Sivun näyttöjä yhteensä

11. elokuuta 2011

Sotanaiset
Satuin lukemaan Erno Paasilinnan esseen ”Englanti”. Se on vuodelta 1975 ja on siinä, kuten luvataan, Lukemista kaikille.

Kaikki on väärin. Lukemissani esseissä, joissa analysoidaan kirjoitushetkeä ja esitetään arvio tulevaisuudesta, esimerkiksi Länsimaiden perikadosta, on kaikki väärin. Vaikka ei luulisi, tämä koskee myös George Orwellia. Selailen hänen koottuja kirjoituksiaan. Olenhan varastanut häneltä kirjoittamisen kaavan ja näkymättömän otsikon ”As I Like It”, kuten suvaitsen. Aioin käyttää sitä Helsingin Sanomissa, kun aloin kirjoittaa viikoittaisia kolumneja, vaikka otsikoksi tuli lopulta ”Tänään maanantaina”. Se oli puolestaan varastettu Gustaf Mattssonilta, jota parempaa esseistiä Suomessa ei ole ollut; hänellä otsikko oli ”I dag”, tänään.

Ette ole kuulleet Mattssonista? Hän oli toimittaja ja kemisti-insinööri (1874-1914). Hakuteos sanoo: ”Pakinat käsittelevät tiedettä, taidetta, politiikkaa ja arkisia asioita.” Hyvä että ette tunne. Me nykyiset häpeäisimme entistä enemmän. Koska elettiin vakaissa sensuurin oloissa, hän ei kirjoittanut Englannin mellakoista, eikä Venäjän.

Toisin kuin jollekulle ehti jo tulla mieleen, en rinnasta itseäni näihin suuriin nimiin. Annan vain ymmärtää, että blogi keksittiin sata vuotta sitten, paitsi jos Plutarkhoksen ”Moralia” otetaan huomioon, kaksi tuhatta vuotta sitten.

Hyvän kirjoittajan teksti näkyy pitävän vettä ja pakkasta, kunhan siinä ei puhuta todellisuudesta eikä tärkeistä asioista. Tämän naapurin pojat ymmärsivät jo ennen sotia. Amerikkalaiset kirjallisuusesseistit (sukulaislaji biologisesti) käsittivät, että kirjallisuutta ei kirjoiteta maailmasta, vaan kirjallisuudesta.

Tämä viittaus tarkoitti uuskritiikkiä, koko sen kauheudessa. Joku lukijoista muistaa ehkä Wellekin ja Warrenin, joka toinen kukaties Empsonin. Oli se lystiä niin kauan kuin sitä kesti.

Odotan lähes kiihkeästi, että media kertoisi, ketkä Englannissa mellakoivat. Virallisesti on ilmoitettu (BBC), etteivät kysymyksessä ole mielenosoittajat. Eräät sanomalehdet käyttävät nimitystä ”rikollinen alaluokka”.

Yhtä ahkerasti odotan tietoa, kuka on se mies, joka syyllistyi Norjan joukkosurmaan. En ole havainnut hänessä mitään tavallista enkä norjalaista enkä ymmärrettävää. Toivon että jotain sellaista tulisi esiin. En edes käsitä, miten hänen toimensa olivat teknisesti mahdollisia. Paljon harrastamani NKVD ja sen vastinpari Sonderkommando olisivat tarvinneet komppanian vastaavaan, siis pari sataa koulutettua miestä.

Ja tässä on huomioni ja kysymykseni: mukana näyttää olevan naisia, tai oikeastaan tyttöjä. Televisiouutisiin valikoituvat eivät varmaankaan ole edustavia, mutta oli siellä kirkas tytönääni, joka lupasi pikaista jatkoa, koska vielä ei ole kaikkea poltettu.

Kautta aikojen on kehitetty ristiretkiä ja muita etäisiä sotia, joihin nuoremmat veljet on lähetetty testosteronihöyryineen. Yhtään ainutta tapausta en muista, jossa naiset olisivat olleet joukolla mukana väkivaltaisessa mellakassa. Tai muistan yhden – les pétroleuses. Pariisin kommuunin verisellä viikolla 1871 naiset osallistuivat väkivaltaisuuksiin ja polttivat mm. kaupungintalon. Kostotoimien alettua ammuttiinkin kaikki köyhästi pukeutuneet naiset, joilla oli nokea käsissä, ja joukko nokikolareita varmuuden vuoksi. (Lähde: Jean Renoirin muistelmat maalari-isästään, joka hänkin oli joutua teloitetuksi vakoojana, koska maalasi Pariisin keskustassa taulua, viestiksi kaupunkia piirittäneillä preussilaisille, kuten luultiin.)

Paasilinna, Orwell ja muut arvelivat ison Britannian läkähtyvän siirtomaissa harjoittamaansa pahuuteen. Siinähän kävi niin, että toisessa maailmansodassa dominioista tulivat parhaat taistelijat, etenkin Kanadasta, Australiasta ja Uudesta Seelannista, mutta myös Intiasta ja niin edelleen.

Sisällissotaa ei ole otettu laskuihin. Itse olen odotellut sitä Yhdysvaltoihin, joilla on kokemustakin vuodelta 1969. Nyt se saattaa olla alkamassa Kreikassa ja Englannissa.

Jos asialla todella on ”rikollinen luokka”, heitä on enemmän kuin kumiluoteja, joten siirtyminen perinteiseen nikkeliin voi tulla ajankohtaiseksi.

38 kommenttia:

 1. Englannissa mellakoivat ihmiset, joilla ei ole enää omasta mielestään mitään menetettävänä. Kaikki on jo mennyt. Puretaan pahaa oloa. Näytetään se kaikille. Ja koko maailma näkee. Mutta kukaan ei ymmärrä. Koska ymmärtäminen sattuisi liikaa.

  Suomessa ei ihan vielä olla tässä tilanteessa.

  VastaaPoista
 2. Minähän tiedän harvinaisen vähän mutta paras kaverini Gogle Gogolsson on aika peto näissä. Kirjoittakaa "riots women" ja katsokaa.

  VastaaPoista
 3. Naisista sodan askareissa sen verran, että Timo Malmin erinomaisesta nopealukuisesta ja mukaansatempaavasta sisällissotakirjasta Rynnäkkö läpi Tampereen saa sen kuvan, että nimenomaan naiset puolustivat Tampereella kotejaan tai ainakin komensivat punikkimiehiään niin tekemään.

  VastaaPoista
 4. Uutisista sain sellaisen käsityksen, että maahanmuuttajataustaiset etniset ryhmät riehuisivat Englannissa.

  Jos asia on näin, niin puheet monikulttuurisuuden epäonnistumisesta saavat lisävahvistusta.

  VastaaPoista
 5. Englantilaisille criminal classes 'rikolliset luokat' (aina monikossa) on vanha, perinteen kultaama käsite, jota käytettiin ihan arkipäiväisesti 1800-luvulla. Ajatus on varsin ymmärrettävä; luokkayhteiskunta on kurjistanut yhteiskunnan alimman kerroksen tasolle, jolla jokapäiväinen selviytyminen edellyttää valmiutta hankkia elantonsa millä tahansa eteen tulevalla keinolla, rikokset mukaanlukien. Jos tämä hyväksytään lähtökohdaksi, on rikoslain ankara, suorastaan sortava käyttö looginen lopputulos omistavan luokan näkökulmasta.

  Nyt mellakoivista nuorista aika harva on varmaan tuota "rikollista alaluokkaa" tiukimmassa mielessä. Englannissakin sosiaaliturvaa on sen verran, ettei rikoksiin ryhtyminen ole elossapysymisen kannalta välttämätöntä. Alo on kuitenkin oikeassa. Nämä mellakoijat kuvittelevat, ettei heillä ole mitään menetettävää. Väärässähän he ovat. Eivät edes tiedä, miten paljon he vielä voivat menettää.

  VastaaPoista
 6. Kemppinen vetää nyt taas tätä grandseigneur-rooliaan. Se, ettei Mannerheim ole perhetuttumme emmekä muista, mitä Yrjö A. Jäntti sanoi sinä ja sinä päivänä vuonna 1966, ei tarkoita, ettemme tietäisi Guss Mattssonia. Itseltäni löytyy Mattssonin Valda skrifter, joka hieman vaillinaisena maksoi aikoinaan Hiltusen antikvariaatissa vain muutaman markan; hinta-laatu-suhde on huikaiseva. Empsonin, Wellekin ja Warreninkin tiedän, mutta mihin jäivät Wimsatt ja Beardsley?

  Olen myös useamman kerran miettinyt Paasilinnan Englanti-esseetä ja miettinyt, että siitä ja sen väärässä olemisesta pitäisi kirjoittaa jotain. Kiintoisaa huomata, etten ole ainoa.

  VastaaPoista
 7. Jotkut naiset antavat poikaystävälleen luettelon siitä, mitä merkkituotteita haluavat ryöstettävän.

  Jos nuorimmat ryöstelijät ovat 10-12 -vuotiaita, voi sanoa, että heillä olisi paljon mahdollisuuksia edessäpäin.

  Kiinnostavaa on, että kuva toisensa jälkeen osoittaa, että samat ihmiset ovat liikkeellä eri puolilla. Vaikuttaa tehokkaasti organisoidulta.

  VastaaPoista
 8. Maksetttu takaaja ! Mikä ihana
  innovaatio. Instrumentti.

  Ellei Mäkinen maksa velkaansa, astuu
  Nieminen sijalle. Nieminen suostuu
  100 € korvaamiseen Mäkisen mahdollisen laistamisen varalta sillä, että hänelle maksetaan 0,5 € kultakin vastuuvuodeltaan.

  Tässä siis swapataan eli vaihdetaan
  asioita,Mäkinen Niemiseen. Satasen kokoisesta summasta on kyse (credit);
  diili koskee laiminlyöntisattumusta (default). Eli siis credit default swap, CDS. Tänään näistä puhutaan Ranskan
  yhteydessä.

  Investointipankit saavat tällaiset instrumentit väräjämään ja isoihinkin kaariin. 50 sentillä per vuosi Nieminen
  pysyy varalla maksaakseen Mäkisen
  velan tämän sortuessa konkurssiin.
  Mäkisen velkoja tavallisimmin ostaa
  tällaisen vakuutuksen Niemiseltä,hintaan siis 0,5 €. Mutta pääsevät markkinoille muutkin,ihan asianosattomat. Nyt jos Mäkisen kyky hoitaa velkaansa alkaa horjua,niin 0,5
  €:lla ostettu välipuhe alkaakin haista
  rahalta. Tämä swap alkaa olla arvopaperi.

  Nieminen hätääntyy.Tähän saakka vuositolkulla hän tienasi 50 senttisiä tekemättä mitään,mutta nyt Mäkinen peijakas meinaa vajota
  defaultiin,laiminlyöntiin ja satanen (credit)
  pamahtaa Niemisen vastattavaksi !
  Ekaksi Nieminen yrittää ostaa markkinoilta pois sopimuskirjat joissa hän olisi sen esittäjälle maksava 100
  kun Mäkisen maksukyvyttömyys todetaan. No kukapa möisi enää
  50 sentillä kun satasen vakuutuskorvaus alkaa häämöttää
  todennäköisenä Mäkisen ahdingon
  ihanasti syvetessä.

  Ranskan veloista on lyöty tällaisiä
  vetoja. Velkojat ovat vakuuttaneet
  saamisiaan,samalla menettäen osan
  korkotuotosta, ja ihan ulkopuoliset
  rahanhaistajat ovat myös liikkeellä.

  Viime kuussa 100 € mahdollista vakuutuskorvausta Ranskan polvilleen
  notkahtamisen varalta maksoi 0,6
  eli 60 pistettä.Eilen hinta oli tuplat.
  Jos siis pari viikkoa sitten ostit ao.
  markkinapaikalta CDS:än eli maksoit jollekulle 60 senttiä
  "vakuutusmaksua" ,niin nyt siitä saa
  tuplahinnan eli Lallukat,osta markalla,
  myy kahdella.

  Jos ja kun Ranskaa nyt kyseenalaistetaan ja epäillään sen
  luokitusta ynnä muuta,niin CDS:än
  hinta sen kun nousee. Ja jotkut korjaavat voitot vaikka siis mitään
  Ranskan laiminlyöntiä ei tahtuisikaan, ja eihän sellaista tapahdu. Ja jos tapahtuisi,niin tuskin kaikki vakuutusta
  luvanneet kykenisivät puheitaan lunastamaan.

  Kreikkaa alettiin horjuttamaan syksyllä
  2009 huhuamalla ja vihjailemalla
  tilastovalheista,kaunotarpankkiireista
  vekslaamassa lainoja vuokriksi ja ties mitä. Oli niistä Financial Timesissä ja
  WSJ:issa isoja juttuja. Jotkut pelurit patsastelivat nimilllään ja kuvillaan
  lehdissä.He olivat markkinakuri,
  miljoonansa ansainneita asiantuntijoita.

  Nämä kärkimiehet nauttivat pelistä ja pelisilmästään. Häijymmäksi asia kääntyi kun isoissa rahayhtiöissä alettiin nähdä valtioissa ja verovelvollisissa riistaa korjata korkosatoa. Fed pitää nollassa eikä
  EKP nosta kylvettävän hintaa,mutta
  laihon arvo kohoaa valtiokonttoreille.
  Alaluokan verot maksetaan yläluokalle
  kuten aina -sos.dem.keynesläistä
  välikautta- lukuunottamatta.

  Vähempi koulukelpoinen voisi toivottaa
  pulan ja korttitalouden tervetulleeksi,
  olisi tasajako. Ihan virkakunnan ylläpitämä. Ei mitään Lontoon tai Manchesterin näytelmää jakaa
  kauppakama yön tunteina -aloitekykyisten riskiuskalikkojen kesken
  ja toimesta. Puille paljaillehan siinäkin
  jäisi meikänassu,kiltti lapasrahan
  hikouttaja. Että kortit vaan ja ilmiannot
  mustanpörssin varalle ; rutkasti häkkiä
  sopeutumattomille.
  Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 9. Ad Omnia: Uschanoff on oikeassa arvioidessaan asennettani. Silti olen ihastunut, että hän tunsi Mattssonin. Olen jotenkin oppinut kantapään kautta, että vain nimeksi suomennettu suomenruotsalainen kirjallisuus (Parland, Schild jne.) ei kuulu mihinkään oppiaineeseen eikä sitä tunne kukaan.

  Muille: tiettävästi Guss Mattsson on kirjoittaja, jota Eino Leino piti vertaisenaan. Toisaalta Leinon omat pakinat ja esseet eivät nyt tarkkaan luettuna ole niin tavattoman ihmeellisiä kuin väitetään.

  Sieltä ruotsikkojen puolelta hengästyttävän hieno esseisti on tietenkin Yrjö Hirn. Paadutan sydämeni ja esitän jälleen epäilyn, että ei taida soitella kelloja. Pitäisi varmaan kirjoittaa referaatti hänen muistelmatsaan, miten he kävivät sibeliuksen kanssa Loviisassa tapaamassa outoa akkaa, joka istui papin keittiössä ja pudotteli runoja - Larin Paraske.

  Hirnin estetiikan tuotanto on nähdäkseni arvotonta. Kehun tässä hänen "kirjoituksiaan", kuten Lärt follk och landstrykare ja Goda vildar och ädla rövare.

  VastaaPoista
 10. Oma päiväkirjani nuorena alkoi aina Tänään...nimenomaan Matssonin esimerkin mukaisesti.

  Enkä edes ole kovin kirjallinen tai syvällinen ihminen, luin vaan nuorena kaikenlaista.

  Nuoruus tarkoittaa tässä 1970-luvun loppua ja 80-luvun alkua.

  VastaaPoista
 11. Olen jo odotellut, milloin Halla-Aho julistetaan syylliseksi Englannin mellakoihin. Jos hän kieltäytyy kunniasta syytetään metsästysaseita ja nettipelejä.
  Eikun aikuisten oikeesti, nyt pitäisi Erkki Tuomiojan kiireesti irtisanoutua kaikesta mellakoinnista. Hänhän oli itse aikoinaan nuorisomellakoijien kärjessä, megafoni kädessä valtaamassa Vanhaa ylioppilastaloa. Sitten tulivat feministit ja polttivat rintaliivejään kaduilla. Nuo sen ajan mellakat käynnistivät kehityksen, joka nyt näkyy Lontoon kaduilla. Lutkamarssi oli viimeinen pisara. Kun se yksimielisesti julistettiin hienoksi, sivistyneeksi, yhteiskunnallisesti tärkeäksi ja naisia voimauttavaksi toiminnaksi, ymmärtämättömät nuoret käsittivät, että nythän voi yhtä hyvin polttaa taloja ja ryöstää liikkeitä.
  Vai?

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 12. Olen seurannut valtamedian pyristelyjä hieman vahingoniloisena, kun heitä parin päivän mellakoinnin jälkeen alkoi selvästi itseäänkin hävettää kuvata tekijät ilmaisulla "nuoriso".

  Kas kun eivät huomanneet heti sanoa, että "teinit".

  Saatuaan kiertoilmauksin kerrottua, että mellakat "tapahtuvat" alueilla, joissa on paljon maahanmuuttajia (kas kummaa) ja joissa etnisten ryhmien ja poliisien välit ovat kireät (kas kummaa), HS aloitti välittömästi voimaperäisen valkopesun, jossa rähinöivää "nuorisoa" ymmärretään kovasti.

  Varmaan kohta joku keksii, että syyllisiä ovat persut ja Halla-aho, jotka ovat väittäneet, että monikulturismi on hanurista, eikä toimi missään.

  Sitä saa mitä tilaa! Olisivat väittäneet, että se on ihanaa ja toimii, niin nuoriso ei olisi pannut Lontoota tuhannen pillun päreiksi.

  PS. Mitä Tottenham tänään, sitä Helsinki huomenna. Hellurei!

  VastaaPoista
 13. Tiina Raevaara arvioi kirjassaan "Koiraksi ihmiselle", että ihminen olisi kesyyntynyt ja osaisi jo käyttäytyä laumassa siivosti. Englannin esimerkki kyllä osoittaa vielä halua näykkiä.

  Koirakoulun naapurista Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 14. Ad Toipila: Hataran käsitykseni mukaan ryöstelijöitä yhdistää lähinnä olematon koulutus ja matala sosioekonominen asema, ei niinkään minkään etnisen ryhmän jäsenyys. Sen sijaan esim. muslimien ja sikhien on nähty yhdistävän voimansa pikkukauppojensa ja katujensa puolustamisessa.

  Mielestäni Zoe Williams kirjoitti ryöstelyn psykologiasta hyvin: http://ow.ly/5Zwcv

  VastaaPoista
 15. Toipila on oikeassa. Maahanmuuttajataustaiset etniset ryhmät riehuivat.
  Tätä ei suomalainen media, Helsingin Sanomat etunenässä, uskalla kertoa.

  Ulkomaan media vertaa tapahtunutta Malmön selkkauksiin, Pariisin selkkauksiin jne.
  Myös Angela Mergelin puhe maahanmuuttajien epäonnistuneesta sopeuttamisesta on ollut esillä.

  Huvittavinta oli lukea englantilaisten jalkapallohuligaanien siirtyminen suojelemaan yhteiskuntaa näitä maahanmuuttajia vastaan.
  Totta kai kantaväestön pieni rikollinen osa hyödynsi mellakoita omien rosvouksiensa puolesta.

  Eniten minua ihmetyttää miksi poliisit eivät saa toimia. Joku lupa jopa vesitykkien käyttöön on erikseen pyydettävä. Hupsistakeikkaa.

  Suomessa jokin vasemmistoporukka saa tukkia liikenteen Helsingin kaduilla, jolloin poliisi jää suojelemaan näitä rikollisia ja siirtää syyttömät autoilijat muille reiteille.

  On helppo nähdä mihin ryhmään nämä maahanmuuttajarikolliset kuuluvat. Suurin osa maahanmuuttajista on englannissakin hankkinut työpaikan ja sopeutunut yhteiskuntaan.

  Vain äärimmäisen raaka väkivalta kunnon ihmisten puolelta näitä mellakoitsijoita vastaan lopettaa riehumisen alkuunsa. Muutoin olemme amerikkalaisessa tilanteessa, jossa jengit määräävät mitä kaupungissa tapahtuu.

  Helsingin homomarssilla naiset huutelivat: Tappakaa Heterot. Kaiken maailman ämmät marssivat lutkamarssilla (pese pimppa päivässä, tuoksut paremmalle), ämmät valikoituvat anarkisteihin ja ötökkäsuojelijoihin. Niitä äitejä ei media seuraa joita valtio kyykyttää ja jotka yrittävät parhaansa hoitaakseen ja suojellakseen lapsiaan.

  Voidaankin kysyä millainen äitisuhde näillä mellakoitsijoilla on. Epäilen äitiensä olevan näitä oluenkittaajia, masennuslääkkeiden käyttäjiä joilla ei ole ollut aikaa lapsilleen.

  VastaaPoista
 16. Ei ihmeellisiä, Eino Leinon jutut, vaan tavallisia - ja juuri "tavallisuudessaan" niin monia koskettavia. Ja siis vaikuttavia.

  Pirkko A

  VastaaPoista
 17. " ...NKVD ja sen vastinpari Sonderkommando... "

  Tätä rinnastusta en kyllä ymmärrä? Sonderkommandon jäsenethän olivat uhreja itse. He säilyivät hengissä vain siksi, ja vain tietyn ajan, että tekivät mitä tekivät. Hyvin, hyvin harva sonderkommandolainen selvisi keskitysleireiltä hengissä.

  VastaaPoista
 18. Ad Mikis: - pyydän anteeksi huolimatonta kirjoittamistani. Piti kirjoittaa SS-Sonderkommando. Pelkkä "Sonderkommando" tietenkin tarkoittaa keskitysleireihin vangittuja, useimmiten juutalaisia. "SS-Sonderkommando" vastasi mm. joukkoteloituksista, ja monet siihen kuuluneet elivät ja voivat hyvin sotien jälkeen.

  Käsitykseni mukaan ensin mainittu nimitys oli alkujaan tietoisen ivallinen. Ikävää huumoria.

  VastaaPoista
 19. Ad Omnia: - ja miksi itsemurhapommittajista monet näyttävät olevan naisia?

  VastaaPoista
 20. No joo - laitetaan nyt tähän sitten vaikkapa orvon huutolaispojan - Harry Martinsonin runo 1950-luvun lopulta.


  Verkligheten

  En cyklokaotisk maskin är verkligheten,
  överlastad med verktyg, namn och data.
  Kunskapsträngselns skola, exposeer
  ständigt bytande ämne och art, intresseutställning.
  Ändå är ingenting nämt om nyhetsfloden,
  ingenting sagt om hur anden söker och irrar
  mellan sinnesintryckens tusen speglar,
  ingenting heller om tankens kamp bland tingen
  när du betraktar den söndersprängda ruinens
  rostfria stålportar tänkta för tusenårsriken.
  Var skall du hitta din sportgren eller ditt pulver.
  Var i symbolernas värld skall du hitta ditt duvslag
  mitt i en självuppfylld verklighets törnekrona.

  Muuten 1970-luku oli aika kovatasoinen noiden Nobelistien suhteen…

  Pari hiukan vanhentunutta linkkiä Britanniasta - aihetta sivunneesta keskustelusta toisaalla.

  http://liten.be//h2JN5
  http://liten.be//eibv2

  Tytär kertoi Lontoosta, että media paisuttelee asioita, vaikka… jne. No Hampstead'issä oli varmaan hiukan rauhallisempaa öisin.

  Spenglerin Der Untergang des Abendlandes eka osa ilmestyi 1918 ja toka osa 1922 josta uusittu painos 1923. Se oli iso jytky aikanaan. Morfologinen ja pessimistinen kulttuuriteoria, joka pyrki antamaan hiukan valoa siihen maailmanaikaan. Ja kun sekin hommeli lipsahti sinne runouden suureen aittaan, niin arvostelijoita, joista osa hyvinkin tieteellisiä ja tietäviä, on sen jälkeen riittänyt. Ja se fanilauma on kai sitten jättänyt yleensä koko opuksen lukematta, mitä nyt lainauksia sieltä täältä on osattu ottaa. Ja koskapa tähän en jaksa aiheesta enempää - sanottakoon vaikkapa niin, että kun Spengler käytti edellä mainitun teoksen lopussa maailmanhistorian syklisestä liikkeestä puhuessaan Schilleriltä ja Hegeliltä periytyvää sanontaa "maailmanhistoria on maailmantuomio", niin sellainen mies kuin Eduard Spanger sanoi, että ilman uskonnollista taustaa tämä lause on mieletön.

  Joten jos ajatusta hiukan vielä jatkaa, niin Egon Friedellin mukaan Spengler on tyypillinen länsimaisen sivilisaation edustaja, "ateisti, agnostikko ja valematerialisti" - siis vaikka kyseinen herra samalla ihaileekin Spengleriä ja pitää tätä Nietzschen jälkeen yhtenä voimakkaimmista ja värikkäimmistä saksalaisista ajattelijoista.

  Ajatuksena oli kai se, että sattumauskonto viihtyy yleensä hyvin siellä missä siteet uskontoon on katkaistu. Mutta se oli silloin ja se mikä jäi, oli se, ettei Spengler - "historianfilosofisena perusvirheenä" - tunnustanut länsimaiselle kulttuurille eikä kristinuskolle mitään erikoisasemaa siinä maailmanhistoriallisessa kulttuurimorfologiassaan. Eli kieltäessään syklisellä historiankuvallaan kaiken väärän ja aiheettoman evolutionismin ja edistysoptimismin hän samalla kieltää myös empiirisiin tosiasioihin perustuvan kehitysaatteen? jne… jne...

  No uskonasioista ei pitäisi kiistellä.

  VastaaPoista
 21. Oletko Jukka muuten käynyt Auschwitzissa?
  Minut siellä käynti teki minut pitkäksi aikaa hiljaiseksi. Vaikka kyllähän minä nämä asiat etukäteen tiesin ja olin lukenut. (Etenkin iltaisin luen Historiaa.)

  VastaaPoista
 22. "Niin, mitä ny itte luulisit? Ketä siellä mahtas olla? Kuka siellä mahtais mellakoida?"

  Kun aletaan "selittämään" tapausten kulkua maalla, merellä ja ilmassa, tai saaristossa, kuten Brittein saarilla, on tietenkin empiirinen, pigmenttipohjainen lähestymistapa se helpoin, kuten nyt ystävämme Tapsa, Neekeriasiain Gauleiter in spe, nähtävästi tekee. Ongelma syntyy vain siitä, että tällainen "selitys" on analyyttisesti maho ja älyllisesti lattea. Muuten kyllä ganz prima.

  VastaaPoista
 23. Ehkä se vertaus ei siinä mielessä kovin kehno ollutkaan - siis NKVD ja Sommerkommando - että suuri osa Neuvostoliiton salaisen poliisin teloittajista kohtasi itsekin saman kohtalon kuin uhrinsa.

  Kuulemma eräs NKVD-pomo itsensä yllättäen tyrmästä löytäessään ja teloitustaan odottaessaan parahti, että jumala on sittenkin olemassa.

  Sitä paitsi massiivisissa teloitusprojekteissa, sanotaan vaikka 20 000 puolalaista upseeria, varsinaiset teloittajat teloitettiin lopuksi itse. Että jäisi vähemmän todistajia. Häpy ja kunnia se on tyranneillakin.

  VastaaPoista
 24. Lutkamarssi.
  Kirjoitin siitä (pohjalainen.fi) - jos jotain huvittaa lukea.

  PA

  VastaaPoista
 25. Ad Jarmom: "..While many Britons had initially blamed the violence on unemployed youth, one surprise was the presence in courts of young men and women with regular jobs among the riot suspects lined up in police wagons outside courthouses in London and other cities. That raised questions about why they had been caught up in the kind of mayhem that has traditionally drawn on an underclass of alienated young people, with no jobs and few prospects.

  Many of those who were remanded for trial appeared to come from just those kinds of backgrounds — evidence, as some commentators saw it, that the root causes of the disorders lay in social deprivation and despair. But those who stood before the courts for bail hearings in London, many of them still in their jeans and hooded sweatshirts, included a graphic designer, a postal employee, a dental assistant, a teaching aide, a forklift driver and a youth worker. .."

  N Y Times, http://www.nytimes.com/2011/08/12/world/europe/12britain.html?pagewanted=2&_r=1&hp

  VastaaPoista
 26. Lieneekö meistä joku joskus kirjoittanut Nootti-nimiseen mielipidelehteen? Hän tietää ja muistanee miten totuudet ovat siivellisiä kuin entinen leghorn = livorno, kulkipa siinä mukana jokin kananpää tai ei. Mikä kerran päti, ei ehkä päde enää.

  Puolestani kerron, että karanneet sotavangit löytivät kuopasta perunoita ja narulta työhousut. Eivät he kauan perunoita syöneet. Siitä ei edes Kansa Taisteli kertonut. Liekö ollut tärkeätä? ass. nimetön lapsi.

  VastaaPoista
 27. Al Jazeerassa oli jokin aika sitten juttua naispuolisista itsemurhapommittajista. Isoin osa heitä, joiden lapset ja/tai aviomies menehtyneet vastapuolen toimintojen johdosta.

  english.aljazeera.net/

  VastaaPoista
 28. Toisaalta kuolemanhakuisuus naisilla herkässä muistakin syistä:

  Al Jazeera 2011: For many women trapped in abusive marriages in Afghanistan, death can seem like the only way out.
  In the northwestern province of Herat, doctors this year have treated at least seventy women who attempted to take their own lives by setting themselves on fire.

  VastaaPoista
 29. Jukka kysyi: "miksi itsemurhapommittajista monet näyttävät olevan naisia?"

  Naiset antavat narrata itseään. He uskovat, että käyttäytymällä niin kuin miehet, he ovat tasa-arvoisia. Tuo on ääriesimerkki siitä asenteesta.

  On hienoa, että on tällainen blogi, jossa ihmiset keskustelevat kunnolla. Mutta huomaan, että olen olen täysin kyllästynyt jatkuvaan häiriköintiin sekä todellisessa että virtuaalimaailmassa. Normaaliutta pidetään naurettavana. Postmoderni arvoton "vapaus" alkaa näyttää todelliset kasvonsa, ja ne ovat kauheat.

  Minun olisi viisainta vetäytyä kissablogiini. Mutta niin viisas en valitettavasti ole.

  VastaaPoista
 30. Kun täällä nyt mainittiin NKVD ja SS-Sonderkommando, saattaa lukijoita huvittaa syventyminen näihin instansseihin luonnonsuojelun näkökulmasta. Pentti Linkolahan on verrannut saksalaista, venäläistä ja anglo-amerikkalaista luonnonsuojelua toisiinsa ja antaa täydet pojot natseille. Linkolaa löytyy täältä: http://ojs.tsv.fi/index.php/tt/article/view/4255/3969

  Jutun alku saattaa hämmästyttää, ellei ole perillä muutamasta keskustelusta, mutta kyllä siellä kohta päästään itse asiaan.
  Sen jutun jälkeen jotkut Englannin mellakat tuntuvat aika lapselliselta touhulta. Siellähän ei luontoa ole suojeltu kuin muutaman hassun vainajan verran.

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 31. Hataran käsitykseni mukaan ryöstelijöitä yhdistää lähinnä olematon koulutus ja matala sosioekonominen asema, ei niinkään minkään etnisen ryhmän jäsenyys.

  Näin juuri. Kyseessä on maa, jossa on aivan aito alaluokka, johon kuuluu tasaisesti kaikenvärisiä ihmisiä. Mutta kun nyky-Suomessa edes sivulauseessa lyhyesti mainitsee sellaisen sanan kuin "alaluokka", niin palaute on yleensä samanlaista kuin se, jonka Honkajoki saa Lammiolta: "Älkää viisastelko. Oletteko kommunisti?"

  Tässä keskustelussa on käynyt kuten aihetta sivuavissa keskusteluissa aina: banaalin mutta paikkansapitävän selityksen esittäjää ei kukaan kommentoi. Sen sijaan kiihottavan mutta paikkansapitämättömän selityksen kaupittelijat posuavat (Veikko Huovisen muistelmista oppimani ihana verbi) suureen ääneen toisilleen itseäänonnittelevasti - ja toistelevat koko ajan, että on jotenkin kiellettyä keskustella asiasta, josta he juuri parhaillaan itse keskustelevat kenenkään kieltämättä.

  Britannian tummaihoinen väestö tuli saarelle enimmäkseen 1940-1950-luvulla - siis jo 50-60 vuotta sitten (ja sivumennen sanoen vihreää kaistaa, koska tulivat brittiläisen imperiumin passilla Britannian silloisista alusmaista). Nuorimmista "mellakoivista maahanmuuttajista" suuri osa on Britanniassa syntyneitä jo kolmannessa sukupolvessa. Jos vielä hekin ovat "maahanmuuttajia", niin samalla äärilöysällä määritelmällä esimerkiksi Martti Ahtisaari on silloin maahanmuuttaja - onhan Ahtisaari syntyperäinen Suomen kansalainen vasta toisessa polvessa.

  Nämä ovat nyt toiset isot mellakat sen 60 vuoden aikana, jonka nämä "maahanmuuttajat" ovat Britanniassa vaikuttaneet. Edellisistä on tasan 30 vuotta. Kukaan ei liene tyydyttävästi selittänyt, mikä on sellainen kulttuurinen tai rodullinen ominaisuus, joka saa olemaan 30 vuotta mellakoimatta, mellakoimaan sitten viikon pari, olemaan toiset 30 vuotta mellakoimatta ja mellakoimaan sitten taas viikon pari.

  VastaaPoista
 32. Eikös NKVD:n vastapari ollut paremminkin Gestapo? SS-Sonderkommando tai Einsatztruppen
  jutut lienevät olleen tiettyyn tehtävään tarkoitettuja, kun NKVD oli laaja-alainen?

  VastaaPoista
 33. Kemppinen
  "Paasilinna, Orwell ja muut arvelivat ison Britannian läkähtyvän siirtomaissa harjoittamaansa pahuuteen."

  Topila
  "Uutisista sain sellaisen käsityksen, että maahanmuuttajataustaiset etniset ryhmät riehuisivat Englannissa."

  Otin nämä lainaukset tähän sen takia, että varsinkin Englannissa "maahanmuuttajatausta" merkitsee ihan eri asiaa kuin täällä.

  Tyypilinen "Maahanmuutajataustainen henkilö" on saattanut asua Englannissa vähintäänkin jo kolmannessa polvessa ja Isovanhemmatkin ovat ilmeisesti saaneet "Englantilaisen kasvatuksen" jo synnyinpaikassaan.

  Englannin ongelma ei ole etnisyys vaan syvä luokkajako, joka nykyisellän on kääntynyt varallisuuden jakaitumiseen.

  En nyt kuollaksenikaan muista, että kuka englantilainen "ajatelija" sanoi maailmansotien välissä, että juutalaisten ja mustalaisten lisäksi myös tuo "rikollinen alaluokka" olisi hävitettävä lopullisesti maan päältä.

  Mikäli olen käsittänyt oikein niin Englannin yläluokka oli hyvin rasistinen jopa omiaan kohtaan vähintäänkin toiseen maailmansotaan asti, jos ei jopa senkin jälkeen. Jopa Hitlerinkin kerrotaan ihaileen Englannin yhteiskuntarakennetta.

  Englantilaisilla, kuten myös katolisella kirkolla, on ollut myös taipumusta kirjoittaa maailman historiaa uusiksi omista lähtökohdistaa. Joten ainakin se mitä minun ikäiseni oppivat historiasta koulussa, kaipaa monessa kohtaa päivitystä.(esim. Kristityn Etiopian olemassa olo ja pitkä historia ei käynyt ensin katoliselle kirkolle, eikä myömemmin "sankarilisille" englantilaisille "löytöretkeilijöille".)

  Lisäksi täytyy muistaa, että koko Englannin 1900-luku oli hyvin väkivallan kyllästämä ja nämä nykyiset mellakat ovat vain pisara tämän sivistysvaltion vaiheekkassa historiassa,

  Jotenkin Englanti ja kirjoituksen otsikko Sotanaiset tuo minulle väkisinkin mieleen Margaret Thatcherin vaikkei se varsinaisesti kirjoitkseen kuulukkaan, Itselleni Thatcher edustaa ehkä parhaiten tätä käynnissä olevaa aikakautta ja sen ihanteita.

  VastaaPoista
 34. Ano-Lahtinen; "... Brittein saarilla, on tietenkin empiirinen, pigmenttipohjainen lähestymistapa se helpoin, kuten nyt ystävämme Tapsa, Neekeriasiain Gauleiter in spe, nähtävästi tekee."

  Ei tee. Pigmenttipohja on sinun oma ennakkoluulosi. Yritä päästä siitä, jookos.

  Tommi U: "Nuorimmista "mellakoivista maahanmuuttajista" suuri osa on Britanniassa syntyneitä jo kolmannessa sukupolvessa."

  Tästä on kyse.

  Nykyisellä maahanmuutolla olemme luomassa myös meille ikioman syrjäytyneen alaluokan, joka mellakoi ainakin kolmanteen polveen.

  Tästä on kyse. Tätäkö te haluatte?

  Minä en halua.

  VastaaPoista
 35. Kemppisen tekstissä kyse oli Britannian tapahtumista, mutta everstiluutnantti Tapsa Karjula muistaa tässäkin vääntyä isänmaan asialle: "Kyse on Suomesta. Tässäkin. Nytkin."

  Kun puhutaan Britanniasta, puhutaan Britanniasta, jookos.

  VastaaPoista
 36. "Sisällissotaa ei ole otettu laskuihin. Itse olen odotellut sitä Yhdysvaltoihin, joilla on kokemustakin vuodelta 1969."
  Terävä havainto, henkiset asenteet ja puheet demokraattien ja republikaanien/teekutsulaisten välillä alkavat jo olla sitä luokkaa, että herää kysymys, miten mahtuvat samaan maahan Morganin uudessa scifiteoksessa Musta mies onkin Länsirannikko sekä tasavalta (Jesusland), jossa ei ole syntisiä eikä geenimuunneltuja.
  Itse jos jos Barack Obama, julistaisin republikaanit ja teekutsulaiset terroristeisi ja kyöräisin koko porukan guantamoon : - )

  VastaaPoista
 37. Hieno teksti Englannin ongelmista Peter Obornelta: http://blogs.telegraph.co.uk/news/peteroborne/100100708/the-moral-decay-of-our-society-is-as-bad-at-the-top-as-the-bottom/

  Jos kohta alaluokka onkin rikkonut ja mellastanut pitkin kaupunkien katuja, ei yläluokankaan moraalisuus kovin korkealla tasolla ole.

  VastaaPoista