Sivun näyttöjä yhteensä

22. maaliskuuta 2020

Päivät päälletyksinYllä omakuva. Vaikka itse otin, kehtaan kehua, että tuli näköinenkin.

Näin Ruttovuoden päiväkirjaan merkitsisin, että jokainen päivä on täynnä käsittämättömiä ilon ja mielihyvän hetkiä.

On se outoa, koska tiedän hyvin, ettei tätä maailmaa ole sillä silmällä suunniteltu, että minä täällä viihtyisin – tai sinä.

Senkin sanoisin tietäväni, ettei tätä maailmaa ole suunniteltu. Oivallus ei ole omani, vaan Jorge Luis Borgesin: on helppo nähdä, että kerran Jumala tuli hulluksi ja loi maailman. Mielenvikaisuus paheni koko viikon.

Ehkä sillä Jumalalla oli välillä muuta tekemistä, mutta jossain vaiheessa Hän palasi, entistä sekavampana, ja antoi historian alkaa.

Tätä en yleensä ole viitsinyt luennoida enkä kirjoittaa. Maailma ei ole perhosen uni – kuten viisas kiinalainen mietti – vaan Jumalan mielenhäiriön tuottama houre. Siksi on jokseenkin vaaratonta etsiä historiasta rakenteita tai syyn ja seurauksen suhteita tai johtavia aatteita. Kaikki kelpaa. Mistä tahansa voi vaatia rahaa. Maksajia tosin ei ole tungokseksi asti.

Kun luin lehdestä Fukyaman haastattelun, jonka hän oli antanut uusimman kirjansa johdosta, siinä oli puurokattila vieressä. En erottanut näitä kahta toisistaan, siis historianfilosofin selvitystä ja puuron rippeitä kattilassa.

Huokaisin rouvalle, että joittenkin lakimiesten halu hankkia julkisuutta laukomalla itsestään selviä asioita näyttää olevan virusta vahvempi. Demokratia on mielestäni joukko sääntöjä, jotka ovat ikävän mutkikkaita. Kansalaiselämässä: voiko tai täytyykö lain mukaan äänestää, voiko pieni asunto-osakeyhtiö rakennuttaa hiekkalaatikon ja keinun, kun ilkeä eläkeläispariskunta vastustaa.

Mitä poikkeustilasäännöksiin tulee, juuri sellaisilla Hitler rakensi valta-asemansa demokraattisessa Saksassa, ja niihin eli etenkin hallinnollisiin määräyksiin myös Trump perustaa valtansa.

Esa-Pekka Salonen ehti silloin Los Angelesissa asuessamme istua usein kanssani kahvilla sen hyvän kirjakaupan terassilla. Siksi tiedän, miksi Sanna Marin on niin häkellyttävän hyvä pääministeri. Hän on kapellimestarina poikkeuslahjakkuus.

Salonen sanoi, että kahta tarvitaan, että osaa asiansa, ja toiseksi noituutta. Jokainen orkesteri – lue ’kansa’ – niskoittelee, laiskottelee ja tekee kiusaa. Kapellimestarin on heti näytettävä, että hän tuntee kappaleen, osaa soittaa ja kuulee ja muistaa kaiken. Tämän takia Lintu ei ole kovan luokan kyky. Hän johtaa nälvimällä ja oikuttelemalla.

Valitan että päädyn Schopenhauerin kirjan nimeen selityksenäni. Maailma on tahtoa ja ajatusta (Wille und Vorstellung).

Älkää kuitenkaan ampuko pianistia. Pianisteja tarvitaan esimerkiksi journalisteina. Tällä hetkellä The Guardian tarjoaa parasta käytettävissä olevaa tekstiä. Seuraan lumoutuneena Trumpin ja Johnsonin murentumista. Ja minustakin Merkelin puhe kansalaisille menee aikakirjoihin huippusuoriuksena.

49 kommenttia:

 1. Maailmaan voin vaikuttaa aika rajallisesti. Oman pääni sisältöön paljon enemmän.

  VastaaPoista
 2. "Siksi tiedän, miksi Sanna Marin on niin häkellyttävän hyvä pääministeri. Hän on kapellimestarina poikkeuslahjakkuus."

  Älä nyt Jukka liioittele, vaikka kauniista naisista pidätkin.

  "Tämä itse ajattelen" pääministeri irvaili pääministerin haastattelutunnulla viikko ennen kuin presidentti patisteli poikkeusolojen lakeihin, että "emme tarvitse mitään näyttäviä spektaakkeleja".

  Wuhanissa ja Italiassa oli jo täysi tohina meneillään kun hän vielä poseerasi USA:ssa jämäkästi valokuvaajille.

  Hän ja koko viisikko olivat täysin riippuvaisia THL:n virhearvioista.

  VastaaPoista
 3. Tätä maata johtavat Tuomiopäivän enkelit.

  VastaaPoista
 4. Dementia Mökkimus pidettävä ulkona. LSD kivankin tuuri n voittaa. Inter njetkö.

  VastaaPoista
 5. Päivän epistolan otsikko tuo mieleen myös erilaisia assosiaatioita pääministeristämme, koska hän on tumma ja virkkoo asiat niin silmin seisovaisin, että jopa tavallisetkin maammon marjat odottavat sitä yhtä, inhimillistä silmän räpäytystä.

  Mutta toki on varmaankin hyvä kapellimestari; tempon muutokset largosta prestoon tapahtuvat ehkä kuitenkin välillä liian repivästi.

  "Jätetään spektaakkelit muille" 8.3.

  "Pistetäänpäs maa kiinni" 11.3.

  Mutta hyvinhän tyttö on pärjännyt, kun ISÄ on välillä käynyt näyttämässä suuntaa ja ottanut mestarin paikan.

  Mestari-Kemppinen on muuten parempi puolueettomana virtuaalisena kansakoulunopettajana kuin lippuja heiluttavana saarnamiehenä. Tietenkin Mestari voi koketeerata. Kukapa sen tietää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääministerin tehtäviin ei kuulu olla silmiään räpyttelevänä Mollamaijana kaikkien "arskojen" mieliksi.

   Liekö viirukset sekoittaneet päätä, mutta isät ja mestarit taitavat mennä "arskalta" sekaisin oman "mestarin" kumarteluntarpeen ollessa nyt karanteenissa.

   Poista
  2. Olen jättänyt jo vähemmälle kemppisen blogeja. On alkanut liikaa osoittelemaan kenen joukoissa seisoo.

   Poista
  3. Anonyymi tuossa yllä ei sanonut sen kummampaa kuin, että hän on pahoittanut mielensä siitä, että epäilee blogistin seisovansa eri joukossa kuin hän.

   Poista
  4. Huonosti ymmärsit. No kaikkea ei kaikki ymmärrä.

   Poista
 6. Sanna Marin on osoittautunut loistavaksi, asioihin tarttuvaksi ja pelottomaksi johtajaksi, jolla on yhteistyökykyinen orkesteri ympärillään. Olipa meillä onnea saada sellainen poikkeustilahallitus, kaikki jaksavat puurtaa, nuoria kun ovat, ja heidän asiallista ja selkeäsanaista esiintymistääon katsoo mielellään. Kokemus karttuu siinä ohessa, ja onhan siellä muutama vähän vanhempikin, joilla on jo perspektiiviäkin. Presidentti sitten lopullisena selkänojana.

  Svenska ylen kolumnisti kirjoittaa Italiasta, että hänen katolisia tapoja noudattava isoäitinsä (praktiserande katolik) on murheellinen, kirkkoon ei pääse, messut tosin ovat netissä, mutta myös isoisän hauta on lukitun portin takana. Sairaalaan vietävät eivät palaa, saavat kuolla yksin ilman viimeisiä sanoja omaisille tai viimeistä voitelua. Sellaista ei ole tullut ajatelleeksi. Maailma on mennyt tylyksi, mutta ei vielä meillä.

  Kotona on toistaiseksi ihan mukavaa, miten lie puolen vuoden päästä. Luultavasti mukavaa, jos kerran on hengissä. Aina sitä keksii jotain uutta. On ehdotettu, että vaatekaappejaan voisi siivota. Minä päätin koettaa vähentää ruokavarastoja. Löytyi mm. pussi miniän tuomia kuivattuja kotisirkkoja, joita tyttäret olivat saaneet oltuaan viikonlopputöissä messuilla tuote-esittelijöinä. Tuli hyviä pihvejä juures- ja juustoraasteen, kananmunan, kurkuman, paprikan ja chilin kanssa! 68 prosenttia proteiinia sirkkarouheessa!

  Tomaatintaimet on koulittu, siemenet leikattu viipaleina kaupan parhaista biokirsikkatomaateista. Hyvin itivät. Joen mutkassa sinivuokot ja krookukset kukkineet jo viikon, meilläkin valkosipulit ja tulppaanit kymmensenttisiä, ensimmäiset scillat kukassa, samoin pikku orvokit, svärmorsvioler. Kevättä ja kesää kohti siis.

  VastaaPoista
 7. Arvoisa Blogisti, olen täysin samanmielinen kuin Te sanoissanne Marinista ja Markelistä. Ilman upeita naisia emme pärjäisi. Todennäköisesti me miehet emme olisi tässä tilanteessa riittävän vakuuttavia ja siten homma menisi reisille, kuten on mennyt Italiassa.

  VastaaPoista
 8. Huawein perustajan tytär syyttää Kanadaa laittomasta pidätyksestä – Kanada huolissaan Kiinan kostotoimista

  I will find you. And I will fill you.

  VastaaPoista
 9. Bear nai se kastike.
  Sauce, please?

  VastaaPoista
 10. Parasta ennen ajankohdan loppua: (viiva)
  Usein hyvää tämänkin jälkeen.

  VastaaPoista
 11. FI: Pakkaus kartonkeihin. Pussi sekajätteisiin.

  VastaaPoista
 12. Puhui Merkel vaikka kuinka hyvin, niin hän on typerässä humanismissaan päästänyt Saksaan ja koko EU:iin valtaisan määrän "militarisoituja" väestön siirtoja. Enään ei hyökätä aseiden avulla ja pyssyjen paukkeilla vaan valtavalla määrällä ihmisvirtoja. Tällaista massamaista invaasiota ei kyetä estämään esim ampulla, koska tulijoilla ei ole konventionaalisia aseita mukanaan. Tällaiset ihmismassat on kuitenkin humanismin nimissä majoitettava ja elätettävä elämänsä loppuun asti, vaikka eivät ikinä sopeudu uusiin olosuhteisiin ja tapoihin vaan tuovat lähtömaidensa kulttuurit ja uskomukset mukanaan rikoksineen kaikkineen päivineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "eivät ikinä sopeudu uusiin olosuhtesiin" sanoo nimimerkki.
   Yrittäisit edes, siis sopeutua.

   Poista
  2. Mikähän mielenhäiriö se sinua vaivaa?
   Alkaisikohan äffällä vai ännällä?

   Poista
  3. Että sä jaksat jankuttaa aina tota samaa tuubaa

   Poista
 13. Juuri tuonnäköiseen nuoreen risukkoon miehenkorkuista haapaa ja pajua isäukkovainaa laittoi minut vesurin kanssa. Keksin kätevän keinon kaateluun, jätin kannot puolimetrisiksi. Keikka ei jatkunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mites se alikersantti Lahtinen noituikaan kiskoessaan lumihangessa esteisiin tarttuvaa ahkiota: ”Kannotkin kuin kerjupoikia”.

   Poista
 14. Kaunis on ajatuksesi Jumalan mielenhäiriöstä, mutta jos Hän on olemassa, kovin on Hänen viisautensa suuri mielenhäiriössäkin.

  Englannin kuninkaallinen tähtitieteilijä Sir Martin Rees julkaisi vuosituhannen vaihteessa kirjan "Avaruuden avainluvut". Siinä hän esittelee muutamia yksiköttömiä luonnonvakioita, joiden tarkoilla arvoilla on merkitystä. Jos ne olisivat vähänkin vinksallaan, ei olisi tähtiä, planeettoja, eikä raskaita alkuaineita. Eikä siis meidän elämäämme. Eli jos Luoja on, Hän on tehnyt aika tarkkaa työtä laatiessaan luonnonlait meille sopiviksi.

  Itse olen sen verran käytännönläheinen fyysikko, etten voi oman asiantuntemukseni pohjalta ottaa kunnolla kantaa kosmologiaan. Sen verran voin sanoa, etteivät Reesin väitteet ole ihan hulluja. Ja todeta nähneeni Jumalan kunnian heijastuvan joistain paljon arkisemmista ja jokapäiväisemmistä luonnonilmiöistä. Eli melkein uskaltaisin väittää: meidät on muistettu jo silloin, kun tälle maailmankaikkeudelle vasta lapioitiin perustuksia.

  VastaaPoista
 15. En ole tykännyt iltapäivälehtien koronajutuista.

  Kun otsikon perässä on kysymysmerkki, mieleen tulee ajatus, että  taasko tätä Mäkilän hernesoppaa: sameata lientä ja herneillä kaverit hukassa.  Eli reilusti toimittajan mielikuvitusta ja  faktoja vähän.

  Reilu viikko sitten Sanna Ukkolan kolumni oli IL:n paperilehdessä otsikoitu 'Miksi Suomi antaa kansalaisten kuolla?'. Tilanteessa, jossa tartuntoja oli puolentoistasataa, kuolleita nolla eikä tehohoidossakaan tainnut olla ketään! Jätin lukematta, ruokahalu katosi.

  Tapahtumat ovat nyt riittävän dramaattisia ilman, että niitä tarvitsee lehteen vihjailuilla, arvuutteluilla ja salaliitoilla höystää. Vähemmälläkin saa hamstraajat hyperventiloimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kainuun Sanomissa siteerattiin vastottain Iltasanomia: "Kansalaisiltakin vaaditaan paljon. Somen aikakaudella huhut leviävät villisti verkossa. Niiden uskominen voi viedä yhteiskunnan raiteiltaan. Maalaisjärkeä pitää käyttää ja oikeaa tietoa hakea."

   Mitä muuta IS on tehnyt kuin juuri noita asioita, joista se tässäkin siteerauksessa varoittelee?

   Vistottaa minuakin vitusti näiden julkaisujen siteeraaminen juuri ns. luotettavan median päivittäisissä uutisissa. Esimerkiksi Ylen ykkösaamulähetyksissä joka päivä.

   En väitä, etteikö siteerattavat kohdat olisi iltapäivälehdistössäkin oikeata asiaa, mutta se kääre, johon muutama totuus hötön sekaan ladotaan on kaikkea muuta kuin vakavasti otettavaa.

   Mutta jokuhan näitä sisällyksettömiä julkaisuja ostaa ja huuhaauutisoinnista maksaa, eli yhteiskuntien yleissivistyksen tason voi niidenkin menekillä aika tarkkaan haarukoida kohdilleen. Vähintään oka toisen kansanedustajan pöydillä ne istunnoissa lojuivat aiemmin. Luultavasti läppärin ja kännykän näytöllä ovat nykyisin ensimmäisinä auki klikattavien kirjanmerkkien alla. Ehkä jopa näytönsäästäjinä väikkyvät.

   Poista
 16. Blogistin arvio Marinin pätevyydestä saattaa olla aivan oikea, antaas vielä ajan kulua. Mutta ajatelkaas jos pääministerinä olisi Rinne...

  VastaaPoista
 17. Milanossa onnellisilla on koti johon sopii terveenä linnottautua seuraamaan tätä hullun mailman menoa ja ihmettelemään noita sairastuneiden ja kuolleiden käyröjen kasvua. Päivittäiset kierrokseni karvanaaman kanssa todistavat sairastuneen kaupungin tyhjyyttä. Tartunnat tasrvitsevat kontakteja iholla. uutisissa näin kuvia maanalaiselta; vaunut ääriään myöten täynnä, ei kai nuo kaikki voi olla kodittomia? On ainakin hyvä keino sairastua ja jakaa tartuntoja

  VastaaPoista
 18. Entinen valtionvarainministeri ja nykyinen elinkeinoministeri Mika Lintilä paljastaa reilusti tyhmyytensä Kauppalehdessä Jari Korkin haastattelussa:

  Elinkeinoministeri: ”Kyllä kylmäisi, jos olisimme tällä hetkellä markkavaltio”

  Pelkääkö Lintilä ihan tosissaan, että Suomen Pankista loppuisivat rahat, jos olisimme edelleen kelluvassa markassamme?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mutta tässä tilanteessa usko markkaan luultavasti menisi, ja se olisi sitten menoa. Ei se kelluisi vaan uppoaisi.

   Poista
  2. Suomi on EU:n nettomaksaja ja nykyäänkin euromaiden parhaiden joukossa oman taloutensa hoidossa. Millä perusteella kelluva markka uppoaisi? Omalla kelluvalla markallaan Suomen kansantalous olisi aivan huippukunnossa nykyiseen verrattuna.

   Poista
  3. Toipilas haluaa eläkkeiden muuttuvan arvottomiksi.

   Poista
  4. Toipilas on niin nuori ettei muista kuinka markan kanssa kävi 90-luvulla. Osui ja upposi. Jotkut maksavat sitä vieläkin.

   Poista
  5. Tottakai muistan hyvin 1990-luvun Suuren Laman. Markan kanssa ei silloin osattu operoida, kun tarrauduttiin jääräpäisesti vakaaseen ja lopulta vahvaan markkaan, joka osoittautui kardinaalivirheeksi. Seurauksena oli yli 60.000 yrityskonkurssia, yli 500.000 työtöntä ja kaikki pankit konkurssia muistuttavaan tilaan. Suomen Pankin johtokunta, silloiset hallitukset ja etenkin presidenttinä huseerannut Mauno Koivisto epäonnistuivat järkyttäväti talouspolitiikassaan.

   Suomen Pankissa oli sentään yksi kansantaloustieteen tohtori Urho Lempinen, joka osasi asiansa ja valtavirrasta poiketen ehdotti jo 1980 -luvun puolivälin jälkeen, että markka on päästettävä kellumaan. Lempinen joutui niin pahaan epäsuosioon, että kyllästyi ja lähti pankista muihin hommiin. Vasta pakon edessä syyskuussa 1992 markka oli laskettava kellumaan. Sen jälkeen korot rauhoittuivat heti ja kansantaloutemme alkoi elpymään. Viivyttely tuli todella kalliiksi. Suuri Lama olisi vältetty oikea-aikaisella toiminnalla.

   Poista
 19. Herrat pormestarit voivat nyt alkaa suunnitella kolmen tunnin junaa Tampereelta Helsinkiin. Ainakin kaksi ravintolavaunua, elokuvateatteri, sauna, kirjasto,läppäriosasto ja leposohvat niitä haluaville. Oma orkesteri soittamaan vanhaa tanssimusiikkia ja tilaa tangon taitajille. Juna pysähtyy joka postilaatikon ja maitolaiturin luona tarvittaessa ja korjaa kyttyrät kyytiin.
  Meillä ei ole mitään kiirettä kehittää kasvukeskuksiamme enää suuremmiksi.

  Kotikulmilla Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 20. Eikös se mennyt Hawkingin mukaan niin, että Big Bangista alkoi kaikki; niin aika kuin avaruuskin, joten sitä ennen ei ollut mitään: ei edes jumalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, ota iisisti. Näitä teorioitahan Kaikesta tulee ja menee. Odotellaan uusia, jos se aika, jota ei oikestaan ole, lopu kesken.

   Poista
  2. Jumaliahan on ollut kaikenaikaa niinkauan kuin immeiset tarpeineen ovat täällä viipottaneet, jokaisella omat jumalansa. Päteviä, epäpäteviä kuka tietää.

   Poista
  3. Ei niitä jumalia Hawkingin mukaan näkynyt Big Bangin jälkeenkään.

   Poista
 21. Koronaan kuolee (arvio) mukaan kokonaisväestöstä ?
  1 %, 5 %, 10 %, 20 % vai 30 % ?

  Kuolleista yli 70 vuotiaita on x ?

  Lääkkeet taitaa nyt olla vaarallisempia kuin itse tauti.

  VastaaPoista
 22. Loputtomien kausaaliketjujen täytyy päättyä alkusyyhyn. Klassinen teismi kutsuu sitä Jumalaksi, joka on itse oleminen. Oleellista on kysyä miksi ylipäänsä mitään on olemassa. Seuraavaksi tärkein kysymys on miksi ei ole vain toisiaan päin singahtelevia atomeja vaan säännöllisyyttä, kuten luonnonlakeja, joita ihmisen on mahdollista tutkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loputtomat kausaaliketjut ovat myös aluttomia, ja haarautuvien polkujen puutarhassa ne eivät edes ole ketjuja. Säännöllisyyskin on katsojan silmässä.

   Poista
  2. Ajatus siitä, että ei voisi olla loputonta kausaaliketjua, kuuluu antiikkiin. Ei ole loogisesti mahdotonta ajatella kausaaliketjua, jolla ei olisi ollenkaan alkua. Ei se ole sen kummempia kuin mikä tahansa muu äärettömälle joukolle määritelty funktio.

   Otetaan esimerkki: Määritellään tapaus 0: anonyymi kirjoitti kommentin 24.3.2020. Tästä seuraavat tapaukset olkoot tapaukset 1-1, 1-2,... Näiden seuraukset olkoot tapaukset 1-1-1, 1-1-2, ..., 1-2-1,... Vastaavasti tapauksen nolla syyt numeroidaan -1-1, -1-2,... jne.

   Ei ole mitään syytä, miksei tuota numerointia voi jatkaa loputtomiin kumpaankin suuntaan. Eli aluton kausaaliketju on loogisesti mahdollinen.

   Poista
 23. Maailmassa on paljon järkeä mutta vähän mieltä.
  (Blogivaeltaja)

  VastaaPoista
 24. Kapellimestareista puheen ollen, nythän blogistin ignoroima(?) Hannu Lintu pääsee näyttämään lukeneisuutensa ja/tai kyvykkyytensä myös kirjallisuuden saralla, kun valitsee Finlandia-palkinnon saajan.
  Onneksi sentään edes hän, eikä nk. työelämäprofessori P. Mattila....

  VastaaPoista
 25. Onko blogistilla sisäpiirin tietoa Hannu Linnusta orkesterinjohtajana? Ainakin hänen levytyksensä ovat erinomaisia, maailmanluokkaa suorastaan. Esim. Prokofievin 1, 3, ja 4. pianokonsertto, jossa Olli Mustonen solistina. Kun radiosta tulee Linnun johtamia levytyksiä, niin laadukkuus kuuluu heti.

  Hänen kirjallisesta maustaan en tiedä. Ehkä hän lukee Aku Ankkaa ja mangaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole tullut ajatelleeksi. Carl Barks todellakin ansaitsisi Finlandian.

   Poista
  2. Barks opetti minut lukemaan.

   Poista
  3. Juu, toivotaan, että Lintu osaa lukea...muutakin kuin partituuria.

   Poista
  4. Aku Ankka. on pelastanut lukemiselle lukemattomia suomalaisia.

   Poista
 26. Valitettavasti olet ollut koko ajan aivan väärässä Marinista. Hänellä on hirvittävä kunnianhimo, mutta hän on tyhmä. Hänestä voisi tulla vielä diktaattori. Hän on tehnyt virheitä, virheitä, virheitä. Kaunis nainen sokaisee viisaatkin miehet.

  VastaaPoista