Sivun näyttöjä yhteensä

6. elokuuta 2011

Hyödyllinen muistutus
Eilen oli perusteltua kaivella menneitä. Kun asiassa oli vakavuutta ja ulkoministeri on eri henkilö kuin tuntemani Erkki Tuomioja, en pannut otsikoksi ”Eki, Pena, minä ja me muut”. En muista edes ihan varmasti, istuiko siellä perussarjan katsomossa joskus yksikin Tarja kutomassa pyöröpuikoilla angoralangasta jotain. Muistaisin että istui.

Äskeinen oli rebound eli paluupallo. Ministerin ei pidä kirjoittaa kaikkea mitä hän haluaisi. Kädet ovat sidotut. Valtiovarainministerin täytyy valehdella. Meillä on jopa rikoslaissa rangaistus totuuden puhumisesta. Teon nimi on sisäpiirinrikos. Vain harvojen hallussa olevan tiedon perusteella toimiva henkilö, joka sanoo kaverilleen, että huomenna tulee ulos aika kovaa tekstiä, saa ankaran rangaistuksen, jos puhuteltu tietää, että huomenna tulee osavuosikatsaus, ja hänellä on tuon repliikin johdosta tilaisuus myydä replikoijan yhtiön paperit tänään.

Tämä on mielestäni täysin järkeenkäyvää. Sisäpiiriläinen muuten ei saa ostaa eikä myydä itsekään, kun vain sisäpiiri tietää osakekurssiin vaikuttavia asioita.

Haluaisin muistuttaa hyödyllisesti arvoisille lukijalle kahdesta politiikan asiasta, jotka näyttäisivät unohtuneen. Tasavallan presidentti muistuttelee demokratiasta ja avoimuudesta, jotka ovat tietysti tärkeitä asioita.

Sanassa ”sosialidemokratia” alkuosa kirjoitetaan edelleen yhdellä a-kirjaimella, koska se tarkoittaa sosialismia. Puolue kannatti demokraattista sosialismia.

Kun nyt puhutaan demokratiasta, on aihe kysyä, entä sosialismi?

Muistan erittäin hyvin, että suomalainen vasemmisto vaati merkittävästi lisää demokratiaa talouselämään. Muutamat vielä mukana olevat demarit, nimiä tässä yhteydessä mainitsematta, pitivät hyvin tärkeänä apteekkien ja pankkien sosialisoimista eli ottamista valtion haltuun.

Apteekeista ei ole puhuttu vuosikymmeneen; ne ovat epädemokraattisia laitoksia, jotka tuottavat kai edelleen julmetusti rahaa apteekkarille. Kun ne toimivat kohtuullisen hyvin, puheet valtiollistamisesta ovat kulahtaneet ja kuihtuneet. Myös ns. vasemmisto tietää myös kokemuksesta, ettei valtio ole välttämättä häävi liikkeenharjoittaja osakeyhtiömuodossa (Finnair) tai kevyesti naamioituna virastona (VR).

Ajatusleikki: mitä tapahtuisi, jos taksit valtiollistettaisiin tai kunnallistettaisiin?

Liikepankit piti ottaa valtiolle, jolla oli jo Postisäästöpankki, myöhempi Postipankki, jonka kävi niin kuin kävi, vaikka oli Koiviston kaveri Seppo Lindblom puikoissa. Itse Paavo Haavikko ylisti KOP:tä ylivoimaisena sijoituskohteena eräässä viisauskirjassaan.

Nythän pankit sosialisoivat valtioita eikä päinvastaisesta tiestä, esimerkiksi Pohjola-ryhmän (sis. Osuuspankit) kansallistamishankkeita ole käynnissä.

Sosialidemokratian suuri ongelma on juuri talouselämä. Sama ongelma muuten vainoaa tuomioistuimia – velkoja ja maksukyvyttömyyttä koskevissa asioissa haluttaisiin edistää kohtuutta, mutta kun se ei onnistu. Talouselämä on suurelta osin nollasummapeliä, jossa toisen voitto on toisen tappio. Tuomioistuin voi puuttua vain räikeimpiin tapauksiin, jos ongelmana on se, että kauppias myy tavaraa liian halvalla tai liian kalliilla. Sääntelyä kohdistuu rakenteisiin. Oikeudenala on nimeltään kilpailuoikeus.

Vaikka 1980-luvulla ilmestyneistä uusliberalismin äärimmäisyyksistä on päästy, koko Suomi ja Sukkenpakka on siirtynyt sekatalouteen. Pakko, koska rahamarkkinat ovat vapaassa pudotuksessa.

Kun taloudellisten rakenteiden sääntely – esimerkiksi vähemmistösuoja osakeyhtiöissä – on selkeästi eduskunnan käsissä olevaa politiikkaa, johtopäätökseni on, että julkinen toiminta ei voi olla kauttaaltaan demokraattista eikä liioin mainittavan sosialistista. Epä-markkinapuolue Keskusta, joka huolehti melkein 100 vuotta maatalouden pakkorahoittamisesta, romahti jo. Lieneekö seuraava romahtaja sosdem-puolue? Sillä ei ole aatteita ja kannattajatkin alkavat olla eläkkeellä. – En tiedä.  Kysyä kyllä saa. Ja ilkeillä, että intraserebraalinen tai subarkanoidinen paniikki selittäisi eräitä toimenpiteitä ja lausuntoja.

29 kommenttia:

 1. Mitähän tälläkin vuodatuksella haluttiin sanoa? Tyhjiä sanoja asioista, jotka on aina tiedetty.

  VastaaPoista
 2. Euroopan valtionpäämiehistä ylivertaisesti pisimpään
  vastuuta kantanut henkilö on Silvio Berlusconi. Keskiviikkoiltana hän puhui parlamentille ja kansalleen.

  Pitäkää Italian valtion velkakirjat. Älkää myykö hyviä
  arvopapereitanne. Italian kansantalous rakentuu
  vankalle perustalle terveisiin kotitalouksiin. Työteliääät
  vastuulliset ja huomista ajattelevat perheet tekevät
  menestyvän elinkeinoelämän. Italian valtiontalous on
  ylijäämäinen. Siitä maksetaan velkakirjojen korot. Ne
  ovat hyviä saamisia. Pitäkää ne ja jättäkää perinnöiksi.

  Omasta henkilöstään Berlusconi lausui -sanatarkasti
  Economistista 6.8. kääntäen : "Kuuntelette nyt
  liiketoimintarakentajaa, yrittäjäihmistä jolla on kolme
  yhtiötä osakepörssissä ja joka siksi on finanssien
  taistelukentällä, valppaana joka ainut päivä sen suhteen mitä markkinoilla tapahtuu".

  Pelurit tekevät pahan virheen,pääministeri vihjasi.
  Vuorokautta myöhemmin 4.8. Milanossa poliisi
  ratsasi luottoluokittajien toimistot. Operaatiota Milanossa johti Carlo Maria Capistro. Hänen asemapaikkansa on eteläisessä Italiassa, Tranissa.
  Moody´s ja Standard & Poor´s sanoivat dokumentti-
  takavarikkojen olleen perusteettomia.

  Moody´s julkitoi epäilyjä Espanjan suhteen pe 29.7.
  (viikon kestikin tyyntä Brysselin huippukokouksesta)
  ja ma 1.8. pankit kuten JP Morgan Chase levittivät
  sanaa, yllyttivät myynteihin. Lampaat Helsinkiä
  (Ilmarinen,Varma) myöten ryhtyivätyt nyhtämään
  Italiasta ja Espanjasta futuurista korkokasvua. Saa siitä
  elämänlaatua (=bonusrahaa) tälläkin perällä.
  Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 3. Tuomiojan Ernest voisi tähdentää, mitä ne Eurooppa Neuvoston "e" asiat oli, kun aina joskus kameroiden loisteessa möläytti suustaan 90 -luvun puolivälin taitteessa? Muutoinkin herra Tuomioja on varsin salamyhkäinen persoona, kun jo vuosia aiemmin tiesi mm. sen, että Alpo Rusi tullaan heittämään susille!

  Blogistilta hyvä kirjoitus ja olen sitä mieltä, että jonkinlainen kansallinen epigriisi tehtäneen lähivuosina maan johtohahmoista. Mitä se sitten pitänee sisällään, niin nähtäväksi jää? "Stasi, KGB, CIA, FSB, FBI, SUPO, KAPO, SÄPO" ja mitä niitä vielä olikaan..

  VastaaPoista
 4. Tosi rahamiehet kutsuvat kansallisia sosialistejamme hyödyllisiksi idiooteiksi. Heidän tehtävä on rasvata pelipyörät, ja hyvin he sen tekevätkin.

  Tuomioja taitaa olla miltei ainoa joka ei ole ollut hinkuamassa rasvanipaksi Tannerin, Koiviston, Sorsan sekä Liikasen ja monen muun jatkoksi.

  VastaaPoista
 5. Sosialidemokratia on tehnyt sen, mistä monet vasta puhuvat: Se on tehnyt itsensä tarpeettomaksi. Urakka on valmis. Forssan ohjelma on toteutettu ja pohjoismainen hyvinvointivaltio on luotu.

  Hyvinvoinnin suhteen mentiin jo hieman liian pitkällekin, kun ihmisiltä vietiin insentiivit työntekoon tarjoamalla mahdollisuus siirtyä valtion (pienipalkkaiseen) virkaan vain jäämällä sohvaan. Ja toinen ylilyönti oli perustaa suuri määrä tarpeettomia työpaikkoja julkiseen hallintoon - sen pomo-, hanke- ja tutkijaportaaseen.

  No, nyt on aika purkaa sitä, mitä sos.dem. on rakentanut, koska enää meillä ei ole varaa siihen. Sos.dem. on työnsä tehnyt, sos.dem. saa mennä.

  Niin julmaa on historian kulku.

  VastaaPoista
 6. Meikäläisellä meinasi purskahtaa kahvit ruudulle, kun luin anonyymin viestin tuolla alussa.

  Mikään näin väärämielinen postaus ei ikinä pääsisi läpi J. Virolaisen blogissa. On herkkyyskertoimissa eroja - on on...

  VastaaPoista
 7. Euroopan valtionpäämiehistä ylivertaisesti pisimpään vastuuta kantanut henkilö on Silvio Berlusconi.

  Silvio Berlusconi ei ole yhdenkään Euroopan maan valtionpäämies eikä ole koskaan ollutkaan. Äskettäinhän tämä vielä ilmoitti erikseen julkisesti, ettei ole edes pyrkimässä Italian presidentiksi. Nykyinen presidentti on Berlusconin poliittinen vastustaja, Giorgio Napolitano.

  Ja Euroopan valtionpäämiehistä ylivoimainen ennätys on kyllä Elisabet II:lla. Ensi helmikuussa tulee 60 vuotta täyteen.

  VastaaPoista
 8. JK: "Ajatusleikki: mitä tapahtuisi, jos taksit valtiollistettaisiin tai kunnallistettaisiin?"

  Vielä hurjempi ajatusleikki: mitä tapahtuisi jos taksitoiminta vapautettaisiin!?

  Nythän se on tiukasti säänneltyä ammattikiltatoimintaa keskiajan malliin. Isältä pojalle.

  VastaaPoista
 9. Kun sosialismia ei enää kukaan halua ja Jungner tuomitsee demokratian = sananvapaus, ei sos.dem. puolueella liene enää käyttöä. Joutaakin kadota.

  "Sotakamreeri"

  VastaaPoista
 10. Sosialidemokratian yksi ilmenemismuoto tämä "Ekit ja Penat".
  Sitä samaa on se, että kaikkien tulee olla kaikkien alojen asiantuntijoita ja antaa lausuntoja.
  Kamalia vaatimuksia!

  Pirkko A

  VastaaPoista
 11. Vahvin perustelu demokratiaa vastaan on viiden minuutin keskustelu keskivertoäänestäjän kanssa, sanoi Winston Churchill.

  Vahvin perustelu sosiaalista demokratiaa vastaan on lastentarhanopettaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen ja stasi-mielisen pankinjohtaja Erkki Liikasen keskustelujen seuraaminen, sanoi JarMom

  VastaaPoista
 12. "Sosialidemokratian suuri ongelma on juuri talouselämä. "
  tai sen eksistentiaalinen tyhjyys, koska se ei ymmärrä Marxia, ja koska ilman filosofian approa sitä ei voikaan paljon ymmärtää; se on haudannut ihmiskäsityksen, joka oli tulevaisuuden ihmiskuva. so. prosessi jossa `rikas elämä´ on yksilön riippumaton sisäinen olemassaolon kokemus.
  He jäivät angstisten kirkon dogmain ja toisaalta tiedeuskon predestinaation armoille.
  Vielä tulee, Marx on jotain samaa kuin Buddha:
  Three things cannot hide for long: the Moon, the Sun and the Truth.


  Mutta jankuttakaa te vain täällä siitä jatkosodastanne ihan rauhassa.

  VastaaPoista
 13. "1980-luvulla ilmestyneistä uusliberalismin äärimmäisyyksistä on päästy"

  Onko?
  Onko kukaan kertonut tätä oikeistolle ja medialle?
  Tai edes demareille?

  "Euroopan valtionpäämiehistä ylivertaisesti pisimpään vastuuta kantanut henkilö on Silvio Berlusconi."

  Tuo "vastuunkanto" on varsin suomalaista tai paljon pahempaakin eli italialaista. Tahtoo siis sanoa, ettei vastuuta ole eikä sitä missään nimessä kanneta itse.

  VastaaPoista
 14. Hyödyllinen muistutus niksistä.

  Hankin kangaskaupasta paksun pahvirullan. Siis sellaisen jonka ympärille on myytävä kangas kiedottu.
  Pyykinpesun jälkeen taittelen lakanat pituussuunnassa ja kiedon lakanan tiukasti pahvirullan ympärille. Mahtuu noin 4 lakanaa ja tyynyliinaa kerralla.
  Seuraavana aamuna lakanat ovat täysin sileitä, joten pienellä viikkauksella saan ne siloisina kaappiin.

  VastaaPoista
 15. Erkki K. Laakso: "jonkinlainen kansallinen epigriisi tehtäneen lähivuosina maan johtohahmoista. Mitä se sitten pitänee sisällään, niin nähtäväksi jää? 'Stasi, KGB, CIA, FSB, FBI, SUPO, KAPO, SÄPO' ja mitä niitä vielä olikaan.."

  Siinäpä syytä meidän sivullisten pysyä hengissä nähdäksemme sen päivän. Ylös, ulos ja lenkille!

  VastaaPoista
 16. Kun Helsingin Sanomat ja kielitoimisto käskevät puolueen olla sosiaalinen, se myös sopuleissa näin menee - paitsi siis Uutislehti Demarissa ja minun blogissani http://anttiliikkanen.blogs.fi

  Subaraknoidaalinen aivotapahtuma on dopamiinivälitteistä "komentosiltatoimintaa", kun puolestaan paleokortikaalinen on konehuonetoimintaa.

  Komentosillalla askaroidaan, ohjataan ja havaitaan, konehuoneessa tunnelmoidaan ja koetaan ydintietoisuutta (siksi konehuonetta usein nimetäänkin liskonaivoiksi - kts Halla-aho, Kristian, 2011).

  Lisää asiasta www.anttiliikkanen.net => "lue vieraskirjaa" linkin uusimmat merkinnät.

  Itse olen sosialisdemokraatti ja muistutan, että 70% Suomen apteekeista kannattaa niin huonosti, että ne lopettanee tulevien vuosien myötä ja ihmiset sittemmin lähetetään lähimpään sairaanhoitopiirin pääkallopaikkaan lääkkeenhakuun (Utsjoella se tarkoittaa 700 km, koska sairaanhoitopiirin konttuuri on Oulussa).

  Sellaista maalaisliittolaisuutta se on, kun tulee 100 kuntaa ja 5 sairaalaa (ns Tanskan malli, Virkkusen Hennan lemppari).

  VastaaPoista
 17. Koska sateenjumalatar Esteri antaa paraikaa siunauksensa juuri alkaneelle Helsingin Lutkamarssille, avaan minäkin sanaisen vakkani ja annan sataa samaan looraan.

  Lutkamarssi on hyvä idea, jota kannattaa laajentaa koskemaan myös meitä miespuolisia syrjittyjä. Ehdotankin seuraavanlaisia uusia aktiviteetteja:

  Junttimarssi - nyt kaikki äijät Kauppatorille ja asemalle lökäpöksyissä, paksu lompakko perstaskussa roikkuen. Pukeutuminen ei ole hyväksyttävä syy varastamiselle. Miehellä on oikeus röntöstellä miten huvittaa!

  Kännimarssi - yöllä kaikki äijät räkäkännissä hoipertelemaan Kaisaniemen puistoon. Juopumus ei ole hyväksyttävä syy ryöstölle tai pahoinpitelylle. Miehellä on oikeus kekkaloida miten huvittaa!

  Ääliömarssi - aamuyöstä kaikki äijät kännissä sössöttämään nakkikioskijonoon. Ääliömäisyys ei ole hyväksyttävä syy turpiinannolle. Miehellä on oikeus ärhennellä miten huvittaa!

  Näitähän riittää.

  Odotan myös sitä, milloin lutkamarssit laajennetaan maista, joissa niitä vähiten tarvitaan, maihin joissa niille olisi totta totisesti tarvetta. Esimerkiksi Välimeren macho- ja muslimimaihin ja sieltä sitten Kongoon ja Etelä-Afrikkaan asti. Lykkyä tykö!

  VastaaPoista
 18. Voisiko Erkki K. kertoa ja selittää, miksi vangeilla on aina näin kesäisin kova vapauden kaipuu.
  Nim. Vanaja

  VastaaPoista
 19. Demarit kirjoittavat "sosialidemokratia", koska (varsinkaan) vierassanojen ortografia ei 1903 ollut nykyisellään - mitäpä näitä vanhoja muuttelemaan. Yhdistäminen sanaan sosialismi on myöhempää romantillista keksintöä.

  Jos kerran halutaan olla vanhahtavia, kirjoitettakoon johdonmukaisesti myös intimi, inflatio, sirahvi jne.

  VastaaPoista
 20. Tapsalle:

  Jos taksitoiminta vapautettaisiin, kävisi kuin Virossa.
  Satama-Viruhotelli välinen matka on halvimmillaan noin 3.50 euroa ja kalleimmillaan noin 29 euroa.

  Virossa taksien kilpailu ja hinnat ovat vapaat.

  VastaaPoista
 21. Tuli mieleen nakkeja Lutkamarssin jälkeen popsiessani, että Tartsa on todella etääntynyt kansansa vihapuheesta.

  Hänhän toivoi, että maahanmuuttajakin uskaltaisi mennä illalla ostamaan nakkeja pelkäämättä.

  Eikö hän tiedä, että vihapuhe kohdistuu etupäässä muslimeihin ja että nakeissa on sianlihaa?

  VastaaPoista
 22. Ad:-anonyymi. Otapa yhteyttä oikeusministeriöön tai valtioneuvoston suuntaan, niin saatat saada vasteauksen määrärahojen puutteeseen tai sitten et. Vankeinhoito kärsii tälläkin hetkellä henkilöstöpulasta (vartijat ym.).

  Toinen seikka on tietty se, että ihmisen luontainen olotila ja pyrkimys siihen on vappaus. Ennenhän sai aina muutaman kuukauden ns. "tyssiä" eli rangaistuksen siittä, kun karkasi tai yritti karata vankilasta. Tilanne muuttui tältäosin Suomen ratifioitua EN ihmisoikeusyleissopimuksen 1990. Vangeille tuli siis ikään kuin oikeus yrittää ja pyrkiä karkaamaan vankilasta ja näin toteuttamaan luontaista viettiään (vapaus). Oma osuutensa lienee varmasti silläkin, kun väkivaltarikollisia ja ns. "pelkääjiä" sijoitellaan hanakasti avolaitoksiin vankiloissa vallitsevan tilanpuutteen vuoksi.

  Tähän kun vielä päälle poikkeuksellisen lämmin ja kaunis kesä, niin "vietit (vappauteen) vain vahvistunevat"..

  Lintunenkaan ei nauti häkkielämästä, niin miten sitten ihminenkään!

  VastaaPoista
 23. Jarmo ei näytä tuntevan lainkaan Tallinnan taksiliikennettä tai taksoja.

  Vain räkäkännisiltä suomalaisilta perittään ko. matkasta 29 euroa!

  VastaaPoista
 24. Frigidity and Impotence - A National Sickness on englantia ja tarkoittaa sosialidemokratiaa. Ja koskapa en keksi asiaan oikeastaan mitään lisättävää paitsi sanan Masturbation - joka on englantia ja tarkoittaa yhdessä olemista ja sitä kaikkea hyvää mitä siitä seuraa, unohtamatta sellaisia juttuja kuin Exhibitionism and Voyeurism, jotka liittyvät siihen mitä se poliitikon elämä pitää sisällään, vaikka ei olisikaan sosiaalidemokraatti, vaan niin kuin se joka on pääministeri nyt, päädyin kirjoittamaan runon kokonaan muusta. Se on hiukan keskentekoinen, ja keinotekoinen, mutta kelvatkoon - pitää hioa sitten kun olen enemmän humalassa, mikäli se vielä silloin kiinnostaa…

  Annan itsessäni ilmi sen
  mikä ei tuntenut lunastamatonta,
  ja sen mikä kasasi sementtiä
  sinne missä unohdettu sydämeni sykki
  silloin kuin sitä pienemmät sykkivät
  yhdessä sen kanssa odottaen sitä mitä kerran toivoimme
  ja sen missä se kaikki katosi
  ennen kuin ymmärsin
  että viimeisissä karkeloissa
  tulen sylkemään kohtaloni kasvoille sekä niille kasvoille
  jotka tulevat hyväksymään kaiken silloinkin
  kun mitään sanottavaa ei enää ole,
  kuunnellen sanottavaani - kuten kaikkea muutakin -
  tyhjin ilmein,
  katsellen niitä joka vielä haluavat jotakin,
  ja häntä joka laulaa, tai lentää ja on yhtä puhdas
  kuin koditon lapsi
  kantaessaan hauraita haaveitaan siitä
  mitä hänestä voisi vielä kerran tulla
  kadulla, missä ruoste raiskaa
  yöperhosen tuntosarvia
  ja kaikkea sitä mistä rakennumme.

  VastaaPoista
 25. Nymiölle Viron takseista:

  www.taksod.net/index.php?la=fi

  VastaaPoista
 26. "Anonyymi kirjoitti...

  Demarit kirjoittavat "sosialidemokratia", koska (varsinkaan) vierassanojen ortografia ei 1903 ollut nykyisellään - mitäpä näitä vanhoja muuttelemaan. Yhdistäminen sanaan sosialismi on myöhempää romantillista keksintöä."

  Ei ole perää, vaikka ne jotkut tuollaistakin vouhkaa.
  Vanhin sanan versio oli "sosialisdemokraattinen", ja tässä kirjoitusasua loivennettiin varsin tietoisesti ja vähennettiin sosialismiviittauksen painotusta.

  VastaaPoista
 27. Demareiden ongelmahan muutamissakin viime vaaleissa on se, että mielipiteiden (esim. vaalikonevastaukset) mukaan suunnilleen enemmistö on heidän kanssaan samaa mieltä, mutta eivät kuitenkaan äänestä. Karismaa ilmeisesti puuttuu.

  VastaaPoista
 28. Mitä-mitä? puupäillä ei karismaa,
  hä´?

  VastaaPoista
 29. Olisipa mielenkiintoista, että Tuomiojan Erkki, sittenkun aselaki ja vihapuhekannanotoiltaan joutaa, pohtisi sosialismin roolia nykydemareilla.
  Itse ajattelen, että pien ihmisen kannalta on kaksi helvettiä: äärikapitalistinen (ei säätelyä, raha jyllää) sekä sosialistinen (raha ei jyllää, mutta henkilökohtaista vapautta ja hyvinvointia ei ole). Maailma oli parhaimmilaan kun oli 1960-70 luvun hyvinvointiyhteiskunta ts säädelty markkinatalous: talouselämän sampo jauhoi vaurata, osa verotettiin julkisiin palveluihin ja henkilökohtaiset vapaudet olivat lähes amerikan luokkaa.
  Nykyään heilurin heilahdettua äärikapitalismin suuntaan on hyvä muistaa, että B. Wahlroosin sanoin osakeyhtiön hallituksen ainoa tarkoitus on osakkeenomistajan (lyhyt) etu. Tästä seuraa, että demokraatisen valtiovallan asia on katsoa, että tuossa tarkoituksessa ei tehdä mitä tahansa (esim. huume- ja asekauppa).
  "... velkoja ja maksukyvyttömyyttä koskevissa asioissa haluttaisiin edistää kohtuutta, mutta kun se ei onnistu." Tässä JK on väärässä: ennen 1990 lamaa olisi voitu valita, velallis-ja takaajaystävällisempi tulkintalinja, jossa osa holtittomasta luontonannosta, jossa "takaus oli vain muodollisuus" osa olisi kaadettu pankkien vahingoksi. KKO vain valitsi pankimyöteisen linjan, ehkäpä oli helpompi samaistua pankkien kuin vähävaraisten takaajien asemaan.

  VastaaPoista