Sivun näyttöjä yhteensä

8. helmikuuta 2017

Tuskallinen ihmiskoe
Otsikko ei tarkoita umpihankihiihtoa, josta on juuri ilmestynyt kirja niin että voi uumoilla muutosta hiihtämisen tavoissa ja kulttuurissa (Jouni Laaksonen, Hanki hohtava alla). Kielessämme ei yllättäen ole sanaa, joka olisi tässä paikallan. Lunta eri muodoissaan tarkoittavia sanoja ei tule mieleen kuin runsaat kymmenen. ’Hanki’ tuo mieleen kantavan hangen. Kirjassa on kysymys pikemmin kinoksissa hiihtämisestä, siis ilman latua, ”umpisessa”.

Poliittinen termi ”perässähiihtäjä” saa sisältöä, kun ajattelee, miten valtavan suuri ero on hiihtää valmiilla ladulla verrattuna ladun avaamiseen. Ykkösmies on kirjaimellisesti uran uurtaja eli siis uranuurtaja.

Tunnettu perässähiihtäjä oli U. Kekkonen. Tarinat latujen tamppaamisesta valmiiksi ja varusteiden kuljettamisesta levähdyskohtiin elävät vielä tunturimaassa.

Otsikko viittaa Markku Kuisman Kanavassa ja nyt myös Suomen Kuvalehdessä julkaistuun kirjoitukseen


On jopa vahinko, etteivät erilaisten eurojen vastustajat tunne näitä lähteitä. Tässä olisi perusteluja.

Pohjalla on Kuisman ja usean hänen tutkijansa mielenkiinnon kohde, kartellit. Kartelli on siis liikeyritysten tai pankkien keskenään sopima kilpailunrajoitus, tai esimerkiksi sopimus, jolla jaetaan markkina-alueet.

Kilpailun esteiden raivaaminen on yksi EU:n keskeisistä tehtävistä. Kuisma melkein sanoo, että tuo tehtävä on tuhoon tuomittu. Tuhoa ei kärsi EUJ, vaan Eurooppa.

Asiasta alkaa olla laajempaakin tutkimustietoa. Tämäkään ei ole paikka sen esittelemiseen. Väitän ja olen ennenkin väittänyt, että Suomen ja Ruotsin nykyinen hyvinvointi perustuvat törkeään kaupankäyntiin metsäteollisuuden tuotteilla ja metalleilla, Suomessa etenkin kuparilla.

Asiaa edelleen ajatellen tullaan aina vain lähemmäs oikeistolaisen presidentti ja kenraali Eisenhoverin varoitusta taloudellis-sotilaallisesta kompleksista.

Esimerkiksi Trump on näinä aikoina huomaamassa, että presidentti on pieni tekijä verrattuna armeijaansa, jota hän kenties kuvittelee komentavansa. Armeija komentaa presidenttiä. Mahtaako moni kuvitella vakavissaan, että armeija ryhtyisi käskystä toimimaan omien etujensa vastaisesti?

Öljy, teräs, koneet, myrkyt, muovit…

Toisin sanoen – luuletteko, että presidentin mukana aina kannettavassa salkussa oleva punainen nappi toimii? Siis se, jolla laukaistaan ydinräjähteitä kantavat ohjukset. Voihan sitä nappia painella, mutta yhteyden toisessa päässä on signaalin vastaanotto, jonka toimimisesta päättävät muut tahot.

Kuisma sanoo selkeästi, että yhteisvaluutta euro saattoi olla hyväkin ajatus, mutta se toteutettiin ainakin 50 vuotta liian aikaisin. Yhteisen valuutan sääntelevän talousjärjestelmän täytyy olla jollain tavoin yhteismitallinen.

Sellaiset ilmiöt kuin pakolaisuus ja maahanmuutto ja siis vastaavasti populismi ovat pohjaltaan taloudellisia.

Köyhästä maasta tullaan rikkaaseen. Suomalaiset jos ketkä tietävät sen. Täältä on muutettu ansioita ajatellen Venäjälle (Pietariin), Yhdysvaltoihin ja Ruotsiin, ja muutto on ollut määrällisesti todella rajua.

Kuisma miettii vaihtoehtoja. Todellinen liittovaltio eli federalismi? Yhdysvallat ja Venäjä ovat eräässä mielessä liitovaltioita, ja tiettävästi myös Kiina todellisuudessa.

On vaikea väittää vastaan, kun Kuisma kirjoittaa, etteivät vähien iskulauseiden populismia paljon vahvemmat kansalliset eli nationalistiset voimat suostu sellaiseen. Ranska ja Saksa suostuvat myönnytyksiin vain kun se on niiden edun mukaista. Englanti ei suostunut alkujaankaan ja on nyt lähdössä EU:sta.

Opettavainen esimerkki on Belgia, jonka pääkaupungissa EU toimii silloin kun se ei toimi Ranskan Strasbourgissa. Belgian poliittiset asiat ovat tiettävästi pahasti retuperällä ja eräänä syynä ovat kansalliset tunteet.

Ne henkilöt, jotka kirjoittavat tuomioistuimista toimivana tai toimimattomana lainkäytön koneistona unohtavat keskeisimmän asian. Tuomioistuin on osa väkivaltakoneistoa. Poliittisen järjestelmän ydinasia on väkivallan keskittäminen eli monopolisoiminen. Poliisi ja armeija on tapana mainita, mutta myös tuomioistuinten ratkaisut pannaan väkisin täytäntöön esimerkiksi viemällä ihmisiä vankilaan tai ulosmittaamalla heiltä varoja. Lisäksi annetaan erilaisia kieltoja.

EU:lla on kolme tuomioistuinta mutta ei oikeastaan keinoja toteuttaa väkipakolla vaatimuksiaan. Sillä on monenlaisia poliisiorganisaatioita mutta ei poliisia. EU:lla ei ole armeijaa, eikä sellaista ole näköpiirissä. Näyttäisi siltä, että Ranska, Saksa ja etenkään Englanti eivät ole kiinnostuneita ajatuksesta.

Nato EU:n ”armeijana” ei ole oikein toimiva ratkaisu, koska Yhdysvalloille Nato on myös taloudellisen toiminnan väline. Yhdysvaltain ja eurooppalaisten sotatoimet Bosniassa, Irakissa, Afganistanissa ja nyt Syyriassa ja seuraavaksi ehkä Libanonissa eivät ole ainakaan johtaneet rauhoittumiseen.

Samalla kun vielä kerran kehotan lukemaan, mitä Kuisma kirjoitti, palautan mieleen eräästä omasta runostani muistamani rakennelman, joka tunkee mieleen, kun aiheena on EU.

Siellä on – muistaakseni Gentissä – väärennetty ristiretkeläisen linna. Onsiellä oikeakin. Joka tapauksessa koko Eurooppa on täynnä rakennuksia, jotka ovat sisältä aivan toista kuin mitä julkisivu väittää.

16 kommenttia:

 1. "Väitän ja olen ennenkin väittänyt, että Suomen ja Ruotsin nykyinen hyvinvointi perustuvat törkeään kaupankäyntiin metsäteollisuuden tuotteilla ja metalleilla, Suomessa etenkin kuparilla."

  Tähän on toki huomautettava nikkeli, joka pelasti Suomen ainakin jatkosodassa, jollei -- väittää Antti Hietalahti -- jo aiheuttanut talvisotaa.

  VastaaPoista
 2. Lukasin Luyendijkin kirjan Rahan ruhtinaat ja kyllähän se valaisi paljonki mitä Cityssä tapahtuu ja tapahtui. Se oli yllätävä tieto, että 2008 finanssikriisin aikoihin monet Cityssä työskenetelevät olivat todella huolissaan siitä, että koko maailman kauppa ja talous romahtaisivat ja kaupuoista loppuisivat elintarvikkeet, koska raha ei liikkuisi.
  Ja kukaan ei tiedä minä kauniina päivänä vastaavanlainen tai pahempi kriisi jälleen on sylissämme.
  Cityssä lahjakkaat matematiikan osaajat laativat uusia tuotteita, joista heidän pomonsa eivätkä valvojat käsitä juuri mitään.
  Algoritmit tekevät kauppaa sellaista tahtia ettei ihminen ehdi millään mukaan ja jos homma karkaa käsistä, niin ainoa keino on vetää töpseli seinästä.
  Keinoja estää uusien kriisien tulo on, mutta rahamaailma on ostanut politiikkoja huolehtimaan eduistaan ja kun homma kusee, niin kuka maksaa? Me veronmaksajat.
  Toivottavasti tämä Campi Flegrei ehtii ensin.
  Aurinkoista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna talous meidän jokapäiväinen leipämme.

   Poista
  2. Talous on ottanut uskonnon paikan elämässämme. Pankit kirkkona eivät edes anna meidän velkojamme anteeksi. Turha sitä on edes pyytääkkään. Taloustieteilijöitä, noita uuden kirkon kardinaaleja kuunnellessa "usko" on usein käytetty sana.

   Poista
  3. Usko on käsite jota pidän ymmärrykseni rajojen ulkopuolella. ZZ Top, nuo Teksasin mainiot vetreät veikkoset saivat vastatakseen kysymyksen bändin nimen synnyn syystä: Why do You call yourselves ZZ Top?

   "Well, B. B. King was taken'..."

   Have mercy!

   Poista
 3. Tähän asti olen käsittänyt, että UKK hiihti edellä ja letkan verran perässähiihtäjiä perässä. Mutta jos UKK olikin itse perässähiihtäjä, kuka sitten oli uranuurtaja? Joku Lapin Jääkäripataljoonan varusmies?

  Sitä paitsi ladun aukaiseminen ja eväiden kuljettaminen levähdyspaikalle oli pientä verrattuna kalansaaliiden saalistukseen. Metsästyssaaliista en tiedä, oliko myös UKK:n apuna tarkk'ampujia kuten aikanaan virkaveli Ceausesculla sanottiin olleen? -HV

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ladunaukaisijoina toimineita rajamiehiä oteta lukuun, niin kuin ei niitä mustien autojen letkassa etummaisina ajavia poliisejakaan.

   Kyse on siitä, kuka määrää tahdin... Ladulla se oli Kekkonen.

   Kekkonen ei muuten ollut niissä Lapin hiihtoretkiä kuvaavissa filmeissä enää mikään kovakuntoinen nuori mies, hän hiihti vanhojen miesten norsutyyliä. Sen oppii itse kukin perinteisen hiihtäjä kun ikää tulee enemmän, eikä jaksa enää niin kovalla sykkeellä kuin nuorempana. Vuorotyyliä kroppa suorana, verkkainen potku, sauvalla vielä liukuun lisää pituutta saattaen.

   Kekkosesta ja perässähiihtäjistä ladulla otetut kuvat ovat kyllä paljon kertovia. Ei perässähiihtäjät sen enempää kuin Kekkonen keulillakaan olleet mitään nykypäivän triathlonisteja, vaan tavallisia 60-70 -lukujen herroja, joiden urheiluharrastukset rajoittuivat siihen kevättalviseen reissuun Lapissa. Siinähän menee ensimmänen puoli viikkoa hiihtämään totutellessa, ja loppuviikko hiihtolenkillä löytyneitä vaivoja potiessa.

   Aikansa kovin kaveri Kekkonen oli, ei siinä mitään.

   Poista
 4. "Köyhästä maasta tullaan rikkaaseen. Suomalaiset jos ketkä tietävät sen. Täältä on muutettu ansioita ajatellen Venäjälle (Pietariin), Yhdysvaltoihin ja Ruotsiin, ja muutto on ollut määrällisesti todella rajua."

  Muutettu on - töihin. Ruotsiinkin.

  Nyt tilanne on maahanmuuttajien kannalta eri, ja vertailukelvoton.
  Euroopassa ei ole miljoonille tulijoille töitä: Robotisaatio. Digitalisaatio. Globalisaatio. Hintakilpailu. KIKY.

  Ihmisistä tehdään ylijäämää. Meillä on täällä tarjolla ei oota.
  Pimeää pätkätyötä joillekin on. Niillä ei perheiden elämää tänne rakenneta. Eurooppa ei ole USA 1800-luvun lopussa. Pariisissa ei ole Brooklynia. Maahanmuuttajat, jotka ehtivät tänne ajoissa, ovat jo asettuneet tänne, uusien on paha ellei mahdotonta tulla.

  Persianlahden rantamaita- ja kaupunkeja rakennetaan taivaisiin saakka miljardeilla ja biljoonilla. Siellä on se "USA", jos sitä nyt on enää missään.

  jk

  VastaaPoista
 5. Erinomainen kirjoitus Kuismalta.

  Juuri täsmälleen tuota ns. EU-kriittiset ovat koettaneet monin eri tavoin tolkottaa jo vuosia.

  Saapa nähdä meneekö viesti keisarin vähäpukeisuudesta yhtään paremmin perille nyt, kun viestintuojana on "viaton lapsi" (SK ja Kuisma).

  VastaaPoista
 6. Osui ja uppposi.

  Olen nyt kaksi päivää ollut Brysselissä yli 12 vuoden vaelluksellani. Huomenna on tällä erää kolmas, seuraavaksi tapaamme Maltan Ritarikunnan suojissa.

  Tällä kertaa 250 miljardia investointitukea Stadin pormestariksi pyrkivän jätkäksi kutsunut piikkiin.
  Arktistakin laajensimme Hankoniemen kärkeen. Samalla kiinnitimme huomiomme siihen, että PM Puolangalta irroitti Suomen EMU:sta ja liitti sen Kalmarin unioniin (Ruotsi ja Tanska, joiden osana vuorotellen oli Norja, kts esim Rotskilden rauha 1658 tai Kööpenhaminan rauha 1660, 27.5.).

  Ja kukaan ei edes uudisoi, mutta komission pääjohtajilla alaleuka tippuu rinnuksille: että tuollaista digi-sovitinta nyt.
  Paavo sairaalassa (se ohitusleikattu) rypistää kulmiaan ja toinen Keminmaalla nauraa koleerisen räkätyksensä, se kahdesti pallolaajennettu.
  EU:lla näyttää juuri nyt olevan kaksi isoa hanketta.

  Toisella otetaan Erdoganin Turkki Vilhelm Valloittajan jälkeläisen (Elisabeth II) saarten tilalle.

  Toisella (ARLEM) otetaan Kiinalta Afrikka. Siellä on, millä mällätä kun Common Wealth rapautuu käsiin.
  Ottajilla on kaulassaan risti, mutta ei paavin tai Luteruksen vaan Keltin risti, paljon ennen Herramme syntymistä ja Pilatuksen pestyjen käsien aikaa.

  Perässähiihtäjistä vielä sen verran, että yhden takapirun (Hillilä) veli kuoli isäni syliin 31.1. 1919 ja näin oli Virolle mahdollista pitää omat Viro-100-juhlansa heti Suomi-100-juhlan jälkeen. Seuraavaksi on Romania-100-juhlan vuoro.
  Kukaan ei näillä EU:ssa halua lesottaa, ei tietenkään. Niin nuoria (Vilhelm antoin geeninsä Elisabeth II:lle 1066, jonkun kymmenen vuotta ennen Magna chartaa, jonka Kemppinen tuntee paremmin kuin minä).

  Mutta eihän näistä uutinen tai blogisti kerro, mie kerron.

  VastaaPoista
 7. Entäs sitten tämä umpikujahiihto, se se vasta on. Yksin se menee jollakin tavoin mutta kun perään ryskää lutoona tollikoita niin käännäpä siinä suuntaa, sano.

  Eikös UKK saanut jossain kalan napatuksi heti muutamalla heitolla ja toistettuaan sen vielä totesi että tämä on kalamiehen helvetti?

  Äijässä oli pidettävissä olevat piirteensä. Liikunnan kannattaja, mutta muuten kyllä kelpo veikko, mitä nyt vähän turhan presidentti.

  Parisenkymmentä Kekkosta olisi vastannut hyvin suurenkin maan hallintokoneistoa. Joiltakuilta se vain sujuu.

  Jossain on juuri nyt, tällä tarkalla hetkellä tekeillä kosminen kekkonen joka vain odottaa vuoroaan...

  VastaaPoista
 8. Minusta kyllä tuntuu, että Ranskan presidenttiehdokkaista LePen on ainoa, joka suhtautuu nuivasti EU:n armeijaan. Ranska, Euroopan ainoa ydinasevalta, sellaisen asioista päättäisi.

  Jean Monnet'n vuonna 1943 hahmottelemaan Euroopan unioniin eivät alun perinkään kuuluneet Britannia ja Venäjä.

  vuorela, tampere

  VastaaPoista
 9. Kuismalta ravisuttava puheenvuoro. Olen joskus tämänkin blogin kommenteissa maininnut, että ETA+Nato yhdistelmä Euroopan maille esimerkiksi 100 vuoden ajaksi ja katsotaan sitten onko yhteinen poliittinen sävel löytynyt.

  Nyt tilanne alkaa olla Euroopassa kaoottinen hetkellä jolloin yksituumaisuutta kaivattaisiin.

  Gerasimovin doktriini, jossa sota voidaan voittaa ilman sotilaallista voimaakin tuntuu toimivan. Yleensä haltuun otetaan kohdemaan tiedotusvälineet. Meillä se on hyvin helppoa. YLE on jo ottanut valvontakomission roolin mitä puolustusvoimiin tulee.

  Helppoa kuin heinänteko sanoisi Gerasimov:

  https://inmoscowsshadows.wordpress.com/2014/07/06/the-gerasimov-doctrine-and-russian-non-linear-war/

  VastaaPoista
 10. Erittäin merkittävä essee ja analyysi professori Markku Kuismalta.

  Milloin Suomeen saadaan pääministeri, joka lausuu painavasti julkisuuteen ”Suomi ensin”.

  Eipä taida ainakaan Sipilä kyetä näin sanomaan. Vaan kuka joskus tuleva pääministeri ottaa johtoajatukseksi ”Suomi ensin”?

  EU:n ulkorajat eivät pidä. Hallitsematon maahanmuutto johtaa nykyisen poliittisen eliitin häviämiseen vaaleissa. Jos ei nyt tänä vuonna, niin vähän myöhemmin.

  Euro on osoittautunut kammottavaksi virheeksi. Ei Suomi voi olla samassa valuutassa Saksan kanssa kuin korkeintaan nousukaudella. Suhdannevaihteluissa mikään muu keskeinen kustannustekijä ei jousta niin nopeasti ja tehokkaasti kuin kelluva valuutta. Siispä kelluva markka takaisin, niin johan alkaa Lyyti kirjoittamaan, kun saa oikean osoitteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuisma kuvasi hyvin, mistä Euroopan hajoaminen alkoi, mutta jätti kertomatta, miten tuho viimeistellään. Sen tekevät ne, jotka sanovat: "Suomi ensin", Saksa ensin tai Lontoon City ensin.

   Poista
  2. Merja Kyllönen: ”Maatalouspolitiikassa suomalainen juuston- ja maidontuotanto meni kriisiin, ja sitten ihmeteltiin miten Moskovassa ja Pietarissa yhä löytyy ranskalaisia juustoja kaupanhyllyiltä. Ne kierrättivät niitä eri maitten leimoilla.”

   Kyllösen mukaan Suomelta puuttuu sääntöjen ”joustava tulkinta”, jonka muut osaavat. Suomi tekee niin kuin direktiivi sanoo.

   http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005083779.html

   Poista