Sivun näyttöjä yhteensä

18. maaliskuuta 2024

Värinä


 



Huolettoman kommentin vuoksi joudun tähdentämään. Kun puheena on vakava asia, kuten eilen sydämen toimintahäiriö tai pysähtyminen, asia on vakava. Maallikon perustiedot löytyvät hakukoneella. Esimerkiksi Duodecimin verkkopaikka on hyvä.

Lukija osaa varoa “lääkärikirja-oireyhtymää”. Ennen kodi kirjahyllyyn kuului tällainen iso hakuteos, ja monikin tunnisti kirjaa selaillessaan itsestään mitä ihmeellisimpiä tauteja.

Kysyin omalääkäriltäni, joka on jämpti mies, miten moni hänen potilaistaan on tehnyt itsestään taudinmäärityksen Googlen avulla ennen lääkäriin tuloaa. Hän vastasi: “Kaikki.”

Teki mieli sanoa typeryyksien sanakirjoissa aina mainituin tavoin “include me out”. Olen jopa oppinut näkemään sydänfilmistä flimmeri- eli eteisvärinärytmini. Kuka tahansa lääkäri kuulee sen stetoskoopilla ja kokenut myös ilman, pulssista ja korvalla kuuntelemalla. 

Kammiovärinä on eri asia. Sydänlihaksen sähköt menevät sekaisin ja seurauksena on ainakin aivohalvaus, usein kuolema. Tämä on se äkillinen sydänkuolema, jonka nimitys oli ennen “sydänhalvaus”. Eräs mies kuoli kumartuessaan siittämään kissaa. Eräs toinen kuoli kohottaessaan sähkökanipäähinettään toivottaessaan hvyää joulua.

Josta saan kipinän muistaa sanoa tässä, että myös sitaattisanakirjat ovat vanhaa maailmaa. Wikipedian Wikiquote (https://fi.wikiquote.org/wiki ) on yllättävän hyvä, englanninkielinen versio. Suomessa ja suomeksi kukaan ei ole ottanut sitaatteja asiakseen. Arvaan syyn. Jarkko Laineen 1989 toimittama valikoima on ollut käytössä. Muita ei näemmä mainita. WSOY:n Hannu Tarmio harrasti isojen kirjojen aikaan erilaisia valikoimia ja häntä taisi itseään huvittaa tehdä niitä.

Ongelma on tietysti tekijänoikeus.

Lyhyt, ajatelmaa muistuttava sitaatti on tietenkin sallittu. J.A. Hollo: “Kun apu on suurin, on hätäkin lähellä.” Tai “Yhtä köyttä vetävät usein ne, joiden pitäisi roikkua siitä.”

Puhdasoppisen tulkintani mukaan pelkästään tai suureksi osaksi sitaateista koostuva teos loukkaa kaikkien siteerattujen tekijänoikeutta. T.M. Kivimäen hiukan kömpelön muotoilun mukaan sallituksi lainauksen toisesta teoksesta tekee vetoamisfunktio. Kirjoittaja haluaa osoittaa, että joku toinenkin on samaa mieltä, tai hän haluaa osoittaa, että joku toinen on eri mieltä ja hän itse, kuinka ollakaan, oikeaa.

Tämä tapa on toivottava esimerkiksi historiaa tai lainoppia koskevissa tutkielmissa. Ennen vitailtiin “Toisin kuitenkin Hakulinen”, koska professori, hovioikeuden presidentti Y.J. Hakulinen oli ahkera olemaan eri mieltä. Ehkä hän ei koskaan toipunut siitä, ettei hänestä vaan hiukan yksinkertaisesta Toivo Tarjanteesta tuli korkeimman oikeuden presidentti. Mutta Hakulinen oli hyvä soittamaan pianoa. Melkein yhtä hyvä kuin hän itse, sanoi minulle Matti Ylöstalo. Ja Matti oli todella hyvä. Kihlakunnantuomari Kurt Wallden oli ainoa tietämäni virkatuomari, joka konsertoi ja piti kuulemma hyviä taitojaan yllä - tuo soittajan homma on siitä ikävä, että tietämäni mukaan maailmannimetkin joutuvat treenaamaan monta tuntia päivässä, myös sormiharjoituksia. Joku sanoi - ehkä Rubinstein - että jos hän on päivän harjoittelematta, hän kuulee sen, ja jos kaksi päivää, yleisö kuulee sen.

Näin palaan näiden viikkojen perusaiheeseeni, tekoälyyn. 

On kansanvallan perusteiden vastaista, että lakiteksti ja oikeudelliset säännöt ovat liukuneet sekä valistuneen maallikon että valistumattoman juristin tavoittamattomiin. 

Hluaisin sanoa olevani samaa mieltä kuin ihmisoikeustuomari Koskelo, joka kuvaili antamassaan haastattelussa rajavalvonnasta annettavan lain suuria ongelmia. Niitä on.

Mutta ole eri mieltä kuin hän ja joukko perustuslain tuntijoita. Myös perusoikeudet voivat törmätä toisiinsa. Perinteisessä rikosoikeudessa tunnetaan pakkotila. Saat rikkoa rangaistuksetta oven ja ikkunan, jos näet, että talossa on tuli irti. Kotirauha ja omaisuuden suoja väistyvät, jos ihmisen henki tai terveys näyttää olevan vaarassa.

Kiusanteko eli satojen ihmisten auttaminen rajalla hakemaan täältä turvapaikkaoikeutta on ehkä siedettävä. Jos heitä tulee nopeaan tahtiin tuhansia ja osa on aseistautunut tai käyttäytyy väkivaltaisesti, heidät on pysäytettävä väkisin rajalle.

Lakitekstissä perusoikeus rinnastuu määräykseen kananmunien suurimmista luvallisista kokoeroista. Lisäksi vanha huono tapa on kirjoittaa suuret oikeudet niin liturgisesti, että niiden merkitys jää epäselväksi. Vanhassa hallitusmuodossa, jonka olen itse tenttinyt, sanottiin että kansalaisten työvoima on valtakunnan erityisessä suojeluksessa. Tietääkseni kukaan ei tiennyt, mitä tämä merkitsi, jos mitään.

Osoitan syyttävällä sormella niitä muutamia kustantajia, jotka vielä julkaisevat lakien selitysteoksia. Sellaiset maksavat sata - pari sataa euroa kappale. Se on esimerkiksi minulle aivan liian paljon.

Kuvittelen että sekä lait että selitykset saisi tekoälyn sisään, jolloin ne tämän hetken ohjelmilla vilahtaisivat myös Googlen tekstin viereen.

Osoitan syyttävän sormeni myös oikeusministeriöön. Sen verkkosivut ovat alkeellisia, kun ajattelee, mitä voisi saada aikaan jokseenkin pienellä työllä. 



44 kommenttia:

  1. Perustuslaissa on yhtä ja toista vähemmän yksiselitteistä ja sisäisesti jännitteistä, mutta juuri tämä näyttää ehdottomalta: "Ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietihän sitä pakkotila-asiaa. Voin pakkotilassa viedä toiselta hengen rangaistuksetta.

      Poista
    2. Rikoslakiin perustuva pakkotila saattaa, kylläkin hyvin ahtain edellytyksin, poistaa yksilön rikosvastuun. Valtiota tai viranomaisorganisaatiota se ei koske.

      Poista
    3. Lähijuna. yhtäkkiä kuuluu karjaisu ja verenseisuttava huuto "nyyssää kualet" ja kirves kohoaa - tarkoittaen selvästi ei itseä vaan jotakuta tai -kuita muuta/muita, saako kalauttaa pesismailalla kirveskäden olkapäähän kun on varmaa että muu ei auta ja jos sellainen sattuu olemaan kädessä matsista tullessa? Riippuuko matsin tuloksesta? Onko sallittu jos on kepulainen ja periaatteessa muuten raitis mutta on kaljakassi jaloissa ja yksi tölkki on avattu?

      Poista
    4. Pakkotila poistaa yksilön rikosvastuun. Ei siinä ole ahtaita edellytyksiä. Todistelu on sitten eri asia. Lakeja tulkitaan. Ei liene mitenkään mahdotonta, että Suomen valtio katsoo olevansa "pakkotilan" kaltaisessa olosuhteessa, missä se itseasiassa todellisuudessa on.

      Poista
    5. Kyllä ne pakkotilan edellytykset yksilölle ahtaat ovat. Toisen hengen viemiseen oikeuttava pakkotila on äärimmäisen harvinainen. Ja pienemmistä rikoksista puhuttaessa sama juttu. Kuten ruoan varastaminen nälkäkuoleman uhkaan vedoten.

      Poista
    6. No. Jos vaikka jollain on konetouhut veneellä meneillään ja koneen jäähdytys tsydeemiin pitää uusia letku niin siksi on völjyssä siis se. Vaikka ei ne IKHn oo mitää kalliitakaan. Kyllä pitäs olla D&G tai Versace että kehtais laittaa itten veneen koneeseen.
      Niin, no.
      Ainakin se kaasulieden letku tarttee tsekkaa että on kurantti ja katsastettu joten mihekkä sen haisevan vanhan nakkaa, nuotiota ettien, eiks niin?

      Tokko mikään korpilaki meriselitystä hakkaa?

      Poista
  2. "Kuka tahansa lääkäri kuulee sen stetoskoopilla ja kokenut myös ilman, pulssista ja korvalla kuuntelemalla."

    Tämä jäi hämäräksi. Siiskö kokenut lääkäri vai kuka tahansa "kokenut" (maallikko).

    Jos vain lääkäri, niin miksi sitten sanomalehdissä on silloin tällöin artikkeleita, joiden aiheena on "opettele tunnistamaan eteisvärinä omasta pulssistasi"?

    VastaaPoista
  3. Pysy terveenä, blogimaestro!

    Rakastan sitaattikokoelmia. Suomalainen suosikkini on Oiva Talvitien Lentäviä lauseita (1957).

    Parhaiden sitaattien vika on, että ne eivät kestä lähdekritiikkiä. Esimerkiksi Voltaire Jumalasta: "Maailma on liian pieni paikka meille kahdelle". Tai Oscar Wilden viimeiset sanat hotellihuoneessaan Pariisissa: "Joko noiden tapettien tai minun on lähdettävä".

    Viimeksi ostin Larousse-uutuuden Dictionnaire des citations (2024). Se on niin tylsä, että tuli mieleen, onko se tietokoneen toimittama. Mutta lähdemerkinnät ovat moitteettomia.

    Mitä tekijänoikeuteen tulee, ehdotin aikoinaan elokuva-arkistolle kirjahanketta "Mae Westin ajatuksia". Tekijänoikeusjuristimme sanoi, että luvat on hankittava (Paramountilta > oikeuksien nykyomistajilta), ja ne olisivat epäilemättä hinnoissaan. Sen sijaan useita tekijöitä sisältävässä sitaattikokoelmassa ei olisi (silloin ollut) näitä ongelmia, kunhan kyseessä on omaperäinen antologia, jossa lainauksia käytetään kultakin tekijältä kohtuullisesti tarkoituksen vaatimissa rajoissa.

    Kuvittelisin, että moni pitäisi oikein kreditoitua siteerausta kunnianosoituksena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma suosikkisanakirjani on "The Oxford Dictionary of Quotations", mutta siinä Mae Westin osuus on yllättävän pieni.

      Yleinen käsitys on, että Walter Benjamin suunnitteli teosta, joka koostuisi kokonaan sitaateista. Valitettavasti kukaan ei ole löytänyt sitaattia, jossa hän itse myöntäisi tämän.

      Poista
    2. Das Passagen-Werk tulee lähelle ideaa teoksesta, joka koostuu vain sitaateista.

      Epäperäisistä sitaateista tulee mieleen seuraava, jota luulin pitkään Stanislaw Jerzy Lecin aforismiksi: "Klassikkositaattinsakin hän lainasi toisilta". En ole kuitenkaan (enää) löytänyt sitä Leciltä.

      Toinen epäperäinen sitaatti, jota amerikkalaiset viljelivät aikoinaan Aristoteleen ajatuksena: "Arvokkuus ei perustu kunnianosoituksiin vaan siihen, että on niiden arvoinen". Opin sen Samuel Fullerin huijariparonia (Vincent Price) kuvaavasta elokuvasta The Baron of Arizona.

      Poista
    3. Sitaatit lienevät meidän jo vähän varttuneempien hupia - ja väistämättä katoavaa kansanperinnettä / elitististä nippelitietoa.

      Työtoverini, ikä 40 plus, ei tunnistanut ilmausta "The Eagle has landed". Kun sitä sitten joukolla ihmettelimme, hän puolustautui sanomalla, ettei hänen tarvitse tietää mitään asioista, jotka tapahtuivat ennen hänen syntymäänsä (tässä tapauksessa kuulennot).

      Valitettavasti tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun törmään samaan argumenttiin. Historia on tosiaan kuollut - vaikkakaan ei ehkä Fukuyaman tarkoittamassa mielessä.

      Poista
  4. Kuolemako vakava asia. Elämä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuolema = elämä off.

      Poista
    2. Kaunis on kuolla. Jos on siivonnut ja testamentannut.

      Poista
    3. Voin vakuuttaa etten ole, kuollut tai muutoin ollut jouten.
      Harkitsen toki siirtymistä politiikan pyörteisiin. Heittoläpällä, (not tod).

      Poista
  5. “Yhtä köyttä vetävät usein ne, joiden pitäisi roikkua siitä.” Tämähän sopii Kremlin klikkiin kuin aitan polulla asteleva pilvinen päivä.

    VastaaPoista
  6. Saatuani Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan ansiomerkin tulin lukeneeksi ritarikuntien historiikista, että Mannerheim valtionhoitajana halusi valtiosääntöä vahvistaessaan jonkun kunniamerkkijärjestelmän, mitä vasemmisto vastusti, mutta suostui, kun sai perustuslakiin maininnan, että kansalaisten työvoima on valtiovallan erityisessä suojeluksessa. Nykyäänhän sama asia on vain muotoa valtiovalta pyrkii edistämään työmarkkinoitten toimivuutta. Sitähän me tässä sauraamme päivittäin.

    VastaaPoista
  7. Kuolema vie hyvin, tanssi soi suuressa salissa.

    Kuolema alkoi syntymässä, on elämää. Vapautta, yhtä kaikki. Kullakin omansa, kaikilla yhteinen
    Suuri soitto tähtien kimaltaessa ja askelen kevetessä. Täyttymys mutta jatkuminen suuremmissa saleissa kristallivalaisimien alla.

    Kuoleminen on ihanaa, sellaista kuin olemme puhuneet, sanoi suosikkikirjailijani tyttärelleen silloin kun kuoli Tai ei siis kuollut vaan siirtyi avarammille aloille

    Kuolemasta tehdään suuri numero vaikka se on elämää Elämä on suuri kun se on lähellä, kohdalla

    Koska niin rakastan elämää olen samoin kuolemaa rakastava, sanoi paras eli Rabindranath Tagore

    VastaaPoista
  8. Linnun siivet värisivät, sydän lepättää lentämään opetellessa Se kannattaa, kannatti, elämä Suuri juhla Jatkuu

    Kun se lähti se ei ole poissa

    Tallella se joka kotiinsa eksyi, lähti eikä mennyt siipien leiskuessa suuressa valossa Vapaa, vapaampi

    Maisemissa ei ole valittamista Totta vie

    VastaaPoista
  9. Kuolemaa katso silmästä silmään sanoi lintu Se on samaa, kaikki maailman linnut Kun näkee kuoleman, elämän

    VastaaPoista
  10. Muuttumista, muuttamista, muodon vaihdos Uusi ennen kuulematon sävellaji Siirtymä kaikkialle synkooppien ja suurten kaarien avautuessa kaikkialle joka olet

    Valot tähdestä tähteen suuren virran kannattelemina Valtava voima Mikä voisi loppua Miksi pidättelisit elämää En todellakaan niin sanotusti tiedä vaan olen tieto ja näkeminen kun se alkaa kaikua Suuri fuuga Kannatti nähdä ja huomata Miten se

    VastaaPoista
  11. Vielä koskaan et ole ollut Niin iloinen kuin värisevien lehtien pudotessa, uusien kasvaessa hetkessä ja aavistuksen vaihtuessa suureksi kohinaksi ja kappale joka on ennen kuulumaton soi sinussa Tanssisali ennen näkemättömän hieno sitä ei voi vastustaa eikä haluaisi kun ovet avataan musiikki kaikki tapahtuu yksikin sana riittää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://www.ksml.fi/paikalliset/6645993?fbclid=IwAR1s-mZ-0Wxl0zTOPHmLRdssdXmAI5mgwtqDmtxn1WojG19pLgIYPBVqaQo

      Poista
  12. Sydämen värinä punainen, elämän värinä valkoinen, kuoleman värinä musta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja "värinä vain oli värinä valon..."

      Poista
    2. Hyvät värähtelyt sanoo henkiparantaja kun potilas (?!) suostuu maksamaan maltaita hoidosta (?) joka koostuu rentoutuksesta, hillittömästä itsekehusta, lääkärien haukkumisesta ja toisten potilaitten yksityisasioitten kertomisesta. Taksa voi olla moninkertainen verrattuna erikoislääkärien vastaavaan. Laillistako?

      Poista
  13. "Eräs mies kuoli kumartuessaan siittämään kissaa." Oliskohan hengissä jos seisaaltaan olisi yrittänyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu mutta kikkeli pirun kipeä.

      Poista
    2. Kissan kanssa saattaa syntyä tilanne, jossa rakkoa tyhjentäessään joutuu peittelemään reikiä kuin huilunsoittaja

      Poista
    3. Kuis sä sen tiedät?! Ettes vaan olis Korkeasaaressa töissä?

      Poista
  14. 2015 vuoden seurauksena satoja raiskauksia ja eriasteisia pahoinpiteyitä(määrä kasvaa tietenkin kokoajan) ja tappoja/murhia, oliko se uhrien ihmisoikeus? Kuinka niitä suojeltiin? Jos otetaan tasan noiden saapuneiden tilastot on helppo laskea uhrimäärä tietylle määrälle rajantakaa saapuvia yhdenvertaisuuksia ja ihmisoikeuksia..

    VastaaPoista
  15. Nykyinen valtiovalta ei hyväksy, että työvoima itse pyrkisi suojelemaan omia oikeuksiaan ja etujaan. Tarjolla on erityistä suojelua samaan tapaan kuin mitä Al Capone tarjosi (sillä iloisella) 20-luvulla Chicagossa. Tunnetusti siitä kieltäytyminen "was not an option".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siltä näyttää mutta ei ole, kyllä se kruunu pojistaan huolen pitää, on pitävä.

      Poista
  16. Aseistautuneen tai väkivaltaisesti käyttäytyvän joukon pysäyttämiseen tuskin tarvittaisiin uutta lakia, vai mitä?

    Ymmärrän, että turvapaikanhakijoiden käyttäminen jonkinlaisena välineenä voisi tulla ongelmaksi siinä kuin jokin kyberhyökkäyskin. Sitä en ymmärrä, että ei myönnetä asiaa koskevan juridiikan ollenkaan liittyvän oikeuteen hakea turvapaikkaa.

    Toistaiseksi ongelmaa ei muuten ole tosimaailmassa ollut. Tuhat tai pari halukasta voi helposti löytyä välineellistettäväksi, mutta ne kymmenet tuhannet ovat mielikuvitusolentoja. Otaksun, että jonkinlainen laki kyetään etäisesti mahdollista tulevaisuutta ajatellen muotoilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten niin ne kymmenettuhannet ovat mielikuvitusolentoja?

      Vastahan 2015 Ruotsi dumppasi meille yli 30 000 tapausta. Ja samalla jo ennestään henkitoreissaan olevalle kansantaloudellemme miljardin lisäkustannukset per vuosi tästä ikuisuuteen.

      Venäjällä on satojatuhansia kolmansien maiden kansalaisia, jotka se voi helposti motivoida/ pakottaa tulemaan rajan yli tänne meidän hellään hoitoomme all inclusive for ever.

      Ongelmia riittää aiheuttamaan jo kourallinen sopivansorttista, motivoitunutta ja koulutettua veijaria.

      Sekä taloudelliset suorat kustannukset että yheiskuntaa hajottavat vaikutukset ovat meekittävät jo suhteellisen pienilläkin tulijamäarillä. Mutta Venäjälä ei ole mitään syytä eikä tarvetta tyytyä pieniin tuljamääriin. Sopivaa populaa tähän tarkoitukseen Venäjälä kyllä riittää.

      Poista
    2. Vuorela: ”… Sitä en ymmärrä, että ei myönnetä asiaa koskevan juridiikan ollenkaan liittyvän oikeuteen hakea turvapaikkaa ...”

      Asiaa kirjoitat, Vuorela. Mutta elät menneessä maailmassa.

      Toipila tuossa seuraavan päin blogissa valaisee sinulle asian ytimen: ”… Käytännössä kaikki ylevät perustuslain pykälät ja kansainväliset sopimukset on aivan pakko heittää roskikseen …”.

      Poista
    3. Vieläkin ihmettelen miksei Suomi vuonna 2015 kylmästi sulkenut länsirajaa ja estänyt mamujen maahantuloa? Ruotsihan on turvallinen maa.

      Tuliko kaikki niin yllättäen, ettei valtiovalta ehtinyt ajatella? Samassa yhteydessähän Venäjäkin alkoi kuskata mamuja pohjoisesta tuhansittain - se loppui vasta kun Sale soitti parkuen Sputinille.

      Jos mamuja päästetään nyt Venäjältä maahan, heidät pitää saman tien päästää muualle Eurooppaan.

      PS. Nimitän tulijoita ”mamuiksi”, koska pakolaisiahan he eivät ole. Turvapaikkaa he hakevat vain siksi, että sillä tavalla pääsee maahan. Meidän on aika lopettaa itsepetos ja ottaa järki käteen. Mamuja tänne haluavat myös elättäköön heidät.

      Poista
    4. Ei Ruotsin hallitus silloin ollut mikään aktiivinen osapuoli tai dumppaaja. Jos läpikulkijoilla oli vakaa aikomus tulla nimenomaan Suomeen, sikäläiset viranomaiset eivät olisi millään konstilla voineet sitä estää. Paitsi jos matkaajat olisivat ryhtyneet hakemaan oleskelulupaa tai turvapaikkaa siellä.

      Poista
    5. Joka tapauksessa ruotsalaiset ohjasivat etelästä tulevat kymmenet tuhannet ihmiset busseihin ja juniin, jotka tulivat suoraan Haaparantaan. Ei tuollainen väestönsiirto onnistu spontaanisti.

      Mikä taho oli alullepanijana ja järjestelijänä, se lienee yhä tuntematonta? Asia on ihmeellisesti vaiettu ja haudattu. Ehkä joku joskus herää sitä tutkimaan.

      Vasta kun venäläiset kopioivat saman itärajalla, valtiovalta säikähti ja heräsi toimimaan.

      Poista
    6. Voi näitä "maahanmuuttokriittisiä" salaliittoteorioineen.

      Poista
  17. Minulla on jotenkin sellainen tunne, että maahantulo idästä tyrehtyy pikku hiljaa. Putin on tällä erää saavuttanut tavoittelemansa, ja suurin hämmennys saadaankin nyt aikaan sillä, ettei sieltä juuri ketään tulekaan, vaikka miten odotetaan ja varaudutaan.

    VastaaPoista