Sivun näyttöjä yhteensä

24. maaliskuuta 2020

Maa järiseeKirjoitin Jumalan hulluudesta. Keskustelu jatkui. Nyt mainitaan, että Immanuel Kant ja Voltaire ahmivat tietoja Lissabonin maanjäristyksestä 1755. Molemmat tulivat tahollaan samaan tulokseen. Ainakaan Jumalan toimena ei voi pitää noin 75 000 ihmisen tappamista tunnissa. Toisin sanoen ihmisen askeleita ohjaavaan Jumalaan tai vastaavaan ei pidä turvautua. Seuraus: järkeen tukeutuva ajattelu (Kant) ja Ranskan suuri vallankumous.

Lähteeni eivät mainitse suomalaista virsikirjaa. Mukana on edelleen Achreniuksen virsi (390, säkeistöt 3 ja 4) sikermästä ”Sijtä Hirmuisesta ja surkiasta maanjäristyxestä, Lisabonin Suuresa Pääcaupungisa Portugalin waldacunnasa”.

Eksternaliteetti eli ”jokin mitä kukaan ei osannut odottaa eikä ottaa huomioon” toteutui. Juridiikan ”force majeure” eli ylivoimainen este on liian paljon tutkittu käsite. Nyt vain on niin, että edellisviikon puheenaiheet ovat äkkiä menettäneet merkityksensä.

Likkuttavaa, eikö olekin, että sote eli sosiaali- ja terveydenhoitoalan parannus kaatoi hallituksen ja osoittautui ylivoimaiseksi. Nyt kaikki on pelkkää sotea.

Ja koronavirus ja bakteerit on kaikkea ennen nähtyä parempi kuva somesta eli sosiaalisesta mediasta. Somessahan asiat leviävät ”viraalisesti” eli kirjaimellisesti viruksen tavoin.

Päivän korona-uutisissa ei mainita painokkaasti, että esimerkiksi Trumpille on kerrottu totuus. Eli USA:n mittakaavassa voi käydä niin että tänä vuonna kuolee 100 000 amerikkalaista ylimääräistä, siis normaalin määrän lisäksi. (Lähde: The Guardian Harvardin asiantuntijakokouksesta ”satoja tuhansia menetettyjä ihmishenkiä”.)

Hurjien kieltojen ja määräysten selitys esimerkiksi Saksassa taitaa olla saman mittakaavan käsitys. On kaunista puhua hauraimmassa asemassa olevien ihmisten suojelemisesta. Vähemmän kaunista on sanoa, että historian mukaan tuhat kertaa katastrofin iskettyä seuraava piina on rosvojoukot. Parhaiten aseistetut ja fyysisesti voimakkaimmat koplat alkavat hallita eri puolilla. Taustalla ”kansa” mellakoi ja ryöstää kaupoista vessapaperia ja polttaa ne kaupat mennessään ja koulut lisäksi.

Tähän asiaan perehdyin Los Angelesissa, kun yliopistoilla kollegani kertoivat, että jo ennen Wattsin mellakoita moottoritiet oli suunniteltu niin että sellaisen sulkee kahdella panssarivaunulla tai armeijan rekalla. Lisäksi rikkaiden asunnot (Bel Air eli Hollywood) ovat juuri niin kaukana vaarallisista pesäkkeistä, että soihtuja kantavat mellakoijat eivät jaksa juosta sinne, toisin sanoen 10 mailia tai vähän yli.

Ymmärrän suomalaisia päättäjiämme siten, että tuollainen määrä on estettävissä. Tavanomaisemmin keinoin todennäköisin tulos olisi pelkästään paha. Vertauskohdaksi – ensin kesä 1918 ja sitten Talvisota osoittivat, että Suomi kesti 25 000 täysin ylimääräistä kuolemantapausta lyhyessä ajassa, vaikka uhrit olivat parhaassa työiässä.

Kun mainitaan Talvisodan henki, mieleeni tulee aina ensin, että Ryti ja Tanner eivät uskoneet sodan syttymiseen ennen kuin pommit jo putosivat. Ja toiseksi muistan, että maa oli varustautunut yllättävän hyvin sotaan ja loputtomat puheet malli Cajanderista olivat liioittelua. 

48 kommenttia:

 1. Ad Omnia: 24.3. klo 18.30: Maailman terveysjärjestö toteaa, että USA:lla on vaara muodostua koronaviruksen uudeksi keskustaksi koko maailmaa ajatellen. Tartuntaluvut nousivat siellä nopeasti myös samaan aikaan kun presidentti Trump piti puhetta maan avaamisesta uudelleen liiketoiminnalle.

  VastaaPoista
 2. Mitäs ylimääräisiä kohkaamaan luonnolta kylkiäisiksi saaduista, elämään terpeellisina kuuluvista koronoista ym. vastaavista sekä niiden aiheuttamista seurauksista joita vitsauksiksi olemme älynneet ruveta haukkumaan.

  Kaikenlaista muutakin on sattunut sitten riisinjyvän kokoisesta otuksesta erkaannuttuamme. Jumalista ei ole pölyhiukasenkaan kokoista merkkiä vielä löydetty, että niistä horisemiset voisi lopettaa.

  Tuosta riisinjyvän kokoisesta "esi-isästämme" artikkeli juuri nyt Hesarissa: https://www.hs.fi/tiede/art-2000006451313.html

  VastaaPoista
 3. Mietinnässä on myös se, mitä nyt kaikenmaailman markkinalibertalistit sanovat kun taas valtio on ainut turvamme.

  VastaaPoista
 4. Kemppinen: "Ainakaan Jumalan toimena ei voi pitää noin 75 000 ihmisen tappamista tunnissa. Toisin sanoen ihmisen askeleita ohjaavaan Jumalaan tai vastaavaan ei pidä turvautua. Seuraus: järkeen tukeutuva ajattelu (Kant) ja Ranskan suuri vallankumous."

  Kovi, kovin on pelkistettyä, sanalla sanoen lapsentasoista "analyysiä" historia-alan ex-professorilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tässä kauhiassa maanjärjistyksessä, joka sattui suununtaina, kaikki kirkossa olleet kuolivat, muttei kukaan bordellissa olleista. So it goes.

   Poista
  2. Tässä ollaan Teodikea- eli Kärsimyksen ongelman ytimessä. Kaikkivaltias Jumala siis tappoi 75 000 hurskasta miestä ja naista ja lasta sortuviin kirkkoihin ja säästi kännipäissään riehuneet hedonistit, jotka toteuttivat alimpia viettejään kapakoissa ja huorataloissa.

   Kyllä blogistin analyysi on oikea ja jokin ei nyt täsmää. Lisäksi kun maanjäristys taisi alkaa juuri samalla hetkellä kun maan jumalanpalvelukset.

   "Niin kuunnellaan vaan taivasta
   se vaikkei vastaakaan
   On nukahtanut Jumala
   tai jatkaa luomistaan
   Kai avaruuden tuolla puolen
   jossain missä lie
   Saan vastauksen kunhan kuolen
   mutta on tää pitkän pitkä tie

   Missä piileskelet Jumala
   ootko sisälläni vai ulkopuolella
   vai kaiken takanna"

   Poista
  3. Siis tämä "seuraantoketju": metafyysisen hylkääminen > "järkeen tukeutuva ajattelu (Kant) > Ranskan suuri vallankumous". Toistan: todella yksiniitistä ja, kuten sanottu, - lapsentasoista.

   Sitä paitsi: valistuksen katsotaan alkaneen noin vuoden 1710 tienoilla (Montesquieu, Persialaiskirjeet).

   Ja toisekseen: lukekaapa nyt kaiken tietävät myös, mitä esim. prof. Sami Pihlström on tulkinnut koko ongelmakokonaisuutta wittgensteiniläisittäin: "mistä ei voi puhua..."

   Poista
 5. Mutta haukkuu nyt kaiken kriisin keskellä ilokseen ja paremman puutteessa Trumpia, kun se kerta tuntuu olevan toinen luonto.

  VastaaPoista
 6. Onhan se USA ennenkin ollut pandemian keskus ja ehkä jopa lähde. Varmasti ei ole uutinen, että espanjantauti oli oikeastaan USAntauti. Espanjalaiset saivat leiman itselleen koska se oli ainoa valtio jonka media puhui tautista vapaasti.

  VastaaPoista
 7. Trumpille corona onkin parasta mità bisnekselle voi tapahtua, jos sattuu selviàmààn elàvànà. Eikà luonnollisesti ole ainoa.

  VastaaPoista
 8. Tässä onkin hyvä tilaisuus palata Antti Hietalahden kohukirjaan "Talvisodan salainen strategia".

  Suututin jokin aikaa sitten erään anonyymin vertaamalla Hietalahtea Venäjän trolleihin, kirjaa lukematta, joten lupasin lukea sen ja palata asiaan. Nyt tulikin hyvä tilaisuus.

  Kirjan mukaanhan talvisota ei todellakaan tullut yllätyksenä, vaan taustalla oli Rytin, Tannerin ja kumppanien uhkapeli, jossa kortit katsottiin loppuun asti - ja ikävä kyllä Stalin ei bluffannut.

  Kirja on perusteellista työtä, eikä minulla ole itse tutkimukseen huomautettavaa. Voi hyvinkin olla juuri niin kuin Hietalahti esittää, että Saksa halusi jo 20- ja etenkin 30-luvun alussa kiivaasti Petsamon nikkeliä, mutta ei saanut sitä, sillä oikeudet olivat briteillä.

  Niinpä Hietalahden mukaan Hitler jätti Suomen syksyllä 1939 Neuvostoliiton armoille antaakseen uppiniskaiselle Suomelle opetuksen. Hitler oletti, että Suomi säikähtää, suostuu alueluovutuksiin ja hakee sen jälkeen turvaa Saksasta – ja maksaa siitä nikkelillä. Talvisota siis yllätti hänetkin, ja siksi hän suostutteli Suomen rauhaan lupaamalla myöhemmin kaiken takaisin korkojen kanssa.

  Ihan hyvin voi noin ollakin. Onhan tuossa järkeä.

  Mutta se mitä edelleen kritisoin, ja entistä ankarammin, on se miten Hietalahti noista faktoista ja oletuksista keittää sopan, jossa kaikkeen syyllisiä eivät olekaan Stalin ja Hitler – vaan suomalaiset, kärjessä Ryti ja Tanner!?

  Ensin Hietalahti syyllistää Rytin siitä, että vannoutuneena anglofiilina hän oli uppiniskainen, ei rikkonut sopimusta ja ryöstänyt nikkelioikeuksia briteiltä ja antanut niitä saksalaisille. Se olisi siis estänyt talvisodan.

  Sen jälkeen Hietalahti syyllistää Rytin ja Tannerin siitä, etteivät he millään meinanneet suostua rauhaan, vaan tekivät sen vasta sitten, kun saksalaiset painostivat ja houkuttelivat lupaamalla kaiken kohta takaisin korkojen kanssa.

  Lopuksi Hietalahti syyllistää Rytin ja Tannerin siitä, että he jo välirauhan alussa alkoivat juonia saksalaisten kanssa ryöstösaaliin takaisin ottamista, korkojen kanssa toki, Suur-Suomi silmissä siintäen.

  Toki olen valmis uskomaan senkin, että Suomen ja Saksan yhteistyö hyvinkin alkoi heti välirauhan alussa, jos ei vähän ennenkin.

  Tiivistäen sanoisin, että Hietalahden tutkimuksen tulokset ovat mielenkiintoisia, mutta hän vie kirjalta uskottavuuden ristiriitaisella, yksisilmäisellä ja vainoharhaa muistuttavalla suomalaisten mollaamisella.

  Harmi sinänsä.

  VastaaPoista
 9. Yhteiskuntarauhan kannalta Suomen ehdottomasti tärkeimmät tahot ovat tällä hetkellä Kesko ja SOK. Olennaista on, että kauppojen hyllyt eivät pääse tyhjenemään. Käytännössä ihmisten usko yhteiskuntaan rinnastuu pitkälti luottamukseen, että kaupoissa on tavaraa, jota saa kortilla. Nämä kun pysyvät voimassa, saadaan aika paljon aikaan.

  Sinänsä nuo Saksan toimenpiteet eivät paljon meikäläisistä eroa. Nyt, kun ravintolat pistetään kiinni ja vain noutomyynti sallitaan, merkittävin ero on siinä, että kokoontumisten ylärajana on kaksi henkeä, kun meillä sallitaan kymmenen henkeä. Edellistä on poliisin helpompi valvoa, mutta se on vaatimuksena ihmisluonnon vastainen. Täytyyhän nyt ihmisillä olla mahdollisuus pysähtyä kadulla keskustelemaan tuttaviensa kanssa ja lasten täytyy voida leikkiä poikkeusoloissakin. En oikein usko, että tuo maksimalistinen linja hidastaa epidemiaa merkittävästi.

  Saksan ja meidän linjojemme tärkein kohta löytyy siitä tosiasiasta, että kummassakaan maassa ei ole menty lopettamaan työssäkäyntiä. Ne yritykset, jotka voivat jatkaa toimintaansa, saavat jatkaa sitä, vaikka työpaikoilla olisikin väkeä. Saksan hallitus muotoilee asian mielenkiintoisella tavalla: "Der Weg zur Arbeit, zur Notbetreuung, Einkäufe, Arztbesuche, Teilnahme an Sitzungen, erforderlichen Terminen und Prüfungen, Hilfe für andere oder individueller Sport und Bewegung an der frischen Luft sowie andere notwendige Tätigkeiten bleiben selbstverständlich weiter möglich. Eli työmatkat ovat itsestäänselvästi edelleen mahdollisia.

  Tämä on oikea ratkaisu. Jos haluamme jollain tavoin selviytyä yhteiskuntana vielä kriisin mentyä, meillä on oltava teollinen pohja. Ei riitä, että elintarviketeollisuus ja yhdyskuntatekniikka pyörivät. Ne tarvitsevat pohjakseen varaosia ja huoltoa eli koko teollisen yhteiskunnan. Sitä ei pidä päästää pysähtymään. Ravintola- ja majoitustoiminta alkaa kyllä uudelleen. Ehkä toimijat ovat uusia, ehkä osa pääomasta on kuoletettu konkurssin kautta, mutta kyllä ala kokonaisuutena elpyy. Sen sijaan teknologian monimutkaista, äärimmäisen keskinäisriippuvaista verkkoa ei pidä tietentahtoen vaurioittaa. Se vaurioituu tässä kriisissä muutenkin aika pahasti eikä meillä tällä kertaa ole tukenamme liikekannallepanoaan purkavaa Yhdysvaltain armeijaa, jonka ylijäämävarastoista voisimme ostaa infrastruktuurin uudelleenrakennustyökalut.

  VastaaPoista
 10. Maa - Jumalan golfpallo. Siltähän tämä tuntuu; luista ytimiin. Toisaalta jokaisen ajattelevan ja elämän kokemusta omaavan kansalaisen on tiedettävä elämän ABC:n perusprinziipit: "Mitä tahansa pahaa, voi tapahtua milloin vain."

  Ja olettehan huomanneet? Huolimatta kovasta yrityksestä esimerkiksi Ruotsissa, tuossa (kaksinais)moraalin, jalon sosisaalidemokratian ja hyvyyden luvatussa maassa kuolemaa ei ole vielä pystytty hallitsemaan ja poistamaan julistamalla sitä laittomaksi ja eriarvoisuutta kasvattavaksi ongelmaksi. Siis rikokseksi hyvinvointiyhteiskuntaa vastaan.

  Tietenkin jo alakoululaiset huomaavat, että kuolema on suuri demokraatti ja tasa-arvon ystävä, joka ei erottele ihmisiä, niin kuin jotkut uskovat tekevät. Kuoleman syvemmästä analyysista ja oikeasta olemuksesta tietoa haluavat lukekoot Sinuhen ja kuningas Azirun keskustelut Waltarin kirjasta.

  Mielenkiintoinen on Tolkienin Silmarillionin näkemys kuolemasta Valarin (Jumalien) lahjana ihmisille, josta ikuisesti elävät haltijat ovat niin kovasti kateellisia. Melkor - tuo Silmarillinonin langennut enkeli - kirjan Saatana - on vääristänyt Valarin lahjan ja tehnyt siitä pelottavan ja kauhean asian ihmislapsille.

  Voi hyvin kuvitella - näin toimii Saatana.

  Jorinoiden ohessa on myönnettävä Suomen ja USA n yhteiskuntien erilaisuus ja itse asiassa suomalaisen yhteiskunnan hyvyys ja toimivuus verrattuna amerikkalaiseen meininkiin. Suomen yhteiskunta seisoo vakaalla ja valetulla pohjalla verrattuna Ameriikan vastaavaan menoon. Siis erittäin varovainen myönteinen kädennnosto hyvinvointiyhteiskunnalle ja vanhalle (!) sos.demokratialle.....

  VastaaPoista
 11. Nyt kun kello on itärannikolla siinä 19.10 tiistai-iltana, maailman aktiivisista sars2-tapauksista on New Yorkin valtiossa jo lähes 9%.

  VastaaPoista
 12. Jaha. Nyt ymmärrän paremmin blogistin apokalyptisen vision edellisessä kirjoituksessa - mafia, rosvojoukot,jne.

  Voi olla, mutta itse en vielä osaa noin synkkiä kuvia rakentaa mielessäni tästä teemasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedot Yhdysvaltain talousromhduksesta pelottavat. Romahdus on samaa luokkaa kuin Neuvostoliitossa 1980-luvun lopulla. Seuraukset ovat suurstrategisia. Kiina nousee, vaikka kärsiikin, maailman johtavaksi talousmahdiksi. Yhdysvallat puolestaan kohtaa sen, etteivät rahat riitä valta-aseman ylläpitoon. Tämä näkyy jo ratkaisuissa, jotka on tehty ennen kriisiä; tällä viikolla Yhdysvaltain merijalkaväki ilmoitti lakkauttavansa panssariaselajinsa kokonaan, ja luopuvansa viidestä helikopteri- ja kuljetuslennostosta, melkein kymmenestä patteristosta ja kolmesta jalkaväkipataljoonasta. Normaalisti tämmöisestä lähdettäisiin hakemaan kompensaatiota toisilta suurvalloista aserajoitusneuvotteluissa. Nyt Yhdysvallat tekee saman vapaaehtoisesti.

   Mitä tämä merkitsee Suomelle? En tiedä. Varmaa on, ettei Yhdysvaltain tukeen voi entiseen tapaan luottaa. Ihan esimerkkinä voisi todeta, että viime kesänä Pohjankankaalla harjoitelleet jenkkipanssarivaunut kuuluivat nyt lakkautettaville panssarijoukko-osastoille.

   Valitettavasti Trump ei ole yhtä viisas mies kuin Gorbatšov. Ei siis ole lainkaan varmaa, että nyt käsillä olevasta suurvallan rappiosta selvitään ilman sotia.

   Poista
  2. Pumpattava Barbarossa lässähti ennen aktia. Scheisse, jäi reissu tekemättä.

   Poista
 13. BBC "Coronavirus: What this crisis reveals about US - and its president"
  https://www.bbc.com/news/world-us-canada-52012049
  Suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usahan on suuri saatana. Ei käy siäliks. Kiäh kiäh kiäh. 👿

   Poista
 14. Talvisodasta suosittelen sen aikaisen puolustusministerin Juho Niukkasen kirjaa Talvisodan puolustusministeri kertoo (WSOY 1951).

  Se sisältää tarkkoja väline- ja hankintalukuja taulukoineen sekä hankintojen kehittymisen kuvauksen. Siitä selviää myös, ettei sotilasjohdossa ollut vuoteen 1936 asti sellaista elintä, joka olisi tutkinut ja laskenut mahdollisessa sodassa tarvittavat tarpeet. Vuonna 1924 asetetun valtakunnallisen sotatalouskomitean toiminta ei johtanut mihinkään, koska valtionkoneistossa ei ollut myöskään sellaista toimivaa elintä, joka olisi vienyt asiaa eteenpäin. Vuonna 1936 asetettiin puolustusministeriöön sotatalousosasto, ja erinäiset laskelmat sekä suunnitelmia saatiin aikaiseksi 1937 -- kaksi vuotta ennen sotaa.

  Vuonna 1938 hyväksyttiin hieman tingitty perushankintaohjelma 2 710 miljoonan markan arvoisena, toteutettavaksi vuosina 1938--43. Siinäkin tarpeet oli määritelty supistettujen materiaalimäärävahvuuksien mukaisesti; osa kenttäarmeijaa joutuisi sotaan siviilivaatteissa. Mutta ikivanhat kiväärit oli saatu vaihdettua hieman uudempiin ja niihin kuuluneet, lähes vaaralliset, ammukset saatu myytyä Kiinaan.

  Käytännössä kaikki siis aloitettiin kunnolla, tykkitehdasta myöten, 1938. Mutta kaksi hienoa panssarilaivaa oli kyllä valmiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihme jökötystä taistelulaivoista, entä jos talvisodan sijaan olisikin tullut kesäsota?

   Poista
  2. Ei niistä olisi ollut kuitenkaan viirusten vastustajiksi. Eikä muustakaan kun kenenkään päähän ei tämä utopia pälkähtänyt

   Poista
  3. No, lue se kirja, se on kokonaisuus joka ei repliikkiini (eikä marginaaleihin) mahdu.

   Poista
 15. Välähdyksenomaisesti oivalsin, että vähiten tarpeellisia oppialoja tässä tilanteessa ovat filosofia, teologia, oikeustiede ja historiantutkimus.

  VastaaPoista
 16. Trump Juniorin neuvona ensiasettaan ostavalle oli: "AR tietysti." Assault trifle, rynnäkkökivääri. Amerikkalaisten ajattelu on kylmäävää. En pystyisi nukkumaan, jos talossa olisi sellainen. Jokuhan voisi sitä käyttää! Toisaalta, lapsuudenkotini tuvan seinällä oli kolme haulikkoa tai mitä ne nyt oli. Ei siihen aikaan mitään lukittuja kaappeja ollut, mutta käyttötarkoitus oli kaikille selvä, ja usein olikin tarjolla herkullisia jänis- tai lintupatoja. Silloin oli vielä metsissä riistaa viljalti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Trump Juniorin neuvona ensiasettaan ostavalle oli: "AR tietysti." Assault trifle, rynnäkkökivääri. Amerikkalaisten ajattelu on kylmäävää. En pystyisi nukkumaan, jos talossa olisi sellainen."

   Niin. Sellaisiahan nuo Ameriikan poijat ovat; May Flowerista lähtien kulttuurinsa ja elämän tapojensa/arvojensa lapsia. Ja vapaan miehen oikeus puolustaa itseään lukemattomilla eri aselajeilla heijastaa tuota kulttuuria.

   Se on mielenkiintoista, että monikulttuurisuuteen vannovat pitävät eri kulttuureja suuuuurena rikkautena; vaikka näihin kulttuureihin liittyisi keskiaikaisia pimeitä käytäntöjä ja arvoja, joita en edes jaksa luetella, koska kaikki ne kuitenkin tietävät.

   Sitä vastoin tuo Ameriikan meininki ja kulttuuri ei edes ansaitse ymmärrystä edes vannoutuneemmaltakaan tiettyyn valööriin taipuneelta relativistilta.

   Luulen, että jos EG olisi syntynyt syvässä lännessä bootsien ja stetsoneitten varjossa, hän ajattelisi ihan eri tavalla. Ja ymmärtäisi "kulttuuriaan".

   Metsäkanalintuja oli Lapissa viime syksynä ja toissa vuonnakin kiitettävän paljon. Eivät ne ole kadonneet Pohjolasta minnekään; lebensraumia siellä näkyy yhä riittävän havukoille ynnä kirjokoppeloille.

   Poista
  2. Ajattelin vaan, että vähän pienemmälläkin pyssyllä saisi toisen hengiltä. Sain kuvan pojanpojasta Kalashnikov kädessä ja lähetin sen muiden kuvien mukana Amerikan-ystäville vähän niin kuin vitsinä, että on niitä meilläkin... Ehkä eivät ymmärtäneet vitsiä, mutta kerroin että kuva oli armeijan leiriltä Venäjän rajalta... Opin silloin. että rynnäkkökivääri on järeä ase, tappamiseen tarkoitettu. Oppia ikä kaikki.

   Veljenpojat ovat valittaneet, että Savossa metsälinnut ja jänikset ovat harvassa. Täällä riistaa riittää. Kampaajani kertoi vuosi sitten, että hän on kantanut jo kahdeksan säkkiä kauraa peuroille, joita on niin paljon Barösundissa, että ruoka ei riitä metsässä. Kuinka paljon? Noin viisikymmentä! Mutta mies metsästää... Kuin kotikarjaa.

   Poista
 17. Espanjan armeija on löytänyt palvelutalojen asukkaita hylättyinä ja kuolleina; hoitohenkilökunta paennut koronaa. Muutama suomalainen vanhus päässyt turvaan kotimaahansa ambulanssilennolla. Tähänkö on tultu?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa vastaavassa tilanteessa veloitettaisiin omaisia seuraavastakin laskutuskaudesta, mikäli huone ei ole tyhjä esimerkiksi ylihuomiseen mennessä. Italialaisista en sentään moista uskoisi.

   Poista
 18. Saksassa on siis kielletty enemmän kuin 2den ihmisen kokoontumiset. Ihan hyvä. Mutta sitten kun kielletään yhdenkin ihmisen kokoontumiset, asia menee filosofisemmaksi. - Sitä paitsi sympatiani ovat viruksien puolella; he ovat alkuperäisasukkaita, myös tällä planeetalla (koska luulen että muitakin yhtä kammottavia taivaankappaleita on kuin tämä Telluksemme), eivät ihmiset tai Dinosaurukset. Joita noita Dinoja täälläkin muutaman kymmenen miljoonan vuden ajan eli. Mutta eipä elele enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihminen (on sekin eläin) on viruksen koti. Emmehän voi tylysti heittää virusta ulos, kylmään maailmaan itsekseen pärjäilemään.
   In Viru veritas. Viru valge tavallinen, vain 40%, ei tapa virusta, ei ehkä vahvistakaan, mutta antaa sille kivat pöhnät selvitä täm nii palju kauhia kriisis ylite. (Käytetään ulkoisesti)

   Poista
  2. AD mikis:

   Maatalouspuolella on käytäntönä se, että alle yhden kanan kanaloita ei juuri pidetä.

   Anonyymien huomio siitä, että suojaa ja lisääntymismahdollisuutta etsivän pienen ja turvattoman viruksen näkökulma on jätetty täysin huommiotta, on kovin relevantti myös. Veikko Huovinen aikanaan kirjoitti jotakin basillin näkökulmasta, mutta nehän ovatkin jo suurempia ja vahvempia.

   Poista
  3. Ajatelkaapa millainen eksistentiaalinen ahdistus vaivaa pientä viatonta virusparkaa, joka ei oikein tiedä itsekään onko elollinen olento vai eikö – vaiko ihan peräti keinotekoa?

   Omaa alkuperäänsä murheellisten laulujen virus ei tiedä – eikä sitäkään, huomautan kainosti, onko se ollut ennen basillia vai neitseellisesti siinnyt.

   Vaviskaamme me maan matoset, kun pienimmistä pienin ylittää sivilisaation suon niin että heilahtaa – sillä sen jälkeen heilahtaa jumalan kärpäslätkä.


   Poista
 19. Tässä yötä ootellessa hiljaisuutta kuunnellen kun ambulanssien sireenitkin ovat hetkeksi vaienneet, jää joitakin hetkiä paneutua mitä tämän kuukauden kahden vapaaehtoisen vieroituskuurin aikana on oikeastaan tapahtunut ja mikä tai millä tavalla täman olisi voinut tietää etukäteen. Uskoakseni ei millään, ei kenenkään pälkähtänyt kun ensimmäinen varoitus Kiinasta saapui tuon ensimmäisen, 0 potilaan muodossa jolloin olisi vielä ollut mahdollista äärimmäisellä nopeudella toimien rajoittaa tartuntojen laajenemisen. Mutta kun virus oli täysin tuntematon ei siihen ollut kenelläkään tuntumaa eikä valmiuksia. Minä näen kaksi suurta syytä tähän suurimpaan Bergamon tautipesäkkeen syntymiseen Italian poliittisen ja uskonnollisen rakenteen asettamat rajoitukset. no 1 tartunnan saatuaan jolloin koko vyöry vielä olisi ollut pysäytettävissä ei ymmärtänyt kuten ei ilmeisesti hoitohenkilökuntakaan tilanteen vakavuutta johon sitten haettiin apua kirkoista viranomaisilta ja liian myöhään, keitoksen jo kiehuessa yli, politiikoilta ja koko keitos juoksi ympäri ja puhalsi viruksen koko naapurustoon jo paljon ennen vaikeita päätöksiä toimenpiteistä. Nyt näemme jo jälkipyykin alkaneen: (minähän sanoin olisi pitänyt jne. Varsinaine politiikan teko virus avusteisena pyörii pienenä piirinä kun kaikki yrittävät pitää paikkansa vaikkaeivät edes tiedä säilyykö henki. Ja yössä jatkuu viruksen sinfonia. Toistaiseksi voin hyvin, tietämättä olenko kantaja vai terve. Taistelu Lombardiasta ja sieluista jatkuu, eikä kukaan pysty antamaan aikataulua. Jonkin näköisiä merkkejä hidastumisesta on heikosti nähtävissä.

  VastaaPoista
 20. Mikä on tuo hieno elokuvajuliste kun tyhmempi ei sitä ei heti huomaa

  VastaaPoista
 21. Voisiko arvoisa blogisti kirjoittaa Koronaan liittyvästä sääntelystä? Olen luullut, että eduskunnan 5/6 enemmistö voi säätää millaisen lain tahansa. Perustuslakivaliokunnan kannanotto on tällöin merkityksetön, koska se tulkitsee uuden lain sallittavuutta vanhan perustuslain näkökulmasta. Jos lain takana on 5/6 eduskunnasta, muuttuu perustuslaki kai siinä samalla?

  Onko 5/6 enemmistöllä säädettävillä asioilla mitään rajoituksia? Eli voiko säätää millaisen lain tahansa? Tietysti EU-oikeus ja ihmisoikeussopimukset tulevat rajoittamaan joitain asioita, mutta eikö 5/6:lla niistäkin voida irtautua?

  VastaaPoista
 22. Siinä Lissabonin maanjäristyksessä oli onneksi yksi selväjärkinen ja valistunut toimija. Pääministeri, markiisi de Melo ryhtyi ansiokkaasti organisoimaan pelastustoimia. Mm. hän huolehti ruumiiden nopeasta hävittämisestä kulkutautien välttämiseksi. Ruumiita kuljetettiin suuria määriä lotjilla merelle. Kirkko, Jumalan rangaistuksen saarnaamisen ohessa vastusti näin epäkristillistä hautaamista. Portugalin kuninkaan kontribuutio asiaan taas oli, että hän määräsi pystytettäväksi hirsipuita ryöstelijöiden teloittamiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs Stalin tekisi tässä tilanteessa?

   Poista
  2. Hyvä kysymys. Stalin kumppaneineen oli todellakin rautainen ammattilainen ruumiiden tekemisen ja niiden jälkikäsittelyn logistiikan järjestelyssä.

   Etenkin salassapito oli hoidettu mallikkaasti: ensin 10 000 miestä teloitti niskalaukauksella 5 miljoonaa kansanvihollista, sitten 100 miestä teloitti edelliset teloittajat, lopuksi 5 miestä teloitti nuo sata - jonka jälkeen Stalininilla oli hyvin aikaa hoitaa nuo viisi luottomiestä.

   Poista
  3. Näillä kirjuhineilla on päässään vain yksi ajatus riippumatta siitä, mikä on keskustelun aiheena.

   Poista
  4. Keskustelun aihe oli "MItäs Stalin tekisi tässä tilanteessa?".

   Otin siihen kantaa. Suomessa sellainen on luvallista. Mutta kummasti aina löytyy jostakin loukoista näitä ketkuja, joiden mielestä Stalinia haukkuvien saastainen turpa pitää tukkia - lainatakseni Putinia.

   Poista
  5. Jos tarkkoina ollaan, niin ei itsensä bloginpitäjän keskustelun (kirjoituksen) aihe suinkaan ollut Stalin. Joku vain esitti kysymyksen tuon edesmenneen hirviön mahdollisista tekemisistä nykyisessä (?) tilanteessa jonkun toisen -tai kolmannen- "lissabonilaisen" innoittamana.

   Molemmat siis puhuvat käsiteltävän asian vierestä, mutta silti kukaan ei ole täällä sanonut, että turpa kii!

   Poista
  6. puinatakseni latinia,

   Poista