Sivun näyttöjä yhteensä

6. maaliskuuta 2024

Vanhukset valtaan


 



Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös Trumpin kelpoisuudesta presidenttiehdokkaaksi näyttää olleen oikea. Kysymys on perustuslain tulkinnasta. Ne kysymykset kuuluvat liittovaltion korkeimmalle oikeudelle, ja ratkaisut olisi tehtävä parlamentissa lainsäädäntötoimin.

Satun olemaan itse sitä mieltä, että D. Trump on merkittävä riskitekijä. Olen kuitenkin myös sitä mieltä, että lakia on noudatettava silloinkin kun laki on huono.

Yhdysvaltain vaalilait ovat olleet huonoja jo vuosikymmeniä. Asiaan on suhtauduttava kärsivällisesti. Vastahan he ovat harjoitelleet keksimäänsä federalismia 200 vuotta.

Meillä Europassa hyvin moni ajattelee, ettei ihmisiä saisi kohdella ansaitsemattoman ikävästi. Sitä sanotaan oikeudenmukaisuudeksi, jos halutaan olla juhlallisia. Jokaisella ihmisellä on oikeutensa-

Amerikassa on toisin. Heillä lähtökohta on “vapaus”, koska he ovat entinen siirtomaa, joka vapautui Englannin kahleista. Heillä on sananvapaus, joka on suuri kaikesta, ja vapaus kantaa asetta julkisella paikalla, koska vapaus voi milloin tahansa vaatia jonku nitistämistä… Jos heille sanoo “lähimmäisenrakkaus”, heille tulee mieleen porno.

Oikeus ja vapaus ovat välillä vastakohtia. Sinun on tingittävä jotain vapauksistasi, kun kunnioitat toisen oikeuksia.

Amerikkalaiset rakastavat sisältöä vailla olevia yksinkertaistuksia ja sanovat, että aika on rahaa. Raha tarkoittaa valtaa, koska rahalla voi ostaa valtaa. 

Jos sen sijaan sanoisi, että tieto on valtaa, pääsisi lähemmäs nyt käsillä olevaa tilannetta. Tieto on keskittyyt neljään tai viiteen Kaliforniasta käsin toimivaan yhtiöön, jotka kuuluvat kymmeneen maailman suurimpaan.

Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon, Google, Facebook. Kymmenestä suurimmasta kahdeksan on amerikkalaisia, yksi arabialainen öljy-yhtiö ja yksi taiwanilainen puolijohteiden valmistaja. Amerikkalaisista Eli Lilly on farmakologinen yhtiö eli siis oleellisesti tiedon hankkimisen ja käsittelyn varassa. Ja patenttioikeuden, muuten.

Tiedän henkilön, joka arveli erikoistuvansa johonkin pitsin virkkaamiseen verrattavaan eli vähäpätöiseen kiinnostuttuaan juristina immateriaalioikeudesta. Se sääntelee luovan toiminnan tuloksia, kuten teoksia ja keksintöjä. Olen sattumalta se sama mies.

Siinä missä Venäjä ja varhaisempi Saksa hallitsivat konekiväärillä, USA ja Kiina hallitsevat tiedoilla, oikeastaan datalla. USA:n todellinen pääkaupunki ei ole enää Washington, vaan San Francisco. Osakeyhtiöillä on ainakin kolme yhteyttä liittovaltioon, maavoimat, merivoimat ja ilmavoimat. Nuo kolme ovat perinteisesti maksaneet valtaosan laskusta. Ne rahoittivat 1943 tietokoneen ja ydinaseen. Sitten ne tarvitsivat rinnalleen neljännen, jonka kirjainlyhenteeksi tuli NASA, ja lensivät kuuhun.

Olen käynyt paikalla, jossa Oppenheimer toimi - Berkeley, Lawrence Labs, ja minulle on näytetty, mihin myrkyllinen jäte upotettiin vuotavissa astioissa. Alun alkaen muuten käytettiin romanttista ja hienoa sanaa: atomimiilu. Sen ympärillä heiluttiin grafiittitankojen kanssa, ja sen sijaintipaikka oli Chicago. 

Mainitsen tämän kaiken vain selostaakseni, miksi presidentin vaaleissa on ehdolla kaksi aivan liian vanhaa ja havaittavasti dementoitunutta vanhusta. Heistä ei ole sekaantumaan algoritmiasioihin, ja mitä enemmän niitä heille selitettäisiin, sitä vähemmän he ymmärtäisivät.

Nyt puhutaan, miten Euroopan pitäisi lisätä rahallista osuuttaan Natossa. Kun puhutaan puolustusmenoista, ajatellaan kranaatteja ja lentokoneita. Joku voisi ajatella, että Euroopan maiden pitäisi ostaa lisää kallista tavaraa Yhdysvalloilta. Kuinka ollakaan, sodankäynti on jo muuttunut. Mikroprosessori on tärkeämpi kuin luoti. Niin tai näin, on mielenkiintoista että näkyviin virkoihin ajetaan ihmisiä, jotka kompastuvat kieleensä ja kengännauhoihinsa. Siinä mielessä puolueella ei ole väliä.




77 kommenttia:

  1. "... presidentin vaaleissa on ehdolla kaksi aivan liian vanhaa ja havaittavasti dementoitunutta vanhusta."

    Tästä on kyllä pakko olla täsmälleen samaa mieltä. Ja kiinnostavaa on, että lähes koko maailma on samaa mieltä. Myös se osa sekä USA:n että muun maailman väestöstä, joka ei ole ihan penaalin terävämpiä kyniä. Niin ilmeinen tuo asiaintila on.

    Minulle ei ole auennut se, miksi "maailman johtava demokratia" ja mahtivaltio ei parempaa ehdokasainesta saa esiin.

    Esim. kuka tahansa Suomen presidentinvaalien ehdokkaista olisi laadullisesti pähittänyt nuo USA:n huru-ukot mennen tulen millä mittarilla vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta pakiset tällä kertaa. Ihmeellistä tosiaan.

      Poista
    2. USA:n yhteiskuntajärjestelmä on erikoinen ja siinä on vikoja. Heillä on kuitenkin etuna se että he pyrkivät kehittämään sitä jatkuvasti ja korjaamaan puutteet asiallisesti. Kaikki vie aikansa eikä äkkinäisiä muutoksia tule ellei Turmp istahda valkoseen taloon. Silloin on piru irti ja seuraukset voivat olla mitä tahansa.

      Poista
    3. Ehkäpä selitys löytyy taustalta, jossa jylläävät suuremmat voimat. Huru-ukot ovat näiden kilpailevien voimien logoja eli suurelle kansalle tuttuja tuotemerkkejä.

      Sano Biden, kun haluat hyvää.
      Trump, miehille jotka tulevat, menevät ja tekevät, vetävät ne väkevät.

      Poista
    4. ”… Minulle ei ole auennut se, miksi "maailman johtava demokratia" ja mahtivaltio ei parempaa ehdokasainesta saa esiin …”

      Eikö?

      Suomessa tammi voi elää ainakin 600–700 vuoden ikäiseksi. Tammivanhuksen ympärysmitta voi tuolloin olla lähes kahdeksan metriä.

      Koetapa kaataa tammi silloin, kun se on pieni vesa. Ja sitten, kun rungon läpimitta on tuo kahdeksan metriä. Kovasti erilaiset työkalut noihin töihin vaaditaan.

      Sama se on politiikan kanssa. Terävän älykkäät ja moraaliset pikkumiehet on helppo karsia jo alkuvaiheessaan, ennen kuin heistä tulee vaara vanhuksille.

      Toinen pätevä menetelmä on se, että valitaan riittävän yksinkertainen ja suoraviivainen ja helposti manipuloitavissa oleva jannu presidentiksi. Katopa meidän uutta pressaa, tätä Aku Ankkaa: en vastaa Putinin soittoon, ellen saa lupaa USA:sta.

      Poista
    5. Henrik Stenlund, aika erikoinen on väitteesi, että USA:ssa pyritään kehittämään järjestelmää jatkuvasti ja korjaamaan puutteet asiallisesti. Mitään merkkejä tällaisesta ei kyllä ole, vaan pikemminkin koko ajan taannutaan. Katso vaikka vaalijärjestelmää, joka on varsin antiikkinen. Mutta siihen satsaaminen olisikin jo "kommunismia". Sen kortin vilauttaminen saa aina kansan syvät rivit kavahtamaan, ja useille valtatahoille on poliittisesti eduksi, että julkisia järjestelmiä pidetään toimimattomassa tilassa. Lisäksi monet järkevät uudistukset estää yhä absurdimmaksi menevä muinaisten perustuslakipykälien kirjaimellinen lukutapa, jota varsinkin Supreme Courtiin pakatut äärirepublikaanit harrastavat.

      Poista
    6. Seuraan tapahtumia ja raportteja joka päivä. En luovu käsityksestäni.

      Poista
    7. "En luovu käsityksestäni." Ehdottomuus minkä tahansa asian kanssa ei takaa sitä, että olisi oikeassa. Paljon vakuuttavampi on se, joka osaa omatkin käsityksensä ehdollistaa huolimatta siitä, että "seuraa tapahtumia ja raportteja..."

      Harvoin tiedehenkilökään päätään pantiksi tutkimansa aiheen oikeassa olemisen edestä antaa.

      Amerikka, siis USA tai Yhdysvallat on niin laaja käsitys, että vaikka osaisinkin kaiken siitä raportoidun tavata millä kielellä tahansa, en olisi mistään niin epävarma kuin juuri itse Amerikasta.

      Poista
    8. Mutta moni muukin seuraa.

      Poista
    9. Se on silviisii että muutan mielipiteitäni omasta tahdostani, en sinun käskystäsi. Sinulla on näköjään vähän diktatorisia taipumuksia. Päätäni en laita pantiksi minkään vieraan maan puolesta vaan katson asioita kriittisesti, myös USA:ta.

      Poista
    10. Yyä useampi on entistäkin varmempi ettei USAsta tule hyvinvointivaltiota.

      Poista
    11. USA on siitä erikoinen valtio, että miljoonat ihmiset eri puolilta maailmaa ovat halunneet ja haluavat yhä muuttaa sinne. Sieltä pääsee vapaasti poiskin.

      Holhousvaltio se ei ole. Mamuja ei elätetä ja paapota maailman tappiin. Jokainen on oman onnensa seppä. On se niin väärin.

      Poista
    12. Henrikki, luehan tarkemmin. Ei sinua kukaan käskenyt ole.

      Poista
    13. Aikamoista liioittelua dementoitunut vanhus voi kuitenkin olla fiksumpi ja ainakin viisaampi kuin esikoulun läpäissyt henkilö.

      Poista
    14. Tekisi hyvää joillekin tutustua esim. Bidenin tekemiin kymmeniin todella merkittäviin yhteiskunnallisiin uudistuksiin USA:ssa. Ne liittyvät työllisyyteen, infrastruktuureihin, sosiaaliturvaan ja ihmisoikeuksiin. Juuri niillä yhteiskuntaa kehitetään, askel askeleelta.

      Jos Trump pääsee valtaan, hän purkaa ne kiireimmiten. Trumpin aikana ei tehty oikeastaan mitään mainittavaa, pelkkää uhoa ja vihankylvöä jolla kansaa jaettiin ja pyrittiin eristämään myös ulkomaailmasta, Putinin ohjeiden mukaan.

      Poista
    15. "En seuraa politiikkaa. Tarkkailen sitä etäältä jonkin verran huvittuneena, toisinaan."
      J. Leskinen

      Poista
    16. Voisikin kaiketi olla sellainen tiedeihminen.

      Onko sen aivan pakko olla -henkilö?
      Pikkuhenkilö tutti suussa?
      Kätkythenkilö?
      Ei vielä aivan -henkilö mutta laskettu aika on tiedossa?

      Poista
    17. Rutikuiva sarkasmi sijansa saakoon, ja se syrjään siksi hetkiseksi että interjektoisin tähän henkilöön käypään tapaan käydä keskustelua hiukan ponnettomasti ettei H. Stenlundin esittämiin argumetteihin ole aivan helppoa puuttua, saatika käydä kumoamaan niitä dementoimalla esittäjää.

      Yleensä ja useimmiten esitystapa on tiivis ja selkeä, hänellä, kuten monella tekniikan alakseen valinneella miehellä on tiettyä yksiselitteisyyttä joka saattaa hiukkariikkisen (Mik' on tuo kumma, se, ja ennen muuta mikä mittayksikkö? Laatu esiin!) ärsyttää. Juuri siitä muiden esitystapojen muassa minäkin pidän.

      Punnittua puhetta, harvoin mitään joutavuuksia, aina asiallisesti.

      .. jos kuvailisin hänen nk. kirjallista esitystapaansa täällä valtakunnan liiterin perällä öljytuijun valossa. Mainiota että hän jaksaa ja viitsii, Kemppinen,

      .. ja Stenlund, ja niin useat muut joita on liian suuri joukko kuvailtavaksi tässä.

      Poista
  2. Selittäkääpäs minulle, miksi perhearvoihin kiintynyt vanhoillinen väki tykästyy kritiikittä falskeihin "vahvoihin" johtajiin, joilla itsellään mistään perhearvoista tai muistakaan arvoista ei ole tietoakaan. Trumpin arvonihilismi ja opportunismi on silmiinpistävää. Puhumattakaan nyt sitten perhearvoilla ratsastavasta Orbanista (jonka lähipiirissä pedofiilien suojelu kukoistaa) tai Putinista (jonka oma perhe-elämä tuskin käy malliksi yhdellekään perhearvokonservatiiville, muista arvoista puhumattakaan). En kerta kaikkiaan tajua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhoillisten perhearvojen keskeisin tekijä on Perheen Pää eli vahva mies, jota eivät säännöt sido, sillä hän on herra talossa. Sopii kuin nyrkki silmään näihin kaikkiin plus Kekkoseen.

      Poista
    2. Ja mitä järjellistä sisältöä enää on termillä konservatiivi, meillä tai muualla, kun se voi viitata yhtä hyvin kokoomuksen kaltaisiin center-right puolueisiin kuin populistiseen äärioikeistoonkin? Useita kertoja sanaa käytettiin englanninkielisessä mediassa jokin aika sitten kuvaamaan niin Stubbia kuin Orbaniakin. Minkähänlaisen kuvan eurooppalainen lukija mahtaa saada presidentistämme?

      Poista
    3. Onko tällaisten kysymysten esittäminen nyt sitten sitä paljon kohkattua woketusta?

      Poista
    4. Woketus meni jo, kusetus on ikuista.

      Poista
    5. Väkivalta, miesvalta ja autoritaarisuus ovat suomalaiset perhearvot. Pakoon ei pääse.

      Poista
    6. Suomalainen perhearvo on akkavalta.

      Poista
  3. Kirill 77v
    Väyrynen 77v
    Biden 81v
    Putin 71v
    Xi Jiping 70v
    Trump 77v
    Arkkiatri 93v
    Liikkanen 77v
    Tuon rinnalla on joukko sellaisia, jotka ovat kaikenlaista nähneet ja osa jo kuolleet
    Ståhlberg
    Relander
    Kallio
    Mannerheim
    Niinistö 76v
    Merkell 69v
    Lipponen 82v
    Aho 69 v
    Churchill
    Piitu 3.5v
    Kaarle XVI KUSTAA 77v
    Harald V 87v
    Jumala
    Kenen haluaisit johtavan NATO-, BRIC- ja ASEAN-verkkoja, jos kuolleisuus >65v on yli 70%?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huom! Kuolleisuus on aina 100% oli ikä mikä tahansa.

      Poista
    2. Piitun. En kyllä ymmärrä miksi. Vaihtoehtoja puntaroituani päädyin tähän ratkaisuun. Olo oli kyllä aneahko kuin talavisessa tuntrmaisemassa.

      Poista
  4. Samaan geriatriseen sarjaan kuuluu senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell, 82 v. Vielä jokin aika sitten hän moitti Trumpia kongressivaltauksesta, mutta äsken taas palasi nuoleskelemaan tätä.

    VastaaPoista
  5. Annoin äskettäin kertoa itselleni että maailman viisistä suurimmista ilmavoimista neljä on Ameriikasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amerikassa kääpiötkin ovat suuria, sanoi äärioikeistolainen.

      Poista
    2. Vaan Neuvostoliitossa on keksitty maailman suurin mikrotietokone.

      Poista
    3. Itseasiassa Neuvostoliitossa oli hetken maailman tehokkaimmat ietokoneet ( putkikauden loppupuolella).

      Poista
    4. Juu! Tämä on aivan verraton aihe.

      Harvemmin, yhä harvemmin puhutaan vaikkapa tyratroneista ja sen tapaisista askartelutarvikkeista. Pomminvarmoja vekottimia, niitä juuri on niin kiva laitella. Niin,
      Se ykskin Los Alamosin Feynman, putkiradiot (fenolihartsi, bakelite) kun nyt vaan tuoksuu niin maakillisen hyvälle ja se hartsi siinä tinassa jota ei (kai) sais pitää suussa kun tekee juotoksia ainakaan alle kymmenvuotiaana niinkuin ainakin minä ja feynman ihan varmasti. Satavattinen kolvi, ei se nyt vaan oikein suju se työ aina niin helpolla kuin voisi luulla. Läkkipelti ei ihan pientä juotinta tottele, äräf suojauksia..

      Postitelen labrassa päästiin jo 60luvun alussa sataan megaHziin, tosin sekin kappales oli kookkaan kapsäkin kokoluokkaa mutta satakiloinen, tai ainakin lähes. Isä kertoi.

      Poista
  6. Kuis äidin pikku kullanmurusta ja koulukiusaajasta kasvoi suurmies Stalin ja kaltaisensa Mannerhaim?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Idän miehelle muistiinpalautus. Stalin oli itse maantierosvo ja kapinallinen joka joutui vankilaan ja karkoitetuksi ja sieti olla kiitollinen ettei tsaari teloituttanut häntä. Ehkä olisi pitänyt.

      Poista
    2. Suomeksi kirjoitetaan ääntämyksen mukaan ja Heim ääntyy aina Haim. Ennen kuin amerikaaneja olimme germaaneja.

      Poista
    3. Osittain kuolleita ei kannata mainita. Vain elävät kuten Stalin Hitler Mannerhaim.

      Poista
    4. Tarkoittaako hän osittain kuolleilla rahan turmelemia vai vain uljaudenuskoisia toisten kehumia?

      Poista
    5. Killuvat vallan kahvassa siihen lukittautuneina ja keskellä kuolonkorinaansa ampuvat niitä jotka syyttömyyttään jo ennen olivat joutuneet heidän vuosia jatkuneeseen tulitukseensa suolenpätkien lennellessä ja tuskanhuutojen kajahdellessa. Näin rikkaat röyhii sanoo kansa kun yhdeksän kymmenennes -kuolleet synnyttävät kaltaisiaan.

      Poista
    6. Se on se desperatsiooni. Siihen on hyvät lääkkeet. Leipä, viini ja seurakunta.

      Poista
    7. Niin, itsesääli tuottaa aina masennusta. Kenenkään ei pidä ryhtyä itseään säälimään ja tulessa makaamaan. Depressio onkin sitten jo vakava juttu josta irti pääseminen voi kestää vuosia.

      Poista
    8. En maininnut masentuneisuudesta.

      Epätoivoisia, epätosia ja epämukavia puhuvia on ollut kaiketi aina.

      Uskomattomia, eivät edes vaivaudu yrittämään, niitä ovat ne joilla ei ole asioista tietoa tai ymmärrys ei riitä.

      Minä uskon Jumalaan muitta mutkitta.

      Ei se ole mikään mielensairaus että on likipitäen lopullisen lohduton, jää punkan pohjalle ja lapsetkin ovat ihmeissään. Se on vakava akuutti masennus.

      On tietenkin eräs, se kitsoreenia...

      ne muut ovat niitä lääketehtaiden mannekiinien värväyskampanjoita ja lääkeaineita on lujasti joilla voidaan auttaa helpommin kuin ilman niitä ja erittäinkin juuri skitsofreenikkoja jotka voivat onnekseen useimmat elää vaivattomasti sairaudestaan huolimatta ja todella tarvitsevat lääkkeensä.

      Poista
  7. Fysiikan opettaja kertoi ammoisina aikoina koulussa kevennykseksi anekdootin jonkun ns. varhaismodernin aikakauden oppineesta, joka määritteli muistaakseni kappaleen stabiiliutta/labiiliutta koskevan säännön siihen tapaan, että "kammoaa labiilia olotilaa, mutta sillä kammollakin on rajansa".

    Niin myös J. Virolaisen ikivihreällä, lähes (mutta siis vain lähes) universaalilla valtio-opillisella säännöllä "pulinat pois" tuntuu olevan rajansa. Aina tapauksen mukaan, tietenkin.

    Tällä kerralla "kammon" aiheena taitaa perimmältään olla huoli "puolustusliitostamme" sateenvarjon peittävyydestä ja kymmenien miljardien militarismipakettien jatkumisesta ns. ad infinitum. Mitäpä siitä, jos valtion finanssit eri maissa, kuten meillä, eivät sitten enää juuri muuhun riitäkään.

    VastaaPoista
  8. Ikä ei ole varsinainen este vaativiin tehtäviin vaan korvien välin kunto. Sen pitäisi olla hyvässä kunnossa varsinkin vaativissa tehtävissä. Jos muisti pätkii, niin vaativat tehtävät on jätettävä muiden terveiden hoitoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'terveempien'?
      Kommentoija, kritisoi itsesi?

      Toki, oman kyvykkyyden riittävyys... Tunne siitä että oonhan mä kumminkin oikeassa, tai ainakin ikeassa.

      Poista
  9. Kemppinen on näämmä toisille kuin rippi-isä, jolle kertovat kaikki kommenteissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo vain on, synergiasta siinä on kyse.

      Poista
  10. En pidä 80-vuotiaan kolumnistin tavasta juridisen kokemuksen käyttämisestä vaikeimman mahdollisen diagnoosin ja differentiaalidiagnoosin tekemisessä (ikä).

    Ylppö kääntyy haudassaan ja Kivalo.

    Mitä tekee Kauniaisen sfinksi (94v)?

    On olemassa vanhuuteen liittyviä henkisten tasojen muuntumisia ja sitten on olemassa autoimmunologisia sairauksia (alzheimerin tauti, parkinsonin tauti, kymmeniä muita sairaudeksi luettavia).

    Kun olen vain toisen noista kahdesta tavannut, voisin toisestakin arvion tehdä, mutta se olisi goldwater-rule-periaatteen vastainen erhe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taas joku jäänyt ilman mustaa makkaraa.
      Tämä epäkohta tulisi maassamme kyetä korjaamaan.

      Poista
  11. Mitä jos joku psyko logi tai lääkäri olisi tehnyt näin. Olisi julkisesti kertonut että hän keksi kirjoituttaa ihmisiä viesteissä. Mainitsisi eri kertoja itseään kehuen että hänellä on ihmisiä kirjoittamassa. Antaisi uusia osoitteita ja viestittelisi ulkomaan reissuiltakin. Sitten nämä kyselisivät onko se varmasti turvallista. Hän aina vastaisi olevan, koska hänellä.on numero johon ei ole koskaan murtauduttu. Viattomat eivät tajunneet ettei heillä ole sellaista ja jatkoivat. Mitä on tehtävä? Korkea virka, palkka ja eläke yhdessä korkean iän kanssa on murheen merkki tietää sen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuinkako tulisi toimia, sitä tarkoittanet kysyä? Niinpä, kuinka toimia...

      Nummisuutarin Eskoa mietiskellen?

      Poista
  12. Putinin käsikassara Orban on parhaillaan ystävänsä Trumpin kartanossa puhumassa tämän pussiin. Sanoi muun muassa, ettei Ukraina voi voittaa Venäjää eikä Venäjä "koko länttä". Minkähän osan länttä Venäjä Orbanin mielestä saisi napata? Suomenko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Orbán on pölhö, jos sallitaan. Joka uskoo häntä on vielä pölhömpi.

      Poista
    2. ”… Sanoi muun muassa, ettei Ukraina voi voittaa Venäjää eikä Venäjä "koko länttä". Minkähän osan länttä Venäjä Orbanin mielestä saisi napata? Suomenko?...”

      No niin, takaisin koulun penkille luetun ymmärtämistä opettelemaan.

      Otan vastaavan esimerkin kuin yllä oleva sitaatti. Anonyymi SAISI (olisi lupa) ajatella. Anonyymi ei VOI (ei kykene?) ajattelemaan.

      Noilla kahdella versiolla on vissi ero. Orbanin virkkeessä ei ole ristiriitaa eikä virhettä.

      Kyllä se siitä.

      Poista
    3. Mistä noita Orbanin hyväksikääntäjiä oikein riittää? Tuossa äskeisessä vertauksessa ei ollut päätä eikä häntää.

      Poista
    4. ”… Mistä noita Orbanin hyväksikääntäjiä oikein riittää? ...”

      Minäkö tyhmä? Nyt en ymmärrä.

      Poista
  13. Minun mielestä meille täällä ei kuulu millään tavalla kenet yhdysvaltojen kansalaiset valitsevat presidentikseen.
    Ällöttää tämä mestarointi, kiukuttelu, moralisointi ja kauhistelu.
    Jos he valitsevat Trumpinsa, se sitten.
    Miettikääpä keitä eurooppalaiset ovat demokraattisissa vaaleissa itse valinneet johtajikseen.

    Tapasin kerran kalifornialaisen ihmisen, korkesti koulutetun, joka puolileikillään mutta myös puolitosissaan kertoi muuttaneensa Suomeen Trumpin valtaa karkuun.
    Kun olimme jutelleet jonkin aikaa, kysyin ystävällisesti että kertoisiko hän millä tavalla konkreettisesti hänen elämänsä oli muuttunut tai muuttumassa huonommaksi tai vähemmän vapaaksi tai ahtaammaksi nyt kun Trump oli vallassa.
    Mietti hetken, ei keksinyt yhtään asiaa.
    Kyse oli vain mielipahasta. Siitä että kansalaiset olivat valinneet toisin.

    Tätä voidaan nyt miettiä Suomessakin.

    Hetimullekaikkitännenyt ei toteudu myöskään aina aikuisten elämässä niin kuin ei lapsilla karkkihyllylläkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä meillekin nyt vaan jotenkin kuuluu se, valitaanko Trumppi vai ei. Valinta heikentäisi olennaisesti kansallista turvallisuuttamme.

      Poista
    2. Niin, tuotahan sitä hoetaan mediassa aamusta iltaan. Uskottavahan se sitten on. Trump ja Trump-pelko pakottaa Euroopan ottamaan myös vastuuta omasta puolustuksestaan. Se onkin hyvä asia. Kuten aikuinen on vastuussa omista teoistaan, niin on tietenkin myös valtioiden osalta. Nyt kun on katkaistu fossiili-riippuvuus Venäjään, olisi hyvä jos myös USA-riippuvuus vähenisi edes vähän. Ei tarvitsisi sinunkaan kerran neljässä vuodessa jännittää kuka siellä maapallon toisella puolella valitaan johtoon. Mutta muuten USAn pressavalinta kyllä kuuluu sikäläisille kansalaisille, ei meille. Kuten ei kuulu esimerkiksi Venäjälle se kenet me valitsemme vaaleissa johtoomme ja mitä päätöksiä ja lakeja tässä maassa säädetään.

      Toki nyt näyttää Suomessa siltä että ay-liikkeelle se kuuluu liiankin kanssa.

      Poista
    3. Hän kirjoittaa osuvalla tavalla. Kiitokset, ja 'Tra-la-laa ja kaikkia sen tapaisia asioita.' (Asterix Britanniassa)

      Poista
    4. Oma vastuu puolustuksesta on täällä aina otettu. Mutta ei se lisineenkään mitenkään riitä, jos idän tyrannia taas vyöryy tänne. Siksi on äärimmäisen vaarallista, jos Nato - juuri kun sinne pääsimme - hajotetaan sisältä käsin. Ei tämän itsestäänselvyyden toteaminen ole mitään suomalaisen median pelottelua. Miten paljon sitten joku haluaakaan trumpilaisuuteen samaistua.

      Poista
    5. Onko Teissä, joukossamme Kansan Uutisten lueskelijoita? Erinomainen oikoluku ja kuulemma on päätetty että alkuräjähdyksen edeltävää aikaa ei ole tarpeen ottaa huomioon dialektiikassa. 🤔

      Poista
    6. Vertaapa Naton ja Venäjän sotilasbudjettia keskenään. Vihje: toisella se on monikymmenkertainen.
      Toki Venäjä siirtynyt sotatalouteen ja kirii, harmi kyllä, mutta ei pääse lähellekään.
      Lännellä ei mitään hätää tässä vertailussa. Toki silti ongelma tuo USA-vetoisuus, liikaa painoa sillä, mutta sehän ei ole Trumpin vika vaan ihan omamme, kun olemme vastuumme itsestämme pois antaneet.
      Länsi: meitä on noin miljardi ja olemme maailmassa ylivoimaisin sotilasvoima.
      Venäjä: 140 miljoonaa.

      Eli yhtenäisenä pitäisi pärjätä heittämällä. En osaa panikoida.
      Toki hoidamme Ukrainaa raukkamaisesti: kuolemisen velvollisuus kuuluu vain heille, vaikka puhutaan "yhteisestä sodasta."
      Ei kai voi muuta tehdä kuin rauhan, kun emme uskalla suurempaa vastuuta ottaa.

      Poista
    7. Ei tässä pelkästään rahasta ole kyse, vaan Trump on aidosti rapauttamassa koko Naton ja hylkäämässä Ukrainan. Eikä kyse ole mistään Suomen median keksinnöstä, vaan tuo käsitys on yleinen kautta Euroopan, ja Amerikoissakin, poliittiseen väriin katsomatta. Maga-väelle se on hyvää, muille pahaa. Ja Putin odottaa vesi kielellä.

      Poista
    8. Minäpä se pidän siitä Haribon mainoksesta "Mä tykkään niistä kaikista!"
      Entäs te, kirpeitäkin on...

      Poista
    9. Mm-niin..

      Me rauha tehdään maailmaan
      Vaikka sitten väkisin
      Jos sotahullun näkisin
      Mä silmille sen räkisin jne.

      Juice, Dokumentti

      Poista
  14. "Time is money" ei suinkaan ole - tai ei ainakaan ollut Benjamin Franklinin kirjoittamana - mikään sisällyksetön hokema, vaan hyvinkin konkreettinen neuvo elämässään eteenpäin pyrkiville (sic!) nuorille
    miehille. Jos vaihtoehdot ovat tienata rahaa ahkeralla työnteolla tai viettää aikansa joutilaana chillaillen, on päivänselvää, kummalla tavalla sitä tässä maailmassa vaurastuu.

    Puritaanien vanhempien lapsena Franklin oli tietysti omaksunut protestanttisen työn eetoksen - ja aika moni amerikkalainen taitaa edelleenkin ajatella samalla lailla. Ehkä siksi eivät nämä kaksi papparaistakaan malta millään jäädä eläkkeelle? Sehän olisi suorastaan periksi antamista! Laiskottelua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat perusmetaforia, kivijalka kansakunnan kieroutuneille rakenteille ja arvoille. Kun Haavikko sanoo maailmaa rahan muotoiseksi, se ei ole kieroa eikä typerää, osasihan hän tehdä rahaa sampona ja onhan moni muukin ilmiö rahan mallinen ja tekeehän fasismi hyvin kauppansa julkisen ja yksityisten sevottuessa ja synnyttäessä monstereita.

      Poista
    2. Hakemus papam. Ikävä kyllä.

      Poista
    3. Mies kuin käden läpi vedetty silakka, sanoi mammani mun, isoäitini.

      Poista
    4. Fasismi tekee loistavasti kauppansa. Sen ainoa vika on sen nimi - siksi se pitää pukea demokratian, sosialismin ja oikeudenmukaisuudeen kaapuun.

      Putinkaan ei ole omasta eikä kansansa mielestä fasisti, vaan hän vain korjaa tuhat vuotta vanhoja vääryyksiä jalossa heimoaatteen hengessä.

      (Siitä hän ei toki puhu mitään, että Kiovan rusit olivat skandinaavisia viikenkejä. Nyt kun Ruotsikin on Natossa, se voi Norjan ja Tanskan kanssa tulla perinnönjakoon.)

      Poista
    5. Olisin väittävä että kalvinismillepa tuo se siellä etikka haesoopi.

      Väki viina ja ättika.

      Eikä se mitään höpsömpää ole, sekään. Kunhan on R merkitty, ja punaista. Sitäpä jo kielen päälle kaffelusikalla siemaisee ensittäin herättyä ja jopa jaksaa vatta ja hyvin vointi on omalla alueellaan ookoo.
      Sitten on se lusikkalainen - mussla. Semmoinen S siinä on ja takana että äf pee 3-ottelu 9/9 -28 K:niemi tai joku sen tapainen paikkakunta, en tiijä voipi olla joku Kirkkis. Kulunut on mutta tomii kotikäytössä.

      Ossaakohan ne ukkelit siellä tämän?

      Ei sitä suutaa. Hapanta. Ja raana vettä joku tuopillinen jos on kova kiirus.

      Poista
    6. Lais, loiselelystä sen vertta vaan että kyllä se on terveellistä levätäkin. Mikäli työmaalla ollaan kuin aluspaita olisi ruosteista piikkilankaa niin ei siitä ole minkään maan hyötyä.

      Poista