Sivun näyttöjä yhteensä

10. maaliskuuta 2020

KruunuViruksen nimitys korona tarkoittaa kruunua. Sana on sama latinassa ja kreikassa ja suomessa sitä käytetään esimerkiksi tähtitieteessä.

Kuka nostaa kissan hännän? Toinen, kiinnostunut kissa.

Yli viikko sitten kirjoitin tässä:” On täysin mahdollista, että epidemian uhri on talous. Tartuntatauti ja talous kilpailevat samoilla mielikuvien markkinoilla.”

Hiukan ihmettelen, etteivät maahanmuuton vastustajat ole jo keksineet valehdella esimerkiksi Eurooppaan yrittävien tautisuudesta. Kun olin koululainen, jokseenkin yleinen käsitys oli, että keuhkotuberkuloosi on köyhien tauti, jotka nämä levittävät yleisen holtittomuutensa ja todistetun huonommuutensa merkkinä. Jopa koulukiusaamisessa käytettiin huutelua ”Senkin basilli!” 

Mitään tällaista ei ole nyt kerrottu. Mediassakaan ei muisteta tosiasioita – miten Saksassa olisi käynyt myös amerikkalaisille voittajille kesällä 1945, ellei heillä olisi ollut jo silloin antibiootteja. Tuossa vaiheessa Saksan maanteillä kulki rahattomina, kodittomina ja lannistettuina pakolaisina ainakin 12 miljoonaa saksalaista. Luku tarkoittaa naisia ja lapsia. Sotavangit olivat erikseen.

Olen ennenkin kertonut, että maailmankuvaani vaikutti syvästi eräs kotiapulainen Berliinissä kesällä 1962, kun sain oleskella siellä lääkäriperheessä. Vanhemmat eivät ottaneet sotaa puheeksi enkä itsekään tuntenut aihetta alustaa siitä teemasta. Tämä apulainen, jolla oli ollut 1945 isän ja sairaanhoitaja-äidin ollessa rintamalla, perheen kolme erittäin pientä lasta vastuullaan, sitä vastoin kertoi ja kuvaili laajasti puna-armeijan toimia ja osoitti lihavalla sormellaan lähellä olevaa Tempelhofin lentokenttää ynnä muuta. Minä kuutelin ja kulautteli amerikkalaista Coca-Colaa, jota en ollut ennen juonutkaan.

Jäin miettimään, josko Donald Trump saisi nyt lommon kylkeensä. Venäläissyntyinen tapa julistaa ikävät mielipiteet olemattomiksi (fake news) on osoittautunut tehokkaaksi tuntemusmaailman asioissa. Mutta entä jos presidentti väittää, että tartuntatauti väistyy keväällä ja siihen on tulossa aivan pian rokote?

Äänestäjät ovat oppineet olemaan lukematta ja kuuntelematta muita, kuten alan tutkijoita ja Maailman terveysjärjestöä.

Mutta ulottuuko kannattajien hurmos niin pitkälle, että myös omaa liian pian edessä olevaa kuolemaa koskevat tiedot sivuutettaisiin suoralta kädeltä? Tuosta asiasta luulisi monen tavallisen kunnon ihmisen olevan kiinnostunut, ja samoin uhkaavasta rahan romahduksesta tai ruokakauppojen tyhjentymisestä.

Näitä ratoja ajatellen loputtoman valehtelemisen valtakunnat, joihin muuten luen epäröimättä myös Kiinan, olisivat vaarassa menettää toisen tukijalkansa.

Sensuuri on suosiossa ja kirjallisuus kiellettyä pakkovallan oloissa juuri siksi, että totuus on korkean vallan käyttäjille niin vaarallinen. Syy on sama kuin hallinnon ja tieteen kielen ja lauserakenteiden mutkikkuuden: etteivät tarpeettomat ihmiset ymmärtäisi. 

Lukiessani latinaa huokeaa vieläkin joskus: mikä oivallus – tosin intialainen – että kansalle saarnataan kielellä, jota se ei ymmärrä. 

18 kommenttia:

 1. Maanantaina on Helsingin pörssistä lehtitiedon mukaan sulanut 19 mrd. Kenen taskuun tuo summa on valunut, vai onko kyse siitä, että nyt arvo on henkäyksen lähempänä oikeaa kuin ennen?

  Kiiltokuvaa katsoo Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun taantuvilla teollisuuspaikkakunnilla asuntojen hinnat ovat romahtaneet, niin ei sekään erotus ole tainnut kenenkään taskuun valua?

   Poista
 2. Se, että massiivisen ja perusteettoman haittamaahanmuuton vastustajat eivät ainakaan vielä ja virallisesti ole väittäneet, että maahanmuttajat toisivat erityisen paljon tauteja mukanaan, on tosiaan hämmästyttävää. Noinhan niiden kuuluisi väittää? On ne pirun kieroja, kun eivät väitä.

  Miettiä voi sitäkin, kertooko tuo meidän hämmästyksemme enemmän meistä itsestämme kuin noista pahoista ihmisistä, joihin meidän hämmästyksemme kohdistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kollegasi toipilas tuossa alempana jo aloitti, jaitse aloitat kun mestarisi tekee sen ensin.

   Poista
 3. Yksi perspektiivi tähän jonninjoutavaan lätinään - enkä välttämättä tarkoita blogistia, ainakaan pelkästään:

  https://www.independent.co.uk/voices/coronavirus-china-wuhan-outbreak-epidemic-polio-symptoms-ireland-a9300766.html

  VastaaPoista
 4. Kyllä lääkintäalan ihmiset hyvin tietävät maahanmuuttajien monipuolisesta tautisuudesta, mutta vaikenevat ainakin Suomessa. Saksassa eivät kaikki ole vaienneet, mutta heidät on ilmeisesti nyttemmin pakotettu uhkailemalla vaikenemaan. Parin vuoden takaisten lehtitietojen mukaan Saksan koko terveydenhoitoala oli suurissa vaikeuksissa maahanmuuttajien terveystilanteen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä olisi kiinnostavaa tietää enemmän ja yksityiskohtaisemmin.

   Poista
 5. Donald Trumpin uudelleenvalinta on tuntunut hyvin todennäköiseltä, varsinkin nyt, kun vastaan ilmeisesti tulee aika pahasti vanhuudenhöperöitynyt Joe Biden. Mutta olen samaa mieltä blogistin kanssa: koronavirus saattaa hyvinkin olla sellainen jokerikortti, johon Trump kukaties kaatuu. Ei ole yllättävää, että Trump on osoittanut täyttä kyvyttömyyttä suojata maataan tältä uhalta: alokasmaisia virheellisiä päätöksiä on tehty jo useita, ja nämä päätökset luultavasti pahentavat seuraamuksia. Jotkut Trumpin keskeiset kannattajat ovatkin jo antaneet aika kriittisiä lausuntoja Trumpia vastaan.

  VastaaPoista
 6. Tuo corona on itlialaista vientituotetta, härski häpykuvaaja joka tosin on jo kakkunsa istunut mutta kiinalaisille näytti kelpaavan.

  VastaaPoista
 7. Eikös Keltatukka ole jo tuota käyttänyt?

  VastaaPoista
 8. Yhtenä jälkiviitteenä näin Milanon linnoitetun kaupungin muureja katsellessa tuli mieleeni täkäläisen "pers-" uupuminen syyllisten osoittamisessa jotka tiettävästi tulivat afrikasta laivoilla? ja nyt uhkailevat hunneina Milanoa.

  VastaaPoista
 9. Pitänee tehdä viimeinkin se testamentti ja hoitotahtokin, kaiken varalta. Mitä tässä muuta, lukea vielä vanhat kirjeet ja panna takkaan, paitsi äidin ja anopin, ja Tove Janssonin. Pari vuotta sitten laitoin kymmenen vuoden tiliotteet, silloin kun niitä vielä tuli, sekajätteeseen menemään Vantaalle polttouuuniin, eihän niitä millään olisi jaksanut muuten hävittää. Nyt ei onneksi tule enää laskujakaan. - Ja sitten odotetaan vain, rauhassa.

  Virus näyttää panevan suuret johtajatkin polvilleen, sen edessä ei valehteleminen auta pitemmän päälle. Tässä voi nyt tulla se Linkolan toivoma harvennus, tai sitten ei. Luonto ainakin kiittää.

  VastaaPoista
 10. Jos USA'n talous pysyy, niin Trumpilla on joka tapauksessa hyvät mahdollisuudet. Jos esimerkiksi Corona tuo sen merkittävästi alas, niin sitten on tiukat paikat. En usko, että muut asiat sitä asetelmaa paljon horjuttaa jos ei ole aivan suora maanpetos. Itse laajempi epidemia antaa hänelle jopa mahdollisuuden esiintyä sankarina. Täältä Euroopasta katsottaessa hän on joskus kummallinen jopa silloinkin kuin Amerikasta katsottaessa ei ole. Onhan heillä se sosiaalijärjestelmä sellainen jokainen-itsensä-puolesta.

  VastaaPoista
 11. Kissan häntää ei muuten nosta kukaan muu kuin kissa itse, eikä kissakaan tee sitä tietoisesti. Blogistin käsitys, että kissan hännän nostaisi toinen, kiinnostunutkaan kissa, on väärä. Vaikka lauseella saattaa kirjallisia ansioita ollakin, todellisen elämän kissojen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

  Kissan hännästä ja korvien asennosta näkee kissan mielenliikkeet, jos vähänkin osaa katsoa. Ja jos kissa siristää sinulle silmiään, tiedät, että se pitää sinusta.

  VastaaPoista
 12. Kun olin lapsi, meillä oli Toyota Corona. Se oli hieno, hymyilevä auto.
  Toinen, melkein yhtä hieno, oli Isuzu Bellet.

  VastaaPoista
 13. Olematta kovin sadisti, rasisti ja fasisti, totean tähän, että Suomessa tuberkuloosi on taas näyttänyt karvojaan ja tapauksia on nimenomaan maahantulijoissa. Kuppa oli lähes kadonnut Suomesta, mutta Kommari-Venäjän hajotessa ja ryssien maahantulon auettua, se lisääntyi erityisesti kaakkoisuomalaisessa maisemassa. Sattumaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Radistikaan ei tarvitse olla, että faktat ilman kouhotusta voidaan tiedoksi koodata.

   Esim. Kainuussa ja Koillismaalla tuberkuloosi n. 10-15 v. sitten alkoi uusiutua sotien jälkeen ko. taudin sairastaneissa, kovasti iäkkäissä ihmisissä. Maahantulemisissa eikä -menemisissä ollut sen kanssa mitään tekoa. Se on saatu hallintaan eikä uusia (toisiin ihmisiin) tartuntatapauksia juuri esiintynyt.

   Itärajan takaa tulevista taudeista isoin riski saattaisi olla rabies jos sitä ei tehokkain toimin ennaltaehkäistäisi. THL: "Rabiesta on torjuttu Suomessa vuosikymmenien ajan muun muassa levittämällä maan kaakkoisrajalle pienpedoille tarkoitettuja rabiessyöttirokotteita sekä rokottamalla kotieläimiä."

   Aasialaisissa maahanmuuttajissa muutamissa tulijoissa on todettuja tuberkuloositapauksia hoidettu, mutta epidemiaa niistä ei ole aiheutunut. Myös Ruandan pakolaisleirien kautta parikymmentä vuotta sitten maanpakoon lähteneissä kongolaisissa on tubia tavattu, mutta sekin on saatu hallintaan.

   Suomalaisten sukupuolitautien hankkiminen on seksiturismia eri puolille maapalloa tekevien tietoisia riskinottoja. He itse ovat suurempi vaara kohteikseen joutuville lapsille erityisine, hallitsemattomine himoineen joita ei helposti voi kotimaassa tyydyttää.

   Kaakkois-Suomalaisten lyhytseksimatkalaisten tuliaiset ovat olleet lähinnä HIV-tartuntoja. Ne poloiset, jotka maksullisia kumppaneita naapurimaassa pistelehtiessään hankkivat, eivät voi syistä tai toisista (peräkammari-habitus mm.) kotimaassa tarpeitaan tyydyttää joten taudin leviämistä on turha pelätä.

   Sattumaa on lopulta vain se, millaisista vanhemmista satumme syntymään, mitkä ominaisuudet geenien kautta satumme saamaan ja millaisten, lapsuudessa tärkeiden ympäristötekijöiden pariin ja oloihin satumme putkahtamaan.

   Sattumaa tai ei, mutta tarvittiin vain pienenpieni viurus siihen, että ääri-jotain populaationosasemme saa nyt sitten sitä, mitä ovat jo kauan sitten tilaukseen laittaneet: Rajat kiinni!

   Nautitaan nyt sitä hedelmää tovi. Tai tarkemmin ajateltuani oikeastaan mahdollisimman pitkään. Emmehän muuten opi kansainvälisyyden merkityksestäkään mitään ennen kuin kaikki kurssit on käyty.

   Poista
 14. Hesarin Mukka juuri äsken puhui viisaita: "Siitä voidaan jälkiarvioissa keskustella, missä vaiheessa havahduttiin siihen, että kyseessä ei ole vain wuhanilainen tilanne, vaan kyse on maailmanlaajuisesta pandemiasta. Olisiko isoa kotimaista tilannekuvaa pitänyt ryhtyä jäsentämään ohi ja yli yksittäistapausten?"

  Tämähän on se nykymedian vitsaus yleisestikin: On kyse melkein mistä tahansa laajasti merkittävästä vaikeasta aiheesta - terveydestä, ympäristöstä, maa- ja asuntopolitiikasta, lastensuojelusta ja monesta muusta - näkökulma nykyään aina haetaan oletetun kansanläheisesti, mutta yleensä kovin yksipuolisesti, joistakin yksittäisistä ihmisistä, mieluiten tuohtuneista sellaisista. Iso kuva, sen laajemmat yhteydet ja asian tärkeys ei silloin koskaan välity.

  Ei muuten tajuta sitäkään, että esimerkiksi päivitellyissö maan pakkolunastushinnoissa on itse asiassa kyse paljon yksittäistapausta laajemmin tonttien ja sitä kautta asuntojen hintatasosta. Maatahan ei enää valmisteta. Mutta medialle houkutusten keskellä aivan liian vaikeaa.

  Itse arvostan korkealle laajemmat taustoitukset ja analyysit ja jätän tuollaiset turhat lööppitasoiset päiväperhosjutut omaan arvoonsa. Vaikka jonkun mielestä tuntuisivat sillä hetkellä tylsiltä. Sille, että sellaiset nykyisten mediabisnes- ja klikkausoppien mukaan ovat vanhanaikaisia, olen jo kauan haistattanut pitkät.

  Yksi lisähavainto: Suomenkielinen päivittäismedia ei valitettavasti enää missään pääse sille yhteiskunnallisen analyysin syvyyden ja monipuolisuuden tasolle, särmääkin tarvittaessa käyttäen, kuin HBL etenkin sunnuntaisin pääaukeamillaan. Suomenkielisellä päivittäismediapuolella tällainen konsepti olisi ikävä kyllä jo auttamattomattoman pitkä. Kaipaan muuten kovasti sitä Hesaria, joka eli vielä juuri ennen tabloidiaikaa. Enkä ole populisti, joka vastustaisi vanhaa (valtiontaloudellisesti olematonta) puoluelehtitukea. Sehän sentään takavuosina piti tasapuolisesti yllä monipuolista keskustelua. Nyt alkaa media laajalti olla pelkkää julkkishölynpölyä ja muuta huuhaata. Telkan kanavavalikoiman selailukin antaa tästä karmivan kuvan, kun yrität löytää edes jotain katsomisen arvoista laajan kuonan keskeltä. Valinnanvapautta ei todellisuudessa siellä ole.

  VastaaPoista