Sivun näyttöjä yhteensä

17. maaliskuuta 2020

SankaritohvelitYksi tapa suhtautua asiaan on ajatus, että hyvä jos 70-vuotiaista päästään. Karskiuden kulttuurissa, josta olen kotoisin, pyytäjälle oli tapa ärähtää: tulis sota ja tappais köyhät.

Otti aikansa ymmärtää, että se sota oli tullut ja mennyt. Köyhät olivat pelastaneet rikkaat. Silloin oli siis kysymys ampumisesta ja tappamisesta, jolloin nuoret miehet ja naiset olivat etummaisina tulessa. Kukaan ei ollut liian köyhä eikä oppimaton niihin tehtäviin.

Päivän koronavyöry yllyttää minut kirjoittamaan yhden lisähuomautuksen, vaikka toiminta on ollut mielestäni erinomaista ja roistot ja ryövärit ryömivät esiin vasta lähipäivinä ja perusteeton kunnian korjaaminen ja aiheeton syyttely tulevat mukana.

Virus saa olla vaarallisuudeltaan millainen vain. Lääkärien ja muiden ammattilaisten mielestä se todennäköisyys on sietämättömän suuri, että sairaalat täyttyvät tukehtuvista vanhuksista. Kuka ne ruumiit kerää ja polttaa?

Ylikuormittuminen tarkoittaa juuri sitä, että puusta pudonnut koululainen tai vahingossa valtimonsa veistänyt työmies ei ehdi eikä mahdu hoidettavaksi, eikä avantoon pudonneita nosteta vedestä.

Väistelen juhlallisuutta ja kautta rantain puhumista. Kiteytän: raamatunhistoriassa ennen kerrottu ”Salomonin tuomio” oli tilanne, jossa oli kaksi pientä lasta. Toinen tapettaisiin ja toinen jäisi henkiin.

Tarina on hyvä ja helposti kerrattavissa, mutta tässä ja nyt pointti on hoitajan vastuu: ääritilanteissa tuollaisia ratkaisuja on tehtävä. Appi-vainajani muisteli, että kenttäsairaalassa hän leikkasi ensin lääkintämiehet ja konepistoolimiehet. Nappulaherrat saivat odottaa.

Eräänä iltana vain 50 vuotta sitten olimme tulleet saunasta Ruovedellä. Yllättäen portailta kuului raskaita askeleita. Naapuri tuli lätsälakki kourassa ja istui. Kummastelimme koska naisväkikin oli vielä melkein kelteisillään. Tämä naapurikaan ei ollut ensinkään kylässä kulkevaa lajia.

Häneltä kysyttiin asiaa. Hän vastasi, että muuten ei erikoista, mutta kun tuo teidän metsä palaa.

Ikkunastakin alkoi nähdä. Salama oli iskenyt muuntajaan, ja tuli oli juuri tarttunut kunnolla. Naapurilla ei ollut puhelinta.

Toimintaohje tuli heti määräyksenä: vauvat kainaloon viltiltä ja metsään vastakkaiseen suuntaan. Talon päämies harppasi pyjamanhousuissaan ja tohveleissaan puhelimeen ja ärjäisi keskuksen hälyttämään palokunnan ja heti. Se oli siis käsivälitteinen puhelinkeskus.

Kukaan ei edes ajatellut sammuttamista – yksi käsin pumpattava sammutin metsäpaloon ja pari uudenaikaista muovisanka alhaalla saunalla.

Olin lapsesta ihaillut vapaaehtoista palokuntaa. Tuossakin tilanteessa se tuli ja toimi. Suuria vahinkoa ei aiheutunut. Kärpäsiä oli kovasti, ja hyttysiä.

Tällaista tarkoittaa hoitohenkilökunnan ensisijainen asema. Palomies. Tai kun iso putki katkeaa, jonkun pitää tietää, missä on sulku, jolla vedentulo katkaistaan, ja miten tavoitetaan per heti putkimies.  

10 kommenttia:

 1. 1. päivä vanhus-karanteenissa. Tekee jo mieli ulos. Kai sitä oamlle pihalleen voi mennä? Kiertää talon ympäri? Kadullakaan ei näy ketään. Ehkä voisi luikahtaa alas joenrantaan?

  Ajankuluksi pikku tietoja maailmalta. Norjassa on keksitty, että ihmiset voivat halutessaan ottaa itse näytteet autossaan, terveyskeskus jättää puikot ja käsineet penkille ulkopuolelle, johon näytteet voi jättää. Näin säästetään henkilökunnan suojavarustusta. Eilen jossain kunnassa saatiin siten 40 näytettä, joista 9 positiivista. Hm. Minä en ainakaan uskaltaisi työntää puikkoa syvälle nenään, ehkä sitten kurkkuun. (Aftenposten)

  Lombardiassa muutetaan messuhalleja sairaalasaleiksi, henkilökuntaa koetetaan saada Kiinasta, Kuubasta ja Venezuelasta. (La Repubblica)

  Amerikassa ei hamstrata turvattomuuteen vessapaperia vaan "våben", aseita, tanskalaisen Politikenin mukaan, joka siteeraa Los Angeles Timesia. Monet ovat alkaneet pelätä kaaosta nurkan takana ja varustautuvat "just in case", kuten Trump Jr sanoo tviitissään. Hänen "demokraattiset ystävänsä" ovat alkaneet kysellä, minkä aseen sitä ostaisi. "You don´t need it til you need it," hän sanoo. Aasialaistaustaiset pelkäävät vainoamista. Joku asekauppias sanoo myynnin nousseen 68 prosenttia. Ihmisen petomaisuusko tässä tuleekin esiin eikä hyvä tahto? Tulee jo mieleen Cormac McCarthyn "Tie".

  Suomessa meillä on vielä ihan auvoista, vain yksi tehohoidossa. Sääliksi käyvät koululaiset, jotka jäävät ilman lounasta. Kuukauden pärjää kyllä voileivilläkin. Pidetään peukkuja abiturienteille, että saisivat kokeensa suoritetuksi loppuun.

  VastaaPoista
 2. JK: "... ”Salomonin tuomio” oli tilanne, jossa oli kaksi pientä lasta. Toinen tapettaisiin ja toinen jäisi henkiin."

  No nytpä taitaa professorin Raamatun lukemisesta olla jo aivan liian pitkä aika tai sitten on alun perinkin luettu vähän kehnosti ja hypellen...

  Meinaan vaan, kun oikeasti se juttu meni niin, että Israelin kuningas Salomo sanoi lapsesta kiisteleville äideille, että no perkele, pannaan riita kahtia eli lyödään lapsi miekalla halki, niin molemmat saavat puolikkaan.

  Toiselle äitiehdokkaalle se kävi, toiselle ei: hän luopui heti omasta vaatimuksestaan jne. Onnellinen loppu.

  Tarinan opetus on vähän mennyttä maailmaa - eli oikeuden takaa vain viisas hallitsija. Tai no, ei se taidakaan olla mennyttä maailmaa.

  VastaaPoista
 3. Silmät pyöreinä saa nyt uutisia lukea ja tätä menoa seurata. Niinkuin juttuja näistä  keskenään tappelevista vessapaperihamstereista.

  Mutta tuo  Iltasanomien juttu aseita hamstraavista amerikkalaisista jättää jo suunkin auki. Pitkin maata jonot kiertävät nyt asekauppojen seinustoja, kun ihmiset ovat lähteneet täydentämään tärkeintä  kotivaraansa: aseita ja ammuksia.

  Kun vessapaperin, tonnikalan, riisin, pastan,.. riittävyys on varmistettu vähintään puoleksi vuodeksi, suurimmaksi huoleksi jää miten pitää bad hombret loitolla. Että käyttääkö pitkää pyssyä vai lyhyttä vai olisiko sarjatuli sittenkin paras. Ja kai niitä käsikranaattejakin voisi laatikollisen ottaa?

  Tästä on kyllä tulossa kaikkien aikojen vaalivuosi USAssa, mutta sitä tuleeko vaalit on yhtä ennenaikaista ennustaa kuin marraskuista säätä. Sanoisin näin.

  VastaaPoista
 4. Niin, muistaisin että Salomonin tuomion tapauksessa oli kaksi naista jotka väittivät kumpikin yhtä lasta omakseen. Salomon ehdotti että isketään lapsi kahdeksi kappaleeksi ja se äitiehdokas joka olisi mieluimmin antanut lapsen pois kuin kuin suostunut moiseen, todettiin oikeaksi äidiksi.

  VastaaPoista
 5. Mietin, että katsokaapa! En muista pitkiin aikoihin... tokkopa milloinkaan, nähneeni niin Mona Lisan näköistä naista, kuin pääministeri Sanna Marin! Tässä historiallisessa tilanteessa hän ei oikeastaan hymyile milloinkaan, mutta eihän "esikuvakaan" tee niin. Uskottavuus ei (ainakaan vielä!) ole kadonnut mihinkään. Sönkkäämiseen ei ole ajauduttu (muistelkaas Lahtea ja Paavo J. Petäjää douping skandaalin aikoihin!) Hiven oli poskipunaa laitettu, mutta ei ole lainkaan havaittavaa sisäistä punotusta? Kävipä hallituksen työllisyystavoitteen tai velan lyhentämisen kanssa kuinka hyvänsä, tämä hallitus, nämä naiset... (ja olihan siellä tänään jo pari miestäkin!) tulevat jäämään kansakunnan historiaan uljaana joukkona! Sanokaas mun sanoneen... (sitten kun, jos eristys pettää ja potkaisen tyhjää?)terv. pekka s-to.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paavo M. Petäjä aikoinaan Lahdessa: ..."korostan sanaa korostan, tämä topinkijuttu täytyy saada selvitettyä"...

   Poista
 6. Nuorukaisen kuolla kuuluu. Nyt vanhukaisen vuoro olla on. Älkää turhan aikaisin alkaa vanhusten kuolinmajoja tyhjentää, korona tarttuu hieman myöhemminkin. Kts THL

  VastaaPoista
 7. Pikku kylästä eilen, 400 kuollut. koska alun perin tartunnan saaneiden löytäminen ja jälkien seuraaminen oli vaikeaa. Karanteeni auttaa jos olet terve mutta jos korttiporukassa on yksikin tartunnan saanutvoi käydä kuin eräässä toisessa kylässä, meni koko porukka. jos pystyt tunnistamaan tartunnan merkit on jo myöhäistä porttien sulkeminen. karantteeni pitää vain terveille. italiassa pohjoisesta kotikonnuille paenneiden terveyden tilasta ei ole mitään takeita. Jolloin olemme tilanteessa jossa sadan "terveen joukkoon pistetää yksi tartunnan saanut, seurauksena sata yksi tartutettua. Kylmäävää matematiikkaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matematiikkasi kylmäisi hyytävämmin, jos laitat linkin noihin neljäänsataan.

   Poista
  2. Päivittäiset televisio uutiset RAi
   Tänään Bergamosta siirretti satoja ruumiita muualle tilan puutteen vuoksi tuhkattavaksi. Milano tänään, säätila keväinen taustamusiikista puuttuvat ambulanssien sireenit viikatemies pitää vapaata. Kirjastossa kolme viikkoa sitten Nyt viimeinen Jo Nesbön puukko haukkoo viimeisiää ja uusia ei saa hiukan lupailivat että avattaisiin parin viikon kuluttua, saas nähdä. Nuo neljä sataa olivat yhtenä ryppäänä, lisää tänään toista sataa. Samoin tartunnan saaneiden määräkin kasvaa joten aina riittää urheita jotka tartunnan saaneina menevät tieten tai tietämättään tartunnasta markkinoille kahvilaan ja ketju jatkuu.

   Poista