Sivun näyttöjä yhteensä

15. maaliskuuta 2020

Sosdem tartuntatautiMiksi koronavirukseen reagoidaan nyt tavoilla, joista hyvin luultavasti emme toivu vuosikymmeniin?

Tätä on kysytty aiheellisesti. Kysyjissä on asiallisia ja asiantuntevia ihmisiä, jotka huomauttavat, ettei pahaltakaan tuntuva epidemia ole millään tavoin uusi ilmiö.

Se on arvion varainen asia, päästäisiinkö tästä kuitenkin entisille urille, jos epidemia hellittäisi vähällä. 

Taloudellinen järjestelmä on joka tapauksessa jo saanut pahoja iskuja. Poliittisten järjestelmien iskuja ei ole vielä otettu kunnolla edes puheeksi.

Kun kuvassa näkyvä Scheidelin kirja ilmestyi vähän aikaa sitten, paremmat arvostelijat myönsivät todeksi, että raju eriarvoistuminen johtaa ennen näkemättömän raakaan vallankumoukseen. Nyt on saavutettu Yhdysvaltojen vuoden 1929 taso ja luultavasti jopa Rooman keisarikunnan ja kenties faaraoiden Egyptin taso.

Laskeminen on todella erittäin vaikeaa, mutta mielestäni uskottava kuvaus on, että alle 100 ihmistä omistaa yli puolet maapallon varallisuudesta, johon siis kuuluvat myös luonnonvarat.

Scheidel muuten on yksi niistä, joka epäilee, että USA:n ja Venään lisäksi myös Kiinassa raha ja tavara olisi todellisuudessa muutaman monimiljardöörin käsissä.
Maltillisemmat arvostelijat ovat huomauttaneet, että ”sosiaalidemokratia” toimi sangen hyvin aika pitkään. Monissa sellaisissa maissa kuin USA ja Suomi ja Ruotsi liian rikkaat olivat itse parantamassa voimatoimin köyhimpien asemaa.

Tämä on totta. Englanti ja Ruotsi onnistuivat verottamaan miljardöörit ja miljonäärit puolikuoliaiksi toisen maailmansodan jälkeen. Mutta tuo ”sosialidemokratia” katosi. Tony Judt -vainajan lisäksi moni muu on yrittänyt selvittää ilmiön syitä.

Mutta Scheidel esittää neljännenkin ilmestyskirjan pedon, joka on tauti. Hän kuvaa hyvin asiaa, joka ei oikein kuulu yleissivistykseen. Mustan surman jälkeen 1300-luvulla riuskat työmiehet alkoivat juoda olutta ja syödä leipää ja lihaakin joka päivä, kun taas maanomistajat köyhtyivät pahanpäiväisesti.

Ensimmäinen tuon kaltainen tapaus oli pronssikauden romahdus 1100-luvulla eaa. Syistä kyllä kiistellään edelleen, mutta siinähän kävi polvillaan Jopa Egypti, jossa alettiin kirjoittaa ”merikansojen” hyökkäyksistä. Sellaisia kansoja vain ei ole oikein löydetty.

Nyt on käsillä tilanne, jossa nähdään, tappaako epidemia kokonaisia valtakuntia vaikkei surmaisikaan kymmeniä miljoonia ihmisiä, kuten tapahtui esimerkiksi vuonna 1918. 

Liian huonon asiantuntemukseni mukaan ainakin Trumpista päästään tänä vuonna, ja Putin näyttää pelkäävän samaa kohtaloa. Mikään poliittinen valta ei kestä sitä, että aseistetulla armeijalle tulee nälkä. Sitä ei Neuvostoliittokaan kestänyt. Ajoittain tuntuu, että kuolemanpelko on meidän aikamme suuri tabu. Tabu on sekin tieto, että luoti puhkaisee rikkaan ja köyhän juuri samalla tavalla ja samoin seurauksin. Ja virus samoin.

Suosittelen lukemaan Decameronea. Tarinassahan kymmenen ruttoa Firenzestä paennutta miestä ja naista kertoo sata tarinaa. Useimpien tarinoiden kärki kohdistuu ontoksi kovertuneita hallituksia, rahamiehiä ja kirkkoa vastaan. Teos on eräänlainen Danten vastakirja – kertomus lopun ajan tapahtumista, mutta vitsikäs.

31 kommenttia:

 1. Näköjään Trumpista ei löydy mitään positiivista. Entäs Wassermanin koe - olisiko edes se positiivinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahduin, kun joku muuki muistaa aikoinaan suositun sanonnan - ei muuta positiivista kuin Wassermanin reaktio. Se osoitti, että näytteen antajalla oli ns. aivokuppa.

   A propos - 1980-luvula joku oi antanut korkeimpaan oikeuteen hankitun ATK-järjestelmän nimeksi LUES. Oikeusneuvos Miettisen kanssa mainitsimme, että lääkärit käyttävät sanan "lues" synonyyminä mys sanaa "syfilis". Ainakaan omaa valmiiksi vähäistä suosiotani tuokaan huomautus ei lisännyt...

   Poista
  2. Trumpin nationalistisella itsekkyydellä ja härskiydellä ei ole rajaa. Nythän hän on ilmaissut haluavansa ostaa Corona-rokotetta kehittävän saksalaispohjaisen CureVac-yrityksen suurella summalla taatakseen suojan yksinoikeudella yhdysvaltalaisille. Johtaja on ollut keskustelemassa asiasta Valkoisessa talossa, mutta yrityksestä sanotaan, että rokotetta tehdään koko maailman käyttöön. Saksan hallitus aikoo joka tapauksessa estää mahdollisen myynnin.

   Vaikea nähdä Trumpissa mitään positiivista.

   Poista
  3. Ad Omnia:
   Jäin itsekin kauhistelemaan Eija G:n mainitsemaa, brittien välittämää tietoa CureVacista. Yhdistettynä amerikkalaisten omiin tunnustuksiin tervehyshallintonsa sekasorrosta en osaa olla kauhistumatta.

   Poista
  4. Trumpilta puuttuu vain sen verran häpyä (tai älyä), että hän paljastaa häpeilemättä suurvaltojen itsekkyyden. Hyvin hyödyllinen johtaja siis, avaa meidän lapsekkaiden silmiä, ehkä.

   Poista
 2. Italialaisilla on sanonta : "Maailma tulee tuhoutumaan , ehkä minäkin"

  VastaaPoista
 3. Tilanne tänään Milanossa tyhjien katujen keskellä. EteläItaliasta pohjoiseen töihin tulleet ovat lähdössä määräysten ja järjen vastaisesti Coronaa karkuun vanhoille kotikulmille jossa hoitopaikkoja ei ole tarpeeksi. Onnettomaksi tilanteen tekee mukana kulkeva corona. Kukaan ei varmasti tiedä noiden tautipakolaisten terveydentilaa ja näin on mahdollista että epidemia muuttaa paluumuuttajien mukana. Me pysymme Milanossa suljettujen ovien takana välttäen ruumiillisia kontakteja, jopa siirtyen toiselle puolelle katua jos ja kun viemme itsemme ja koiramme ulos asioillemme. Joka tapauksessa elämä jatkuu välttäen kaikkia mahdollisia vaaratilanteita joita voivat olla esimerkiksi pärskivät naapuritjotka voivat olla tai sitten ei taudin kantajia. Meillä ei ole tarvetta hamstrata marketteja tyhjiksi, malttia ja järkeä pitää käyttää vaikka politikoilta tuo näyttää osin puuttuvan. Coronan kanssa on helppo tehdä politiikkaa ja varsinkin jälkiviisaus kukoistaa. Terveisiä Milanosta, toistaiseksi terve.

  VastaaPoista
 4. Tilanne Coronan kanssa on hieman kuin heikoille jäille lähtö. Mitä lujempaa juoksee sitä varmemmin löytää avannon johon putoaa. Kotona ei juuri tartunnan vaaraa ole Jos sairastua haluaa pitää mennä diskoteekkaan ja halailla jokaista vastaantulijaa, ja varmasti tärppää.

  VastaaPoista
 5. Hyvä ja osuva analyysi, josta kiitos.

  Siihen haluan vuodesta 1984 sosialidemokraattisesti vaeltaneena vallankäyttäjänä lisätä yhden tulokulman.
  Aiemmin olin partiolainen ja Krh-mies.

  Lähes kaikki valta, mitä voidaan taustalla tässä ihmisen maailmassa käyttää, on yli 50-vuotiaiden miesten "takataskussa" tai lahvarissa (lahvilompakko).

  Mitä enemmän mies on yli 50-vuotias, sen enemmän sitä valtaa siellä povitaskussa pullottaa.

  Nyt on käsillä pandemia, jonka tehtävä on tappaa kaikki yli 50-vuotiaat - tai ainakin yli 70-vuotiaat - miehet.
  Siksi viaton ja niukasti tappava CoV-virus on niin pelätty ja siksi taala, öljyn hinta ja eurokin horjuvat.

  Voi olla, että se, mitä varakkaassa Lombardiassa tapahtui, tapahtuu myös muualla pallomme ihmiskunnassa.

  Sitten se valta on muiden kuin OK-Boomersien lahvilompakoissa.

  En tietenkään sitä voi olla näkemässä, koska olen yli 70-vuotias ja syön ACE2-inhibiittoreita, beettasalpaajia ja mittaan verenpaineeni joka lauantai klo 11, DST + tai DST -, GMT + 2.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Xareltoa pistelen itsekin ynnä muuta pääle. Lahviilompakossa asuu pieni hämähäkki. Toista se oli kun isoisä osti auton käteisellä Snellmaninkuvia sanottiin rotannahoiksi, ja niitä oli!

   Poista
  2. Tämän mukaan
   https://en.wikipedia.org/wiki/Angiotensin-converting_enzyme_2
   ACE2-inhibiittori saattaa suojata keuhkoja korona- eli COVID-19-taudilta. Sen lisäksi myös D-vitamiini-lisä saattaa nostaa ACE2-tasoja lisää ja suojaisi.

   Paradoksaalisesti teho-osasto-potilailla on (mahdollisesti) auttanut mm glykyrritsiini eli lakritsihappo, aine joka lakrtsissa on verenpainetta nostava aine.

   Paradokseja tässä näkyy kovasti ja asiat selvinnee aikaa myöten tieteelle.
   (Olen nähnyt raportin jonka mukaan kun ikävakiointia ym on suoritettu kunnolla tilastoihin niin korkea verenpaine ei olisikaan erityinen lisäriski koronassa.)

   MMM...

   Poista
  3. Xarelto-veljiä ollaan ynnä muuta. Riemuylioppilaskekkereissä priimus söi kuutta eri pilleriä; minä vain neljää.

   Poista
 6. JK: "...alle 100 ihmistä omistaa yli puolet maapallon varallisuudesta, johon siis kuuluvat myös luonnonvarat."

  Mutta mitä sitten tapahtuu, kun nämä 100 kuolevat?

  Yleensähän ensimmäinen sukupolvi perustaa, toinen kasvattaa ja kolmas ryyppää tai muuten tuhoaa perityn omaisuuden.

  Ja jos omaisuus keskittyy näin vahvasti henkilöille, niin kyse ei ole rikastujien ylivertaisesta kyvykkyydestä, vaan syy löytyy järjestelmästä.

  Niinpä työn orjien täytyy nousta sorron yöstä tulevaisuudessakin.


  VastaaPoista
 7. Outo juttu, että minua ei haittaa yhtään se, että Bill Gatesilla, Jeff Bezosilla ja Björn Wahlroosilla on paljon omaisuutta. (Bittejä kai paljolti se noiden omaisuus on ja ehkä osuuksia erilaisissa yrityksissä, jotka luovat työtä ja toimeliaisuutta ihmisille tähän maailmaan.)

  Kateuttani lievittää roimasti se tieto, että maailmassa on absoluuttisesta köyhyydetsä pois noussut ennätysmäärin ihmisiä. Ihmisillä menee nyt paremmin kuin kokolailla koskaan noin keskimäärin siis.

  En siis näe syytä lähetä uhkaamaan ampumisella rikkaita. Mutta ainahan minä muutenkin olen väärässä ja vähintäänkin epämuodikas, niin miksi en sitten tässäkin.

  Jos uutiset Kiinasta pitävät yhtään paikkaansa, kaikki eivät koronaan kuole. Joten kun tauti todennäköisesti hiipuu syksyä kohti, talouden meno on entistä kiivaampaa. Sekä patoutunutta kysyntää että tarjontaa on ja ostovoimaakin on jäänyt jemmaan - ainakin virkamiehille, joiden palkanmaksu ei ole niin uhanalaista kuin esim. palvelualan pienyrittäjien.

  PS. Trumpinkaan katoaminen ei ole vielä kirkossa kuulutettu, koska han sai koronatestissä tiettävästi juuri negatiivisen tuloksen. Putinilla nyt hätää on vielä vähemmän, mikä on tosi hyvä juttu, koska hänen jälkeensä sieltä voisi tulla puikkoihin todella paha ryssä. Miksi sieltä parempi tulisi - muutoin kuin toiveajattelussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluaa tehdä rahaa pörssissä, niin nyt alkaa olla se hetki, jolloin kannattaa ostaa.

   Pelimiehet tekevät niin. Suuri rahvas sen sijaan myy paniikissa kaikki tappiolla pois ja myöhemmin kiroaa bisnesmiesten ahneutta.

   Ennustan, että pörssikurssit tulevat nousemaan entisiin lukemiin vuoden parin sisällä. Nythän syynä laskuun on pelkkä paniikki: odotetaan maailmanloppua. Ei se näin tule.

   Poista
  2. Ei kai niitä kaikkia voi voissakaan paistaa?

   Poista
  3. Realisti Matias K kirjoittaa asiaa. Ei minuakaan sinänsä häiritse Billin, Trumpin tai Jeffin tähtitieteelliset ansiot. ("Mitä ihmistä hyödyttäisi, vaikka hän saisi omakseen koko maailman, mutta saisi sielulleen vahingon?")

   Ongelma on vain siinä, että kyseisten miljardöörien tilit syövät yleistä ja yhteiskunnallista moraalia; tavallisten ihmisten uskoa tulevaisuuteen, elämään ja ennen kaikkea uskoa työhön, joka kuitenkin ennen oli tie parempaan elämään ja tulevaisuuteen.

   Lisäksi yritysten voitot valuvat lähinnä rikkaille osakkeen omistajille ja samalla investointien osuus yritysten voitosta on koko ajan pienentynyt, mikä vahvistaa entisestään yhteiskuntien kahtiajakoa.

   Ennen kuin minua syytetään demariksi (josta Luoja minua varjelkoon) on todettava globalisaation tuoman rikkauden rappeuttava vaikutus pohjoismaisissa hyvinvointiyhteiskunnissa. Hyvinvointiyhteiskunnan tarkoitus oli luoda turvaa heikoille ja heikko-osaisille yhteiskunnan jäsenille, mutta nykyään hyvinvointiyhteiskunta on muuttunut lepo- ja riippumatoksi työtä vieroksuville nuorille ja ennen kaikkea miehille.

   Keskiluokkainen, veroilla näännytetty kunniallinen kansalainen ei voi millään tasolla hyvin; katsoipa hän sitten oikeaan tai vasempaan. "Samaa sontaa kaikki" kuten Horemheb sanoi.

   Yhteiskunnallista moraalia syödään siis sekä oikealta ja vasemmalta. Ja vain Herra tietää, mihin tässä päädytään.

   Lopuksi vielä yleensä ja erikseen; uskon jopa lastenkin ymmärtävän, ettei hyvinvointiyhteiskunta kestä sitä taloudellista rasitusta, mikä seuraa siitä, että Geneven sopimus on muuttunut Kalevalan ihmelaitteeksi ja runsaudensarveksi, joka muuttaa kymmenet miljoonat tavalliset siirtolaiset hätää kärsiviksi ja apua tarvitseviksi hädänalaiksiksi ihan tuosta vain.

   Yhdellä taikasanalla: "Asylum!"

   P.S. Kemppisen on syytä pysytellä sisällä ja kirjojen parissa. Notta teksti ei tyrehtyisi. Koska korona....

   P.S.2

   Tiedän, että pari viimeistä riviä aiheuttaa lynkkaus- ja kiduttamismielialaa kaikkein hyvimmässä ja Suvaitsevimmassa kansaosasssa.
   Toivoisin kuitenkin matematiikan ja kogiikan selättävän suurimmat lynkkausmielialat.....

   Poista
  4. Koska oikeaksi koettu asia ja sen puolesta puhumisen sydämenpalo puuttuu, ei ole "arskasta" (eikä muista "realisteista") Rosa Parksiksi (ei ole salamurhattu vaikka olisi haluttu), Martin Luther Kingiksi, Ken Saro Wiwaksi (jne), että hän harhailevien mielipiteidensä vuoksi tarvitsisi pelätä lynkatuksi päätymistä.

   Jos sosdem-politiikka ajeleekin nykyisin harhassa muiden mukana, niin sen ideologia on kuitenkin omalta osaltaan mahdollistanut nykyisenkaltaisen hyvinvointivaltion olot jossa keskiluokka voi ihan rauhassa ja nälkää näkemättä (ylensyöneenä yleensäkin) vaikka "nääntyä" verotaakan alle.

   Murusia olemme tarvitsijoille hyvinvoinnistamme tähänkin mennessä jakaneet eikä näköpiirissä ole muunlaista käyttäytymistä jatkossakaan.

   Poista
  5. Möaää.
   Mitä kertoo 🌜keski🤑luokasta🌛, että joutuu kadehtimaan sontaakin.💩
   😇

   Poista
  6. Nyt ollaan kovasti huolissaan että nuoriso on liian passiivista ja vanhukset aktiivisii. Talous ei ummartaa.

   Poista
 8. Esko Aho ja Timo Haapala reagoivat joutseneen odotetusti vaatimalla talouskuria. Elvytys tai kuri ovat kuitenkin molemmat vain yrityksiä hoitaa oireita, kun ongelmat ovat paljon syvemmällä (sivuhuomautus: jos vasemmisto haluaa menestystä, velanotto ei riitä sille ideologiaksi).

  Esko Aho on silti oikeassa väittäessään, että kun taloudellinen muutos olisi järkevää, se on poliittisesti liian aikaista, ja kun se on poliittisesti mahdollista, se tulee liian myöhään.

  Maailma ei ottanut lainkaan opiksi vuoden 2008 kriisistä. Rakenteita olisi pitänyt korjata jo paremman sään aikana. Saska Saarikoski käsitteli ongelmaa erinomaisesti, mutta muutama lisähuomio:
  -Valtioiden/EU:n kyky verottaa ilman rahan pakenemista on pakko palauttaa.
  -On yleistä ajatella, että euro on haitallinen, mutta liian kallis purkaa. Jos näin on, se tulee purkautumaan kaoottisena hetkenä jolloin haitat ovat maksimaaliset.
  -Finanssiala tarvitsee sääntelyä.
  -1910-luvun kaltaisten trustilakien tapaan globaaleja jättejä täytyy purkaa. Maailmassa ei saa olla yhtään pankkia tai muuta firmaa, joka on liian suuri kaatumaan tai joka voi pompottaa kansallisvaltioita.
  -Liian avoin talous yhdessä diktatuurimaiden kanssa on riski demokratialle.

  VastaaPoista
 9. Totuttuun tapaan laadukasta keskustelua täällä.

  VastaaPoista
 10. Saska Saarikoski kirjoitti Hesariin (15.3) virusaiheisen, ajattelemaan altistavan kolumnin: https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006439595.html

  VastaaPoista
 11. Eikös se Trumppi pitänyt kaatua siinä virkarikossyytteessä, jo ?

  VastaaPoista
 12. Liian paljon valtaa yksissä käsissä on jo sinänsä pelottavaa, joka on jo nähty. Mitään ei koskaan ole tarpeeksi, valtaakaan.

  VastaaPoista
 13. Vanhoista virheistä oppiminen on taitolaji

  VastaaPoista
 14. Kuten jo aiemmin tuolla totesin että Viruksen varassa on aivan liian helppo tehdä halpaa ja ala-arvoista politiikkaa jota näkyy runsaasti tehtävän. Tulee hakematta mieleen menneiden aikojen kirkonmenot jossa pelokkaita ja osattomia peloteltiin jumalan vihalla, tämä sama toiminta on nyt käynnissä pelkääjien joukoissa. varmasti tulette näkemään saman ilmiön kotisuomessakin. Yhtenä asiana näen jo panosten siirtyvän taskuista toisiin käynnissä on kruununjalokivien halpaostot. Metsäteollisuus Wärtsilä, kaivokset maaomaisuus luonnonvarat, listaa voi jatkaa määrättömiin.

  VastaaPoista

 15. Juuri kun saavuimme hilkulle päästä §shareholder maksimointi§ opista ja pelastautumassa uuteen §hiililiasta kirkkauteen§ tutkitun tiedon / näyttötieteen doktriiniin, niin kuin taivaan lahjana ilmestyi Aasialainen. Sieltähän jo 2020 vuotta sitten Kolme Viisasta Xi Deng ja Mao vaelsivat komeetan valossa ja magneettikentässä kompassineulaa seuraten yhtä aivopöhinää jakamaan. Ja siitä sitä lahkolaisuutta irtoaa yhä uutta.

  Mutta yksi on tärkein, se mille rakentaa koko Ponzinsa, Madoffinsa. Korttitalon kivijalka, paalujuuri eli osakkeen arvon kasvu tai hiililian pois räjäyttämisen teknokemia Ajax.

  Nyt siksi tuli virus ja kivijalaksi Kemppisen ja äitinsä ja yli 7-kymppisten eristäminen pahalta maailmalta. Kaikki tämän silmämäärän eteen. Mitä on menossa???

  Maahanmuuttaja bussikuskit ja Oivassa viime viikolla paikalliset jäärät muistivat Auroran kulkutautikaranteenejaan -kuskit siis hengitystiesuojaamisia kotikylistään -ja saivat lakolla uhaten sen että reijästä ei hönkäilla rattitilaan sitä basi-liskoa.

  Hätätilajulistus tilasto koulupestyt aivot pannaan finanssimatematiikan tehosekottimeen -ja kas taas legitimisoidaan. Korona putosi taivaasta.

  Kun kupla-arvot nyt joka tapauksessa puhkeaisivat ja hiilineulalla puhkaista meinattiinkin, niin häiriöt jos missä ketjutuksissa hyvänsä ja työttömyydet ja sekasorrot saa panna hiilen lisäksi vielä toisenkin luonnonvältämättömyyden eli Koronan kontolle! Se on mobilisaatio nyt Wall Streetillä ja Cityssä -Säätytalo ja muu "politiikka" ovat harhautusoperaatioita. Raha syntyy taas uudelleen -wanhoihin taskuihin ja Akatemia nostattelee näkösuojaa. Ihan oikeasti, todellisuus ei kiinnosta paradigmatiedettä realityshown vertaa.

  Kokenut ja koeteltu Eliitti ikiaikaisine geeneineen ja uusine osaajalisineen, tekee parhaansa. Näillä mennään. Jo oraalle noussut post-sosdem neo-säätyjärjestelmä sen kun vain porskuttaa neopakanoiden ja neo-idjootin esivallan laupean katseen hellitellessä sohvaperunanapostelijaa. Ihan kiva. Mutta kuinkas äänioikeus peruutetaan ? Kyllä se siitä.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 16. "Mutta Scheidel esittää neljännenkin ilmestyskirjan pedon, joka on tauti."

  Petoja Ilmestyskirjassa on vain yksi (jolla tosin useampi pää), mutta Ratsastajia on neljä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko tämä Ilmestyskirja joku italowestern vai?
   Tuli mieleen ratsastajista. Ja Kourallinen dollareita.

   Poista
 17. Putin ja Trump. Putin potkaisi jakkaran WallStreetin pankkiirien alta Venäjän sanoutuessa irti Opecin kartellista. Judoka on koko presidenttiyden ajan pohjustanut tätä heittoa. Koronan riivamalta pankkiirilta on ilmat pois keuhkoista ja hän haukkoo henkeä tatamissa happimaski kasvoilla. Heitto tapahtui ajallaan, eikä sotkenut askelmerkkejä Venäjän valmistautuessa Putinin jälkeiseen aikaan. Trumpilla on sama Deep State potkittavana. Wrestling ottelussa Putin antoi läpsyn Trumpille, joka puolestaan ryhtyi hyppimään Pankkiirin rintakehän päällä. On ennenaikaista luulla, että pääsisimme eroon näistä veijareista.

  VastaaPoista