Sivun näyttöjä yhteensä

19. maaliskuuta 2022

Etusormi


 

Tunnen jätkän, joka osoittaa minua ja muita etusormellaan, kun hänellä on asiaa. Häntä lykitään tästä kärryillä, mutta joskus hän kiipeää portaat ihan itse. Ja näyttää sormella.

 

Etusormi on latinaksi ”index”, oikean käden.

 

Olen ryhtynyt tekemään indeksiä eli asiahakemistoa elämästäni.

 

«« Mötikäinen, Malakias, professori, HY, tavattu siivouskomerosta toimistosihteerin kanssa VIII 3.7.11.; nimitetty virkaansa viekkaudella ja vääryydellä, IX 18.3.; Addendum 18passim.

«« Ipsissimus; kun aioin konekivääriampujaksi vuonna 1947, LC 3.11. Hotchkissin ja Maximin  vertailua saksalaiseen MG42-aseeseen LC 3.11.8. Peckinpah, ”Hurja joukko” konekivääriurheilun yhteenvetona LC 3.12. Bengtskärin majakkasaaren Madsen-konetykki rannikkopuolustuksessa LC 4.0.18

«« Kirosanojen käsikirja ”Les gros mots” (Tel Quel) 1973 (Paris). Ks. myös «« Joka naisen niksikirja, Suova, Maija (ed.) 1953, s. 55-56, 108.

«« Jumalauta, sanoi Joulupukki, kun lahjat loppui, Kemppinen, J., op. cit, s. 11088

 

Tämän kirjoituksen kuvassa esiintyvä kirja kertoo, miten yllättävästi sekä konkordanssi että indeksi keksittiin jokseenkin samanaikaisesti 1250-luvulla. Grossetesten uraa uurtavan teoksen jaksoja on kahdessa museossa. 

 

Luetteloiden laatiminen näyttäisi olleen kirjoitusten lähtökohta ympäri tunnetun maailman, unohtamatta ennustuksia ja rukouksia. On kohtuullisen oikein väittää, että tämä kirjaimistomme on foinikialaisten kehittämä. Jatkuvuuden erottaa jopa paljaalla silmällä. Myös heprea ja arabia ovat samaa kantaa, ja laiskanpulskeiden ihmisten vaikeaksi väittämä kyrillinen eli venäläinen kirjoitus on päivänselvästi sitä samaa.

 

Mitä perua on aakkosten järjestys, siis alfa ja omega, englanniksi A – Z, suomeksi A - Ö, on sitä vastoin aika mutkikas tarina. Tuo järjestys vakiintui varhain, eikä siinä tunnu olevan mitään havaittavaa juonta. Myös digitaalisen maailman järjestelmät, kuten Unicode ja heksadesimaalit, pyörivät tuo aakkoston ympärillä.

 

On väitetty – itse epäilen, että väite on humalaisen päähänpisto – että kiinalaisten ja japanilaisten tietty jälkeenjääneisyys softan kehittämisessä – johtuu sitä, että he käyttivät lähdekoodii läntisiä kirjaimia ja jopa käyttöjärjestelmät olivat pitkään englanninkielisiä, ainakin DOS.

 

Surullinen ajatus. Korkein runous ja kaunein kirjoitus olivat Kiinassa samaa T’ang -kauden perua eli ajanlaskumme ensimmäisen vuosituhannen lopulta. T.S. Eliot esitti muka uutena ajatuksena runouden ylivertaisuudesta, että sen korvaamaton tehtävä on siivot kieltä ja pyyhkiä siitä pölyt.

 

Mutta konkordanssi oli ensin luettelo kaikista Raamatun sanoista ja indeksi eli asiahakemisto palveli suuresti muun muassa saarnamiehiä. Kirjojen kulttuuri levisi kuin rutto 1200-luvulla. Indeksit olivat enemmän kuin tarpeen.

 

Nyt me ovat vielä enemmän. Google ei ole ”hakukone”, vaan indeksi eli asiahakemisto. Sellaisen aikaansaaminen on valtava työ. Vltava on ollut kyllä taloudellinen tuloskin.

 

 

16 kommenttia:

  1. Niin että Huh-haa! sanoi rosvo murteellisella englannin kielellään kadoten Lontoon sumuun.

    VastaaPoista
  2. Ei rosvo vaan tietenkin roisto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun tuntemani muoto:
      Haa, mutisi roisto murteellisella portugaliankielellä ja katosi Lontoon sumuun.

      Poista
    2. Hyvä-hyvä sanoivat lapset ja taputtivat suuria karvaisia (lurviga) käsiään.

      Poista

  3. He he ja tattista vaan. Pääsi kevätilmaa pakunkoppiini. Hersyvän koomista vaan pianhan nauru katkekaa. Mutta kontekstissa viimeinenkin lause kutkuttaa. Olisiko sarkasmia vai kyynisyyttä.

    Entä mitä sorttia viljeli Kari Enqvist eilen Kisastudiossa ? Kun esiin nousi onnellisuusmittaus ja Enqvist pamautti että joo. Kun kalibroidaan se rima puihinsa.

    Liimaisinko Malakiaksen indeksin seinälle? Aalto pahvissa olisi tahranpaikka. Ensimmäinen korkein ja nauliseva onkin VEKin parahdus 20.11.21. Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraapas tinan hintaa, kumma juttu.

      Poista
    2. Siinä samaisessa studiossa tehtiin varmaan niinkuttelun ja niinköttelyn maailmanennätys. Enqvistin kanssa olen samaa mieltä, että silvottuja ruumita pitäisi näyttää enemmän, että kansa ymmärtäisi, mitä sota on.

      Poista
  4. Olen tehnyt ensyklopediaa omasta elämästäni kesästä 2001. Tällä hetkellä 90 sivua, kuvitettu laitos. On erittäin terapeuttista kirjoittaa lyhyet nasakat määritelmät tapaamistaan ihmisistä ja laittaa esineistä muistoja talteen.

    VastaaPoista
  5. Virta vaikuttaa kääntyneen: hollitupalaiset tuntuvat vähin äänin palailevan takaisin tupaansa jättäen sukan "salin" oven väliin. Siellä tuttua hollia pitämässä meno on sittenkin tyynempää ja vähemmän brutaalia.

    Nimim. "Itsekin hollitupalainen"

    VastaaPoista
  6. Minua huvittaa erityisesti tuo eka kappale. Osaan kuvitella. :)

    VastaaPoista
  7. Sormi joka osoittaa kuuta ei ole kuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli zeniä nykyaikaistettuna: indeksi, joka nousee ja laskee, on kuutamolla.

      Poista
  8. Useasti tulee käytettyä DuckDuckGo -hakua, tuloksissa on mielenkiintoista vaihtelua, lienee ei-niin oppiva ja yksilöä paimentava algoritmi.

    Googlesta tulee mieleen kehno vitsi kiinalaisten silmien vinouden syystä: Ei h-tti, taas riisiä! Google muistaa Sinut ja ennakoi että et tahdo vaihtelua. Liian oppivainen, tycker jag.

    VastaaPoista
  9. Olenpa seisonut yksin Pietarin satamatullin yhteydessä olevalla sisäpihalla edessäni monikymmenpäinen torvisoittokunta - sotilasasuissa tietysti - ja kuunnellut lähtömusiikkia. Herrat soittivat niin hyvin, että kumarsin kohteliaasti ja näytin vielä kädellä ok-merkin. Laitimmaisin soittaja osoitti indeksisormellaan pahvilaatikkoa, joka toimi rahalippaana.

    VastaaPoista
  10. "Google ei ole ”hakukone”, vaan indeksi eli asiahakemisto. Sellaisen aikaansaaminen on valtava työ. Vltava on ollut kyllä taloudellinen tuloskin."

    Google on ajatusten Vltava.

    VastaaPoista