Sivun näyttöjä yhteensä

27. maaliskuuta 2020

Kunnian kruunuLuin viikko sitten Panekin kirjan “The 4 Percent Universe: Dark Matter, Dark Energy, and the Race to Discover the Rest of Reality”. Neljän prosentin maailmankaikkeus: pimeä aine, pimeä energia ja kilpailu todellisuuden loppuosan löytämisestä.

Kirja ei ollut niin hyvä, että olisin vetänyt sen erikseen kehuttavaksi tähän. Lisäksi Enqvist ja Valtaoja hoitavat kosmologian ja tähtitieteen niin hyvin, ettei minulla ole ollut siihen lisäämistä.

Aihe jäi kuitenkin kieppumaan mieleeni ja yritin kirjoittaa siitä eilen viruksen evoluution yhteydessä. Kelpoisimman eloonjääminen (survival of the fittest) on nykyisin katsottu perusteettomaksi yleistykseksi. Muistisääntö: Darwin ei ollut kuullut Mendelistä, kuten ei kukaan muukaan. Periytyminen oli siis täysin tuntematon asia. Seurauksena oli sitten muun muassa muka perusteltu rasismi ja Hitler ja ”puhdas veri” ja kaikki muut hullutukset ja hirveydet.

”Vahvin” ei ole se joka selviytyy. Sitä vastoin esimerkiksi koronavirus saattaa päätyä sellaisiin olosuhteisiin eli sellaiseen ympäristöön, jossa se voi siirtää RNA:taan loputtomasti kopioitavaksi. Jonkin ajan kuluttua esimerkiksi me ihmiset sairastumme. Olemme bakteerien ja välillisesti virusten syöpäläisiä. Tavallisesti tuo suhde esitetään juuri päinvastoin. Olemme mikrobien ravintoa sekä eläessämme että etenkin kuoltuamme.

Ja mitä tulee uskontoon ja taikauskoon, joihin viitattu keskusteluissamme, molekyylit ovat kuolemattomia, tai elleivät ne, atomit ainakin. Kuolema tarkoittaa konfiguraatiota. Molekyylit, jotka ovat olleet ”minä”, konfiguroituvat toisella tavalla. Näkyvä maailman aine + energia on nollasummapeli. Ennen puhuttiin aineen ja energian katoamattomuudesta. Tuohon sievään ajatukseen on kuitenkin lisättävä säteilyt, etenkin auringon valo. Se ei ole tähtitieteellisessä mielessä ikuinen eikä edes kovin pitkäikäinen. Aurinkomme on lupaava tulokas, jolla on aikansa.

Historiallisena aikana tai oikeastaan jääkauden puolivälin jälkeen myös tauteja aiheuttavat mikrobit ovat pitäneet valtaa. Kuvittelin ennen bakteerin kuin pallona, joka osuu päähän tai suuhun ja sairastuttaa tai tappaa. Ajatuskuva oli peräisin maailmansotien aikakaudelta, jolloin ihmiset piti surmata yksin kappalein, ja yhden sotilaan tappamiseen meni miljoonan luotia ja paljon ruutia.

Virusepidemiassa muuttuvat kohtaa muuttuvan. Virus ei muistuta pesäpalloa, vaikka median kuva pallosta pikku ruusukkeiden kanssa on soma. Se muuntuu jopa monta kertaa vuorokaudessa, ja joskus tärppää. Jokin näistä nopeasti muuttuvista muodoista sopii kemiallisesti ja mekaanisesta johonkin nopeasti muuttuvaan kohteeseen, kuten paiseruton tapauksessa pikku jyrsijän turkissa elävän kirpun sylkeen.

Ja näin esimerkiksi pandemiassa ei ole mitään välttämättömyyttä eli determinismiä eikä myöskään mitään täysin satunnaista. Se on ”ketjureaktio”, joka voi alkaa, kun ympäristö (oikeastaan alusta eli platformi) on oikein virittynyt eli esimerkiksi sopivasti saastunut.

Pitääkseni yllä hyvää mieltä – tuo Panekin kirja kertoo, että niinkin uudessa asiassa kuin avaruus, jossa punasiirtymä eli siis ”tähtisumujen” etäisyys mitattiin (Lemaitre ja Hubble) vasta sotien välisenä aikana, tieteen vanha nyrkkisääntö toimii. Hautausmaa ratkaisee. Alkuräjähdys ja pimeä aine ovat tietenkin asioita, joissa esitetyistä tulkinnoista tutkijoiden sukupolvi pitää tiukasti kiinni kuolemaansa asti. Ja sitten seuraava sukupolvi päätyy toisiin tulkintoihin. Tässä mielessä Maxwellin yhtälöt, Planckin vakio ja Einsteinin vakiot ovat kunniavanhuksia, vaikka niissä on kaikissa jotain vikaa.

Virukset ovat vuorossa. Lääkärimäisten tulkintojen lisäksi taustamekanismit eli suuret periaatteet ovat käytännössä toistaiseksi tuntemattomia.

41 kommenttia:

 1. https://www.fogscreen.com joka ovelle? Ladataan (käsi)desillä, ei Zillä.

  VastaaPoista

 2. Ei tee mieli - ei ole kanttia - sanoa mitään näistä kosmologian ja hiukkasfysiikan teemoista, mutta välillä on virkistävää lukea riitauttavaa tekstiä. Tässä sellainen:

  http://www.protsv.fi/lfs/verkko/2020_Kallio-Tamminen.pdf

  Ehkä pitää lukea myös Annilan kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin tämän Kallio-Tammisen esittelyn Annilan kirjasta. Mielenkiintoinen. Olen kuullut siitä ennenkin, ehkä jopa täällä?, mutta jäänyt hankkimatta, täytynee korjata virhe.

   Tähän aiheeseen sopii lainaus kirjasta: "Sen sijaan, että uusien tulosten ymmärtämiseksi oltaisiin valmiita tarkastelemaan kriittisesti teorioiden perusteita, niitä tyydytään kerta toisensa jälkeen paikkaamaan keksityillä apuhypoteeseilla, kuten pimeällä aineella ja pimeällä energialla."

   Siltähän se vaikuttaa, etenkin energian suhteen, kuten itsekin olen täällä todennut ja joka yleisesti myönnetäänkin. Mutta lukematta kirjaa ei voi tietenkään sanoa millaisen näkökulman Annilan teos avaa aiheeseen.

   Katseleehan esimerkiksi hyvin kuuluisa ja arvostettu Carlo Rovellikin näitä asioita uudesta kulmasta, ymmärtääkseni, eikä häntä kai ole tyrmätty kovin pahasti?

   Poista
 3. Kaikenmaailman oikeusoppineet, jotka nyt nillittävät lakipykälistä, mitä saa ja ei saa tehdä, pitäisi teljetä jonnekkin perunakellariin seuraavaksi puoleksi vuodeksi. Sanonta hätä ei lue lakia, pätee nyt. Nyt on se hätä. Jos jotkut lait estävät ihmisten hengen ja terveyden suojelemisen, niitä lakeja on nyt suoranainen velvollisuus rikkoa.
  Virukset eivät tottele ihmisten lakeja, nyt vastassa on sen luokan vihollinen,että enää ei ole voimassa ihmisoikeuksia, on vain ihmisvelvollisuuksia, jokaisen velvollisuus toimia yhteisön parhaaksi. Ihmisoikeus on luonteeltaan oikeus itsekkyyteen, nyt ei kenelläkään ole poikkeusoloissa oikeutta itsekkyyteen, on vain velvollisuuksia. Olemme sotatilassa, sodassa hengenvaarallista virusta vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On uskallettava katsoa virusta silmästä silmään.

   Poista

 4. xerkxes ; ton niminenkö satraappi se piiskautti Adrianmeren aaltopäitä. Ateenan valtaus meni menkään jo Marathonissa ja Salamiin salmeenkos hukutettiin vielä laivastonsakin. 2 500 vuotta myöhemmin Kreikan demokratialta otti luulot pois Mario Draghi. Ottomatitkin kytkettiin irti.

  Sama mies kirjoitti eilen FT lehdessä kuinka velat olisi siirrettävä valtion niskoille. Kaikkien liiat velat. Se olisi velkojen anteeksianto Isä meidän mukaan. Rikkojia vastaan ei käytäisi mutta velat valtion kontolle. Siitä tulisi saamamies, pitkämielinen ja koroissa lempeä.

  We must mobilize as if for war otsikoi Draghi ja jatkaa: velkojen poispyyhkäisy ei ole vain vääjäämättömästi edessä vaan että se on toivottavaa, siis ilon näkymää raottava. Perjantain lehti kantoi viidellä palstalla myös Jacob Wallenbergin sanaa. There will be no recovery. There will be social unrest. There will be violence.

  Wallenberg ilmaisi European Round Table for Industri konklaavin fiiliksiä. Fiiliksiä korttitaloistaan. Tasepaisunta tyhjälle rakennetuista tehtaistaan kaukana Kiinoissa. Wallenbergitkin olivat hilkulla mäihällä omistaa Alibabaa. Asia on tärkeä.

  Juuri nämä ketjut ja tulevaisuuden porttien raottaminen tekivät neoMaailman mahdolliseksi. Nyt se näyttää mahdottomalta. Draghikin ja tämä Jacob W. olivat pikkupakosta menossa mukana. Jarrumies olisi oitis jätetty tienoheen.

  Nyt he tuijottavat pimeään. Me muut emme näe, piiskaamme vettä. Ensi viikosta asia valkenee kaikille. Nyt jo sen tietävät puhutut herrat ja rahatta ja työttä jäävät, petetyt ihmiset.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Liika isoja nimiä Stalin Jumala Draghi. Pitäisin suuni.

   Draghista jatkoi FT lauantaina ja saas nähdä mitä kohta. Hirmunen rähäkkä menossa EKP / EU nimimiesten ja jo -naistenkin kesken. Oli osunut Sanna Marininkin korviin. Hän kertoi ettei halua nähdä 1990-luvun kriisimme uusiutuvan.

   Se oli se työttömyyskatastrofi, reaalitalouden paha rojahdus. Vaikka kutsutaankin starttipistoolin vetäisysormien mukaan Pankkikriisiksi. Muita isokirjaimisia olisi Juhani Riikonen Wegelius Lassila Kuhlberg Ja Jne. Voi niitä aikoja.

   Christine Lagarde ajaa eurobondeja käyttöön, eikä pelkästään maakohtaisten valtiovelkojen keventämistä piilottamalla ne -ikiajoiksi kai- EKP linnoituksen kellarikomeroihin. Hyvä sekin.

   Nyt 9 EU maata vaati yhteisvastuullista EU velkakirjaa, rahaa komissiolle ja samalla hokkuspokkus vakuuspaperia liikepankkien imaista eläkesäätiöista säästöpankeista firmoista uusia levellejä kirjoittaa aina vaan isommin numeroin. Kuten jo puoli vuosisataa.

   Jokohan pian raha riittäisi siirtämään hiililika-tehtaat Marsiin tai Saturnukseen. Kuu on liika lähellä ja jo niitä tahroja -olivatko Galileille varjoja kuunvuorista joita ei pitänyt olla silopinnalla.

   EKP pani jo kaksi viikkoa sitten likoon 750 mrd. Ja vielä BIS luvun kevennyksen. Luotottamisvaraa piti olla. Vaan ei. Sitä alettiin oitis spiraloimaan ulos osinkoaikeina ja omien osakkeiden ostoina eli siis rahan toimittamisella pankkikierrosta pois ja likemmä eliittiomistajien omaa lompsaa eli Vuittonia.

   Tästä nyt tämä sisällissota. Ei hyvältä näytä. Eilen Maikkarissa Kymmeneltä oli RytiWarisKoivisto tuorennus Spolander kiinnipitämässä Suomen kohdalta talouskuristus-nuorista.

   Wanhojen kuri oli tosin piiskaamista hyvinvointiin. Parhaiten sanottu Manun suulla että "pakkokasvusysteemi". Voi olla että Wallenbergien guru Erik Dahmen sen kirjoittikin ylös ja käsikirjana muistettavaksi/toteltavaksi 1963. Ja Urho Kekkonen vuosikymmentä ennen.Jukka Sjöstedt

   Poista
 5. Palautan mieliin sen yksityiskohdan että kaikista tunnetuista atomeista eli isotoopeista vain osa on vakaita. Kaikki muut hajoavat toisiksi isotoopeiksi ajan kuluessa levittäen ympärilleen silppua ja jäjelle jää keveämpi atomi. Jotkut ovat hyvinkin lyhytikäisiä, jotkut tavattoman pitkäikäisiä.

  Oma pihani näyttää aivan samalta, lautarojua kasoissa. Myrsky kaatoi puita ja piharakennus jäi alle. Sitä raivaamista onkin riittänyt. Vanhoja puita ei kannata katsella pihapiirissä kovin pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. - Purkaisitko tuon vajan, rouva Kemppinen sanoi.
   - No äkkiäkös minä sen, herra Kemppinen sanoi.
   Ja sitten hän sylkäisi kouriinsa ja pani hyrskyn myrskyn.

   Poista
 6. Uskonnoissa lupaillaan ikuista elämää, mutta aika harva uskovainenkaan tuskin enää ajattelee, että taivaassa hänen fyysinen ruumiinsa atomi kerrallaan heräisi henkiin.

  Luulenpa että moni (muukin kuin uskovainen) miettii kuitenkin sitä säilyykö "sielu" eli tietoisuus.

  Onhan aika omituista - etten sanoisi uskomatonta - että samoista kylmistä ja kovista materian murusista, joista muodostuu kiviä ja kuita, kehittyy aikaa myöten myös "elävä" olio, joka tiedostaa oman olemassaolonsa ja alkaa kysellä luojansa perään.

  Ikään kuin se olisi tähän systeemiin sisäänrakennettu.

  PS. Mitä jumaliin tulee, niin toistan vanhan kantani: sellaista jumalaa, jonka me pystymme kuvittelemaan, ei takuulla ole olemassa.

  VastaaPoista
 7. Ymmärtäisin kuitenkin, että myös säteily kuuluu siihen aineen ja energian nollasummapeliin. Energiaahan sekin on. Maailmankaikkeuden alun säteily on muuten säilynyt jo yli 13 miljardia vuotta.

  VastaaPoista
 8. Entäpä jos viirus siirtyy lepakosta esim. Ameriikan presidenttiin vaivattomimmin seuduilla, joilla sosialistit eivät ole saaneet kuvaajaan riittävää epäjatkuvuutta riittävän alas, kuten Norjassa tai Suomessa, joilla kapitalistin kätyrit viimeksi pelottelivat. Y-akseli voisi olla vaikka e/pv/se.

  VastaaPoista
 9. Neljä prosenttia mistä muka, ellei sen kaiken tiedetä olevan säilyvää energiaa?

  Pikkuasiaan keskittyäksemme: termi "survival of the fittest" ei ole niinkään perusteeton yleistys kuin tautologia. Darwinhan ei sitä keksinyt, otti vain hyväntahtoisesti mukaan Lajien synnyn uusiin painoksiin, kun Herbert Spencer muistutti käyttäneensä tuollaista sanontaa.

  Aiheuttavatpa mutaatiot, rekombinaatio, metabolismi, itseorganisaatio tai mikä tahansa kuviteltu sattuma mitä hyvänsä ajautumista, ympäristö valikoi seuraavaan sukupolveen säilyvän aineksen. Sitä on natural selection, joka ei ole tautologia. Aina voidaan testata, tarvittaisiinko johonkin muutokseen erityistä suunnittelijaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljä (tai viisi, sama se) prosenttia havaittavan maailmankaikkeuden massaenergiasta.

   (Kuten Einstein opetti, niin Energia on Massa kertaa Valonnopeus toiseen potenssiin.)

   Kun tiedemiehet laskeskelevat kuinka paljon energiaa/massaa tarvitaan havaintojemme mukaisen Universumin olemassaoloon, niin he ovat tulleet siihen tulokseen, että meidän tuntemamme massa (aine ja energia) on siitä määrästä aivan ällistyttävän pieni, vain muutama prosentti.

   Näin olen asian ainakin ymmärtänyt.

   Poista
  2. Ihan oikein olet ymmärtänyt. Huomiosi on vain tausta kysymykselleni.

   Poista
 10. Se menee näin:sopeutumiskykyisin selviytyy.

  VastaaPoista
 11. Kerrankin JK puhui fysikassakin asiaa.

  VastaaPoista
 12. Kyllä Kemppinen näkee ajan merkit: nyt Palermon pormestari pelkää mafiajohtoista kapinaa kaupungissaan, kertoo SVT...

  VastaaPoista
 13. Mummo osti minulle 1970-luvulla jostain Krist.kirpputorilta "Kymmenen tuhannen paluu" Suomentanut J.K.
  Huomattava kreikkalainen eepos nuorisoversiona

  VastaaPoista
 14. Netissä on monenmoisen moskan ohella äärimmäisen kiinnostavaa fakta-analyysiä, kuten tämä:
  https://nextstrain.org
  Se avaa uuden koronaviruksen perimän jo tähän mennessä hyvin monimuotoisenbkirjon ja haarautumisen ja sen, mitä eri reittejä ja missä järjestyksessä ja millaisena virus on mihinkin, esimerkiksi Suomeen, saapunut. Karttakuvat eivät kyllä ole kaikkein helppokäyttöisimpiä. Liekö tätä meillä tarpeeksi hyödynnetty.

  VastaaPoista
 15. Monikulttuurisuus-saatananpalvojien tautipesäke EU:ssa ilmeisesti piileksii Angela Merkelin esikunnassa. Desifiointi-isku sinne ja heti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toipilas on lopullisesti seonnut. Toivottavasti pääsee hoitoon enne kuin pahempia tapahtuu.

   Poista
  2. Tästä huomaa että kun te vapaamielisemmin ajattelevat olette kiusanneet Toipilaa hänen persumielipiteistään, niin se on mennyt ihan sekaisin! - Ei tarttis p-le kiusata.

   Poista
  3. Itse kuvittelen olevani hyvinkin vapaamielinen, mutta nykyisin monet rasismiksi leimatut käsitykset perustuvat kuitenkin aitoon realismiin eikä unelmahöttöön. Kärjistäen voidaan sanoa, että tervejärkinen rasismi onkin realismia. Pahantahtoinen rasismi on noloa.

   Poista
  4. Toepila, kuvitelma-ilmauksesi alle voinet laittaa myös tervejärkisyytesi ja realistisuus-vakuuttelustasi saa lähinnä myötähäpeää osakseen.

   Rasismi on rasismia pukipa sen minkälaiseen aatteenvaatteeseen tahansa.

   Vapaamielisyydellä, tervejärkisyydellä tai realismilla on turha puolustella rasismia.

   Rasististen tekojen alle mahtuu niin paljon hirstorianhirveyksiä, että nimitys ei sovellu muuhun käyttöön.

   Unelmahöttö-sanalla taas ei ole koskaan ollut mitään merkitystä yhteiskuntien ohjenuorana teoista puhumattakaan. Viimeistään kovasydämiset rasistit ovat sellaiset haaveet tuhonneet.

   Poista
  5. Toipila kiihottaa terrorismiin!

   Poista
  6. "Tautipesäke", "desinfiointi" "piileksii"... Kielenkäyttö on suoraan natsipropagandasta. M.O.T.

   Poista
  7. Eikös ne muslimit olleet natsi-Saksan liittolaisia toisen maailmansodan aikaan? Molemmat osapuolet halusivat päästä eroon juutalaisista. Aika huolettomasti täällä heitellään natsikorttia.

   Poista
  8. Natsismilla, kuten sinun, on paljon muitakin ominaisuuksia kuin juutalaisvastaisuus. Esimerkiksi rasismi yleisemminkin, ja näkemys yhteiskunnasta sosiaalidarwinistisena taisteluna. Suomalaisetkin olivat natsi-Saksan liittolaisia toisen maailmansodan aikaan. Liittolaiseksi kelpasivat sopivissa tilaisuuksissa myös ali-ihmiset. "Semi" sanassa antisemitismi pitäå kyllä sisällään myös muslimit.

   Poista
  9. Arabit, ei niinkään kaiken maailman muslimit.

   Poista
  10. Tämäkin anonyymi tuossa yllä suoltaa täysin perätöntä vihapuhetta ja maalittamista.

   Poista
  11. Suomalaiset olivat sen verran kaukaa viisaita, etteivät olleet "liittolaisia" - eli nimeä ei pantu mihinkään sopimuspaperiin. Piste. Oltiin siis vain "kanssasotijoita" tai "aseveljiä" tms, ja meillä oli omat päämäärämme eli rikoksella viedyn omaisuuden otto takaisin (no, toki korkojen kera).

   Sen sijaan Neuvostoliitto oli natsi-Saksan virallinen liittolainen. Siitä todisteena on Stalinin ja Hitlerin sopimus 23.8.1939. Se tunnetaan näiden hirmuhallitsijoiden työrukkasten nimillä - Molotov-Ribbentrop-sopimus.

   No, uskossaan lujien mielestä neukkujen natsisopimus oli vain pakon sanelemaa taktiikkaa, kun taas suomalaiset lähtivät sakujen kelkkaan takuulla ihan natsimielisyyttään!!!

   Vai mitä toverit.

   Poista
  12. Kun "persua" arvostelee on se heti "maalittamista". Kukaan ei ole täällä julkaissut toipilaan nimeä ja osoitetta turpaananto-tai raiskauskehotuksen kera, kuten heikäläisillä itsellään on tapana. Jos kaipaa hymistelyä, sopii mennä sinne lautapäitten tai puuhatorien, tai mitä ne nyt on, porukkaan kirjailemaan.

   Poista
 16. Vanha maalaislääkäri tässä sanoo että mennäänpä suon yli niin että heilahtaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaneekohan monikaan tuota repliikkiä lainaava, että joukkoja tuolla lauseella innostanut Kaarna sai tappavan osuman heti tuon jälkeen.

   Linnalla kohtauksessa saattoi hyvin olla ironiaa, mutta se ei ole tainnut sodan kokemattomalle sukupolvelle välittyä.

   Poista
  2. Hyvinhän siinä sitten lopulta kuitenkin kävi. Tultiin toiseksi.

   Poista
 17. Ad Omnia: korona-virus on kymmenen kertaa tappavampi kuin kausi-influenssa. Näin arvioi Fauci, Valkoisen talon asiantuntijaryhmän vetäjä, ja samaan suuntaan Johns Hopkins University. Nämä lausumat koskevat siis USA:ta, ja asiantuntijat tietävät, etteivät tiedä tarpeeksi, ja sanovat sen.

  Suomessa ratkaisevaa ei ole kuolleitten määrä, vaan arvio, uhkaako tauti yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja.

  VastaaPoista
 18. Vaikuttaa siltä että Apokalyptiset ratsastajat ovat nousseet ratsaille ja lähteneet liikkeelle, mitäs ne olivatkaan nimeltään: Tauti,Sota,Puute ja Kuolema, nehän ne olivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös se Clint Eastwood ampunutkaan koko lössin jo? Blinky, Pinky, Inky and Clyde.

   Poista