Sivun näyttöjä yhteensä

22. maaliskuuta 2022

Porrastelu


 

Sana ”eskalaatio” esiintyy nyt jatkuvasti. Taustasana on ”porras”. Toinen räjäyttää pienen ydinpommin ja toinen vähän isomman, jolloin ensimmäinen laitta matkaan vielä isomman ja niin edelleen.

 

Tavallinen ydinpommi eli niin sanottu strateginen pommi aiheuttaisi asutussa kohteessa 90 – 100 miljoonaa kuolonuhria välittömästi, ja muun muassa napajään alla piilossa olevilla aseilla ammutun pommin vaikutuksesta kaikki ihmiset ja muut nisäkkäät kuolevat heti.

 

Tästä ei ole puhuttu paljon nyt. Noin 50 vuotta tiukimmatkin sotilaat olivat uskoneet, ettei kannata voittaa, ellei jää voittajaa. Nyt nousee ajatus, että jos kuitenkin vähän nirhaisisi.

 

Nyt nimenomaan Putin vihjailee taktisella ydinaseella eli pienellä pomilla. Vaikkapa Varsovan voisi hävittää taas kerran.

 

Asia on mietittävä rohkeasti. 

 

Eskalaatio-ajatus perustui tosimaailmaan ja aitoihin tarkoitusperiin, kuten ryöstäminen. Nyt on kuitenkin mahdollinen myös tilanne, jossa tennisottelun toinen osapuoli poimii syötetyn pallon maasta ja syö sen.

 

Viikinkien karhunnahkamiehet eli berserkit opettivat tavan tappaa tappamisen riemusta ja paiskoa kullat ja kalleudet jokeen tai mereen. Viikinkipäälliköt tiesivät, että nämä miehet ovat vaarallisia myös omille.

 

Lenin ja Stalin opettivat, että tappaminen on hienoa ja siinä tuoksinassa unohtuu sekin, että olet itse seuraava. Berija taisi olla ensimmäinen turvallisuuspoliisin päällikkö, joka selvisi herransa valtakaudesta hengissä, mutta ei paljon sen päätyttyä.

 

Chaplinin ”Ritari Siniparran” esikuva Henri Landru tappoi ainakin 11 ihmistä, luultavasti 78. Perustelurepliikki oli: jos tappaa muutamia, joutuu giljotiiniin, mutta jos tappaa todella paljon, on sotasankari.

 

Ajattelutavalla on kannattajia myös lännessä. Vielä hiljan pelkäämissämme islamin maissa, etenkin itsemurhapommittajissa, käsitettiin otolliseksi teoksi, että tappaa. Japanin kamikaze-lentäjillä oli sama ajatus.

 

Meillä Suomessa ylistettiin vähävoimaisten surmaamista vuonna 1918, mutta osa joukosta alkoi myöhemmin pitää asiasta pientä suuta. Tutkimus ”Laillisuuden haaksirikko” nosti karvaan hymyn huulille. Käytännöllisesti katsoen koko suomalainen lakimieskunta oli tekemässä vääriä tai joka tapauksessa lakiin perustumattomia tuomiota. Ja minä olen tuntenut niitä miehiä!

 

Tappamisen ongelma esitetään Raamatussa. Jumala sanoo: älä tapa. Tuon kiellon jälkeen sitten vasta tapetaankin. Myös Jumala itse on syyllinen. Kainia ei saa tappaa, mutta Isai pitäisi päästää päiviltä. Uuden testamentin kauhukertomusta ei kukaan ymmärrä. Isä on maailmaa niin rakastanut, että antoi ainokaisen poikansa tapettavaksi. Pelimerkki ”iankaikkinen elämä” ei ole toteutunut. Tosin hengiltä kidutetun ruumis katosi sinetöidystä kalliohaudasta.

 

Mutta porrastelusta: ainakaan isompi ydinaseisku ei ole nykytekniikalla torjuttavissa. Sama koskee monia kemiallisia aseita.

 

Kuvani tähdentää poraamisen tärkeyttä. Vihaan ja rakastan. Kysyt kai miksi. – En tiedä, kuin ristillä tunnen tuskan.

27 kommenttia:

 1. Ettei vain porrastamisen periaatteet olisi alkujaan venäläisten oppi-isiltä mongoleilta. Tsingis käytti kaupunkeja piirittäessään kolmea eri väristä telttaa, joilla jokaisella oli oma merkityksensä. Nyt kaupunkeja ammutaan ohjuksilla ja tykeillä, seuraavaksi tulevat ehkä biologiset aseet ja viimeiseksi se pieni taktinen ydinase. Kun ne kasvot ja Venäjän kunnia tuntuvat olevan niin tärkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oudoksi asian tekee se että Putin piileksii bunkkereissa eikä uskalla näyttäytyä vapaasti edes omalle kansalleen. Samaan aikaan hän pelkää ukrainalaisia lastensairaaloita, synnytyssairaaloita ja kouluja ja pommittaa erityisesti niitä, tappaen satoja lapsia ja äitejä. Muutoin sanoisin että Putin on hullu mutta jätän sen sanomatta koska hän voisi käyttää sitä lieventävänä asianhaarana. En myönnä hänelle mitään lievennyksiä vaan hänen lähtölaskentansa on käynnissä.

   Poista
  2. Putin ei tapa ketään, Putin tapatuttaa...

   Poista
  3. "Ano."
   Putin taputtaa kun alaiset tappavat. Johtaja on perimmäisenä vastuussa, eivät niinkään alaiset. Sotilaat käsketään tekemään ankaran rangaistuksen uhalla. Venäläiset sotilaat ovat kertoneet että heidän komentajansa uhkasi ampua heidät jos eivät suostu. Aivan kuin edellisen maailmansodan aikana politrukit tekivät.

   Poista
  4. Sotilas tappaa, upseeri tapattaa, Putin tapatuttaa - kansa taputtaa.

   Poista
  5. Stenlund, taidat olla Putinia pahempi ja yksisilmäisempi sotaankiihottaja.

   Poista
  6. Tuskinpa sentään. Vaatii aika ankaraa yksisilmäisyyttä sijoittaa Stenlundin puheet edes samalle rintamalle kuin Putinin koplan teot.

   Poista
  7. Ei tarvitse, kyse oli asenteesta ei teoista. Putinilla, toisin kuin useimmilla meistä muista sodanlietsojista, on vain mahdollisuus toteuttaa ajatuksiaan.

   Poista
 2. Kennedy,se JFK sai silloin kauniisti puhutuksi tästä. Sanoi: emme ennenaikaisesti tai tarpeettomasti aloittaisi sellaista sotaa jossa voiton hedelmät olisivat tuhkaa suussamme.

  Kenkku sana instigate kierrettynä.

  Miksi puhua vain lämpöydinaseista, jää niin paljon käypää tuhontavermettä tyyten ihkuttamatta?

  Military-industrial complex is quite a conundrum, as is military intelligence.

  VastaaPoista
 3. Mauno Koivisto tappoi läjäpäin venäläisiä jatkosodassa, mikä oli hyvin tehty, sanoipa eräs velvollisuusetiikka mitä tahansa. Hänhän vain siten osaltaan esti Venäjää, joka onnistuessaan olisi aiheuttanut lopullista vahinkoa Suomelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mutta katui.

   Paluumuuttoautonkuljettajien yhdistys puoltaa ponnekkaasti lausumaa jossa suomea pyritään yhtenäistämään ja kehityskelpoisia keinoja julkisuuteen tuomaan. Kävi kuitenkin hupsusti, kokonaisuus ymmärrettiin kenkummaksi ja inkeriläisten, vepsäläisten, ja muiden koivistolaista reuhkaa suosivien sukulaisten paketti mentiin moskovalaisessa päässä/päissä koristelemaan somalialaisilla. MHK sanoi että hänen nähdäkseen maahanmuutolle tulisi olla jotkin kriteerit. Pelkkiä seikka- ja leväperäisiä mieleenmuistumia.

   Poista
 4. Maailman historiassa Putin on hyvin keskiverto hahmo toimissaan valtiojohtajana. Olennainen kysymys on ,kuinka ohimenevä tai pysyvämpi länsimainen Demokratia on historiassa.
  Nyt toivomme Putinin syrjäyttämistä jollain keinoin. Hyvin vaikeaa .Hän tuntee Venäjän historian palatsivallankumoksineen ja salamurhineen. On järjestänyt teknisen valvonnan ja autonomiset turva organisaatiot. Kerrotaan ,että vaihtaa usein olinpaikkaansa. Ainoa kaukainen toivo,että jotkut eliitin jäsenet kävisivät hänelle puhumassa järkeä.

  VastaaPoista
 5. Mielestäni kauhistuttavin asia - tappamisen ja tuhoamisen jälkeen - tässä sodassa on se, kuinka helposti Venäjän vallanpitäjät ja media pystyvät valehtelemaan kansalleen siitä, mitä oikeasti tapahtuu.

  Tavallisen venäläisen mielestä Putin pelastaa ja suojelee Ukrainan venäläisiä ja taistelee natseja vastaan. Venäjän televisiossa ei näytetä pommitettuja kaupunkeja, vaan venäläisiä avustusrekkoja, ystävällisiä sotilaita ja kiitollisia ukrainanvenäläisiä.

  Miten tällainen manipulaatio ja sumutusta on edes mahdollista nykyaikana? Kaikki tieto ei olekaan kaiken aikaa kaikkien saatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuri ristiriita asiassa on tarkalleen siinä kohdassa kun Putin valehtelee räikeästi sodasta, sen vaiheista, päämääristä ja tuhoista ukrainalaisille ja omille sotilaille. Kuitenkin juuri Putin on tuottanut uuden lain joka kieltää kertomasta valeuutisia ja vääriä tietoja sodasta ja Venäjän eri viranomaisten ja asevoimien toiminnasta sodan aikana. Rangaistuksena 15 vuotta vankeutta. Eikö tätä pitäisi soveltaa myös koko sodan päätekijään joka päästelee törkeitä valheita suustaan joka päivä? Sama pätee Lavroviin.

   Kaiken huippuna Venäjä aikoo soveltaa tätä uutta lakia koskemaan kaikkia ihmiskunnan yksilöitä kautta maailman tarjoten jokaiselle, jonka kiinni saavat, sanotun tuomion.

   Herää juridinen kysymys, onko mahdollista etä jokin valtio voisi ulottaa lainsäädäntönsä muiden valtioiden yli? Minusta se on jo ultraimperialistinen menettely.

   Poista
  2. Aika yksipuoleinen se on suomalainenkin mediakenttä: britti lähteiden mukaan, yhdysvaltain se ja se sanoi sitä ja tätä.

   Poista
  3. >… vallanpitäjät ja media pystyvät valehtelemaan kansalleen siitä, mitä oikeasti tapahtuu…

   >…Kaikki tieto ei olekaan kaiken aikaa kaikkien saatavilla…

   Ei mieleesi ole juolahtanut sellainen näkökohta, että sinulla itselläsi ei ole kaikki tieto saatavilla? Oletko huomannut, että suomalainen sensuuri sulkee sinulta itseltäsi pääsyn toisenlaisiin tietolähteisiin, kuten RT ja Sputnik?

   Poista
  4. Jos tarkoitat toisenlaisilla tietolähteillä niitä, jotka väittävät hyökkäyssotaa erikoisoperaatioksi, koska laki niin määrää, jätän ne suosiolla omaan arvoonsa. Jätä sinäkin.

   Poista
  5. Eikös tämä nähty myös USA:ssa? Kaikki tieto on saatavilla, mutta huomattava osa kansasta siellä uskoo Foxia tai someansa että koronarokote on saatanasta ja koko koronapandemiakin on vain harmiton influenssa.
   Tai miten Trumpin valheet uppoaa valtaosaan republikaaneista.

   Poista
  6. >…Miten tällainen manipulaatio ja sumutusta on edes mahdollista nykyaikana?...
   >…Jos tarkoitat toisenlaisilla tietolähteillä niitä…jätän ne suosiolla omaan arvoonsa…

   Tässä kirjoittajat itse vastasivat omaan kysymykseensä. En puutu sisältöön, vaan metodiikkaan.

   Poista
  7. Nähdään myös Suomessa, täälläkään ei saa olla kuin yhtä mieltä kerrallaan,

   Poista
  8. Suomessa ei uhata 15 v vankeudella, jos on eri mieltä. Venäjällä uhataan ja tuomitaan myös.

   Suomessa ei uhata 15 vuoden vankeudella, jos ei media käytä julkeasta hyökkäyssodasta termiä "erikoisoperaatio". Venäjällä uhataan ja tuomitaan myös.

   Siksi venäläisiin medioihin ei ajatteleva ihminen tällä hetkellä luota. Jos tätä on vaikea ymmärtää, niin kannattaa katsoa peiliin ja sieluunsa.

   Poista
  9. "Nähdään myös Suomessa,..." Mitä hupatat? Täälläkin Kemppisen saitilla on päivittäin sata eri mieltä olevaa, eikä sensuuri iske kuin pahimpiin toistoisiin junkuttajiin joilla ei edes asiaa ole.

   Poista
  10. Oletko noin sokea?

   Poista
  11. Putin-Trump-symbioosi melkein ehti hajottaa ja romuttaa vapaan maailman (sic, minäkin ennen vierastin termiä, mutta en enää). Brexit, Unkarin ja Puolan vapaudenromutus, kummankin "suuren johtajan" pönkittämät ääriliikkeet pitkin Eurooppaa jne. Jos Venäjän aggressiosta jotain hyvää koituu, niin se on tämän kehityksen katkeaminen.

   Poista
 6. Entinen oikeuskansleri Olavi Honka murehti 1960-luvun loppupuolella hallinto-oikeuden luennoillaan sotasyyllisten ja asekätkijöiden taannehtivia tuomioita ja piti niitä Suomen oikeushistorian häpeäpilkkuina. Hän unohti mainita vuoden 1918 valtiorikosoikeuksien toiminnan, jollaisessa hän itse oli mukana puheenjohtajana. Honka toimi myöhemmin hovioikeudessa syyttäjänä ns. Antikaisen jutussa. Tunnettua kommunistia Toivo Antikaista syytettiin vangiksi otetun suomalaisen heimosoturin murhasta. Juttu oli kaikin puolin merkillinen. Se oli tapahtunut Neuvostoliiton alueella ja syyte perustui pelkästään huhupuheeseen. Edes uhrin nimeä ei saatu selvitetyksi. Tuomio annettiin ilmeisesti kostoksi punaupseeri Antikaisen aktiivisesta toiminnasta heimosotien yhteydessä.

  VastaaPoista
 7. Putinin leikkiminen ydinaseuhalla pitäisi lopettaa. Naton olisi syytä katsoa Vladimirin kortit ja tehdä selväksi, että sen jälkeen voittajaa ei enää löydy.
  O
  Ei Putin ydinaseita konkreettisesti laukaise. Olisiko lupa uskoa, että Venäjän armeijan korkeimmasta johdosta löytyisi järkeä ja rohkeutta kieltäyä järjettömästä käskystä.
  Kun Yhdysvalloissa Trump meni sekaisin vaalitappiostaan, sielläkin jouduttiin ottamaan huomioon tämä mahdollisuus.
  Nyt Putinin annetaan hallita tilannetta pokerillaan, joka onkin ehkä bluffia.

  VastaaPoista
 8. Odi et amo...

  Niin minäkin. Ehkä kuitenkin, arvelisin, eri asioita kuin yllekirjoittanut.

  VastaaPoista