Soininvaara laskeskelee kirjoituksessaan esimerkkinä liian kauan eläneiden hintaa yhteiskunnalle pandemian aikaa ja ehkä laajemminkin.
Paljonko säästäisimme, jos antaisimme muutenkin kuolevien kuolla vain? Kysymys vaikuttaa järkevältä, mutta se järkevyys on harhaa.
Paljonko menetämme rahaa, kun emme tee vammaisista, vakavasti sairaista ja vanhuksista jauhelihaa? Tuotetta voitaisiin myydä väärällä nimellä tai sitten mustin murkinana.
Toisin sanoen ihmissyönnin kummastelu on aiheetonta ja tilastomiehelle kukaties järjenvastaistakin.
Niinistöstä makkaraa? Ja minusta (75 v.). Miksi Soininvaara viivyttelee? Kirveet ovat halpoja ja sellaisen saisi lainaksi naapuristakin.
Suomessa kuolee joka vuosi 54 000 ihmistä. Tilastot osoittavat, että yli 70-vuotiaaksi elää aivan liian moni.
Amerikkalaiset ovat olleet oudon hiljaa tästä kustannuserästä nyt pandemian aikana. Voisiko se johtua Trumpin ja Bidenin iästä?
Ruotsalaiset olivat hyvin viehättyneitä rodun parantamisesta jo 1930-luvulla, ja silloinkin ääniä kaikui Karoliinisen instituutin suunnasta. Minulle läheinen on suurlehden 30-luvun musiikkiarvostelu, jossa kirjoittaja pohtii Jasha Heifetzin konsertin kuultuaan, voiko juutalainen oppia soittamaan viulua, ja tulee siihen tulokseen, että ei. Korkeintaan matkimaan, kuten apina. Se oli sama vuosi, kun Upsalan ylioppilaat järjestivät mielenosoituksen estääkseen 7 juutalaisen lääkärin maahanpääsyn työllisyysnäkökohtiin viitaten. Ja puheet juutalaisten kohtelusta kaltoin olivat muutenkin epäuskottavia, joidenkin ruotsalaisten mielestä.
Vastaan edelle kirjoittamaani vetoamatta aatteisiin. Nopea kuolleiden piikki kaataisi sairaalajärjestelmämme ja vähintään vaurioittaisi lääkäreiden ja hoitajien ammattikuntia pysyvästi. Rajoitusten nopea vähentäminen uhkaisi myös esimerkiksi opettajakuntaa.
Jotkut numeromiehet eivät ota uskoakseen, että ”toisen kuolema on toisen elämä” ei pidä paikkaansa missään matematiikassa. ”Jokainen on oman onnensa seppä” on pitkä vale. Olemme jokainen riippuvaisia toisten hyvinvoinnista. Riippuvuus on ehkä vaikeasti havaittavissa. Itse olen riippuvainen siitä, että saan kaupasta rahalla ruokaa, ja tietysti myös putkimiehestä ja sähköyhtiöstä, vain eräitä mainitakseni.
Olen jo odottanut, kuka ottaa puheeksi hoitolaitosten turhat ihmiset ja heidän aiheuttamansa kustannukset. Termin ”turhat ihmiset” ottivat käyttöön bolshevikit vuonna 1917. He tarkoittivat joutilasta yläluokkaa, jonka edustajat oli ammuttava, ja ammuttiin. Joutilaaseen yläluokkaan voitiin laskea myös ahkera alaluokka, kuten pian nähtiin.
Siis kuka päättää, mitä mitataan rahalla? Jospa Soininvaara päättäisi.
Outoa etteivät nämä fiksut pojat huomaa kirjoittaessaan ”laatupainotetuista elinvuosista” kertovansa kaiken itsestään eli oman elämänsä arvosta omissa silmissään.
Ei ne kaikki amerikkalaiset hiljaa ole olleet. Ohessa linkki Iltalehteen, kun useimmat muut uutisoineet näyttävä olevan maksumuurin takana.
VastaaPoistaTexasin varakuvernööri opastaa yli 70-vuotiaita uhraamaan henkensä, että maan talous pelastuisi.
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/2d6ad80a-b8f7-481d-928d-31f6ff2f2f51
Itselläni on vielä parikymmentä vuotta tuohon rajapyykkiin, ja kotimaanikin ompi Suomi, mutta jostain syystä tuo ei nyt ensikuulemalta spontaaneja ihastuksen huudahduksia saa aikaan. En liene riittävän isänmaallinen.
Viimeiseen kappaleeseen kommenttin: olen niin samaa mieltä kuin olla voin. Muutaman läheiseni jotka elivät elämän pitkän kaavan mukaan, hoitolaitoksissa viimeiset aikansa, hautaan saattaneena en kyllä ymmärrä koko laatupainotteisuuden käsitettä.
VastaaPoistaKuka sen laadun mittaa? Onko ihmisen, joka ei enää pysty juoksemaan metriäkään elämä vähemmän laadukas kuin sellaisen, joka pinkoo metsässä kuin jänis iltarasteilla?
Kävin viimeksi sillä nurkalla Suomea käydessäni katsomassa tätiäni joka viettää loppuelämänsä vuosia muistisairaiden hoitoyksikössä. Kummitätini ei tunnistanut minua, mutta kun kerroin kenen poika olen, se kaunis hymy, joka levisi hänen kasvoilleen oli minulle todella arvokas. Isänikin on kuollut jo vuosia sitten, mutta sitä en tädille kertonut. Mitä sitä turhaan toisen mieltä pahoittamaan.
Hoitajat pitivät raporttipalaveria oleskelutilan pöydän ääressä. Ihmettelin vähän, kun tätini siirtyi rollaattorillaan saman pöydän viereen, kuunteli ja nyökytteli keskustelulle. Joku hoitaja sanoi hieman myöhemmin, että tätini tahtoo yleensäkin osallistua niihin palavereihin. Niinpä, tajusin. Hän oli sairaanhoitaja ammatiltaan, ja tilanne oli hänelle tuttu vuosikymmenien ajalta. Vaikkei enää varmaan tajunnut, että hän ei siinä ollut enää aktiivinen toimija. Tai oli kuitenkin, niin kuin jokainen meistä omassa elämässään on viimeiseen henkoseen asti.
En osaa sanoa, kumman loppuelämä olisi arvokkaampi, minun, jolla on työuraa edessä mahdollisesti vielä 15-20 vuotta, vai tätini, jonka mittariin vuodet tulevat täyteen aika varmasti viiden vuoden sisällä.
Olen tyytyväinen siitä, ettei minun tarvitse alkaa arvottaa kenenkään elämää. Koska en siihen pystyisi.
Samaa matkimisargumenttia on nähty oman ikäni huomioiden vielä ihan vastikään täysin vakavamielisten suomalaisten musiikkikriitikoiden kirjoituksissa, kun on ruodittu kiinalaisten ja japanilaisten muusikoiden menestymistä klassisen musiikin kilpailuissa.
VastaaPoistaTulee mieleen "A Modest Proposal" - näitä Soininvaaroja jotka eivät ymmärrä että Swift kirjoitti satiiria tuntuu riittävän. Se, että raha on numeroita, tekee siitä joidenkin mielissä jotenkin "rationaalisempaa".
VastaaPoistaSoininvaara varmaan ymmärtää, mutta ne soininvaarat...
PoistaEihän Soininvuaran aprikoinnit nyt niin kovin "fasistisia" liene kun laittaa rinnalle sotateollisuuden suunnitelmat ja käytänteen (ikiaikaisen) nuorten miesten ( nykyisin sukupuoleen ja suuntautumiseen katsomatta) kouluttmisen tappamiseen ja/tai tapetuksi valmistautumiseen.
VastaaPoista"Oman onnensa sepiksi" kuitenkin täytynee demokratiassa tupakoitsijat ja viinanlitkijätkin lukea jotka ikävällä, henkilökohtaisella addiktiollaan kuormittavat huomattavassa määrin yhteisin varoin ylläpidettävää terveydenhuoltoa.
Maailman armeijoihin sotakoulutuksen minimi-iäksi vaikka 40-vee.
PoistaKuka sitä viinaa nyt litkimällä joisi? Olutta tai viiniä kyllä...
PoistaEi kai Valto niin naiivi ole, ettei tajuaisi että sodassa pätee aina ja kaikkialla eri säännöt kuin rauhan aikana. Niin ne poikkeustilalait ja valtuudet on Suomenkin lakeihin kirjattu. Soininvaara puhui siviileistä ja rauhan aikana.
Poista"...ne ovat niitä naivia ihmisiä" (Jukka Virtanen)
PoistaRauha tai sota niin aina nuoria varten on olemassa tappamaanopettamiskoulutus peruskoulun jatkeena. Siksi voimme sotaa ja sitä varten valmistautumisesta puhua myös Soininvaaran siviiliolojen rinnalla/rinnastuksena. Sekä tietysti nyt, kun vertailukohtana ovat ne, jotka mahdollisesti tämän kriisin tiimellyksessä ensiksi pitäisi/knnattaisi uhrata.
Nyt on poikkeustila pandemian takia eikä voida puhua normaalioloista vaikka sotia ei tarvitakaan. Sotilaita on kuitenkin jo kriisin hoitoon valjastettu.
Tuota armeijaan koulutettavaksi minimi-ikää voisi nostaa 4kymmenestä 6kymmeneen koska eliniänennustekin on kasvanut ja ollaan terveempiä kuin koskaan ( vaikka kuolemaan). Minäkin olen tälle keväälle kirvehtinyt ilman konevoimia (paitsi m.saha) jo 20 pinomottia koivuhalkoja, että eiköhän näissä kourissa vaikka pikakiväärikin vielä kuulaa ilmoille ruilauttelisi. Tai Emma...
Ja vanhainkoteihin erityiset ohjainkeskukset jossa kehnompikoipiset papat ja mummot kauko-ohjaisivat lennokkipommeja vihulaisten keskuuteen.
Eikös se ensimmäinen aalto tietokonepelien pelaajista ala olla jo siinä iässä, jotta tosiräiskintäpelitkin sujuisivat vikka vasemmalla kädellä?
Se että lakeihin on kirjattu säännöt ja sen sellaiset, on eri asia että päteekö ne. Siis, että, jos maasto ja kartta poikkeavat toisistaan, kuitenkin maasto pätee.
PoistaMikäs sen hyödyllisempi valtiolle kuin ikänsä tupakoinut, joka potkaisee tyhjää eläkeiän kynnyksellä. Ja jos vielä viinan kanssa on läträillyt ilman sen suurempia sotkuja. Mitali pitäisi laittaa hautakiveen ansioista isänmaan hyväksi.
PoistaSe on just niin, että joa olet kuudenkympin yli päässyt tupakkaa poltellen ja alkoholia reippaammin käytellen, aika valmis alkaa elimistö olla. Ja kun eläkkeelle jäädessään aloittaa vielä kuntokuurin, oikein hyvät mahdollisuudet on potkaista tyhjää ensimmäisellä juoksulenkillä.
PoistaTähän katsoen olen elämääni elänyt, ja voin sanoa että kivaa on ollut. Tämän muuten kirjoitin testamenttiinikin, siihen sen jälkeen kun kirjasin, mitä viinikaapilliselle vuosikertasamppanjoita tehdään (että juotte ensin tarpeeksenne muistotilaisuudessa ja loput kummilapsille loppuelämän matkaevääksi).
Tosin aion kyllä elää vähintään 95-vuotiaaksi, kyllä nyt isän elinikään täytyy päästä.
Henkinen porvaristo (tässä termi ei ole poliittinen vaan elinkeinotekninen, "burgher") ei ymmärrä mitään arvoja muuten kuin rahan kautta. Ihmisen ikä ja ymmärrys ovat jotenkin mielenkiintoisessa suhteessa toisiinsa siten, että vanhastaan on vanhuutta pidetty symbolisesti vakautena ja viisautena. Olisipa niin.
VastaaPoistaHuomautan vielä, että tällaista "kuka seuraavaksi lihoiksi laitetaan-mallia" en kannata. Mutta koska olen yli 60 ja olen ajatellut "jo", että jos lähtö tulee niin se sitten tulee ja sillä selevä. On tätä jo koettu ja uusia planeetan tuhoajia alulle tarpeeksi laitettu.
VastaaPoistaJokaisen joka 60 rajapyykin ohittaa, täytyy ihan itse tajuta jo milloin tahansa tapahtuvn kuolemansa vääjäämättömyys sekä koettaa yksinkertaisesti hyväksyä se.
Ihminen on itse rakentanut pyhän myytin lajinsa erikoisasemasta muihin lajeihin nähden. Jos se ei ala ymmärtää kaiken tämän aiheuttamansa lajituhon ja ympäristökatastrofin keskellä, että pikku hömötiaisella on sama arvo kuin itsellä, niin periaatteessa se joutaa mennä.
Jaa.
PoistaJos tien keskellä tallustaa Valto Ensio ja hihnan päässä toisella kaistalla koira, kyllä minä sitä Valto Ensiota ensisijaisesti väistän. Vaikkei hän itsellään ja koiralla mitään arvoeroa näkisikään.
Jaapajaa!
PoistaOlet käsittänyt asian aivan oikein: Ihmisen käyttäytymistä on aina pelättävä. Itseni tuntien niin minua nimenomaan.
Susi on pienin paha, tai ei paha oikeasti lainkaan leijonista puhumattakaan.
Luin Soininvaaran blogin, mutta en kyllä tunnista sitä tekstiä täältä. Ihmisiä kuolee tapaturmissa, liikenteessä, liian kalliiden uusien hoitojen puutteeseen, vanhuksia liian vähäiseen hoitajien määrään (ainakin elämänlaatu kärsii, jos hoito on huonoa - hoitajamitoituslaki...) ja kehittyvissä maissa miljoonia lapsia pelkästään ripuliin. Jos meillä ei ole rahaa, näiden ongelmien ratkaisuista leikataan. Ketään ei pidä uhrata (vanhuksia hoitolaitoksissa pitää suojella paremmin kuin Ruotsissa), mutta ei pitäisi turhaan tehdä myöskään suhteettomia, kohdentamattomia ratkaisuja, joista kärsii kaikki muu.
VastaaPoistaMitä tulee terveydenhuollon kantokykyyn, ei se ole Ruotsissakaan romahtanut. Täällä Suomessa kotikaupunkini kaikki hengitystieoireet hoitavalla koronapolilla ei ollut yhtään muuta hoidettavaa, kun sinne tuli asiaa.
Rahasta ei voi olla pulaa, sen kun hakee pankista vaan.
Poista
PoistaNaulankantaan. Ja asenne vielä: sen kun vaan. Miksi se kesti niin pitkään panna toimeksi ? Väkivalta. Esivalta turvasi nyrkkeihinsä miekkoihinsa pyssyihin tykkeihin tankkeihin ohjuksiin ja jos vaikka mihin. Uutta rotia alkoi tulla Ranskan vallankumouksesta ja Pariisin kommuunista. Lisästä väkivaltaa, joukkomittaisesta verenvuodatuksesta kun harrastelijatkin tarttuivat tikareihin talikkoihin hangonpiikkeihin ja lukivat sitä Raamattua ja Adam Smithin sosiaaligeometriaa ja Marxin ihmiskuntaevoluution sosiologiaa.
Retoriikaksi käännettyinä Salinina ja käsivarreksi kohotettuna Koskelana hommat ottivat uuden suunnan. Tehtiin se pankki.
Pankkivaltuusmiehet pantiin rahan ohjaajiksi. Wanhan rodun kauppamiehistä kartanonherroista ja käsityöläisporvari-taitajista tuli uusi yläluokka, kansanjoukot hurrasivat. Tehtaat työnsivät kaikille kystä kyllin ; kansalle terveyttä ja oppia, huvia ja omaa-aikaa.
Sitten maailma tuli valmiiksi. Hetki haukoteltiin konsensusta. Pentti JK Kouri keksi kysyä miksi kaikkihyvä jää ikiaikaisille mahtajille. Otettiin se pankki uuteen syyniin. Tulkittiin kaksinkertainen tilinpito moninkertaiseksi. Reilujen palkkojen sosiaalitasoituksen kettutyttöilyn ja muun vastuksen alta lähdettiin kolmansiin maailmoihin ja se toinen, itäblokki lahjottiin mukaan. Taikauskoinen muslimi ei silti ottanut sivistyäkseen. Tuli muutakin vastusta. 2008 ja taas 2020.
Nyt ostetaan kaikki elinkeinotoiminta teknoeliitin käsiin. Valmiuksia on niinä kuuluisina ei-tarkoitettuina oheiskiehautuksina kertynyt alkaen Harvard säätiöistä, interbank kollektiivisysteemiin -arkaaisen maksunvälityksen kätevöittämisen sivuhuomiona. Ja yht´äkkiä chaansina tsunamina peittää maa ja kyntää takaisin -omaksi. Ja nyt "to nationalise" -siis tähän hätään, toistaiseksi.
Huhtikuussa 2020 onneksi Adam Tooze kertoo realiaikaisesti mitä Macron tarkoitti 17.4. Financial Timesin etusivun parahduksena ja vihonviimeisenä korttina "We are going to nationalise the wages and the financial accounts of almost all our businesnes".
Kaikki otetaan keskuspankkien kannateltaviksi. Biljoonat vilistävät. Raha menee Omaisuudenhoito yhtiöistään pakeneville rikkaille ja tällä superhetkellä peruskansastakin pidetään huolta. Tai kuten Jacob Wallenberg vertaistensa puhemiehenä samassa lehdessä pari viikkoa sitten imoitti, muutoin tulee mellakoita verenvuodatusta sekasortoa -ja mitä? Tähän on tultu.
Hienosti Fedin -US keskuspankki- on reagoinut kuilun partaalla ja Kiina myös. Se on kaikenaikaa viimevuosien kinasteluista välittämättä laajentanut ja syvemmälle laskenut US sijoituspankkeja ja varainhoitajia eli länsiomistajille maata on pidetty auki. Aito autoritaarinen globaali syntyy.
Fedin ja muiden keskuspankkien otteista on paljonkin valaisusta. Adam Tooze kykenee sitä ilmaisemaan kirkkaimmin laajemmallekin oppineelle yleisölle. Suomeksi ei ole mitään. Ei yhtikäs mitään kirjoitusta, ei julkista puhetta. Gardianista 14.4. 2020 aukeaa Toozen iso juttu kuinka nämä yksityiset ja julkiset intressit on nyt hitsattu yhteen, welded together in a closed loop.
Rikkaiston pelastamisesta omilta tekosiltaan ja jatkoon, on kyse. Suomessa pantiin heti yksi mijardia Suomen Pankin rahaa Maseratti ja Bentley miesten rauhoittelemiseen, etteivät 1990 kohtalokkaasti panisi velkaisia rakennustekeleitään myyntiin ja arvoja syöksyyn.Jukka Sjöstedt
Itsekin luin kyseisen Soininvaaran kirjoituksen, ja minustakin hän vain totesi asiantilan terveydenhuollossa - jotenkin kun terv.huollon on pystyttävä priorisoimaan asioita.
VastaaPoistaTai ainakin ymmärsin niin, että moinen eri kuolemien "hinnoittelu" ei olisi hänen ajatuksensa, eikä hän minusta myöskään erityisesti tunnu sitä fanittavan. Vain ikäänkuin toteeaa kyseisen asiantilan,ja bloggaa sitten siitä lähtökohdasta käsin.
On priorisoitu siten, että tehohoitopaikkoja on vapaana, mutta mm. vanhuksia ei niihin aleta kärräämään: Se olisi vain tappiota mikä jäisi viivan alle, jos miinuseriä ei kuoletettaisi, niin kuin nyt killerimahdollisuus on.
PoistaValitettavasti arvoisa blogisti on lukenut Soininvaaran kirjoituksen löytämättä sen pointtia. Kyllä Soininvaaran kirjoitus on täysin humaani, kun katsoo mitä siinä esitettyjen karujen laskelmien takana on. Hän on muuten itsekin kohta 70v (s. 1951). Eikä ehdota turhia ihmisiä teuraaksi.
VastaaPoistahttps://www.soininvaara.fi/
Koronapolitiikan kustannustehokkuus
S on fiksu mies. Pyöräilijänä vierastan hänen sääntöperustaista lähestymistapaa autoilijan kohtaamiseen. Hän hakee oikea väärä konfliktia. Luovasti pyöräilemällä voit vaihtaa roolia jalankulkijasta kulkuneuvoon ja kaikki ovat tyytyväisiä. Juice lauloi jostain osapäivä... Mistä tulikaan mieleen.
VastaaPoistaMitàhàn nuo parisataa italialaista virukseen kuollutta lààkàrià ja muuta sairaanhoito henkilòstòà sanoisivat tuohon keskusteluun? Ei heità sinne pakotettu. Yksikin omalààkàri joitakin vikkoja ennen kuolemaansa haastattelussa totesi ettei kotikàynnillà voinut pitàà kaikkia suojavàlineità potilaan tilaa ajatellen vaikka tunnusti tàysin tietàvànsa riskit joiden sanoi hyvàksyneensà ammatinvalintansa osana Soininvaara?
VastaaPoistaJuu, tehdään vanhoista Soylent Greeniä. Säästyy resursseja.
VastaaPoistaPersuista itkevistä milleniaali soyboyistapahan milleniaalikoirille makkaraa, maittavaa...
PoistaEntäs kemiallinen muisti?
PoistaOsmo Soininvaaran blogin kaksi eri kirjoitusta 15.4.2020 ovat erittäin pätevän tuntuista pohdintaa koronasta ja mm lauamimmuniteestista tilastotieteilijän näkökulmasta.
VastaaPoistaEihän tällaisista laskelmista kenenkään pidä pahastua. Eihän sen nyt pitäisi olla mitenkään moraalisesti eikä poliittisesti epäkorrektia, että erilaisia laskelmia tehdään koronavirusepidemian hahmottamiseksi. Sehän on sitten poliittinen päätös, mitä lopulta päätetään.
Moraalisesti hyvää tarkoittavat päätökset voivat osoittautua lopulta kaikkein kauhistuttavimmiksi toteutuneen käytännön tasolla, jos ei etukäteen monipuolisesti haluta pohtia erilaisia vaihtoehtoja toimintamalleiksi. Mitä kaikki maksaa ja mitä "hyötyjä" ollaan saavuttamassa on todella ensiarvoisen tärkeä näkökulma. Jos käytettävissä olevat resurssit ja varsinkin rahat loppuvat jo alkuvaiheessa, niin lopputulos on kaikista pahin ja tuhoisin, vaikka kuinka moraaliposeerattaisiin.
Lockdown is best.
PoistaMietiskelin tässä, että jos ikääntynyt Osmo Bolsonaro lukisi omia kirjoituksiaan ja toimisi niiden mukaan, niin Bolsonaron pitäisi olla jo menossa vetämään itseään lyhtytolppaan.
VastaaPoistaTämä sillä oletuksella, että Osmo Bolsonaro ei turhia puhele, vaan on rehti sanansa mittainen mies. Kaikissa muissa tapauksessa hän olisi niin mitätön ihmisenä, että häntä ei erota edes suurennuslasilla.
Joten älkää suotta vitkastelko, poliitikot.
Yleensä olen samaa mieltä kanssasi, Jukka, mutta nyt en voi olla. Moraalinen närkästyksesi olisi oikeutettua maailmassa, jossa kaikkia resursseja on rajattomasti, mutta ei todellisessa maailmassa. Tosiasiassa se, mikä yhdelle annetaan, on toiselta pois.
VastaaPoistaKoronavirusta ja sen perusteella tehtäviä toimenpiteitä harkitaan yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa koronavirus on aiheuttanut maailmanlaajuisen taloudellisen poikkeustilanteen. Kysymys on ensinnäkin siitä, miten koko yhteiskunta tulee tästä tilanteesta selviytymään. Toiseksi kyse on siitä, missä terveydenhuollossa yleensäkin: kenen hyväksi käytetään resursseja?
Nyt esität käytännössä, että yhteiskunnan olisi tehtävä kaikkensa pelastaakseen sinut koronavirukselta. Sinun, joka olet elänyt 75 vuotta hyvää, yhteiskunnallisesti ansiokasta elämää. Tosiasia on se, että kyllä nuoremman henki on sinun elämääsi tärkeämpi. Jos otamme vaikka 15-vuotiaan, niin hänellä on edessään vielä 70 vuotta elämää. Jos teistä pitää valita, niin nuoremmalla on enemmän menetettävää - ja hänestä on myös yhteiskunnalle enemmän hyötyä kuin sinusta. Kukaan ei siis sinua ole jauhelihaksi muussaammassa, mutta kyllä sinun pitäisi ymmärtää, että vanhuksen henki ei ole yhtä arvokas kuin nuoren, jos resursseja ei riitä molempien hoitoon.
Sama koskee myös koronan vuoksi käytettäviä yhteiskunnallisia rajoituksia. Nyt meillä on kaksi vaihtoehtoa: puretaan rajoitukset kesäkuussa tai jatketaan niitä syys-lokakuulle. Ensimmäisessä vaihtoehdossa kansantalous supistuu 5-6 prosenttia, ja ihmisiä kuolee negatiivisen mallinuksen perusteella 6 000. Toisessa vaihtoehdossa kansantalous supistuu 12 prosenttia, ja kuolonuhrien määrä jää ehkä 4 000:een. Kysymys on siis, onko kahdentuhannen ihmisen henki sen arvoinen, että hävitämme sen vuoksi vuosikymmenen verran yhteiskunnan rakennustyötä. Mielestäni ei. Jo pelkästään tuo 1990-luvun lamaa vastaava katastrofaalinen talousromahdus johtaa terveydenhuollon palvelujen heikkenemiseen niin paljon, että kuolonuhreja tulee pitkällä välillä enemmän.
Natsiaatteet ("erastoteneiden" valepuvussa) tuntuvat taas tekevän hyvin kauppansa. Ovatkin jo melko pitkään vain joutuneet horrostamaan...
Poista"Katastrofaalinen talousromahdus johtaa terveydenhuollon palvelujen heikkenemiseen niin paljon, että kuolonuhreja tulee pitkällä välillä enemmän."
PoistaNiinpä. Aina on puntaroitava, kumpi on suurempi paha, tauti vai lääkkeen sivuvaikutukset.
Mistä tunnet sä ystävän? Nimimerkistä. Sinulla se on kummallinen.
PoistaKyllä rikkailta voi aina sen verran supistaa. Lockdown!
PoistaAleksandrialainen peräpukama: delete your account.
PoistaKorkean iän kunnioitus on korkean kulttuurin tunnus.
VastaaPoistaOlen vuosia miettinyt "älykkönyrkkiä" (vrt Niinistö) ratkaisemaan visaisia ongelmia maassamme ja maailmalla. Noin ryhmän kokoisessa nyrkissä on ollut aina Blogisti ja Soininvaara. Nyt tuntuu, että joku on herännyt väärällä jalalla.
VastaaPoistaEi pandemian hinta ole rahaa. Se on vaihtoehtoinen tulevaisuus riippuen tehdyistä valinnoista. Olemme valinneet vahvasti heikkoimpien suojelun. En kritisoi sitä. Olen lukenut Blogistin kaikki kirjoitukset. Tämä oli oudoin toistaiseksi.
Tässä mitataan kansakunnan laatua. Joko ollaan luusereita ja luhistutaan tai sitten muututaan entistä vahvemmiksi ja siirrytään valoon ja menestykseen. Kaikki se on mahdollista sille joka tahtoo. Tässä on huikea tilaisuus.
PoistaVanhuutta ei näytetä enää kunnioitettavan vähääkään päätellen lukuisista mielipidekirjoituksista joita olen viime kuukausina lukenut eri medioissa. Se hiukan järkyttää minua. Luulisi nuorempien polvien joskus tulevan kysymään miten joku homma pitää hoitaa kun omat kyvyt eivät riitä. Sellaisia tilanteita on juuri nyt käsillä kun pitäisi nähdä sumuiseen tulevaisuuteen ja tehdä tasan oikeita ratkaisuja. Mutta nyt näyttävät olevan lapaset pystyssä ja päättäjät pyörivät ympyrää. Tästä maasta löytyy runsaasti vanhoja viisaita ihmisiä mutta heidät tyrkätään syrjään arvottomina.
Sinänsä on aivan asiallista pohtia, missä vaiheessa lääke on tautia tappavampi. En väheksy tippaakaan tätä vaikeaa virusepidemiaa, vaan pelkään sitä suuresti, eritoten lähimpien sukulaisteni puolesta. Luultavasti olisin valtion johdossa toiminut aivan samoin kuin Marin ja hänen hallituksensa. Yhtä ainoaa ihmistä ei pidä uhrata – jok’ikinen on kaikin tavoin yritettävä pelastaa viimeiseen asti.
VastaaPoistaYhtä kaikki voimme tämän lisäksi pohtia, moniko tulee kuolemaan talouden voimakkaan heikkenemisen ja sen aiheuttamien mitä moninaisimpien seurausten takia (työttömyys, stressi, ahdistus, alkoholisoituminen, masennus, itsemurhat, yleiskunnon heikkeneminen ja siitä aiheutuvat sairaudet, tarpeellisten lääkärissäkäyntien väliin jättäminen yms.). Tämä laskutoimitus on epäilemättä aivan mahdoton suorittaa, mutta sitä voi silti yrittää pohtia.
Jos sattuisi käymään niin, että Ruotsi selviäisi tästä jokseenkin hyvin, ja Suomessa kuolisi lopulta tähän virukseen prosentuaalisesti suunnilleen yhtä paljon Ruotsissa, silloin voisimme jälkiviisaasti todeta, että Ruotsin linja oli oikea ja Suomen väärä. Tässä vaiheessa se ei vielä ole mahdollista.
Talous tappaa, viini laulattaa!
PoistaRuotsalaiset laittoivat hitsarin johdolla rahatalouden etusijalle, täällä annettiin enemmän painoa ihmishengille.
PoistaNyt pitäisi malttaa ja hoitaa tämä epidemia pois. Arvelen, että sen voisi poistaa parissa kuukaudessa jos rajoituksia on riittävästi. Sitten se olisi lusittu. Jos ei niin tehdä, tämä jatkuu monta kuukautta juuri tällaisena, mahdollisesti pari vuotta. Onko se taloudenkin kannalta se oikea ratkaisu?
Pari viikkoa sitten (2.4.) IS:n milleniaali kolumnisti kirjoitti milleniaalien korona-ahdistuksesta. Siis tilanteessa, jossa tämä ralli oli kestänyt vielä tuskin kuukauttakaan. Oli kerännyt tunnelmia ja tiivisti ne näin: "Milleniaalit pelaavat tulevaisuudellaan uhkapeliä, jotta vanhukset saisivat elää".
VastaaPoistaJos olisin hoitokodin asukki, saattaisin tuon luettuani ahdistua kiitollisuudenvelasta. Parasta mitä voisin tehdä, jos virus sattuisi kiduksiini kulkeutumaan, olisi päätyä arkkuun lyhyen kaavan mukaan, ei mitään viikkokausien makoiluja tehohoitopaikoilla.
Milleniaalien huolenaiheita ovat
- bisnekset kusee
- velat kasvaa
- rajoitustoimista he ovat suurimpia kärsijöitä saamatta itse mitään hyötyä niistä
- pelko, että tehohoitopaikoilla on vääriä tyyppejä, jos itselle sattuisi tulemaan tilanne päälle
Nämä ovat varsin perusteltuja huolenaiheita. Minusta on - suoraan sanoen - räävitöntä, miten paljon vanhustenhoitoon laitetaan rahaa verrattuna koulutukseen, nuorisopsykiatriaan ja lapsiperheiden hyvinvointiin.
PoistaErityisesti huomauttaisin, ettei yhteiskunnalla ole rahaa nykyiseen hyvinvointijärjestelmään, jos me nyt tuhoamme talouden rakenteet sen vuoksi, että muutama tuhat vanhusta saisi elää puoli vuotta pitempään.
Täällä ei ole vain muutama tuhat vanhusta vaan eläkeläiswiä on luokkaa 800 000 laskentatavasta riippuen.
PoistaOnko Soininvaara sittenkin persu ja natsi viherpunikkien valekaavussa?
VastaaPoistaJotkut keskustelijat puheissaan kohtelevat ja leimaavat persuja samalla tavalla kuin aikoinaan juutalaisia kohdeltiin Hitlerin Saksassa. Tässä joutuu kysymään, että milloin puhdistukset alkavat?
Persut ovat siis mielestäsi eri rotua kuin muut suomalaiset. Suattaapa tuo noin ollakin.
PoistaOlen vuoden isàntààmme nuorempi enkà kanna pahaa omaatuntoa koska voin hyvin joten nàin ollen en kuluta minkàànlaisia yhteiskunnan antimia ja pàivittàin kuulen sireenien laulantaa kertomassa huonompi onnisten viimeisestà? matkasta vaikka ei minun terveenà olo ole missààn nimessà onnesta kiinni olen vain viimeiset neljà kuukautta vàlttànyt kaikin voimin noita fyysisià kontakteja jopa niin ettà pakon edessà, vien koiran ulos asioillensa jàtàn ainakin kymmenen metrià rakoa jokaiseen kaksijalkaiseen, oli sitten naamarit tai ei ja jatkan hengittàmistà, joka tapauksessa joku hiisihàn minutkin korjaa ennen tai myòhemminauton alla tai muuten.
VastaaPoistaSinänsä on sanottava, että tällaiset ketä hoidetaan ja ketä ei-pohdinnat; tai kuka ansaitsee kuolla ja kuka ei, johtavat helposti niin sanotulle kaltevalle pinnalle, missä sinänsä "jalot tai hyvin perustellut ajatukset" muuttuvat käytännössä painajaiseksi ja dystopiaksi.
VastaaPoistaEn haluaisi kenenkään lääkärin joutuvan tilanteeseen, jossa hänen pitää valita kumpi laitetaan hengityskoneeseen, 70-kymppinen ihminen vaiko 20-vuotias nuoriuros. Priorisointi lienee olemassa sairaalassa; mutta selvä valinta elämän ja kuoleman välillä jääköön sattumalle tai sitten oletetulle Jumalalle.
Jonkun kirjoittajan esiin tuoma ajatus resurssien rajallisuudesta (mikä yhdelle annetaan, on toisilta pois) ei näytä koskevan hallituksen mielestä ainakaan parempaa elintasoa etsiviä siirtolaisia, koska heitä on meillä on AINA varaa auttaa ja itseoikeutetusti myös velvollisuus, koska olemme eurooppalaisia.
Puhuminen tässä tapauksessa resursseista olisi tietenkin pahimman luokan rasismia.....
“- Fletcher: One civilian dead for every ten terrorists. That's an acceptable ratio.
VastaaPoista- Officer Frank Murphy: Unless you're one of the civilians!”
Se on muuten oltava talouden lockdown, tai vaihtoehtona kasaantuvia ruumispinoja ajetaan kuoppaan puskutraktorilla, kuten brittijuutalaissotilas pilkkukuumeen riivaamalla natsileirillä.
VastaaPoistahttps://www.scrapbookpages.com/BergenBelsen/BergenBelsen05B.html
Nykyisellään hengittelevät sukupolvet sillänään, mutta mitenkäs seuraava, kun virus injektoi alien-dna:n sukusoluihin, missä sattuu kiertämään. Etelä-Amerikassa, tuli zika-päisiä lapsia. Kenties ihmis-avaruusoliohybridirotu onkin nyt tulossa? X
VastaaPoistaKaikki makkaratehtaalle retkelle, katsomaan kuinka sitä tehdään.
VastaaPoistaJa vielä.
VastaaPoistaSuomen Ravintolaväen Eläkekassa maksaa vanhoille baarimikoille tarjoilijoille kokeille eläkettä 27€. Työssäkäyvät jäsenet maksavat palkoistaan kassaan 32€. Kassa kasvaa vuosittain ylijäämän 5€ verran.
Ylijäämät ovat sijoitetut Ravintolaketju Oy Kuppila Oljenkorsi ja Ralfa Oy osakkeisiin ja muihin arvopapereihin koti- ja ulkomailla. Nyt sitten 2020 osuu Korona ja ruokapaikat kapakat kuppilat suljetaan ja palkanmaksu päättyy. Onneksi Ravintolaväen työttömyyskassa maksaa lomautetuille ansiosidonnaista.
Nyt tulee esiin että Suomen Ravintolaväen eläkekassan ulkomaille sijoitettujen varojen Hoitajayhtiöistä alkavat myötäsijoittajat vetää rahojaan pois ja kotimaassakin Eläkekassan varojen pörssiarvot alenevat, kassan arvostus alenee. Ja maksutulo palkoistahan lakkasi tyystin sulkuun.
Kassan on myytävä omaisuutta 27€ edestä maksaakseen eläkkeet. 5€ ylijäämävuodet ovat muisto vain, onneksi vasta yhden vuoden takaa. Ja tätä vartenhan se rahastointi oli tehtykin, säästetty.
Ja sijoitettu arvopapereihin osakkeisiin obligaatioihin talletuksiin ja osuuteen Kojamon vuokrataloyhtiöstä.
Alkaa näytää pahalta jos sulku ja Korona eivät väisty. 27€ alkaisi jatkuessaan tehdä lovea Eläkekassaan. Ja Ravintolaketju Oy osakkeiden pörssiarvo laskee vain. Ulkomailla kassan varainhoidon alihankkijat myyvät niin ikään laskeviin hintoihin.
Hätätila ja paniikki leviävät. Työttömyyskassa sentää saa heti valtiolta täydennystä ja Eu:lta puskuria.
Amerikassa Fed tulee hätiin ja alkaa ostaa alihankkijoiltamme sijoituksia wanhasta alkuperäisestä arvosta. Ja kohta ennen 2020 Vappua myös EKP rupeaa biljoonamäärin samaan peliin. Se ostaa Eläkekassalta jotta 27€ olisi maksaa eläkeläisille kassan joutumatta tulipaloalennusmyynteihin tai suomeksi rosvoauksuuneihin. Ja jotta arvopaperiuniversumi pitäisi kuplatut arvonsa, suomeksi asuntohinnat.
Eläkekassan omaisuudet siirtyvät EKP:lle. Se hoitaa Eläkekassan jäsenten eläkkeet heidän tileilleen. Toistaiseksi tai luultavimmin pysyvästi. Asiaa koristellaan puheella Modernista rahapoliittisesta teoriasta. Vahvat ja vankemmat perinnäisomistajat valkataan itsenäisiksi jatkoon, asialla on jo Larry Flinkin johtama BlackRock. Myös roskabondeja ostetaan. Finnkinon pitkän matkan Mäkelästä Kiinaan Wandalle, maksaa kuin maksaakin jenkit itse!
Fed ja US Treasury, vvm on valmistautunut maaliskuussa 2020 ottamaan kantaakseen tappioita sijoitusrahastojen, myös valtaajien kuten US rahaministerin Steven Mnuch, tukemisesta. Sitä varten Fed niin sanotusti pääomitettiin 500 mrd dollarin edestä US Liittovaltion toimesta -ja EKP seuraa. Jos Fed olisi Liikepankki 500 mrd tarkoittaisi 4/100 kertaa X = 500. Nyt vain lisäluotustilaa jotain 4 biljoonaan (am. triljoonaa). Tällainen valtiostigma on ollut myös Euroopan Investointipankin päällä. Sen missä Niinistö ja Katainen kävivät kiitoksilla. Luototuskatto, yläraja luoda uutta rahaa.
Nyt supermonetisointi, rahan tulvituslupa sorvattaan Euroopalle, EKP:lle loppuviikon EU huippukokouksessa. Wanha hyvä license to print money. Ellei sitten Hollanti pane vastaan. Ei pane.
Mutta tämä kaikkihan on vain siltarahaa taudista sairaalan kautta terapiaan? Pysyväksihän systeemi jää, koskapa lienee mahdoton purettavaksi. Mutta äkkiä hatusta repäisty. Kun hetki löi. Tässä kerrottua eivät ministerimme tänään ke 22.4.2020 käsitttele, mutta allekirjoittavat ensi viikolla.Jukka Sjöstedt
Nyt Sjöstedtille täydet pisteet, kun malttoi kerrankin kirjoittaa selkeästi asiaa koko tekstinsä, eikä horissut sitä sun tätä!
PoistaTäsmäohjus
Poista