Sivun näyttöjä yhteensä

26. kesäkuuta 2020

TäivaltioEn löydä sitaattia, vaikka olen tuntenut kaksi Himmlerin kanssa laajemminkin keskustellutta henkilöä, Eino E. Suolahden ja hänen silloisen vaimonsa Aili Palménin. Metzgerin muistelmateoksessa on valokuva. Himmlerin käynti Suomessa 1942 oli epämiellyttävää. Hän tapasi Mannerheimin ja Rytin. 

”Nenno” Suolahden ja Kustaa Vilkunan mukaan suomalainen sotilasvakoilu onnistui valokuvaamaan Himmlerin salkun sisällön eli mm. listan juutalaisista, jotka olisi ollut luovutettava.

Mannerheimin osoituksesta hänen vanha ystävänsä ja luotettunsa, lääkintäkenraali Eino W. Suolahti sai tehtävän, jonka hän suoritti järjestämällä poikansa viemään vieraan suvun mökille Tyrväntöön, ja poika otti vaimonsa turvakseen.

Paljon arvoituksellisempi lähde olisi Felix Kersten, Himmlerin hieroja tai hoitaja ja jonkinlainen uskottu.  

Suomessa on tapana toistella, että Himmlerin sanoman mukaan hän ja Hitler pitivät Suomea täivaltiona, jonka niskan voisi taittaa noin vain. Samassa yhteydessä mainitaan usein Stalinin luonnehdinta suomalaisista harvinaisen hidasjärkisenä kansana.

Omasta puolestani en olisi kiinnostunut Stalinin enkä Hitlerin puheista. Järkevintä mitä osaa sanoa on väittää, että he puhuivat mitä milloinkin.

Eilen kirjoitin Trumpista ja hänen puheistaan. Tarkoitukseni oli sanoa, että Stalinin, Hitlerin ja Maon ”puheet” osoittautuivat sittenkin tosiksi. 

Hitler soimasi juutalaisia syöpäläisiksi, jotka olivat puukottaneet maailmansodan melkein voittanutta Saksaa selkään 1918 ja ovat siksi ansainneet tuhoamisen. Että hän oli todella tätä mieltä ja ryhtyi toimeen oli yllätys myös monelle hänen vastustajalleen.

Vai olisiko Trump yhtä hyvä mies kuin Lenin? Tämä puheli ja kirjoitteli Saksan yleisesikunnan rahoittamana kaikenlaista kaunista työväenluokasta, mutta aloitutti murhaamisen heti noustuaan valtaan 1917. - Lukijalle huomautan, että ”murhaamisella” tarkoitan eri asiaa kuin surmaamista sodassa.  Tulos on sama, mutta en ole nihilisti. Myös syöpäleikkaus keskeytyy joskus potilaan kuolemaan. En nimittäisi sitä murhaksi enkä sodaksi.

Valpas lukija tietää jo viimeistään nyt, että aiheeni on Eduskunnan äänestys kansanedustajan syytesuojasta.

Kantani olen esittänyt jo ennen. En kannata hanketta. Syyttäjä hakee tapausta tuomioistuimeen, mutta valinta on tässä hyvin huono. Tilannekin on huono, koska hanke ei tule etenemään äänestyksestä.

Esimerkkini kansanedustajan syyttämisen syystä eduskunnassa puhutusta on turvallisuuden vuoksi Hitlerin Saksasta: jeder die uns entgegenstellt, wird vernichtet. Kaikki meitä vastaan asettuvat tuhotaan.

Suomen sanominen täivaltioksi ei ole rangaistava teko. Jos sanoja olisi esimerkiksi virassa oleva suomalainen, se voisi olla. Ja väite on huonosti muotoiltu. Suomi on – mielestäni osittain odottamaton – menestystarina, jonka merkittävillä rakentajilla ei ole patsaita, eikä kaikilla hautakiveäkään.

23 kommenttia:

 1. En tiedä, millainen kuva Metzgerin muistelmissa on, mutta Eero Ojasen Tyrvännön historiassa (2002) on sivulla 342 kuva, jossa Eino Suolahti vanhempi kenraalin puvussa kunniamerkkeineen ja Nenno S. luutnantin asussa ottavat vastaan Himmlerin, jonka takana vuoroaan odottaa pääministeri Rangell. Taustalla tilannetta seuraavat Suolahden huvilan edustalle jo ehtineet Kersten, rouva Anna Suolahti ja ilmeisesti vastavakoilua edustanut majuri Hovilainen. Kirjassa on muutakin tietoa käynnistä. Rangell sitten vei Himmlerin huvilalleen Luopioisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liekö sama majuri H., joka sodan jälkeen uudessa tilanteessa esiintyy avainpaikoilla kuvissa Ždanovin ja valtiojohdon seurassa? Jos on, niin aikamoinen kaari.

   Poista
 2. Niin, sanotaan että viimeistään Servicen Lenin-elämäkerta toi "laajojen suomalaisten kansankerrosten" tietoisuuteen käskyn aloittaa "verinen terrori", kun Venäjä jo käytännössä oli suistunut kansalaissotaan. Harvemmin kuitenkaan tohditaan mainita, että niinhän meilläkin tapahtui, ja sitä asianosaiset sitten K. Donnerin haastattelemina lämmöllä muistelivatkin eräässä Kaivopuiston huvilassa vielä vuonna 1929.

  VastaaPoista
 3. Vanha konsti, hyvä konsti: jos kansanedustaja ei osaa käyttäytyä, kannettakoon hänet pihalle niinkuin esipersu Veikko Vennamo aikoinaan. Takapihan puolelle mieluummin.

  VastaaPoista
 4. Entä tuomittaviin vai vain paheksuttaviin luokkiinko pannaan suomalaisen kansanedustajan ja puoluejohtajan Timo Soinin halventavat takiaispuolue-sanomiset suomalaisista puolueista muutamia vuosia sitten?

  Kaava Mäenpäällekin (persuille) puheita laatiessaan tulee siis jo alkuperäisen Perussuomalainen-puolueen ajoilta ja tässä voidaan vain ounastella, että kun kansanedustajan syytesuojan murtamisesta ei nyt, Soinin ajoista huomattavasti jyrkentyneenäkään saanut enemmistöä taakseen, niin mitä puheet (ja teot) ovatkaan 10 vuoden päästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eduskunnan selvä enemmistö oli syytesuojan poistamisen kannalla äänin 121 - 54. Määräenemmistö vain ei täyttynyt.

   Tulee väkisin mieleen, että valtakunnansyyttäjä on häpäissyt ei vain itsensä vaan koko johtamansa viraston. Jotkut epäilevät jopa virka-aseman väärinkätöstä.

   Poista
  2. En nyt kyllä yhtään tajua, miten eduskunnan äänestysluvut ilmentäisivät Toipilan väittämää häpäisyä.

   Poista
  3. Jos perussuomalaisten kansanedustamäärä putoaa reilusti alle 34 edustajan 2023 vaaleissa, voidaan syyte virittää uudelleen. Tarvittava 5/6-enemmistö tällöin löytyy. Epäillyn rikoksen vanhentumisaikahan lienee viisi vuotta. Aiheuttaisiko tällainen (konjunktuuri)menettely kansalaisten silmissä lommon poliittisen ja oikeusjärjestelmän uskottavuuteen? Koronakriisin kaltaisissa tilanteissa ei ehkä tämän kevään kaltaista suorastaan harrasta määräysten ja suositusten noudattamista ei enää löytyisikään? Äänestysprosentitkin laskisivat? – JRi.

   Poista
 5. Talvisodan saavutuksiin yltänyt Suomen menestys muissakin asioissa ei ole minulle yllätys. Olisin yllättynyt jos menestystä ei olisi.

  VastaaPoista
 6. "Suomi on kuin täi joka entisen isäntänsä alkaessa kylmetä etsii itselleen uuden".

  VastaaPoista
 7. Tätä kirjoittaessani tiedon jo, että syyteoikeutta ei tullut.

  En halua olla henkilöstä tai lausumasta juuri mitään mieltä, koska en ole ao. puolueen äänestäjä.

  Mutta... Tässä annetaan ymmärtää että parlamentaarikon puheilla olisi jotain merkitystä.

  Se merkitys on kyllä hyvin pieni. Tämän peittämiseksi pitää luoda erilaisia "konkeloita" peittämään tosiasiat.

  Alullaan oleva kriisi riisuu parlamenteilta ja maiden hallituksilta lopunkin oletetun vallan.

  Kansalla sitä valtaa ei ole ennestään paljoakaan ollut, joten ei kannata itkeä että menetys olisi kovinkaan suuri.

  Järjestelmä on kyvytön uudistumaan joten se joutuu väistymään.

  VastaaPoista
 8. En ole aivan varma, pitääkö mielellään kerrottu tarina Himmlerin salaisten papereiden valokuvaamisesta - turvallisuudesta. Ja kaveria ei oikein ole viisasta vakoilla, vaikka mieli tekisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedä häntä, mutta siellä Tyrvännön kirkolla se kuvausten mukaan hissukseen oleili ja souteli, seuraten kylän ukkojen ja lasten touhuja. Tuskin siis mikään erityisen vaikea kohde.

   Poista
 9. En aikanaan kiihottunut jotakin kansanryhmää vastaan kansanedustaja Mäenpään kommentin vuoksi. Lähinnä luokittelin sen epäonnistuneeksi sutkaukseksi. Eipä silti, jotkut muut saattoivat ajatella toisin. Ymmärretyksi tuleminen on paljon vaikeampaa kuin yleensä luullaan. Sanojen merkityksetkin ovat yhdelle yhtä ja toiselle toista. Perjantaiaamun Ylen Jälkiviisaissa joku totesi sanan "Eskimo" olevan arveluttavan, siis rasistisesti. Eipä ole tullut tämän sanan tuollainen merkitys aiemmin mieleeni. En sen puoleen tullut aikanaan ymmärtäneeni sanojen neekeri ja mustalainen olevan leimallisesti syrjiviä ja väheksyviä. En oikein ymmärrä, että uudet vastineet olisivat jollakin tavalla parempia. Muualla voi olla ja onkin toisin. Nimitykseen on muualla liitetty alunperin negatiivinen herja. Kiinnittäisin kuitenkin huomiota siihen, miten vaikea ylipäätään on tulla oikein ymmärretyksi. Moni ei tunnu tätä käsittävän. Joku tiesi pitkäaikaisesta vaellusharrastuksestani. Olin useasti hänelle aiheesta puhellut yksityiskohtaisesti ja oletin hänen tietävän kaikki olennaiset asiat. Eräänä kertana häntä kuitenkin askarrutti se, että mistä kaupasta käyn täydentämässä ruokatarvikkeita, jos ne pääsevät loppumaan. Tunsin silloin kerronnassani täydellisesti epäonnistuneeni. Tahallinen väärinymmärrys on politiikassa oma taiteenlajinsa. Varsinkin kokeneemmat konkarit osaavat taitavasti muuttaa kollegansa lausumaa nappaamalla kokonaisuudesta osalausuman ja esittämällä väitteen, jota asianomainen ei suinkaan ole tarkoittanut.
  Muihinkin Eduskunnan istuntosalissa esitettyihin osatotuuksiin toivoisin voitavan kiinnittää huomiota samalla innokkuudella kuin tässä Mäenpään tapauksessa. Laatu ehkä jonkinverran paranisi.

  VastaaPoista
 10. Tästä jäi kohta. SS-miehet vastasivat hengellään Himmlerin paperedien turvallisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiettävästi sellaisia ei johtajansa Suomen lomalla näkynyt.

   Poista
 11. Juha Mäenpään sananvalintaa ei voi pitää onnistuneena. Mutta pyhä periaate on, että salissa kansanedustaja saa puhua läpiä päähänsä, jopa lausua lainvastaista. Ei hän kehottanut kolkkaaman ketään.

  Sartre kirjoitti Franz Fanonin kirjan Sorron yöstä (Les damnés de la tèrre) esipuheessa. ” Tappaa eurooppalainen, lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Tuloksena on kuollut mies ja vapaa mies.”

  Kirjaa oli aikanaan hyvin luettu, minäkin. Ja tuota lausetta usein siteerattu.

  VastaaPoista
 12. Mielestäni viimeaikaiset tapahtumat eduskunnassa olivat osoitus siitä että into oli suurempi kuin taito kun tarkka päämääräkin näyttää olleen hukassa. Lisäksi, SDP+Vas+Vihr:n tarmo nolata persut luultavasti johtaa siihen että että persujen suosio nyt vaalivuoden alla alkaa taas nousta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei persuja kenenkään nolata tarvitse. Itsepähän sen aina vaan uudestaan tekevät.

   Poista
  2. Persuille kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta. Välillä tuntuu siltä että nämä tölväisytkin on etukäteen suunniteltu siten että puoluejohto pääsee esittelemään "maltillisuuttaan" vaikka ainakin ajatusmaailma ja kieli on täysin yhtäpitävä "mestarin" muualla julkaistujen kirjoitusten kanssa,

   Poista
 13. Merelle koordinaatteihin X X käy mulle. En mä nyt kummempi ukkeli oo tullu olleeks mut se ei oo nähdäkseni tarpeen alkaa pokkuroimaan joutavuuksiin saakka kehittyneitä hierarkioita. En sano pliis. Saatte arpoo ite.

  Mun ei tartte arpoo.


  v. t. ylikäyttöpäällikkö I. H-tie

  VastaaPoista
 14. Jotensakin kumma?

  Mark Knopfler, Don't crash the ambulance.

  VastaaPoista
 15. Himmlerin heteka on yhä Petäyksessä

  http://www.jormanmaailma.fi/index.php?juttuId=jutut/mennyt maailma/himmler.htm&menuId=mennyt maailma

  Oli sillä H:llä omat turvamiehet Suomessa mukana.


  https://www.aamulehti.fi/ihmiset/pahamaineinen-natsijohtaja-lomaili-salaa-ihannoimassaan-suomessa-yksityiskokoelmasta-loytyi-harvinaisia-kuvia-heinrich-himmlerista-200288419

  Tuo porontaljalla päällystetty tuolikin on olemassa, istuin sillä itsekin vain pari vuotta sitten... vähän jo huonossa hapessa kun on ulkovarastossa...


  https://www.jyrkinen.fi/historia/himmler.html

  VastaaPoista