Sivun näyttöjä yhteensä

14. elokuuta 2011

Kirja ilmestyi: Informaatio-oikeuden alkeet
Kuvasta ilmenevä kirja ilmestyi. Kirjoitettua tekstiä on 190 sivua, kaikkiaan 390 sivua, koska kansiin on pantu kirjoittajan keskeisiksi arvioiman lait ja asetukset. ISBN 978-951-885-325-4.

Verkkosivut tulevat pian. Jo painatusaikana on tullut lainmuutoksia. Kirjallisuusluettelo oli alkujaankin tarkoitus sijoittaa vain verkkoon.

Lukijalle osoitetuissa saatesanoissa kirjoittaja arvioi ajan näyttävän, missä määrin tämä kirja auttaa oikeustieteen opiskelijaa tai valmista juristia. Lakimiehelle on opetettu keinot selvittää lain oikea sisältö, mutta kirjoittajan mukaan se ei ole tässä tapauksessa helppoa. Lukija voi, edelleen kirjan kirjoittajan mukaan, olla lääkäri, opettaja tai toimihenkilö. Tarkoituksena on esittää katsaus informaatiota ja informaation käyttämistä koskevista laeista ja säännöksistä, ja toisaalta eri säädöksiin liittyviä tietoja, joita nykyisin tarvitaan useissa ammateissa.

Sisältö
1. Subjekti ja objekti 9; Kaksiasianosaissuhde 12; Informaatio ei ole oikeuden kohde 16; Oikeudellinen vastuu informaatiosta 23
2. Informaation käsite 24; Oikeudellinen tausta 25; Informaation ulottuvuudet 28; Suojatusta informaatiosta 31; Tieto ja tietoisuus 35; Selonotto ja tiedonanto 37
3. Tietotekniikka ja informaatioteknologia 38; Algoritmi 38; Ohjelmistotekniikka, ohjelmointi ja diskreetit rakenteet 39; Tietoverkot 39; Tietotekniikka, sisältötekniikka, tietoliikennetekniikka, tukipalvelut 40
4. Viesti 44:; Viestin lähettäjä ja vastaanottaja 46; Viestin välittäjä 47
5. Ihminen ja organisaatio 47; Yrityksellä ja järjestöllä ei ole yksityisyyttä 49; Perusoikeuksien heijastuminen yrityksen toimintaan 50
6. Viranomaiset 50; Ministeriöt ja viranomaiset 51; Poliisi 52
7. Kaupankäynti informaatiolla 53; Luotto 56; Kirjat ja lehdet 57; Valokuva, elokuva ja äänite 58; Vastuu ja kelpoisuus informaatioliiketoiminnassa 59; Vastuu sisällöstä 63; Vastuun jakautuminen 64; Poikkeukset toimivaltaa ja kelpoisuutta koskevista säännöistä 65
8. Tietosuoja ja tietoturva 65; Viestin kaappaaminen ja muuntaminen 68; Viestin salaaminen 69; Henkilötieto 69; Henkilörekisteri 71; Arkaluonteinen henkilötieto 72
9. Salaisuus 73; Salassapitosopimukset 74; Yrityssalaisuus 75; Todistamiskiellot ja vaikenemisvelvollisuus 77; Poliittinen ja sotilaallinen salaisuus 78
10. Julkisuus 79; Viranomaistoiminnan julkisuus 79; Oikeus saada tietoja elinkeinotoiminnasta 81; Oikeus saada tietoja yksityishenkilöiden toiminnasta 82
11. Rikoslaissa säännellyt rikokset 84; Tietorikokset 86; Sisäpiirintiedon väärinkäyttö 87; Elinkeinorikokset 88; Kunnianloukkaus 90; Yksityisyyden suojan rikkominen 93
12. Median sääntely 97
13. Tekijänoikeus, patentti, tavaramerkki ja toiminimi 98; Sopimukset 101; Suojan asiallinen, alueellinen ja ajallinen ulottuvuus 105; Kansallinen oikeus ja kansainväliset säännökset 106
14. Oikeudenkäynti, rangaistus ja korvaus 108; Välitoimet: takavarikko ja etsintä 111
15. Ympäristö 113; Sosiaalinen ympäristö ja informaatio 113; Fyysinen ympäristö ja informaatio 113; Terveys ja sairaus 113; Armeija 113
16. Informaation tutkimus 115; Informaatiotalous 115; Informaatiososiologia 116; Kognitio 117; Informaation historia 117
Lähteet ja säädösviittaukset 119
Kansallinen lainsäädäntö 119; Informaatio-oikeuden kannalta tärkeät säädökset 120; Ylikansalliset säädökset ja sopimukset 126; Kirjallisuutta 127; Kuluttajansuojalaki 129; Sähköisen viestinnän tietosuojalaki 16.6.2004/516 129; Suomen perustuslaki (11.6.1999/731) 130; Euroopan ihmisoikeussopimus 133; Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä 13.6.2003/460 137; Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 21.5.1999/621 147; Rikoslaki 157; Henkilötietolaki 22.4.1999/523 172.

Säännökset on painettu kirjaan soveltuvin osin, ei kokonaan.

23 kommenttia:

 1. ;)

  No kansi on ainakin hieno. Kukahan siinä on kuvassa?

  VastaaPoista
 2. Huh huh.

  Taitaa tästä tulla vielä tenttikirja?

  VastaaPoista
 3. Olisikohan tulevassa myllerryksessä (kts Maailmanpankin pääjohtajan "uhkailu") vaadittava verkkoon tai printtimediaan kirjoittavilta tämän octopus´n menestyksellistä tenttimistä?

  VastaaPoista
 4. Hmm, informaatio-oikeutta jokamiehelle. Aina vain näitä alkeita. Koska tule jokin kunnon tutkimus alalta? Vain onko informaatio-oikeudessa vain alkeita?

  VastaaPoista
 5. Tällaista olen odottanut. Kiitos kirjoittajalle ja onnea!
  Tuleeko koko teos netissä luettavaksi?

  VastaaPoista
 6. Kirja-esittelyssä kannen grafiikka on maininnan arvoinen. Tuleeko se Inarista?

  VastaaPoista
 7. Mikä mahtaa olla "Anonyymi"n osaamis- ja viisausalue?

  Onko "Anonyymi" itse julkaissut jotain kirjaa taikka tutkimusta? Entä voisiko "Anonyymi"n viisauksia lukea jostain blogista?

  VastaaPoista
 8. Kansikuva edustanee tiedostojako-ohjelmista tuttua Seeders & Leechers?
  Tuiki tarpeellinen teos näemmä.

  Jossain lukee: "Kirja on laadittu opiskelijoille ja alan ongelmien yllättämille."

  Alan ongelmien yllättämiin kuuluu suurilukuinen joukko.

  VastaaPoista
 9. Kuvassa on nainen, jolla on synnytyksen jälkeinen vatsa, joka roikkuu sen kummun päällä, joka yleensä kiinnostaa miehiä enemmän kuin lonkerot. Tai se on äijä, vanha ukko, jonka kaljamaha repii selkänahasta asti pussin, joka puolestaan peittävät samanlaiset herkät alueet. Näin maailman urheilupiireistä, sieltä tai mistä ns. peli kirjoitetaan ja ohjataan. Tämä on siis konspiraatioteoriaa voisi sanoa mutta kohdistuu kuten ravintoaineet ihmisen kemialliseen minuuteen, kokeillen ensin sitä ja sitten tätä. Eikä ole olemassa Amerikkalaista vapautta, missä voisi tarjota erilaisuutta markkinoila koska siitä tuo Lonkeroinen ei pitäisi.
  Jotain semmoista, eikö vaan: Kuten Opossium ja muut symboliikat. Kun on herkkä näkemään herjaa näkee myös sitä siellä, mikä uskotaan olevan sisäpiiriä.
  Chris

  VastaaPoista
 10. Niin mielellään kuin kaiken lukisikin englanniksi, ranskaa.. aah, ei.
  Auttaa muuten, kun duunia joutuu tekemään noilla kielillä.
  Ei.
  Suomen tekijänoikeuslaki, ja pari sen apulakia ovat maailman vittumaisimmista päästä.
  Ja tuo on puuttunut - ihemetellä täytyy, että K on saanut puristettua koko paskan hyvin alle 200 sivun taskukirjaan.

  VastaaPoista
 11. Mainiota, kyseinen opus saattaa olla hyvä olemassa myös uusmedia- ja mainostoimistoissa.

  Mutta kannesta ja varsinkin nimen tekstityypistä pitää mun olla jyrkästi eri mieltä. En ole koskaan ymmärtänyt esimerkiksi PowerPointteihin läiskittyjä hassuja kuvia.

  No, eihän kirja olekaan mulle rakennettu. Onnittelut valmistumisen johdosta!

  VastaaPoista
 12. Pidän kannesta. Mustekalassa on vahvaa symboliikkaa, informaatioyhteiskunnan ja verkkoyhteiskunnan hyvistä ja pahoista puolista, jopa netin pelottavuudesta.

  Olen kuullut aasialaisen henkilön kehuvan monipuolisuuttaan sanomalla, että hän on kuin mustekala. Mieleen tulevat myös dalmatialaisen Splitin kalatorin pöydät. Herkkua sille joka osaa käyttää sitä hyväkseen.

  VastaaPoista
 13. sisällysluettelo lienee toisenlainen. tuo vaikuttaa hakusanaluettelolta.

  VastaaPoista
 14. Iloinen uutinen tuo kirjan ilmestyminen on minullekin. Olen nimittäin jo jonkin aikaa odotellut sitä ja tehnyt varauksen lähimpään kirjastooni. Yleiseen sellaiseen. Varmaan sen sitten kohta saan käsiini.

  VastaaPoista
 15. Aika peto olet, jos olet kaiken tämän saanut mahdutetuksi noin vähiin sivuihin. Ostan kirjan heti kun se tulee kauppoihin. Voiko sen ostaa netistä?
  Kunnioittavin terveisin

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 16. Onneksi olkoon Kemppis-puurtajalle.
  Onko ensimmäiset kappaleet jo omissa hyppysissä?
  Se on suuri tunne, varmaan sydänkin jättää väliin jokusen iskun.
  Olen sen kokenut itsekkin moneen otteeseen.

  VastaaPoista
 17. Jos näitä leikkimielisiä arvauksia kansikuvasta jatkaisi, voisi arvata kyseessä olevan nyttemmin jo menehtynyt mustekala Paul, joka ennusti tarkasti tulevaa, ainakin mitä tuli jalkapallo-otteluiden lopputulokseen.

  VastaaPoista
 18. Sääli, että kirja tuli ilmi "vasta" nyt. Sosiaalista mediaa, informaatio-oikeutta ja rekisterinpitäjä-käsitettävä sovitteleva graduni on pakko palauttaa viikon päästä arvosteltavaksi. En epäile, etteikö tästäkin kirjasta olisi ollut hyötyä tutkimuksen edesauttajana. Ostan kirjan hyllyyn joka tapauksessa. Näitä on maassa liian harvakseltaan!

  VastaaPoista
 19. kemppinenhän voisi markkinoida kirjansa ja kirjoituksensa kai applen ipad/iphone sovellusten kautta...

  VastaaPoista
 20. iOS-kirjoista kiva malli on myFry-sovelluksessa (Stephen Fryn omaelämäkerrallinen The Fry Chronicles -kirja). Siitä tosin kaipaan ääntä (saatavissa Audiblesta).

  VastaaPoista
 21. Hauska kansikuva, varsinkin väärinpäin. Olen useasti ihmetellyt kirjan kannessa tehtyä kirjoittajan tai kirjan nimen maastoväritystä.

  Kansi on kuitenkin usein tekijä, joka laukaisee ostopäätöksen.
  Ilmeisesti Jukka Kemppisen nimi ei myy kirjoja?! (sarkasmia)

  Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on erinomainen kirjoittaja, taustalla on tietenkin tuhansien tuntien ammattitaitoinen työ toimittaja, mutta kyllä uusi kirja maastoutuu tehokkaasti kirjakaupan pöydälle.
  http://wsoy.fi/yk/products/show/155021 Kirjan tekijää, T.H.Ilvestä on vielä vaikeampaa erottaa kirjakaupan hyllyssä kun kustantajan nettisivulla.

  Alkeet kirjassa taitaa olla sivulla 93 ajatusvirhe.
  Verkkokaupan... myyjän (pitäisi olla ilmeisesti ostajan) velvollisuus on tutkia onko myyjää olemassa.

  Yleisellä tasolla en voi kuin ihmetellä ihmisten halua antaa rahojaan tai tietojaan faceless-ihmisille.

  Tyhmyys lienee seurausta ilmiöstä, joka estää nyky-Suomessa varoittamiset vaikkapa mustalaisten kauppatavoista.

  Markkinoiden aikana pyykit otettiin pois nauruilta, katsottiin ettei puutarhassa ollut ylimääräisiä tavaroita sekä lukittiin aidan portit. Ilmar Talv muistelmissaan nuoruuden markkinoista Viron Tapassa, Kolme kotimaata omaelämäkerta, 2004

  VastaaPoista
 22. Kirjassa sivulla 121 kerrotaan, että "[henkilötieto]lakia ei sovelleta henkilörekistereihin, jotka sisältävät vain tiedotusvälineessä julkaistua aineistoa sellaisenaan." Tässä viitataan lain 2 § 4 momenttiin, joka kuitenkin kumottiin 1.1.2011 henkilötietodirektiivin vastaisena.

  VastaaPoista