Sivun näyttöjä yhteensä

31. maaliskuuta 2020

Suuri sirkus


(Kuva TP-Utva)
Pierre Clostermann tuli mieleeni uutisista ja lehdistä. Oudoksuin ettei kukaan maininnut Eduskuntaa iskiessään tarinaa tasavallan presidentin ja pääministerin kirjeenvaihdosta.

Eduskunnan sivuutti myös Kimmo Rentola, jonka kolumnit ovat omaa luokkaansa, koska hän osaa asiansa ja lisäksi kirjoittaa. Tosin viittaus julkisoikeuden suurimpaan nimeen Carl Schmittiin oli paikallaan. Jo julkisoikeuden peruskurssilla kerrotaan, että Schmitt kuvaili poikkeustilan ja asetuksenannon jo 1922 suvereenisuusopissaan. Hitler teki sen 1933 eli otti ”toistaiseksi” itselleen kanslerina oikeuden määrätä antamillaan asetuksilla sivuuttaen parlamentin. Trump käyttää tuota keinoa (hallinnollinen määräys) ahkerasti.

Tasavallan presidenttiä ei käytännössä voi erottaa, mutta valtioneuvoston eli hallituksen erottaa Eduskunta. Kun parempaa keinoa ei ole keksitty, tämän takia rajuimmat päätökset on perustuslaissa annettu eduskunnan vastuulle. Sen vuoksi esimerkiksi minä vastustan perustuslakituomioistuinta ja pidän kansanedustajista koostuvaa perustuslakivaliokuntaa hyvänä järjestelmänä, jolla muuten on erittäin hyvä maine yllättävän puolueettomana ja notkeana elimenä.

Clostermannin ”Suuri sirkus” oli ensimmäinen ja monien mielestä edelleen paras kirja toisten maailmansodan ilmataisteluista. Ranskalainen kirjoittaja lensi Englannin ilmavoimissa eli RAF:ssa Spitfirea. Aika hyvä oli toinenkin kirja, ”Taivaalla palaa”.

Mielestäni on harhaanjohtavaa sanoa, että presidenttien ja pääministerien toiminta on suurta sirkusta, koska sirkukseen ei pääse esiintymään kuka tahansa ja nämä nyt toimivat kaksi ovat huippuja. Eikä esimerkiksi hyppiminen trapetseilla ole hämäystä. Se vaatii valtavaa taitoa, voimaa ja keskittymiskykyä.

Eduskunnan hetkellisen unohtamisen lisäksi kommentoijat eivät ole maininneet, että kaikissa muissa maissa julkisuudelle kertoo esimerkiksi uusista koronan vastustuskeinoista joku pääjehu, mutta meillä vähintään viisi ministeriä. Se on kaunis näky ja taiteellinen tapa osoittaa havainnollisesti, että erilaiset ihmiset ovat yhdessä tulleet tulokseen. Nykyisen perustuslain mukaan tasavallan presidentti on arvostelutuomari, joka antaa pisteitä, joilla ei ole kauhean suurta merkitystä. Järjestelmä muuttui 1999 lailla.

Eilen mainostamani Räsäsen Pro gradu -työ kertoo aika suoraan, ettei influenssapandemian jarrutuskeinoilla oikeastaan pyritä pitämään meitä vanhoja hengissä, ainakaan yli aikamme. Keinoilla pyritään huolehtimaan yhteiskunnan eli kaikkien ihmisten kannalta välttämättömistä asioista. Että kaupasta saa rahalla ruokaa. Että poliisit pääsevät aamulla töihin. Että sairaalat pysyvät auki.

Mielestäni ”resilienssi” on oivallinen oppisana kuvaamaan, mitä virkamiehiltä ja poliitikoilta vaaditaan. Niinistö on taustaltaan hovioikeudenneuvos niin kuin minäkin ja liioittelee siksi esittelijän merkitystä. Olin esittelijä 15 vuotta. Esittelijä toimii virkavastuulla ja hänen on oltava asiantuntija. Päätöksen tekee kollegio, kolme tai viisi tuomaria. Esittelijänä olin joskus oikeammassa kuin korkein oikeus, mutta joskus myös eriävän mielipiteen esittäessäni vääremmässä. Esittelijä tuntee oman alansa (”rootelinsa”), mutta tuomarit ratkaisevat kaikenlaisia asioita.

Tätä Räsänen ei osannut sanoa, mutta resilienssi on nöyryyttä ja rohkeutta sellaisen ongelman edessä, jota todistettavasti ei voi todistaa. Virus on vähän kuin kvanttimekaniikkaa mittaaminen: mahdoton mitata, koska mittaaminen muuttaa sitä. Juuri sen vuoksi ratkaisijalla on oltava rohkeutta kohdata tuntematon. Tunnettujen (mitattavien) mörköjen edessä puhutaankin riskistä, koska se on laskettavissa tai arvioitavissa. Influenssapandemia ei ole. Kesken kaiken poliiisi Kuolema tulee ja vie kortit ja pari pelaajaa ja sen pöytäviinapullon, jossa olisi ollut vielä vähän virvoketta.

38 kommenttia:

 1. Resilienssin lisäksi kriisiajan johtajien olisi suotavaa omata sen sen verran loogista silmää ja logistista ajattelua, ettei spektaakkelimaiset ja pukuloistoa säihkyvät infotilaisuudet jäisi pelkästään suuriksi, paperista luetuiksi tyhjiksi sanoiksi, vaan niillä pitäisi olla vaikutusta yhteiskunnan kokonaisturvallisuuteen virusvaaraa ajatellen.

  Lentokenttäsekoilu, jossa suuret määrät mahdollisesti tautia kantavia matkustajia päästetään täysin vapaasti levittämään virusta suomaláisiin samalla kun maan sisällä turvatoimet ovat todella tiukat, on järkyttävä megaluokan töppäys.

  Ei ihme, että vastuupallo pomppi kuumana ministeriltä toiselle ja päätyi sitten - ministerien suurella yksimielisyydellä - Finavian syliin.

  Samanlaista henkeä oli nähtävissä Al Hol-sirkuksessa (varsinaisessa!), jossa vastuuta työnnettiin konsulin syliin.

  Tärkein piirre politiikolla on harmaan aineen muistijälki siitä että politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Vakavan kriisiajan johtajalle sen pitäisi olla itsestään selvyys.

  Kun megaluokan töppäyksen jälkeen torjutaan järkevä ja kriisiajan yhteistyötä parantava ja turvallisuutta tehostava esitys, niin silloin ei ole enää kyse hyvästä johtamisesta, vaan sumeasta politikoinnista. Taustalla tietenkin "vahvaa johtajaa" esittävän pikkutytön pelko vallan menetyksestä ja heikon itsetunnon aiheuttama kyvyttömyys yhteistyöhön.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan sen noinkin ilmaista, että oppositiossa oleminen ottaa ankarasti päähän.

   Poista
  2. Perussuomalaisten kannalta on varmasti valitettavaa, että viisikon ja varsinkin sen johtajan toiminta ja esiintyminen näyttävät miellyttävän suurinta osaa kansaa. Jokaisella on tietysti oikeus mielipiteeseensä.

   Sitä olen aprikoinut mielessäni, kuinkahan paljon ne ulkomailta palaavat ehtivät
   itse asiassa tartuttaa toisiaan ja mahdollisesti muita matkalla kotiin karanteeniin. Lieneekö kartoitettu. Niitä tartuntapolkujahan on jäljitetty.

   Poista
  3. Väärin sammutettu.

   Poista
  4. Miksei rajat kiinni viimeistään tammikuussa?
   Vai joulukuussako jo vain "hauska yhteensattuma" https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ff75d604-817e-4429-bdb2-ef32085a64a0

   Poista
  5. Aika vaatimatonta oli pukuloisto ministereiden viimekertaisessakin tiedoitustilaisuudessa. Yleisilmeeksi jäivät tummat yhdistelmäasut, mitä nyt Katrilla ja Ann-Maijalla oli vähän kotoisampaa väriä vaatteissaan. Ja sitä paitsi paperista tai ei, niin se asia kävi selväksi jota tulivat kameroiden eteen kertomaan. Vähän vain katselijaa häiritsi äänitystekniikan ontuminen.

   Taustalla urakoivat viittomakielentulkit ansaitsisivat erityismaininnat ja -kiitokset jokaisesta esiintymisestään, ja vieläpä kahden kielen tulkkaamisessa aivan oudon asian äärellä! Pannappa mitkä tahansa aisantuntija"arskat" siihen huitomaan!

   Lentokentällä ei ollut "sekoilemassa" maan hallitus vaan aivan muut tahot ymmyrkäisin mielin kun ei ennen moista ole tapahtunut. Se "sekoilu" oli hyvin inhimillistä kun ajattelee tämänkin "kriisin" erityispiirteitä ja kaikella tavalla yllätyksellisiä käänteitä. Ei ole ohjekirjaa vielä koossa koska ei tämänlaatuista tapausta olla ennen koettu. Passais niihinkin kriisinpaikkoihin vaikka kaikkien maiden "arskojen" mennä itse taikomaan kaikki jo ennalta onnistuvaksi kun niin ovat varmoja muiden virheiden teon tahallisuudesta.

   Presidentin ja hallituksen välistä viestintää ovat nyt selvittäneet monet aiheeseen perehtyneet henkilöt eikä siinä ole enää yhtään mitään pureskeltavaa. Demokratia on toiminnassa edelleen. Unkarin malliin ei täällä helpolla mennä. Enkä viittaa tällä sellaiseen, että olisi kenelläkään siihen haluja. Paitsi että olisi jos JH-a:n klikki vallanvaltikkaa pitelisi.

   On vähän vaikea muutenkin ymmärtää tämän tiettyä propagandaa alati viljelevän automaattihavun perusteita esittää asianviereistä "kritiikkiä" aiheesta, josta asioita työkseen tutkivien, kouluja erilaisten kriisien hoitoon käyneidenkin sormi tahtoo mennä suuhun.

   Sananvapaus tietenkin antaa "havuillekin" luvan esittää vaillinaisen ajattelunsa tuotoksia (jopa ohjattuna tiettyä propagandaa), että se siitä.

   Poista
  6. Ihmettelen vielä, paitsi AH:n voimakkaan vähättelevää sävyä myös tiedotustilaisuuksien "säihkyvän pukuloiston" moittimista. Minusta ministerit ovat pukeutuneet hyvin asiallisesti mutta silti edustavasti TOSIsuomalaisiin Marimekon puseroihin ja mekkoihin ja usein mustiinkin asuihin. Se näky on mielestäni nimenomaan ilahduttanut näinä ankeina aikoina.

   Poista
  7. Ollapa nyt  tiedotustilaisuudessa  Marinin tilalla keskimmäisellä paikalla  Halla-aho (vierellään ties ketä ukkoja).  Sehän alkaisi heti muistuttaa hiihtoliiton selitystilaisuutta Lahdessa   vuonna 2001. Toinen toistaan punakampaa selittäjää koko rivi.

   Onneksi Keskusta päätti lähteä Rinteen hallitukseen ja kammeta sitten kapteenin yli laidan. Nyt meillä on pätevien naisten joukkue asioita hoitamassa. Pisteet heille kaikille ja Marinille ja Henrikssonille vielä papukaijamerkki päälle.

   Poista
  8. Siis etuovi tiukasti kiinni ja vakuutellaan tehokkuutta ja hyvää toimintaa. Ja samalla huomaamatta talon takaovi jää täysin auki, ja sieltä tulee tavaraa ja virusta sisään tuutin täydeltä.

   Tästä on kysymys ja minusta karmean virheen myöntäminen osoittaisi tervettä itsetuntoa ja -kritiikkiä myös. Eikös tämä ollut karmea virhe?

   Persuttelulla voi tietenkin pistää silmät kiinni ja pään pensaaseen. Mutta se ei muuta tapahtunutta. Mutta tosiaan jokaiselle meistä on oikeus mielipiteeseen ja Lauerman artikkeli osoitti männä viikolla, että katsomme jokainen maailmaa omasta perspektiivistä. Maailmankatsomuksia on aika vaikea vaihdella.....


   Poista
  9. Sanna ja korona puhkasivat persukuplan ja nyt siellä kuplassa vain humisee tyhjyys.
   So it goes...

   Poista
  10. Pro gradu sitoo yhteen sormeen Irakin ryöstömurhan ja korona-atakin moodus operandiin:
   Irakissa varsin hyvin tiedettiin, ettei joukkotuhoaseita ole, valehdeltiin ja hyökättiin.
   Tiedettiin varsin hyvin, että korona tulee ja tappaa, valehdeltiin että nou hätä ja levitettiin joukkotuhoasevirusta niin.

   Poista
  11. HavuArska kitisee jostain epämääräisestä lentokoneesta ja takaovesta tarkentamatta mistä on kysymys. Eikä sillä ole väliäkään. Herra vaatii logiikkaa ja sivuuttaa sen tosiasian, että Sanna Marinin johdolla Suomi on onnistunut koronan vaatimien rajoitustoimien laajuudessa ja ajoituksessa ehkä parhaiden koko maailmassa. Erittäin solidilla, selkeällä ja todellista johtajuutta osoittavalla esiintymisellään Sanna Marin on jo nyt noussut kansakunnan kaapin päälle suurena valtionaisena, jolle ei oikein löydy pääministereistä edes vertailukohtaa koko maan historiasta. Olen hyvin onnellinen, että tämä kriisi sattui Sannan vahdille. Kauhulla olen kuvitellut tilannetta, jossa mikkirivistön keskellä änkyttäisi Antti Rinne, Alex Stupid, tai Luoja paratkoon Juha Sipilä. Saati sitten Halla-Aho, jolla on älliä, mutta tunneälyä ja inhimillisyyttä suunnilleen saman verran kuin kassilohella.

   Alennun nyt ArskaHavun tasolle, mutta pikkutytöttely hommansa ihailtavalla tyyneydellä ja tunteiden sijasta asiantuntijatietoon päätöksentekonsa perustavaa Sanna Marinia kohtaan kertoo vain kirjoittajan henkisestä pienimunaisuudesta. Onneksi saanemme Sannasta näillä näytöillä pääministerin ainakin vuosikymmeneksi, mikä tuntuu äärimmäisen hyvältä Venäjän tukeman äärioikeiston pysyessä pysyvästi paitsiossa ja ArskaHavujen purressa voimattoman raivon kyynel silmäkulmassa rystysiään ja raivoavan täällä ja muilla alhaisemmilla foorumeilla kaltaistensa kanssa. Kannattaisi totutella elämään ihmisiksi, eikä tekemään itseään naurunalaiseksi tytöttelyillään.

   Poista
  12. Eiköhän siinä käy niin, että 4 vuoden kuluttua presidentiksi valitaan Sanna M, 38 v.

   Tiukassa taistossa hän päihittää Esko Ahon, 70 v.

   Tähän asti nuorin pressamme on ollut Relander, 41 v.

   Poista
 2. Ykkösaamun kolumnisti Pekka Juntti aprikoi tänään Ruotsin koronakriisin hoitoa Pajalasta käsin: https://yle.fi/uutiset/3-11279471

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virusten levittäminen "perusoikeuksia"? Demokratiaa?

   Poista
 3. Suuri sirkus ja Taivaalla palaa olivat kansakoulun kirjastokaapin teoksia. Tulivat luetuksi useaan kertaan, sen jälkeen kun Kollaa kestää oli ensin useasti luettu. Clostermannin kirjoista jäi mieleen mm. se, miten taistelulentäjille kehittyi yksilökohtainen kiintymys käyttämiään lentokoneita kohtaan. Siis vähän samaan malliin kuin ratsumiehellä hevostaan kohtaan.

  Oli jonkinlainen yllätys lukea uutinen Clostermannin kuolemasta vuonna 2006. Hänet kun oli kuvitellut kauan sitten kuolleeksi sotasankariksi. Mutta sota-aikanahan hän oli parikymppinen nuorimies.

  Ensi näkemältä ei ole ihan helppoa yhdistää Clostermannia tähän koronaviruksen aikakauteen. Mutta jos nyt sotaa virusta vastaan käydään, niin ehkä se ilmasodankäyntiinkin vertautuu. Siellähän vihollinen pyrkii lähestymään yllättävästä, näkymättömästä suunnasta.

  Lukija Laihialta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenköhön skientologiakirkko liittyy tähän kaikkeen? Ei taida DC-8:lla päästä koronavirusta karkuun. https://www.youtube.com/watch?v=qSqVVswa420

   Poista
 4. Johadtukseeni Pekka Juntin kolumniin korjaus: Hän ei lähettele ajatuksiaan Pajalasta vaan Huaparannalta. Ruotsin puolelta kuitenkin.

  VastaaPoista
 5. Aika paljon käyttävät kaikki USAn presidentit executive ordereita. Täällä näppärä listaus: https://www.federalregister.gov/presidential-documents/executive-orders

  VastaaPoista
 6. Tuon ameriikan presidentin, mikä se olikaan, trump, tramp tamp, niin sen jatkuva joka päiväinen ramppaaminen julkisuudessa puuttuen kommentteineen kaikkeen ja vähän muuhunkin, niin tämä ihmetyttää, että milloin se joutaa työnsä tekemään...
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen hommahan kai etupäässä koostuu tuollaisesta näyttäytymisestä ja möläyttelystä. Muut sitten yrittävät hoitaa varsinaiset duunit.

   Poista
  2. Lähimmältä kolopallokentältä, jonka omistaja on sattumoisin joku pörhöpäinen, hyvin syöneeb näköinen mies.

   Poista
 7. Aaah Burt Lancaster - suosikkinäyttelijäni mm leffat Vera Cruz ja Huijarisaarnaaja. Huippumies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja GINA! Mutta vähän sotalentämyskirjoista ja tästä ajasta. Ja muista ajoista. Adolf Gallandin "Ensimmäiset ja viimeiset" -teoksen lehdillä on kuvaus suopellosta lentäjineen kaivetun Mersun mittaritaulun päällä olleesta pienestä hopeisesta laatasta. Teksti kuului:
   "Ylös -
   yhä ylemmäs.
   Jumalan luo!
   Taivaassa on juhlat.

   Poista
 8. Mielenkiintoinen valtio-opillinen sota käytiin tänään kahden loivat miehen välillä: professori emeritus Nousiainen Turusta ja pääministeri emeritus Vanhanen Uudeltamaalta.

  Professori vaati yhtä yrmyä vanhaa miestä kehiin nyrkki tanassa neljän nuoren ja kauniin naisen avointen sylien sijasta. Pääministeri (nyk. Puhemies) vaati lakia ja oikeutta, "ennen mua" tai "mun säätämänä" syntynyt.

  Ihan oikein luitte: Ykkösaamu tänään, Radio Yle 1 / Areena

  VastaaPoista
 9. Valton viittaaman Pekka Juntin pohdinta on kyllä täyttä asiaa. Noin se käy, kätevästi ja ketterästi. Ruotsin viivytystaistelu on siinä mielessä ymmärrettävää, tosin tietysti myös epidemian torjumisen kannalta. Emmehän vielä edes tiedä, kumpi linja on parempi.

  Ruotsista on tosin erilaisiakin uutisia. Esimerkiksi Aftonbladet kertoo miten koronapotilaat "priorisoidaan" - eli kenelle annetaan hoitoa enemmän ja kenelle vähemmän.

  Heti alkuun toki torjutaan se ajatus, että hoitoa saisi "sosiaalisen aseman" etc perusteella. Sen sijaan valikointi tapahtuu näin:

  "Hoitoa annetaan ensi sijassa henkilölle, jonka odotetaan selviävän tehohoidosta, ja jonka odotetaan elävän ainakin vuoden sen jälkeen."

  "Toissijaisesti hoitoa voidaan antaa myös monisairaille henkilöille, joiden uskotaan elävän 6–12 kuukautta hoidon jälkeen."

  "Viimeisenä voidaan hoitaa vakavasti sairaita, joilla on vain vähäiset mahdollisuudet selvitä hengissä."

  Tämä on tietysti terveen järjen mukaista.

  Mutta silti... miten tämä periaate, että terveet ja vahvat ovat tärkeämpiä kuin vanhat ja sairaat, kuulostaa minun korviini ihan kansallissosialismilta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Hoitoa annetaan ensi sijassa henkilölle, jonka odotetaan selviävän tehohoidosta"
   Potilas jää henkiin hoidosta huolimatta?

   Poista
 10. Pitäisi muistaa, että Niinistöllä ei liene enää mitään suuria tavoitteita politiikassa, vaan hänen CV:nsä alkaa olla täytetty. Uskon vahvasti, että hänen motiivinaan on lähinnä Suomen selviytyminen tästä kriisistä mahdollisimman pienin vaurioin.

  Toisin taitaa olla nuorella pääministerillämme, joka käyttää tätä hetkeä myös poliittisena vipuna omaa ja puolueensa profiilia nostaakseen.

  Näin maallikon silmin toiminta, jossa aluksi torjutaan ehdottomasti presidentin ehdottama kriisiryhmä; ja melkeinpä heti perustetaan itse samanlainen, ei herätä luottamusta ja vaikea on nähdä sitä valtiomiesmäisenä toimintana. Poliittisena pelinä ja hieman ikävänä sellaisena kylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jää vähän ilkeä maku ja ajatus presidentin ehdotuksesta. Tuntuu kuin taustalla olisi ajatus ettei ne "akat" kuitenkaan osaa. Tarvitaan mies joka sanoo miten tehdään. Pääministeri taas ajatteli että hänet yritetään panna "hellan ja nyrkin väliin". Annetaan nyt vaan hallituksen hoitaa asiat. Se on jo osoittanut osaamisensa riittävän. Virheitä tulee Marinillekin varmasti kuten kenelle tahansa, mutta parempaa hallitusta tässä tilanteessa en osaa kuvitella.

   Poista
 11. Niinistö tietenkin käytti kohteliasta kieltä. Hän on varmasti erittäin informoitu asioista ja tapahtumista.
  Uskoakseni viesti suomennettuna tarkoitti hänen olevan erittäin huolisaan hallituksen ja viranomaisten räpiköinnistä ja saamattomuudesta.
  Ei hän muutoin olisi asiaan reagoinut.

  VastaaPoista
 12. Työ ja elinkeinoministeriö ja valtiovarain ministeriö ovat muodostaneet ryhmän arvioimaan koronaepidemian taloudellisia vaikutuksia. Jäseminä Vesa Vihriälä, Beng Holmström ,Sixten Korkman ja Roope Uusitalo. Niinistön ehdottama nyrkki, olisi johtanut joka päiväistä kriisinhallintaa.

  VastaaPoista
 13. Kuinkahan moneen kommenttiin tämä Arska vielä yltääkään päivää kohti.

  VastaaPoista
 14. Hallituksen "pissikset" nöyryytti kunnolla Niinistöä antamalla tylyt pakit. Sannan vastauskirje Saulille on kyllä uskomaton kun ajattelee että kyseessä on sentään Suomen presidentti jota siinä ohjeistetaan.
  On nautinto seurata tätä näytelmää kun kaksi median suosikkia Sanna ja Sauli ottaa yhteen. Tämä episodi halutaan painaa unholaan asap.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta miksiköhän tämä riitä tuotiin julkisuuteen? Kummalle siitä on enemmän hyötyä?

   Sannalle tietysti.

   Poista
 15. Ainoana kuvan filmitähdistä Gina Lollobrigida on yhä elossa. Toinen suuri italialainen filmitähti Lucia Bosè kuoli koronavirukseen viikko sitten. Rouvien kohtalot sivusivat toisiaan vuonna 1947, kun Bosè valittiin Miss Italiaksi ja Lollobrigida jäi perintöprinsessaksi.

  VastaaPoista
 16. Alkaako nyt jo vihdoinki aika, jolloin patriarkaatti rupeaa murenemaan ja valoisammat ajat koittavat? Munille vain patriarkaattia!

  VastaaPoista
 17. Sanoma saattaa vaieta tästäkin: merkittävimpiä juttuja, mitä Suomesta on milloinkaan julkaistu maailmalla. https://www.vogue.com/article/millennial-prime-minister-leading-finland-through-crisis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä, katsoin vaimon kanssa.

   Kotosalla Kunnaksen Ilkka

   Poista