Sivun näyttöjä yhteensä

26. maaliskuuta 2020

Syö bakteeri päivässäPidän näitä kirjoituksiani vaativina. Joskus on ammattiasiaa. Se ei ole esimerkiksi tänään tarpeen, koska televisio ja verkko ovat koonneet tiedot ja tietäjät selittämään, mitä tehdään ja miksi. Joskus on muuta asiaa, esimerkiksi millaisia keinoja voi käyttää muuttaakseen synkeän mielentilan suuntaa. Opiskelu. Opiskelin eilen etruskien kulttuuria, josta voi löytää sekä roomalaisen oikeuden että kreikkalaisen korkeakulttuurin varhaisia rakennusaineita. Ja luen venäjän kielen keskeisimpiä sanoja ja lauserakenteita saadakseni paremmin selvän sillä kielellä kirjoitetusta.

Välillä avaan löytämästäni (hotcomic.net) verkkopaikasta keräämiäni sarjakuvia, The Complete Carl Barks Disney Library comic. Olin luullut, että kaikki hyvät Barksit on julkaistu moneen kertaan myös suomeksi. Ei ole. Siellä on mainio valikoima”sopimattomia” sarjoja, joissa veljenpojat pelastavat tummaihoisten kansalaisten vetelyyden raunioittaman valtion tai vastaavaa. 

Ja sitten on asiattomuus. Humanistinen tiedekuvitelma sopii tilanteeseemme. 

Entä jos pandemian ja ilmastonmuutoksen välillä on yhteys?

Ympäristön turmeltumisesta puhuttaessa ajatellaan vain havaittavaa ympäristöä. Havaittavaa on se, mistä saamme aisteillamme ja tavallisilla mikroskoopeilla ja teleskoopeilla.

Science-fiction voi hyvin lähteä siitä, että kulkutaudin aiheuttaja on esimerkiksi pimeä aine. Maailman jokseenkin yksimielinen asiantuntemus osoittaa, että maailmankaikkeuden aineesta ehkä 80 prosenttia on kateissa. Kukaan ei tiedä mitä se on ja missä.

Itse mietin, että tietämäni noin 20 suurimman luokan kulkutautia sekä ne muutamat, joiden vuoksi ihminen on nyt se mikä on, liittyvät jääkauteen (jääkausiin) ja siis ilmastoon. Justinianuksen rutto (n. vuonna 500 jKr) ja Musta surma näkyvät lämpömittarista. Nuo ”lämpömittarit ” ovat olleeet käytössä yli 10 vuotta. Tiedämme vuotuisen lämpötilan maapallolla noin 10 000 viimeksi kuluneen vuoden ajalta. Lisäksi meillä on paljon tietoa ilman ja maaperän koostumuksesta samalta ajalta.

”Savuava ase” eli perussyy on mikrobit. Tällä hetkellä tiedämme järkyttävän vähän virusten ja solujen ja toisaalta virusten ja mikrobien sodasta. Luultavasti elämä oli alkujaan tuon sodan tuote ja kantaisämme on bakteeri. ”Tavanomainen epäilty” on sinilevä, joka on oikeastaan syanobakteeri.

Virusten darwinistinen lajinkehitys on erittäin runsasta. Koronvirusta ajatellen tutkijoilla on jääkaapissa kymmeniä miljoonia viruslajeja, jotka ovat ehkä samanlaisia. 

Olettaen että virukset reagoivat saaliinsa eli bakteerien ja arkkibakteerien kautta pieniksi luultuihin ympäristön muutoksiin, olemme johtopäätöksen ääressä. Järjestelmiemme romahdukset – kuten tämä pandemia – ovat aikojen alusta vakiintunut osa näitä järjestelmiä, eivät poikkeuksia. 

Entä jos se pelko, että maailmassa on liikaa ihmisiä, on väärä.  Ihmiset sijoittuvat maapallolle väärin. Seuraus on, että fyysinen läheisyys sairastuttaa ja tappaa. Kun tästä on selvitty, perusteet on mietittävä uudestaan. Virukset eivät noudata markkinalogiikkaa. Tekoäly ei hanki rahaa omaan kulutukseensa. Väkivalta (tyyppiä rikollisuus tai sota) ei ole ratkaisu.

30 kommenttia:

 1. Voisiko arvoisa blogisti kerrata Korona-säädösten prosessia? Luulin, että 5/6 eduskunnasta voisi säätää millaisen lain tahansa. Siihen perustuslakivaliokunnan kannanotto on merkityksetön, sillä sehän tulkitsee kyseessä olevaa asiaa voimassa olevan perustuslain näkökulmasta. Eikö voi ajatella, että tietyn erillislain säätämisellä samalla perustuslaki muuttuu, jos 5/6 on muutoksen takana.

  Onko 5/6:lla säädettävissä asioissa mitään rajoituksia? Tietysti EU-oikeus ja ihmisoikeussopimukset tulevat esteeksi, mutta eikö niistäkin voi irtautua 5/6:n enemmistöllä?

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen pointti, joskin bakteerit ja arkeonit ovat saaliita vain hyvin pienelle osalle viruksia, joita faageiksi kutsutaan. Mutta lienee tosiaan niin, että arkeonit olivat niitä kantamuotoja, varsinkin sitten kun ne olivat kaapanneet mitokondrioikseen joitakin kavereitaan ja ryhtyneet aitotumallisiksi. Mitä nykyisiin eläinviruksiin tulee, niin meillähän on perimässämme tuntematon määrä sinne integroituneita virusgenomeja, joita tavataan kutsua jollain onkogeeneihin viittaavalla termillä.

  VastaaPoista
 3. Blogi: "Entä jos pandemian ja ilmastonmuutoksen välillä on yhteys?"

  Melko epätodennäköistä.

  1) Koronavirus on lähtöisin lepakosta ja pompannut ihmiseen. Siihen pomppuun ei tarvita pitkän aikavälin tilastoista laskettavaa ilmaston keskimääräistä lämpenemistä.

  2) Yksittäiset vuodetkin poikkeavat lämmöltään toisistaan. Miksei epidemiaa aina, kun jossain maassa lämpöisempi vuosi.

  3) Jos paikassa X keskilämpö on noussut asteella, niin sillon se on sama, kuin mitä on aiemmin ollut muutama sata kilometriä lähempänä päiväntasaajaa. Miksei siellä ollut silloin jatkuvaa epidemiaa?

  VastaaPoista
 4. -- We're..
  -- Thanking you mightily,
  -- Unca Jukka.

  Carl Barks fans

  VastaaPoista
 5. En kiistä ilmastonmuutoksen todellisuutta enkä sitä, että olemme sen aiheuttaneet. Silti on mielestäni Occamin partaveitsen vastaista esittää, että ilmastonmuutos aiheuttaisi pandemian.

  Koronavirus on selitettävissä kaikkein yksinkertaisimmin tavallisena zoonoosina. Eläimistö siirtyy ihmiseen aina aika ajoin sairauksia, ja silloin tällöin nämä ovat todella hankalia. Kiinassa on paljon ihmisiä läheisessä kanssakäymisessä eläinten kanssa, joten ilmiö toistuu luonnostaan.

  Ilmastonmuutoksen tuominen kuvaan on loogisesti tarpeetonta ja haiskahtaa vähän uskonnolliselta. Yhtä hyvin me voisimme suoraan todeta, että koronavirusepidemia on Herran rangaistus jumalattomasti eläneelle maailmalle, erityisesti meille länsimaalaisille. Kun ottaa tuon kannan ja kaivaa vuoden 1701 vanhan virsikirjan hyllystä, niin tekstit aukeavat ihan uudella, läheisellä tavalla. Sieltä löytyy rukous tähänkin tilanteeseen. Nykyisestä käsikirjasta ei löydy yhtä hyvin tilanteeseen sopivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmastonmuutos tapahtuu ihmisettäkin – me emme ole sitä aiheuttaneet. Sen sijaan ihminen toimillaan kyllä ilmastonmuutosta nopeuttaa ja voimistaa, osin suurestikin.

   Koronavirusepidemia Kiina-lähtöisenä on selitetty ihmisen reviirin laajentumisena, mikä Kiinassa on erityisen suurta. Tämä lisää ihmisten ja eläinten kontaktia, minkä vuoksi zoonoottisten virusten mahdollisuus mutatoitua ihmisiin sopiviksi on suurempi. Ilmastonmuutos voidaan niin haluttaessa nähdä tämän epidemian jonkinlaisena juurisyynä, mutta millään tavalla suorasti tämä ei ilmastonmuutoksesta johdu.

   Muistettakoon, että Maailman terveysjärjestö osasi kohdittain aika tarkastikin ennustaa koronavirusepidemia vain jokunen vuosi sitten. Syynä ei ole noituus vaan se, että tämänkaltainen epidemia oli ainoastaan ajan kysymys.

   Poista
 6. Kirjoitin Onnellista uutta vuotta -toivotuksen kirjaimet erillisille paperilapuille ja rupesin sommittelemaan uusia lauseita - jokainen kirjain on käytettävä. Tällaisia tulee:

  Tuos luuton valttietana.
  Etunastaa on iltavuoltu.
  Tolu taltuttaa suvienon.
  Into luo tuultensa tavat.

  Kehotin Perussa koronakaranteenia viettävää venezuelaispakolaista
  kokeilemaan vastaavalla espanjankielisellä toivotuksella.
  Veikkaan, että ei synny yhtä ehtymättömästi siinä kielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeksi Firenzen karanteenissa syntyi näin kuolematonta kirjallisuutta!

   Poista
 7. Virukset ovat demokraattisia.

  Walesin prinssi Charles twitterissä koronatartunnastaan:

  - This isn't the corona-tion one was expecting, to be honest.

  VastaaPoista
 8. Koronapandemian ja ilmastonmuutoksen yhteydestä en tiedä, mutta sellainen yhtäläisyys niillä näyttäisi olevan, että kummankin torjuminen ihmisvoimin tulee ihan liian kalliiksi. Ainakin bisneksen kannalta. Ainakin mikäli uskomme Ajatusten Missisippiä, Donald Trumpia.

  Toinen tuli liian nopeasti ja toinen tulee liian hitaasti, jotta varautuminen niihin tällä kvarttaalilla olisi ajankohtaista.

  Mutta, Trumpin kannalta, ei mitään niin pahaa ettei jotain hyvääkin: huono varautuminen kuluttaa kyllä elävää voimaa, mutta antaa hyvän syyn jakaa helikopterirahaa. Vaalivuonna vaalirahaa suoraan liittovaltion kassasta. Ei paha.

  Ei-aktiivinen kansanosakin,työttömät ja eläkeläiset, pääsee nyt kantamaan kortensa kekoon, kuluttamaan saamansa shekin viimeistä senttiä myöten. Kunhan pysyisivät hengissä marraskuuhun asti.

  VastaaPoista
 9. Elämme historiallisia aikoja jollaisia ei aiemmin ole ollut kuin ehkä hetkittäin keskiajan lopulla. Tämä muistetaan vielä pitkään.

  Maamme kohdalla on nyt kyse siitä, heikentääkö virus suomen kansan vai vahvistaako se. Se on aika paljon omissa näpeissämme. Alku on ainakin ollut haparoivaa.

  Pimeä aine ja energia tulevat varmaan kymmenen vuoden sisällä ratkeamaan. Hyviä teorioita on jo liikkeellä.

  VastaaPoista
 10. Sinänsä on kyllä mielenkiintoista luoda yhteyksiä pimeään aineeseen ja energiaan tai sitten ilmastonmuutokseen, kun etsitään syytä Koronaviruksen syntyyn ja leviämiseen. Ja onhan olemassa myös salaliitto ja Wuhanin viruslaboratorio, josta esimerkiksi voisi kehitellä hyvä elokuvan; pääosassa Tom Hanks.

  Parempi lienee kuitenkin kääntyä Wittgensteiniin ja todeta, että siitä mistä ei voi puhua on vaiettava.

  Lyhyt turistimatka Wuhanin eläintorille ja sen kusi-, paska, veri-, liha- ja virusmyllyyn kenties kertoo sen olennaisen. On oikeastaan rikos ihmiskuntaa ja tätä pientä maailmankylää vastaan, että suurvalta Kiina sallii nämä - sivistyneen länsimaalaisin silmin - barbaariset ja täysin vailla hygieniaa toimivat virushautomot.

  Trumpille pisteet suorasukaisuudesta ja rehellisyydestä; kyseessä on jälleen (!) kiinalainen virus, joka näyttää panevan koko maailman polvilleen.

  Tärkeä syy on myös juuri blogistin mainitsema "Virtahepo kunnon maailmanparantajan olohuoneessa" eli kuoliaaksi vaiettu kaikkien globaalien ongelmien äiti - maailman väestön tuhoisa ja järjetön liikakasvu. Siis väestöräjähdys.

  Minkä ylipäänsä voi sanoa; sen voi sanoa selvästi. Piste.

  VastaaPoista

 11. 2 tn riihikuivaa tuohta. Levitäpä se Uudenmaan katteeksi. Jääkö paljasta ? Laskekoot ken osaa, ketä kiinnostaa. Jos tuo tn olisikin triljoona ja mannereuroopaksi biljoona osaisiko sitä nollajonoksi merkitäkään ? Jospa koittaisi 2 000 000 000 000. Siinä. Jenkeissä panevat tuollaisen summan piristeeksi kansansa talouteen.

  Ota pois kaks nollaa ja saat Suomen. Pane € dollarin sijalle, ja laske taas. Siis 2 ja kymmenen nollaa. Näillä asympttooooteilla ja pesiskenttämiehen lautaharppia kiepautellen eteenpäin. Kalkkiviivaksi piirtyy 20 000 000 000. Se on miljardeja 20.

  Tulkoot sade ja viekööt häpeäni. Mutta jos hetkeksi rypistelisi: tuo on puolet Suomen valtion vuosibudjetista ja se on neljännes Suomen BKT:stä. Jaa mistä ? No siitä summasta kun luetaan joka euro millä meidän vuositinkimme ostetaan. Bussimatka kerrallaan ja reissumies eväs Mäntsälän ABC:llä. Koko koulutus koko terveydenhoito poliisi metsäsektori. Minäpikkunenkin kolikkoineni. Herttaista.

  Eikö muuta ja vinksallaan kait tähänastinekin ? No sitä vaan jankkaan että tämä on se Amerikan piriste viikolta kun Trump tunnusti että olkoot sitten vaikka virussota jos haluatte, ja voitetaan sitten se. Ja heti.

  Mobilisaation sijasta pannaan toimeksi demobilisaatio. Suljetaan maa ja herätään pääsiäismaanantaihin.

  Amerikan "elvytys" on siis Suomen mittaluokkaan pantuna 20 mrd euroa. Samaa luokkaa se olisi jos vaikka viskaisi premissiksi Euroopan Liittovaltioksi -brexitillä tai ilman- mielikuviteltuna.

  Kaikki lukee eilisessä Financial Timesissä. Nostan yhden kouraisun. Aikuisille lähetään shekki 1 200 dollaria joka kuukausi. Lapsista tulee bonusta ja siis yhden parin perhe saa 2 400 ja risat per kuukausi. Perhepiriste alkaa laimeta muiden tulojen noustessa ja rikkaimmat perheet jäävät ilman.

  Tuosta 2 plus 12 nollaa ohjelmasta pelastetaan perheiden lisäksi firmoja ja kannatellaan komppanioita yli virran. Tämä on Silta rahoitusta. Ihan sitä termiä mikä valokirjaimin nostetiin STS kirjainten sijaan Hakaniemen torin varteen. Se silta romahti. USA aikoo kävellä tuohella vesien yli uuteen huomiseen.

  Jos tämä pirun virus on viholliseksi julistettu, niin voitetaan sitten se. Mutta ihmiskunnan Toivoa ei sammuteta. Oli virus Wuhan kuten Mike Pompeo murjaisi tai China mitä pomonsa twiittaili.

  Tämä on helikopterirahaa. Kysyntää mitä Keyneskin kysyi. Näköalaa yrityksille mitä rationaalisten odotusten ylläpito eli toivonnäköala edellyttää. Ja työkansalle pohjaa jatkaa huomiseen. Meilläkin SAK pani perälaudan, jänskästi se ansiopohjaisena on isompiliksaisia suosiva. Ja sitä paitsi työttömyysrahastot tyhjenevät alkuunsa ja tulevat hetikohta verorahoista hoidettaviksi. Mutta sentään tuli päätös heti. Iso murto-osa keikkaväkeä friitä ja artistia ja jos mitä modernia, saa osansa jahka hallitus peesissä osuu Saksan Ranskan Puolan jne maiden kosketessa syntyvään akanvirtaan. Suvantoa ei tule. Self-employed väki kannatellaan Vuoksen yli. Tanska ja Norja ja Saksa kahlaavat jo. Kannattelevat aseitaan kuka harjaa kuka pensseliä kuka kynää ja kutka klovneeraavat koko meininkiä.

  Tulipa kumma aika vaihteeksi. Einen torstain FT sisälsi ylläkerrotun ja liikekannalle/ reserviin panosta oli täyssivu nykyinen vastaan WW II. Yksi pointti, sodan aikana armeijat taistelivat kuluttivat rahaakin, mutta kotirintama teki työtä ja tuotantoa. Nyt komennettiin lepo, anglosaksissa ihan pyhä ja meitäkin sentään lama hiipien halvaamassa. Kolmas maailma haukkoo jo vettä. Pahemmaksikin mielikuvistuskolera ja tiedeluulottelu voipi äityä.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan Sjöstedt nyt kopioinut 1900-luvun lukuja? Viimeksi tavattu Suomen bkt oli siinä €240mrd, valtion menoarvio €57,6mrd.

   Poista
 12. Kiina saisi kyllä viimeinkin siivota ne eläinmarkkinapaikkansa. Ralf Friberg kirjoittaa mielenkiintoisia juttuja paikalliseen ilmaislehteen. Viimeisimmässä hän ihmettelee sitä, miten tämän kommunisti-imperiumin teknologia kasvaa hurmoksellista vauhtia, mutta ruokahuolto on keskiaikaista. Hän kertoo käyneensä vastenmielisellä Guangzhoun eläintorilla, jonka ahtailla käytävillä käärmeet kiemurtelivat ruokokopeissaan, skorpionit häkeissään ja "onnettomat nyljetyt koirat keikkuivat vartaillaan" (?). Siis vielä elossa? No ehkä ei. Koiran rotu oli selvinnyt asiakkaalle nylkemättömän hännän tupsuista! Onkohan tuo tottakaan, ainakaan ei liene ihan tätä päivää ne nyljetyt koirat. Onhan Friballa jo ikää.

  Kyllä kai kaikkia eläimiä voi syödä hyvin valmistettuina - tuskin sentään lepakoita - ja söinhän minäkin juuri sirkkoja, mutta ne olivat puhtaissa oloissa syötäviksi kasvatettuja. Tässäkin kylässä joku niitä kasvattaa. Tuollaiset epähygieniset myyntipaikat ja tunnetusti tauteja levittävät eläimet pitäisi ehdottomasti kieltää. Eikös niissä kiinalaisten rakastamissa villeissä sivettikissoissakin ole jotain tautia?

  Käärmettä voi tietysti syödä siinä kuin ankeriastakin, mutta mielikuva saattaa olla esteenä. Pekingin-matkalla joku mies raivostui, kun kuuli jälkeen päin, että tarjottu juoma oli lionnut käärmepurkissa.

  VastaaPoista
 13. JK: "Science-fiction voi hyvin lähteä siitä, että kulkutaudin aiheuttaja on esimerkiksi pimeä aine. (...) ...maailmankaikkeuden aineesta ehkä 80 prosenttia on kateissa. Kukaan ei tiedä mitä se on ja missä."

  Enemmänkin on kateissa, jos mukaan otetaan pimeä energia. Sen osuus kaikesta massaenergiasta on noin 75 % ja pimeän aineen noin 25 % – eli tämä materia, jonka me tunnemme, kattaa vain vaivaiset 5 % kaikesta.

  Tähän 5 prosenttiin on siis laskettu mukaan joka ainoa virus, atomi ja kommentoija koneineen.

  Pimeä aine tunnetaan vain sen aiheuttaman vetovoiman eli gravitaation takia. Eli laskelmamme eivät toimi, jos sitä ei oleteta ja oteta mukaan. Pimeä energia puolestaan on selitys sille, miksi maailmankaikkeus laajenee kiihtyvällä vauhdilla. Jos asia selviää muuten, pimeä energia kuopataan.

  Mieluummin kuin yhdistäisin nämä pimeydet tieteistarinoissa koronaan ja muihin, liittäisin ne uskontoon. Olen ihan pettynyt, ettei yksikään valkeuden lahko julista nykytieteen todistavan, että Pimeyden Voimat ovat olemassa, totisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos jollakin sattuu olemaan niin terävä laskupää, että huomasi ainetta olevan muka 105 % - niin korjaan pimeän energian määräksi noin 70 %.

   Poista
  2. Olennaista on huomata, että olipa miten pimeää hyvänsä, ihan kaikki on energiaa. Muuten siitä ei voi laskea prosenttejakaan.

   Poista
  3. Vielä olennaisempaa on huomata, että pimeän energian määrä lasketaan niin, että sen verran jotain tarvittaisiin että universumi olisi sellainen kuin se näyttää olevan. Pimeää energiaa ei siis voi havaita mitenkään muuten, eikä sen määrää siis voi laskea mitenkään muuten.

   Voihan olla, että kaikki onkin väärinkäsitystä, eikä sitä ole olemassakaan.

   Poista
 14. Mitäs ne äijät siellä Kempin katolla vääntää?

  VastaaPoista
 15. Sanna Marin tai Markus Liimatainen Suomen presidentiksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin alkuvaiheessa Markus Liimataisen ammattitaito teki vaikutuksen: äijä hyppäsi tuosta vaan suoraan lähetykseen ja puhui tuntikausia sujuvasti ja asiantuntevasti ilman käsikirjoitusta aiheista, joihin ei takuulla ollut ehtinyt juuri valmistautua. Nyt siihen on jo tottunut.

   Sanna Marinilla taas tuntuu hermo, pinna ja pokka pitävän kiitettävästi juuri silloin kun sitä tarvitaan. Ilmiselvää presidenttiainesta.

   Poista
 16. Kiellän kaikki yli yhden hengen kokoontumiset. Lisäksi katson aiheelliseksi että itäpolitiikkaamme vastenmielisesti suhtautuvat jättäytyvästi pois JK Paasikivi

  VastaaPoista
 17. On todettu, että mm. Siperian sulavalta tundralta vapautuu ikiaikaisista suoperäisistä maakerroksista mikrobeja, bakteereja ja viruksia, jotka ovat aikaisemmin tuntemattomia. Ilmastonmuutoksella ja ihmiskuntaa piinaavilla epidemioilla ja pandemioilla saattaa hyvinkin olla keskinäinen yhteys.

  VastaaPoista
 18. Right away I am ready to do my breakfast, after having my breakfast
  coming yet again to read further news.

  VastaaPoista
 19. Viihdyn blogin parissa, vaikka usein on päiviä, jolloin yritys ymmärtää tekstiä on hyödytön. Silloin tyydyn tarkkailemaan kuvia. Blogistin kielikuvia. Niistäkin voi saada mielelleen virkistystä.

  Usein käy niinkin, että jään vaikka tunniksi tai pariksi kyselemään Googlelta, että mistähän Kemppinen tänään puhuu. Nyt kun aika ei enää ole kortilla, sitä voi kuluttaa ilman että jää kenellekään mitään velkaa.

  VastaaPoista
 20. Parikkalan vanha lääkäri kirjottaa: jokavuotiseen kausi-influensaan kuolee tuhansia vanhuksia joka vuosi eikä siitä kirjoitella että nyt syytä ei revitellä

  VastaaPoista
 21. Ennen kuin sijoittajasuvakilla herahtaa kielelle tms., että joko se Välimeren valli murtuis, niin:
  Afrikan lebensraum 30 370 000 km²
  Euroopan lebensraum 10 180 000 km² (Joo, kyllä, tosiaan valkoisen miehen maata, ei mitenkään rasistisella tavalla, mutta kuitenkin joo)


  VastaaPoista