Sivun näyttöjä yhteensä

23. maaliskuuta 2020

JoukossaKenen joukossa seison, ihmettelee kommentoija. Teidän joukossanne. Katsokaa tarkemmin. Minä olen se taka-alan äijä, jolla on lippa vähän vinossa.

Miksi kirjoitat, Kemppinen? Catullus kirjoitti itselleen 2050 vuotta sitten: Miksi, Catullus, roikut elämässä? Senaatissa istuu läskipää Nonius. Konsuliksi juntattiin väkisin Vatinius. Miksi, Catullus, roikut elämässä?

Julius Caesar järjesti tuon asian, kun Catullus oli kirjoittanut yhden kaikkien aikojen hirvittävimmistä runoista Caesarista, Mamurrasta ja heidän tavastaan käyttää ”hylkyaukkoaan” (suomensin peräaukon aikoinani näin eläintieteellisesti).

Tuomarina olen nähnyt yhtä ja toista. Esimerkiksi nyt tiedän ja osaan kytätä, miten yhteiskuntiensa pahimmat roistot valmistelevat ennenkuulumattomia rötöksiä aloittaakseen ne heti kun pandemian piikki on sivuutettu.

Mikään ei palaa ennalleen. Ainakin talous on kuokkinut niin syvältä, että rakenteet rapisevat. Yksimielisyys ei jatku. Kriisejä koskee sama kuin kiima-aikoja: tunnetilat tulevat ja menevät.

Olen historiantutkija ja kirjailija. Paperit on molemmista. Taiteesta olen oppinut pari asiaa ja tärkeimpiä on tämä: taiteilija on ihminen, jolla on erinomainen kyky ottaa turpaansa. Jos haluatte, sanokaa tuo ”kyky kestää ahdistusta”. Kirjailijat ja taiteilijat ovat niin kovia kehumaan itseään ja haukkumaan muita, koska he tietävät, että heidän omat aikaan saannoksensa ovat vähäisiä ja unohtavat, koska jokainen aika tekee oman taiteensa.

Historiasta: teille ei kerrota kaikkea. Jämerinkin historiantutkimus on omienlähtökohtiensa vanki. Ellemme ole ”isänmaallisia”, kuten minä en ole, vaan tunnustaudun laumasieluksi ja savannieläimeksi, korostamme joka tapauksessa tolkuttomasti ”sivilisaatiota”. Väitämme Rooman valtakunnan sortuneen ja tuhoutuneen ja toisten, esimerkiksi Suomen, edistyneen kohti järjen rikkautta. 

Havaittava historiallinen liike on muuttumaton. Yhdet rakentavat ja toiset tulevat ja lyövät kaiken paskaksi. Kulttuurien romahtaminen on osa sanan ”kulttuuri” sisältöä.

Nyt emme ajatelleet, tai ainakaan itse en ajatellut, että oma ns. länsimainen kulttuurimme markkinoineen, pankkeineen ja sairaaloineen, voisi romahtaa parissa viikossa. Väärässä oltiin. Kulkutaudin vaara oli tieten tahtoen unohdettu. Esimerkiksi Leninin ja Suomen vuoden 1918 tapahtumien yhteydessä ei koskaan edes mainittu tauteja, jotka tappoivat paljon enemmän kuin aseet, ja auttoivat valtaan aika ihmeellisiä joukkoja (Neuvostoliitto). 

Mutta pitää olla ammattilainen, että olisi edes kuullut esimerkiksi niistä Amerikan mantereen pandemioista, jotka tappoivat 1500-luvulla mantereen korkeakulttuureista ainakin 80 prosenttia väestöstä muutamassa vuodessa – cocoliztli-rutto eli lavantauti. 

Toisaalta paiserutto eli Musta surma oli todennäköisesti Länsi-Euroopan nousun ja siis myös tieteellisen vallankumouksen todellinen syy. Kun puolet ihmisistä kuoli muutamassa viikossa, henkiin jääneiden palkat nousivat rajusti ja työ alkoi kannattaa. Maanomistukseen tukeutuva ylimystö alkoi menettää asemiaan.

Sitä samaa!40 kommenttia:

 1. Ad Omnia: kuvan hätäapulaatikko on junanvaunusta. Sellaisia oli ennen. Saisi olla nytkin. Pelikortit on lisätty viihteen nimissä. Paperi on vekselilomake. Sellaista käyttäen saattoi ennen vanhaa mankua pankista rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaiset kalut olivat myös linjaautoissa paketista puuttui vain pulska lompakko. Päivän uutisiin kuului myös eaim amerikan varustautuminen muutamalla miljardilla Euroopan valloitukseen kun pääosa tärkeistä yrityksistä on viruksen vaikutuksesta menettäneet vastuskykynsä. Saako Trump skotlantilaisen kolopallokenttänsä, halvalla tietysti köyhillä ei ole varaa kärvistellä. KotoSuomessa voidaan puhua puhtaan vedeb varastoista mineraaleista jne lopussa tuo kaikki voi olla myynnissä.

   Poista
  2. Mitenkäs se Sultan on joutunut sinne hätäapulaatikkoon?

   Poista
  3. Trump maksoi amerikkalaisille 1000 taalaa puhtaana käteen. Känni toteen?

   Poista
  4. Sultan taitaa olla pikakahvipussi? (Kun on sininen) Jos olisi kaakaopussi, niin ruskeaa ja punaista niissä on yleensä, valkoistakin (maidon mielikuva). (Suodatin)saludopaketissa sininen on pääväri. (Päätä päiväsi Saludo-kahvilla, jos se nyt oli Saludoa, ken muistaa?)
   Google (kuvahakukone) jne.. nuorten miesten kahvi, kuin korviketta joisi, tuntematon sotilas.. (Talvisota 1939-1945, never forget) selviytymistarina?

   Poista
  5. Junissa oli myös ne vesipullot puutelineissään vaunuväliköissä ja pikkiriikkiset pahvipikarit. Poikasena pelkäsin, että joku konna on varmaan sen veden myrkyttänyt, enkä juonut. Oli tullut luettua liiaksi jännityskirjallisuutta. Nyt olen vapaaehtoisessa koronakaranteenissa palattuani Espanjasta pitkältä lomamatkalta 10. maaliskuuta. Ei oireita, mutta jatkan eristäytymistä, kun on niin mukavaa, mm. lukea näitä Kemppisiä. Arkuus ei jäänyt lapsuuteen, joten vältyin kai nytkin tartunnalta varovaisuuttani. Tiedä häntä. Pitkänmatkan linja-autoissakin otin ennen oksennuspussin aina varmuuden vuoksi mukaani istumapaikalle mennessäni sellaisissa linjureissa, joissa niitä oli tarjolla ainoastaan etuoven vieressä sellaisessa katonrajan lokerossa eikä joka penkin selkänojan takana verkkopussissa. Ainakin Sukulan ja Rajalan linjoilla oli muistakseni näin. Niissä oli kyllä silloin palvelualttiit rahastaja-autoemännät, mutta jos kiire...

   Poista
  6. Ja ruuvilla kiinni, ettei kasakka vie.
   Kokovatalokondomikos se oli kasarin skidien hokema. Televisiosta, jos ei muusta, huonoja vaikutteita vintiöille aina vaan. SEINÄN TAKANA PATUKKAA TARJOLLA. (Tupla)

   Poista
 2. Sahasta tuli mieleeni englantilainen tukkisahani jolla saan sahattua vaikka jäätynyttä paksua omenapuuta. Kaarisahalla ei tule mitään, terä jää jumiin.

  Taiteilijoiden joukossa on kyllä runsaasti vaatimattomiakin yksilöitä. Heitä on vaikea saada edes näyttelyihin viemään teoksiaan. Itsekin olen vanhanaikainen tässä suhteessa. Nimittäin muinaisina vuosikymmeninä pidettiin tärkeänä että ihminen ei kehu itseään eikä tuo esille joka känteessä vaan periaate on: Jos joku on kiinnostunut aikaansaanoksistasi niin hän kyllä ottaa niistä selvää. Ei siis pidä niillä leveillä.

  VastaaPoista
 3. Myöskään E. Väline tai V. Esine eivät liene kovin hyödyllisiä kun pitää päästä uloa puurakenteisesta junanvaunusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiirunanvaara kuuluu Suomelle!torstaina, 26 maaliskuuta, 2020

   Niinmutta jollei pääse ulos vaan jää jumiin sinne junaan ikäänkuin "ilmataskuun" esimerkiksi hemaisevan ruskeaverikön kanssa, niin... Kaikkeen on hyvä varautua.

   Poista
 4. Pieni Venäjä-taustoitus lienee paikallaan. Ihmisuhrien määrä 1914-22 oli peräti 16 miljoonaa - ml. sodat, nälänhädät ja taudit. Maailmansodan sotasurmien määrä oli verraten maltillinen, n. 2 milj. Siis suunnilleen sama kuin Saksassa. Maan sisäinen konflikti vaati peräti 8 milj. henkeä. Tämä sisältää ilmeisesti nälänhädän uhrit 1921-22: 5 milj. Lähde: Oleg Hlevnjuk: Stalin. Alkuteos 2015, suomalainen laitos 2019.

  Antony Beevor valmistelee muuten parhaillaan teosta Venäjän sisäisestä sodasta 1918-22. Hän saattaa hyvinkin tehdä korvaamattoman palveluksen lukevalle yleisölle. En ole toistaiseksi löytänyt suositeltavaa yleisesitystä aiheesta. Hyvin mahdollista, ettei sellainen ole toistaiseksi ilmestynyt.

  VastaaPoista
 5. Hieno hätäapupakkaus, puukkoa ja viinapulloa vaille täydellinen.

  Kyllä noilla länsimaisen kulttuurin romahtamisen torjuu, ainakin hidastaa.

  Mutta eikö enää ole uskonnollisia lahkoja, jotka nousisivat nyt jylisemään korkealla äänellä, että mitä me saatana sanoimme - tämä kaikki on seurausta synnissä ja hekumassa elämisestä!

  Voi meitä maallistuneita, ihan kaipaan niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan perussuomalaisissa ja kristillisissä piireissä esiintynyt liikehdintää siihen suuntaan, että pitäisi järjestää Trumpin inspiroima rukouspäivä coronan päänmenoksi.

   Poista
  2. Eiköhä tuo kristinusko, ainakin täällä pohjolassa ole jo pahoin tönitty kontalleen. Sen pilkkaaminenkin on kuin potkisi maassa makaavaa. Nämä julistajat ovat täst edes näitä "rauhanuskonnon" julistajia. Kun kristinusko ei pidä puoliaan, niin se vähitellen näivettyy. Ruotsissa jo nähtävissä.

   Poista
  3. Tapsa, ei vain lahkot. Kyllä se on kuulunut ihan mahtikirkon historialliseen rooliin julistaa rangaistusta syntien vuoksi katastrofien aikana.

   Poista
  4. Kuulunut kyllä, muttei enää aikoihin. Nythän piispat pohtivat tippa linssissä miksi Jumala sallii pahan, kuten vaikkapa tsunamit ja nyt virukset.

   Heiltä jää huomaamatta, että viruksetkin ovat Jumalan luomia.

   Poista
 6. Kemppisen itse suomentama Catulluksen runo ansaitsee siis tässä tulla mainituksi. Viesti tuhansien vuosien takaa ja yhä tuore, elävä:

  "Caesar ja Mamurra!
  Lyömättömän röyhkeä homopoikien pari.
  Molemmilla vikana sama tahra.
  Toinen on Formiasta.
  Toinen on Kaupungista.
  Sitä tahraa ei puhdista paraskaan aine.
  Kaksoistauti Taivaan Kaksosilla,
  jotka ovat perehtyneet vuoteen salaisuuksiin
  ja kilpailevat keskenään
  hurjapäisessä haureudessa,
  lemmekkäät kiimakumppanit.
  Siinä on meillä lyömätön pari."

  Yleensä on tunnustettava, että Kemppisen suomennokset C:n runoista ovat todella hyviä ja uskon, että itse C olisi tyytyväinen, jos pääsisi patsassilmin tarkastelemaan suomenkielisiä käännöksiä sieltä Garda-järven rannalta, Sirmionen Sariolasta ja salvoksilta.

  Oma lempirunoni Catullus-käännöksessä on runo Rufus-ystävälle, jonka aina lausun kavereilleni ystävän päivänä. Suosittelen kaikille. Kera vaaleanpunaisen sydämen.

  VastaaPoista
 7. Ammattilainen ei toki tarvitse olla: esim. biologiaa harrastavat lienevät kohtuu hyvin kartalla pandemioista, ne ovat nimittäin ihan peruskauraa populaatiobiologian saralla.

  Nyt, jos ja kun ihmisillä on ylimääräistä aikaa ja tai tekemisen puutetta, suosittelen lämpimästi ajanvietteeksi myös biologiaa! Kirjastot ovat tosin harmillisesti kiinni, mutta netti on aina auki (ellei operaattoreita sitten tosiaan aleta suitsia)!

  VastaaPoista
 8. Catullus taisteli valtaa pitäviä ja sen aikaista poliittista korrektiutta vastaan; Gallian valloittajaa (miljoona kuollutta ihmistä) ja Rooman kunniakasta konsulia ei saanut kritisoida. Yksi liian suora ja rehellinen runo katkaisi sitten kamelin selän ja ilmaisesti myös Catulluksen kaulan. Sama kohtalo odottaa virtuaalisesti myös Suomessa, jos erästä kaunista, kylmää ja robottimaista konsulia sattuu sanomaan sellaiseksi.

  Suotavaa olisi, jos täällä Forum Kemppisellä ei niin herkästi katkottaisi toisin ajattelijoiden ja kirjoittavien kauloja, vaan kaikkien mielipiteitä kunnioitettaisiin ja asioista voitaisiin keskustella sivistyneesti myös toisen mielipiteitä kunnioittaen.

  Sarkasmilla maustettu kriittinen argumentti tyrmätään täälä usein onnettomalla ad hominem-argumentilla tyyliin: Persu-perkele! Mikä ei oikein johda teesiin, eikä antiteesiin eikä synteesiin.

  Vanhana Kemppisen kansakoulun oppilaana uskon, että Mestari ei oikein pidä lipuista, vaikka välillä me sitä hänelle tarjoammekin. Jos olisi pitänyt, uskon että olisimme jo aikaa nähneet miehen tuolla Arkadian mäen seutuvilla kera urhean kahden sadan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halla-Aho on aika kylmä ja robottimainen mutta en häntä erityisen kauniina pidä. Mutta tappouhkauksia tulee jos tämän sanoo.

   Poista
  2. Viiltävään, osuvaan ja tehoavaan sarkasmiin kykenevät vain harvat.

   Sarkasmin maustein kirjoittamaan oppimisen tie on pitkä ja vaatii sydämen paloa asian edessä jonka puolesta on valmis vaikka kuolemaan.

   Peili käteen ja sopivia kysymyksiä itselle aiheesta.

   Poista
  3. En usko, että tulee tappoukauksia. Ja Halla-ahosta näkee, että mies ei paljon tunteitaan esittele. Ehkä peruskoulussa monta vuotta jatkunut päivittäinen kiusaaminen on jonkin verran vaikuttanut mieheen; ja vienyt viestintää faktapohjaiseen argumentointiin. Ja pienentänyt melko paljon tunneilmaisua.

   Tärkeintä on kuitenkin asiat ja faktat ja älykkyys, joita olen arvostanut heti kun kutosluokalla sain luettua Kärpästen herran ja tutustua Possuun....

   Persut olisi aika nähdä osana yleiseurooppalaista reaktiota globalisaation ja hallitsemattoman maahanmuuton tuomiin ongelmiin....

   Poista
  4. Diktaattorien kasvualustat (lapsuus) ovat kautta aikain lannoitettu kiusaamisella ja kaltoinkohtelulla. Kiusaajat, sellaisiksi oletetut sekä kaupantekijäisiksi sivulliset uhrit saavat sitten aikanaan koston.

   Halla-ahostakin siis tulisi täydellinen tyranni jos hänelle avaimet valtaan annettaisiin. Merkit siitä, että hänestä sellaiseksi olisi, ja halut kovat, on hän näkeville silmille jo paljastanut.

   Onneksi Suomen kaltaisessa maassa tyranneista lievimmän Kekkosensa koettuaan, diktaattoriksi nousemisprosessi on niin hidas, että kerkiää koronaan yritteliäimmät kupsahtaa. Toivottavasti, voisi huokaista lopuksi jos se sallittua olisi.

   Poista
  5. NIIN oli se Kekkonen styranki, villipedot, hyeenat, hakkaraiset.

   Poista
  6. Kansalla tai ainakin sen parhaimmistolla on kyllä kova hinku jonkinasteiseen styrankiuteen, päätellen vaikkapa siitä kuinka moni on jo ihan vakavissaan ehdotellut Niinistölle jatkokautta.

   Onneksi Sale vihelsi pelin poikki. Siitä saisi Vladakin ottaa oppia.

   Toisaalta voi kyllä olla niinkin - jos haluaa ajatella oikein positiivisesti - että Venäjän lakimuutos Putinin kausien nollaamiseksi tähtääkin vain mahdollisen valtataistelun estämiseen.

   Kaikki ovat varmoja Putinin jatkosta, mutta muutama kuukausi ennen vaaleja hän ilmoittaakin luopuvansa... No, tämä on todennäköisesti toiveajattelua.

   Poista
 9. Ei syytä huoleen, kirjoittaa Maakansa ja lehti jatkaa...

  VastaaPoista
 10. "Esimerkiksi nyt tiedän ja osaan kytätä, miten yhteiskuntiensa pahimmat roistot valmistelevat ennenkuulumattomia rötöksiä aloittaakseen ne heti kun pandemian piikki on sivuutettu."

  Tämä viitannee EU:n liittovaltiokehityksen ja yhteisvastuiden (= ei kenenkään vastuu) raivokkaaseen eteenpäin ajamiseen koronan varjolla, kun ihmiset eivät huomaa olla varuillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei viittaa. Mafia-tyyppinen rakenne eli yksityinen poliisi ja teloittajat on niin paljon tehokkaampi.

   Poista
  2. "Mafia-tyyppinen rakenne eli yksityinen poliisi ja teloittajat on niin paljon tehokkaampi."

   Voisiko tätä hieman avata myös meille heikkosaattoisemmille? Nyt en tajua yhtään, mistä tässä on kyse.

   Poista

 11. Riko lasi. Hätä tuli jo. Hätäilystäkö ? Turha kysymys. Lahtista ja konekivääriä tässä kaivataan.

  Virus -kele. Ainahan niitä. Eikä mikään musta surma eikä espanjalainenkaan sadan vuoden takaa. Kuollaanhan sitä kuitenkin -ja vastahan vanhoja oli liikaa syytinkiriesoiksi.

  No kun hellämielisyyttä ja lääkärintaitoa ja kontaktiverkkobriljanssia piisaa, niin kielletään nyt kulkutauti kuten hinkuyskä joskus. Pasteuria ! Kochia ! Kävi kai niin että lääke on tautia pahempi. Loikataanpa tieteestä toiseen nyt taloussellaiseen.

  Ihan uutta näyttöä vuosikymmenen takaa ja käsikirjakin tuli juuri, Bernanke-Geitner-Paulson Firefighters.

  Jälkikäteen järjenköyhyyttä liikaviisasta. Valitse noista tai mitä ilmaantuneekaan. Arvaamatonta. Masterplaneja epäillään "kiinavirus" ; "paperiomaisuuden purukumimaisuuden ylivenyttäminen". Mutta ei missään nimessä mitään tolkullista eikä minkään sortin sivistyksen alle sopivaa.

  Vekselilomake. Se on varjopankkia. Kauppaketkuilla Lyonista Hampuriiin tai Barcelonasta Kiovaan oli omansa salamerkityt. Lippua lappua jos millaista oman renkaan tuntemaa ja kesken rahasta käyvää. Kauppa kävi ja renessanssi.

  Muutos ja tuollainen vakimuoto kauppatiedelomake, tuli uudeksi järjestykseksi sitä mukaa kun ValtioKeskuslaitokset tulivat 1800-luvulla monopoliseteleineen ja liikepankki-tehtailija tsunamina hukuttamaan käsityöläiset ja porvarikaupunkikulttuurin. Mutta myös kaiken kansan tavarayltäkylläisyyteen.

  Sata kaksisataa vuotta eteenpäin ja homma oli kypsä kansanvallan perääntyä uusien kujeiden tieltä, Reaganin ja Thatcherin ja kansankapitalismin. Tuli taas uudet vekkulit ja omat maksuvälineet ja niiden omat valmistuspadat putkistot ja maistajaringit kuusen havuoksiston hämärissä. Pankkivaltuusmiehetkin tulivat mukaan eivätkä minään lautamiehinä vaan akatemiavalkaistuina, kojamoko se uuslaji, tai MBA latinaksi.

  Tämä shadowbank-virus muunsi itseään vaikka miksi papereina ja instituutioina. Tietokoneet pitivät lukua, alan juridiikan tee se itse miehet keksivät ja matemaatikot yksinkertaistivat numeroita lapioida ihan pääkatujen varsilla.

  Nyt näitä arvopapereita kootaan ValtioKeskuslaitoksiin piiloon kuoloa ja hävitystä tuottamasta. Ja on siellä vekselikin. Häivenimellä Yritystodistus. Olli Rehn lupasi Suomen Pankin puolesta rahaa sellaisia vastaan miljardin edestä. Sen verran on näemmä itsenäisyyttä.

  Eilen Fed lupasi niitä ostaa uusilla dollari erillä Main Street Business Lending Program nimellä. Ja EKP tänään nokittaa. Tämä on se Konekivääri. Tappaa laman, pelastaa Kannaksen läpijuoksulta Miehikkälän korkeudelle. Reijo Taipale sai vuoronsa johtaa maanraivausta uittoja tehtaita, uuteen aamunkoittoon.

  Suottako?, kohta nähdään. Pian nähdään ihan jotain muuta. Se vielä että Rehnin miljardi ostaa Bentley, Mercuri Jaguari BMW kansanosalta mitä kiinteistö remppa kaivu nosto pisneksiä heillä luottokavereineen onkaan, niin ostaa näiden vekkuleita (entisen velkansa päälle) jotta ei tarvitsisi alena myydä sijoituksia ja siten romahduttaa arvoja.

  Onnea pinnistykselle, ja varjoa myös jotta lasketaan uudellekin kierrokselle eikä jäädy halla-aholle.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 12. Paiserutto taisi myös poistaa kartalta latinaa puhuvat, jolloin kansalliskielet aloittivat voittokulkunsa.
  Tuo kuvan laatikko kuvaa jonkinlaista varautumissuunnitelmaa. Millaiset varautumissuunnitelmat Suomella on käytössään jos esimerkiksi puolet sairaanhoitajista/kotiavusta on pois sairauden takia ja vanhuksille, invalideille pitäisi saada kotihoidon apua... Mahtaako netistä löytyä?

  VastaaPoista
 13. Samaa kuolevaisten joukkoa täällä ollaan kaikki, nyt ei ole politikoinnin aika, vaan kaikilla on yhteinen vihollinen. Jälkiviisaus on turhaa, miksi ei tehty niin, se sanoi näin. Tilanteet ovat vaihtuneet niin nopeasti, että "tarpeen mukaan" on käypä termi. Katsotaan ja toivotaan parasta. Onhan meillä asiat toistaiseksi aika hyvin, omavaraisuusastekin 80%, Ruotsissa vain 50, kun näitä vertailuja nyt tehdään koko ajan.

  Näin kieli-ihmiselle tämä aika on mielenkiintoista, on tullut ajankohtainen sama käyttösanasto kaikkiin kieliin. Yksi miniä ihmetteli, mitä sanoa tytölle, abille, joka haluaa tavata poikaystäväänsä nyt kirjoitusten jälkeen. Kahden metrin turvaväli vaan, sanoin, "six feet apart"... "Social distancing", "Helikoptergeld", mitä niitä on. Vanhatkin sanat päivittyvät: curfew = ulkonaliikkumiskielto. Parvekkeelle sitten vain maratonia juoksemaan!

  VastaaPoista
 14. Olen viime päivinä pohtinut Ruotsin reaktiota Coronaan. Taas on se optimistisesti valinnut oman , hieman toisenlaisen tien niin kuin se valitsi pakolaiskriisissä. Ja he näyttävät pärjäävän sillä tiellä. Eli ei näytä romahtavan tämä kulttuuri mitä tapahtuisikaan. Onko se jotain jota mä en voi nähdä täältä kaukaa? En ole nimittäin koskaan Ruostsissa ollut, jos en lue mukaan paria tuntia Arlandassa. Elämässäni olen tavannut vain yhden Ruotsin ruotsalaisen. Hänen nimi oli Magnus ja hän oli mukavin kaveri mikä voi olla. Optimistinen, huumorintajuinen ja viisas. Aina valmis haasteisiin, esimerkiksi kilpailemaan nuorten virolaisten kanssa viinan juomisessa jos nämä kerran haastivat - ja juomaan kaikki ne omasta mielestään mestarijuojat pöydän alle. Ruotsi on esimerkillinen maa. Olen kasvanut Lindgrenin kirjojen parissa. Nyt jälkeenpäin olen vasta nähnyt kuinka nämä kirjat olivat ruotsalaisen optimismin julistus. Pidän heistä ja yhä enemmän katson sinne päin jos en osaa päättää siitä, mitä maailmassa on tapahtumassa. Ne näyttävät olevan aina oikeassa. Miksi tämä kommentti? Halusin sanoa, että jos ruotsalaisten mielestä Corona ei ole mikään maailmanloppu, (tai ihmisyyden, tai eurooppalaisen kultuurin jne) niin se varmaan ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukholman alueella koronaan kuolleista suurin osa on ruotsinsomaleja, kertoo Ruotsin yleisradio.

   Ruotsalaista humanismia parhaimmillaan?

   Poista
  2. Höpön pöpöjä (sarskakkoset).
   HIV on hiivaa vain. Ebolalla maustamme boolimaljan. Juodaan viinaa, tullaan viisaammaksi näin. Jos juo liikaa viinaa, tule liikaviisaksi. Herpes pesii selkärangassa. Selkäranka jos mätänee, tauti lähtee. Karvoja kasvaa kämmeniin, mesikämmeniin mesikarvoja. Mesikarvoista metanolia, metanolista metaani. Metaanista merkonomi, merkonomista matikka, matikasta maailmanmahti, maailmanmahdista vesijahti. Vesijahdista lentotukialus, lentotukialuksesta 0-hävittäjä. 0-hävittäjästä helmilahti, helmilahdesta hepokattti, hepokattista talia. Talin syöntikö auttaisi nyt tautiin. Tietäjä tietää. (tämä on vitsi)

   Poista
  3. Kai se Suomenhumaania olisi tämäkin: HUS:n alueella kuollut koronaan alkuasukastoipilaita 3 kpl

   Poista
  4. Ruotsin laumasuojastrategian karu puoli on korkeat kuolleisuusluvut; koronaan kuolleiden määrä (Aftonbladet):

   ma 23.3 -> 25
   ke 25.3 -> 62

   Kuolleiden määrää ei minimoida kuten meillä, men sån't är livet!

   Poista
 15. Robottiprinsessan jos syttymään saisin puoli valtakuntaa jne. Satuja

  VastaaPoista