Sivun näyttöjä yhteensä

24. helmikuuta 2017

Kun purtilot avattiinOn sanontoja sioista ja purtiloista.
Purtilo avattiin 1995 ja laskit kaadettiin syötäväksi. Netscape tuli. Pian Microsoft alkoi kilpailla omalla selaimellaan ja sitten tuli avoimeen lähdekoodiin perustuva Mozilla, tällä hetkellä tunnettu nimellä Firefox.
Hakukoneet olivat Alta Vista ja Yahoo. Ne perustettiin tuona samana vuotena 1995.
Erilaisten sattumien johdosta tulin perheeni kanssa Kaliforniaan juuri tuohon aikaan. Ensimmäinen tietotekniikkaongelma oli selvitellä, miten sanotaan englanniksi ”maadoitettu jatkojohto”. Kauppa oli nimeltään Radio Shack. Sitten alkoi operaattorin etsiminen, ja sellaiseksi löytyi Earth Link.
Sokea sattuma johdatti tekemisiin tavallisten ihmisten kanssa, nuorten fiksujen opiskelijoiden kanssa, tavallisten ja erikoisten professoreiden kanssa ja, kiitos ohjelmaa suunnitelleen ja ovia avanneen Yhdysvaltain tiedotusviraston (USIA) toiminnan myös aivan huipputason kykyjen kanssa.
Suomessakin tämä Internet oli käytössä. Muutamia vuosia myöhemmin täydensin tietojani kyselemällä ja käsitin, että Teknillisessä korkeakoulussa oli alan toimintaa, mutta osa proffista ei pitänyt ilmiötä mielenkiintoisena eikä pitkäikäisenä. Suunnilleen samat professorit ihmettelivät matkapuhelimia. Ehkä he muistelivat television Maxwell Smartia, jolla oli kenkäpuhelin jo 1960-luvun sarjoissa.
Teekkarit näpersivät verkkoyhteyksiä Pokkamontussa, mutta se ei siis ollut virallista opetusta.
Fiksu kommentoija palautti mieleen sarjakuvasankari Dick Tracyn, jolla oli rannekellossa radiopuhelin ainakin 1950-luvun alussa. Ihmettelin sarjakuvia harrastaessani, miksi juuri tämä huippusarja ei varsinaisesti koskaan tullut Suomeen. Minulla oli jossain Chester Gouldin iso ja paksu albumi, mutta ei se minuakaan hurmannut.
Kun tänäänkin Amerikan uuden hallitsijan apulainen, joka muistuttaa olemukseltaan jotain sellaista, minkä kissa tuo kotiin omin lupinsa, lupasi ikuista taistelua valtamediaa vastaan, luulen lopulta ymmärtäneeni.
Valtamedia vastaan tämän hetken poliittinen johto on kirjoitus vastaan Twitter. Lupauksien antaminen Twitterillä on loistava oivallus. Merkkimäärä on niin pieni, ettei perusteluja mahdu mukaan. Selaaminen on niin vaivalloista, että yhtä vähän kuin ihmiset lueskelevat vanhoja tekstiviestejä he ottavat tutkiakseen, mitä heille on itse asiassa luvattu.
Verkkoselain jatkoi lukemisen aikakautta. Esimerkiksi blogi on ilmiö, joka yhdistää lukemiseen kirjoittamisen eikä siis muuttanut mitään. Ilmaisun katkelmallisuus, hyppelehtivyys ja lyhyys käsitettävyyden kustannuksella eivät ole uusia asioita. Keksintö, jonka nimi on sanomalehti, perustui juuri samaan oivallukseen.
Valitut Palat (Reader’s Digest) oli suurenmoinen keksintö. Tekstin laajuutta ei suinkaan määrännyt käsillä olevan asian luonne, vaan luultavasti suolen tai rakon tyhjentymiseen menevä aika.
En osaisi oikein kuvitella syöväni hampurilaista ilman iltapäivälehteä. Hampurilaista syödessä on hyvä ajatus olla katsomatta, mitä panee suuhunsa.
Tekniikan historian saisi esittää rinnan poliittisten järjestelmien kanssa. Ensimmäistä maailmansotaa ei voi kuvitella ilman lennätintä. Rautatiekuljetukset olisivat olleet oleellisesti ja kohtalokkaasti hitaampia ilman sitä. Tosin rautateille tuli varhain myös oma, suljettu puhelinjärjestelmä.
Hitlerin suuri keksintö oli radio ja äänenvahvistus eli lähinnä Telefunken. Stalinin ase oli elokuva; hän käännytti hienosti alkaneen taiteen edistämään omia tarkoitusperiään viimeistään huomattuaan, miten kätevästi esimerkiksi jokin historiallinen tapaus (Talvipalatsin valloittaminen) voitiin väärentää kuvilla. Putin tuntuu tukeutuvan hyvin vahvasti televisioon samaan aikaan kun kaikkialla lännessä televisio hajautuu ja lakkaa olemasta tosiaikainen.
Internet oli armeijan rahoittama keksintö, samoin kuin itse asiassa tietokone. Internetin luomaa valtiollista järjestelmää on hiukan vaikea huomata. Se on finanssikriiseillä hallitseminen. EU on nyt ollut kymmenen vuotta kriisissä.
Ja Trumpin henkinen koti on siis Nokia, toisin sanoen älypuhelin. Myönnän että japanilaiset keksivät sen ensin, mutta riittävän lähellä totuutta ollaan väitettäessä, että Nokia Communicator oli ensimmäinen älypuhelin, ja se muutti maailman.
Puhelinneuvottelu oli hiukan vaivalloinen järjestely Commarilla. Twiitti on keino työntää viestejä erittäin monelle erittäin vähällä vaivalla. Ja mikä hauskinta, viestin saajat eivät vastaa, tai jos yrittävät, ketään ei kiinnosta.
Some eli sosiaalinen media ei siis oikeastaan ole media, joka sanana tarkoitta välittämistä ja ainakin sisältää ajatuksen kaksisuuntaisuudesta.
Johtopäätös olisi, ettei valtamediaa vastusteta sen takia, mitä se sanoo. Ei ole vaaraa, että kukaan kuitenkaan lukisi. Sitä vastustetaan siksi, että se on media.
Seurausväite on, että Yle ja Helsingin Sanomat ovat avainasemassa muuallakin kuin Julkisen Sanan Neuvostossa.
Vastaavasti kielitaito voi olla kovempaa valuuttaa kuin hyväkään ammatillinen koulutus. Selvästi tarvitaan henkilöitä, joilla on taito ja kyky siivilöiden valaskalan tavoin joidenkin maiden valtamediasta oleelliselta tuntuvaa asiaa ja välittää se edelleen lukijoille.
Tulevaisuuden (ja tämän hetken) ammatti on siis toimittajan ammatti, mutta muuttuneena. Kaikki muuttui vuonna 1995.


23 kommenttia:

 1. "Some eli sosiaalinen media ei siis oikeastaan ole media, joka sanana tarkoitta välittämistä ja ainakin sisältää ajatuksen kaksisuuntaisuudesta."

  Itse taas arvelen, että valtamedia raivostuttaa aivan paniikkiin saakka juuri se, että some on jossakin määrin kaksisuuntainen päin vastoin kuin valtamedia, joka nimenomaan on yhdeltä monelle yksisuuntainen tuutti. Ja se julkaisee vain tarkoin valittua aineistoa ja esittelee sen tarkoin valitusta näkökulmista ja premisseistä lähtien tukeutuen tarkoin valittuihin faktoihin ja "faktoihin".

  Valtamedialla ei enää ole "totuuden" monopolia ja monopolin menetys aina jumalattoman katkera paikka. Poliitikot voivat puhua ihmisille suoraan ohi median ja ihmiset voivat jopa puhua toisilleen. Aivan kauheaa. Kuka tässä enää voi vastata siitä, että juuri se meidän oikea totuutemme on ainoa totuus?

  Yllä oleva ei väitä, että somessa kaikki tai edes juuri mikään olisi totta. Mutta tärkeää on huomata, että eipä ole valtamediassakaan. Kaikilla on agenda. Ja hyvä niin. Siitä se kokonaiskuva syntyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paino sanalla "ajatus kaksisuuntaisuudesta". Keskimääräisessä blogissa samanhenkiset ihmiset vahvistavat omia samanhenkisiä näkemyksiään. Todellinen haaste on kasvatuksellinen - miten saada lukijat liikkeelle ja tutustumaan toisiinsa ja uusiin asioihin? Kuplien sisällä ei tiedetä olevansa kuplassa - analogisessa maailmassa tämä pitää tietenkin yhtälailla paikkansa, mutta lievemmin.

   Poista
  2. mut kyl Jörkka kuitenki saa sen viimesen sanan

   Poista
 2. Asuin myös Kaliforniassa 1995-1996, kun vietin sapattivuotta Los Angelesissa. Samaan yhteyteen sattui internetin läpimurto. Huomasin silloin, että suomalaisia arvostettiin jo tietotekniikan osaajina, ja nettimaailmassa Suomi oli kokoaan suurempi.

  VastaaPoista
 3. Sokeaa sattumaa ei ole olemassaa, niin kuin ei ole huonoa eikä hyvää tuuriakaan. Asioilla vain on tapana johtaa toisiin asioihin.

  VastaaPoista
 4. Ei internet ollut puolustusvoimain rahoittama vaan useamman yliopiston yhteinen projekti. ARPA, joka internetiä kehitti, otti koko ajan huomioon myös armeijan tarpeet, mutta se oli kuitenkin yliopistojen yhteydenpitoon alkuaan kehitetty.

  Kalevi Kantele

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolustusvoimat on Suomessa. USA:ssa on asevoimat.

   Asevoimat kykenevät hyökkäyssotaan. Puolustusvoimat vain puolustavat.

   Poista
  2. No jaa... Mitäs sinä sitten puuhaat, sillä aikaa?

   Poista
 5. Aika pahasti mutta luultavasti oikeaan osuvasti sanottu vaikutuvaltaisesta henkilöstä. Muistaakseni Simo Penttilällä oli jossain Punavyö-kirjassa vastaava ilmaisu.

  AW

  VastaaPoista
 6. Tarkistettuani asian käyttäisin pikemminkin vaimoni opettamaa ilmaisua "jokiruumiin näköinen".

  AW

  VastaaPoista
 7. Oikeastaan kaikki muuttui marraskuussa 1989 kun Berliinissä murtui eräs suurehko rakennelma jonka seurauksena toinen maailmansota ja sen sitkeät jatko-osat saatiin lopultakin kuopattua. Tosin vain hetkeksi. Uuden sodan syntyhetkeksi tullaan luullakseni joskus jatkossa kirjoittamaan 08/08/08. Se on kiinalaisen kalenterin mukaan vuoden onnekkain päivä ja olikin sopivaa, että Pekingin olympialaiset alkoivat juuri tuona päivänä. Samoin kuin Venäjän ja Georgian välinen sota, joka aloitti Venäjän ulkopolitiikan uuden, sotaisan ajanjakson. Voi hyvinkin olla, että Kiinassa vielä myhäillään kuinka kaukaa viisaita he olivat olympialaisten avajaispäivän kanssa.

  Kaukana pohjolassa tapahtui kesällä -91 toinen suuri murros, joka loi mahdollisuuden uuden teknologian nopealle vallankumoukselle. Yahoo, Google, Facebook jne. jne. eivät olisi voineet syntyä ja kasvaa ilman sitä. Murroksen aloittajana oli nuori, suomea hitaasti puhuva opiskelija, jonka etunimi muistuttaa meitä eräästä alati riepua kantavasta ja peukaloaan imeskelevästä sarjakuvasankarista. Tänään lähes kaikki laitteet mitä ympäristössämme löytyy käyttävät tavalla tai toisella hyväksi hänen työtään. Maailma ei näyttäisi alkuunkaan samalta ilman hänen panostaan.

  VastaaPoista
 8. Toimitan Teille ihastuneeni Laura Voutilaisen Miks ei nimiseen stygeen.

  Iipo Hoo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikko Alatalo ja Juice Leskinen, Yhdentekevää.

   Poista
 9. Internetin perustus ja runko arpanet oli 1969 perustetun ARPA:n, armeijan tutkimuslaitoksen rahoittaja. Ensimmäisiä ongelmia oli megapulssin kestävä rakenne. Ensimmäisiä standardeja oli TCP/IP -protokolla. Verkon luovuttaminen aluksi viidelle yliopistolle ja sitten kenelle tahansa oli vuosisadan tekoja.

  Tapasin UCLA:ssa prof. Kleinrockin, joka kirjoitti ensimmäisen handshake-protokollan ja oli toteuttamassa sitä viiden tietokoneen verkkoa, josta kaikki alkoi. USC:ssä istuin pari tuntia juttelemassa kaverin kanssa, joka puolestaan oli ohjelmoinut Apollo 11:n tietoliikenneyhteydet. Onneksi hän luuli, että ymmärsin hänen teknisen selvityksensä.

  VastaaPoista
 10. Niin kyllä tässä yhteydessä on vähintäänkin kohtuullista tuoda esiin todellinen uranuurtaja mestari suomalainen joka on tehnyt sakkinsa kanssa hyvin paljon ttekniikan eteen. Siksi minäkin olen vuosia käyttänyt Linuxia. On monen muunkin mielestä huimasti fiksumpi kuin ms:n luomus.
  Olen myös itse keksinyt ja oivaltanut Cooglen idean joitakin vuosia ennen kuin kaverit sen toteutti. Muistan kuinka kaverien kanssa Olivetilla hahmoteltiin tulevaa aikaa 1970-luvun alussa. Uskoa tulevaisuuteen oli vaikeaa hahmottaa mutta se ymmärrettiin että koneet nousevat merkittävään asemaan niin kuin on käynytkin.

  VastaaPoista
 11. Voisitko oikolukea karkeimmat kirjoitusvirheet pois ennen julkaisua.

  VastaaPoista
 12. Mitäh? Internethän romahti vuonna 1995. Kaikkihan sen tietää, että "Eternal Septemper" alkoi tuonna vuonna. Sitä ennen ainoat trollit olivat Ludwig Plutonium ja Kibo Perry.

  VastaaPoista
 13. Se mitä me tänään kutsumme internetiksi on vain kevyesti TCP/IP protokollan ja hajautettujen verkkojen tekniikan mahdollistamaa. Kemppinen varmaan muistaa miltä yliopistojen tekstipohjainen "internet" aikanaan näytti. Ei sillä olisi päässyt pitkällekään yleisökäytössä.

  Paljon tärkeämpää internetin keittymiselle on ollut helppo ja edullinen mahdollisuus käyttää relaatiotietokantoja. Vasta Open Source tarjosi tämän mahdollisuuden aina tietokannasta web-palvelimelle asti ja sitä kautta käyttäjille asti. Sen ansiosta se mitä kutsumme internetiksi - toisin sanoen jättimäisiin avoimen koodin tietokantoihin perustuvat "ilmaiset" palvelut kuten Yahoo, Google, Facebook jne. - pääsivät kehittymään.

  VastaaPoista
 14. Tympeitä tyyppejä maailman johtajina eri puolilla, - mutta voiton vie se yksi apuri.
  EG

  VastaaPoista
 15. Gutenbergin painokone - ) satojen vuosien (uskon)sodat eurooppaan
  Radio - ) Maailmansodat I ja II
  TV - ) Kylmä sota
  Internet, Youtube - ) jihadistien sota
  Some, twitter - ) taas uusi sota?

  (Idea Silverin Signaali ja Kohina:sta, jossa viitattiin Toffleriin: pienen ihmisen pää ei kestä infotulvia).

  M

  VastaaPoista
 16. Sainpas sittenkin järestymään että saan tänne unieni tuotteen, tämmösen oli tosipuolipilapääkonttori pannu homman että paskin kertoen että onhan se hassua että jokaiseen mobiililaitteeseen yritetään joka ikistä tilkkeenlisänjatkonadapteria. Perustellusti voisi yrittää rakentaa sinfoniaprkesterin kokoonpanon samalle ajatukselle. Ei vaan käy. Toisinpäin siis. Mikä riivaa ettei saada erityiskommunikointiin erityisvekottimia?

  Mulle piiskatykki, virvetyyppinen halako! Että pomppaa kun putoaa eikä mene rikki paitsi jos putoaa ISS:ltä pöntön kautta ja kärähtää kaasuiksi ja ioneiksi ilmakehään törmätessään psiuh.

  VastaaPoista