Sivun näyttöjä yhteensä

8. maaliskuuta 2022

Majurinleski


 

Olen muuttumassa majurin leskeksi. Luen Suomen Kuvalehteä. Väitän että se olisi jotenkin parantunut. Kukaan muu ei ole pannut merkille vastaavaa. 

 

Kun olen jostain syystä tilaaja, mieleeni juolahti verkko.

 

Eräissä työtehtävissä jouduin askarteemaan etenkin Kansalliskirjaston kopioiden kanssa. Mieleeni palasi, että vanhojen sanomalehtien lukeminen on pirullista ja ainakin museonakin toimivan kirjaston tarkoitusperien vastaista, koska materiaali murenee. Mikrofilmien lukeminen oli yhtä tuskaa jo vuosikymmeniä sitten, kun näköni oli parempi.

 

Niinpä kirjoittauduin tilaajan valtuuksin verkkoon. Tämän jutun kuva esittelee kuuluisia lihavia Kiuruveden Jauhiaisia, kirkkoveneitä Ruoveden rannassa 1906 ja Savonlinnaa 1875. Lähde on Suomen Kuvalehti 1955. Eilen taas selailin vuosien 1938 ja 1939 numeroita.

 

Keskimäärin mainokset ovat kiinnostavimpia kuin artikkelit. Tiesittehän tekin, että menestyvät miehet käyttävät Gillette-partaterää ja että naiset tekee varmasti kauniimmiksi Tokalon-puuteri?

 

Se on vanha perinne, että asioista kirjoitetaan asian vierestä. Tai yksi kirjoitus Mt. Wilsonin observatoriosta oli sekä kiinnostava että asiantunteva.

 

Saman tapaista lystiä tarjoaa saman yhtiön Tekniikan Maailma, ja puolen vuosisadan takaiset jutut ovat kukaties kiinnostavia kuin useimmat nykyiset. Lisäksi muillakin näyttää olevan sama ongelma kuin minulla – kirjoittivat ennen paremmin kuin nykyisin. Kirjoituksen käy kuten ihmisen. Raikkaus haihtuu. Ei siihen varmaan auta edes Wunderbaum.

 

Se ajatus raikastuttaa, että tästä mennään nyt maksamaan punaista taikurin hattua pojalle ja sen jälkeen hammaslääkäriin. Edessä ovat suurkaupungin ihmeet ja moraalinen oikeutus olla seuraamatta ulkopolitiikan kauheuksia.

 

Kun sitä on joku kysynyt, kirjoitan tähän ennustukseni. Kuukauden kuluessa helpottaa.

 

Ennustuksesta voi lukea, että minussa on joki slaavilaispohjainen juonne. Luotan siihen, että Kremlin Palloseuran pojissa on muutama, jotka älhyävät, mitä on tehtävä, kun oma nutun helma on tulessa.

 

 

 

 

 

 

32 kommenttia:

 1. Näyttää minustakin aika selvältä, että Venäjän ainoa järkevä tapa rauhaan on poistaa Putin valtionpäämiehen paikalta. Kysymys on kuitenkin vaikea: kuka ottaa syrjäyttämisen työkseen? Se, joka kaappaa vallan, joutuu käytännössä hiukan jeltsiniläiseen asemaan: pitää siivota edellisen isännän sotkut. Pitää tehdä sovintorauha, joka on varmasti nöyryyttävä, kun sodanpäämääränä on ollut Ukrainan alistaminen. Pitää vapauttaa yhteiskuntaa, joka on nyt laitettu todella tiukkaan kontrolliin. Tehtävä on sama kuin Ebertillä ja Stresemannilla vuonna 1919. He tekivät työn huolellisesti. Seurauksena oli, että Weimarin tasavalta ja saksalainen sosiaalidemokratia saivat erittäin huonon maineen. Pääkaupungin poliitikot puukottivat armeijaa selkään.

  Venäjällä ei ole SPD:tä vastaavaa oppositiopuoluetta, joka voisi rakentaa uuden yhteiskunnan. Siellä tämä tehtävä lankeaa sille voimapalvelulle, jonka kaaderi tekee kaappauksen. Hetkellisesti luvassa on valtaa, mutta lopputuloksena on pitkällä tähtäimellä se, että kyseinen palvelu leimautuu tappion tuottajaksi. Se lakkautetaan ja virkamiehet saavat eron ilman eläkettä.

  Ainoa tapa on kollektiivinen kaappaus Hrustsevin tapaan: pitää saada armeija itsessään tekemään kaappaus niin, ettei synny väitettä selkäänpuukotuksesta. Yhdysvaltain levittämä tieto, että Shoigu suunnittelisi kaappausta, olisi tämän kuvion mukainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venäjähän on käytännössä tyylipuhdas sotilasdiktatuuri, joten äkkiäkös nuorekas everstijuntta vallan kaappajaisi. Samalla voisi ottaa oligarkeilta oma ja varastetu varallisuus takaisin valtiolle. Muutaman voisi ampuakin malliksi.

   Sitten vaan hieromaan rauhaa. Siinähän venäläiset ovat mestareita, joten eiköhän ne saisi suunnilleen saman mikä oli tarkoitus ottaa väkisin.

   Ukrainan presidentti, tämä vapaille vaaleilla valittu peijakas, saisi jäädä hetkeksi valtaan.

   Entäpä Putin? No, hänet hirtetään kansanvihollisena Punaisella Torilla. Lavrov lähetetään suurlähetteliääksi Pohjois-Koreaan.

   PS. Suomelle luvataan puoli Karjalaa takaisin, jottemme liittyisi Natoon. Raja alkaisi Viipurista, avoimesta kaupungista, josta se kulkisi suunnilleen Stalinin 1939 lupaamaa rajaa myöten Jäämerelle.

   Tästä tarjouksesta ei saisi nytkään kieltäytyä.

   Poista
  2. Näen samankaltaisuuksia Venäjän 90-luvun ja Saksan 1920-luvun välillä. Takana on hävitty sota. Demokratia tuntuu aiheuttavan vain anarkiaa. Uusi, vahva johtaja saa suosiota lupaamalla järjestystä... Lopputuloskin on valitettavan samankaltainen.

   Poista
  3. Odotinkin jo näitä ”Karjala takaisin” puheita ilmestyvän. Muun maan turvallisuuden kustannuksella ei Natolla kauppaa kannata käydä, koska jos ei nyt tartuta tilaisuuteen liittyä Natoon, se ovi kyllä sulkeutuu lopullisesti. Karjalan voi joku toin diktaattori napata helposti takaisin tekaistuin perustein.

   Poista
  4. Liiallinen ja lapsellinen Putinin a venäläisten demonisointi lännessä sataa aluksi vain Putinin laariin. Se kun tarjoaa hyvää materiaalia siitä miten länsi uhkaa Venäjää ja venäläisiä.

   Poista
  5. Onko Nato oikeasti vielä milloinkaan tullut jäsenmaan puolesta tositoimiin? (11.9. -tilannetta ei lasketa, kun muutkin, Venäjä mukaanlukien, tulivat) Yhtäkaikki ydinasepelote toimisi kuin nyt ei jäsenen auttamisen esteenä. Myötätunto ei oikein riitä eikä YK:kaan näytä antavan valtuutusta kuten Kosovon aikaan.

   Poista
  6. Kysyisin mieluummin niin päin, että onko Nato-maa milloinkaan joutunut hyökkäyksen kohteeksi? Ainakaan niin, että hyökkääjä on ei-Nato-maa.

   Poista
  7. "Onko.."

   Se on vaan hyvä että sellaista tilannetta ei ole tullut. Siitä olisi tullut melko paha taistelu. NATOn aseistus ja koulutus ovat korkealla tasolla. Vastustaja olisi joutunut varmasti vaikeuksiin.

   Poista
  8. Tai sitten ei, Natolla on lähinnä "siirtomaa" joukkoja.

   Poista
 2. Olisi hauska yhtyä ennustukseen. Mutta jos "helpottaisikin", ei tähän tilanteeseen mistään mitään oikeasti hyvää ole tulossa. Tavalla tai toisella tulee väkivaltaa riittämään.

  VastaaPoista
 3. Minulla on kellarissa (täytyypä joskus sieltä kaivaa esiin) muutama vanha Suometar -niminen lehti. Siitä on niin kauan kun viimeksi niitä olen lukenut, että en edes muista oliko ne fraktuuralla painettuja (?), varmaan olivat. Mutta kaksi otsikkoa on jäänyt mieleen:

  "Kuuluu riehuwan kauhia sota tuolla Krimin maalla", ja "Ei ole Kuopijon markkinatkaan enää niin kuin ennen"... (siis muistin varaisesti jotenkin noin)


  Ps. On minulla myös vanhoja Suomen Kuvalehtiä 1800 luvun loppuvuosilta, ja uudempia 1916 luvulta lähtien. Muutama numero. Jotka kaivoin esiin erään tirehtöörin rakennuksen vintinpurujen seasta. Yhdessä on kuvallinen Kankaan Paperitehtaan mainos ihmepaperista nimeltä pergamiini... siihen kun kalan kääri, se säilyy tuoreena monta päivää.

  Höpö höpö, eikä säily.


  nimim. "ex-kankaalainen"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivalehti on perustettu 1916, alkoi varsinaisesti ilmestyä 1917. Minulla on sidotut vuosikerrat varmaan vuoteen 1920. Sitä ennen oli Kyläkirjaston Kuvalehti jolla oli vähän toisenlainen eetos.

   Poista
  2. Ystävällisesti huomautan, että...

   "Ensimmäinen Suomen Kuvalehti -nimeä käyttänyt lehti ilmestyi vuosina 1873–1880 ja toinen vuonna 1894.
   Nykyinen Suomen Kuvalehti aloitti ilmestymisensä vuonna 1916."


   En voi mitään sille että sama nimi niillä oli/on.

   Poista
  3. Enpäs tonkinut tarpeeksi.
   Näistä vanhoista mielestäni paras on kuitenkin Otava, kuvallinen kuukausilehti. Kuvalehdessä on kyllä paremmat mainokset, kuten:
   Ostakaa Sorsakosken puukkoja!
   Helsingissä asioivat maalaiset toimittavat asiansa paraiten Stockmannilla!

   Em. liikeyrityksen kannattaa muistaa oma mainoksensa Suomen Urheilulehdessä:
   G.F. Stockmannin Urheiluosasto. Parhaat Tawarat! Kunnollinen Kohtelu!

   Poista
 4. Hyvä idea! Wunderbaumi vain kaulaan roikkumaan avainten kanssa samaan nauhaan. Säästyy teotorantissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka, kuka sinä olet!?

   Oitis lisää. Toivon. Et kai sä vaanvoi olla tuttu. Vai voitko. Kyä ny on joku hama.

   Poista
  2. Ensin Iikka kysyy ja sitten kun vielä vastaa itselleen, se on sitä ns. dialogia

   Poista
 5. Hempskatti.

  Venäjä. Ensinnäkin,heillä on eräs maailman parhaista kansallislauluista. Joke tätä yrittää parantaa on aivan pölhö.

  Sitten on heillä myös kansa. Onhan muillakin, mutta heillä on omanlaisensa.

  Saakuri, ei nämä ole kovin vaikeita seikkoja. Mennän kyökin kautta. Venäjällä ystävyys ei ole vaihtokelpoinen valuutta, mutta voi se olla meille hiukan defitsitnyi, pulatavara. Entä sitten! Hamstrataan.

  VastaaPoista
 6. Putinin sotaa tukevan Moskovan ortodoksisen Patriarkan mukaan käynnissä on taistelu jumalan puolesta lännen rappio arvomaailmaa vastaan, joka ilmenee m.m Pride kulkueissa ja homoseksuaalissuudessa.
  No olis Putin sitten heti sanonut ,että kyseessä on jumalan määräämä ristiretki lännen rappioväkeä vastaan eikä vain Prahan natsi narkomaaneja. Lännen kirkot myös vallanpitäjiä joskus arvostelevat ,mutta Venäjän ortodoksinen kirkko edelleen vallanpitäjien maksettunainen .Joka ei maaorjuuden vuosisatoinakaan hallitsijoita arvostellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoista väkeä nuo kiovalaiset! Rappeutuneita narkomaaninatseja, jotka kehittelevät ovelasti joukkotuhoaseita, mitä nyt jatkuvilta prideparaateiltaan kerkiävät. Mitähän kaikkea muuta hyveellinen Putin vielä muistaakin hyökkäyssotansa syyksi?

   Poista
  2. Vissiinki persien kutkan

   Poista
 7. Ananias Jauhiainen oli sen verran tukeva, että koulupoika sai anteeksi myöhästymisensä mainittuaan syyksi, että "Jauhiajais-Ana tulj torilla vastaan ja mänj' niin kauvvan kierttäissä."

  VastaaPoista
 8. Herra P:n erikoisoperaatiossa kaikki ei nyt mene niin kuin elokuvissa (tai niin kuin perinteisessä venäläisessä historiankirjoituksessa). Nöyryytystä pukkaa.

  Kunniamerkkejä ovat ansainneet lähinnä vain sotasensuurin napamiehet. Kaluunaherroja puistattaa, kun heidän huvikuunarihankinnoistaan aletaan puhua ääneen samaan aikaan kun kolonnat jumittavat Kiovan tiellä.

  VastaaPoista
 9. Verkkolehdet ovat mainioita, kun tekstiä voi suurentaa tarpeen mukaan, kuvat ovat eläviä ja historiassa pääsee taaksepäinkin. Diginä on nyt SK, HS paperisen llisäksi, ja Husisksenkin tilasin taas tarjouksesta, ikään kuin sotauutisia ei saisi tarpeeksi muutenkin, mutta Anna-Lena Laurén antaa niihin oman lisänsä sisältä päin, karhun kotikontuvilta. Ruotsista Laurén sai juuri Jolo-journalistipalkinnon humaaneista kirjoituksistaan. HBL:ssä on muutenkin vähän erilaisia juttuja kuin muualla.

  Sitten päätin lukea jotain klassista vaihteeksi, Guy de Maupassantin novelleja, mutta eivätkös sielläkin sotilassaappaat marssineet, kun resuinen armeija perääntyi väsyneenä, 1800-luvulla Ranskan-Saksan sodassa. Määrätyin väliajoin ne ovat liikkeellä eri puolilla. Tyhmä ihmiskunta, tai paremminkin muutamat sen johtajat. Suomalaisten herraonnea voi vain ihastella ja naapureita säälitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ruotsista Laurén sai juuri Jolo-journalistipalkinnon"

   Olisikohan tuo palkinto saanut nimensä Jan Olof Olssonin mukaan. Tunnettiin aikoinaan Suomessa kirjastaan "1914". Minusta surku ja sääli, että laatukirjoittajan mukaan nimetty palkinto meni Laurénin kaltaiselle SK:ssakin esiintyvälle yksipuoliselle sättijälle.

   Poista
  2. Lehtikolumneissaan Jan Olof Olsson käytti nomomerkkiä "Jolo".
   Anna-Lena Laurén palkittiin Suomessa Vuoden journalistina 11.3.

   Poista
  3. Ketä se sättii ja kuinka?

   Poista
  4. On ymmärrettävää että venäläisiä poliitikkoja ja virkamiehiä ärsyttää suuresti suomalainen journalisti joka avoimesti kirjoittaa Putinin rötöksistä ja Venäjän huonoista oloista. Se on hyvä.

   Poista
  5. ...nimimerkkiä... palkittiin Vuoden journalistina 11.3.2021. Ja minulla kun oli aina ennen niin tarkka näkö! Ei voi mitään.

   SK:n journalistipalkinnonkin Laurén on saanut.

   Poista
 10. Majurina mies on tyhmimmillään, saati sitten sellaisen elävän leskenä. Sota tuottaa vainaita, mainioin keinoin. Näitä keinoja opiskellaan kilvan, sotilasakatemioissa. Toisaalta.. kenraaleista saadaan parhaat pasifistit. Kuinka saisimme paremmat?

  VastaaPoista
 11. Täällä Turun naapurissa on poliisilaitoksen yhteydessä turvapaikanhakijoiden tutkintakeskus. Heti aamuisin on laitoksen ovelle päivittäin muodostunut pitkiäkin jonoja maailman eri puolilta tulleista ihmisistä. Tänään päivällä koiralenkillä ollessani huomasin sinne jonottavan ja siihen suuntaan tulevan vastaan lukuisia ukrainalaisten ja/tai venäläisten henkilöiden ryhmiä, heidän keskustelukielestään päätellen.
  Ukrainan sota alkaa siis todenteolla näkyä jo näilläkin nurkilla. Taitaa myös venäläisten määrä Suomessa kasvaa nyt merkittävästi, mistä voi aiheutua erinäisiä ongelmia?

  VastaaPoista
 12. Sukulaiseni Eero Vartiainen meni 50-luvulla Ameriikkaan ja toi sieltä vaimon ja Tokalon-tuotteet.

  MafH

  VastaaPoista