Sivun näyttöjä yhteensä

19. huhtikuuta 2020

KäpyKuva sisältää katsomukseni.

Siemenen saa ymmärtää sellaisenaan ja vertauskuvallisesti. Kun käpy on varistanut siemenensä, sen aika on ohi. 

Edellisessä kirjoituksessani onnistuin harhauttamaan hyvät lukijani. Hoidon priorisointi on kaikkien tuntemaa lääkärin etiikkaa, jota olen itsekin opettanut. Jos on valittava, yli-ikäinen uhrataan ja nuori pelastetaan. Jos on valittava, synnyttävä äiti yritetään pelastaa, vaikka syntyvä menetettäisiin. Äidillä on muita lapsia tai hän voi saada niitä. Joukkosidontapaikalla konepistoolimies hoidetaan ennen kirjuria.

En tarkoita itseäni enkä läheisiäni kirjoittaessani vanhoista ja koronasta. Jos tauti tulee, hoidetaan jos voidaan, ja ellei voida, ei hoideta. Toinen blogisti ryhtyi kirjoittamaan myös eutanasiasta ja hoitotestamenteista. Minä en uskaltaisi. Eikä sellainen oikein kuulu tähä asiaan. 

Rajujen korona-rajoitusten perusteleminen vain kaltaisteni vanhusten suojaamisella on mielestäni tekopyhää. Sellaista vaihtoehtoa ei näet ole näkyvissä, että uhraamalla vanhat pelastettaisiin muut. Ei ainakaan toistaiseksi ole keinoa rajoittaa tarpeettomat ihmiset huonommalle hoidolle. Se tauti kun tarttuu oikullisesti ja sairaalajärjestelmää tarvitaan muuhunkin. 

Haistan syntymässä olevan kilpajuoksua Titanicin pelastusveneisiin. Sinne on otettava ne, joilla on elämä edessään, ei minun kaltaisiani, joilla on menneisyys takanaan. 

Itsemurha on asianomaisen oma ratkaisu mutta toisen tappaminen on murha, vaikka tuo toinen olisi kuinka vanha ja sairas. Oikeusjuttuja muuten on, onneksi kyllä harvakseltaan. Mutta Suomi ei ole Titanic.

Eräät vihjaavat, ettei huonojalkaisimmille kannata pelastuslauttoja varatakaan. Kuolevat ne kumminkin ennen pitkää. Voin hyvin kuvitella kannan, ettei pelastusvälineitä hankita ollenkaan, koska ne tulevat liian kalliiksi ja onnettomuuden vaara on prosentuaalisesti niin pieni.

Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Ruotsissa pelataan pokeria ihmishengillä ja toimivalla taloudella. 

Arvaukseni on, että pandemian taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset osoittautuvat vaikeammiksi kuin tauti. ”Kultakin kykyjensä mukaan ja kullekin tarpeittensa mukaan” on tavoite, mutta yhtälönä lähes mahdoton ratkaista.

Muistelen aurinkorannoille muuttaneiden rikkaiden kovasydämisiä lausuntoja muutama kuukausi sitten. He halusivat pitää rahansa ja jotkut ilmoittivat, etteivät köyhät oikeastaan kiinnosta. Ja nyt lehdissä näkee kirjoituksia, että pandemian jälkeen kaikki palaa kutakuinkin ennalleen.

En usko. Sanottuani vielä kerran, että itse olen saanut kaikkea hyvää enemmän kuin ansaitsenkaan pyyhän vain muistamaan, että tämä ”dezimierung”, Saksa armeijan jo 1914-1918 käyttöön ottama, myös Varkaudessa 1918 sovellettu menetelmä, että joka kymmenes ihminen rivistä ammutaan, osoittautui epäonnistuneeksi. Ja kirjoittamisella on tehtävänsä, ei olla oikeassa, vaan osoittaa toisia tapoja käsittää asioita.

38 kommenttia:

 1. Kappas, viiri kääntyikin narahtaen, kun "hyvä ystävä" kommentissaan oikein sormellaan sosottaen ryhtyi elämänkoulun oppimestariksi "Jukalle".

  VastaaPoista
 2. Vähän huvittaa meuhkaaminen ns. ikäihmisten suojelemisella, vaikka hyvä niinkin. Todellisuudessahan kysymys ei ole ihmisystävällisestä eleestä, vaan pelosta, että nämä pahimpaan riskiryhmään kuuluvat monisairaat mummot ja partajeret tukkivat sairaanhoitojärjestelmän, jos eivät pysy kahleissa selleissään.

  VastaaPoista
 3. Ilahtuneena panin merkille että ihmisoikeusjuristi Martin Scheinin otti tänään twitterissä kantaa joukkoimmuniteettioppiin:

  -- Myös minä kannatan pysäyttämisstrategiaa. Keinoista saatamme olla eri mieltä. Mikään demokraattinen yhteiskunta ei voi hyväksyä sitä kuolonuhrien määrää mihin laumaimmuniteettiajattelun ohjaama hidastamisstrategia johtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos joku on kiinnostut siitä, miksi Ruotsi toimii toisin koronassa, tässä on linkki laadukkaaseen haastatteluun asiasta:

   https://www.youtube.com/watch?v=zh4tGKTHBD0&feature=youtu.be&t=15

   Taustalla on lopulta tietty ideologinen näkemys, joten aika syvissä ja periaatteellisissa vesissä liikutaan.

   Ja huom.: En ota tässä kantaa siihen, mikä maa on oikeassa ja mikä väärässä. Se nähdään vasta jälkikäteen.

   Poista
  2. Täyttääkö Ruotsin laumaimmuniteettistrategia kansainvälisten ihmisoikeussopimusten asettamat positiiviset toimintavelvoitteet jäsenvaltioilleen?

   Positiiviset toimintavelvoitteet tarkoittavat lyhykäisyydessään sitä, että valtiolla on velvollisuus ja vastuu toimia a-k-t-i-i-v-i-s-e-s-t-i oikeuksien turvaamiseksi.

   Ruotsin tilanteessa, jossa valtio ei tee mitään vaan antaa viruksen levitä vapaasti ja tehdä tuhojaan mm. palvelukodeissa ja kotipalvelussa, oikeus elämään perimmäisenä ihmisoikeutena joutuu hyvin kyseenalaiseen valoon.

   edit: Ruotsissa kiellettiin vierailut palvelutaloihin vasta 1.4 kun koronatartunta löytyi jo sadoista laitoksista.

   Poista
 4. Soininvaara tuntuu olevan muutenkin kaiken negatiivisen arvostelun yläpuolella. Viitaten edelliseen kemppisen blogiin. Mitä jos Halla-aho olisi kirjoittanun kuin S? Sitä metelin määrää. Luin tässä h-a: n scriptan kokonaan hiljattain. Yllätyin että eihän Jussi mikään rasisti ole, vaikka yle ja hesari on sitä vuosia väittänyt. Jussihan on oikeasti turvapaikan hakijoiden puolella näin laajemmassa mittakaavassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin.

   Meidän "Vastuullinen Mediamme" on itse asiassa poliittinen liike. Objektiivisuus ja analyysin laatu jäävät täysin ajettavan oman ideologian alle.

   Suhtautumien viestiin riippu täysin siitä, kuka puhuu, ei siitä, mitä sanotaan. Vihollisen demonisointi on refleksi. Joten se siitä journalismista.

   Poista
  2. Tuohon johtopäätökseen tullaksesi, jätit ilmeisen monia Scriptan kirjoituksia lukematta, vaikka muuta väität.

   Poista
  3. Jotta "scriptan lukija" olisit uskottava, sinulla täytyisi olla näyttöä/uskottava selvitys lukemastasi väitteesi tueksi. Vrt malliksi esim. kirjakritiikit. Voisit tarjota jopa aihetta (esseetä) sitten vaikka Hesariin, Kalevaan, Pohjalaiseen, Parnassoon…. Mutta muista sitten nimi ja henkilötiedot mukaan.

   (Oheishuomio: Kuinkas muuten sujuivat luetun ymmärtämisen opinnot oipiskeluaikana?)

   Voisit yrittää myös gradua noista synkkääkin synkemmällä propagandalla lihovien rippileiriläisten internetsivuista jos yhteiskuntatieteitä opiskelet.

   Tai ehkäpä joku lähipiirisi opiskelija kiinnostuisi ja murjaisisi rippi-blogin luettuaan sellaisen opinnäytteen, että joulupukkikin jäisi jouluksi tunturinsa kupeeseen kutjottamaan.

   Jo kuluneeksi käynyt viittaus, mutta sopinee se vielä tähän (merkitystä tähän yhteyteen voi miettiä): Paavo Väyrynenkin kertoi nielleensä koko Dostojevskin tuotannon yhdeltä istumalta huiviinsa. Uskoiko kukaan? Miksi hän niin väitti (valehteli)?

   Mutta Ylen sivuillapa oli täysin uskottava juttu peruskoulunopettaja Ismo Vänskästä joka lainasi Imatran kirjastosta kaikki Kalle Päätalon Iijoki-sarjan osat ja luki ne 89 vuorokaudessa.

   Minustakin hieno homma! Onnistuisikohan ”scriptan lukijalta”?

   Kenen tahansa pitää ennen kyseenalaisin perustein ylläpidettyihin ”scriptoihin” tarttumistaan lukea ensin vaikka Kalle Päätalon tuotanto. Myös Dostojevskit kannattaa ottaa luettavakseen vaikka kolmen seuraavan vuoden urakaksi niin viimeistään sitten ”mestari”-merkkiset pesukoneohjelmat lakkaavat kiinnostamasta.

   Poista
  4. Samaa mieltä kuin Matias K. Tasapuolinen, taustoittava ja puolueeton journalismi on lähinnä vitsi, kun katselee ja lukee "vastuullisen median" kirjoituksia.

   Halla-ahon tuomioon johtanut "kirjoitus" tai se pieni julkisuuten nostettu pätkä, joka oli täysin irroitettu taustastaan; ja josta tehtiin suuri moraalinen spektaakkeli, oli härski ja toisaalta hienon propagandistinen veto vihervasemmistolta ja demlataustaisilta oikeusoppineilta.

   Uskon, että itse Goebbelsin Joseph olisi ollut tempusta kateellinen.

   Hesarissa (!!) jopa Janne Saarikivi puolusti Jussia, älykästä kielineroa ja collegaa, jonka introverttius ja periaatteellinen taipumus olla liehittelemättä yliopiston professoreita, johti miehen syrjäyttämiseen akateemiselta uralta.

   Kaikki järkevät haittamaahanmuuttoa vastustavat ovat tästä rohvessoreitten vilttiketjumääräyksestä tietenkin äärimmäisen kiitollisia. Nöyrät kiitokset!

   Lapin oikiksessa tätä tapausta kuulema käytettiin opiskelijoitten harjoituspohdintona sananvapaudesta ja sen rajoista. Harjoitustehtävänä taisi olla tapauksen kuvitteellinen käsittely EIT:ssa. Puolesta vai vastaan?

   Poista
  5. Tarkoittaakohan Havulainen Saarikiven 8/2019 kk-liitteen haastattelua? Se kyllä kannattaa lukea tarkoin, ettei synny kuvaa, että Saarikivi olisi siirtynyt jostakin missä ei ole ollutkaan persuleiriin. (Riippumattomat kirjoittajat eivät tule mistään eivätkä mene minnekään eivätkä siten ole käytettävissä Havulaisenkaan propagandassa kainalokeppinä.)

   Sama kehotus pätee, kun kuuntelee saman miehen Ylen Ykkösaamun kolumneja. Kyllä niissä perustellaan niin puolustelut kuin kielistelytkin riittävän hyvin. Syntyy kyllä kuva, että mies seisoo sanojensa (joilla hutkii vasemmalle ja oikealle tarkkaan lyönnit tasapuolisesdti laskien) takana ei henkilöiden, joista kolumnoi.

   "Lapin oikiksessa ... ... kuulema..." and "... ... taisi olla kuvitteellinen...". Kuulopuheiden levittäjiltä siivet poikki! Arskan ladulle ei enää yhtään havuja, prkle!

   Poista
  6. Voihan arska parska, mitä propagandaa !

   Poista
  7. Miksei Halla-aho ole vienyt juttuaan EIT:hen? Koska tietää että EIT murskaisi hänet? (KKO:n tuomio perustui pitkälle EIT:n esimerkkeihin, tietääkseni)

   MMM...

   Poista
  8. "Miksei Halla-aho ole vienyt juttuaan EIT:hen? "

   Pitäsi varmaan kysyä Mestarilta itseltään ;)

   Itse arvelen, että eipä tuo ollut vaivan väärtti. Mestari oli todistanut sen, mitä pitikin: maassa vallitsee vahva kasoisstandardi sen suhteen, mitä eri ihmisryhmistä saa sanoa.

   Lisäksi tuli todistettua se, että valtaa (tässä Illman/ Demla) ei sovi rienata ihan miten vain. Ei varsinkaan silloin, kun se toimii väärin.

   Asia tuli selväksi kaikille niille, joille se yleensä voi tulla selväksi. Ja muille, siis ns. suvaitsevaisille taas riittävät heidän ikiomat natsi-fantasiansa, joissa piehtaroida.

   Poista
  9. Lähetyssaarnaajiksiko persut on tähän blogiin lähetetty? Ei kyllä tule käännynnäisiä.

   Poista
  10. Persut ovat kovasti poistamassa kaikkia pykäliä jotka edellyttävät ihmisen olevan vastuussa sanoistaan. Huijaritkin pääisisivät vetoamaan sananvapauteensa.

   Poista
  11. Onko tuo Ilman juutalainen oikeesti?

   Poista
  12. Minäpä väännän piikkilangasta:

   Halla-aho sai tuomionsa teosta, jossa hän otti sanat suoraan Kalevan pääkirjoituksesta - mutta muutti niihin suomalaisen tilalle somalin ja päissään tappamisen tilalle verovaroilla loisimisen.

   Lisäksi hän nimenomaan korosti, että tekee näin vain todistaakseen että Suomessa ei ole sananvapautta: sellaista mitä saa sanoa suomalaisista ei saa sanoa somaleista. (Onhan sitä paitsi tappajaksi syyllistäminen paljon raskaampi väite kuin loisijaksi leimaaminen.)

   Halla-ahon tuomio todistaa, että hän oli oikeassa. Ikävä kyllä.

   PS. Enpä usko, että tätä asiaa pystyy millään asiaperusteilla kumoamaan. Historian tuomio tulee aikanaan.

   Poista
  13. Täsmälleen noin arvoisa Kulttuurineuvos.

   Ja huvittavinta tässä on, että alempi oikeusaste, käräjäoikeus onnistui luetun ymmärtämisessä ja jätti tuomitsematta. Mutta ylemmissä ns. oikeusasteissa homma sitten muuttui, koska Illman, Demla ja muut ns. yleiset syyt. Illman totesikin lehtijutussa (HBL), että tässä mitattiin nyt sitä, paljonko ja millä tavalla valtaapitäviä saa arvostella - ei siis kiihottamiskysymyksiä ollenkaan (http://gamla.hbl.fi/nyheter/2012-06-08/yle-halla-aho-overklagar-domen )

   Lopullinen KKO:n tuomiokin oli sitten vain kolmen tuomarin mielipide ja tulkinta kahden muun tuomarin mielipidettä ja tulkintaa vastaan.

   Siis puhtaasti poliittinen tuomio häpeäksi Suomen oikeuslaitokselle.

   Poista
  14. Onko se käskenyt kaikki alaisensa ja muut rikoksensuosijat tänne valehtelemaan?

   Poista
  15. "Onko se käskenyt kaikki alaisensa ja muut rikoksensuosijat tänne valehtelemaan?"

   Pahoittelen turhaa jankkaamista, mutta jos noihin kommetteihin voisi edes joskus saadaa edes hieman syvyyttä, erittleyä, linkkejä, perusteluja, analyysia, jne. Ei vain pelkkää tyhjää röyhtäilyä.

   Siitä voisi silloin syntyä vaikka älyllinen keskustelu, joka voisi johtaa johonkin. Ainakin teoriassa.

   Toki tiedän, että tuo on liikaa vaadittu. Sehän mm. pakottaisi ajattelemaan loogisesti ja perustellen.

   Poista
  16. Jos joku osoittaa oleellisen virheen tekstissäni, muutan tietysti kantani sen mukaan. Mutta tämänhetkisten tietojeni mukaan asia on juuri niin kuin tiivistinkin.

   Eli näytä missä kohtaa selostustani se vale on? Tai mene nurkkaan häpeämään.

   Poista
 5. Mummini veli teloitettiin Huruslahden ”arpajaisissa” helmikuussa 1918. Leski oli raskaana ja muutti Amerikkaan. Ä

  VastaaPoista
 6. Olen aika vakuuttunut siitä että talous pompahtaa entisenlaisiin lukemiin aika nopeasti kun epidemia on saatu voitetulle kannalle. Ihmiskunnan tavaroiden ja palveluiden tarve on rajaton ja se on saatava tyydytetyksi. Paineet vain kasaantuvat sitä odotellesssa.

  Viisaat yritysjohtajat panostavat nyt kuumeisesti uusien palveluiden ja tuotteiden kehitykseen ja rynnistävät markkinoille kun kilpailijat vielä makaavat poteroissaan. Saatu etumatka on merkittävä ja vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsin noin näen asian kuin HS kirjoittaa.

   Ne tuotteet millä tämän seisauksen jälkeen pärjätään eivät ole samoja kuin puoli vuotta sitten. Vähintään on kyse siitä, että setrifikaatit uusitaan, ja kilpailutuskäytännöt muuttuvat.

   Kiinantuotteet menettävät suhteellista kilpailuetuaan. He joutuvat uusimaan tarkastuskäytäntöjään ja vastuittensa hoitoa, mikä hidastaa toimituksia sieltä, ja nostaa hintaa. Lisäksi kilpailutuksiin tulee huoltovarmuuteen liittyviä näkökohtia. Ei haluta tilannetta, jossa ollaan yhden toimijan varassa.

   Julkisorganisaatioissa tulee töitä osaaville hankintapuolen asiantuntijoille. Pelkällä sopivanvärisellä jäsenkirjalla ei niitä hommia hoideta.

   Poista
 7. Rangaistusta ei kuitenkaan ollut noudatettu Varkaudessa täysin kymmenen säännön mukaan. Vankijonoa tarkastanut upseeri oli laskenut yksi, kaksi, kolme, neljä ja jos hän tällöin äkkäsi, että seuraava mies oli arveluttavvasti rikollisen näköinen, hän hyppäsi muiden numeroiden yli ja julisti: "Kymmenen, dule bois perkele!"
  Oli sattunut myös niin, että jos jonossa kymmenen kohdalla oli suorakatseinen tai muuten rehellisen näköinen vanki, ei upseeri sanonutkaan noita kuolemaa ennustavia sanoja, vaan hyppäsi esimerkiksi yhdeksästä neljään, kolmeen tai viiteen tai muuhun pienempään numeroon. Upseeri toisti sitä hyvinkin pitkälle, jos vangit olivat rehellisen näköisiä. Vieressä hänellä oli paikkakuntalaisia auliisti auttamassa ammuttavien ja säästettävien valinnassa.


  Lähde: Pentti Sainio "Punaisia tappamassa". (Nuoren valkoisen Osmo Selinheimon sotapäiväkirja 1918.)

  VastaaPoista
 8. Vuosia sitten luin eräästä "lääkärikirjasta", ettei käpyä saa työntää fjöösaan. Sitä ei saada sieltä pois kuin palasina lääkärin vastaanotolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin että ihan piti lääkälikiljasta moinen tieto hakea. "Toipilaan" koko kuva alkaa hahmottua palapalalta kuin blogikuvitukseen pirstottu oravan ja tikan eväs.

   Normaalisti asiaa pidettäisiin selviönä. Paitsi jos ei tiedä, mitä slangisana "fjöösa" tarkoittaa. Tai ei edes arvaa.

   Poista
 9. Mikähän siinä on että Kemppinen, kuten monet muutkin joita ei enää vuosikymmeniin olisi kutsuttu mihinkään maanpuolustustehtäviin, tapaavat tunkea mielipiteittensä perusteluiksi jotain konepistoolimiehiä?

  Vielä palvelutalon käytävillä vanhat horiskot käyvät sotia, joita eivät ole koskaan käyneet. Vaikka toisaalta, parempi se on että militääriasioista vouhkaavat ne joille ei aseita enää annettaisi.

  VastaaPoista
 10. Lapset ja vanhat eivät joudu vastakkain näissä koronakisoissa, taistelemaan samoista hoitopaikoista, sillä lapset eivät juuri sairastu tähän tautiin. Ruotsin TV4 kertoi eilen, että USA:n 40.000:sta kuolleesta vain kolme on ollut lapsia, vaikka siellä on niitä ylilihaviakin paljon. Toisaalta hengityskoneesta ei tässä tilanteessa ole selvinnyt kuin pieni määrä ihmisiä, joten turha niihin olisi hyvin huonokuntoisia pannakaan, kun kone vielä voi heikentää keuhkojen kapasiteettia 20-30%, vaikka ihminen henkiin jäisikin. Joten kuollaan pois ihan suosiolla,jos niikseen tulee, ennen kuin nuoremmat alkavat katsoa paheksuvasti, että tuokin vielä tuossa kulkee pilaamassa meidän hengitysilmaa.

  Lisäksi näytettiin käyriä joukkoimmuniteetin mahdollisesta kehittymisestä, ja Ruotsi saavuttaisi 60% kesäkuun puolivälissä, Suomi 20% näillä näkymin. Ruotsalaiset tuntuvat luottavan siihen Tegnelliin kuin maan isään ikään, kun hän päivittäin ilmaantuu TV:hen villapaidassaan kertomaan sen hetkisestä tilanteesta. Abl:n kolumnisti kertoi jopa vihastuneensa, kun T. syntymäpäivänsä lisäksi oli jonain toisenakin päivänä lähettänyt sijaisen! Häntä osataan jo lukea rivien välistäkin. Tegnell oli hankkinut asiantuntijuutta ja perspektiiviä Ruotsin edustajana Afrikan ebola-kriisissä. Saa nähdä, oliko linja oikea vai menikö ihan metsään.

  Esi- ja alakoululaiset voisi mielestäni kyllä jo päästää kouluun.

  VastaaPoista
 11. Kadettikoulun kunniamarssissa otetaan kantaa tähän asiaan:

  "Joukon maine mustuvi aina, kun vimmassa taiston
  nuorien eessä sä vaan vanhuksen kuolevan näät.
  Nuorukaiselle kuolla kuuluu..."

  Samaa jyhkeää sanomaa julistaa myös F.E. SIllanpää:

  "Siis te lapset ja vanhukset,
  ja te äidit ja morsiamet,
  niin kauan teillä on suojattu lies
  kun on pystyssä yksikin mies."

  PS. Tällä hetkellä koronaan kaatuneiden mediaani-ikä on yli 83 vuotta.

  VastaaPoista
 12. Koronaan sairastuneita / tuhat asukasta 21.4.2020
  Iltasanomat ja väestötilasto, ei alle viiden sairastuneen kuntia.

  Alkupäätä:
  Kolari 4,680
  Kittilä 4,029
  Kiuruvesi 3,876
  Ylitornio 3,318
  Koski Tl 2,600
  Sipoo 2,315
  Helsinki 2,267

  Loppupäätä:
  Nokia 0,236
  Pori 0,214
  Kouvola 0,207
  Kotka 0,192
  Joensuu 0,156
  Lappeenr. 0,151
  Kokkola 0,105

  JRi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, Kokkolassa sairastuneita on siis tasan viisi ja Nokialla tasan kahdeksan. Vähän tarkoilta näyttävät nuo kolme desimaalia.

   Poista
  2. Desimaaleilla on toki merkitystä. Nokian tarkka lukema on 0,235,7865 kahdeksasta (8,000) sairastuneesta. Vastaava Kolarin lukema on 4,680,1872 ja Kokkolan 0,104,8636. Seitsemän desimaalia ilmaisee ainakin nyt esillä olevien kuntien kohdalla neljällä desimaalinollalla terästetyn sairastuneiden tasalukumäärän. – Tärkein on kuitenkin kuntien keskinäinen järjestys ja suhteellisuus. Esimerkiksi kolarilainen on sairastunut koronaan 45-kertaisesti useammin kokkolalaiseen verrattuna 21.4.2020 mennessä. (40,680/0,105=44,631 ja 4,6801872/0,1048636=44,63120125) – JRi

   Poista
  3. Pahin koronatartuntatilanne oli sunnuntaina 26.4.2020 väestömäärään nähden Ylitorniolla: kaksikymmentäyksi (21) tartuntaa 3918 asukkaan kunnassa. Eli tuhatta asukasta kohti oli 5,359,877,488,514,55 tartunnan saanutta. Julkisuudessakin on kerrottu, että tartunnan saaneet ovat valtaosaltaan, ehkä kaikkikin, terveyskeskuksen henkilökuntaa. Ylitornio kuuluu Länsi-Pohjan Keskussairaalan eli ”Länskän” piiriin. Keskussairaalapiireistä pahin koronatartuntatilanne onkin Länsi-Pohjassa Uudenmaan jälkeen. – Paras tartuntatilanne on, vähintään viiden tartunnan kunnista, edelleen Kokkolassa; uusia tartuntoja ei ole ilmennyt 21.4.2020 jälkeen. – Tämän kommentin tiedot perustuvat juuri Iltasanomien 79 vähintään viiden tartunnan kuntien päivittäiseen kuntatilastoon. – Enintään neljän tartunnan kunnissa on matemaattisesti vähintään 42 kuntaa, joissa ei ole yhtään tartuntaa. Nimittäin vähintään viiden tartunnan kuntien tartuntasumma alittaa vain 189:llä koko maan tartuntamäärän ja enintään neljän tartunnan kuntia on 231. (231-189=42) Käytännössä tartuntoja vailla olevia kuntia on huomattavasti enemmän kuin tuo 42. – JRi

   Poista
 13. Decimatio oli käytössä hieman erilaisena Caesarilla kurinpitoon. -Rienzi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heksadesimaatio: ammutaan joka kuudestoista. Sjuttons satan, helvete!

   Poista