Sivun näyttöjä yhteensä

28. maaliskuuta 2022

Vastauksia kysymykseen


 

 

En vastaa mielipiteistäni. Minusta ei olisi koskaan tullut intellektuellia, koska aika harvoin kannata omia tulkintojani.

 

Eli: hallinto todella on välimatkojen ja niiden taittamisen tekniikan funktio. Hallinto vaatii rahaa eli veroja ja tulleja, Parhaassa tapauksessa hallinto tuottaa turvallisuutta eli armeija ja poliisin. Aina on ollut alueita, joissa hallinta myös tasaa tavaraa. Esimerkiksi Roomassa valtio elätti useimpia Rooman kaupungissa asuvia. Nykymaailmassa on pyrkimystä pitää köyhiä ruuassa ja kohtalaisen terveinä, ja maksajina ovat varakkaat.

 

Aasian puoli vuosituhatta Silkkitietä tulleet hyökkäilyt ulottuivat lopulta aika lähelle Atlanttia. Mullistava tekniikka oli hevonen eli taito ratsastaa ja ampua jousella ratsailta. Mongoleja ei nähtyä kovin pohjoisessa, koska täällä on liikaa puita ja soita.

 

Maailman ensimmäinen ”osakeyhtiö” oli temppeli, myöhemmin vain kirkko. ”Osakeyhtiön” ajatus on konkurssikelpoisuus. Kun järjestö menee nurin, osakkaat menettävät vain osuutensa, mutta voivat jatkaa elämää ja toimintaa muilla keinoin. Tätä pidettiin hitaiden yhteyksien maailmassa liian vaarallisina, Kristillinen kirkko syntyi hautausapuyhdistyksinä. Ne keräsivät rahaa ja ostivat tontteina tarpeetonta maata syvältä rakentaakseen tunneleita kuolleille. Niin syntyivät katakombit, joiden venttiileinä alkoi näkyä kirkkoja ja muita palvontahuoneistoja.

 

Kristinusko oli aluksi heikko esitys verrattuna esimerkiksi mitralaisuuteen, mutta sen taloushallinto osoittautui erinomaiseksi. Ennen pitkää Vatikaanissa oli enemmän rahaa kuin keisarilla ja Pietari peningit eli henkivero tuottivat lisää. Vastaavasti kirkko huolehti sairaaloista (hospitaalit) ja kouluista. Uskonpuhdistus liittyi monin sitein uuteen ulkomaankauppaan eli löytöretkiin, jotka tuottivat liikaa hopeaa ja kultaa.  Protestanttisten maiden kauppakomppaniat (osakeyhtiöt) menestyivät.

 

Se oli suuri hetki, kun löytöretkeilijä kahlasi Tyyneen valtamereen ja julisti sen kuninkaalleen kuuluvaksi. Siitä alkaen alue sinänsä nähtiin tavoittelemisen arvoisena. Piti hallita esimerkiksi Intiaa tai Afrikkaa.

 

Ydinoivallus opittiin johtamaan vasta nyt 2000-luvulla sähköisessä maailmassa jo toteutetusta verkkomallista. Kalat pyydystää verkko, eivät verkon reiät. Ratkaisevia ovat hubit eli verkon solmut. Ja nämä uudet verkot ovat kolmiulotteisia eli eräänlaisia katiskoja. Ei kannata valloittaa luotoja, vaan vetää pyydyksiä sikin sokin niiden väliin. Trooli on tehokas keksintö.

 

Putinin joukko tavoittelee samaa kuin Hitler, elintilaa ja oikeaa rotua. Elintilaa halutaan lännestä, nyt Ukrainasta ja oikea on isovenäläisittäin nähty slaavilainen ”rotu”. Termi natsismi muuten tarkoitti kansallismielisyyttä; puolue määritteli itsensä kansallissosialistiseksi.

 

Tilanne on outo, koska Venäjällä on selkänsä takana neljännes maapalloa melkein tyhjillään. Slaaveja siellä Siperiassa ja Keski-Aasiassa tosin on vähän.

 

Kiina ja EU eivät kuulu samaan ryhmään kuin Venäjä ja USA. Venäjällä hallinto ei ole koskaan toiminut. USA toteutti kaikkien kummaksi toimivan valtioliiton. EU ei pyri valtioksi eikä siitä ole sellaiseen. Nato ei ole valtio. YK on menettänyt pahasti merkitystään. Verkkomalli muun on peräisin pankki- ja pörssijärjestelmästä. Siihen Putin kaatuu. Arvatkaa huviksenne, mitä maksaa yksi ohjus, yksi Suhoi, yksi klooriammus, yksi atomipommi. Ja miten kiinnostavia ne ovat investointeina.

32 kommenttia:

 1. Pohjoisesta katsoen, pohjoisnavan oletetulta akselilta sopivan etäisyyden päästä (vaikkapa 20 miljoonaa metriä) olemme kaikkein pohjoisin kansa ja valtio. Leveyspiiri 60° kun on Helsingin kohdalla. Jäljelle jäävä osa pohjoista puoliskoa asuttavista käppäilijöistä on heimoja ja jonkin muun kansan osasia, ylivertaisesti enin osa on suomalaisia. Tämän mahdollistaa meri- ja mannerilmastojen sekoitus josta olemme saaneet nauttia toistaiseksi.

  Jyrkkä eriävä katsanto joko varakkaiden määritelmään tai köyhien määritelmään, myös molempiin jos se on mahdollinen samanaikaisesti. Olemme tulleet tilanteeseen jossa suunnilleen yhtä hyvin toimeentulevat myöntävät etuuksia toisilleen. Saadakseen kyseisiä etuuksia vaaditaan aktiivista passivoitumista. Lystin maksaa tietenkin kuuluisa ja ylistetty keskiluokka joka on laajentunut kattaen kaikki tuloluokat poislukien täysin itsestään huolehtimisesta vastuun hylänneet ja kakkosasuntonsa kantakaupungin kalleimmissa osissa tyhjilleen jättäneet. Samaan aikaan työnteolla vaurastumisen mahdollisuudet on hienovaraisesti viilattu likitulkoon olemattomiin.

  Valtio on väkivaltakoneisto, jonka olemassaolon oikeutus on jatkuvuuden tunnun aikaansaaminen. Tätä janaa jatkettaessa tulee yhteisöllisyyden tunnun heikkeneminen ja turvattomuuden tuntu, lisäksi tulee vartijoita.

  Vaarallisin ase on edelleen henkilö jonka kyky käsittää tosiolevaa ei ole alentunut vaan kohonnut ja hän on sattuneiden syiden yhteenlasketun summan mukaan ryhtynyt joksikin aikaa erittäin päättäväiseksi.

  VastaaPoista
 2. Tuo kansallinen sosialismi on mielenkiintoinen käsite. Se oli 1920-luvun alussa ajassa liikkuva termi, vähän niin kuin 1840-luvulla Euroopassa liikkunut kommunismin aave. Periaatteessahan kyse oli sen ymmärtämisestä, että haluttiin säilyttää 1900-luvun eurooppalaisen kasvatuksen peruspilari, isänmaa, ja samalla kehittää maasta oikeudenmukaisempi paikka. "Kristillisen sosialismin" idea on ihan sama. Juttelin kerran saksalaisen CSU-laisen kanssa politiikasta, ja oli uskomatonta, miten mies selitti katolisen kirkon sosiaaliopetusta melkein sanasta sanaan. Ehkä jätkä oli CSU:ta pyörittävän suurpääoman hyödyllinen idiootti, mutta hänelle puolueen nimessä oleva "sosialismi" oli ihan todellisuutta, kapitalismin tuomitsemista kristillisen uskon nimessä.

  Tässä suhteessa Hitler pilasi hyvän termin. Jos ajattelemme, ketkä olivat todellisia kansallisia sosialisteja, niin pohjoismaiset sosiaalidemokraatit varmaan ovat kärjessä. Per Albin Hanssonin kansankoti-ideologia, Väinö Voionmaan sosiaalidemokraattinen heimoaktivismi, Matti Kuusen sosiaalipolitiikka, tannerilainen asevelisosialismi. Siinä esimerkkejä, miten toteutetaan sosialismia demokraattisesti yhdessä maassa, isänmaata unohtamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessahan Yrjö Ruutu oli liian nopea omaksumaan termin, mutta ymmärsi siitä nopeasti luopuakin, kun Hitler sen ryösti. Rauhallisilta ruotsalaisilta jäi tämä(kin) harharetki tekemättä.

   Poista
  2. Jaa.
   Minun nähdäkseni "kansallissosialismi" tarkoitti (ja tarkoittaa) kyllä pesäeroa toisaalta marxistiseen sosialismiin, toisaalta kapitalistiseen järjestelmään ja mukana oli alusta asti tietty antisemitistinen juonne. Eli ei Hitler mitään hyvää termiä pilannut, kyllä se oli - jos niin halutaan ilmaista - jo valmiiksi pilalla.

   Sosiaalidemokratia on sitten kokonaan eri asia.

   Poista
 3. >…Putinin joukko tavoittelee samaa kuin Hitler, elintilaa ja oikeaa rotua…
  Älä suotta täsmennä ajatustasi.

  >… EU ei pyri valtioksi eikä siitä ole sellaiseen…
  EU ei pyri valtioksi? Kokeilepa aukaista silmäsi!

  >… YK on menettänyt pahasti merkitystään…
  YK:sta ei ole enää jäljellä mitään merkitystä. Etenkin Yhdysvallat on kävellyt YK:n yli niin monesti, että jäljellä on vain märkä pläntti.

  >… mitä maksaa yksi ohjus…
  Suunnittelun ja valmistuskustannusten verran. Eli siis Venäjällä vähemmän kuin muualla, jotka näitä värkkejä innokkaasti rakentavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millä helkatin keinolla olet saanut tietää mitä esim. tavallinen parin sadan kilon räjähde kuorman kantamaan kykenevä ohjus maksaa voidaksesi tehdä vertailun? Kokeile jarruja, prova bromsarna.

   Aseteollisuuden istuminen tiukasti pohjoisyhdysvaltojen yhteiskuntarakenteessa on pitkälle mahdollista sillä syyllä että eräät virat ovat elinikäiset ja osavaltiokohtaisesti vinoutuneen elinkeinorakenteen vuoksi äänestäjien kannanottoja ei ole tarpeen kuulla. Selkokielellä: ohjustehtaan äipät ja iskät eivät tahdo menettää hyvää työantajaansa saati työpaikkaansa, saati senaattoriaan.

   Poista
  2. Muistakaamme myös Venäjä, miksipä ei? Miksi vanha rosvo on parempi kuin uusi rosvo? Vanhan taskut ovat jo täynnä.

   Eihän tämä ollenkaan voi milloinkaan olla näin missään muualla, eihän?

   Poista
  3. Venäjällä vanhat rosvot ymmärtävät sentään jonkinlaista kohtuutta - toisaalla ryöstösaalis käytetään niiden taskujen suurentamiseen.

   Poista
  4. Kohtuus tässä merkityksessä onkin vissiinkai synonyymi talouspakotteelle. Niitä on näköjään runsaasti saatavilla.

   Kädet ylös! Tämä on talouspakote.

   Poista
 4. Lausahdus "Nykymaailmassa on pyrkimystä pitää köyhiä ruuassa ja kohtalaisen terveinä, ja maksajina ovat varakkaat" herättää kysymyksen siitä, mistä ne varakkaiden varat tulevat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanonta "työtä tekemällä ei rikastu" pätee edelleen ja siksi tuo anonyymin ihmettely mistä varakkaiden varat tulevat, on erittäin aiheellinen.

   Ökyrikkaat tosin luulevat tekevänsä töitä kun rahtaavat liikavarojaan maailmanääriin piiloon verottajilta, käyvät kauppaa osakkeilla ym. ja kun hiki hatussa tekevät "vero- ja perintösuunnittelujaan".

   Se kaikki ylimääräinen varojen kanssa hörseltäminen on siksikin niin outoa, koska tavallinen keskituloinen ja köyhempikin tietää kyllä, minkä verran ihminen kohttuullisesti elääkseen tarvitsee ansaita, mutta kun kaikille ei edes anneta siihen mahdollisuuksia kun sekin aina ja kaiken aikaa on niiden varakkaiden päätettävissä.

   Niistäkin "varakkaiden maksamien" avustusruokin leikkauksista haluavat varakkaat olla päättämässä, ei koskaan korottamisista edes indeksiin; vrt. Petteri Orpon viimeaikaiset ulostulot.

   Poista
  2. Entäpä jos ahkeralla säästämisellä keräisi mammonaomaisuuden?

   Esimerkkinä vaikka presidentti Putin. Hän saa Kremlin mukaan palkkaa työstään 7,7 miljoonaa ruplaa eli runsaat 153 000 $. Tutkivat journalistit (= Bellingcat) ovat jäljittäneet hänen eri puolelle maailmaa kätkemänsä omaisuuden arvoksi noin 100 miljardia $. - Itse laskin (en tiedä laskinko piruvie oikein?), että jos hän joka vuosi säästäisi koko palkkansa, menisi ko. summan keräämiseen 653 594 vuotta ja 7 kuukautta.

   Eli vastaus omaan kysymykseeni: enpä usko.

   Poista
  3. Meillä kuitenkin monien poliitikkojen perusjargoniin kuuluu, että työtä tekemällä rikastuu. Kunhan jokin muu asia olisi toisin. Esimerkiksi verotus. Bisneksellä eli yritystoiminnalla tai etenkin liiketoiminnalla kyllä saattaa rikastua, juuri samaisen verotuksen pelisäännöistä johtuen. Palkkatuloja saa potkia, kunhan pääomatulojen verotus veroasteineen ja vähennysoikeuksineen pysyy edullisena.

   Poista
  4. Eiköhän suurin osa näistä vaurastuneista ole sijoittajia jotka ovat ostaneet ja myyneet jotain oikeaan aikaan? Muut sijoittajat ovat heille maksaneet eli ovat menettäneet samaan aikaan. Kyse on pörssipelistä.

   Poista
  5. Miksi muuten meillä nykyään hehkutetaan yrittäjyyskoulutusta, jopa peruskoulutasollakin jonkinlaisena tavoitteena kaikille. Tämä luo vahingollista mielikuvaa siitä että muut ammatit ovat jotenkin vähäarvoisempia. Ei ihme, hoitohenkilösrö kohta loppuu eikä opettajiksi ole halukkaita. Kaikkia tarvitaan, joitakin vielä kipeämmin kuin toisia.

   Poista
  6. Pörssipä-hyvinkin-pelistä. Nyt pyöritetään kansanterveysrulettia ja valtio kasinon portsarina häviää aina kun tulos on nolla, tuplanolla tai jokin muu näppärä kertaluokka kiloeurosta.

   Poista
  7. Jatkokysymys kuuluu: Miten paljon noi börssipelurit osallistuvat köyhien ruuassa ja terveinäpysymiseen?

   Poista
  8. "Meillä.."
   Muistutan että osinkoverotus on valtiovallan erityisessä suojeluksessa juuri siksi että osingoista maksetaan verot kahteen kertaan ja kokonaisveroprosentti nousee korkeaksi. Osingot eivät normaalissa yrityksessä ole lainkaan suosittu palkitsemismuoto huonon hyötysuhteen takia. Pörssiyritykset käyttävät osinkoja sijoittajien palkitsemiseen. Pienet ja keskisuuret eivät yleisesti kykene osinkoja maksamaan. Eräs syy on verottajan korkea osakepääomavaatimus.

   Olisin kiinnostunut tietämään mistä vähennyksistä mainitset. Epämääräinen heitto ei ole informaatiota vaan propagandaa.

   Poista
  9. Nono, työllä vaurastuminen tai jopa rikastuminen pitää sisällään sellaista taikuutta, jota me tavalliset jästit emme vain tajua.

   Poista
  10. Miksi pörssiyhtiö palkitsee "keinottelijaa", jolta se ei ole saanut rahaa?

   Poista
  11. Entäpä perintövero, eikö ole kahdenkertainen? Ei aivan, niinkö? Mahdoton kiertää, sanotte. Olisko noin?

   Ei nyt vaan jaksa, leikkuupuimuri ei mahdu puitten väleistä marjametsään.

   Poista
  12. Pörssiyhtiöt palkitsevat pelureita koska sillä osakkeen kysyntä kasvaa kun pelurit saavat siitä tuottoa. Osakkeita arvostetaan silloin enemmän kuin niitä joille ei juuri osinkoa tule. Silloin yhtiö voi laskea lisää osakkeita markkinoille ja saada siitä rahaa. Hyvin yksinkertaista.

   Poista
  13. Osakemarkkinat perustuvat juuri siihen. Tällä saadaan lisää omistajia ja rahoitusta jotta yritys voi kehittyä. Se tarkoittaa tuotekehitystä, yritysostoja, laajentumista, lisää työntekijöitä. Jos tiedossasi on jokin parempi keino, kerro ihmeessä. Kolhoosien aika on mennyt jo vuosikymmeniä sitten.

   Poista
  14. Meritokratian ja sosiaalisen kommunismin yhdistelmäntapainen jossa kullekin tarpeidensa mukaan ja kultakin kykyjensä mukaan ja jossa hyvä hajautettu keinoälyä käyttävä diktatuuri päättää ketkä valitaan oppimaan ja toteuttamaan ja kouluttamaan muiden puolesta ja sekä itsensä että muiden puolesta. Eräänlainen kehittymisen loputtomasti haarautuvien polkujen joukko joka ei arvele olemassaolonsa oikeutusta tai katso sisäänpäin vaan laskee ja pohtii valmistautuen tulevaan maksimaalisesti. Ei työ tekemällä lopu, eikä ihminen ole milloinkaan liian vanha oppimaan uutta.

   Oppimisen, sopeutumisen ja sujuvoittamisen ihannointi korkeampaan arvoon, omaisuuden käsitettä vallankäytön välineenä ihkuttavat esi-isämme elivät 100 000 vuotta sitten keräilytaloudessa ja myös metsästivät. Lihominen on tätä perua, kyky lihoa oli selviytymisen eräs ehto, olemme valikoituneet ja se on hyväksi. Hyvä hyötysuhde, eli alhainen energiankulutus suhteessa työkykyyn on hyödyllinen juttu. Mars -lentojen toteutus kiikastaa parista sadasta grammasta, nyt ollaan noin 4,8 - 4,5 kg/d kieppeillä. Tämä massa vettä, happea ja ravintoa joka ihmisen tulee saada mukanaan kulkemaan on mitä keskeisin onnistumisen kannalta. Biosfäärimme on temppuillut viime aikoina. Maapallo jatkaa radallaan, kyydin tulisi pelottaa ja huimata meistä vahvintakin ja vallan huipulla olla jo hulluuteen saakka huimata.

   Poista

 5. Hiihtokelit meni jos kävivätkään. Kai jossakin kuitenkin kun autoilevat suksiboksit katolla. Konevoimalla itsekin nousin urheilu uralle. Metrolla. Sieltä tuulenpäältä sitten hurautin länsimyrskyn heittämänä Lauttasaaren sillalle. Edessä olisi Oikeustalo -rempassa sekin. Mutta sen yli takaa nousi Salmisaaren kivihiilivoimalaitos, huputettuna ja kapaloituna polymeereihinsä. Oli kuin seinä, mutta hurautin sivu. Hanasalmi suljetaan myös, hiilivuortansa tyhjennetään jo. Salmisaaressahan hiilet on kaivettu takaisin maan alle, minne hiililaivat Haaga Eira hakivat Puolasta täydennystä.

  Miksi isoja teräkuntoisia sähkö&lämpö laitoksia ja insinööriensä ylpeyksiä puretaan? Se repimistyöhän on heidän raivonsa alla. Savupiipun päästö on katuilmaa puhtampaa. Eikä sen COOn eli di-oksiidien imeminen olisi kummonenkaan temppu. No toksinomia eikun takso-, yllyttää kaupunginkirjuria.

  Arvo kasvaa. Ja työllisyys paranee kun tehdään uutta. Kun haaskataan, niin vaurastutaan ! Näin ovat näreet nykytaseissa. Saavilla nostaen ja rakennuspaikan päälle kaataen taserämeikkö-hetteiköstä huokuu rahanhaju. Velka on rahaa ja raha kiertää. Velka seisoo. Sitä kutsutaan Rahastoksi.

  Se rahasto on vieressä saman Salmisaarenkadun pääsä. Eläke-Varma syntymätodistuksen mukaan ja kuusikymppisbailuja juuri organisoidaan. Eläkkeiden säästöpossutuksia alkuun kerättiin, rahat palautettiin maksajalleen, työllistäjäfirmoille uuden rakentamiseksi ja alituiseen konekannan lisäämiseen ja paremman hankkimiseen. Ne palautusrahojen kuitit jemmattiin sinne Varmaan ja olivat sen omaisuutta, saamisia kahdeltakymmeneltä perheeltä.

  Ja saajina siis työläiset jahka kesämökkikausi kattaa kokovuoden. Noin se on yhäkin että eläkerahastot vierittävät rahaa edellään. Lisää niihin ei kartu, mutta nykytyö joka ennen siis oli Varmalle tuleva velvoite ei sitä enää ole. Sen sijalla on nykytyön plus koko pitenevän työuran todennäköisyyslaskennallinen arvo, siis omaisuus, vastuunkantokyvyn arvona. Ja toisin kuin alkuun mentiin että rahasto tuottaa, nyt on innovoitu että tulevan varalle ei tarvitse varata, vaan että tase on oikein kun juoksevaa työtä woltpyöräilevää, poljetaan.

  Eläkemaksupidätyksesi menee mummolle ja Varman taseeseen derivoidaan toiveruno ja rukous maailman kyvykköistölle. Säkeen luja pohja on työpinkomisesi. Duunaamisesi futurologinen €.numero sujautetaan Varman läpi globaaliin taseverkkoon. Siis se runo. Rahahan jo meni mummosi tilille.

  Uusilla narutuksilla globaalin pankki/varjopankki/rahasto/ kuvittelukyvyissä ne ovat osapuolipätevää sopimusrakennetta ja kuluttajalle swapataan -kuin vipattaisiin- ostorahaa. Ja kaikki kasvaa. Jemmataan kruununkalleuksina tai putininlähipiireinä tai varainhoito kerrostoimistoina -tai tässä Varman onkivapoina rahnaksi ja eläkevarmaksi ostovoimaksi.

  Niin siitähän Lauttasaaren sillalta paljaalla koukulla nostelee silakoita ämpäreittän kun vain silakankulun ja aikataulun tietää haudanvarmasti. Tiedeparagrimmasti. Ei kumma jos insinöörejä hatuttaa. On jo pitkään, siitä lähtien kun konepiirustukset ja tehtaat jäivät taseiden vesivärimaalailujen liitteiksi. Yhtälön korvasi sen kuva, mielikuva. Tosi on.

  Olen puolivälissä jättiläismäistä deep kuvausta mielikuvituksen osoittautumisesta siksi Arkimedeksen vivuksi joka kiepauttaa kokomaailman. Ihan saa tunkin jokusella kympillä eikä tarvitsisi meikän absurdimustamia, vaan ihan jämtin konkreettista kuin katekismusta aina uudistettuna -uudistuvana- todellisuutenamme Ages of American Capitalismin 1000 sivulla. Siellä se on.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 6. Aikaa säästyy kummasti, kun hyppää kiireesti kaikki Hallantiet yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hallantie? Kuka se on?

   Poista
  2. Horioppia, lyhyt oppimäärä, vassokuu.

   Poista
  3. Ja kun hyppää Sjöstedtit yli, säästyy vielä enemmältä.

   Olen joskus tosissaan yrittänyt ymmärtää mitä nämä herrat yrittävät sanoa. Päädyin siihen, ettei kaikkia tarvitse yrittääkään ymmärtää.

   Tämä palsta tuottaa myös mielenterveyspalveluja niille, joiden lähipiirissä ei ole ketään joka kestäisi kuunnella samoja vanhoja jorinoita. On se aina hyvä olla kontaktissa myös ulkomaailman kanssa, ettei vain oman päänsä sisältöä kierrätä.

   Kemppinen pystyy vielä kirjoittamaan ajatuksensa ymmärrettäväksi. Perässäroikkujilla tapaa olla vaikeampaa. Voisi auttaa, jos herrat lukisivat itse omat tekstinsä ennen kuin lähettävät. Ihan sillä silmällä, että ymmärtävätkö itsekään, mitä tuli kirjoitettua. Epäilen, että useimmiten eivät ymmärtäisi.

   Poista
  4. En ymmärtänyt, voitko selventää?

   Poista
  5. Voisitko kirjoittaa nopeammin?

   Poista