Sivun näyttöjä yhteensä

9. elokuuta 2011

Rapaaminen




Isoisä ja enot olivat kovia krapaamaan. Monin paikoin Suomea puhutaan rassaamisesta. Naisväellä on omia nimityksiä tälle hengen terveyden hoitamisen mainiolle muodolle. Olen käsittänyt, että naisten käsityöt ovat kovasti muotia. Tosin äitini ja anoppi-vainaja sanoivat kumpikin tahollaan, kun näytin kuvia, että aika on olematonta käden taito, toistaiseksi kumminkin.

Helppo sitä on toista laittaa kun on itse harjoitellut kevyet 80 vuotta.

Rapaaminen on englanniksi ”tinkering” ja ranskaksi ”bricolage”. Luotettavat kirjoittajat ovat huomauttaneet, että näpertely autotallissa on ollut monen hienon keksinnön lähtökohta. Ranskassa Levi-Strauss ja hänen jälkeensä moni, kuten Derrida ja Guattari, ovat nostaneet näpertelyn myös ajattelun ja jopa mytologian lähtökohdaksi. Ihminen sovittelee yhteen kaikenlaista ajatellen, että mitähän tästäkin tulisi. Hän saattaa keksiä esimerkiksi jumalan.

Kasvatustieteessä ja biologiassa bricolage eli ”kludge” eli ”quick and dirty solution” (nopea ja sottainen ratkaisu) on liitetty evoluutioprosessiin. Se on siis myös elimistön ja hermoston oma ratkaisu kiperiin kysymyksiin.

Analyyttista toimintaa arvostetaan liikaa. Umpimähkäinen näprääminen on poikaa.

Analyyttisyys on tieteen ja insinööritieteiden menetelmä, vaikka todellisuudessa myös insinöörit turvautuvat päättömään sotkemiseen ja saavat sillä joskus aikaan suurenmoisia tuloksia.

Tietokoneen ääressä jokseenkin jokainen pitää kunnia-asianaan, että helppiä ei käytetä eikä ohjelmia opetella.

Yli kymmenen vuoden auktoriteetilla teknillisten korkeakoulujen seinien sisältä, ajoittain ovien takana, joissa lukee ”tietotekniikka” tai jokin sen johdannainen, ilmaisen hyväksymiseni.

Ei kannata opetella ohjelmia eikä mennä kursseille.

Edustamani mielipidesuunta on vallitseva. Yleensä sihteerit eivät osaa käyttää Wordia eivätkä tilivelvolliset Exceliä. PowerPoint –saaste johtuu enimmäkseen siitä, ettei itse ohjelmaan sisältyviä mahdollisuuksia käytetä hyväksi.

Oma rapaamisen kohteeni on edelleen Adobe Photoshop, jota en suosittele kenellekään kuolevaiselle. Ammattilaiset käyttävät sitä suosittelemattakin samalla tavalla kuin toiset ammattilaiset InDesignia.

Photoshop on luultavasti paholaisen keksintö. Se on erittäin vaikea oppia. Onneksi se on niin kallis, ettei kenelläkään ole varaa hankkia sitä, ja verkosta löytyy aivan ilmaisia yhtä hyviä ohjelmia (Gimp).

Minulla on meneillään karttojen näpräämisessä neljäs tai viides kierros. Nyt olen tullut siihen tulokseen, että nykyaikaiset karttamerkit ovat sittenkin selkeimpiä, ja näprään ennen sotia laadittuja Karjalan kartat –värityksiäni uuteen uskoon. Suurin osa lehti- ja havupuiden merkeistä tulee poistetuksi käsin, hiiren kynä-toiminnolla. Color Range tai vastaavat eivät oikein toimi, koska koordinaattiviivat ja paikannimet, samalla mustalla kartassa esitetyt, tarvitaan mukaan uuteenkin ja korkeuskäyriä joutuu piirtämään uudestaan.

En toimi omien ohjeitteni mukaan. Maski on verraton apu juuri tällaisessa työssä. Olen ehkä opetellut layerit kunnolla ja totutellut käyttämään kirottua Pen-työkalua, joka siis tekee kuva päällä leijuvia viivoja, myös kaaria.

Vaikka käyttelisi uusia ja fiksuja työkaluja, kuten Healingiä ja Patchia ja mainiota valintavälinettä Quick Selection, työ on kuitenkin näpräämistä. Ja siitä on apua valokuvien käsittelemisessä. Menetelmä on kokeilla eri keinoja.

Kun ylistän tässä sattumanvaraista tai umpimähkäistä oppimista, joka on rentouttavaa, tunnen velvollisuudekseni lisätä, että tavalliset digikuvat paranevat silmittömästi pienellä käsittelyllä. Ilmaisten (IrfanView, Picasa) ohjelmien automaattisäädöt toimivat hämmästyttävän usein erittäin hyvin.

53 kommenttia:

  1. Hieman oudolta vaikuttava harrastus tuo Karjalan karttojen näprääminen "uuteen uskoon". Mutta niinhän se on, että meitä hulluja on niin moneksi.
    Minusta on kyllä paljon mielekkäämpää kuljeskella Viipurissa ja yleensä Kannaksen metsissä ja kunnailla, kun raapustella havupuu- yms. merkkejä Karjalan vanhoista kartoista.

    VastaaPoista
  2. Picasa on helppo, ja siihen kuuluu nykyään myös picnik, jolla voi leikkiä, laittaa kehyksiä, tekstiä, monenlaisia muunnelmia valokuviin. Ilmainen versio riittää pitkälle picnikissä.

    VastaaPoista
  3. Jukka kirjoitti:"Ranskassa Levi-Strauss ja hänen jälkeensä moni, kuten Derrida ja Guattari, ovat nostaneet näpertelyn myös ajattelun ja jopa mytologian lähtökohdaksi. Ihminen sovittelee yhteen kaikenlaista ajatellen, että mitähän tästäkin tulisi. Hän saattaa keksiä esimerkiksi jumalan."

    Muistaakseni Sakari Pälsi esitti 1900-luvun alussa teorian, että taide on syntynyt kivikaudella pelkästä käden taidon harjoittamisesta vailla ulkopuolista kuvattavaa kohdetta. Idean tähän hän taisi saada katsellessaan Uuden Suomen juoksupoikien harjoittamaa pulpetin kannen kaivertelua.

    VastaaPoista
  4. Jos on bloggaajissa eroja, niin on tohtoreissakin. Yksi hakee revanssia ryssästä zoomaamalla Suomea suureksi, toinen oppi Kekkosen mukana soutamaan yhdellä airolla ja kiertää nyt halla-ahoa tuhannetta kertaa.

    VastaaPoista
  5. Rapaaminen ja rappaaminen. Kas siinäpä ongelma. Photoshop on kiva ohjelma molempiin. Sen saa vertausverkoista ilmaiseksi rapaamalla ja johon en tietenkään yllytä.
    Nyt rapaamista sekä rappaamista tarvitaan muutaman UK:n suurkaupungin laita-alueilla, ehkä jatkossa myös ydinkekustoissakin.
    Photoshopilla on käyttöä uusien postikorttivalokuvien modifioinnissa.
    Helsinkiä on kehuttu pohjolan valkoiseksi kaupungiksi. Jos brittein saarten huliganismi saa jalansijaa täälläkin, on meillä uusi musta valkoiseksi phoshopattava kaupunki aivan lähitulevaisuudessa- ja -maastossa.

    VastaaPoista
  6. Ad Omnia: - ehkä vitsiksi tarkoitettu Suomi suureksi - Karjalan kartat oli ikävästi sanottu. Olen harrastanut vuosia Viipurin linnaläänin historiaa keskiajalla ja uuden ajan alussa. Kartta kertoo hämmästyttävän paljon ihmisistä ja elinkeinoista - etenkin täydennettynä teemakartoilla (Suomen maantieteellinen seura 1900 ja 1910). Luovutettu Karjala on museo rakenteista 1930-luvulla.

    Jos olisit lukenut tätä blogia aikaisemmin, olisit ehkä pidättäytynyt tuosta solvauksesta. En ole koskaan kannattanut "Karjala takaisin" -aatetta, ja Suur-Suomi aatteen olen arvioinnut lukemattomia kertoja lähes rikolliseksi hullutukseksi.

    VastaaPoista
  7. Ad Anonyymi: - olen pahoillani siitä, että en pysty terveydellisistä syistä kulkemaan maastossa. Ongelma on sama Kirkkonummella ja Karjalassa. Lähiomaisten hoidontarpeen vuoksi en ole ainakaan kolmeen vuoteen matkoilla Lappeenrantaa kauempana, ja sielläkin vain yhden yön yli kerralla.

    Jos joku ihmettelee, miten se istuu kotonaan ja lukee, vastaus on tässä.

    Tulin nyt vastanneeksi, vaikkei asia oikeastaan sivullisille kuulu.

    VastaaPoista
  8. Jos Photoshopilla meinaa enemminkin näprätä - etenkin mitään tarkkuutta vaativaa - niin kannattaa vaihtaa hiiri esim Wacomin piirtopöytään. Helpottaa suuresti.

    VastaaPoista
  9. Kropaamiseksi sitä meillä kutsuttiin. Joskus pienenä tuli ihmeteltyä mihin ihmeessä isä tarvitsi rannekellon korjaamisessa sitä kaikkein suurinta ruuvimeisseliä.

    Helppien lukemattomuutta on viime aikoina täydennetty myös olemalla lukematta käyttäjäforumeilta entisiä vastauksia - rohkeasti vain kysymään tuhannetta kertaa samaa asiaa. Riippuen tilanteesta saa vastaukseksi herjausryöpyn tai sitten sen saman ohjeen tuhannetta kertaa.

    VastaaPoista
  10. Hanki piirtopöytä hiiren tilalle.
    Wacom tai joku... 30-300€
    Kynää käyttämällä ranne rasittuu vähemmän ja jälki on tarkempaa. Varsinkin fotosoppailussa.
    Paitsi että olet varmaan jo sellaisen hankkinut käyttöösi.
    Mulla ainakin loppui tavallisen hiiren käyttö kokonaan.

    VastaaPoista
  11. Sorry vaan, jos terveydelliset syyt ovat esteenä!
    Metsissä ja maastossa otettuja valokuvia olemme kyllä saanet blogissa ihailla.

    VastaaPoista
  12. Ilmaisista kuvankäsittelyohjelmista: myös PhotoFiltre on hyvä. Gimpin joskus latasin, mutta ilman kunnon ohjeita se oli tooooodella monimutkainen.

    VastaaPoista
  13. "Luovutettu Karjala on museo rakenteista 1930-luvulla."

    Suosittelisin käymään paikanpäällä nyt.

    VastaaPoista
  14. Voi että, veisin sinut niin mielelläni meidän metsään: mustikoita, merikotka, suopursun tuoksu ja ne kaikki puut ja niitten kohinat.

    Pirkko A

    VastaaPoista
  15. Ad Omnia: - Wacomia olen käyttänyt siitä alkaen kun se tulli markkinoille - kai ainakin 5 vuotta.

    Oma salainen aseeni piirtopöydän rinnalla on Roller Mouse, jota käytän myös kirjoittaessani. Photoshopissa se on erikoisen hauska ja eräissä tilanteissa paljon nopeampi kuin Wacom, joka täytyy useimmiten ottaa esiin. Kokemuksesta voin neuvoa, ettei sen päällä kannata pitää piippua eikä kahvikuppia.

    Jos jotakuta kiinnostaa, Roller Mouse on se värkki, jonka näkee VR:n jäljellä olevissa lippukassoissa. Näppäimistön alla on peukailla pyöritettävä tela ja sen alla normaalit hiiren näppäimet.

    VastaaPoista
  16. Ad Omnia: - maastossa kulkemisesta - karmea paljastus: kaikki ne sadat maisemakuvat, joita olen ottanut ja syytänyt tähän blogiin, on otettu alle 10 metrin päästä autosta.

    Puut ja lehdet on enimmäkseen valokuvattu kuistilta.

    Voi olla, että olen vaipunut itsesääliin, mutta viimeisimmän eli kolmannen verkkokalvon kiinnitysleikkauksen jälkeen syvyysnäkö on aika olematon; kumma etteivät vieneet ajokorttia.

    Vaikeinta on nähdä jalkoihinsa - lukulasit eivät yllä ja ne toiset eivät kohdistu niin lähelle. Kaksitehoja ei voi käyttää.

    Olen suunnitellut taittavani niskani jossain sopivissa portaissa - saa mennä tunnustellen.

    Koska vika on verkkokalvoissa, lukea näillä voi 10 tuntia putkeen, kunhan on kohtuullinen valo.

    VastaaPoista
  17. HIENOJA HARRASTUKSIA

    Pidän näitä Kemppisen harrastuksia tosi hienona juttuna. Mielestäni kirjat, kartat ja valokuvat antavat paljon laajemman kuvan, kuin maastossa kävely Karjalassa. -- Esimerkki: Etsimme Kannaksen kartassa esiintyviä kahta bunkkerilinjaa Kivennavalta. Siis paikkaa minkä eteen Stalinin nyrkki ( 30 KaAK) pyssäs 1-2 viikoksi. Löysimme vain pajukkoa ja asutusta. Googlailemalla löysin kuintenkin valokuvia näistä kahdesta bunkkerilinjasta. Eli lukemalla saa varmemman ja laajemman kuvan, mitä tietysti voi taydentää kuljeksimalla.

    VastaaPoista
  18. Ad Omnia: - GIMPistä on ilmestynyt hiljan kaksikin opaskirjaa; tiedot heidän kotisivullaan.

    Photoshopissa "Dummies" -kirja on aivan erinomainen. Minulla on käytössäni Photoshop CS 3 -versio. Sarja on kokemukseni mukaan kauttaaltaan oivallinen. Löytyy kaupoista. On kallis.

    Tarkoistus blogissa antamaani ohjeeseen: Photoshopin (ja samoin Wordin) näppäinlyhennykset (keyboard-shortcuts) kannattaa opetella. Työn ja vaivan säästö on suunnaton. Fotarissa myös omat makrot ja skriptit ("Actions") helpottavat.

    Muutoin - esimerkiksi kun kopioin KKO:n uusia päätöksiä koneelleni Word- ja pdf-tiedostoiksi, aika hidas mutta selkeä ilmaisohjelma GhostMouse on hauska ja helppo: valitse, kopioi, mene toiseen ohjelmaan (Alt-Tab), liimaa sinne, tule takaisin, lopeta.

    Käyttäjä voi keskittyä paremmin tekstiin, ei omiin sormiinsa.

    VastaaPoista
  19. Muille hupsuille:
    http://www.karjalankartat.fi/

    sisältää tuon 30-luvun suomalaisen kartta-aineiston tiff-muodossa. Oma maanmittauslaitoksen väitteen mukaan tekijänoikeuden suojaama (mikä on vale) väritetty aineistoni on gif-muodossa, ja metri x metri tuloste on paljon parempi kuin esim. "Kielletyt kartat" -sarjan kirjoissa julkaistut. Niiden painotyö onkin ikävän huonoa.

    VastaaPoista
  20. Olen aloittamassa ryijyn tekoa: Gallen-Kallela, Sininen liekki. Krapaamista jos olen tosi ahkera pöydän päällä solmiamalla neulan avulla yli 2 kk. Samalla annan ajatuksille tilaa...

    VastaaPoista
  21. Juuri itsestään kannataa kertoa. Onhan sanottu, että köyhistä köyhin on se, jolta on riistetty oma historia.

    Mutta kukin taaplaa tyyliään. Joku tykkää kulkea uudellen isänsä sankaripolkuja, toinen tarpoo toistamiseen omia kesken jääneitä uriaan.

    Minulla oli opiskeluaikaan 70/80-lukujen taitteessa hyvin lämmin suhde vuosien ajan moskovalaisen tytön kanssa.
    En ole sen koommin siellä käynyt, mutta ensi viikon lopulla Moskovaan menen.

    Ps. Kirjoitan Ison Omenan kahvilassa android-kännykällä. Tässä on tulevaisuus.

    VastaaPoista
  22. Kemppinen kirjoitti: "Analyyttista toimintaa arvostetaan liikaa. Umpimähkäinen näprääminen on poikaa."

    Miksei niinkin kuin päivän tekstissä esitetään.

    Mutta useammin minua tällaisessa analyyttisyyskeskustelussa vaivaa nimenomaan analyyttisuuden puute, analyyttisyyden merkitys kun vaihtelee konteksteittain. Otetaan kaksi esimerkkiä: vaatteet ja yritysjärjestelyt.

    On kelpo tapa suunnitella päivittäinen pukeutumisensa ennakolta, sävy-sävyyn, ehjää tyyliä ja materiaalit just-so. Mutta persoonansa tuo paremmin esiin, kun revittelee - vaikka on kyllä eduksi, jos ensin on oppinut analyyttisenkin tavan. Mutta mitään en tekisi epäanalyyttisellä räätälillä, joka siis huiskaisi pukuni kasaan inspiksellä: mittaamatta, kaavoittamatta, sovittamatta jne

    Meillä on nykyisin jo iso joukko loisteliaita yrityskaupan ammattilaisia, jotka hetkessä haistavat synergiat ja sekunnissa huomaavat, jos niitä ei ole tarjolla. Mutta on aivan eri asia, jos investointipankin analyytikko tai asianajotoimiston avustava alkaisivat fiilistellä, kyllä analyyttisyys on tuiki tärkeää heille. Inspis-herrathan liitävät juuri sillä oletuksella, että menovettä piisaa tankissa ja mielellään kölinkin alla.

    Ja jos jotain menee vikaan, edellyttäisin kyllä, että sekä syyttäjä että ratkaisukokoonpano ihan oikeasti paneutuisivat caseen, niihin tylsiin yksityiskohtiinkin. Vaikka kokonaisuuden hahmotusta tarvitaan myös, Kemppisen parhaita on mielestäni vanha heittonsa siitä, miten tuomarin työ on parhaimmillaan alitajuista hahmottamista. Mutta sitä edeltää detaljien ymmärrys ja seuraa niiden oikominen.

    PS Olisin tarkistanut, mihin oivalliseen sarjaaan Kemppinen oheisessa sitaatissa viittaa:

    "Photoshopissa "Dummies" -kirja on aivan erinomainen. Minulla on käytössäni Photoshop CS 3 -versio. Sarja on kokemukseni mukaan kauttaaltaan oivallinen. Löytyy kaupoista. On kallis."

    VastaaPoista
  23. Ei tietenkään pitäisi puuttua toisten kommentoijien kommentteihin... mutta olen pannut merkille että tuo yksi (ja sama?) anonyymi - joka kyttää ja tilttaa itsensä aina ensimmäiseksi - on aina eri mieltä kuin sinä. Siitä huolimatta, että hänellä ei ole mitään sanottavaa? Ehkä juuri siksi.

    Kiusallisia nämä Puutiaiset (Ixodes ricinus).

    VastaaPoista
  24. Hupsu kirjoittaa.

    Kartoista olen nyttemmin innostunut mittailemaan 33.3 kilometrin etäisyyksiä.
    Varsinkin Satakunnassa ja muualla Etelä-Suomessa ovat kirkot rakennettu lähes aina 33.3 kilometrin päähän toisistaan. (kirkot ennen 1800 luvun puoltaväliä)
    Nähtävästi jo Rautakaudella tunnettiin tämä 33.3 kilometrin välimatka.
    Noin 300 metrin heittoja löytyy, mutta yleensä selittyy kirkon viereisellä kalmistolla, uhrilehdolla, uhrikivellä tai vastaavalla.

    Kun kerran Kemppinen puhui Karjalan kartoista, voidaan harppi laittaa Antrean kirkon kohdalle ja katsoa mitä löytyy 33.3 kilometrin etäisyyksiltä.

    Tietääkö joku mistä löytyy tavallisen tarkka kartta Karjalan muinaismuistoista?

    Pistetään se harppi Betlehemin kohdalle ja katsotaan mitä kaupunkeja löytyy 3330 kilometrin etäisyyksiltä.

    Valonnopeudesta 33,3 valokilometriä vastaa 33 kilometriä 310 metriä ja 27cm.

    kansalaisen.karttapaikka.fi
    kulttuuriymparisto.nba.fi

    ovat hyviä tasokarttoja.

    Mutta kuka selittää 33.3 kilometrin välimatkat täällä Suomesta löytyvistä muinaismuistoista ja varsinkin kirkoista ja muista "rakennelmista"?

    VastaaPoista
  25. Ja kun taas unohtui

    Kartan rapaamisesta pieniä esimerkkejä:

    Nokian kartano - Tyrvään vanha kirkko 33.3 km
    Tyrvään vanha kirkko – Kokemäen kirkko 33.3 km
    Pyhän Henrikin kappeli – Ulvilan kirkko 33.3 km
    Nousiaisten kirkko – Yläneen kirkko 33.3 km
    Euran kirkko – Rauman kirkko 33.3 km
    Kokemäen h.maa – Lapin kirkko 33.3 km
    Kirkkokari – Lallinsaaren kko 3.33 km
    Eurajoen kirkko – Honkilahden kirkko 33.3 km
    Pyhäjärven papinsaari – Laitilan kirkko 33.3 km
    Lallinsaaren kko – Alastaron kirkko 33.3 km

    VastaaPoista
  26. Viipurin (suomenkielisessä) kartassa on iso - helvetin iso - katu jonka nimi on minun sukunimeni. Ihmettelen sitä?

    Mutta ei sen väliä.

    VastaaPoista
  27. "Luotettavat kirjoittajat ovat huomauttaneet, että näpertely autotallissa on ollut monen hienon keksinnön lähtökohta. "

    Väisälän veljekset näpertelivät suomalaista huipputeknologiaa liki sata vuotta sitten. (Lehto, Olli: Oman tien kulkijat. Helsinki: Otava, 2004.) Herroista on olemassa ainakin yksi "heikko" linkki Nokian tähdenlentoon.

    Pahoin pelkään, että suomalaiset ovat lopettaneet näpertämisen tällä vuosituhannella. Siinä sivussa tuhoutuu suomalaisen hyvinvoinnin peruskallio, korkea teknologia.

    Jos oikein laskin, kun päivän karttakuvasta mennään kuusi ruutua alas, kolme ruutua oikealle, tullaan ruutuun Profeetta Elian kirkko (Viipuri) [KVG].

    Vuosikymmen sitten kävin katsomassa kirkon naapurissa olevaa tyhjää tonttia. Teorian tasolla, minulla voisi olla oikeuksia tonttiin.

    Harmi, ettei Viipuriin tai Pietariin ole yhtä helppo matkustaa kuin Helsingistä Tallinnaan. Rajan takana voisi ihailla rappiota, suurvallan loistoa, ehkä tuntea tuoksahduksen 1930-luvun kansallisvaltiosta, Suomesta.

    P.S. Mietin, onko Kemppinen viime aikoina muuttanut otsikointia iltapäivälehdistön suuntaan. Koskaan ei tiedä, mitä otsikon takaa paljastuu. Joudun lyömään tahtia kahdelle aivosolulleni, että saan edes vähän selvyyttä Kemppisen päivän sanasta.

    Iltapäivälehden lööppi ei ole avannut lompakkoani vuosiin, joten tuotoksissa on merkittävä ero.

    VastaaPoista
  28. Ad Omnia: - Rienzi on oikeassa, kuten yleensä. Kasvuvuosina ensin taksonomiat (suosittelen postimeerkkeilyä), sitten analyysi (hereillä lukiossa; shakki on hyvä; itse käytän tietokonepasianssia - Klondyke on mennyt 320 kertaa peräkkäin läpi, koska peruutan parikymmentä korttia ja analysoin vaihtoehdot ja sitten kokeilen systemaattisesti kunkin vuorollaan).

    Inspiraatio- ja intuitioihmiset viroissa ja elinkeinoissa kierrän kaukaa. Isääni sanottiin hyväksi oikeudenkäyntiasianajajaksi, joka osasi "intuitiivisesti" esittää väitteet ja kysymykset. Tiedän ja paljastan tässä, että tuo "luonnonlahja" perustui aina ja poikkeukseetta siihen, että aineisto ja asiaa sivuavat lait ja prejudikaatit oli opeteltu piinallisen tarkoin etukäteen. Joskus hävetti, kun hän kysyi tuomarilta, eikä tästä ole prejudikaatti. Vastaukseksi lasittuneeseen katseeseen hän sanoi: KKO 1938, ja tiedonanto se oli... olisikohan ollut numero Sejase. Hävetti siksi että olin ollut etsimässä prejduikaattia ja sen numero oli minulla back-upina lapulla.

    Ainakin Lasse Nikkariselle tein KKO:ssa useita kertoja ilkeän tempun. Jätin muistion kirjallisuusviittauksesta sivunumeron pois, ja kun hän sitä tietenkin kysyi, sanoin sen ulkomuistista painopaikalla ja painovuodella lisättynä. (Jotkut oikeusneuvokset keskittyivät ottamaan esittelijän kiinni huonosta työstä. Sitaatin piti olla oikein, vaikka väärästä kirjasta.)

    VastaaPoista
  29. Ad Omnia: - mainostamani opaskirjasarja For Dummies

    http://www.dummies.com/

    Vaihtoehto

    http://eu.wiley.com/WileyCDA/Brand/id-9.html

    Olen nähnyt niteitä myös suomeksi.

    Wiley on hyvin arvovaltainen kustantaja tietotekniikka-alalla.

    Myös Kindle-muodossa $ 18,50 - sanoinko että iPad ja iPhone lukevat Kindleä suoraan, jos siis tilaa Amazonista Kindle for PC. Suosittelen

    http://www.amazon.com/Photoshop-Dummies-Computer-Tech-ebook/dp/B001EWOFHM/ref=sr_1_4?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1312894881&sr=1-4

    VastaaPoista
  30. http://ebookee.org/

    tarjoaa suuren määrän laillisia oppaita ladattavaksi. Myös Dummies-sarjaa.

    VastaaPoista
  31. JarMom:ille: ensimmäisenä tulee mieleen, että jokin "pakanallinen" oppi tai matemaattinen taito on jyrätty unohduksiin kirkon raskailla rakenteilla. Vaan hieno ööytö, muuten.

    Aikanaan käytössä olleiden kulkutapojen energiatalouteen liittynyt summittainen matka, joka sittemmin vakioitui? Uhripaikan määräpaikka, joka kokosi elinkeinoelämän ja asutuksen ympärilleen?

    VastaaPoista
  32. Erkki Raatikainen kertoi... että kun heille Yleisradioon tuli vieraaksi - se oli sitä virallista vierailuohjelma-aikaa - eräs kosmonautti (nimeä en nyt muista) niin sille lyötiin käteen ns. Pirunnyrkki. Hänelle sanottiin että hyvin harva sen on selvittänyt, mutta nopeimmin (alle minuutissa) sen selvitti hänen kollegansa, eräs toinen kosmonautti (se ja se). Tämä nyt läsnä oleva vierailija punnitsi möhkälettä vähän aikaa kädessään... antoi sitten sen hymyillen takaisin. Ei sanonut mitään. (Hän ei ottanut sitä riskiä että olisi hävinnyt kollegalleen, edes muutaman sekunnin.)

    VastaaPoista
  33. ad JarMom,

    33,3 km. Kun Pyhän Olavin ja Pyhän Marian väli ei harpilla miattuna ole montakaan kilometriä, niin kysymys kuuluu, mihin vanhaan kirkkoon sattuisi 33,3 km Pyhän Marian kirkosta (siis Satamalan vanha kirkko).

    VastaaPoista
  34. Pistyämättömästi sanottu:
    'Harmi, ettei Viipuriin tai Pietariin ole yhtä helppo matkustaa kuin Helsingistä Tallinnaan. Rajan takana voisi ihailla rappiota, suurvallan loistoa, ehkä tuntea tuoksahduksen 1930-luvun kansallisvaltiosta, Suomesta.'
    'Karjalan kulkija'

    VastaaPoista
  35. Kemppinen varmasti tietää. Maaseudulla ajaessa teiden varsilla on joskus outo merkki. Punaiseksi maalattu V-kirjain n. 1½:n metrin tolpan päässä. Lieneekö kaivon eli vesipisteen merkki esim. puolustusvoimille tms. Kaikki näkemäni V-t ovat haalistuneet eikä uudenkarheita ole näkynyt. Ei varmaan enää siis tarkoitusta, mutta silti nuo on jätetty paikoilleen kunnes hajoavat vaihtelevan sään mukana.

    VastaaPoista
  36. Ei kai Photoshopin Elements ole liian kallis professorille, edes puolieläkeläiselle, eikä muillekaan.
    Ja hoitaa 99% sen täysversion hommista, täysin riittävä meille tavallisille pulliaisille.
    Ja vielä ziljoona kertaa helpompi oppia (ilman ohjeita ja dummies-kirjoja) ja käyttää kuin GIMP.
    Ei, en ole PS Elements-kauppias vaan tyytyväinen käyttäjä.

    VastaaPoista
  37. Ad Omnia: - tietysti tunnen Photoshop Elementsin ja samoin luullakseni useimmat muut johtavat kuvankäsittelyohjelmat. Kuuluvat virkaan.

    MS Officen mukana tuleva Picture Manager ajaa melkein saman asian kuin Elements.

    Photoshopin paha vika on sen raskaus.

    Eroja olen ollut havaitsevinani vanhojen, skannaamieni kuvien käsittelemisessä. Se on joskus oikeasti vaikeaa.

    VastaaPoista
  38. Ainakin Wordissa on se oikeinkirjoituksen kannalta iljettävä ominaisuus, että se pyrkii tekemään sanaa edeltävästä tavuviivasta ("MS Word -ohjelma") pitkän yhdyskohtaviivan. Monelta jää tämä virhe korjaamatta, se kun pitää poistaa ohjelmallisesti.

    Mä olen jo ihan tottunut siihen lukiessa, mutta typografin silmääni se pistää.

    Kuten pisti blogikirjoituksessakin.

    VastaaPoista
  39. Mitä tulee 30 tai enemmän kilometrin matkaan kirkkojen välillä, niin kyse taitaa olla ihmisen jalkaisin suorittamasta kävelymatkasta, noin 30 km.

    Kuvittelen, että tästä sittemmin sukeutui myös kievareiden välinen matka -- vaikka se ei ollutkaan yhtä täsmällinen, konsa kylien keskusta tai ainakin laitamat olivat kievareiden paras sijoituspaikka.

    VastaaPoista
  40. Nyymiölle

    Sastamala on mielenkiintoinen paikka. Ellivuoren pirunvuoren päälle kiipeämällä näkee seitsemän kirkon tornit.
    1200-luvun vanhoja puukirkon raunioita, kalmistoja, kivimuureja on Sastamala täynnänsä.
    Poikkeushan tuo on 33,3 kaavasta, joten löytyisikö jonkun unohdetun muinaisen puukirkon jäännökset siltä etäisyydeltä.

    Kyllä silloinen maamies vietiin nälkään noita molempia (Marian, Olavin) kirkkoja rakennettaessa. Kateusko syynä toisen rakentamiseen.

    VastaaPoista
  41. Täydennän tähän piirrettyä kuvaa vain toteamalla, parinkymmenen vuoden kokemuksella, ettei myöskään ohjelmointikieliä kannata opetella. Paljon hauskempaa on roiskia olan takaa, ja näin sähellettyjä ohjelmia voivat muut sitten käyttää niitä opettelematta.

    VastaaPoista
  42. Ad ei se niin vaikeaa ole olelle

    Näitä Ley-mittoja ja muita etäisyysvälimatkoja on tavattoman paljon maapallollamme.

    Jos Etelä-Suomessa on 70 muinaiskirkon jäännettä, niin niistähän saadaan 1000 eri variaatiota, joten sisältyisikö vaikkapa sata kappaletta 33,3 kilometrin "etäisyyttä" tilastoharhaan?

    En tiedä, mutta koko ajan tässä kartan vieressä seisoessani harppi kädessä 33,3 kilometrin etäisyyksiä löytyy lisää...

    Hmmmm.. mistä osaisi erottaa pois nämä uudet kirkot, jotka "kaupunkiarkkitehti" on sutaissut sinne ja tänne...

    VastaaPoista
  43. Jahah, Jar Mom on näköjään lukenut Jukka Niemisen kirjan "Muinaissuomalaisten kadonnut kuningaskunta." Siellä näistä oudoista välimatkoista puhutaan enemmän. Kirjahan löytyy kirjastosta tai sen voi tilata täältä: http://www.hermeetikko.com/15/
    Koska kirja on omakustanne, uskallan sitä mainostaa.
    Mittailin itse vanhojen pyhien paikkojen välimatkoja karttaohjelman avulla ja voi hiisi: se 33,3 kilometriä tahtoo tulla silmille joka paikassa. Ja mikä kummallista, kirkoista muodostuu tasasivuisten kolmioiden verkko varsin laajalle alueelle.
    Itse havaitsin sellaisen merkillisyyden, että Pohjanlahden rannikon jatulintarhoista on kirkkoihin tai muihin erikoisiin kohteisiin taas tämä sama 33,3 km.
    Niemisen kirjan mukaan "kolmosverkosto" on tihein Karjalan kannaksella ja taas Turun tietämillä. Aivan kuin itä ja länsi olisivat joskus harjoittaneet kilpaa kolmiomittausta Suomen alueella.
    Niin että JK ei ole ainoa, joka karttojen kanssa krapaa.
    Olisipa hauskaa, jos joku tätä blogia lukevista tietäjistä osaisi valaista kolmosverkoston arvoitusta.

    "Sotakamreeri"

    VastaaPoista
  44. picasa riittää pitkälle ja gimpillä loput. sovelluksia on loputtomasti. maksaako vaivaa opetella muita kun on löytänyt riittävän hyvät?

    VastaaPoista
  45. Sotakamreerille kiitos kirjavinkistä. Pitääkin kirja lainata.
    Jostain yleisökirjoituksesta lukaisin aikoinani tuon jutun 33,3 kilometristä ja nyt kun on isompi karttalehdistö, niin mittailin muistelujani.
    Siis kolmiomittaustako harjoitettiin? Öööö?

    Nyt löytyi netistäkin 33,3-juttua enemmänkin. Mielenkiintoista.

    Täytyykin mittailla Temppeliherrojen mittoja. Heillähän oli yksinoikeus mittoihin ja painoihin hallitsemillaan alueilla, josta syystä kansa myös heitä kunnioitti... tulikin eräs uusi ajatus mieleen.

    VastaaPoista
  46. Nauratte, tai sitten ette, kun kerron käyttäväni päivittäin Paint Shop Pro 5.03:a vuodelta 1999. Eivät ole kirjapainot nikotelleet.

    VastaaPoista
  47. Kerran kiipesin - kun minulla ei muutakaan tekemistä ollut - kolmimittaustorniin. Se oli niin vanha ja laho että ylös päin mennessä joka toinen/kolmas puolapuu räsähti poikki. Ylhäällä katselin vähän aikaa maisemia. Alas tuleminen oli vaikeaa - koska (tota noin) joka kolmas/toinen puolapuu oli poikki. Välillä piti silpata. (Koska en minä ole Matti Nykänen.) (Eikä hän minä.) No, pääsin lopulta takaisin maan pinnalle, suksieni luo, ja hiihdin kotiini.

    VastaaPoista
  48. JarMomille,
    mikä ettei kolmiomittausta? Jo vanhat helleenit osasivat mitata välimatkoja ja pinta-aloja kolmiomittausten avulla, kokonaan babylonialaisista ja kiinalaisista nyt puhumattakaan. Muuta järkevää selitystä meidän 33,3 -verkostollemme on vaikeaa keksiä.
    Suomen Lapissa mitattiin 1700- luvulla maapallon muotoa tarkan suoramäärityksen avulla. Silloin huomattiin, ettei maapallo ollutkaan pyöreä.

    "Sotakamreeri"

    VastaaPoista
  49. Kuvan topografia on taidetta!

    Vaikka olen vain kerran käynyt Viipurissa, niin tutkimalla karttaa, hahmotan
    vanhan rautatieaseman, torin, viljasiilot, hovioikeuden, kirjaston hirvipatsaspuistoineen sekä muita näkymiä, jotka on oikeasti poimuttu kirjojen mustavalkoisista kuvista.

    VastaaPoista
  50. Sotakamreerille:

    Mietin temppeliherrojen mittoja, mutta meni vikaan. Muistin autoajeluni Pariisista Gisorsiin jossa kävin katselemassa Temppeliherrojen linnaa, jossa jokin aarre "löydetty" aikoinaan. Sehän oli tuo välimatka Pariista 62,9 kilometriä.

    Ranskan kartta ja harppi esiin. Pariisin keskustasta kolmasosa kuului Temppeliherrojen linnoitukseen tuolloin.
    Harppi ko. linnoituksen keskustemppeliin ja matkaa Va-de-Groix (Valcros) linnoituksen puolustustorniin, le Donjon, juuri 66.6 kilometriä.
    Linnoitus toki rakemnnettu 1000-luvulla normandialaisten toimesta.

    Ja kun harppia pyörittää osuu tarkalleen...
    99,9 kilometrin kaarella ihmetystä, 33,3 kilometrin säteellä menee jo suu pyöreäksi ja ihmetys herää.

    Uskon kyllä, mutta onko koskaan mistään maasta löydetty muinaisjäämistöä tätä 33,3 kilometrin mittaa hyväksikäyttäen?
    Jos mitta olisi faktamitta, näin olisi pitänyt tapahtua.

    VastaaPoista
  51. Haku-Veikon kultamitaliaikakin Oslossa 1952 oli 3,33,33...

    VastaaPoista
  52. Loistavaa pojat, ehkäpä vedätte esiin vielä illuminaatitkin.

    VastaaPoista
  53. Ei tarvitse mennä illuminaatteihin asti.

    'Jahah, Jar Mom on näköjään lukenut Jukka Niemisen kirjan "Muinaissuomalaisten kadonnut kuningaskunta."'

    "Kirja valittiin Ultra-lehden yleisöäänestyksessä yleisön valintana parhaaksi alan kirjaksi vuoden 2011 rajatietokirjojen kilpailussa."

    Että silleen.

    VastaaPoista