Sivun näyttöjä yhteensä

2. maaliskuuta 2022

Kouluampuja irrallaan


 

 

Eilen jokainen näki tavallisen epätavallisuuden. Poliitikkomme, joiden vähättely on ollut usein ymmärrettävää, ja järjestelmämme, jota on kuvailtu vähemmän huonoksi, näkyvät äkkiä voimana.

 

Neljä puoluejohtajaa puhuu selkeästi järkeä tilanteessa, jota ei osannut odottaa. Kukaan ei langennut edes ylisanoihin, vaikka kaikki sanoivat omalla tavallaan, että edessä on verta, uurastusta, hikeä ja kyyneleitä.

 

Lopuksi – televisiossa – entinen pääministeri esitti napakan yhteenvedon ja leimasi erään ison päätöksensä ydinvoimalasta virheeksi juurikaan selittelemättä.

 

Älkää ymmärtäkö minua oikein. Sössiminen tulee jatkumaan taas. Sellaista sanotaan elämäksi.

 

Otsikon kouluampuja tarkoittaa tässä itäisen naapurimaan päällikköä. Nimitys perustuu siihen, että suojattomien ja pahaa aavistamattomien ihmisten surmaaminen on helppoa. Riittää että luopuu ihmisyydestään.

 

Poliitikkojen suoritus 1.3.2022 menee aikakirjoihin. Jossain vaiheessa palataan tavalliseen, ja kaikki käsittävät, että nykyisen tyyppinen parlamentaarinen demokratia on toimiva järjestelmä, koska jatkuvuus on rakennettu siihen sisään.

 

Tämän jutun kuvassa esiintyy Mussolini muutamine kannattajineen. Monissa Hitler- ja Stalin-elämäkerroissa olen jäänyt kaipaamaan mainintaa kuolemanpelosta. Shakespeare, joka ei ollut historiantutkija, on useassa  näytelmässään näyttänyt, miten väkivalta synnyttää väkivaltaa, ja sitten tulee kuolema. Macbethin yksinpuhelun kuuluisuus voi johtua harvinaisen tilanteen vangitsemisesta sanoiksi. 

 

Ihmisiä kieehtoo peruuttamattomuus. Teknisesti sanaan joskus ”emergenssi”. Piparkakku on emergentti, koska sen palauttaminen ainesosiinsa uunista ottamisen jälkeen ei ole käytännössä mahdollista. Puu on emeregentti. Kun tukkipuu on kumossa, sen pystyttäminen pysyvästi pilviä pitelemään ei onnistu. Ja ihminen on sitä.

 

Siksi menneisyyteen palaaminen kiinnostaa meitä niin kovin. Jokainen fiktiivinen kirja on aikakone, koska se perustuu niin suuresti siihen, mikä ei palaa.

 

Eli mitä voi tehdä? Ukrainan hyväksi ei ehkä paljon. Pelkään, että Suomi on lähinnä seuraava uhkailtava. Historiantutkimjs on hutiloinut siinä, mutta kun Suomi on tällainen mantereen laituri, luonnon rakentama sotasatama, saamme olla jatkuvasti varuillamme. Jo puolitoista tuhatta vuotta sitten ne saman alueen asukkaat, joita sanotaan harhaanjohtavasti viikingeiksi, matkaansaattoivat suuren hulinan Euroopassa. Muun ohella gooteiksi sanotut joukot osoittautuivat koviksi tappelemaan, ja ”kansainvaelluksista” puhuttiin kirjoissa kauan, tietenkin unohtaen, että kaikki kansat vaeltavat. Aina. Sitä ”kansa” tarkoittaa. Matkaseuraa.

 

Ajattelen samoin kuin poliitikot. On käyttäydyttävä kuin hermostunut seiväshyppääjä. Askelmerkit on mitattava moneen kertaan, jotta ponnistus onnistuisi. Olemme sen velkaa syntymättömille, ja kuolleille. Tyranneissa puolestaan on se piirre, että heitä kohtaa kuolema. Aina joskus seuraava sukupolvi ottaa opikseen.

97 kommenttia:

 1. Jotakin on taas kääntynyt. Eilisillasta lähtien on ilmestynyt otsikoita, jotka vihjaavat, ettei Zelenskyi niin makea tyyppi olekaan. Tai EU:hun haku nopeutetusti, mitä ne on olevinaan.Ainakin minä herkässä nahassani koen nämä pienet vihjailut näin.
  Myös kerrotaan, että venäläiset sotilaat ovat harhautettuja poikaparkoja. Kohta kai heidät halutaan ottaa turvaan tänne. Julmat aseet poikaparoilla kuitenkin on.
  Aseapu lienee vielä jossakin matkalla. Sanktioiden hintaa ruvettaneen laskemaan paatoksen laantuessa. Voi kyynistä Eurooppaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kukaan ei ole enkeli, ei Navalnyi, ei Zelenskyi.

   Marttyyreja heistä kyllä voi tulla.

   Poista
  2. Sinä se tässä taidat olla kyyninen perintövenäjävihassasi.

   Poista
  3. Haiskahtaa venäjämielisen kirjoitukselta.

   Poista
  4. Presidentti Zelenskyin nimi löytyy Pandoran papereissa. Ukraina ei ole demokartia vaan oligarkkien hallitsema maa.

   https://www.occrp.org/en/the-pandora-papers/pandora-papers-reveal-offshore-holdings-of-ukrainian-president-and-his-inner-circle

   Poista
  5. On hyvä muistaa että Ukraina ei ole demokratia vaan oligarkkien hallitsema kuten Venäjä.

   https://yle.fi/uutiset/3-12336320

   Poista
  6. Ukrainan vaaleja ei ole väärennetty.

   Poista
  7. "Ukraina ei ole demokartia..." Yllättävän paljon on lyöntivirheitä, mutta asiallisesti - oikeuttaako se seikka, että joku on oligarkien hallitsema maa eikä demokratia, aseellisen hyökkäyksen sinne.

   Poista
 2. Hienoa myös että Saksan liittokansleri alkaa pakon edessä korjata edeltäjiensä virheitä. En väitä että nykyinen olisi aiempia fiksumpi, mutta hänelle Putin on vääntänyt rautalangasta, miten tärkeää on vähentää riippuvuutta Venäjästä ja lisätä puolustusmenoja.

  Myös länsimaiden riippuvuus Kiinan kommunistisesta puolueesta on vaaraksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kaltaiseksi saavat NATOn tuntumaan vankilasta.

   Poista
  2. Ketkä tukivat Venäjää YK:n turvaneuvonston Ukrainaa koskevassa äänestyksessä? Valko-Venäjä, Pohjois-Korea, Syyria ja Suomessa Paavo Väyrynen ja muutmat muut.

   Poista
  3. "Sinun kaltaiseksi..." Onhan se hankalaa kirjoittaa, kun ei osaa Suomenkieltä.

   Poista
  4. Todellakin... "kun ei osaa Suomenkieltä."

   Poista
  5. Puhelin ei osaa suomenkieltä (huom. oikea kirjoitusasu) vaan korjailee luvatta ja puolisalaa omiaan.

   Poista
  6. Täällä ovat alkaneet Venäjän trollit puuttua keskusteluun ja ohjata omiin tarkoituksiinsa.

   Poista
  7. Ei ne venäläiset näin tyhmiä kirjoittele kuin nämä Nato-kauppiaat.

   Poista
  8. Ei ole näillä lakeuksilla kuunaan nähty Putinin veroista Nato-kauppiasta!

   Poista
  9. Oletko kiihkossasi hetkeäkään ajatellut että, jospa Putin nimenomaan haluaa Suomen NATO hakemusta hyökätäkseen tänne?

   Poista
  10. Viimeinen kommentoija on niin oikeassa. Venäjän johto on ajanut suomalaiset vahvasti Naton kannalle. Ukrainan tilanteeseen ei Suomea kukaan halua, mutta yhtäläisyydet naapuruussuhteitamme koskevissa vihapuheissa ja -teoissa itärajan takana ovat ilmeiset.

   Se, että Suomessa nyt kirjoitetaan ja puhutaan valtalehdistössäkin suoraan Venäjästä roistojen hallitsemana diktatuurina on valtava muutos. Raja on vedetty selväksi, Venäjän nykyisen johdon puheisiin rauhantahdosta tuskin luottaa enää kuin kiilusilmäisin kommunisti ja P. Väyrynen. Teot puhuvat omaa kieltään.

   Raja on itärajallamme. Me kuulumme länteen.

   Poista
  11. Niinpä. Mutta nykyisessä Euroopassa vahvin Putinin viides kolonna on yleensä äärioikealla. Monista merkeistä päätellen Suomessakin. Tällä en tarkoita, että kaikki perussuomalaisissa olisivat sellaisia. Vkk-ryhmittymä, jonka aktiivit usein käyttävät venäläisiä nettialustoja, lienee kyllä selvä tapaus. Turtiainen onkin valtauksen alettua ollut kuin neste sukassa.

   Poista
 3. Hyvä analyysi - vai liekö synteesi.

  VastaaPoista
 4. Tuore sitaatti amerikkalaisesta Politico-verkkolehdestä:
  Even as Trump’s vocal criticisms may have inadvertently strengthened the alliance, Trump worked to diminish the influence of NATO, reportedly planning to withdraw from it in his second term. As a candidate, Trump had even remarked that, “Maybe NATO will dissolve, and that’s OK, that’s not the worst thing in the world.”

  VastaaPoista
 5. Jos venäjä ukrainan saa alistettua niin minkälainen hallinto sinne on tarkoitus asettaa. Vapaissa vaaleissa epäilemättä valittaisiin entistä venäläisvastaisemmpi "natsijuntta"
  Eivät kai pystyisi niin valtavaa äänestys väärennöstä tekemään ,että venäjän bulvaanit "voittaisivat".

  VastaaPoista
 6. Kertokaapa jokin järjellinen selitys sille, että Putin-p-n nuolija Fasel saattoi toimia useamman vuosikymmenen kansainvälisen jääkiekkoliiton johdossa. Tyhmien ovelaa ohjailua idästä vai muiden mukanaolijoiden täydellistä kelvottomuutta vai ehkä molempia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. >...järjellinen selitys sille, että Putin-p-n nuolija Fasel...

   Hienoa, että tämänkin blogin laatu on saatu vaakitetuksi selkeään kehitystasoonsa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin ja unohtaa menneiden vuosien kunnianhimot.

   Poista
  2. No eihön toki Faselista kukaan voi muuta mieltö olla paitsi sinä, Putin, Lukashenka ja Fasel itse.

   Poista
  3. "Hienoa, että tämänkin blogin laatu on saatu vaakitetuksi selkeään kehitystasoonsa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin ja unohtaa menneiden vuosien kunnianhimot."

   Tähän voi vain yhtyä. Mieleen on viime aikoina näitä lukiessa monesti tullut pilaprofessori Karin erään piirroksen teksti:

   "Jos hollitupalaiset pääsevät salin puolelle, eivät he siitä hienostu vaan salikin muuttuu hollituvaksi."

   Toteaa tässä nimimerkki "Itsekin hollitupalainen" (mutta arvattavasti ei sentään niitä kaikkein brutaaleimpia hölöttäjiä).

   Poista
  4. Eihän siinä ensimmäisessä kommentissa ollut mitään asiatonta. Noiden kahden edellä olevan alkuperää ja motiivia voi kyllä uumoilla.

   Poista
  5. Uumoile sinä vain kaikessa rauhassa.

   Poista
  6. Juu, Vladimir Viimeinen on merkittävä valtiomies, eikä häntä saa uumoiluilla herjata. Kunnia uunoilulle!

   Poista
  7. Ymmärsit hieman vikaan. Tuossahan uumoiltiin "noiden kahden edellä olevan alkuperää ja motiivia". Paranoia, tuo nykyaikana kulovalkeana leviävä, nääs on ikävämpi ihottuma.

   Poista
  8. Ihan sama, Putin-nuolija Faselin puolustelijan motiivia ja sijaintia pitää edelleenkin uumoilla.

   Poista
 7. Kyllä se eräs entinen jalkavaivainen pääministeri on nolo tapaus. Hänhän pyyteli anteeksi tanskalaisia pilakuviakin sekä Ville Rannan muutamaa sarjakuvaa. Lisäksi hän pahoitteli professori-isänsä toisen professorin kanssa kirjoittamaa kirjaa, jonka tieteelliset tulokset eivät sattuneet olemaan poliittisesti korrekteja.

  VastaaPoista
 8. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että maton alapuolinen parketti on loistava paikka riidanaiheille tällä säällä.

  Fakta on silti myös, että jos olisin vaikka kaksi viikkoa sitten sättinyt esimerkiksi globaaliin finanssikapitalismiin sisäänrakennettua mistään ulkoisvaikutuksista piittaamatonta omaisuudensuojaa vähänkään varomattomin sanankääntein, olisin varmaan vielä hyvinkin saattanut kuulla olevani hyödyllinen idiootti, viidettä kolonnaa jne.

  Nyt asiallisuuteenromahtaneisuus rakoilee terveesti hetkeksi, kun on toivottavasti kaikille selvinnyt, että ne tuommoiset kolonnat olivatkin enemmänkin Sveitsin kaltaisissa paikoissa. Silti samaan aikaan muun muassa Yhdysvalloissa jako 50 vuotta ajastaan jälkeenjääneestä talousjärjestelmästä hyötyviin ja toisaalta uusfasismin lumoissa olevaan ruostevyöhykkeeseen ei ole nähtävästi ainakaan vielä laantumassa. Kun venäläinen fasismi kaiken toivon mukaan on lyöty, niin viikon kuluttua siitä on 16 Korkman jälleen A-studiossa taputtelemassa itseään selkään seniileine jaarituksineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten omaisuudensuoja tähän liittyy? Sinänsä kyllä pitää paikkansa, että siihen vedoten bisneslobbarit ovat vuosikymmenten mittaan saaneet sallituksi paljon ympäristöllemme turmiollista. Yksi loistava poikkeus on 1980-luvulla säädetty soralaiksikin kutsuttu maa-aineslaki, jota epärehellisesti väitettiin sosialismiksi ja vastustettiin ankarasti. Mutta jos lakia ei olisi saatu säädetyksi, eteläisessä Suomessa ei olisi enää ainuttakaan luonnon ja maiseman kannalta arvokasta harjua tai kalliota jäljellä.

   Poista
 9. Itänaapurin maskuliininen kurkiliituri sublimoi. Vaikka on isot kultaiset ovet, isot pöydät ja kullatut vessaharjat, olo tuntuu silti kovin pieneltä. Tiedä sitten, mikä riittäisi. Silmäilin Mauno Koiviston Venäjän ideaa (2001). Kirja tuntuu edelleen kelpo analyysiltä itänaapurin sieluttomasta sielunelämästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjilla on terävä nokka. Ties vaikka olisivat nokkaiseet tunkeilijaa arkaan paikkaan.

   Poista
  2. Ja putosi maahan, kun vaihteeksi tajusi, ettei osaakaan lentää.

   Poista
  3. Kurjet ovat siis venäläisessä mytologiassa kuolleiden sotilaiden sieluja.

   Poista
  4. En tiedä mistä tulee mieleen lause "Vuoret ovat synnytystuskissa ja ...synnyttävät hiiren." aina silloin kun isot ovet avataan ja Putin marssii estradille.

   Poista
  5. Tämä nykyinen invaasiota johtava sotaministerihän oli edennyt hyvin urallaan, kun järjesti Putinin kurkilentonäytöksen. Eipä ihme, että sotakin nyt sujuu kuin rasvattu!

   Poista
  6. Tuo Mus ridiculus on ihan oma itäinen eliölajinsa.

   Poista
 10. Hermostunut seiväshyppääjä, tai olisiko vielä parempi äärimmilleen keskittynyt, on Kemppiseltä osuva vertaus. Ulkopoliittisten ratkaisujen kalkylaattorin on nyt toimittava sekä nykyhetkessä että sumeaa tulevaisuutta eri vaihtoehtoineen allokoiden. Historian tuntemisesta iholla asti on varmasti myös apua.

  On hyvin mahdollista, että puolustusliittoon liittyminen voi olla edessä, nopeastikin. Silti en voinut olla kunnioittamatta Tuomiojan analyyttistä otetta vaikeassa tilanteessa, huolimatta siitä, että hän on mielestäni tehnyt myös virhearvioita uransa aikana. Silti usein, yleensä juuri vaikeimmissa paikoissa, hänen tilanteentajunsa on ollut kohdallaan. Hän kykenee myös muuttamaan tarvittaessa mielipidettään. Ja korostan, että en henkilökohtaisesti ole mikään Tuomioja-fani.

  Näin tämän aamun Ylen:n keskustelun päätteeksi Tuomiojan tuskaisen ilmeen, kun Kokoomuksen kansanedustaja selkeästi , varmasti ja mielestään suoraselkäisesti kertoi nyt ainoan turvan olevan Natoon liittymisessä. Hänen käsityksensä mukaan Venäjän uhka loppuu siihen hetkeen kun tuo tyhjiö täyttyy. Nyt ei tiedetä hänen mukaansa kansainvälisesti, mille puolelle Suomi kuuluu(!).

  Tuomioja pääsi sentään lopuksi muistuttamaan, että suomalaisten on pyrittävä kaikessa sellaiseen ratkaisuun, ettei Suomen maaperä joudu taistelutantereeksi, Natossa tai ilman. Mikään ratkaisu ei tunnu tässä tilanteessa parhaalta, harras toive on että edes järkevin vaihtoehto löytyy. Kyseessä on sentään yksi Suomen historian ratkaisevimmista päätöksistä. Nyt uutiset kertovat Suomen ja Ruotsin yhteisestä merisotaharjoituksesta Visbyssä. Yhdessä Ruotsin kanssa on löydettävä ja mietittävä se yhteinen linja, miten edetään.

  VastaaPoista
 11. Kuulostaako tänään tutulta? Näin uutisoitiin 15.2.:
  Ukrainan puolustusministeriön ja asevoimien verkkosivut sekä kaksi pankkia joutuivat kyberhyökkäyksen kohteeksi tiistaina. Ukrainan hallinnon mukaan palvelunestohyökkäys saattoi olla peräisin Venäjältä. - - - Kohteina olleet pankit Privat ja Oschadbank ilmoittivat, että niiden verkkopalvelut olivat tiistaina poikki.

  VastaaPoista
 12. Kansan kääntyminen Nato-mieliseksi on merkki säälittävästä lyhytnäköisyydestä ja populismista. Sama pätee kelkkansa kääntäneisiin poliitikkoihin.

  Nato-juna pysähtyi Suomen pysäkille reilut parikymmentä vuotta sitten, eikä Jetsin olisi korvaansa lotkauttanut, jos olisimme hypänneet muina miehinä mukaan. Mutta ei menty - kansa kun vastusti sodanlietsojien kelkkaan lähtöä. Mieluummin jatkettiin marssimista jenkkien murhaohjuksia vastaan ja idän rauhanohjusten puolesta.

  Nyt kansa sitten viimein heräsi vakuutusta ottamaan, kun naapurien talot jo palavat.

  Kunhan tästä kriisistä selvitään, niin tämäkin opetus unohtuu äkkiä. Tai voihan olla niinkin, että saadaan taatusti pitävät turvatakuut - pyöveli Putinilta.

  No, niinhän sitä sanotaan, että jokaisella kansalla on sellaiset johtajat kuin se ansaitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska nähtävästi olet asiantuntija tietämään mitä tapahtuu silloin, kun Suomi pysyisi Naton ulkopuolella, niin olisin kiinnostunut kuulemaan millainen visiosi on. Myös olisi hyvä tietää, mitä tapahtuisi sitten Natoon liittymisen jälkeen. Seurauksethan näissä tapauksissa ovat ratkaisevat. Nyt kun näkemyksesi mukaan suurin osa kansasta on säälittävän lyhytnäköistä, niin yksityiskohtainen kannanottosi olisi kovin tarpeellinen.

   Poista
  2. En ottanut kantaa siihen, pitääkö Suomen nyt pysyä Naton ulkopuolella vai pitääkö yrittää päästä jäseneksi.

   Otin kantaa vain siihen lyhytnäköiseen idealismiin, ettei tämä sama enemmistö kannattanut Natoon liittymistä jo silloin kun se olisi onnistunut ilman ongelmia.

   Mielestäni osoittaa todellakin säälittävää lyhytnäköisyyttä muuttaa mieltään vasta nyt, kun ohjukset jo lentävät, pommit putoavat ja divisioonat etenevät.

   Jos vastusti silloin Natoa, olisi tietenkin pitänyt miettiä valmiiksi miten pitää toimia tällaisessa tilanteessa. Näköjään ei mietitty.

   Poista
  3. Tässä voisi tosiaan myös kysyä miksi tilanne on ajettu tähän pisteeseen missä NATO jäsenyys on taas muka ainoa vaihtoehto. Ovatko epäisänmaalliset kokoomuspoliitikot myyneet maamme etukäteen?

   Poista
  4. "Tässä voisi " anonyymille:
   Kokoomus ei ole hallituksessa. Siellä istuvat SDP, Vihreät, Vas, SFP, KEPU. Nämä puolueet ovat vastuussa tekemättömyydestä.

   Ne ovat olleet pian kolme vuotta hallituksessa eikä NATO kysymys ole ollut listalla vähimmässäkään määrin. Päinvastoin, kun asiasta on mainittu, ne ovat kiihkeästi vastustaneet NATOa.

   Poista
  5. Tulevilla tutkijoilla riittääkin työtä, kun he pohtivat miksi Suomen poliittinen eliitti oli niin pihalla siitä mitä maailmalla - ja ihan naapurissa! - oikeasti tapahtuu.

   Yhdessä päivässä pilvilinnat romahtivat.

   Onneksi eivät sentään saaneet kuohittua armeijaamme kokonaan. Haluja takuulla oli, sillä koko maailmahan haluaa että "ei enää ikinä sotaa".

   Si vis pacem, para bellum.

   Poista
  6. Kokoomus oli tuota ennen joka hallituksessa melko pitkään omine agendoineen, verot alas ja säästetään kaikesta, myydään maa/talous ulkomaalaisille jne.
   Jos ei muuta, niin heikensivät melkoisesti maanpuolustusta jota toimillaan.

   Poista
  7. Taisivat ajaa väestönsuojavelvoitteitakin alas normienpurkuna.

   Poista
  8. Muistan jostain viime vuosituhannen puolelta sellaisenkin eduskuntakeskustelun, jossa joku tohti epäillä turvallisuusriskejä vietäessä perusinfrayhtiöitä pörssiin. Uskonnonomainen vastaus oli, että kaikki riskit ovat poissa ja vapaat markkinat hoitavat kaiken.

   Poista
 13. Suomi lähettää Ukrainaan muun muassa 2500 konetuliasetta ja niihin 150 tuhatta patruunaa eli 60 patruunaa asetta kohti. Montako patruunaa menee yhteen lippaalliseen? – JRi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla 30 kpl per lipas. Eli pari lippaallista asetta kohti.

   Poista
  2. Onhan siinä riittävästi koko Kievin pohjoispuoken kolonnan tuhoamiseen.

   Poista
  3. Mainitut aseet ja patruunat menevät lähinnä reserviläisten tai vastaavien käyttöön. Noissa kun patruuna ja väljyys on eri kuin varsinaisessa sotavoiman aseistuksessa. Rynnäkkökiväärin tuliannos on 90 patruunaa ja jos nuo vetelee peräkanaan, niin piippu palaa pilalle ellei aseen anneta jäähtyä välillä. 60 patruunaa per ase tarkoittaa ideaalitapauksessa 60 kylmäkallea. Sarjatulella voi tietysti ampua moraalia, mutta se nyt vain on tyhmää tuhlausta.

   Tietysti noilla ei ole merkitystä rauhanvaltion rauhanohjuksiin ja -panssareihin, mutta kyllä niillä kentsunkin saa vaimennettua.

   Poista
 14. Ihmettelen (Tai en huomannut) miksi ei Vlad.Vysonskin "Valhe ja totuus" Turkka Malin hien ona esitykseksenä esissä. Kemppisen milj.mk äänentoistolaitessa särö 9.36 kohdalla, mielenpahoitus,siis pohjalaisiin kansanlauluihin Jaakkoon kähinöitä lukemaan, en kuule/ymmärrä mitään.Luettuna kaipoon

  VastaaPoista
 15. "...tällainen mantereen laituri, luonnon rakentama sotasatama", hieno vertaus. Ei ihme, jos pienen maan poliitikotkin ovat alkaneet puhua ihan asiaa, kun se vanha vainooja paukuttelee melkein nurkissa. Jotkut herkät nuoret ovat säikähtyneet Hodorskovskya, joka uutisissa varoittelee toistamiseen, että Suomi voi olla seuraava. Hän on kyllä saanut tuntea nahoissaan vallanpitäjän vihan.

  VastaaPoista
 16. Iltapäivälehdessä viitattiin siihen, miksi Nato ottaisi Suomen jäsenekseen riemusta kiljuen vaikka heti: se ratkaisisi kertaiskulla Baltian maiden puolustusongelman. Suomihan on merkittävä sotilasmahti Itämerellä.

  Toisaalta samasta syystä Suomi pärjäisi liittoutumattakin. On vaikea nähdä miksi Venäjä näkisi Suomen miehittämisen tärkeäksi - ellei sitten juuri siksi: estääkseen meitä liittymästä Natoon.

  Mutta se edellyttäisi Venäjän aikomusta hyökätä myöhemmin Nato-maahan, Viroon esimerkiksi. Ja siinä tilanteessahan Suomikaan ei enää haluaisi Natoon.

  Eli ei Venäjä tämän kriisin aikana Suomeen hyökkää. Seuraavasta ei tiedä, mutta yleensä merkit näkyvät hyvissä ajoin. Ainakin jälkikäteen.

  VastaaPoista
 17. Outo yhtälö: Saman moskovalaisen pikkumiehen mukaan a) Kiova on hänen (pseudo-)historialliselle maailmankuvalleen pyhä paikka ja b) Kiovan kulttuuriset(kin) arvot on tuhottava keinolla millä hyvänsä. Mitään järjellisyyttä tässä(kään) ei tietysti ole, eikä kyllä missään muissakaan pikkumiehen puheissa tai tekemisissä. Onko hän siis paranoidinen tosiasioista irtautunut psykootikko vai silkan pahuuden inkarnaatio vai molempia?

  VastaaPoista
 18. Nyt tajuan loppuun asti, miksi Venäjä on pitkään yllyttänyt ja ruokkinut täällä erilaisia äärioikeistoporukoita. Siksi tietysti, että Putin pääsisi tännekin denatsifioimaan. Juuri äsken muuten ranskalaisella France24-kanavalla Lavrovin pitkän ja valheita pursuavan vuodatuksen jälkeen ranskalainen asiantuntija selitti Kremlin itsensä olevan natsistinen ja toimivan Göbbelsin oppien mukaan: kun tarpeeksi monta kertaa hokee suurta valetta, kuten nyt juttua natseista ja denatsifikaatiosta Ukrainassa, niin kansa uskoo. Varsinkin, kun Venäjän göbbelsiläinen sensuuri pimentää kaiken oikean tiedon. Mutta kukapa Moskovaan, missä se oikea tarve on, pääsisi denatsifioimaan. Ja oletan toki, että joku idän trolli pian sanoo tästäkin jotain pöljää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin samalta kanavalta Macronin eilisen puheen Ranskan kansalle. Aika vaikuttavaa tekstiä: selkeä tuomio Putinille mutta ei Venäjän kansalle, selvä tuki Ukrainalle ja vahva tahto jatkaa sekä pakotteita että keskustelua Putinin suuntaan.
   Macron tuntuu ottaneen paikkansa Euroopan henkisenä johtajana.

   Poista
  2. Pitää paikkansa. Ja suuri osa Macronin kilpailjoista oikeassa ja vasemmassa laidassa ovat antaumuksellisia putinisteja, tai ainakin vielä jokunen päivä sitten olivat. Ranskassa ilmenee tuossa omia historiallisia rasitteitaan.

   Poista
  3. Itse taidat olla entinen antaumuksellinen putinisti, kun näet heitä kaikkialla...

   Poista
  4. Onhan näitä ranskiksia jotka ovat lähteneet Putinin kelkkaan syistä jotka ovat minulle täysin hämärän peitossa. Eräs kuuluisa näyttelijäkin lähti sinne Putinin iloksi.

   Poista
  5. Ei tatvitse luulla mitään. Luepas tämän aamun anonyymi tästä ja opitkin ehkä jotain:
   https://www.politico.eu/article/where-is-france-anti-kremlin-russia-candidate-marine-le-pen-charles-de-gaulle-valerie-pecresse/

   Poista
  6. En pidä englantilaisten höpinöitä missään arvossa...

   Poista
 19. Joku sosiaalipsykologi voisi myös yrittää selittää, miten henkilönä harvinaisen vastenmielisen ja kelmeän oloinen tyyppi voi pysyä vallassa ja saada (toki pimeydessä pidettävän) kansan keskuudessa jopa 70 prosentin kannatuksen (jos nyt sitten sekään pitää paikkansa).

  VastaaPoista
 20. Erikoisoperaatiota voisiko toivoa
  venäläiset todella?
  Vastatkoon niitty hiljainen
  ja kuiske koivumetsien
  Sandarmohin kaunoisen

  Ja haudoistansa Katynin
  voi antaa tsekit todisteen
  Uskotko heidän lapsiaan?
  Eikö erikoisoperaatiota toivoa
  voi venäläiset milloinkaan?

  Ei kärsinyt se armeija
  vain oman maansa puolesta
  vaan jotta koko maailma
  nukkuisi yönsä pelossa

  Kun painaa päänsä pieluksiin
  Kiova, Budapest ja Praha
  unensa kertoo kauhullaan
  eikö erikoisoperaatiota toivoa
  voi muka venäläiset milloinkaan?

  Osaamme kyllä muistella
  ja osaamme antaa toistua
  sen painajaisen uudestaan
  kun veri peittää kaiken maan!

  Te äitejänne kuunnelkaa
  voi Päkmannin poika todistaa
  He teidät saavat uskomaan
  kyllä erikoisoperaatiota toivoa
  voi venäläiset milloin vaan

  Ja työläisjoukot kansojen
  sen tietää kaikkein parhaiten
  ne tuntevat sen nahoissaan
  kyllä erikoisoperaatioita järjestää
  osaa venäläiset aina vaan!


  VastaaPoista

 21. Katharina Pistorin kirja lakien jms innovoimisesta uuden rikkaiston kastejuhlaan ja ammattiyhdistysten hautajaisiin, on juhlava suoritus. Ja hänen artikkelinsa ja kolumninsa aihepiiristä purevia. Kemppinenhän hänetkin tiesi ja meikä kuuklasi perässä.

  Kirjaa oli kauppahyllyssä eilen -osui silmiin kun hain omaa kappaletta suurenmoisesta Ages of American Capitalism by Jonathan Levy. Luen kirjastokappaletta -tilauttamaani. Pitää saada oma. No tämä (taas) FB osuudesta ja kopioin Pistorilta 28.2.-22:

  Yeltsin was then “re-elected” in 1996 through a manipulated process that had been planned in Davos and orchestrated by the newly minted Russian oligarchs. Three years later, Yeltsin made Putin prime minister and anointed him as his successor.JS

  VastaaPoista
 22. "Letterit" tämän päivityksen jäljiltä eivät houkuttele osallistumaan.
  Sen verran on "töpinän" sotamiesneuvosto nyt saanut ilmaa siipiensä alle.

  Mutta yksi kysymys.
  Jos Salon juristi asemoituu tänään (pe 4.3.) tehtävään, johon hänellä kenties ainoana maailmassa on mahdollisuudet, kukas sitten maata ohjaa.

  Kiinnitin huomioni kv-mediassa, että Ameriikan raitin lentoasemalla vastaanottokomiteassa joukon jatkona oli muuan Kekkosen näköinen, teuvalista taustaa omaava viisikymppinen.

  Teuvalta on lähtenyt mm 1920-luvun arkkipiispa-pääministeri, joten ei se ihan kurja kylä ole.
  Kirkossakin on Tove Janssonin alttaritaulu.

  Lisää asiasta omassa blogissani (Arktinen puskurikapasiteetti, jossa ei keskustella).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olisi minuakaan olemassa, elleivät isäni ja äitini olisi tavanneet Teuvalla aikoinaan opettajina toimiessaan. Samasta kylästä oli kotoisin mm. filosofi, akateemikko Oiva Ketonen, jonka nuoruusajoista siellä olivat kuulleet kyläläisten hauskojakin kertomuksia.

   Poista
  2. Aika oivaltava näkemys, harva kai asiaa näin ajatteli, en minä ainakaan: jospa todella Salesta leivotaankin rauhanenkeliä!?

   Poista
 23. Putin on jo menettänyt kasvonsa peruuttamattomasti , kun on hyökännyt Euroopan suurimman ydinvoimalan alueelle. Ukrainassa on yhteensä 15 ydinvoimalaa. Ydinsota on nyt alkanut.

  USA:n ja NATOn on pakko puuttua tähän sotaan todellisin voimakeinoin. Tuulien suunnasta riippuen Eurooppa voi muuttua asumiskelvottomaksi, kun ydinvoimaloita alkaa räjähdellä Ukrainassa.

  VastaaPoista
 24. Todella mielenkiintoista: Aamun telkassa Yle kertoi kansanedustajien keskuudessa tehdystä hybridivaikuttamiskartoituksesta. Haastateltavana oli pari edustajaa. Vihreiden Hassi kertoi olleensa äskettäin sellaisen vaikuttamisen kohteena, jonka punaisena lankana olivat Ukrainan "fasistit". Sitä vastoin perussuomalaisten Meri vältteli ja piti ovia auki kaikentyyppiselle vaikuttamiselle. No, päätelkää itse tästä. On muuten maailma muuttunut jostain 70-luvulta.

  VastaaPoista
 25. Nyt viimeinenkin "patriootti" toivottavasti näkee, miten äärituhoisa äärimmäinen nationalismi on ihmiskunnalle.

  Koskee myös Yhdysvaltoja, jossa tosin valkoisen ylivallan kannattajat luulevat patrioottisuuden tarkoittavan heidän aatemaailmaansa. Ovat saaneet sen jo joihinkin sanakirjoihinkin.

  VastaaPoista
 26. Ajatelkaapa, jos äänet Biden-Trump-vaaleissa olisivat keikahtaneet pikkuisen toisin. Johdossa olisi nyt Putinin kaveri, jonka mielestä Nato voitaisiin hyvin lakkauttaakin. Olisimme siinä tilanteessa jo osa imperialistista Venäjän diktaattorivaltaa. Pienestä oli itsenäisyytemme kiinni. Jotkut tajusivat tämän jo vaalien aikaan, monet muut eivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos itsenäisyytemme on pelkästään å NATO:n ja USA:n varassa, emme ole itsenäisiä.

   Poista
  2. Trump on Putinin taskussa. Putin rahoitti ja ohjaili vaaleja Trumpin eduksi häikäilemättä koska näki että siinä vasta pöljä josta voipi hyvin tulla vaikka presidentti. Ja niinpäs tuli. Trump on loputtomassa kiitollisuudenvelassa ja se kuuluu sieltä lahden takaa vähän väliä asianmukaisina äännähdyksinä.

   Trump on saanut Putinilta ohjeet miten kuuluu menetellä jotta Venäjä saisi kaikkialla täyden vallan. Olipa tipalla että Maailma pelastui!

   Poista
  3. Itse jännitin vaalilaskentaa isänmaallisesti Suomen ja koko maailma puolesta. Ja hyvin lopulta kävi, vaikka välillä näyttikin pahalta.

   Poista
  4. Trump voi tulla takaisin ensi vaaleissa. Mutta toisaalta lain mukaan se on hänen viimeinen kautensa, joten hänen ei enää tarvitse välittää mistään - ei edes Putinista.

   Pahin skenaario onkin, että hän yrittäisi tehdä putinit eli kekkoset - eli jatkaa kauttaan vippaskonstein, poikkeuslailla vaikkapa.

   Onneksi hän on jo niin vanha mies.

   Poista
  5. Trump ehtii päästää Putinin Euroopassa valloilleen yhdenkin kauden aikana, jos nyt vielä on elossa ja vallassa eikä tuhonnut Eurooppaa sitä ennen.

   Poista
  6. Mutta miksi päästäisi?

   Nythän syynä mielistelyyn on se, että Putin voi kiristää Trumpia tiedoilla, jotka estäisivät toisen kauden. Mutta jos se tulee, se toinen kausi, Trumpilla ei ole enää tarvetta mielistelyyn.

   En usko, että Trump tykkää Putinista. Omaa etuaan hän ajaa. Ja heti kun Putinia ei enää tarvitse pelätä uudelleenvalinnan takia, Trump pyyhkii hänellä pöytää.

   Ikävin puoli Trumpin valinnassa olisi se, että hän voi sulkea Nato-ovemme. Siksi sinne on mentävä nyt. Nyt on se momentum. Carpe diem, Suomineito.

   Poista
  7. "Jos itsenäisyytemme.."
   Meidän itsenäisyytemme on omien puolustusvoimien ja kansalaisten päättäväisyyden varassa. NATO ja aseistus ovat lisänä. Jos joku näistä puuttuisi, olisi itsenäisyytemme vaarassa ja juuri siihen suuntaan tietyt tahot ovat täällä asioita ajaneet vuosikymmenien aikana. Nimiä en nyt viitsi mainita, tiedätte kyllä.

   Poista
  8. Eli emme ole itsenäisiä, edes ajattelultamme.

   Poista
  9. Ei koskaan enää sotaa, hih huh hei, kaikki kadulle tanssimaan, hih huh hei, kukkamekoissaan hih huh lei... koko maailman maatuskat mukaan hihhuleimaan...

   Poista
 27. Sky news: Mr Putin said Ukrainians and Russians are "one people" but that Ukrainians have been "threatened and brainwashed".

  Papparaasulla taitaa olla muistihäiriökin. Sehän on Venäjän kansa, jota on aivopesty, ei toki Ukrainan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se järkyttävää havaita millaisilla 1800-luvun kansallisaatteilla suurvaltaa hallitaan ja hyökkäyssotiin rynnätään. Hitlerkin oli moderni ajattelija Putiniin verrattuna, Stalinista puhumattakaan.

   Poista
  2. Ukrainan kansan tilanne on ihmishirviön kuvottavien rikosten seurauksena kauhea. Mutta kyllä kaiken tämän keskellä Venäjän kansankin asema on enemmän kuin säälittävä. Syyllinen toki sama.

   Poista
 28. Jos tästä tilanteesta pitää jotain hyvää löytää niin se voi olla herätys toimia ja ymmärtää se että aika on rajallinen. Varsinkin länsimaissa on totuttu siihen että kaikki menee hyvin ja voi huoletta törsätä resursseja.

  Tilanne on nyt vähän niinkun Ilmestyskirjassa eli tuli tauti (korona) joka on ensimmäinen ratsastaja, sitten se tuli sota (Ukraina) joka on toinen ratsastaja. Kolmas ratsastaja on nälänhätä eli ympäristökatastrofi. Neljäs ratsastaja onkin sitten sen lorun loppu.

  Ihmisen luonto on aina ollut mennä kuilun reunalle. Aina sieltä on kuitenkin tultu ehjänä takaisin. Näin käy nytkin, mutta se edellyttää yhtenäisyyttä ja sitä on aina löytynyt tiukan paikan tullen.

  VastaaPoista
 29. Iltalehden saamien tietojen mukaan Putinin lähin hallinto on pidetty pimennossa Putinin hyökkäyssuunnitelmista. Siellä vallitsee järkytys ja kauhu. Siellä lienee siis jonkin verran järkeviä ihmisiä jotka käsittävät mitä tämä merkitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niitä jokunen Hitlerinkin lähipiirissä. Jotkut yrittivätkin jotain. Stalinista en tiedä.

   Poista
  2. Kun katsoo karttaa, tulee mieleen että Venäjän hyökkäyssuunnitelmaa eivät ole laatineet sotilaat vaan joku heihin nähden ylivertainen strategi, kuten aikanaan Barbarossankin.

   Poista
  3. Tulee mieleen se 'Hilterin' monologi joka äänitettiin salaa 4.6.41.

   Siinä tämä GRÖFAZ selittää miten hänellä on tai oli hyvän kelin armeija edellisenä kesänä.

   Kuten niin monet sodat, sekin kaatui logistiikkaan.

   Poista