Sivun näyttöjä yhteensä

12. huhtikuuta 2020

Iän vai ian kaiken?Otsikko on tarkoitettu lukijoiden kosiskeluun. Uskontunnustuksessakin on ”iankaikkinen”, joka tarkoittaa iän kaiken eli ikuisesti. Eräät iänikuiset ongelmat ovat odottamatta muuttuneet pahanlaatuisiksi.

Pandemian alussa oli kauppasota Kiinan ja USA:n kesken väitetyistä teollisoikeuksista. Sikäli kuin tämä tästä asettuu ja EU pysyy pystyssä, raskas tietosuojan (GDPR) epäonnistuminen tulee osoittautumaan kohtalokkaaksi.

Sieltä tuli salaa eli aivan puskista suoraan voimaan asetus, joka ei ole ajatuksellisesti eikä käytännöllisesti sovellettavissa. Halu oli suojata EU:n kansalaisia etenkin suuryritysten kaupallisilta väärinkäytöksiltä, ja asialla olivat eturivissä Saksan vihreät.

Koska tarkoitus oli hyvä, kuurnittiin pari hyttystä ja nieltiin lauma kameleja. Afrikka muuten jo maksoi ihmisuhreilla aidsin ja ebolan tolkuttomasti hinnoitellut lääkepatentit. 

Nyt erinäisillä toimijoilla on ennenkuulumaton mahdollisuus veloittaa ihmiseltä pääsymaksu tilaisuuteen, jossa hänet hirtetään.

Näin huimaa liikeideaa ei ole ennen kokeiltu. Tähän asti on tyydytty jakamaan vainajan vaatteet sotamiesten kesken, myös se yhdestä kappaleesta kudottu vaippa. Holokaustin juutalaiset menettivät kaiken omaisuutensa natsivaltiolle tai suoraan arjalaisille naapureilleen, mutta tietääkseni Auschwitzin junissa ei tarkastettu matkalippuja.

Hämmästyttävä digiloikka aiheutti jo kysymyksen, kuka maksaa ja kuka ansaitsee. Kun pakottava terveydellinen tilanne menee ohi, puskureissa ovat tallella juuri ne tiedot eli nimet ja pärstät, jotka laki nimesi arkaluonteisiksi.

Sairaushistoria tulee olemaan välttämätön tieto jopa ihmisen pitämiseksi hengissä sairaalassa, ja tuo sairaala voi hyvin olla vieraalla maalla, ehkä vihamielisessä ympäristössä. Ja sairaus- ja tunnistetiedot toisiinsa liiettyinä ovat puhdasta kultaa jopa sellaisille ”yrittäjille” kuin lääkkeiden ja huumausaineiden tukkumyyjille.

Ei tekisi mieli mainita asiaa, mutta taitaa olla pakko. Strategisesti tärkeissä tehtävissä toimivat ihmiset, kuten ne, joiden työ liittyy läheisesti energian ja juomaveden jakeluun, ja heidän terveyhtensä, ovat sotilaallisesti erikoisen kiinnostavia, ja hyvin tärkeitä myös kapinan tekijöille ja terroristeille. 

”Maalittaminen” saa uuden, erittäin pelottavan lisämerkityksen. Nyt jo tiedetään, ketkä ihmiset on lamautettava, jotta valtio pantaisiin polvilleen.

Tällaiset mietteet ovat maan johdon tiedossa Luultavasti jotkut ovat hyvillään toisarvoisista puheenaiheista, kuten kasvosuojaimista, koska ne ovat käsitettäviä ja ne voi ratkaista. Edellä selvitetyt tiedon ja osaamisen ongelmat ovat paljon, paljon vaikeampia. Varmaan kysymysten harvat osaajat on jo koottu miettimään valtioneuvostolle toimenpiteitä. Noita osaajia muuten on yllättävän hyvin armeijassa ja eräissä yhtiöissä. – Satunnaiselle lukijalle toistan, että olin informaatio-oikeuden professori ja erikoisalani oli teknologian siirtäminen (technology transfer), kuten lääkeainepatentit. Siitä tiedän, että sääntelyn ja vaikean teknologian yhteisvaikutuksen osaajia on, ja monet heistä ovat hyviä. Tässä asiassa emme häviä amerikkalaisille, kiinalaisille emmekä venäläisille.


43 kommenttia:

 1. Hyvä, Kemppinen! Kovin on painavaa asiaa terästettynä muutamalla ajankohtaan liittyvällä piikillä ja hirtehisellä sutkauksella, kohdistettuna sinne mihin täytyykin.

  Iankaiken se on, mielestäni, kun koukkuun tartuin.

  Arvostettavaa sanankäyttötaitoa ja asiantuntemusta. Ei lisättävää.

  VastaaPoista
 2. Tästäpä tulikin mieleeni ne takavuosien puolalaiset taulukauppiaat, joiden potentiaalisen asiakaskunnan näyttivät muodostavan suomalaiset lentäjäkoulutuksen saaneet miehet - ainakin heidän ovillaan kuulemma käytiin ällistyttävän usein.

  Nyt kun Puola on länsimaa ja Natossa, niin meikäläiset tiedusteluviranomaiset ovat varmaan heiltä asiaa kysyneetkin? Tai sitten eivät, sillä saahan Suomessa tauluja kaupata.

  Mielenkiintoisia ovat myös venäläiset maanostajat, joiden ostamat kohteet ovat ihmeen sattuvasti asevarikkojen vieressä.

  Olisiko liian vainoharhaista kuvitella, että takavuosien rajakahakka Venäjän kanssa, se jossa pari pataljoonaa miestä tuli Lapissa rajan yli tuosta vaan, oli "sotaharjoitus"?

  Juuri sitä ennenhän venäläiset olivat nähneet, miten helposti kolme divisioonaa sotilaskoulutuksen saanutta raavasta nuorta miestä tuli Suomeen ja meni mihin halusi kenenkään estämättä tai edes määränpäätä kysymättä. Ehkä he kokeilivat onnistuisiko vastaava hölmöntölväys myös itärajalla. Ja mikä ettei, vaikka kummasti juuri siitä meillä hermostuttiinkin. Miksi?

  Sekä länsi- että itärajan tulijat olivat toki aseettomina – mutta mitä maks, asevarikkojahan on ympäri maata ja luotettavilla tutuilla on isot tilukset ihan sattumalta ihan siinä vieressä!

  En ole lukenut Remestä, mutta varmaan hän tämän on huomannut?

  Tietysti tämä on vainoharhaista höperehtimistä, ainakin siihen asti kunnes se tapahtuu.

  (Ymmärrän toki, että jos tämä olisikin totta, niin se on vain suurvallan valmistautumista johonkin tilanteeseen, jota toivottavasti ei ikinä tapahdu. Jos joku nyt vastaa, että asevarikkojahan vartioidaan yötä päivää, niin vastaan siihen että tiedän toki - olen itsekin ollut asevelvollisena vartioimassa Peltosalmen varikkoa. Lokoisaa puuhaa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas vaan, miten sattuikaan sopivasti: luin juuri, että varusmiehiä kuljettanut bussi on suistunut ojaan Iisalmessa.

   Onneksi kukaan ei loukkaantunut vakavasti. Mutta mitä se bussi siellä teki - no, paikka oli uutisen mukaan Peltosalmen kohdalla eli siinä oli todennäköisesti asevarikon vartiomiehiä, tulossa tai menossa. Joka tapauksessa kerralla pelistä pois.

   Ettei olisi ollut vihulaisen harjoitus...

   Poista
  2. Ruotsin suurvaltahaaveet Suomen valloittamiseksi kaatuvat viimeistään nyt koronaan.

   Poista
  3. Ian (ei se Klaus) Fleming https://en.m.wikipedia.org/wiki/Goldfinger_(novel) (Kultasormi meinaa poisonoida Fort Knoxin vedet ja varastaa kaikki kullat.)

   Poista
  4. Kyllä tästä on meilläkin opittu: aluevalvontalain muuttamisesta annettu laki 502/2017 on tämän oppimisen tulos. Sillä annettiin viranomaisille työkalut toimia, jos rajan yli pyrkijät eivät olisikaan satunnaisia, FSB:n harhauttamia siirtolaisreppanoita vaan ihan ammattimiehiä.

   Poista
  5. Millä "asialla" Kirjuhin itse olet?

   Tarkista faktat ennen kuin lauot salaliittoteorioitasi.

   Peltosalmen Asevarikko lakkautettiin 2002 ja kolaroineen bussin varusmiesmatkustajat (45) olivat Kainuun Prikaatissa palvelevia.

   Turman syy ei ole vielä selvillä, sitä tutkii Otkes.

   Poista
  6. Minä olen isänmaan asialla, kuten kommentistani aika hyvin selviääkin.

   (Peltosalmi-juttu oli vain pieni henkilökohtainen sivumauste, siksihän se olikin suluissa. Se ei liittynyt itse asiaan muuten.)

   Mutta millä "asialla" itse olet, sitä tässä ihmettelen. Taidat olla vain tollo.

   Poista
  7. Peltosalmiko "suluissa"? (2. Kirjuhin kommentti) Kysyy Tollo.

   (Taidan ottaa "Tollon" käyttöön jos ei ole varattu nimimerkki. Meitä on kyllä tosi paljon...)

   Poista
 3. paras lääke olisi nyt rokote Koronaa vastaan. sitä odotellessa ompelen maskini, ja pesen käsiäni-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pese mulkkus! (Tiuskasi pultsari kun poika kehotti penkillä haisevaa pultsaria pesemään hampaansa.)

   Poista
  2. Kaksi villamaskia päällekkäin ja tervaa välissä.

   Poista
 4. Juutalaisilta ei tosiaankaan peritty matkalippuja, mutta jos oikein muistan, niin SS kuitenkin maksoi heidän puolestaan kuljetuksesta käyvän taksan mukaan. Käytetty lipputuote oli ryhmälippu, joka tuotteena oli ennen sotia ajateltu ensi sijassa vaikkapa koululaisluokille tai yhteismatkoihin massatapahtumiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maksamaanhan heidàt kuitenkin pistettiin, kuinkas muuten, vaatteet kultahampaat kengàt, tuli kalliiksi tuo kiertomatka?

   Poista
 5. En tiedä liittyykö tämä tähän. Tulin juuri tietoiseksi Amerikan (sen pohjoisen) valtavasta lähinnä huonosti voivaa keskiluokkaa vaivaavasta opioidiongelmasta, johon on kietoutunut monet lääkärit, apteekit, lääkefirmat, mafiaan luokiteltavat tahot sekä valtiovalta, jota ei kiinnosta asioihin puuttuminen muiden syiden ohella siitä syystä, että suuret lääkefirmat rahoittavat avokätisesti politiikkaan osallistuvia.

  VastaaPoista
 6. Olen mielestäni lukenut että vaikka Auschwitzin junissa ei lippuja tarkastettukaan, oli ne kuljetettaville kuitenkin pitänyt hankkia, ei Reichsbahn ilmaiseksi ketään kuljettanut.

  VastaaPoista
 7. "Tällaiset mietteet ovat maan johdon tiedossa Luultavasti jotkut ovat hyvillään toisarvoisista puheenaiheista, kuten kasvosuojaimista, koska ne ovat käsitettäviä ja ne voi ratkaista."

  Tietenkin tämäkin on täysin niin sanotusti näkökulmakysymys. Luulen, että esimerkiksi monelle tällä hetkellä sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevälle yksilölle tuo "kasvosuojainkysymys" on ensiarvoinen ja tärkeä. Niin sanotusti primaarikysymys.


  Hyvintoimeentulevalle, taloonsa sulkeutuneelle ja futurologisia mietteitä pohdiskelevalle eläkeläiselle tietenkin suojauskysymys on kaukana primaarista. Näin kirjoittelen, koska parempi puoliskoni kuulema lähetetään kotipalveluun ja armaan kaupungin soshiaalijohtajat ynnä pienemmät pikkupamput ovat ilmoittaneet, ettei noita suojavarusteita oikein ole.

  Maan johdon syvempiä mietteitä tämän kriisin aiheuttamista yhteiskunnallisista, sosiaalisista tai tietoturvaan liittyvistä muutoksista en edes usko olevan olemassa.

  Sellainenhan vaatisi tilanteen ANALYYSIA (Tässä kriisissä esimerkikiksi lähihoitjan suuria miettteitä siitä, miten virus etenee/tarttuu ja mitä sen hoitoon eli leviämisen estämiseen tarvitaan? Ehkä suojavarusteita?? Kenties matkustamisen ja matkustajien tarkistusta/rajaamista?)

  Tämän vaativan vaiheen jälkeen pitäisi luoda STRATEGIA. Miten toimitaan, jotta potilaitten turvallinen hoito onnistuu ja taudin leviäminen pysäytetään?

  Strategian jalkauttaminen vaatii varmaan organisointia, näkemystä kokonaistilanteesta ja varmaan jonkin verran logistista osaamista monen alan suhteen.

  Ilman punavihreitä silmälaseja ja tosiasioita tarkastellen kaikki nämä osa-alueet ovat olleet enemmän tai vähemmän hukassa hallituksemme pikkutytöiltä. Mutta eihän siinä mitään. Kun tulee taas uusi Megamoka, pirautetaan pari kyyneltä ihan korkeimmalta
  robottitasolta; ja moka unohtuu ja kaikki näyttää taas niin tehokkaalta ja hyvältä etenkin sujuvan ja rauhallisen ulkoluvun myötä.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tietenkin yrittää ironisoida ja väheksyä pääministeriä ja muuta hallitusta, kun he vievät tehokkaasti gloriaa oppositiopuolueen kivikasvoiselta johdolta. Isoilla miehillä kun on luonnollisesti parempi ymmärryskin.

   Poista
  2. Ymmärrän kuivan yskän. *köh*.

   Poista
  3. Hevonpaskapuhe näyttää olevan käytössä persuleirissäkin. Entä jos strategian organisoinnin logistiikka osuu omaan jalkaan?

   Poista
  4. En kaipaa mitään oikeistohallitusta, eikä tärkeää ole jonkin puolueen gloria tässä tilanteessa.

   Kaipaan vaan vastuun ottamista ja johtajuuden osoittamista tilanteessa, joka on äärimmäisen kriittinen ja vaikea.

   Vai oletko Eija sitä mieltä, että lenttokenttä- , satama- ja nyt tämä suojavarusteASIA on hoidettu hyvin ja vastuullisesti?

   Ainakin minulle tulee tunne, että hallitus työntää vastuuta muille, etsii syntipukkeja eikä tunnusta virheitään. Vai olenko sitten täysin väärässä?

   Poista
  5. En ole koskaan äänestänyt vasemmistoa, ja vaikkei tällä tiedolla sinänsä ole merkitystä, voin ilman minkäänvärisiä laseja, ministerien puoluetaustaa huomioimatta sanoa, että tämä hallitus on toiminut varsin hyvin käytettävissä olevien tietojen varassa pandemian kulloisessakin vaiheessa. Alku oli vähän sumussa toimimista terveysalan asiantuntijoillekin. Joitakin kömmähdyksiä sattui, mutta ei mitenkään kohtalokkaita, ja Marin on myöntänytkin lentokenttäASIAN. Ei pääministerin ole tarkoitus paimentaa jokaista virkamiestä joka asiassa, kuten vaikkapa suojaintilauksissa. Suomen kokonaistilanne on vakaa, teholla hoidettavien ja kuolleiden määrä on Euroopan pienimpiä. Mitä Arska vielä vaatisi?

   Jatkuva näykkiminen ja naisministerien ulkoasun ja esiintymisen arvostelu sekä varsinkin "pikkutytöistä" puhuminen on mielestäni tarkoitushakuista ja koko naissukukuntaa loukkaavaa. Ei Kanadassa, Ranskassa tai Itävallassa ole puhuttu "pikkupojista" tai "nappulaliigalaisista". Puheenjohtajat ovat mandaattinsa hankkineet omilta puolueiltaan, kilpailijansa ohittaen. Eivät he ole mitä tahansa tyttöjä - vaikka siltä (vanhemman miehen silmään) näyttäisi. Heidän puheensa on kirkasta ja selkeää ja esiintyminen tyylikästä. Sanna Marin on hankkinut kannuksensa Tampereen valtuuston jämäkkänä puheenjohtajana jo 27-vuotiaasta. Minusta hänellä on johtajuus tukevasti hyppysissään.

   Jyrki Lehtola kirjoitti joku viikko sitten erinomaisen satiirin ennakkoluuloista otsikolla "Kyllä nyt Tampereen likkaa pitää kouluttaa", tai jotain sinne päin, ja suurin osa kommentoijista otti sen täytenä totena! Vähän hävetti, että näinkö tyhmiä me suomalaiset olemme.

   Poista
  6. Eija, kiitti vastauksesta. Minusta lenttokenttä- ja satamavirheet eivät olleet mitään "pieniä kömmähdyksiä", vaan suuria virheitä, jotka johtuivat täysin suunnittelemattomuudesta ja kokonaistilanteen näkemyksen puutteesta. Samoin maskifarssi oli aikamoinen laatuaan. Syylliset löytyivät AINA ulkopuolelta.

   Mutta pitäkäämme molemmat omat näkemykset ja mielipiteet. Olen eri mieltä, mutta puolustan oikeuttasi sanoa mielipiteesi ääneen tai ilmaista ne kirjoittamalla hengelläni. Toivottavasti sinäkin minun ;)

   Hyvää jatkoa.

   Poista
 8. Your method of telling the whole thing in this article is in fact nice,
  every one be able to without difficulty know it, Thanks a
  lot.

  VastaaPoista

 9. Taisi olla Jean Pisani-Ferry -no, vaikkapa sellainen "moderni" "sopimusraha" "herastuomari-auktoriteetti" joka maailmaa pyörittää -ja joka siis opetti meikälle kuinka sottasesta arvopaperista silitetään security eli turva vakuus kelpokalu. Mihin ? No vaikka vivuksi nytkäyttää maailma sopivampaan asentoon ainakin itsen kannalta. Arkimedestä! jestas meikää. Ja jos kuka rohkenee yhtälöryhmää+"tieto"konetta+numeromerta vastustaa, niin pestään hänelle puhdas seteli.

  Kas näin. Liotetaan pestävä tahroistaan kuten arvonsa mahdollisesta alenemasta uudella lisäkontrahdilla valuuttakurssipörsissä tai jos pässimpi asialla niin sijoituspankin tiskin alla. Kontrahti lupaa korvata mitä hukkuisi jos arvoparimme kelpaisi vain osasta nykyhetken dollariarvoansa. (Polttava kysymys juuri nyt kautta kolmannen maailman.)

  Olisipa vastaavia johdannaislupauksia ollut tarjolla Suomessakin pre 19.9.1991. Jaa, tai olihan pahaan vietteleviä aaveita , sellaisia ter"miinoja" oli, mutta vanhenisivat ennen laukeamistaan, kuka soitti Säkkijäven polkkaa päälle ?

  Et ymmärrä mitään. Sehän se ja matka Pisani-Ferryn kanssa on pitkä ja vieläpä kiertää ohi opetusministeriön ylläpitämien kauppisten ja valtsikoiden ja oikkisten. Silti niistä noukittiin kirjeenvaihtajia tähän hommaan, kuita Scandinavian Bank of ??? ne olivatkaan. Nimet lauloi julki Kristiina Halkola. Että ei sen pahemmin atomifysiikkaa. Derivoida pitää osata, mutta senhän osasivat Iijoen haminassakin. Pari standardia PwC tynnörin mitoista ja tsekkaus kepukan lukemina reijästä kahteen vai oliko kolmeen suuntaan, välillä trasselipyyhkäisy, vai oliko housunlahkeeseen. Joka tapauksessa samaa kuin Black Scoles Merton nobelpalkitussa (1997) eli sertifikoidussa ja KPMG lainkirjoissa ja käräjäkivillä cumpp.Ltd spiraalikehässä. Tornadossa.

  KPMG sai mainintani kun he Tiina Jylhän jäljillä ministerien VTT THL:n ja muiden raskautettujen maksamina koronatarkastajina. Upea kuusikko editoitu kuva Li Sanna Ohisalo Anne-Maja ja Tiina Jylhä kiertää somessa ! Kiva oli myös Kyösti Kallio maskissa, oli Kalervo nostanut hörökorvat esiin joihin narut solmia !

  Muutenhan vitsit ovat vähissä. Päätalolta yksi. Kun Riitu korjaa rahoja Raamatun väliin kiinnelainan maksamiseksi niin Pisani-Ferry konsultoisi toisin. Sano sille Koilismaan Säästöpankki miehelle että puhuu isännistön ympäri käsittämään että hehän omistavat saamisen koko Kattilakunnalta ja lisäksi vielä pikkutekstilisää koko Pitäjän kattavan sukulaisverkon työntarjoaja ja tekijä juuri kytkentöjen kautta. Kallekin oli 11v. ja silmätarkkana tukkien soljumista suman varalta valvomassa enonsa vastuulla. Nyt häkki heilahtaisi Hiltu-Jakille tai vielä ällöttävämpää.

  Olemme Koronan ansainneet ! No sikälikin, että autettu on peninsiliiniviljelmillä Darwinia ettei tarvihisi matkata sinne Galapakokseen saakka. Jättäisi Varman-Ilmarisen supereläkeläisille nämä kultuurimatkojen baarituolit.

  Jos se Riitu saisi säästöpankkimiehille järkeä päähän ei sitä lainaa lyhennettäisi, vaan lisättäisiiin -olisihan se saaminen tosiaankin ommaisuuttta kun sitä wealthiksi lukee. Ja poikahan jo Kajaanin Lyseossa sitä lukkeekin ja jää lukuammatteihin. Oli se Riitu oikeassa. Mitä sitä velkaa lyhentämään. Tulisi Päätalojen klaanin moniosaajien työkunnan sijalle vain likasta paperia. Sen postituskulutkin Suomen Pankkiin poltettaviksi ja uusiksi vaihtaminen maksaisi. Toetaan tossiaankin että ei varmempaa vakkuutta muailmasta löydy kuin Kalliomies ja isänsä Hermanni.

  Nyt tätä kutsutaan monetisoinniksi ja sillä kaikki maailma, Päätalon kattilakunnan kauniiksi ja rikkaaksi uurastama, niin ostaan pois meiltä, joka iikalta Koilismaatamme.

  Joku voisi sanoa että se on sosialismia kun FED vallitsee (ja valitsee) ja pian EKPkin. Onhan se juu, mutta sellaista faaraosorttia. Riippuu sitten Kleopatrasta. Mikä kai sekin sopii.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Faarao 2020 on sukurutsan ja selibaatin välissä tai ylä- tai alipuolella. Ihmismäisen tuolla puolen. Sen kouriin on jouduttu. Ja antauduttu. Keräähän se viljapyramidit kunkin syödä. Ja osata ei-haluta muuta.

   Atomisähkö ja pommi ovat säädetyt varmoihin käsiin. Lääkemolekyylit myyntilupien takana. Kaikki hyvin.

   Adam Tooze kirjoitti 18.3. ja kirjoittaa taas 16.4. kuinka Dollari ja US Fed etenee ja muut kuihtuvat. Fed vaihtaa joillekuille dollareita niiden muiden ITErahoihin eli noiden euroihin tai puntiin tai meksikolaisiin tai brasialaisiin. Nuo muutkin valmistavat omia rahojaan ja vain paperi panisi rajat, ellei palaisi. Ennen 2007 dollareita sai ominlupinsa vain jos piti konttoria New Yorkissa. Siksi DB UBS SG RBS ja moni muu toimivat Amerikassa ja saastuttivat Eurooppansa säästöpankit. Olipa siellä piipahtanut meidänkin Postipankimme, mutta lyöty yhdessä pajatsorupeamassa tyhjiin. Raadolle kävi huonosti sillekin, joutui Wahlroosin käsiin.

   Tooze avaa syvempää todellisuutta kuin John Lanchester ikään. Jälkimmäinen tuli maininneeksi Tonyn profeetallisessa artikkelissaan tammikuussa 2009. Toozella on syväkurkku Fedissä. Suhde voi mennä toisinkin päin. Ykshailee meikälle. Noiden miesten ansiosta tavallinenkin demokratiayleisö ja äänestäjä pääsee kieppumaan faaraon palatsiin ja jopa käsittämään käsittämätöntä.

   Kirjoittaahan tätä ihmisten välistä tyhjää eli tyhjentymätöntä ei voi. Kirjan alue muuttuu koko ajan kirjoitustyön edetessä. On siitä pohjattomasta joku kuupallinen raikastakin ammennettu ja puhdas kai pulputtaisi likaveden puhtaaksi. Mutta kun sangollisen likavettä swappaa ostomahdiksi elinajakseen kynänkäänteessä, ja paperin pergamentoi ikikestäväksi Instituutio, niin Alkion ja Holmströmin valaistumiset eivät kanna. Ja olisiko nobelHolmströmin osalta pimeääkin valoa. Valoa kuitenkin, eikä luuvaloa kuten alalla muutoin poikkeuksetta.

   Sen että meikä on oikeassa, todisti eilisiltainen -vielä tatuoitumattomien- siis kai 70-80 lukujen vaiheille kehitty nuorisokuvaus Hevi reissu. Kokoillan elokuva tv2 joka kertoo fiilistason superlahjakkuudesta ja praktisen tason urheudesta ko. taiteijoiden osalta. Kaikki kiukkuni leffa-arvioitsijoita kohtaan helpotti kun Jussi Karjalainen ketään mukaansa kutsumatta, viritti aivot lauseella: "Tematiikka on kyllä sisäistetysti hanskassa." Kiitos koronan teatterisulkujen, katsoin leffaa ohi alkuvartin ja loppua kohti hekottelin jo ääneen.

   Saipa kerrankin mitä herkullisinta ITEpalautetta päättymättömälle sivistysrutistus aherrukselle! Taiteilijoissa löytyy. Kokeilepa Areenalla
   irtotaako Sinusta -ja mitä.Jukka Sjöstedt

   Poista
  2. Nämä aaltoilut lähestyvät jo runoutta.

   Poista
  3. Sekoilua ne lähentelevät. Runoissa jokaisella sanalla on harkittu merkitys. Nimimerkki Sjöstedt suoltaa tajunnanvirtaa, jossa ajatus laukkaa, hyppii ja katkeilee. Ehkä hänellä ole lähipiirissään ketään, joka jaksaisi hänen selostuksiaan kuunnella, joten hän kirjoittelee niitä tänne.

   Hyvä sinällään, että jollekin maistuu.

   Poista
 10. Sanaa ika ei kai ole. Olisikohan niin, että iänkaikkisen toisesta vokaalista on äänpilkut tippunut pois vokaalisoinnun vuoksi, vaikka se yhdyssana onkin eikä vokaalisoinnun sellaisissa pitäisi vaikuttaa yhdysosasta toiseen. Onhan tällainenkin aina välillä tälläinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virossa on kyllä "iga" (lausutaan "ika") eli kukin, ja kun siellä ei vokaalisointua ole, niin "igaüks" eli kukin/jokainen onnistuu h(yv)ästi.

   Poista
 11. "...Tällaiset mietteet ovat maan johdon tiedossa Luultavasti jotkut ovat hyvillään toisarvoisista puheenaiheista, kuten kasvosuojaimista, koska ne ovat käsitettäviä ja ne voi ratkaista."

  tai jos oikeasti olisi haluttu varautua, ehkei mitään ongemia olisikaan. Scott Technologies osti valtio-omisteisen Kemira Safetyn vuonna 2000.
  Meni aikaa. Thomas Dahl kommentoi tämän saman kannattavan tehtaan lopettamispäätöstä joulukuussa 2012: "Mitäs sitten tehdään ja mistä Suomeen saadaan suojaimia, jos tapahtuu joku iso katastrofi? " Näin siis Scott Safetyn Vaasan tehtaan suodatinkoneenhoitaja Dahl, Iltalehden mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahingoniloinen.

   Poista
  2. Globalisaatiolla on vaaransa. Mutta ei täyteen omavaraisuuteenkaan oikein ole paluuta.

   Poista
  3. Mihin täyteen omavaraisuuteen? Sellaista ei ole ollut täällä ikinä. Tuonnin varassa täällä on oltu jo kivikaudella. Työkalut tehtiin piikivestä jota ei Suomessa ole.

   Poista
 12. Silloin oli tässä maassa päätön yksityistämis- ja ulkoistamisbuumi menossa, eikä millään ollut mitään väliä. Huoltovarmuudelle äärimmäisen tärkeä Kemiran lannoiteteollisuuskin meni tolkuttomin perustein (oletettu lyhytnäköinen myyntivoitto) Norjaan. Yhteiskunta oppii vain kantapään ja Siperian kautta. Muuten vain seuraava kvartaali ratkaisee. Ja seuraavat vaalit, jos nyt silloinkaan kukaan enää muistaa edes muutaman kuukauden takaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, siellä se kaivos ja tehdas edelleenkin tuottaa fosforilannoitteita Siilinjärvellä, vaikka omistaja on vaihtunut Kemirasta Yaraksi.

   Poista
  2. Monta lampea, pikkujärveä ja monella tapaa arvokasta laaksoa ja kukkulaa on tuon "Jaara"-kaivoshirvityksenkin alle uhrattu.

   Eikä se mikään komistus ole sekään valtava, liki Nilsiän Tahkon korkuinen kipsivuori Siilinjärven taajamaa vasten painautuneena. Nilsiään päin mennessä oikealla puolella, Juurusveteen rajoittuvalla tehtaan sivustalla pöläyttelee taasen pasuton punainen töhkävuori omia paskojaan tuulten matkaan. On pöläytellyt jo vuodesta 1969 lähtien. Tehtaan kohdalla, 75-tien vieressä on sitten lampi, johon ei passaa sorsan laskeutua muuten polttaa räpylänsä.

   Juurusvesi on suorassa yhteydessä Kallaveteen, mutta minulla ei ole tiedossa nykyisiä tehtaan päästöistä aiheutuvia vesistöhaittoja.

   Tehtaan aloittaessa toimintansa päästöistä ei numeroa kukaan tehnyt ja jälki oli kauan ympäristön puustoissa sekä edellämainitun järven veden laadussa kammottava. Monikohan työntekijäkin sairastui niistä myrkyistä ennen kuin homma saatiin jonkinasteiseen kuriin ja nuhteeseen? Minä tunsin yhden tehtaalla sairastuneen.

   Poista
  3. Valto Ensio:

   Kyllä ne kipsivuoret, avolouhokset ja neliökilometrien laajuiset lietteen läjityskentät on sinne Siilinjärvelle tehty jo ihan Kemiran aikana. Eivät ole norjalaisten keksimiä.

   Tehtaan ympäristöstä tosiaan kuolivat 1970-luvulla pystyyn laajat alueet puita, ja rikkihapon tunsi nenässään 75-tietä ohi ajaessa. Ympäristön saastuminen on siitä kuitenkin vähentynyt selvästi.

   Nyt näyttää Yara käynnistelevän keskustelua ympäristön asukkaiden kanssa siitä, olisiko kaivosalueen laajentaminen mahdollista, kun nykyinen kaivosalue on kaivettu tyhjiin joskus 2035 paikkeilla.

   Siihen en ota kantaa mitä pitäisi tehdä, kun en siellä päin maata omista. Juurusveden rannalla Kuuslahdessa olen kyllä vuosien mittaan saunonut useinkin, eikä veden laadussa ole sen enempää huomauttamista. Samanlaista humuksen värjäämää järvivettä kuin Kallaveden yläjuoksulla muuallakin. Sen verran lähellä kaivosta, että kesäiltana kaivoksen melu kuuluu taustalla selvästi.

   Poista
  4. Kyllä, Kemiraksihan sitä silloin kutsuttiin ja omistuspohja toinen kuin nykyisin. Sama mualiman raha systeemejä kuiten kaikkialla liikkeessä aina pitää.

   Olin armeijan jälkeen ajamassa koneita siellä kaivoksella vähän aikaa, että ymmärsin kyllä jo silloin, että syvälle ja laajalti tullaan kaivamaan.

   Vedenlaatua on niiden kai jatkuvasti seurattava, että pysyy säädetyissä rajoissa. Ei siellä ympäristöjärjestöillä ole kuitenkaan ääntä asiassa, luulisin. En ole kymmeniin vuosiin seudulla enää majaani pitänyt.

   Poista
  5. No, jos ympäristöjärjestöt määräisivät, maailmassa ei olisi yhtään kaivosta. Missään.

   Poista
  6. Mikä estää uuden lannoitetehtaan perustamisen Suomeen? Kyllä sille tarvetta löytyy jatkossakin. Ei maatalous minnekään katoa vaikka itse lannoitteet saattavat muuttua aikojen kuluessa ympäristövaatimusten takia.

   Poista
  7. Kaivos ja tehdas perustetaan sinne, missä on malmia, ja mistä sitä on louhittavissa kilpailukykyiseen hintaan, ja mihin saadaan luvat.

   Norjalaisomisteinen kaivos ja tehdas tuottaa Siilinjärvellä lannoitteita siinä kuin aikanaan Suomen valtion omistamanakin. Se, kuinka kauan malmia Siilinjärvellä kaivetaan ja fosforilannotteita tuotetaan riippuu siitä, kuinka tarpeellisena toimintaa pidetään ja saako tehdas luvan laajentaa kaivosalueitaan. Eivät omistajat kannattavaa kaivosta ja tehdasta ole sulkemassa.

   Poista
 13. LKAB, Ruotsin valtion omistama yhtiö kaivaa rautaa Lapista, yrittäkääs mennä ostamaan se yhtiö, koneineen, kaivoksineen!
  Suomessa, jos joku onnistuu vähän saamaan kasaaan jotain, niin näpeissä polttaa ja lihoiksi on pantava, myytävä. Monasti ovat ostajat tehneet hyviä kauppoja. Sitä en ole koskaan ymmärtänyt, miksi teollisuuden ulkomaankuljetusten selkäranka, Finnlines, myytiin Grimaldeille. Pohjanlahden länsirannan metsäteollisuuden vienti tapahtuu ruotsalaiskapteenien komennossa omilla kotimaisilla laivoilla.
  PT

  VastaaPoista