Sivun näyttöjä yhteensä

7. maaliskuuta 2006

HeSa hutiloi


Tämä on lyhyt teksti. Olen reissun päällä.

Helsingin Sanomat hutiloi taas. Päivän Tiede & Luonto-osan kokosivun juttu "Aina joku tietää missä olet" peräänkuuluttaa paikannuspalveluille pelisääntöjä.

Ne annettin Sähköisen viestinnän tietosuojalailla 16.6.2004. Edellinen samoja asioita koskenut laki oli annettu 1999. Nykyinen laki perustuu EY-direktiiviin.

Lain 4. luku koskee paikkatietoja.

Suositellaan.

Lehtijutussa on osittain paikkansa pitäviä uhkakuvia tekniikasta. Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT on vastikään laatinut niistä selvityksen liikenne- ja viestintäministeriölle, joka on pitänyt jo kauan näitä kysymyksiä hyvin keskeisinä.

Ankkoja olisi hyvä varoa näin lintuinfluenssan aikana ja ehkä muutenkin.

2 kommenttia:

 1. Hei Jukka Kemppinen.

  Voisinko kysyä yhtä ihmisten valokuvaamiseen liittyvää asiaa? Kyseessä oleva kuva: suomalainen isohko rautatieasemahalli, sisäkuva. Neljä ihmistä istuu penkillä kuvan alaosassa. Kasvot hyvin nähtävissä. Kuvaa hallitsee hallin korkea yläosa, jossa on televisiosarja Shieldin jättimäinen mainos: shoot criminals save money.

  Tarkoitus oli kuvata lähinnä hallin yläosaa, ihmiset tulivat mukana kaupanpäällisinä. Kokonaisuus kutkuttaa banaalia huumorintajuani, etenkin kun ihmiset ovat vaivaantuneen näköisiä. Selvästikään heillä ei ole hauskaa.

  Miten lienee kuvan julkaisemisen laita esim. nimenomaan netissä? Lupia en kysynyt kuvaan. Taitaa jäädä julkaisematta? Tietenkin voisin kuvamanipuloida ihmiset tunnistamattomiksi? Vai?

  Kerkeisitkö kertoa miten asia on? Kiitos.

  VastaaPoista
 2. Ad Maria:

  Mielestäni kuvauksesi mukainen kuva on juuri sellainen, jonka saa kuvata. Hirveä teksti ei siis liity henkilöihin eivätkä henkilöt näytä "rikollisilta".

  Asemahalli on julkinen paikka, ja siellä normaalisti oleskeleva henkilö on osa maisemaa.

  Olen jatkuvasti korostanut, että kaupallinen käyttö mainontana, kuvien käyttäminen poliittisen tiedottamisen yhteydessä ja eräät vastaavat tilantet, jotka kytkevät ihmisen asiaan tai aatteeseen, ovat ehdottomasti luvanvaraisia.

  Tämä "yleisö osana maisemaa" -harkintaperuste tarkoittaa, että jos näet itkevän poliisin kusella asemahallissa, kuvaaminen / kuvan käyttäminen on kiellettyä. Tilanteessa ei ole mitään normaalia eikä neutraalia.

  VastaaPoista