Sivun näyttöjä yhteensä

16. maaliskuuta 2022

Torvisoittokunta 

Lieneekö pelkkää keljuilua, että venäläisillä olisi ollut Kiovaan ”mentäessä” repuissa ja rensseleissä paraatipuvut pakattuna, mutta paukkuja ei hetikään tarpeeksi?

 

Tietenkin muistin heti tiedon, joka sekin voi olla perätön, että Neuvostoliiton hyökättyä ”Mainilan laukausten” jälkeen 1939 Suomeen, kärjessä olisi kuljetettu torvisoittokuntaa ja sen soittimia. Oltiim menossa vapauttamaa maata porvarien ikeestä ja antamaan kyytiä tanner-mannerheimilaiselle koplalle. Stalimi syntymäpäivää kaksi päivää ennen joulua piti juhlia Senaatintorilla Helsingissä. Ja on minulla ainakin äänitteenä Shostakovitshin tuohon juhlaan säveltämä musiikki, jossa on suomalaisia kansanlauluja.

 

Teekkarit eivät ole tunnettuja tahdikkuudestaan. Heidän laulukirjassaankin on tämä ”Haistakaa nyt huilu, koko torvisoittokunta, esikunta ensin ja sitten muut. – Kun kaverit mut jättää ja henkselit pettää ja varpaita palelee ja paskattaa.”

 

Pikkutytöt lauloivat tarhasta tullessaan hauskaa lastenlaulua. Hätkähdin, koska sävel oli ”Karjalan poikia” eli minulle heidän ikäisenään ”Silmien välliin ryssää”. Se muuten levytettiin noin 1930 nimellä ”Kauhavan polkka”. Siitä laulusta en pidä, koska siinä mennään sielullisen sairaalloisuuden puolelle.

 

Silti olin pudota tuoliltani, kun kerran 70-luvulla Puna-armeijan kuoro esitti televisioidun ”Saunalaulun”, joka on tuo sama polkka ja sekin nimimerkki Pallen (Reino Palmroth) kynästä. Löylyä lissää, löylyä lissää, löylyä lissää kiukaaseen. Ja kaikki suomalaiset kuulijat tunsivat tämän ”silmien välliin”- version, jota kuorolaisille ei selvästikään ollut mainittu.

 

Oli se näky. Lieneekö kuvanauha tallella? Vaikka ei nykypolvi tuota laulua tunne, eikä sitä kysytä ylioppilaskirjoitusten yleissivistystä mittaavassa osassa, jonka eilen luin lehdestä, hiukan murhemielin.

 

Sen sijaan kuuntelin”Kaksi krenatööriä” (Kim Borgin esityksenä) ja mietin taas, mitä oli liikkunut saksan juutalaisen Heinrich Heinen mielessä hänen kirjoittaessaan tämän tekstin, joka on niin Napoleonia ja sotaa ihaileva. ”Mitä vaimostain, mitä lapsistain, surun kestää mä voin suuremmanki. Leivän kerjätköön, jos on nälkä vain. Mun on keisari, keisari vanki…” ”Dan reitet mein Kaiser wohl über mein Grab, viel’ Schwerter klirren und blitzen…”

 

”Jäitä hattuun” on mieletön ajatus. En ole koskaan nähnyt sellaista – mutta olen silti samaa mieltä kuin presidentti. Kylmä-Kalle päähän olisi parempi ajatus, mutta vaikka useimmat tuntisivat tuotteen pakastimesta otettuna kylmäkassin jäähdyttäjänä, joillakin voisi tulla mieleen kenraali K.A. Heiskanen, jolla oli tuo köllinimi, kuulemma allergisen nuhan tai sitten kroonisen sinuiitin vuoksi.

 

Kuvani, Neuvostoliiton sankarin merkki, perustuu raivostuttavaan televisiokatsaukseen, jonka näin. Kunniamerkitrinnassa venäläiset partisaanit seisoivat Tankavaarassa maantiellä ja kertoivat tuhonneensa saksalaisen tukikohdan siellä. Suomalaiset nyökyttelivät. Varmistin isältäni, joka oli pommittanutkin Tankavaaraa Lapin sodassa. Siellä oli yksi monista saksalaisten varikoista mutta ei mitään tukikohtaa. 

 

Partisaanit tappoivat väijyksistä Oulun piispan ja tekivät erittäin pahaa jälkeä kahdessa Saariselän eteläpuolen kylässä. Lokka, Mutenia, Riesto ja Korvanen. Neuvostoliiton sankarit ampuivat koteihinsa myös lapset ja pikkuvauvat sekä naisia.

73 kommenttia:

 1. "Lokka,Mutenia..." Tulkoon tähän listaan lisättyä kaksi yksinäistä taloa Luirojoen varresta. Uulalassa oli talossa vain yksi ihminen elokuisena yönä 1943, talon emäntä Brita Hanna Magga. Partisaanijoukko ampui hänet. Taistelukertomuksessa mainitaan miten he hyökkäsivät tähän saksalaisten upseerien lomakotiin, ampuivat 15 saksalaista sotilasta ja tuhosivat valtavasti rakennuksia ja kalustoa mm upseereita kuljettaneen auton. Runsas kilometri tästä pohjoiseen oli sukulaistalo Yli-Luiro. Siellä saatiin saaliiksi nuori äiti ja kaksi pientä lasta. Nämä olivat kaukaisia erämaataloja, jonne ei tänäkään päivänä johda tietä. Olen paikkojen ohi veneillessäni aina muistanut nuo iskut ja miettinyt millainen ihminen voi luoda mainitun kertomuksen ja kantaa kunniamerkkejä rinnassaan nuo teot tehtyään. Ymmärrän toki tekojen tarkoituksen eli kauhun herättämisen. Valitettavasti nämä periaatteet ovat Venäjällä edelleenkin käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkosodan sotapäiväkirjoihin on myös dokumentoitu useita tapauksia, joissa partisaanit sieppasivat kylistä nuoria neitoja ja miehiäkin joista ei sen jälkeen ollut yleensä havaintoa. Eräissä tapauksissa heidän ruumiinsa löydettiin kauempaa vaaroilta ja tuntureilta. Voi vain kuvitella mitä on tapahtunut sitä ennen.

   Poista
 2. Autsista.

  Ekstrapyraamidaalisia oireita sivuvaikutuksenaan aiheuttavia sananvalintoja käyttävien medioiden, kuten tämän ahtaan arreenan , tulisi olla senkin verran vastuutaan ottavia että muistamme monesta rengistä saatavan hyvän isännän mutta aniharvasta isännästä tulevan renkiä.

  Nurinkuri opetusmenetelmänä ei toimi kuten toivotaan.

  I. Hallantie

  VastaaPoista
 3. Sehän tässä kummastuttaa kuinka J. M. Kemppinen senkin saa toimimaan. Ihme ukki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ärmh. P.o. areena/ukko. Ääh! Ja nyt sitten. No kumminkin. Että pitää olla piruvie likikuin satiaisia naittais, on vaikea tämmöönen pötypuhelin. Mistä häntä kunnollisen? Onko tietoa, koeteltua ja toimivaa kapistetta. Tarpeelliseen käyttöön. Massa maks. 3/4 kg.

   Poista
 4. Niistä torvista on kuvia, samoin banderolleista joita oli tarkoitus käyttää jossakin paraatissa.

  Suomussalmella kaatuneet puna-armeijalaiset olivat Ukrainasta kotoisin olevia.

  VastaaPoista
 5. Millaista jälkeä mahtaisi syntyä, jos putin päättäisi tulittaa siviilikohteita? Telkkaa katsonut Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 6. Sota on julmaa & ratsuväki raakaa. Tässä joku viikko sitten olisi voinut kysäistä naapurin isännältä esim suorassa tv-lähetyksessä että ihanko se tosissaan on lähdössä murhaamaan kasapäin siviilimummoja ja -vauvoja. Hukkaan olisi mennyt ponnistus - tosissaan oli.

  No, jospa se Ameriikka vähitellen saisi selviteltyä erimielisyytensä kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa, niin päästäisiin lopulta oikeisiin hommiin.

  VastaaPoista
 7. Mitenkähän Punaisen torin seuraava uhomarssinäytös mahdetaan järjestää? Uudet naamat, uudet asusteet? Ja ehditäänkö uusi porukka koirakouluttaa siihen vastenmieliseen marssityyliin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putinin kamu Trumppi seuraavana pressana tärvelee kuitenkin kaiken.

   Poista
  2. Aika on jo vähissä... ehkä kannattaisi lainata asujen suunnittelu ja väri sekä arvomerkit puttelan edeltäjävaltiolta aatun paratiisilta.

   Molemmat pyrkivät luomaan oman versionsa kansallissosialismista, joten sopisi hyvin.

   Tiukka koppalakki hidastaa haitallista ajattelua.

   Saattaa kyllä olla että osa "kuvastosta" olisi liian GAYrooppalaista. Mutta olisihan paraatilla lisää uusia katsojia.


   Poista
  3. Vaikka tulisi minkälainen kaheli tahana Amerikan presidentiksi, se on kuitenkin demokraattinen maa. Toisin kuin eräs valtaa hamuava.

   Poista
  4. Matalalla ovat kriteerisi demokratialle.

   Poista
 8. Sinkkipeltinen pään viilentämiseen taiteiltu kappales on Seilin sairaalan lääkintäväline. Vanhaa, hyvää taitoa edustava vekotin. Täytettiin ensin jäillä; maitokellarista, Fogdebyn ellei sairaalan omasta ja sitten kaivovedellä. Odotettiin kunnes jäät olivat puoliksi sulaneet ja lämpöhalvauksen vaarassa olevan ihmisen pää käämittiin vaatteeseen tai lampaantaljaan ja asetettiin tämä kätsä peli komeuden huipuksi. Aivot suojattiin täten näppärästi!

  I. Hallantie

  VastaaPoista
 9. >...saksalaisten varikoista mutta ei mitään tukikohtaa...

  Tämä oli blogin pieni sivujuonne, mutta kuitenkin: Kyllähän Pikku-Tankavaaran maastosta löytää vieläkin viljalti juoksuhautoja, pesäkkeitä ja bunkkerin jäämiä. Niihin voi tutustua Metsähallituksen tekemällä ”luontopolulla”.

  https://www.luontoon.fi/urhokekkosenkansallispuisto/reitit/reittikuvaukset#tankavaaransotaluontopolku

  Blogin juju taisi olla tämä: ”Neuvostoliiton sankarit ampuivat koteihinsa myös lapset ja pikkuvauvat sekä naisia.” Näinhän ei muulla toimittu, esimerkiksi Dresdenin ja Hampurin palopommituksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne Tankavaaran juoksuhaudat ja pesäkkeet vaatimattomia ovat. Se johtuu siitä, ettei siellä ollut varsinaista tukikohtaa, vaan varikko kuten Kemppinen kertoi. Sitten oli Pyhä-Nattasella ilmatähystyspaikka ja tähän kokonaisuuteen liittyen vielä Kopsusjärvellä kenttävartio.

   Poista
  2. >…Tankavaaran juoksuhaudat ja pesäkkeet vaatimattomia ovat…

   Niinhän ne ovat, mutta eivät ne silti pelkkä varikko ole. Tällä asialla ei niin suurta väliä lie, mutta jos joku on kiinnostunut tästä Schutzwall-asemasta, niin tässä siihen linkki:

   https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Asarja/a71.pdf

   Poista
  3. En tarvitse linkkiä, sillä olen paikalla käynyt useita kertoja. Ensimmäisillä kerroilla (kymmeniä vuosia sitten) oli vielä kaikenlaista sotaromua Ruosteojan kohdalla idän puolen kankaalla. Myös Jorpulipään rinteelle nouseva tie on alunperin saksalaisten tekemä. Rinteen alapäässä se muuttui Pyhä-Nattaselle suuntaavaksi poluksi.

   Poista
 10. Vanhojen propagandavalokuvien mukaan torvisoittokunnan varustus oli Raatteen tien sotasaaliin joukossa.

  VastaaPoista
 11. Muistan nähneeni sanottuja torvia dokumenttikuvissa Raatteen tiellä. Muitakin soittimia oli näkyvissä. Soittajat lepäilivät lumessa.

  Siinäkään kohtaa ei toteutunut venäläinen/neuvostolainen rauha eikä kansalle julistettu vapautus sortajista.

  Nyt on saatu tuore ja pätevä näyte venäläisistä "rauhanturvaajista", venäläisestä "rauhasta" ja vapautuksesta ukrainan kansan sortajista.

  Neuvostoliitosta/Venäjästä tuli jo syntyessään väkivaltakoneisto jonka itsetarkoitus oli pitää vallan itselleen ottaneet huipulla, hinnalla millä hyvänsä. Naapurikansojen tuhoaminen ja alueiden valloittaminen on Venäjällä katsottu etuoikeudeksi jota kukaan eikä mikään saa uhata. Minusta sellainen valtio ei ole inhimillinen vaan koko ihmiskuntaa vastaan taisteleva terroristivaltio.

  VastaaPoista
 12. Onko blogisti nyt ihan varma, ettei poeetta Heinen runo ole ironinen? Hänhän oli paitsi oman aikansa poliittinen radikaali, myös romanttisena ironiana tunnetun tyylikeinon taitaja.

  Ironia ja (poliittinen/yhteiskunnallinen) satiiri ovat tietysti siitä kurjia lajeja, että jos ja kun teoksen syntykonteksti unhoittuu, taittuu samalla ironialta terä. Hommasta katoaa niin sanotusti koko pointti.

  Silti: onhan runon loppu, jossa toinen sotaveikoista fantasioi, kuinka kerran nousee vielä hautakummustaankin puolustamaan rakasta keisariaan, ihan puhdasta kämppiä! Ei kai sitä kerta kaikkiaan voi ottaa vakavasti, ei nyt eikä 200 vuotta sittenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä: ei ihailua vaan ironiaa Heinelta.

   Poista
 13. Sa-kuva-arkistosta http://sa-kuva.fi/ löytyy useampiakin kuvia tuhottujen divisioonien soittimista. Kuva Pelkosenniemen taistelussa suomalaisille päätyneistä soittimista on arkistossa alkuperäisellä otsikolla: "ryssiltä vallatut torvet". Mielestäni teoksessa Kunniamme Päivät on kuva jostakin motista löytyneistä torvisoittokunnan varusteista (en nyt lähtenyt kaivamaan sitä esiin). Olisi vaikea uskoa, että olisivat soittaneet marssiessaan talvisia sivuteitä. Soittimet kuuluivat ilmeisesti divisioonan varustukseen siinä missä aseet ja ammuksetkin. Lauri

  VastaaPoista
 14. Raatteessa kulki kokonainen divisioona, lienee 10000 miehen yksikköön kuulunut myös soittokunta ja sanitaariyksikkö, joka varasi Ouluun menijöille jaettavaki preservatiivejä.

  On muuten hieno huomata, että Venäjä jatkaa Nevvostoliiton perinteitä jakaa aseita viholliselle. Kuten muistamme talvi- ja jatkosodista, nevvostoliitto antoi panssareita ja jos ei antanut niin ne rikottiin. Tuloksena mm. n. 450 kpl tankkipikakivääriä Suomen käyttööön. Lukumäärä kertonee tankkien määrän. Tavallisia emmoja taas saatiin n. 8500, mikä oli hieno ele.

  YKPAIHA taistelee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen sain tiedon että YKPAIHAlaiset ovat saaneet saaliiksi satoja panssarivaunujen ja miehistönkuljetusvaunujen konekiväärejä joissa on melko iso kaliiperi. He keksivät lyhentää ne rynnäkkökivääreiksi. Väittävät niiden olevan tavattoman tehokkaita ja tarkkoja.

   Poista
  2. 14,5 mm? Materiaalintuhontakiväärikin on saatavilla samankaliiperisena tietenkään sarjatulivaihdinta ei ole. Lahti-pst komeuden it-versiokin tekaistiin mutta eihän se ollut kovinkaan kummoinen, tulos. Voi tosin herkutella pikkuisen ja verrata sitä Madsenin kakskytmilliseen. Syklinen tulinopeus oli sama. Lotkon-lotkon-lots-klakk! Vastaanottavassa päässä jotain tosiaankin ainoalaatuista, pirtusmugglareiden kertoman mukaan oli erityislaatuinen aluevaikutus, pieniä hiutaleita ropisi tasaisesti, tupsahteli ja jopa pieniä haavoja tuli. Muutahan ei tarvis ollutkaan, kuin että seeeis nyjjo sen kiireen kanssa. Isoisän siskonmies oli auttavaisena osapuolena ohjeistamassa merenkulun taitoa. Pääsi sinne silloin muitakin.

   Poista
 15. Partisaanit tappoivat pohjoisen Suomen itärajalla yllätyshyökkäyksissään kymmeniä ihmisiä, etupäässä naisia ja lapsia. Suomettumisen aikana niitä piti julkisesti vaieta. Syyllisten vaatiminen edesvastuuseen oli jotain niin julkeaa, ettei sitä kehdattu edes ajatella - tai paremminkin uskallettu.

  Sen sijaan kahdeksasta Suomen kautta kuljetetusta juutalaisesta riittää porua ja syytöksiä edelleen.

  Ei siis ole väliä mitä tekee - vaan kuka tekee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kauan kuin muistan molemmista on kyllä puhuttu.

   Poista
  2. >…Partisaanit tappoivat pohjoisen Suomen itärajalla yllätyshyökkäyksissään kymmeniä ihmisiä, etupäässä naisia ja lapsia…

   Tuntematon sotilas, Lehdon ammuttua vangin; Lahtinen:

   ”Tuolla vetelee mies laukaisunarusta, ja toinen saa kymmenien kilometrien päässä kranaatin päähänsä eikä voi tehdä yhtään mitään. Ollaan gentlemanneja vai? Sota on itsessänsä jo niin järjetön asia, ettei sitä tarvitse tehdä enää sen järjettömämmäksi kaikenlaisilla kohteliaisuussäännöillä.”

   Sodan idea on se, että tapetaan. Hiroshima, Nagasaki, Dresden, Hampuri; niissä kaikissa tapettiin siviilejä tarkoituksella, imeväiset mukaan lukien.

   Siviilin tappaminen koskee kauheiten tekijään itseensä, ainakin aluksi. Kohteelle lienee se ja sama kuoleeko laukaukseen vai pommiin.

   Poista
  3. Näinhän se on. Muutama tekee päätöksen, muiden on pakko tehdä likainen työ ja muutama ehkä jopa nauttii siitä.

   Olettakaamme siis, että partisaaneilla oli Juri Andropovin käsky tappaa pikkulapsetkin, sillä ei kai kymmentä kieroutunutta samaan sakkiin sattumalta mahdu. Ehkäpä he sisimmässään kärsivät ja häpesivät.

   Poista
  4. Hiroshimasta sen verran, että Japania pommitettiin jo kesäkuussa 1945 aika rankasti. Myös Tokiota pommitettiin mutta amerikkalaisten johto ei pitänyt sellaisesta koska siviilit joutuivat siinä kärsimään. Jotakin amerikkalaisten piti tehdä koska Japani ei suostunut antautumaan vaan entistä rajummin hyökkäsi kaikkia Tyynenmeren valtioita kohtaan ja oli valloittanut jo melkoisen laajan alueen, tavoitteena saada koko Tyynenmeren alue haltuunsa Kiinan lisäksi ja uhkasivat myös Yhdysvaltoja. Alueen valtioiden asukkaat olivat joutuneet hirvittävän terrorin kohteeksi. Amerikkalaiset ja australialaiset olivat jatkuvien hyökkäysten maalitauluina koko alueella. Ensimmäinen pommi pudotettiin ja Japania vaadittiin antautumaan. Japani ei mitenkään suostunut asiaa edes harkitsemaan vaan sota jatkui kiihkeänä. Tämä siitä huolimatta että Japani oli kokenut raskaita tappioita ja menettänyt sotilaita ja kalustoa valtavasti. Oli siis pakko pudottaa toinenkin pommi. Molemmat kohdistettiin Japanin sotateollisuusalueille jotta siviilit eivät olisi kohteena.

   Vieläkään ei Japanin johto ollut halukas antautumaan. Kuitenkin muutaman päivän aikana alkoi siellä syntyä ajatus tajuntaan että se voisi olla vaihtoehto. Japanissa tapahtui kuitenkin vallankaappaus armeijan erään osaston yritettyä kaapata päätösvallan itselleen ja jatkaa sotaa katkeraan loppuun saakka. Se saatiin kuitenkin nujerrettua täpärästi ja silloin keisari päätti antautua. Siinä vaiheessa amerikkalaiset olivat jo valmistautuneet lähettämään kolmannen pommin matkaan.

   Jälkikäteen voidaan aina spekuloida ja on helppoa arvostella mutta tilanne ja tosiasiat kesällä 1945 olivat todella rankat ja miljoonia ihmisiä oli japanin valloitushalun takia kuollut.

   Poista
  5. Miksi suomalaisella on näin kova halu puolustella Yhdysvaltoja?
   Olisiko jatkuvan propagandan tulosta?

   Poista
 16. Matti Jurva kertoi levyllään tapahtumien kulusta näin vuonna 1942  (sanat Tatu Pekkarinen):
  "Finlandia, Finlandia,
  Sinne taas matkalla oli Iivana.
  Kun Molotoff lupasi juu kaikki harosii,
  Huomenna jo Helsingissä syödään marosii.
  Njet Molotoff, njet Molotoff,
  Valehtelit enemmän kuin itse Bobrikoff"
  --

  Kahdeksankymmentä vuotta on tullut perspektiiviä lisää ja näemme, että tätähän  tämä on ollut silloin, sitä ennen ja tänäänkin.  "Bobrikoffikin" oli vain yksi (e)tappi aikojen saatossa. Sukupolvet vaihtuvat, hallintomallit ja valtio-organisaation nimet vaihtuvat, mutta pyrkimykset ja toimintatavat pysyvät.  Maata halutaan vallata ja kansoja alistaa. Uhkailua, valehtelua, sotilaallisia interventioita, hyökkäyssotia. 

  Ihmetellä täytyy miten Äiti Venäjä oikein mukuloitaan kasvattaa. Niin huonotapaisia ovat.

  PS
  Viimeisessä värssyssä mainitaan "politrukit, komissaarit, petroskoijarit". Liekö tuo viimeinen jokin kaukonäköinen viittaus Gazpromin heppuihin?

  VastaaPoista
 17. Niitä Shostakovitshin sovituksia suomalaisista kansanlauluista voisi kuunnella joskus toistekkin. Oli ne niin hyvin sovitettuja kaikesta muusta niihin liittyvästä huolimatta.

  VastaaPoista
 18. Kuinka kukaan enää koskaan voisi uskoa mihinkään, mitä Venäjä sanoo? Kaikki luottamuspääoma on mennyt ja pudonnut miinukselle paukkupakkasten tasolle. Todella huono lähtökohta tulevaisuudelle, jos nyt terroristinen tuhoamissota joskus saataisiin loppumaan.

  VastaaPoista
 19. Suomussalmella on

  Raatteen portti

  niminen museo. Esineistö siellä on runsas, varusteita ja taisteluvälineitä, torvetkin myös löytyvät. Raskasta kalustoa, mm. tuhottuja kuorma-autoja ja panssarivaunuja on ulkosalla. Kokonaisuus on hyvin informatiivinen.

  Lähistöllä sijaitsee Talvisodan monumentti. Se on häkkyrä (nimeltään "Avara syli"), johon on ripustettu 105 vaskikelloa, yksi kutakin talvisodan päivää kohden. Kun tuulee, ne soivat. Muistomerkin ympärillä on noin 17 000 luonnonkiveä, jotka symbolisoivat Raatteessa kuolleita sotilaita, omia ja vihollisia.

  Hyvin, hyvin vaikuttava muistomerkki.

  VastaaPoista
 20. Venäjän suurlähetystö alkaa keräämään vihjeitä "maanmiesten" Suomessa kokemasta syrjinnästä ja sorrosta.
  Meidänkään lähiSalesta ei saa samppanjaa eikä kaviaaria.

  VastaaPoista
 21. Kansainvälinen tuomioistuin on juuri määrännyt Venäjän lopettamaan laittoman hyökkäyksensä. Euroopan neuvosto on erottanut oikeusvaltion irvikuvan Venäjän jäsenyydestään. Ukrainassa Putin rikkoo raskaasti kaikkia mahdollisia kansainvälisiä sääntöjä. Ja totaalinen epärehellisyys leimaa kauttaaltaan maan tekemisiä ja sanomisia. Ihmisiä myrkytetään siellä ja täällä. Eihän tuolta pohjalta voi muuta ajatellakaan kuin ryhtyä rakentamaan maan järjestelmää nollapisteestä uudestaan. Kunhan FSB natseineen on ensin denatsifioitu. Olisiko Navalnyista uuden alun vetäjäksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navalnyikin on vanhan järjestelmän tuote. Siellä tarvitaan joku tylsä laillisuusihminen ja byrokraatti joka johtaa prosessin jossa lait kirjoitetaan uusiksi oikeusvaltioperiaatteella ja instituutiot luodaan uudelleen niiden pohjalta.

   Poista
  2. Navalnyi on pannut henkensä likoon, kaiken peliin.

   Tehkää perästä, tehkää paremmin.

   Poista
  3. Navalnyi on osoittanut mielestäni korkeinta rohkeutta siinä maassa pannen uudestaan päänsä likoon jotta maansa lähtisi uuteen suuntaan. Harvat siellä niin ovat tehneet. Uutta johtohahmoa etsittäessä hän on varmasti varteenotettava vaihtoehto.

   Poista
  4. Ei tässä sitä tarkoitettu. Navalnyi pitää vapauttaa, ja arvostan hänen rohkeuttaan. Mutta Venäjä ei kaipaa sankaria vaan hyvää hallintotapaa. Näin se on aina, hyvistä vallankumouksellisista ei välttämättä tule hyviä vallan haltijoita.

   Poista
  5. Navalnyi on vastustanut diktatuuria rohkeasti, mutta uuden alun vetäjäksi ei ole kenestäkään, jolla ei ole minkäänlaista järkevää poliittista ohjelmaa.

   Poista
  6. Navalnyi on vaarallinen Putinille juuri siksi että hänessäkin on aimo annos isovenäläistä natsionalismia. Jos järjestelmä olisi aidosti parlamentaarinen, olisi Navalnyi ihan sopiva keulakuvapresidentiksi.

   Poista
 22. Kaikki nyt haluavat osallistua jollain tavalla. Expressen kertoo, että erään Putinin entisen KGB-kaverin, nykyisen monimiljardörin loistojahti, 68-metrinen "Ragnar" on juuttunut Narvikiin, kun polttoaine oli loppunut. Kukaan siellä ei halua tankata heille. "Miks me niitä autettaisiin," sanoo eräs yrittäjä, "soutakoot kotiin." Kapteeni valittaa, että miehistö on länsimainen ja he purjehtivat Maltan lipun alla, miksi heitä diskriminoidaan. Siksi, että ovat oligarkin palveluksessa, tai ehkä vuokrasuhteessa.

  VastaaPoista
 23. Valtionpäämies Moskovassa nimitteli "länsimielisiä" maanmiehiään ja -naisiaan saastaisiksi ja pettureiksi, jotka pitää poistaa yhteiskunnasta. Tuohan tarkoittaa stalinilaista terroria, jollei sisällissota tai vallankaappaus ehdi ennen sitä. Hitlerin bunkkeritemppua hänen psyykeltään tuskin kannattaa odottaa.

  VastaaPoista
 24. Lähisukulaisilla oli lippu tuohon samaan linja-autoon jossa piispa ja muita henkilöitä kuoli, mutta ehtivätkin edelliseen linja-autoon kun juna saapui Rovaniemelle etuajassa. Piispankivi on Laanilassa.

  VastaaPoista
 25. Putin pitäisi tappaa, salamurhata, ennen kuin hän ehtii saada aikaan suurempaa tuhoa. Joko Putin tai maailma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kai tulisi toinen samanmoinen tai, jos nyt mahdollista, vielä pahempi. Mätä FSB-pohjainen järjestelmä tuskin voi muutakaan tuottaa. Rakenteiden romahdus ja uuden alku on ainoa toivo.

   Poista
  2. Vastaavia tappokohteita löytyy maailmasta enemmänkin. Näyttää kuitenkin siltä, että heillä on oma suojelusenkeli, musta kai, mutta tehokas, koska ne ehtivät saada niin paljon pahaa aikaan.

   Poista
 26. Lieneekö pelkkää keljuilua, että venäläisillä olisi ollut Kiovaan ”mentäessä” repuissa ja rensseleissä paraatipuvut pakattuna, mutta paukkuja ei hetikään tarpeeksi?
  Katu-uskottavaa ryssän touhua,
  jotenkin ettei olisi edes ensimmäinen kerta; se on heidän koreiluaan.
  Kun naisvanki vapautetaan vankilasta, aamulla sen selliin roudataan laatikollisia meikkaustarpeistoa ym. kauneuteen liittyvää kamaa.

  VastaaPoista
 27. Kinkkinen paikka nyt, Euroopassa, kusinen jopa. Vald I Putte on seonnut - syyksi epäilen botoxövereiden heikentämää pään seudun verenkiertoa. Huonoksi ja vaaralliseksi jutun tekee puten aloittama sota, perusvenäläisen aivopesu ja alamaisuus ja se ydinpomminappi. Hyökkäys oli valmisteltu heikosti ja tiedusteltu vielä huonommin, kuin toteutettu. Siellä onkin motivoitunut ja kokoajan paremmin aseistettu porukka vastassa. Olisi kiva olla kärpäsenä katossa, kun putte on seurannut sotamenestystä. Saattanut mennä jotain rikki.


  Hyviä vaihtoehtoja tilanteen kohtuullisen nopeaan purkautumiseen on vaikea nähdä. Rehti kansannousu tietysti, mutta se maksaisi paljon verta ja kestäisi ehkä kauan ja se ydinpomminappi siellä edelleen on.
  Todennäköisimpänä vaihtoehtona näen, että tässä menee aika kauan. Sotilaallisesti tämä ei ratkea ilman liian vaarallisia konsteja, joten kai tämäkin tästä jäätyy paikoilleen - kunnes vähän kaikkien on pakko antaa vähän periksi ja sitten koitetaan palata hiljalleen toimittamaan bisnes as usual, mikä on vaikeaa ja vuosikymmenen homma.

  Mitä Suomen Natojäsenyyteen tulee, on taas kerran siunattava itseään ja kansaa Suomen hyvästä herraonnesta. Kansanedustajat ja lehdistö ei nyt näe viikkoa pidemmälle ja natokiimaisimpana Sanoma oy ja kokoomus ei jätä näin hyvää tilaisuutta käyttämättä, vaan rumputulta on tiedossa. Sellainen ei käy edes mielessä, että nuo venäläiset pysyvät kyllä ikuisesti tuossa vieressä, tapahtuu Ukrainassa nyt mitä tahansa. Kolmen vuoden kuluttua tilanne voi hyvin olla se, että Jenkkien presidenttinä on trump, jota ei enää seuraavat vaalit sido, joten eipä sido natosopimuksetkaan miehen ollessa valmiiksi putinin taskussa ja keskittyessä kiinaan. Nato nimittäin halvaantuu, jos trumpista tulee presidentti, johan mies on sellaisia puhunut, vieläpä presidenttinä ja naton kokouksessa. Siinä tilanteessa, jos vaikka Bosborin salmessa sattuu Venäjän ja Turkin välillä vahingonlaukauksesta lähtevä laivastoselkkaus, joka eskaloituu äkkiä. Turkki huutaa 5. artikla! Ja katso, 1340km etulinjaa meillä yllätäin. Mistä tulee per heti 6-9 talvioloihin koulutettua prikaatia puolustamaan pohjoista Suomea? Tukista? Kreikasta? Romaniasta? Espanjasta? Tsekistä? Ruotsalaiset voisivat päästä 10 viikossa Ahvenanmaalle ja muutama sotalaiva Englannista ja ehkä Hollannista ja Ruotsista seilaisi tuohon rannikolle passiin - kunnes ensimmäiset tosi vikkelät meritorjuntaohjukset Kalingradista napsahtaisi kylkeen. Saattaisi hyvin käydä niin, että parissa kuukaudessa tänne saapuisi ehkä 6000-8000 ukkoa, joiden toimintakyky näissä oloissa olisi hyvin kyseenalainen. Ja edelleen meillä olisi 1340km suursodan etulinjaa.

  Mietitään siis vielä. Ukrainakin pärjää. Mekin pärjätään - ja oletetusti paljon Ukrainaa paremmin valmistautuneena ja tuettuna. EU:n diili sallii tänne niin joukot, kuin hävittäjät ystävällisistä maista jo valmiiksi. Potentiaalisesti hyvin epävakaaksi käyvästä Yhdysvalloista on lähinnä haittaa, joka voi itärajamme vaarantaa. Venäjä ei sitä tee - ainakaan tämän meneillään olevan selkäsaunan jälkeen.


  Eli nyt Mari, Sauli ja muut: pidetään pää kylmänä ja ruuti kuivana kuten tähänkin asti ja pysytään erossa muiden tappeluksista. "Maantieteelle me emme voi mitään. Ettekä te voi sille mitään." Se on hyvä muistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Kreml ei ole mikään lakitupa." J. K. Paasikivi

   Kreml ei ole hääppöinen pokeriluola. Peli meni hullunkurisiksi perheiksi, mustapekka jäi kouraan juu. Ei hän* arvannut, uskonut, rohjennut olettaa, laskea sen toteutuvan että muuallakin ollaan pelaavaisia ja vastakeinot mietittyinä käydään yhdessä ripeästi toimeen, kuten ei osannut tehdä Venäjän asevoimat Ukrainassa taannoin.

   *eräs valtionsa ymmärtää yrittänyt mies

   Poista
  2. Eli Hätilän Hemingwayn visio tulevaisuudesta on se, että parempi alistua kokonaan Venäjän määräysvaltaan. Se siellä taustalla häämöttää. Nyt ollaan tilanteessa, että Venäjän kannalta on aivan sama liittoutuuko Suomi jonkun kanssa vai ei, se tulee joka tapauksessa uhkaamaan Suomea ja pyrkimään saamaan sen hallintaansa.

   Poista
  3. Meillä ei ole naapurinamme sama Venäjä jonka kuvittelimme siellä olevan vielä muutama kuukausi sitten.

   Suomalaisten arvomaailma on sama kuin länsieurooppalaisilla, voimme olla hyvinkin erimielisiä keskenämme, mutta se kuuluu demokratian olemukseen. Ei tarvitse olla kaikkien samanmielisiä.

   Venäjällä nyt vallitseva linja, että vain valtiojohdon mukaiset mielipiteet ovat sallittuja, herätti lukemaan tarkemmin, mitä Putin onkaan vuosien mittaan sanonut. Ja se on kylmäävää Suomenkin kannalta.

   Venäjä on nyt sotilaallisesti köysissä ainakin muutaman vuoden, ja pidemmällä aikavälillä voi siellä olla sekasortoiset ajat edessä. Kaiken kaikkiaan Venäjä ainakin on arvaamaton ja kasvaneessa määrin turvallisuusuhka Suomen kokoiselle naapurivaltiolleen. Venäjän hyväntahtoisuuteen tai sopimusten pitämiseen sen kanssa emme voi luottaa. Venäjä voi hyvin toimia näkökulmastamme katsottuna täysin järjettömästi, jos sikäläinen johto vain näkee sen tavoitteidensa mukaiseksi. Venäjä on irtautunut samasta todellisuudesta missä länsimaat toimivat.

   Oma kantani Natoon on muuttunut muutaman viime kuukauden aikana. Läntinen puolustusliitto on paras tae sille, että sitä kuivaa ruutiamme eikä ajanmukaista aseistustamme tarvitse koskaan käyttää rintamalla maamme puolustukseen.

   Poista
  4. Venäjän täytyy päästä länsifobiastaan. On sen vuoro nähdä, että se ei voi maantieteelle mitään. Suomenlahti tulee olemaan Nato-maiden reunustama meri, kuten koko Itämeri, mitä nyt se Königsberg.
   "...pysytään erossa muiden tappeluksista." Jos tappeluja tulee, ne aloittaa vain Venäjä. Suomi on ensi-iskun kohde, olemme liittoutuneita tai emme. Parempi olla Naton suojassa.

   Poista
  5. Koskaan länsi pääsisi venäjäfobiastaan?

   Poista
 28. Pul Put on hyvä esimerkki siitä miten helposti voi tiktottaattorina möhliä mutta se siitä.
  Pul Put ei ole Venäjän presidentti koska ei ole
  mahdollista tulla valituksi omilla äänillään eikä Venäjääkään ole valtiona olemassa, näin voi väittää mutta sen todistaminen onkin Nobelia…
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 29. Kuulin viime vuonna Lapinlahden sairaalamiljöön oppaalta, että sairaalassa käytetystä hoitovälineestä peräisin oli ilmaisu "jäitä hattuun". Se oli muistaakseni metallista valmistettu, hattu, joka jäillä täytettynä oli ollut käytössä jäähdyttämässä liian kuumana käyviä aivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama kapinez kts. ed., Seilin sairaalan tilanhoitajana toiminut isoisäni isä oli osaksi keksinnön taustalla haamuna, en nyt sanoisi businessenkelinä mutta. Kas saariston kesät ovat kenkut siitä että ilman suuren suhteellisen kosteuden vuoksi hiki ei haihdukaan kuten voisi ja näin aukealla paikalla oleskeleva tai jopa työskentelevä saattaa yks'kaks kaatua tajuttomana maahan. Uiminenkaan ei auta sillä mereen käveleminen ja paluu vie voimia siihen määrään ettei onnistu. Sisään viileään ja nurkkaan istuvilleen, päähän vaate ja pönttö jäineen, ripeästi. Toimi ja käytettiin. Kyllä, en ole tietävä onko Lapuinlahden sairaalan vekotus samaa lähtöä. En kummeksuisi jos on. Sepän tai seppien merkkiä voisi hakea tuosta olemassa olevasta. Myös juotostinan koostumuksen perusteella voisi määrittää, tallella on hiukan. Sinkkipeltiä se oli, Seikin tilan pajalla taiteiltu. Kyse ei ole siis mistään pääntaudin tai muun sosiaalisesti määrittyvän hoidon jyrkästä hoitovälineestä vaan hätäeeaa tarvikkeesta. Aivo on ylilämmölle varsin herkkä kuten kaikki kuumeessa olon tuntevat tietävät. Jäitä märässä pyyhkeessä saattaa tehdä kepposet, ei suositella.

   Poista
 30. Kun kaikki kirjoitettavissa, piirreltävissä, spreijattavissa jne. olevat alustat pahaisinta pikkublogistia (tarkoitan itseäni) alkavat olla täynnä Venäjä/Putinrotta-analyysejä, niin lähellekään edes alustavan, oikeaan osuvan tiedon hahmottaminen alkaa olla kuin tilkkutäkin reikää ommeltavakseen haeskelisi. Varsinkin, jos historia ei ole yhtään hallussa eikä ole viitsinyt lukea paksuja elämäkertoja esim. Putinista tai Stalinista ja muista totalitarismin mahdollistavista kehityskuluista.

  Siksi ilahduin tänään Hesarin Sofi Oksasen tarkkanäköisestä kirjoituksesta "Vladimir Putin ei ole hullu,... " Se lienee lähimmäksi tähänastisista analyyseista osuvimpia. Tosin Oksanen alleviivaa myös sen toden, ettei parannusta luvassa ole.

  Venäjän "parantaminen" näyttäisi siis olevan varsin mahdoton tehtävä. Venäjästä tulee Pohjois Korean lailla yksi suuri keskitysleiri sillä tuskin se Putinrotankaan hännän ja kaulan katkaisujen jälkeenkään alkaa tekemään tiliä menneisyydestään lailla Saksan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei saa kutsua ihmistä rotaksi. Sillä tavalla kaikki hirveydet maailmassa alkavat. Jokaisella on jakamaton ihmisarvo.

   Sofi on oikeassa, Putin ei todellakaan ole hullu. Jos joku on mielisairas. niin se on venäläinen yhteiskunta.

   Olemme olleet liian sokeita tässä länsimaisessa hyvyyden euforiassamme. Maksun aika koitti.

   Poista
  2. "Ei saa kutsua..."

   Sanoisin hieman toisin. Ihmisen ominaisuuksien nimeäminen eläinten ominaisuuksiksi on väärin. Koska rotta ei suinkaan ole kavala, "rottamainen" olento. Se että sinä tai minä emme pidä rotasta ei ole rotan vika.

   Rotan suku saattaa hyvinkin elää pidempään kuin ihmisen suku. Sekin on rotan kunniaksi. Rotta ei aloittane maailmansotaa.

   Kuitenkin, arvokkainta mitä evoluutio on maapallon päälle synnyttänyt on tietoisuus. Se olisi paljon matalammalla tasolla ilman ihmistä.

   Poista
  3. No ei saakaan, koska rotat loukkaantuisivat. Rottaa saa kuitenkin sanoa rotaksi. Teillä indoktrinoiduilla kommareilla on taottu päähän tuota "silla tavalla ne alkavat". Eivät muuten ala. Kommaritkin pystyvät listimään toisiaan ihan ilman haukkumasanoja.

   Tuota "ihmisarvo on jakamaton" -roskaa hoetaan, mutta mitä se tarkoittaa? Mitään selitystä sille ei ole vaan sitä vain hoetaan. Antonyymi jakamattomalle on jaettu. En ole kuullut että kenenkään ihmisarvo olisi jaettu.

   Poista
  4. Lukekaa Vladimir Putinin elämäkertoja. Siellä hän vertaa itseään rottaan ja kysyy, mitä tekee rotta kun se ahdistetaan nurkkaan? Se hyppää. Tämän hän oli oppinut lapsuutensa ja nuoruutensa katujengeissä ja joutunut usein myös hyppäämään. Eikä milloinkaan pois päin vastustajistaan.

   Nyt tämä rotta on elämänsä pahimpaan nurkkaan joutuneena ja saamme pelätä, mitä seuraava "hyppynsä" tarkoittaa.

   Oikeilta rotilta pitää tietenkin pyytää anteeksi. HE eivät samoihin raakalaismaisen ihmislajin hyppyihin koskaan yltäisi.

   Poista
  5. Tuo seuraavaksi koittava kausi tullaan tietenkin tuntemaan deputinisaation aikana.

   Poista
  6. "Tuota "ihmisarvo on jakamaton" -roskaa hoetaan, mutta mitä se tarkoittaa?"

   Siltä epätodennäköiseltä varalta, että kysymys on vilpitön:

   Ensinnäkään älä nimitä tutkimatta roskaksi asioita, joita et omankaan ilmoitukseksi perusteella ymmärrä.

   Toiseksi, sillä tarkoitetaan jotakin sellaista, ettei ihmisen arvo ole määritettävissä vallan suhteellistamilla tavoilla, esim. uskonnollistuvan kauppahengen kentässä halla-aholaisella tavalla sen mukaan, onko henkilö "tuottava", tai avoimmenan (vallassa olevan) fasismin kentässä putinistisella tavalla sen mukaan, onko henkilön/porukan koodi jonkun 50 vuotta ajastaan myöhässä elävän päässä NATO vai Z.

   Ko. ideaalin toteuttamiseen tarvittavien askelien priorisointia tai mahdollisesti koko toteutettavuutta reaalimaailmassa voi tietenkin pohdiskella, mutta sitäkin varten ajatus pitäisi ensin ymmärtää.

   Poista
  7. Käytikkö oikein puppulausegeneraattoria? Kommentteisi ei kuitenkaan vastannut mitä tarkoittaa "jakamaton". Luultavimmin on kysymys jostain ulkomaankielisestä termistä jota käännettäessä ei ole ymmärretty alkukieltä. Samaa tapahtuu yliopistossa jossa woke-kulttuurin sanastoa käännetään sana sanalta suomeksi ja lopputuloksena on taas roskaa. Sama toimii toiseen suuntaan. Tieteellisen tekstin voi yrittää kääntää vieraalle kielelle. Jos lopputulos on gibberishiä, niin ei se teksti suomeksikaan ole todennäköisesti järkevää. Jos käännösteksti on ymmärrettävissä ja kielen sääntöjen mukainen natiivin lukemana, niin kysymys on tieteellisestä tekstistä eikä roskasta.

   Poista
 31. Ajatelkaapa, jos meidän yhteiskuntajärjestelmämme rakentuisi Supon ja puolustusvoimien tiedusteluosaston varaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ajatelkaapa.."
   Meillä täällä on erona Venäjään että kyseiset elimet ovat valvottuja ja kaikki niiden työntekijät toimivat valtiovallan ja kansan hyväksi. Niissä eivät toimi korruptio ja petos ja poliittiset intohimot vaan ainoa motivaatio on kullekin asetetut tehtävät maan parhaaksi.

   Supon tehtävänä on mm. suojella valtiovallan keskeisiä henkilöitä kuten tp, kansanedustajat ja ministerit. Lisäksi tehtäviin kuuluu ulkomaisen tiedustelutoiminnan seuranta ja asioihin puuttuminen vakoilijoiden paljastamiseksi. Sotilastiedustelu puolestaan seuraa maan lähialueen sotilaallisia tapahtumia ja raportoi niistä maan sotilasjohdolle ja poliittiselle johdolle.

   Jos kommenttisi tarkoitus oli kyseenalaistaa näitä instituutioita, mikä siis näistä luetelluista tehtävistä pitäisi mielestäsi lopettaa?

   Poista
  2. Tuskin asian esille ottaneen tarkoitus oli epäillä noiden instituutioiden tarpeellisuutta. Ironinen pointti oli kai siinä, ettei sellaisten varaan voi missään demokratiassa jättää koko valtion johtamista. Jos voitaisiin, kyse ei olisikaan enää demokratiasta. Ja Venäjähän on valovuosien päässä demokratiasta.

   Poista