli terveydenhuolto olisi täysin yksityinen ja sairaat pysyisivät yksin kotonaan ei oltaisi tässä lakkoa todistamassa. Vielä kun leipäkilon hinta nousisi viiteenkymppiin niin kuolisivat köyhät pois kuleksimasta, ne on niin rumiakin.

      Poista
    7. "Jospa.."
      Ei ole näköpiirissä että sote toisi kustannussäästöjä. Sellaiset puheet ovat poliitikkojen lämmintä ilmaa vailla katetta. Mitä varmimmin sote-kustannukset tulevat nousemaan lujasti sillä mistään ei aiota säästää eikä henkilöstöä irtisanoa. Siitähän olisi alunperin ollut kyse jotta järjestelmä saataisiin tehokkaammaksi ja palkkakulut alemmas. Päinvastoin, palkkoja aiotaan reilusti korottaa ja lisää henkilöstöä palkata. Myös hallintoa ja poliitikkojen suojatyöpaikkoja aiotaan lisätä.

      Poista
    8. Sote nyt mitään ole. Kohta näette sotahinnat. Kaikki maksaa, tarkoitan kaikki maksavat nyt että eräät saavat ostetuksi rauhan kaupankäynnillensä.

      Poista
  13. Palkankorotuksen ehtona pitäisi olla, että hoitajat lopettavat työajalla juoruilemisen ja muun hyödyttömän oheispuuhailun. Eihän suuri osa hoitajista juuri tee töitä työajallaan, vaan ovat vain läsnä. Ehkä oikeudenmukaisinta olisi alentaa heidän palkkaansa, ahkeria ja hyödyllisiä hoitajia lukuun ottamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terävä huomio ja muuallekin sopiva malli, mitä sanoisit maksullisesta äänioikeudesta? Tuollaiset 20€ - 50€ hyvinvointialueesta riippuen? Entä maksullinen kommentointi? Maksaisitko saadaksesi ajatuksesi julki, toivoen saavasi vaikuttaa asioihin, varsinkin muiden asioihin? Jos, paljonko?

      Poista
  14. "Tässä maassa tuntuu olevan niin, että suoritettu tutkinto antaa ihmisen sanoille ja teoille suuremman painoarvon kuin niillä muuten olisi."
    Eira Paunu, teol.tri.
    "Tässä maassa tuntuu olevan niin, että huono palkka antaa ihmisen sanoille ja teoille suuremman painoarvon kuin niillä muuten olisi."
    Yksityisajattelija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelelen, siis olen nimetön.

      Poista
    2. Minkä painoarvon?

      Poista
    3. Siteerasin väärin. P.o. "suuremman kantavuuden" ei "painoarvon".

      Poista
  15. Olin viime vuoden puolella Töölön sairaalassa. Kaaduin pyörällä, löin pääni ja vintti pimeni. Heräsin seuraavana aamuna kuuden potilaan huoneessa. Kolme hoitajaa päivysti koko päivän.
    Pyysin silmälasejani, jotta näkisin telkkaria. Ensimmäinen pyyntö ei tuottanut tulosta. Toisella yksi vaivautui.
    Vastapäisellä puolella yksi, ilmeisesti puhekyvytön potilas viittoili. Hän halusi ilmeisesti, että telvesiota käännettäisiin häneen päin, koska hän oli aika sivussa. Hoitajat roikkuivat netissä eivätkä nähneet sitä.
    Pyysin hoitajia tekemään sen. Ensimmäinen eikä toinen pyyntö aiheuttanut mitään. Kun aloin nousta sängystä, tuli hoitajille hätä. He pyysivät vartijan avuksi, joka aikoi sitoa minut vuoteeseen. Älyttyään, etten olekaan vaarallinen, hän jätti sen tekemättä.
    Hoitajilla ei ollutkaan muuta tekemistä kuin vaihtaa pari kertaa yhden toipilaan vaippa.

    VastaaPoista